Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση

Μετά τον διορισμό / την πρόσληψη => Σχολική ζώνη => Μήνυμα ξεκίνησε από: lzdg στις Μάρτιος 16, 2017, 06:16:31 μμ

Τίτλος: Ειδικότητες στο Δημοτικό: Η ώρα του παιδιού
Αποστολή από: lzdg στις Μάρτιος 16, 2017, 06:16:31 μμ
Ανοίγω αυτό το θέμα για να ανταλλάξουμε απόψεις για τη στάση των μαθητών του Δημοτικού απέναντι στο μάθημα της Πληροφορικής που κάνω εγώ και όχι μόνο. Διαπιστώνω απογοητευμένος ότι τα μονόωρα μαθήματα όπως της Πληροφορικής, των Εικαστικών και της Μουσικής τα βλέπουν οι μαθητές, κυρίως των μεγάλων τάξεων και ως "εκτόνωση" ή καλύτερα "βγάζω τα απωθυμένα μου για το εκπαιδευτικό σύστημα". Τυχαίνει να περνάω έξω από τμήματα που έχω και κάνουν μάθημα με το δάσκαλό τους και δεν ακούω κιχ, δεν κουνιέται κανένα, ενώ όταν έχω εγώ τα ίδια τμήματα συμπεριφέρονται σαν να έχουν διάλλειμα. Δεν έχω φυσικά το ίδιο πρόβλημα με όλα τα τμήματα, αλλά με ορισμένα κυρίως μεγάλων τάξεων, όπου και άλλοι συνάδελφοι εκφράζουν παρόμοιες απόψεις. Γιατί εμάς (τις ειδικότητες) μας βλέπουν οι μαθητές διαφορετικά απ' ότι τους δασκάλους; Είναι φυσιολογικό ως ένα βαθμό λόγω των λίγων ωρών, ή φταίνε οι γονείς με απόψεις τους στυλ: "έλα μωρά η Πληροφορική, τα Εικαστικά κλπ δεν με ενδιαφέρουν"; Είναι ερωτήματα που με απασχολούν και φαντάζομαι ότι δεν είμαι ο μόνος.
Τίτλος: Απ: Ειδικότητες στο Δημοτικό: Η ώρα του παιδιού
Αποστολή από: anneta στις Μάρτιος 16, 2017, 07:33:25 μμ
Προσωπικά με τις μεγάλες τάξεις δεν είχα ποτέ πρόβλημα!
Όμως όταν πέσω σε μεγάλα τμήματα (20+) της Β , Γ ή Δ δεν την παλεύω! Με εκνευρίζουν γιατί συνήθως μιλάνε μεταξύ τους

Γιατί αγχώνεσαι όμως συνάδελφε; Οι βαθμοί γι αυτό υπάρχουν! Τότε να δεις πώς θα νοιάξει τους γονείς!!!
Το Β τρίμηνο έφτασε για ανασκουμπώσου  ;)
Τίτλος: Απ: Ειδικότητες στο Δημοτικό: Η ώρα του παιδιού
Αποστολή από: joannabear στις Μάρτιος 16, 2017, 08:30:06 μμ
Συνάδελφε, μου κάνει εντύπωση αυτό που λες σχετικά με την Πληροφορική, γιατί προσωπικά βλέπω τα παιδιά να ξετρελαίνονται κάθε φορά που έχουν Πληροφορική! Οι υπολογιστές είναι ούτως ή άλλως αγαπημένη τους ασχολία, πόσω μάλλον όταν είναι μέσα στον χώρο του σχολείου.

Κι εγώ που είμαι της Αγγλικής αντιμετωπίζω πρόβλημα και μάλιστα μεγαλύτερο θα έλεγα, γιατί έχω να αντιμετωπίσω μια απίστευτη περιφρόνηση προς το μάθημά μου εξαιτίας και του ότι πηγαίνουν Αγγλικά σε φροντιστήριο. Εκτός του ότι μιλάνε, αυθαδιάζουν και θεωρούν ότι τα Αγγλικά που τους διδάσκουμε είναι λιγότερο σωστά από αυτά του φροντιστηρίου! Μας ακυρώνουν ποικιλοτρόπως!

Πώς το αντιμετωπίζω εγώ, ο Θεός μόνο το ξέρει. Παλεύω. Παλεύω ΔΙΑΡΚΩΣ. Φροντίζω να μην υποτιμώ εγώ πρώτη το μάθημά μου, αυτούς που είναι τουρίστες μέσα στην τάξη δεν τους επιβραβεύω, οι βαθμοί μου είναι αντίστοιχοι, προσπαθώ να ενημερώνω και τους γονείς (για να μην έχουν να λένε) και πολλά άλλα. Συχνά έχω αντιμέτωπους και τους ίδιους τους δασκάλους, οι οποίοι, αλήθεια, ούτε διανοούνται τι περνάμε εμείς με την τάξη τους. Τις περισσότερες φορές τουλάχιστον. Έχω και τους διευθυντές συχνά απέναντί μου. Προχτές τσακώθηκα με έναν, επειδή δεν του άρεσαν οι βαθμοί μου και θέλησε να με κάνει να τους αλλάξω, ανεξαρτήτως του αν ήταν απόλυτα τεκμηριωμένοι και δίκαιοι. Μεγάλη και πικρή ιστορία. Τι να σας λέω τώρα...

Το ευτύχημα και η ανταμοιβή μου είναι ότι οι μέθοδοί μου απέδωσαν. Από'κεί κι έπειτα, κάθε σχολείο, κάθε τάξη, κάθε τμήμα αποτελεί και μια νέα πρόκληση. Οι συνθήκες διαφέρουν από τόπο σε τόπο, από σχολείο σε σχολείο και από διευθυντή σε διευθυντή, ο οποίος τελικά μπορεί να κάνει τη διαφορά.

Το πρόβλημα το εστιάζω στο ότι οι δάσκαλοι θεωρούν γενικά τους καθηγητές (απεχθάνομαι τη λέξη "ειδικότητες") παρείσακτους στο Δημοτικό. Αυτή είναι η δική μου εμπειρία και εκτίμηση. Πολλοί μου το έχουν πει και κατάμουτρα.

Από'κει κι έπειτα, δύναμη, κουράγιο, θάρρος και στομάχι να έχουμε γερό.
Τίτλος: Απ: Ειδικότητες στο Δημοτικό: Η ώρα του παιδιού
Αποστολή από: anneta στις Μάρτιος 16, 2017, 08:36:13 μμ
Από'κεί κι έπειτα, κάθε σχολείο, κάθε τάξη, κάθε τμήμα αποτελεί και μια νέα πρόκληση. Οι συνθήκες διαφέρουν από τόπο σε τόπο, από σχολείο σε σχολείο και από διευθυντή σε διευθυντή, ο οποίος τελικά μπορεί να κάνει τη διαφορά.

Το πρόβλημα το εστιάζω στο ότι οι δάσκαλοι θεωρούν γενικά τους καθηγητές (απεχθάνομαι τη λέξη "ειδικότητες") παρείσακτους στο Δημοτικό. Αυτή είναι η δική μου εμπειρία και εκτίμηση. Πολλοί μου το έχουν πει και κατάμουτρα.

ΤΑ ΕΙΠΕΣ ΟΛΑ ΣΕ ΑΥΤΕΣ ΤΙΣ ΔΥΟ ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΥΣ !
Τίτλος: Απ: Ειδικότητες στο Δημοτικό: Η ώρα του παιδιού
Αποστολή από: harac στις Μάρτιος 16, 2017, 09:06:00 μμ
Έχοντας διδάξει σε όλες τις βαθμίδες έχω να πω ότι το ίδιο ακριβώς συμβαίνει συχνά και στο Γυμνάσιο. Γνωρίζω και εκει διευθυντές που συνέχεια κάνουν, σε ειδικότητες με μονόωρο μάθημα, όπου τα παιδιά ξεσαλώνουν, παρατηρήσεις όπως: "Δεν μπορείς να επιβληθείς, κοίταξε να σταθείς στα πόδια σου. Γιατί στο μάθημα του τάδε δεν κάνουν φασαρία και κάνουν στο δικό σου;" λες και φταίμε εμεις για αυτό.
Μόλις επέστρεψα από εκπαιδευτική επίσκεψη με Πρόγραμμα σε τρία σχολεία, σε χώρα του εξωτερικού με άριστο εκπαιδευτικό συστημα, και ωριμότερους μαθητές όπου πχ. μέσα στο μάθημα χρησιμοποιούν κινητό μόνο και μόνο για να βρουν πληροφορίες για το μάθημα και όχι για να ανεβάσουν ότι νάναι στο fb, όπου στα αντίστοιχα μαθήματα δεν ακούγεται κιχ.
Η απάντηση μου σε αυτού του είδους παρεμβάσεις είναι να μη μου μετακυλίουν το πρόβλημα για τα ζωηρά παιδιά και ότι αν τα παιδιά θεωρούν τα μαθήματα αυτά ως ώρα του παιδιού είναι δικό τους πρόβλημα και όχι δικό μας. Δεν πρόκειται να χαλάσω το συκώτι μου για χατήρι τους, θα κάνω το μάθημα μου όσο καλύτερα μπορώ και όποιος θέλει να μάθει, ας μάθει.
Τίτλος: Απ: Ειδικότητες στο Δημοτικό: Η ώρα του παιδιού
Αποστολή από: lzdg στις Μάρτιος 16, 2017, 10:46:37 μμ
Δυστυχώς όταν οι δάσκαλοι βάζουν στον τουρίστα 8 (!) τι να βάλω εγώ μετά, θα πέσουν να με φάνε οι γονείς. Όχι ότι έχω πρόβλημα να υποστηρίξω την επιλογή μου, αλλά όταν όλοι βάζουν "πλασματικούς" και ο ένας πραγματικούς βαθμούς, το μόνο που καταφέρνει ο ένας είναι να γίνεται ο κακός/περίεργος και να χαλάει το στομάχι του.

Στα περισσότερα παιδιά αρέσουν οι υπολογιστές αλλά να κάνουν ότι θέλουν όχι συγκεκριμένες δραστηριότητες/ασκήσεις (όπως γίνεται και σε όλα τα μαθήματα). Φαντάζομαι και στους υπόλοιπους συναδέλφους σας ζητάνε τα παιδιά συνεχώς να τα αφήσετε να παίξουν παιχνίδια.

Το κακό είναι ότι έχει παγιωθει στα παιδιά αυτή η νοοτροπία για τα μονόωρα μαθήματα και αυτό από μόνο του αποτελεί το μεγαλύτερο πρόβλημα για να κάνει κανείς τη δουλειά του σωστά κατά την γνώμη μου (τι μάθημα να κάνεις όταν γίνεται μπάχαλο στην αίθουσα). Εγώ αν και δεν είμαι πρωτάρης στην εκπαίδευση αναζητώ τα αίτια για αυτό το φαινόμενο για να μπορέσω να το αντιμετωπίσω, γιατί απλά δεν μπορώ να το δεχτώ ως έχει!
Τίτλος: Απ: Ειδικότητες στο Δημοτικό: Η ώρα του παιδιού
Αποστολή από: mpi στις Μάρτιος 16, 2017, 11:44:26 μμ
Απλά κάνε το μάθημα σου όσο πιο καλά μπορείς.  Εκμεταλλεύσου  το  "χαλαρό" κλίμα στα μαθήματα μας.  Δεν χρειάζονται τα παιδιά να μάθουν Όλο το Word , το Excel , το Scratch κτλ.    Αυτό που μας ενδιαφέρει δεν είναι μόνο να αποκτήσουν δεξιότητες, αλλά και να μάθουν να "Λύνουν Προβλήματα"  - Υπολογιστική Σκέψη.   

Αν δεις ότι κάτι δεν τραβάει μέσα στην τάξη, απλά άλλαξε κεφάλαιο και γύρνα ξανά κάποια άλλη φορά.  Επίσης ξύλωσε τα windows και βάλε Linux χωρίς το flash player.   Έτσι θα καταλάβουν ότι οι υπολογιστές είναι "Μονο" για μάθημα.

Επίσης να θυμάσαι ότι σύμφωνα με την θεωρία τα παιδιά μαθαίνουν καλύτερα απο τους συνομήλικους τους. Καθοδήγησε έναν μαθητή να κάνει το μάθημα ή όταν κάποιος μαθητής τελειώσει την εργασία του, στείλτον στους άλλους να ελέγχει.  Δείξτους ένα video και κάνε τους ερωτήσεις.

Μια διαπίστωση που έχω κάνει είναι ότι η  φασαρία δεν έχει να κάνει με τον μονόωρο ή το μάθημα ειδικότητας.  Είναι η εργαστηριακή φύση του μαθήματος που ευνοεί τέτοιες καταστάσεις.  Το κατάλαβα αυτό τα 2-3 τελευταία χρόνια όταν κάποιες φορές δεν είχαμε ρεύμα και αναγκαστικά πήγα στην τάξη.  Εκεί (Γ-Δ) Δημοτικού τους έκανα την μετατροπή από Δυαδικό σε Δεκαδικό και αντίστροφα. Εντυπωσιάστηκα και απο την επίδοση τους, αλλά και απο την ησυχία που επικρατούσε μέσα στην τάξη.

Επίσης σε εργασία που κάναμε σε συνεργασία με την δασκάλα της τάξης, μάθαμε για την μεσογειακή φώκια (Β Δημοτικού).  Τα παιδιά πήραν κομμάτι κομμάτι απο την βικιπαίδεια και στο τέλος γράψαμε στον πίνακα τα ευρύματα μας. Έμεινα κόκκαλο γιατί μετά απο 2-3 επαναλήψεις τα έμαθαν όλα.

Άμα τους κεντρίσεις το ενδιαφέρον να ξέρεις ότι είναι πολύ εύκολο να κρατάς "ήσυχο" κλίμα μέσα στην τάξη.  Βέβαια αυτό δεν είναι και το πιο εύκολο πράγμα ... ;)
 
Τίτλος: Απ: Ειδικότητες στο Δημοτικό: Η ώρα του παιδιού
Αποστολή από: PPE στις Μάρτιος 17, 2017, 10:26:39 πμ
Όπως ειπώθηκε και παραπάνω, τα Αγγλικά περιφρονούνται από τους ίδιους τους μαθητές. Ακόμα και να έχεις όρεξη να δουλέψεις και να κάνεις πράγματα που σου αρέσουν για να επωφεληθούν ακόμα και όσοι δεν πάνε φροντιστήρια, η ψυχολογία σου επηρεάζεται ως ένα βαθμό. Δυστυχώς αυτή τη νοοτροπία την καλλιεργούν οι γονείς στα παιδιά τους. Εμείς θα πρέπει να κάνουμε το καλύτερο που μπορούμε και να περνάμε θετικά μηνύματα σχετικά με τα μαθήματά μας, ελπίζοντας ότι οι μαθητές θα τα αγαπήσουν και θα αναγνωρίσουν τη δουλειά μας.
Τίτλος: Απ: Ειδικότητες στο Δημοτικό: Η ώρα του παιδιού
Αποστολή από: elena1988 στις Μάρτιος 17, 2017, 12:39:41 μμ

Το πρόβλημα το εστιάζω στο ότι οι δάσκαλοι θεωρούν γενικά τους καθηγητές (απεχθάνομαι τη λέξη "ειδικότητες") παρείσακτους στο Δημοτικό. Αυτή είναι η δική μου εμπειρία και εκτίμηση. Πολλοί μου το έχουν πει και κατάμουτρα.

Συνάδελφοι καλημέρα! Εγώ είμαι δασκάλα και πραγματικά στεναχωριέμαι με αυτό που ειπώθηκε πως σας θεωρούμε παρείσακτους! Όλοι χρειαζόμαστε στα σχολεία, όλοι προσφέρουμε έργο και καλό είναι να μην γενικεύουμε επειδή βρίσκονται κάποιοι οι οποίοι υποτιμούν το έργο σας!
Τίτλος: Απ: Ειδικότητες στο Δημοτικό: Η ώρα του παιδιού
Αποστολή από: gia 96 στις Μάρτιος 17, 2017, 06:41:31 μμ
Στα δημοτικά σχολεία οι μαθητές δεν αντιμετωπίζουν με σοβαρότητα τα μαθήματα ειδικοτήτων και γι' αυτό δε φταίνε μόνο τα ίδια τα παιδιά, ούτε μόνο οι γονείς τους. Αρκετές φορές ευθύνη έχουν οι καθηγητές που διδάσκουν αυτά τα μαθήματα (ξένες γλώσσες, πληροφορική, θεατρική αγωγή, καλλιτεχνικά), οι οποίοι δεν κάνουν το μάθημά τους ελκυστικό προς τους μαθητές, αλλα κοιτάζουν να τα πουν όπως-όπως και να περάσει εύκολα και ανώδυνα η ώρα τους, με αποτέλεσμα τα παιδιά να βαριούνται και να μιλάνε μεταξύ τους, να γελάνε, ακόμη και να φωνάζουν ή και να παραφέρονται!
Η δική μου κόρη πολλες φορές μου έχει αναφέρει ότι στα μονόωρα μαθήματα δε γίνεται να μείνει κανείς ήσυχος και να παρακολουθήσει, αφού εκτός από 2-3 μαθητές, οι υπόλοιποι δε βρίσκουν κανένα ενδιαφέρον στο να μάθουν να γράφουν μερικές φράσεις στον Η/Υ, ούτε να κάνουν τις ασκήσεις της φωτοτυπίας των Αγγλικών, ούτε να ζωγραφίσουν με νερομπογιές στην ακουαρέλα, αλλά αντίθετα αρέσκονται στο να συζητούν για άσχετα θέματα, να λένε ανέκδοτα, να πειράζει ο ένας στον άλλον! Κι όταν ο καθηγητής βγάλει κάποιον έξω από την αίθουσα, χαίρονται, λες και το επιζητούσαν με τη στάση τους! Άλλωστε, το 10 σε αυτά τα μαθήματα το έχουν σίγουρο!
Τίτλος: Απ: Ειδικότητες στο Δημοτικό: Η ώρα του παιδιού
Αποστολή από: Νόμιμος! στις Μάρτιος 17, 2017, 06:45:18 μμ
Στα δημοτικά σχολεία οι μαθητές δεν αντιμετωπίζουν με σοβαρότητα τα μαθήματα ειδικοτήτων και γι' αυτό δε φταίνε μόνο τα ίδια τα παιδιά, ούτε μόνο οι γονείς τους. Αρκετές φορές ευθύνη έχουν οι καθηγητές που διδάσκουν αυτά τα μαθήματα (ξένες γλώσσες, πληροφορική, θεατρική αγωγή, καλλιτεχνικά), οι οποίοι δεν κάνουν το μάθημά τους ελκυστικό προς τους μαθητές, αλλα κοιτάζουν να τα πουν όπως-όπως και να περάσει εύκολα και ανώδυνα η ώρα τους, με αποτέλεσμα τα παιδιά να βαριούνται και να μιλάνε μεταξύ τους, να γελάνε, ακόμη και να φωνάζουν ή και να παραφέρονται!
Η δική μου κόρη πολλες φορές μου έχει αναφέρει ότι στα μονόωρα μαθήματα δε γίνεται να μείνει κανείς ήσυχος και να παρακολουθήσει, αφού εκτός από 2-3 μαθητές, οι υπόλοιποι δε βρίσκουν κανένα ενδιαφέρον στο να μάθουν να γράφουν μερικές φράσεις στον Η/Υ, ούτε να κάνουν τις ασκήσεις της φωτοτυπίας των Αγγλικών, ούτε να ζωγραφίσουν με νερομπογιές στην ακουαρέλα, αλλά αντίθετα αρέσκονται στο να συζητούν για άσχετα θέματα, να λένε ανέκδοτα, να πειράζει ο ένας στον άλλον! Κι όταν ο καθηγητής βγάλει κάποιον έξω από την αίθουσα, χαίρονται, λες και το επιζητούσαν με τη στάση τους! Άλλωστε, το 10 σε αυτά τα μαθήματα το έχουν σίγουρο!

Από πότε προβλέπεται απομάκρυνση μαθητή δημοτικού από την τάξη; Τα περί ανεκδότων κλπ..δεν αντέχουν σε κανένα σχολιασμό.
Τίτλος: Απ: Ειδικότητες στο Δημοτικό: Η ώρα του παιδιού
Αποστολή από: anneta στις Μάρτιος 17, 2017, 06:48:08 μμ
gia96 αυτο που περιγραφεις δεν ειναι σχολειο αλλα καφενείο!
Τίτλος: Απ: Ειδικότητες στο Δημοτικό: Η ώρα του παιδιού
Αποστολή από: Νόμιμος! στις Μάρτιος 17, 2017, 06:49:58 μμ
gia96 αυτο που περιγραφεις δεν ειναι σχολειο αλλα καφενείο!

Νομίζω ότι πρόκειται για υπερβολές....δίκιο εχεις..
Τίτλος: Απ: Ειδικότητες στο Δημοτικό: Η ώρα του παιδιού
Αποστολή από: thymiaras στις Μάρτιος 17, 2017, 08:43:24 μμ
Στα δημοτικά σχολεία οι μαθητές δεν αντιμετωπίζουν με σοβαρότητα τα μαθήματα ειδικοτήτων και γι' αυτό δε φταίνε μόνο τα ίδια τα παιδιά, ούτε μόνο οι γονείς τους. Αρκετές φορές ευθύνη έχουν οι καθηγητές που διδάσκουν αυτά τα μαθήματα (ξένες γλώσσες, πληροφορική, θεατρική αγωγή, καλλιτεχνικά), οι οποίοι δεν κάνουν το μάθημά τους ελκυστικό προς τους μαθητές, αλλα κοιτάζουν να τα πουν όπως-όπως και να περάσει εύκολα και ανώδυνα η ώρα τους, με αποτέλεσμα τα παιδιά να βαριούνται και να μιλάνε μεταξύ τους, να γελάνε, ακόμη και να φωνάζουν ή και να παραφέρονται!

Προσωπικά έχω παρατηρήσει το ακριβώς αντίθετο. Όσο πιο "παραδοσιακό" είναι το μάθημα τόσο περισσότερη ησυχία επικρατεί στη τάξη. Δυστυχώς τα παιδιά ΔΕΝ έχουν μάθει να δουλεύουν σε ομάδες, να μαθαίνουν με παιγνιώδη τρόπο κ.τ.λ., στοιχεία τα οποία πιστεύω ότι είναι απαραίτητα για το εργαστηριακό μάθημα της Πληροφορικής και που μας μαθαίνουν στις διάφορες επιμορφώσεις. Όταν κάτι τα ενθουσιάσει (δυστυχώς) θα φωνάξουν και θα χαλάσουν τον κόσμο. Δεν έχουν μάθει να μαθαίνουν για την προσωπική τους ευχαρίστηση και εξέλιξη. Το μόνο που τους νοιάζει είναι η επιβράβευση και το να δείξουν ότι είναι καλύτερα από τα υπόλοιπα...
Τίτλος: Απ: Ειδικότητες στο Δημοτικό: Η ώρα του παιδιού
Αποστολή από: Νόμιμος! στις Μάρτιος 17, 2017, 09:10:15 μμ
@ thymiaras

Αυτά συζητούσα σήμερα με συναδέλφους ειδικοτήτων και δασκάλους και καταλήξαμε σε αυτά που αναφέρεις.
Τίτλος: Απ: Ειδικότητες στο Δημοτικό: Η ώρα του παιδιού
Αποστολή από: lzdg στις Μάρτιος 17, 2017, 09:25:46 μμ
Στα δημοτικά σχολεία οι μαθητές δεν αντιμετωπίζουν με σοβαρότητα τα μαθήματα ειδικοτήτων και γι' αυτό δε φταίνε μόνο τα ίδια τα παιδιά, ούτε μόνο οι γονείς τους. Αρκετές φορές ευθύνη έχουν οι καθηγητές που διδάσκουν αυτά τα μαθήματα (ξένες γλώσσες, πληροφορική, θεατρική αγωγή, καλλιτεχνικά), οι οποίοι δεν κάνουν το μάθημά τους ελκυστικό προς τους μαθητές, αλλα κοιτάζουν να τα πουν όπως-όπως και να περάσει εύκολα και ανώδυνα η ώρα τους, με αποτέλεσμα τα παιδιά να βαριούνται και να μιλάνε μεταξύ τους, να γελάνε, ακόμη και να φωνάζουν ή και να παραφέρονται!
Η δική μου κόρη πολλες φορές μου έχει αναφέρει ότι στα μονόωρα μαθήματα δε γίνεται να μείνει κανείς ήσυχος και να παρακολουθήσει, αφού εκτός από 2-3 μαθητές, οι υπόλοιποι δε βρίσκουν κανένα ενδιαφέρον στο να μάθουν να γράφουν μερικές φράσεις στον Η/Υ, ούτε να κάνουν τις ασκήσεις της φωτοτυπίας των Αγγλικών, ούτε να ζωγραφίσουν με νερομπογιές στην ακουαρέλα, αλλά αντίθετα αρέσκονται στο να συζητούν για άσχετα θέματα, να λένε ανέκδοτα, να πειράζει ο ένας στον άλλον! Κι όταν ο καθηγητής βγάλει κάποιον έξω από την αίθουσα, χαίρονται, λες και το επιζητούσαν με τη στάση τους! Άλλωστε, το 10 σε αυτά τα μαθήματα το έχουν σίγουρο!

Πίστεψέ με πολλοί κάνουμε προσπάθεια να κάνουμε το μάθημα ελκυστικό αλλά το αποτέλεσμα είναι το ίδιο. Ακόμα όμως και το μάθημα να μην είναι ελκυστικό και ενδιαφέρον για κάποιον μαθητή αυτό σημαίνει ότι αυτός έχει δικαίωμα να ξεσαλώσει; Π.χ. τα μαθηματικά και η γλώσσα είναι πολύ ελκυστικά; Όχι, δεν είναι για την πλειοψηφία των μαθητών αλλά έχει περάσει στα παιδιά ότι εκεί είναι υποχρεωμένα να κάνουν ησυχία, ενώ κάτι τέτοιο δεν συμβαίνει για τα δικά μας μαθήματα. Αλήθεια πόσοι γονείς λένε στα παιδιά τους ότι σ' αρέσουν δεν σ' αρέσουν τα αγγλικά/εικαστικά/μουσική/πληροφορική είσαι υποχρεωμένος να κάνεις ησυχία; Αντί αυτού νομίζω ότι πολλοί τα ρίχνουν στον εκπαιδευτικό.
Τίτλος: Απ: Ειδικότητες στο Δημοτικό: Η ώρα του παιδιού
Αποστολή από: platonas στις Μάρτιος 17, 2017, 09:37:57 μμ
Αν και είμαι του Γυμνασίου ξέρω πολύ καλά τι γίνεται στο δημοτικό. Με λύπη μου όμως βλέπω ότι ορισμένοι έχουν την λανθασμένη αντίληψη (το λιγότερο που μπορώ να πω), ότι με "παιγνιώδη τροπο" και άλλα τέτοια κουραφέξαλα μπορούν να κάνουν μάθημα (τουλάχιστον κάτι που μοίαζει με μάθημα). Απλά είναι εκτός τόπου και χρόνου κα προσπαθούν να δώσουν και συμβουλές. Προσπαθούν να δείξουν ότι αυτοί με προσπάθεια μπορούν να επιβληθούν και να διδάξουν. Δεν ξερουν τι τους γίνεται. Είναι σε άλλο πλανήτη και θελουν να δείξουν τις θεωρητικούρες που έμαθαν στα μεταπτυχιακά τους και στα σεμινάρια με (τους άλλους εκτόε τόπου και χρόνου) τους σχ. συμβούλους.
Πιστεύω ότι οι τίμιοι (και τελικά αυτοί που πραγματικά προσπαθούν) είναι αυτοι που λενε την αλήθεια για το χαμό που επικρατεί στις ξένες γλώσσες και στους υπολογιστές στα δημοτικά (για να μη μιλήσω για γυμνασια και λύκεια).
Καλή δύναμη σε αυτούς που δεν αντέχουν και
"Μπράβο βρε παιδιά εσείς μπορείτε. Να πάρετε παραπάνω λεφτά και παράσημα" (σε αυτούς που δίνουν συμβουλες για παιγνιώδη τρόπο και ηθική ικανοποιήση).
Τίτλος: Απ: Ειδικότητες στο Δημοτικό: Η ώρα του παιδιού
Αποστολή από: lzdg στις Μάρτιος 17, 2017, 10:05:09 μμ
Και για να μην παρεξηγηθώ, δεν λέω ότι η φύση των μονόωρων μαθημάτων είναι ίδια με αυτή των "βασικών", σαφώς και τα πρώτα  πρέπει να σχεδιάζονται από εμάς έτσι ώστε να είναι ελκυστικά, αλλά η αντιμετώπισή τους από τους μαθητές πρέπει να είναι η ίδια, όσον αφορά την προσπάθεια, την σοβαρότητα, την συμμετοχή και τη συμπεριφορά. Και αν συνέβαινε κάτι τέτοιο ίσως και ο κάθε μαθητής να έβρισκε πιο εύκολα την κλίση του σε αυτό το ρημάδι εκπαιδευτικό σύστημα, όπου υπάρχουν άριστοι σε όλα και κακοί σε όλα. Π.χ. άριστος στα μαθηματικά αλλά όχι στα εικαστικά, κακός στα μαθηματικά αλλά άριστος στα εικαστικά, γιατί όχι, αυτό δεν συμβαίνει στην πραγματική ζωή; (αυτό βέβαια είναι ένα άλλο θέμα). Τολμάμε οι "μονόωροι" να βάλουμε χαμηλότερο βαθμό από το δάσκαλο, θα πέσουν να μας φάνε. Ας μας πει και κάποιος που έχει εμπειρία από εκπαίδευση στο εξωτερικό για το τι συμβαίνει.
Τίτλος: Απ: Ειδικότητες στο Δημοτικό: Η ώρα του παιδιού
Αποστολή από: elranna στις Μάρτιος 17, 2017, 10:56:54 μμ
Προσωπικά έχω παρατηρήσει το ακριβώς αντίθετο. Όσο πιο "παραδοσιακό" είναι το μάθημα τόσο περισσότερη ησυχία επικρατεί στη τάξη. Δυστυχώς τα παιδιά ΔΕΝ έχουν μάθει να δουλεύουν σε ομάδες, να μαθαίνουν με παιγνιώδη τρόπο κ.τ.λ., στοιχεία τα οποία πιστεύω ότι είναι απαραίτητα για το εργαστηριακό μάθημα της Πληροφορικής και που μας μαθαίνουν στις διάφορες επιμορφώσεις. Όταν κάτι τα ενθουσιάσει (δυστυχώς) θα φωνάξουν και θα χαλάσουν τον κόσμο. Δεν έχουν μάθει να μαθαίνουν για την προσωπική τους ευχαρίστηση και εξέλιξη. Το μόνο που τους νοιάζει είναι η επιβράβευση και το να δείξουν ότι είναι καλύτερα από τα υπόλοιπα...

Από πού πρέπει να τα έχουν μάθει αυτές τι δεξιότητες τα παιδιά, αν όχι από το σχολείο; Δηλαδή, αν δεν τις διδάξουμε εμείς, από πού θα τις μάθουν;   
Τίτλος: Απ: Ειδικότητες στο Δημοτικό: Η ώρα του παιδιού
Αποστολή από: thymiaras στις Μάρτιος 17, 2017, 11:59:57 μμ
Από πού πρέπει να τα έχουν μάθει αυτές τι δεξιότητες τα παιδιά, αν όχι από το σχολείο; Δηλαδή, αν δεν τις διδάξουμε εμείς, από πού θα τις μάθουν;

Με μία ώρα μάθημα τη βδομάδα δεν μαθαίνονται αυτά τα πράγματα, κακά τα ψέμματα. Ειδικά όταν είσαι αναπληρωτής και κάθε χρόνο βρίσκεσαι σε άλλο σχολείο. Το φταίξιμο πέφτει πρωτίστως στους γονείς, που θεωρούν τους εκπαιδευτικούς αντιπάλους τους και πολλές φορές τους απαξιώνουν, και ίσως σε ένα βαθμό και στους δασκάλους, μιας και έχω πετύχει τμήματα στα οποία όλα τα παιδιά ξέρουν να συμπεριφέρονται και άλλα στα οποία γίνεται χαμός και δεν συμμαζεύονται με τίποτα.

Γενικά νομίζω ότι πρέπει να αλλάξει εντελώς το εκπαιδευτικό σύστημα. Τα παιδιά το μόνο που χρειάζονται να μάθουν είναι να σκέφτονται, να συνεργάζονται, να αναζητούν πληροφορίες στο διαδίκτυο, να είναι υπεύθυνα άτομα κ.τ.λ. Αυτά είναι πολύ πιο σημαντικά από τη στείρα γνώση που τους προσφέρεται σήμερα και της οποίας το μεγαλύτερο ποσοστό δε θα χρησιμοποιήσουν ποτέ στη ζωή τους ...
Τίτλος: Απ: Ειδικότητες στο Δημοτικό: Η ώρα του παιδιού
Αποστολή από: trust no one στις Μάρτιος 18, 2017, 12:49:35 μμ
Το όλο πρόβλημα είναι ότι τα (περισσότερα) παιδιά φτάνουν στο νηπιαγωγείο χωρίς να έχουν αποκτήσει ούτε στοιχειώδη αντίληψη της έννοιας πειθαρχία και της έννοιας σεβασμός. Και πέφτει όλο το βάρος στο νηπιαγωγείο και κατ'επέκταση στο δημοτικό να τους τα μάθει αυτά. Αυτό πολλές φορές είναι αδύνατον, πρώτον λόγω του μεγάλου αριθμού μαθητών, της ύλης που πρέπει να βγει και κυρίως του ότι αυτό δε συνεχίζεται και στο σπίτι. Όταν το παιδί έχει μάθει στο σπίτι ότι με το που κάνει φασαρία και ενοχλήσει τον κουρασμένο μπαμπά και τη μαμά, θα το αφήσουν να κάνει αυτό που θέλει, είτε αυτό είναι τηλεόραση, είτε playstation, είτε να βγει έξω να παίξει (σπάνιο), είτε το tablet και το κινητό, γιατί να μην το δοκιμάσει και στο σχολείο αυτό;

Εγώ προσωπικά αφιερώνω πολύ χρόνο στην έννοια του σεβασμού και των κανόνων μέσα στην τάξη, εις βάρος φυσικά του μαθήματος. Τα παιδιά δυνασανασχετούν που χάνουν το "παιχνίδι" (την πληροφορική), αλλά μακροπρόθεσμα αυτό έχει μεγαλύτερα οφέλη, καθώς πρώτον βελτιώνονται οι σχέσεις των μαθητών μεταξύ τους (έστω και σιγά σιγά) και δεύτερον το κλίμα της τάξης, άρα γίνεται και καλύτερα το μάθημα. Έχω βέβαια παρατηρήσει τμήματα που σε μένα κάθονται ήσυχα, σε άλλους να κάνουν χαμό. Αλλά και αυτό όταν το πληροφορηθώ, πάλι τους κάνω συζήτηση κι ας μην έγινε στην ώρα μου. Το "δυστύχημα" είναι ότι είμαι αναπληρωτής και ότι στο τέλος της χρονιάς που τα παιδιά έχουν "στρώσει", φεύγω για άλλες πολιτείες...

Κατανοητό και θεμιτό να γίνεται το μάθημα όσο πιο ελκυστικό γίνεται, αλλά εγώ δεν καταλαβαίνω το ότι πλέον αναγκαζόμαστε να κάνουμε σχεδόν τους κλόουν για να προσέξουν τα παιδιά. Εφαρμόζουμε τεχνικές και μεθόδους ώστε να κατανοήσουν καλύτερα το μάθημα, όχι για να τους πείσουμε να σέβονται τους εαυτούς τους και την τάξη. Αυτό για μένα είναι δεδομένο. Εκεί είναι η παρανόηση. Ότι αν το μάθημα δεν είναι τέλειο, είναι φυσικό και αναμενόμενο να γίνεται χαμός. Δεν είναι έτσι. Αν το μάθημα δεν είναι τέλειο, ενδεχομένως να μην το καταλάβουν όλοι οι μαθητές. Να μη ξεφεύγουν μέσα στην τάξη όμως, το μπορούν όλα τα παιδιά.
Τίτλος: Απ: Ειδικότητες στο Δημοτικό: Η ώρα του παιδιού
Αποστολή από: lzdg στις Μάρτιος 18, 2017, 02:09:53 μμ
Το "δυστύχημα" είναι ότι είμαι αναπληρωτής και ότι στο τέλος της χρονιάς που τα παιδιά έχουν "στρώσει", φεύγω για άλλες πολιτείες...

Είναι και αυτό μια σημαντική παράμετρος. Κάθε χρόνο σε μαθαίνουν και τα μαθαίνεις από την αρχή. Ίσως αν είχαμε τα ίδια παιδιά καθ' όλη την πορεία τους στο δημοτικό να ήταν διαφορετική η κατάσταση, με μια σχέση που να προσεγγίζει αυτή του δασκάλου της τάξης με τους μαθητές του.
Τίτλος: Απ: Ειδικότητες στο Δημοτικό: Η ώρα του παιδιού
Αποστολή από: troktiko στις Μάρτιος 18, 2017, 02:10:41 μμ
Προσωπικά 11 χρόνια τώρα συναντάω το αντίθετο. Δασκάλους να μην μπορούν να κρατήσουν την τάξη τους και να σου λένε πάρτα να ηρεμήσω....τωρα τι συναντάς εσύ.....
Τίτλος: Απ: Ειδικότητες στο Δημοτικό: Η ώρα του παιδιού
Αποστολή από: Έσπερος στις Μάρτιος 18, 2017, 05:01:20 μμ


Εγώ προσωπικά αφιερώνω πολύ χρόνο στην έννοια του σεβασμού και των κανόνων μέσα στην τάξη, εις βάρος φυσικά του μαθήματος. Τα παιδιά δυνασανασχετούν που χάνουν το "παιχνίδι" (την πληροφορική), αλλά μακροπρόθεσμα αυτό έχει μεγαλύτερα οφέλη, καθώς πρώτον βελτιώνονται οι σχέσεις των μαθητών μεταξύ τους (έστω και σιγά σιγά) και δεύτερον το κλίμα της τάξης, άρα γίνεται και καλύτερα το μάθημα. Έχω βέβαια παρατηρήσει τμήματα που σε μένα κάθονται ήσυχα, σε άλλους να κάνουν χαμό. Αλλά και αυτό όταν το πληροφορηθώ, πάλι τους κάνω συζήτηση κι ας μην έγινε στην ώρα μου. Το "δυστύχημα" είναι ότι είμαι αναπληρωτής και ότι στο τέλος της χρονιάς που τα παιδιά έχουν "στρώσει", φεύγω για άλλες πολιτείες...
Προσυπογράφω τα πάντα και επισημαίνω ιδιαιτέρως αυτό το παραπάνω. Και για μένα αυτό εχει λειτουργήσει. Δεν με φοβούνται, καλώς ή κακώς, δεν είναι πάντα ήσυχοι, αλλά με τη συζήτηση πετυχαίνω μια ομαλή συνεργασία και προσπαθώ να διευκολύνω και άλλους συναδέλφους, γιατί φυσικα οταν ενα τμημα χαλαρωνει σε 1-2, αργα ή γρήγορα θα το κάνει και σε άλλους, οπότε είναι προς όφελος ολων να υπαρχει μια ομαλοτητα στην ταξη, αντι να κοιταμε να ειναι ησυχοι σ' εμας μονο. Αυτο δυστυχως ομως ειναι πιο ευκολο οταν εχεις ενα τμημα πολλες ωρες, γι' αυτο και οι δασκαλοι εχουν αυτο το πλεονεκτημα. Στο γυμνασιο το πετυχαινω κι εγω πιο πολυ στα τμηματα που ξερω καλα και πιανω το κουμπι του καθενος. Ετσι εχω παρατηρησει οτι ατακτοι μαθητες που σ' εμενα τουλαχιστον ακουνε οταν τους κανω παρατηρηση χωρις να αντιδρασουν, και συμμορφωνονται εστω και προσωρινα, σε αλλους συναδελφους βγαζουν τον χειροτερο τους εαυτο... Εκει παιζει ρολο πως θα βοηθησει καποιος που τους εχει πολλες ωρες και μπορει να επεμβει. Δυστυχως ομως λιγοι συναδελφοι το κανουν αυτο...
Τίτλος: Απ: Ειδικότητες στο Δημοτικό: Η ώρα του παιδιού
Αποστολή από: elranna στις Μάρτιος 18, 2017, 06:31:26 μμ
Συμφωνώ απόλυτα και με τους 2. Και για μένα λειτουργεί η συζήτηση, ακόμα και σε δύσκολα τμήματα και σε τμήματα γενικής παιδείας γ' λυκείου, όπου έχεις τα πάντα εναντίον σου. Προφανώς και δεν πιάνει 100% ούτε σε όλα τα παιδιά, εξαρτάται από πολλούς παράγοντες, σίγουρα όμως βελτιώνει την κατάσταση. Ίσως η πιο σημαντική παράμετρος που προσέθεσε η Έσπερος είναι το γεγονός ότι για να επιτευχθεί ο στόχος χρειάζεται η συνεργασία όλων όσων μπαίνουν στην τάξη και της διεύθυνσης.

Αυτό στο οποίο θέλω να επιμείνω πάρα πολύ είναι το γεγονός ότι δεν βοηθάει να εντοπίζουμε τις ευθύνες των άλλων, κυρίως των γονέων, που σίγουρα τις έχουν και σε πολύ μεγαλύτερο βαθμό από εμάς. Έχουμε όλοι όσοι μπαίνουμε στην τάξη περιθώριο παρέμβασης, σίγουρα πολύ μεγαλύτερο απ'όσο νομίζουμε, αν και όχι τόσο μεγάλο όσο θα θέλαμε. :D
Τίτλος: Απ: Ειδικότητες στο Δημοτικό: Η ώρα του παιδιού
Αποστολή από: gia 96 στις Μάρτιος 18, 2017, 07:30:44 μμ
gia96 αυτο που περιγραφεις δεν ειναι σχολειο αλλα καφενείο!
Είναι ένα υπαρκτό δημοτικό σχολείο αστικής πόλης! Όπως τα πολλά που υπάρχουν σ' αυτή τη χώρα, όπου ακόμη κι οι μαθητές που θέλουν να μείνουν ήσυχοι και να παρακολουθήσουν, δεν μπορούν!
Και ναι, απομακρύνσεις μαθητών από την τάξη γίνονται, ακόμη και στα δημοτικά (για όσους βρίσκουν πρωτοφανή τα όσα γράφω) και οι καθηγητές/δάσκαλοι επιτρέπουν στους μαθητές που έβγαλαν έξω να μπουν μέσα λίγο πριν το τέλος της ώρας, για να ακούσουν τις εργασίες, ασκήσεις κλπ. που θα έχουν για την επόμενη φορά! Ακόμη, στέλνουν κάποιους υπερβολικά ζωηρούς μαθητές στο διευθυντή του σχολείου!
Τίτλος: Απ: Ειδικότητες στο Δημοτικό: Η ώρα του παιδιού
Αποστολή από: gia 96 στις Μάρτιος 18, 2017, 07:43:11 μμ
Προσωπικά έχω παρατηρήσει το ακριβώς αντίθετο. Όσο πιο "παραδοσιακό" είναι το μάθημα τόσο περισσότερη ησυχία επικρατεί στη τάξη. Δυστυχώς τα παιδιά ΔΕΝ έχουν μάθει να δουλεύουν σε ομάδες, να μαθαίνουν με παιγνιώδη τρόπο κ.τ.λ., στοιχεία τα οποία πιστεύω ότι είναι απαραίτητα για το εργαστηριακό μάθημα της Πληροφορικής και που μας μαθαίνουν στις διάφορες επιμορφώσεις. Όταν κάτι τα ενθουσιάσει (δυστυχώς) θα φωνάξουν και θα χαλάσουν τον κόσμο. Δεν έχουν μάθει να μαθαίνουν για την προσωπική τους ευχαρίστηση και εξέλιξη. Το μόνο που τους νοιάζει είναι η επιβράβευση και το να δείξουν ότι είναι καλύτερα από τα υπόλοιπα...
Καλά, αγαπητέ συνάδελφε, τα μαθήματα πληροφορικής, καλλιτεχνικών, θεατρικής αγωγής κλπ. στο δημοτικό σχολείο, πώς θα διδαχτούν με τον "παραδοσιακό "τρόπο; Πρέπει απαραίτητα να τα κάνει ο διδάσκων ελκυστικά, γιατί είναι τέτοια και η φύση τους!
Ασφαλώς και έχουν μάθει τα παιδιά να συνεργάζονται σε ομάδες, από τις μικρότερες τάξεις (αρκεί οι ομάδες να συνθέτονται σωστά από τον διδάσκοντα) και δε συμφωνώ καθόλου πως, όταν κάτι ενθουσιάζει τους μαθητές, τα κάνει να "χαλάσουν" τον κόσμο! Το αντίθετο! Όταν κάτι τους αρέσει πολύ, θέλουν να συμμετέχουν και να επιβραβευτούν, ενώ όταν κάτι προσπαθούν να τους το "περάσουν" με τον παλιό/αναχρονιστικό τρόπο (φωτοτυπία με κανόνες γραμματικής ή ορθογραφίας, που πρέπει να απομνημονεύσουν, πάρτε δυο-τρεις σελίδες ιστορίας για να τις μάθετε στο σπίτι κλπ.), τότε ξεσηκώνονται, γιατί δεν δίνεται στους μαθητές  καμία δυνατότητα αυτενέργειας, μόνο οι δάσκαλοι απαιτούν αποστήθιση! Και σ΄αυτά υπάρχει δικαιολογημένη αντίδραση!
Τίτλος: Απ: Ειδικότητες στο Δημοτικό: Η ώρα του παιδιού
Αποστολή από: joannabear στις Μάρτιος 18, 2017, 07:43:27 μμ
Δυστυχώς όταν οι δάσκαλοι βάζουν στον τουρίστα 8 (!) τι να βάλω εγώ μετά, θα πέσουν να με φάνε οι γονείς. Όχι ότι έχω πρόβλημα να υποστηρίξω την επιλογή μου, αλλά όταν όλοι βάζουν "πλασματικούς" και ο ένας πραγματικούς βαθμούς, το μόνο που καταφέρνει ο ένας είναι να γίνεται ο κακός/περίεργος και να χαλάει το στομάχι του.

Στα περισσότερα παιδιά αρέσουν οι υπολογιστές αλλά να κάνουν ότι θέλουν όχι συγκεκριμένες δραστηριότητες/ασκήσεις (όπως γίνεται και σε όλα τα μαθήματα). Φαντάζομαι και στους υπόλοιπους συναδέλφους σας ζητάνε τα παιδιά συνεχώς να τα αφήσετε να παίξουν παιχνίδια.

Το κακό είναι ότι έχει παγιωθει στα παιδιά αυτή η νοοτροπία για τα μονόωρα μαθήματα και αυτό από μόνο του αποτελεί το μεγαλύτερο πρόβλημα για να κάνει κανείς τη δουλειά του σωστά κατά την γνώμη μου (τι μάθημα να κάνεις όταν γίνεται μπάχαλο στην αίθουσα). Εγώ αν και δεν είμαι πρωτάρης στην εκπαίδευση αναζητώ τα αίτια για αυτό το φαινόμενο για να μπορέσω να το αντιμετωπίσω, γιατί απλά δεν μπορώ να το δεχτώ ως έχει!
Eγώ βάζω και 5αράκια στους τουρίστες και το έχω ψάξει και για λιγότερο αν μπορώ. Πληρώνω το τίμημα φυσικά. Αλλά δεν κάνω εκπτώσεις. Εξηγώ στα παιδιά το γιατί και το καταλαβαίνουν και αξιολογώντας τα ίδια τους εαυτούς τους, εκπλήσσομαι που τα βλέπω να είναι πιο αυστηρά από μένα. Βρίσκουμε τη μέση λύση, η οποία είναι να διορθωθούν αυτά πρώτα και φυσικά μετά και ο βαθμός, παρόλο που ο βαθμός, τους εξηγώ, δεν είναι αυτοσκοπός. Και οι ίδιοι οι γονείς είναι ενήμεροι και σχεδόν όλοι παίρνουν το μέρος μου. Αρκετοί δάσκαλοι, καθηγητές και διευθυντές και στις δύο βαθμίδες, όπου διδάσκω εκ περιτροπής σχεδόν, μου δίνουν συγχαρητήρια για τους βαθμούς μου και τους χαζεύουν μάλιστα. Κάποιοι ακολουθούν κιόλας. Έχω και τους δημοσιοσχεσίτες φυσικά, οι οποίοι πάνε να επέμβουν στο μάθημά μου και στη βαθμολόγησή μου. Τους αντιμετωπίζω όσο πιο ευγενικά και ψύχραιμα μπορώ. Όχι ότι καταλαβαίνουν πάντα βέβαια.

Αυτό που μου δίνει την ΥΠΕΡΤΑΤΗ ικανοποίηση και φέτος μάλιστα το γεύομαι διαρκώς, είναι το ότι βλέπω τα παιδιά να ΑΛΛΑΖΟΥΝ και να με ευχαριστούν κι από πάνω για τον τρόπο που τους φέρομαι, ομολογώντας ότι είμαι δίκαιη και αντικειμενική και υποσχόμενα να αλλάξουν. Ξέρουν ότι αν το κάνουν κι εγώ δεν θα τα αφήσω έτσι. Επιβράβευση χωρίς κόπο όμως και μάλιστα με υποτίμηση του μαθήματός μου, ΔΕΝ ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΠΟΤΕ να δώσω είτε έχω συμμάχους σε αυτό είτε όχι. Και, νομίζω, πετυχαίνω τον στόχο μου. Η νοοτροπία, συνάδελφοι, θα αλλάξει όταν όλοι αποφασίσουμε κάθε φορά, σε κάθε αγώνα, να μη συμβιβάσουμε ορισμένα πράγματα. Όταν παιδιά, γονείς και συνάδελφοι μάς δουν αποφασισμένους και ταγμένους σε αυτόν τον σκοπό, θα αλλάξουν και αυτοί.

Τίτλος: Απ: Ειδικότητες στο Δημοτικό: Η ώρα του παιδιού
Αποστολή από: joannabear στις Μάρτιος 18, 2017, 07:53:13 μμ

Το πρόβλημα το εστιάζω στο ότι οι δάσκαλοι θεωρούν γενικά τους καθηγητές (απεχθάνομαι τη λέξη "ειδικότητες") παρείσακτους στο Δημοτικό. Αυτή είναι η δική μου εμπειρία και εκτίμηση. Πολλοί μου το έχουν πει και κατάμουτρα.

Συνάδελφοι καλημέρα! Εγώ είμαι δασκάλα και πραγματικά στεναχωριέμαι με αυτό που ειπώθηκε πως σας θεωρούμε παρείσακτους! Όλοι χρειαζόμαστε στα σχολεία, όλοι προσφέρουμε έργο και καλό είναι να μην γενικεύουμε επειδή βρίσκονται κάποιοι οι οποίοι υποτιμούν το έργο σας!
Τίτλος: Απ: Ειδικότητες στο Δημοτικό: Η ώρα του παιδιού
Αποστολή από: joannabear στις Μάρτιος 18, 2017, 07:56:22 μμ
Κι όμως, αγαπητή elena1988, το έχω ζήσει πολλές φορές αυτό... Μου το έχουν πετάξει και κατάμουτρα.

Δεν είναι όλοι έτσι φυσικά, εννοείται. Έχω γνωρίσει και δασκάλους και καθηγητές και διευθυντές που είναι υποδειγματικοί στη στάση τους απέναντί μας και τους έχω φέρει πολλές φορές ως παράδειγμα και με πολλούς από τους οποίους είμαστε και φίλοι.

Γενικώς όμως επικρατεί αυτή η νοοτροπία στα περισσότερα Δημοτικά που έχω πάει, αυτή είναι η δική μου εμπειρία όπως και άλλων συναδέλφων μου...
Τίτλος: Απ: Ειδικότητες στο Δημοτικό: Η ώρα του παιδιού
Αποστολή από: joannabear στις Μάρτιος 18, 2017, 08:00:04 μμ
Προσωπικά έχω παρατηρήσει το ακριβώς αντίθετο. Όσο πιο "παραδοσιακό" είναι το μάθημα τόσο περισσότερη ησυχία επικρατεί στη τάξη. Δυστυχώς τα παιδιά ΔΕΝ έχουν μάθει να δουλεύουν σε ομάδες, να μαθαίνουν με παιγνιώδη τρόπο κ.τ.λ., στοιχεία τα οποία πιστεύω ότι είναι απαραίτητα για το εργαστηριακό μάθημα της Πληροφορικής και που μας μαθαίνουν στις διάφορες επιμορφώσεις. Όταν κάτι τα ενθουσιάσει (δυστυχώς) θα φωνάξουν και θα χαλάσουν τον κόσμο. Δεν έχουν μάθει να μαθαίνουν για την προσωπική τους ευχαρίστηση και εξέλιξη. Το μόνο που τους νοιάζει είναι η επιβράβευση και το να δείξουν ότι είναι καλύτερα από τα υπόλοιπα...
Συμφωνώ!
Τίτλος: Απ: Ειδικότητες στο Δημοτικό: Η ώρα του παιδιού
Αποστολή από: harac στις Μάρτιος 18, 2017, 08:18:17 μμ
Μερικοί  ισχυρίζονται ότι τα παιδιά στο δημοτικό  πρέπει να φοβούνται τον δάσκαλο, ενώ ξεσαλώνουν στις ειδικότητες. Για αυτό θεωρούν ότι οι δάσκαλοι είναι περισσότερο κατάλληλοι για το δημοτικό, ενώ όλοι οι άλλοι περισσεύουν.  Τα παιδιά όμως δεν μπορούν να μάθουν δουλεύοντας σε ένα ευχάριστο κλίμα και περνώντας καλά;  Μάλλον κάποιοι μπερδεύουν το φόβο με τον σεβασμό. Ευτυχώς που δεν σκέφτονται όλοι έτσι.
Τίτλος: Απ: Ειδικότητες στο Δημοτικό: Η ώρα του παιδιού
Αποστολή από: lzdg στις Μάρτιος 19, 2017, 10:23:35 πμ
Μερικοί  ισχυρίζονται ότι τα παιδιά στο δημοτικό  πρέπει να φοβούνται τον δάσκαλο, ενώ ξεσαλώνουν στις ειδικότητες. Για αυτό θεωρούν ότι οι δάσκαλοι είναι περισσότερο κατάλληλοι για το δημοτικό, ενώ όλοι οι άλλοι περισσεύουν.  Τα παιδιά όμως δεν μπορούν να μάθουν δουλεύοντας σε ένα ευχάριστο κλίμα και περνώντας καλά;  Μάλλον κάποιοι μπερδεύουν το φόβο με τον σεβασμό. Ευτυχώς που δεν σκέφτονται όλοι έτσι.

Όπως ο φόβος και ο σεβασμός διαφέρουν έτσι διαφέρουν και το ευχάριστο κλίμα/περνάω καλά με το ξεσάλωμα. Το πρώτο είναι επιθυμητό, δεν είπε κανείς ότι είναι κακό να υπάρχει χαλαρό κλίμα με τα παιδιά να μιλάνε και να κάνουν και κανένα αστείο - συμμετέχοντας όμως στο μάθημα- και όχι να είναι στρατιωτάκια. Το ξεσάλωμα όμως είναι διαφορετικό π.χ. όταν γίνεται φασαρία μόνο για τη φασαρία, κοινώς χάος. Το τελευταίο νομίζω ότι δεν είναι επιθυμητό από κανέναν εκπαιδευτικό ή γονιό.
Τίτλος: Απ: Ειδικότητες στο Δημοτικό: Η ώρα του παιδιού
Αποστολή από: Έσπερος στις Μάρτιος 19, 2017, 11:07:23 πμ
Ο φόβος κανονικά θα έπρεπε να υπάρχει. Ίσως όχι ακριβώς φόβος, ότι θα σου συμβεί κάτι κακό, αλλά μια αίσθηση ντροπής για παράδειγμα, όταν έχεις κάνει κάτι που δεν πρέπει και το οποίο είναι κατακριτέο. Εννοείται ότι θα έπρεπε να υπάρχει και σεβασμός, του δασκάλου / καθηγητή, των συμμαθητών, του χώρου. Δυστυχώς όμως, σε ελάχιστα παιδιά οι γονείς καλλιεργούν αυτές τις έννοιες, και ειδικα του σεβασμού. Ο φόβος από μόνος δεν αρκεί, γιατί έτσι συνήθως μεταφράζεται στο "φοβάμαι τον άντρα / τον διευθυντή /  τον πιο επιβλητικό" και όποιος δεν εμπίπτει ακριβώς σε αυτές τις κατηγορίες υποφέρει.

Όταν όμως οι γονείς έχουν μπερδέψει τη διαφορά του "ικανοποιώ τις ανάγκες του παιδιού μου" από το "ικανοποιώ την παραμικρή επιθυμία για να έχω το κεφάλι μου ήσυχο", πάει περίπατο ο σεβασμός, η ομαλή συνύπαρξη με άλλα άτομα, η διάθεση για συνεργασία, η  υπομονή να περιμένεις τη σειρά σου την ώρα που ο καθηγητής μιλάει σε κάποιο άλλο παιδί κλπ. Κι έτσι έχουμε παιδιά που μπορεί κατά τ'  άλλα να είναι ευγενέστατα, αλλά δεν  μπορούν να καταλάβουν ότι δεν είναι το κέντρο του κόσμου, κι έτσι προκύπτουν τα διάφορα θέματα συμπεριφοράς.

Το θέμα είναι πώς το αντιμετωπίζουμε εμείς αυτό. Αν πας κατευθείαν με το μαστίγιο, τα αποτελέσματα είναι αμφίβολα, αφού τα παιδιά θα αντιδράσουν και θα καταλήξεις να τσακώνεσαι με μαθητές, όπου εκ των πραγμάτων θα βγεις εκτός εαυτού, θα χάσεις το δίκιο σου και το παιχνίδι γενικά. Μας αρέσει -  δεν μας αρέσει, το βασικό είναι η καλλιέργεια ενός κλίματος εμπιστοσύνης και ευχάριστης ατμόσφαιρας. Να δώσεις την αίσθηση στα παιδιά ότι μπορούν να σε εμπιστευθούν και ότι όταν τους κάνεις παρατήρηση όντως θα έχεις δίκιο. Είναι όμως μια λεπτή ισορροπία να το πετύχεις αυτό χωρίς να γίνεις μαθητοπατέρας και χωρίς να χάσεις την αξιοπρέπειά σου. Και σίγουρα θέλει προσαρμοστικότητα, να ξέρεις τι θα εφαρμόζεις σε κάθε τμήμα. Εδώ οι δάσκαλοι έχουν το πλεονέκτημα του ενός τμήματος, οπότε συνήθως έχουν καλύτερα αποτελέσματα. Γι' αυτό χρειάζεται και ένα ευρύ δίκτυο υποστήριξης από όλους τους διδάσκοντες και φυσικά από τη διεύθυνση.Και δεν χρειάζεται να αυτομαστιγωνόμαστε διαρκώς, ότι φταίει το μάθημά μας, φταίει που δεν ασχολούμαστε με τα παιδιά κλπ.  Οι συνθήκες είναι δύσκολες, θέλει σκληρή δουλειά από εμάς που πολλές φορές δεν είναι εφικτό να πραγματοποιηθεί (πώς θα ασχολείσαι εξατομικευμένα με μαθητές που βλέπεις 1 φορά την εβδομάδα ενώ τρέχεις σε 2-3 σχολεία;). Θέλει όμως και υποστήριξη από τον Σύλλογο και φυσικά συνεργασία με τους γονείς. Αλλιώς, ο καθένας βρίσκει τεχνικές επιβίωσης. Άλλος με το χιούμορ, άλλος με δέλεαρ την τεχνολογία, άλλος με τους βαθμούς. Πριν το υποτιμήσουμε αυτό, ας σκεφτούμε ποιο είναι το τελικό αποτέλεσμα: μαθαίνουν οι περισσότεροι μαθητές; Αν μαθαίνουν, νομίζω ότι οποιαδήποτε μέθοδος είναι θεμιτή. Γιατί αν δεν μαθαίνουν, τι να την κάνεις τη σιδηρά πειθαρχία και τους χαμηλούς βαθμούς;
Τίτλος: Απ: Ειδικότητες στο Δημοτικό: Η ώρα του παιδιού
Αποστολή από: elranna στις Μάρτιος 19, 2017, 11:25:45 πμ
Έσπερος, σα να είσαι μέσα στο κεφάλι μου. Συμφωνώ 100%.  :D
Τίτλος: Απ: Ειδικότητες στο Δημοτικό: Η ώρα του παιδιού
Αποστολή από: harac στις Μάρτιος 19, 2017, 07:41:54 μμ
'Εσπερος, σωστά.
Τα πάντα ξεκινούν από τον σεβασμό που διαφέρει από τον φόβο. Ο σεβασμός προυποθέτει ωριμότητα, ενώ ο φόβος "μπαμπούλα", ρόλο που ούτε πρόκειται να παίξω ποτέ, ούτε μου ταιριάζει. Συμφωνώ, επίσης, στο ότι τα παιδιά δεν είναι στρατιωτάκια. Έχουν ανάγκη από έκφραση, αλλά και από όρια. Πρέπει λοιπόν να βρούμε τις κατάλληλες ισορροπίες. Το θέμα είναι η παρανόηση που παρατηρείται στη διεύθυνση  κάποιων σχολείων.   Όταν μου ζητούν  να παίζω τον "μπαμπούλα", δεν δέχομαι, δεν το κάνω  και εκεί υπάρχει μεγάλη διαφωνία. Δεν πειράζει όμως, χαίρομαι που τα παιδιά μαθαίνουν, έστω και αν σε κάποια τμήματα χρειάζομαι 5-10 λεπτά  για να τα ηρεμήσω.
 Το ζητούμενο, λοιπόν είναι:
1. Να μαθαίνουν, οι μαθητές
2. Να επιβιώσουμε, οι ειδικότητες ;)
Όποιος καταφέρνει και τα δύο έχει πετύχει ;D
Τίτλος: Απ: Ειδικότητες στο Δημοτικό: Η ώρα του παιδιού
Αποστολή από: gia 96 στις Μάρτιος 19, 2017, 08:06:47 μμ
'Εσπερος, σωστά.
Τα πάντα ξεκινούν από τον σεβασμό που διαφέρει από τον φόβο. Ο σεβασμός προυποθέτει ωριμότητα, ενώ ο φόβος "μπαμπούλα", ρόλο που ούτε πρόκειται να παίξω ποτέ, ούτε μου ταιριάζει. Συμφωνώ, επίσης, στο ότι τα παιδιά δεν είναι στρατιωτάκια. Έχουν ανάγκη από έκφραση, αλλά και από όρια. Πρέπει λοιπόν να βρούμε τις κατάλληλες ισορροπίες. Το θέμα είναι η παρανόηση που παρατηρείται στη διεύθυνση  κάποιων σχολείων.   Όταν μου ζητούν  να παίζω τον "μπαμπούλα", δεν δέχομαι, δεν το κάνω  και εκεί υπάρχει μεγάλη διαφωνία. Δεν πειράζει όμως, χαίρομαι που τα παιδιά μαθαίνουν, έστω και αν σε κάποια τμήματα χρειάζομαι 5-10 λεπτά  για να τα ηρεμήσω.
 Το ζητούμενο, λοιπόν είναι:
1. Να μαθαίνουν, οι μαθητές
2. Να επιβιώσουμε, οι ειδικότητες ;)
Όποιος καταφέρνει και τα δύο έχει πετύχει ;D
Ωραίο ανέκδοτο! Σας ζητούν από τη διεύθυνση του σχολείου να κάνετε τον "μπαμπούλα", για να μάθουν τα παιδιά; Σε ποιο σχολείο; Οι διευθυντές που εγώ ξέρω σου λένε με σχετική αδιαφορία: "μπες μέσα στην τάξη και κάνε ό,τι νομίζεις, αρκεί να γίνει το μάθημα". Και κάτι τελευταίο: τα παιδιά δε μαθαίνουν δυστυχώς Αγγλικά ούτε Πληροφορική στο σχολείο, γι' αυτό και τα φροντιστήρια και τα κέντρα πληροφορικής έξω είναι γεμάτα κάθε απόγευμα και τα Σαββατοκύριακα. Αν γινόταν σωστή δουλειά στα σχολεία, όλα αυτά θα ήταν περιττά!
Τίτλος: Απ: Ειδικότητες στο Δημοτικό: Η ώρα του παιδιού
Αποστολή από: Νόμιμος! στις Μάρτιος 19, 2017, 10:09:36 μμ
 @ gia 96
Είναι πολύ λυπηρό να απαξιώνεις τους πάντες και τα πάντα....
Τίτλος: Απ: Ειδικότητες στο Δημοτικό: Η ώρα του παιδιού
Αποστολή από: trust no one στις Μάρτιος 19, 2017, 10:43:34 μμ
Ωραίο ανέκδοτο! Σας ζητούν από τη διεύθυνση του σχολείου να κάνετε τον "μπαμπούλα", για να μάθουν τα παιδιά; Σε ποιο σχολείο; Οι διευθυντές που εγώ ξέρω σου λένε με σχετική αδιαφορία: "μπες μέσα στην τάξη και κάνε ό,τι νομίζεις, αρκεί να γίνει το μάθημα". Και κάτι τελευταίο: τα παιδιά δε μαθαίνουν δυστυχώς Αγγλικά ούτε Πληροφορική στο σχολείο, γι' αυτό και τα φροντιστήρια και τα κέντρα πληροφορικής έξω είναι γεμάτα κάθε απόγευμα και τα Σαββατοκύριακα. Αν γινόταν σωστή δουλειά στα σχολεία, όλα αυτά θα ήταν περιττά!

Έχεις δίκιο. Δε φταίνε τα απαρχαιωμένα (ή και ανύπαρκτα) εργαστήρια, το ότι κάθονται 2 και 3 παιδιά σε κάθε υπολογιστή και το ότι κάνουν 1 ώρα μόνο την εβδομάδα πληροφορική. Φταίνε οι εκπαιδευτικοί.
Τίτλος: Απ: Ειδικότητες στο Δημοτικό: Η ώρα του παιδιού
Αποστολή από: lzdg στις Μάρτιος 19, 2017, 10:46:51 μμ
@ gia 96

Σε διαβεβαιώνω ότι δεν πάνε όλα τα παιδιά φροντιστήριο Η/Υ και μια χαρά μπορούν να μάθουν στο σχολείο (όταν βέβαια υπάρχουν οι κατάλληλες συνθήκες - για αυτό και κουβεντιάζουμε). Όταν εννοείς ότι δεν γίνεται σωστή δουλειά στα σχολεία εννοείς ότι εμείς δεν κάνουμε σωστή δουλειά ως εκπαιδευτικοί;
Τίτλος: Απ: Ειδικότητες στο Δημοτικό: Η ώρα του παιδιού
Αποστολή από: lillie στις Μάρτιος 19, 2017, 11:59:18 μμ
Ενώ οι φιλόλογοι κάνουν καλύτερη δουλειά και γι'αυτό δεν πάει κανείς φροντιστήριο έκθεση, αρχαία και λατινικά. Στο ένα από τα σχολεία που πηγαίνω η συνάδελφος της πληροφορικής κάνει μάθημα σε εργαστήριο με 5 υπολογιστές εκ των οποίων δουλεύει μόνο ο ΕΝΑΣ και το μικρότερο τμήμα που έχει είναι 19 παιδιά. Δηλαδή στην καλύτερη περίπτωση 19 παιδιά προσπαθούν να καθίσουν σε έναν υπολογιστή.
Τίτλος: Απ: Ειδικότητες στο Δημοτικό: Η ώρα του παιδιού
Αποστολή από: Έσπερος στις Μάρτιος 20, 2017, 03:12:26 μμ
Τα παιδια των ιδιωτικων τοτε γιατι πηγαινουν φροντιστηρια και εξωσχολικα; Επειδη δεν τα μαθαινουν στο σχολειο; Ο Ελληνας για την εκπαιδευση πληρωνει. Οχι μονο γιατι δεν εμπιστευεται το δημοσιο, αλλα γιατι θεωρει οτι οσο περισσοτερα δωσει, τοσο πιο πολλα θα στοιβαξει καποιος στο μυαλο του παιδιου του, σαν να φορτωνει αρχεια στον υπολογιστη, και ετσι το καμαρι του θα διαπρεψει. Η πληρωνει γιατι ειναι λεφτας και το θεωρει ενδειξη στατους. Η πληρωνει γιατι το θεωρει babysitting και παρκαρισμα παιδιων, η καλυπτει τις τυψεθς του που δεν ασψολειται με το παιδι του. Και μετα αυτη η νοοτροπια διαιωνιζεται, κι ετσι ο κατοχος μεταπτυχιακου θα πληρωσει για δευτερο μεταπτυχιακο, κι ο διδακτορας θα πληρωσει για μοριοδοτουμενα σεμιναρια στα οποια διδασκουν ανθρωποι με λιγοτερα προσοντα απ' αυτον, και μετα θα ξαναπλγρωσει για σεμιναριο σε μια εταιρεια που θα εκπαιδευσει εκατο, θα παρει ενα πεντακοσαρι απο τον καθενα και θα προσλαβει τους πεντε.... Κι οι υπολοιποι υπερπροσοντουχοι θα πανε για διυλεια στη Γερμανια που θα αποκτησει εξειδικευμενο επιστημονικο προσωπικο για το οποιο δεν εχει δαπανησει ουτε το κρατος, ουτε ο Γερμανος πολιτης.
Τίτλος: Απ: Ειδικότητες στο Δημοτικό: Η ώρα του παιδιού
Αποστολή από: elranna στις Μάρτιος 20, 2017, 03:29:08 μμ
Ενώ οι φιλόλογοι κάνουν καλύτερη δουλειά και γι'αυτό δεν πάει κανείς φροντιστήριο έκθεση, αρχαία και λατινικά. Στο ένα από τα σχολεία που πηγαίνω η συνάδελφος της πληροφορικής κάνει μάθημα σε εργαστήριο με 5 υπολογιστές εκ των οποίων δουλεύει μόνο ο ΕΝΑΣ και το μικρότερο τμήμα που έχει είναι 19 παιδιά. Δηλαδή στην καλύτερη περίπτωση 19 παιδιά προσπαθούν να καθίσουν σε έναν υπολογιστή.

Η πιο εύκολη απάντηση στο "γιατί δεν κάνω την δουλειά μου καλά" είναι "γιατί δεν την κάνει ούτε ο άλλος". Βρίσκω εξαιρετικά κοντόφθαλμη την άποψη ότι για την επιτυχία των παιδιών στις πανελλήνιες ευθύνονται τα φροντιστήρια ενώ για την αποτυχία φταίει το σχολείο. Η συντριπτική πλειοψηφία των παιδιών πηγαίνει φροντιστήρια, δεν γράφουν όλα όμως στις πανελλήνιες. Και μην ξεχνάμε ότι έχουν υπάρξει παιδιά που έχουν επιτύχει στις πανελλήνιες χωρίς φροντιστήριο. Το πρόβλημα είναι πολύ βαθύτερο και νομίζω ότι η Έσπερος με έχει καλύψει απόλυτα.

Και για να επιστρέψουμε στο θέμα, νομίζω ότι όλοι συμφωνούμε ότι οι συνθήκες υπό τις οποίες καλούμαστε να κάνουμε τη δουλειά μας (ή καλύτερα το λειτούργημά μας) είναι εξαιρετικά δύσκολες. Αυτό όμως δεν μας απαλλάσσει από την ατομική ευθύνη. Έχουμε περιθώρια παρέμβασης. Δεν είναι πολλά, αλλά υπάρχουν. Και νομίζω πως το νόημα αυτής της συζήτησης είναι να δώσουμε ιδέες ο ένας στον άλλο πώς να κάνουμε τη δουλειά μας καλύτερα με αυτές τις συνθήκες.  ;)
Τίτλος: Απ: Ειδικότητες στο Δημοτικό: Η ώρα του παιδιού
Αποστολή από: Aiantas91 στις Μάρτιος 20, 2017, 03:44:12 μμ
Καταρχάς ας μην ξεχνάμε πως πληροφορική και αγγλικά υπήρχαν πρώτα σε φροντηστήρια και μετά μπήκαν και στα σχολεία. Ειδικά στα αγγλικά κάποιος δε πάει φροντηστήριο για να έχει καλύτερη σχολική επίδοση. Είναι κάτι το τελείως ανεξέρτητο με το που είναι στο σχολείο. Κάτι παρόμοιο ισχύει και για τη πληροφορική στο δημοτικό. Και φυσικά τα φροντηστήρια δε θα εξαφανιζόντουσαν με ένα άρθρο και ένα νόμο. Αντίθετα κάτι άλλα μαθήματα υπήρχαν ανέκαθεν στο σχολείο αλλά φαίνεται πως οι διδάσκοντες δε τα εξηγούσαν καλά γι αυτό και εκεί τα φροντηστήρια ήταν γεμάτα από μαθητές. Για παράδειγμα αιτιολογημένη βαθμολόγηση έκθεσης δεν είδα ποτέ. Όλα πολύ φλου. Δώστε την ίδια έκθεση σε 10 φιλόλογους και θα δεις και 10 διαφορετικούς βαθμούς.  Και βέβαια τη καλύτερη έκθεση να γράψεις 20 δε βλέπεις. Ακόμη και φιλόλογος να είσαι. Ίσως ένα 19 και αν πεις που έκανα το λάθος απάντηση δε θα πάρεις. Αυτό άραγε σημαίνει πως δε ξέρουν οι φιλόλογοι έκθεση; Όχι απλά σημαίνει πως έχουν πολύ μεγάλη ιδέα για τα μαθήματα τους και ας είναι με διαφορά τα ποιο βαρετά από όλα. Σε κάποια άλλα μαθήματα, δύσκολα μεν όπως τα μαθηματικά, στο λύκειο άμα έγραφες 20 έπαιρνες 20 ενώ αν έπαιρνες 19, 15 κτλ ήξερες και το γιατί.  Και τον αν θα περνούσες σε σχολή της αρεσκείας σου στις δέσμες εξαρτόταν από το τι βαθμό θα πάρεις στην έκθεση, καθότι 1 από τα 4 εξεταζόμενα μαθήματα. Φανταστείτε τα θέματα ΑΣΕΠ να ήταν σε στυλ έκθεσης. Ο κακός χαμός θα γινόταν. Τέλος στο θέμα μας όταν έχεις 24 τμήματα από 1 ώρα την εβδομάδα είναι αδύνατον να ασχοληθείς όσο πρέπει με το κάθε παιδί γιατί αυτό προϋποθέτει πως ξέρεις τα παιδιά. Και να τους επιπλήξεις σε ένα μάθημα μετά από μία εβδομάδα που θα τους ξαναδείς (κάποιοι ίσως να λείπουν) ούτε που θα θυμάσαι τι είπες και σε ποιον οπότε φτου και από την αρχή. Και φυσικά ως πληροφορικός έχεις να ασχοληθείς και με άλλα πρακτικά θέματα, όπως στήσιμο ή βελτίωση εργαστηρίων οπότε τι να πρωτοπρολάβεις να κάνεις
Τίτλος: Απ: Ειδικότητες στο Δημοτικό: Η ώρα του παιδιού
Αποστολή από: lillie στις Μάρτιος 20, 2017, 03:55:27 μμ
Η πιο εύκολη απάντηση στο "γιατί δεν κάνω την δουλειά μου καλά" είναι "γιατί δεν την κάνει ούτε ο άλλος". Βρίσκω εξαιρετικά κοντόφθαλμη την άποψη ότι για την επιτυχία των παιδιών στις πανελλήνιες ευθύνονται τα φροντιστήρια ενώ για την αποτυχία φταίει το σχολείο. Η συντριπτική πλειοψηφία των παιδιών πηγαίνει φροντιστήρια, δεν γράφουν όλα όμως στις πανελλήνιες. Και μην ξεχνάμε ότι έχουν υπάρξει παιδιά που έχουν επιτύχει στις πανελλήνιες χωρίς φροντιστήριο. Το πρόβλημα είναι πολύ βαθύτερο και νομίζω ότι η Έσπερος με έχει καλύψει απόλυτα.

Και για να επιστρέψουμε στο θέμα, νομίζω ότι όλοι συμφωνούμε ότι οι συνθήκες υπό τις οποίες καλούμαστε να κάνουμε τη δουλειά μας (ή καλύτερα το λειτούργημά μας) είναι εξαιρετικά δύσκολες. Αυτό όμως δεν μας απαλλάσσει από την ατομική ευθύνη. Έχουμε περιθώρια παρέμβασης. Δεν είναι πολλά, αλλά υπάρχουν. Και νομίζω πως το νόημα αυτής της συζήτησης είναι να δώσουμε ιδέες ο ένας στον άλλο πώς να κάνουμε τη δουλειά μας καλύτερα με αυτές τις συνθήκες.  ;)

Το σχόλιό μου ήταν απάντηση στην άποψη ότι δε γίνεται σωστή δουλειά στα σχολεία σε Αγγλικά και Πληροφορική και αυτός είναι ο λόγος που τα φροντιστήρια είναι γεμάτα το απόγευμα. Αν εσύ από αυτό κατάλαβες ότι εγώ ή κάποιοι άλλοι συνάδελφοι Αγγλικών και Πληροφορικής όντως δεν κάνουμε καλά τη δουλειά μας και αυτό επειδή δεν την κάνουν οι άλλοι ... δεν ξέρω τι να απαντήσω.
Τίτλος: Απ: Ειδικότητες στο Δημοτικό: Η ώρα του παιδιού
Αποστολή από: elranna στις Μάρτιος 20, 2017, 04:48:13 μμ
Το σχόλιό μου ήταν απάντηση στην άποψη ότι δε γίνεται σωστή δουλειά στα σχολεία σε Αγγλικά και Πληροφορική και αυτός είναι ο λόγος που τα φροντιστήρια είναι γεμάτα το απόγευμα. Αν εσύ από αυτό κατάλαβες ότι εγώ ή κάποιοι άλλοι συνάδελφοι Αγγλικών και Πληροφορικής όντως δεν κάνουμε καλά τη δουλειά μας και αυτό επειδή δεν την κάνουν οι άλλοι ... δεν ξέρω τι να απαντήσω.

Η δική μου άποψη είναι ότι οι περισσότεροι συνάδελφοι κάνουμε και θέλουμε να κάνουμε σωστά τη δουλειά μας, παρά τα άπειρα εμπόδια που υπάρχουν. Και για αυτό κάνουμε και αυτή τη συζήτηση, για να βρούμε τρόπους να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα που εμφανίζονται, τα οποία είναι εν πολλοίς κοινά σε όλες τις βαθμίδες, με βασικότερο τη γενικότερη απαξίωση της δημόσιας εκπαίδευσης. Σίγουρα δεν έχω σκοπό να έρθω σε προσωπική αντιπαράθεση με κανένα.  :)
Τίτλος: Απ: Ειδικότητες στο Δημοτικό: Η ώρα του παιδιού
Αποστολή από: gia 96 στις Μάρτιος 20, 2017, 07:34:35 μμ
Δεν μπορώ να μιλήσω για τη δουλειά κανενός εδώ μέσα, ούτε να την κρίνω, γιατί πολύ απλά δεν τη γνωρίζω! Γνωρίζω όμως από πρώτο χέρι τη δουλειά που γίνεται σε διάφορα δημοτικά σχολεία, είτε όσα έχει φοιτήσει κατά καιρούς η κόρη μου, είτε φοιτούν παιδιά συγγενικών-φιλικών μου προσώπων και φυσικά από πολλούς συναδέλφους εκπαιδευτικούς ειδικοτήτων κι όσα οι ίδιοι λένε και διατυμπανίζουν και γι' αυτά μπορώ να λέω τη γνώμη μου!
Σε αυτό, λοιπόν, που εγώ έχω καταλήξει είναι πως τα μαθήματα ειδικοτήτων δε διδάσκονται με την απαιτούμενη "καινοτόμο" διάσταση, που θα τα έκαναν ελκυστικά στους μικρούς μαθητές, καθώς οι περισσότεροι καθηγητές αυτών των ειδικοτήτων θεωρούν πιο εύκολο για τους ίδιους να ακολουθήσουν "την περπατημένη", αλλά βαρετή οδό! Ένα απλό ερώτημα: αλήθεια, πόσοι εκπαιδευτικοί ειδικοτήτων έχουν επιχειρήσει να συνδυάσουν τη μάθηση με κάποιες παιγνιώδεις μορφές διδασκαλίας, όπως π.χ. την τέχνη (γενικότερα) και να εμπλουτίσουν έτσι με ενδιαφέροντα τρόπο το μάθημά τους; Ελάχιστοι, για να μην πω κανείς, γιατί φοβούνται πως το μάθημα θα παρεκτραπεί. Όμως, αν ήξεραν και είχαν σχεδιάσει καλά τι να κάνουν και φυσικά είχαν τις απαραίτητες οργανωτικές ικανότητες, θα το επέλεγαν χωρίς δεύτερη σκέψη! Πόσο πιο εύκολα θα μάθαιναν οι μαθητές  Αγγλικά, αν τα διδάσκονταν σαν να επρόκειτο για κάποιο θεατρικό έργο, στο οποίο όλοι θα συμμετείχαν και θα  αυτενεργούσαν; Πόσο πιο ενδιαφέρον θα γινόταν το μάθημα των Καλλιτεχνικών π.χ. και πόσο θα παρακινούνταν τα παιδιά να ζωγραφίσουν, αν την ώρα των Καλλιτεχνικών έβγαιναν εκτός της σχολικής αίθουσας και αποτύπωναν ό,τι τους εντυπωσιάζε;
Δεν ξέρω, βέβαια, κατά πόσο οι συνάδελφοι έχουν την ελευθερία (από το Δ/ντή κλπ.) να διδάξουν με τον παραπάνω καινοτόμο τρόπο, αλλά θα ήταν πολύ χρήσιμο να το επιχειρούσαν και θα άξιζε να προσπαθούσαν να πείσουν όποιον είχε επιφυλάξεις! Άλλωστε, οι εκπαιδευτικοί είναι ανοιχτόμυαλοι και υπεύθυνοι!
Και ασφαλώς, αν τα μαθήματα ειδικοτήτων διδάσκονταν κάπως έτσι, τα ξενόγλωσσα φροντιστήρια και τα ινστιτούτα θα ήταν πολύ πιο περιορισμένα και δε θα ήταν απαραίτητα, για να πάρουν οι μαθητές το Lower, το Proficiency ή το ECDLCore! Η γνώση θα είχε κατακτηθεί ήδη στο σχολείο!
Σχετικά με τα φιλολογικά μαθήματα και το ότι είναι βαρετά, αν το να αποτυπώνεις τη γνώμη σου/την κρίση σου για κάποιο επίκαιρο θέμα σε 400-500 λέξεις είναι βαρετό, αν το να μάθεις τη γλώσσα, τη σκέψη και τον πολιτισμό των αρχαίων προγόνων μας είναι βαρετό, αν το να μάθεις πώς οι αρχαίοι επιχειρηματολογούσαν στην εκκλησιά του Δήμου και τα δικαστήρια είναι βαρετό, αν το να "πάρεις μια ιδέα" από τις υψηλές ιδέες των τραγικών και των επικών ποιητών περί δικαίου, ελευθερίας, ύβρης, σωφροσύνης κλπ. είναι βαρετό, αν το να διδαχθείς από τα ιστορικά λάθη για τις σύγχρονες παραπλήσιες καταστάσεις είναι βαρετό, αν το να "αγγίξουν" τις ευαίσθητες χορδές σου τα λυρικά ποιήματα του Αρχιλόχου κλπ. ποιητών είναι βαρετό, αν το να προσπαθήσεις να πλησιάσεις τον τρόπο σκέψης των αρχαίων και αξεπέραστων φιλοσόφων (Σωκράτη, Πλάτωνα, Αριστοτέλη) είναι βαρετό ..., τότε έχετε δίκιο να γράφετε πως τα φιλολογικά είναι βαρετά σα μάθημα!
Και κάτι τελευταίο: φροντιστήρια φυσικά και κάνουν στα φιλολογικά και στα μαθηματικά και στη φυσική και τη βιολογία οι μαθητές (αν και εδώ γίνεται λόγος για το δημοτικό, αν δεν κάνω λάθος), γιατί δεν πρόκειται για μαθήματα ίδιας ύλης ή ίδιων απαιτήσεων. Και χωρίς να υποβαθμίζω κανένα μάθημα, αφού όλα τα μαθήματα είναι εξίσου σημαντικά, δεν μπορεί να συγκριθεί η ύλη των αρχαίων π.χ. με αυτή των Αγγλικών, ούτε έχει τις ίδιες απαιτήσεις ο διδάσκων τα φιλολογικά μαθήματα με αυτόν που διδάσκει Πληροφορική π.χ. Η εμπειρία μου και η πείρα μου αυτά μου έχουν δείξει.



Τίτλος: Απ: Ειδικότητες στο Δημοτικό: Η ώρα του παιδιού
Αποστολή από: lillie στις Μάρτιος 20, 2017, 08:04:33 μμ
Τα παιδιά είναι έτσι και εκφράζουν τέτοιες γνώμες και επιθυμίες, γιατί επηρεάζονται από τις οικογένειες στις οποίες μεγαλώνουν
Τίτλος: Απ: Ειδικότητες στο Δημοτικό: Η ώρα του παιδιού
Αποστολή από: harac στις Μάρτιος 20, 2017, 08:20:04 μμ
Ωραίο ανέκδοτο! Σας ζητούν από τη διεύθυνση του σχολείου να κάνετε τον "μπαμπούλα", για να μάθουν τα παιδιά; Σε ποιο σχολείο; Οι διευθυντές που εγώ ξέρω σου λένε με σχετική αδιαφορία: "μπες μέσα στην τάξη και κάνε ό,τι νομίζεις, αρκεί να γίνει το μάθημα". Και κάτι τελευταίο: τα παιδιά δε μαθαίνουν δυστυχώς Αγγλικά ούτε Πληροφορική στο σχολείο, γι' αυτό και τα φροντιστήρια και τα κέντρα πληροφορικής έξω είναι γεμάτα κάθε απόγευμα και τα Σαββατοκύριακα. Αν γινόταν σωστή δουλειά στα σχολεία, όλα αυτά θα ήταν περιττά!
1. Ο κάθε ένας από εμάς έχει διαφορετικές εμπειρίες από τα σχολεία που έχει περάσει. Αν και είναι αλήθεια ότι οι περισσότεροι διευθυντές λίγο νοιάζονται για το τι γίνεται μέσα στην τάξη, υπάρχουν και διαφορετικές περιπτώσεις όπου επιχειρούν να  επεμβουν στο έργο του εκαιδευτικού με ανόητα επιχειρήματα. Δεν λεν όλοι τα ίδια.
2. Το ότι στη χώρα μας υπάρχουν φροντιστήρια δεν αποτελεί ευθύνη του εκπαιδευτικού. Σε χώρες όπου το φροντιστήριο αποτελεί άγνωστη λέξη, στα δημόσια σχολεία υπάρχουν υποδομές και εργαστήρια που εδώ ούτε στον ύπνο μας δεν έχουμε δει. Όταν αλλού τα παιδιά κάνουν πειράματα,  μάθημα και παρουσιάσεις σε άριστα εξοπλισμένα εργαστήρια χημείας, πληροφορικής, μουσικής,  καλλιτεχνικών κλπ, τρων στην τραπεζαρία του σχολείου και γυρίζουν στο σπίτι στις τρεις διαβασμένα και έτοιμα για την επόμενη ημέρα, τι να το κάνουν το φροντιστήριο; Στο μάθημα συνήθως κάνουν ησυχία και αν βαρυούνται δεν ενοχλούν τους άλλους που θέλουν να παρακολουθήσουν. Ας απαιτήσουμε και εμείς, λοιπόν, βελτίωση την συνθηκών, βεβαίως στο μέτρο του δυνατού και μετά βλέπουμε. 
Τίτλος: Απ: Ειδικότητες στο Δημοτικό: Η ώρα του παιδιού
Αποστολή από: Aiantas91 στις Μάρτιος 20, 2017, 08:55:41 μμ
Βαρετά για μένα είναι το συντακτικό, η γραμματική, η έκθεση ιδεών και ναι το word. Ο Όμηρος, ο Πλούταρχος (πχ Παράλληλοι βίοι τα είχα διαβάσει όλα από τις εκδόσεις κάκτος), ο Ηρόδοτος και τόσα άλλα κείμενα της αρχαίας ελληνικής γραμματείας προσωπικά μου άρεσαν πάρα πολύ εφόσον δε δίνοταν έμφαση σε οξείες δασείες κτλ  και τα διάβαζα αφού τελείωσα το λύκειο αλλά δυστυχώς πολλοί μαθητές τα βρίσκουν και αυτά βαρετά. Άραγε και αυτό σημαίνει ότι οι φιλόλογοι δε κάνουν με το σωστό τρόπο το μάθημα; Στη τελική δε γίνεται οι δάσκαλοι και οι καθηγητές να χορεύουν όπως θέλουν οι μαθητές. Πολλά έχουν αλλάξει από όταν ήμασταν μαθητές. Πχ μου άρεσε δε μου άρεσε ένα μάθημα προσπαθούσα και δεν ενοχλούσα στη τάξη, τουλάχιστον καμία σχέση με τους σημερινούς μαθητές. Ειδικότερα στη πληροφορική πρέπει να έχεις και αξιοπρεπές εργαστήριο για να κάνεις μάθημα. Και από φέτος μας πήγαν σε σχολεία που δεν υπήρχαν εργαστήρια, οπότε προσπαθούσα να κάνω μάθημα με ένα laptop και προβολέα. Τέλος έτσι και αλλιώς είναι πολύ πιο εύκολο να κάνουν οι μαθητές φασαρία στα μονόωρα μαθήματα που έτσι και αλλιώς ο καθηγητής δε μπορεί να ασχοληθεί πολύ μαζί τους.
Τίτλος: Απ: Ειδικότητες στο Δημοτικό: Η ώρα του παιδιού
Αποστολή από: anneta στις Μάρτιος 20, 2017, 09:57:14 μμ
gia96 εύχομαι του χρόνου να έχω τη κόρη σου!
Χωρίς κανένα ίχνος ειρωνείας, πραγματικά θα το ήθελα πολύ!
Με ή χωρίς εργαστήριο, δεν με νοιάζει... Το μάθημα της Πληροφορικής είναι, ήταν και θα είναι ελκυστικό για τους μαθητές μας....όπως τότε στα ολοήμερα, ωρομίσθιοι  :)  ;)  :-*
Τίτλος: Απ: Ειδικότητες στο Δημοτικό: Η ώρα του παιδιού
Αποστολή από: lillie στις Μάρτιος 20, 2017, 10:16:09 μμ
Πώς είσαι σίγουρη ότι δεν την έχεις φέτος?  ;D ;D
Τίτλος: Απ: Ειδικότητες στο Δημοτικό: Η ώρα του παιδιού
Αποστολή από: trust no one στις Μάρτιος 20, 2017, 11:21:30 μμ
Πώς είσαι σίγουρη ότι δεν την έχεις φέτος?  ;D ;D

 ;D ;D ;D ;D ;D ;D ;D ;D ;D ;D
Τίτλος: Απ: Ειδικότητες στο Δημοτικό: Η ώρα του παιδιού
Αποστολή από: Έσπερος στις Μάρτιος 21, 2017, 08:39:59 πμ
Gia 96, δεν έχεις άδικο για το ότι πολλοί εκπαιδευτικοί διστάζουμε να κάνουμε κάτι εκτός πλαισίου, είτε από ατολμία, είτε από το φόβο μήπως η τάξη ξεφύγει, είτε, κάποιοι λίγοι, από "βόλεμα". Δίνεις όμως την εντύπωση ότι αυτό το εντοπίζεις μόνο στις "ειδικότητες", σαν να υποννοείς ότι οι δάσκαλοι τα κάνουν όλα αυτά σωστά. Συγγνώμη αν παρερμήνευσα τα λεγόμενά σου, αλλά αυτή την αίσθηση αποκόμισα.

Προφανώς οποιαδήποτε τεχνική πέραν της κλασικής διδασκαλίας είναι ευπρόσδεκτη και θα έπρεπε να ενθαρρύνεται, αρκεί να μην ξεχνάμε και το βασικό σκοπό της: να μάθουν όσο το δυνατόν περισσότεροι μαθητές γίνεται. Το ότι κάτι γίνεται ελκυστικό δεν σημαίνει αυτόματα ότι οι μαθητές θα μάθουν.

Η εκπαιδευτική πραγματικότητα επίσης είναι πολύ σύνθετη. Πράγματι, οι μαθητές που αγαπούν τη γνώση αλλά είναι εκ φύσεως πιο δραστήρια και φιλοπερίεργα άτομα, που απορροφούν οποιοδήποτε ερέθισμα γύρω τους, συχνά βαριούνται την τυπική διδασκαλία, οπότε αν αφεθούν ελεύθεροι θα έχουν μεγαλύτερο ενδιαφέρον για το σχολείο. Πράγματι, τα παιδιά που έχουν έφεση σε πιο πρακτικά πράγματα, θα μάθουν με περισσότερο βιωματικό τρόπο. Αυτό δεν το αρνείται κανείς. Οι τάξεις όμως δεν είναι μόνο αυτά τα παιδιά. Δεν σας έχει τύχει ποτέ να δείτε ήσυχα και πειθαρχημένα τμήματα να ξεφεύγουν αν πάτε να δοκιμάσετε κάτι διαφορετικό; Ακόμα και η αλλαγή αίθουσας μπορεί να τινάξει το μάθημα στον αέρα. Κάτι που αναφέρθηκε προηγουμένως, ότι πολλά παιδιά όταν κάτι είναι διαφορετικό δεν το θεωρούν μάθημα αλλά χαβαλέ, νομίζω ότι ισχύει σε αυτήν την περίπτωση. Οπότε πρέπει να λάβουμε και αυτήν την παράμετρο υπ' όψη. Δεν σας έχει τύχει επίσης, να κάνετε μια ελεύθερη συζήτηση με μαθητές, σε θέμα που τους ενδιαφέρει, και ενώ αρκετοί συμμετέχουν, αρκετοί άλλοι να συμπεριφέρονται σαν να μην υπάρχει καθηγητής στην τάξη; Δεν έχετε δει να συμβαίνει το ίδιο πράγμα σε συνελεύσεις μαθητών; Ο λόγος εκεί ποιος είναι, δεν το βρίσκουν ελκυστικό; Προφανώς όχι, απλούστατα δεν έχουν μάθει να σέβονται ο ένας τον άλλον, να συνεργάζονται και να ακολουθούν κανόνες οι οποίοι υπάρχουν για να διευκολύνουν τη ζωή μας.

Άρα το θέμα της ησυχίας, της "πειθαρχίας" και της συνεργασιμότητας κρίνεται από πολλές παραμέτρους και δεν είναι σωστό εμείς οι εκπαιδευτικοί (αν μιλάς ως εκπαιδευτικός, γιατί πιο πολύ σαν κλασικός γονιός παιδιού σε δημοτικού που κρίνει τα πάντα ακούγεσαι) να διατυπώνουμε τόσο αφοριστικές κρίσεις.

 Αν είσαι δασκάλα, και μιλάς με την άνεση του να έχεις ένα τμήμα μόνο για πάρα πολλές ώρες, σίγουρα ξέρεις καλά όλους τους μαθητές σου και τα όριά τους και σίγουρα μπορείς να εφαρμόσεις ποικίλες μεθόδους. Οι συνάδελφοί σου που έρχονται για 1 ώρα σε κάθε τμήμα, και ίσως δουλεύουν και σε άλλα σχολεία, δεν έχουν αυτήν την άνεση, οπότε δεν είναι λογικό να δέχονται επικρίσεις για τις διδακτικές μεθόδους που εφαρμόζουν. Από εσένα και τους άλλους δασκάλους θα έπρεπε να δέχονται υποστήριξη και φυσικά απόλυτη κάλυψη μπροστά στους μαθητές (εννοείται ότι μια συμβουλή σε κατ' ιδίαν συζήτηση μπορείς να δώσεις). Αν δεν είσαι δασκάλα, ζητώ συγγνώμη για όσα άστοχα μπορεί να είπα.

Κλείνοντας, νομίζω ότι πρέπει όλοι να κοιτάμε τα λάθη μας και να προσπαθούμε να βελτιωθούμε, αλλά μην καταλήξουμε στο να επιρρίπτουμε τις ευθύνες για όλα πάνω μας ή πάνω στους συναδέλφους μας. Στο κάτω-κάτω, μιλάμε για μία δουλειά που βασίζεται στην ανθρώπινη αλληλεπίδραση. Δεν είναι κάτι μηχανιστικό που υπάρχει μόνο ένας σωστός τρόπος να γίνει. Ο καθένας κάνει πειράματα ανάλογα με τον χαρακτήρα και τις αντοχές του και μεταξύ μας πρέπει να υποστηριζόμαστε.
Τίτλος: Απ: Ειδικότητες στο Δημοτικό: Η ώρα του παιδιού
Αποστολή από: gia 96 στις Μάρτιος 21, 2017, 11:36:20 πμ
Καταρχάς, χαίρομαι ειλικρινά που κάποιος συνάδελφος δε βρίσκει "τρελά" ή "γραφικά" ή μονόπλευρα τα όσα έγραψα χθες σχετικά με τα μαθήματα ειδικοτήτων στο δημοτικό, τα φροντιστήρια κλπ.!
Κατά δεύτερο λόγο: δεν είμαι δασκάλα, είμαι φιλόλογος και μάλιστα αναπληρώτρια, με αποτέλεσμα να εργάζομαι κάθε χρόνο και αλλού, οπότε όσα γράφεις για το ότι έχω τη δυνατότητα να γνωρίζω καλά την τάξη και τους μαθητές μου και να εφαρμόζω όσα σκέφτομαι, πέρα από την περπατημένη οδό, δεν ισχύουν! Κάθε χρόνο αντιμετωπίζω μια διαφορετική κατάσταση, αλλά κάθε χρόνο προσπαθώ να κάνω το ίδιο: να ανιχνεύσω τις ανάγκες και τις δυνατότητες των μαθητών μου, να τους κάνω να αγαπήσουν τη μάθηση, καθώς δε μένω στις στείρες γνώσεις (στα πλαίσια του δυνατού, βέβαια), αλλά προσπαθώ να τους ενθαρρύνω και να τους δώσω ευκαιρίες συμμετοχής, μέσα από διαδικασίες συνεργατικές (π.χ. στα Ρητορικά Κείμενα της Β΄ Λυκείου που είχα διδάξει πριν 3 χρόνια, είχαμε προσπαθήσει να αναπαραστήσουμε μία αρχαία δίκη μέσα στην αίθουσα, όπου συμμετείχαν όλοι οι μαθητές, κάτι που το καταχάρηκαν, γιατί, πέρα από κάποιες οδηγίες, η βασική προετοιμασία της "δίκης" είχε γίνει από τους ίδιους).
Επιπρόσθετα, ασφαλώς ο σεβασμός προς το μάθημα, τον διδάσκοντα και την όλη εκπαιδευτική διαδικασία είναι απαραίτητος, αλλά πιστεύω ότι ο σεβασμός πηγάζει και ξεκινά πρώτα από την οικογένεια, δηλ. αν μέσα στην οικογένεια ενός μαθητή, δεν υπάρχει σεβασμός, πώς αυτός ο μαθητής θα σέβεται στο σχολείο τους δασκάλους του, τους συμμαθητές του και το μάθημα; Είναι αδύνατον! Όσες νουθεσίες, παραινέσεις και καλοπροαίρετες συστάσεις κι αν του κάνει ο διδάσκων, φωνή βοώντος εν τη ερήμω!
Συνεχίζοντας, ασφαλώς οι δάσκαλοι δεν ασκούν άψογα το λειτούργημά τους! Είτε είναι παλαιοί, είτε είναι καινούργιοι, είτε αναπληρωτές, τις περισσότερες φορές φορτώνουν τα παιδιά με φωτοτυπίες-δουλειά για το σπίτι, έχοντας εξηγήσει ελάχιστα το μάθημα της ημέρας, απαιτώντας όμως να τα ξέρουν όλα τέλεια την επόμενη φορά και δείχνουν πως είτε ψιλοβαριούνται, είτε υστερούν σημαντικά στο γνωστικό, αλλά και παιδαγωγικό κομμάτι της δουλειάς τους και κυρίως επιδιώκουν να τα "έχουν καλά" με τους γονείς βάζοντας απλόχερα βαθμούς, που δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα!
Τέλος, σαφώς και οι περισσότεροι μαθητές δεν είναι φιλοπρόοδοι, εργατικοί, φιλοπερίεργοι, δραστήριοι, αλλά το μάθημα, το κάθε μάθημα, γίνεται για όλους τους μαθητές. Και ο σωστός εκπαιδευτικός θα πρέπει να λαμβάνει υπόψη του το μέσο όρο της τάξης και για μένα είναι βασικό να βρει τρόπους να κάνει το μάθημά του ελκυστικό για όλους, και για τους καλούς και για τους άριστους και για τους μετριότερους μαθητές! Πιο σπουδαίο είναι να δώσεις κίνητρα σ' έναν μέτριο μαθητή να προσπαθήσει περισσότερο, παρά να κάνεις τυπικό μάθημα με τους 2-3 άριστους μαθητές του τμήματος, που κι αυτοί στο τέλος θα βαρεθούν αυτή τη διαδικασία!

Τίτλος: Απ: Ειδικότητες στο Δημοτικό: Η ώρα του παιδιού
Αποστολή από: lillie στις Μάρτιος 21, 2017, 11:42:07 πμ
Καταρχάς, χαίρομαι ειλικρινά που κάποιος συνάδελφος δε βρίσκει "τρελά" ή "γραφικά" ή μονόπλευρα τα όσα έγραψα χθες σχετικά με τα μαθήματα ειδικοτήτων στο δημοτικό, τα φροντιστήρια κλπ.

Από καθαρή περιέργεια θες να μας πεις ποιος είναι αυτός ο κάποιος? 
Τίτλος: Απ: Ειδικότητες στο Δημοτικό: Η ώρα του παιδιού
Αποστολή από: gia 96 στις Μάρτιος 21, 2017, 11:55:54 πμ
gia96 εύχομαι του χρόνου να έχω τη κόρη σου!
Χωρίς κανένα ίχνος ειρωνείας, πραγματικά θα το ήθελα πολύ!
Με ή χωρίς εργαστήριο, δεν με νοιάζει... Το μάθημα της Πληροφορικής είναι, ήταν και θα είναι ελκυστικό για τους μαθητές μας....όπως τότε στα ολοήμερα, ωρομίσθιοι  :)  ;)  :-*
Μακάρι, για να γνωρίσω και σένα και τη δουλειά σου!
Πάντως, η κόρη μου θα σε εκπλήξει θετικά με όσα ξέρει στην Πληροφορική! Ίσως να την επιλέξει και επαγγελματικά, αν την εμπνεύσεις!
Τίτλος: Απ: Ειδικότητες στο Δημοτικό: Η ώρα του παιδιού
Αποστολή από: anneta στις Μάρτιος 21, 2017, 06:30:42 μμ
Μακάρι, για να γνωρίσω και σένα και τη δουλειά σου!
Πάντως, η κόρη μου θα σε εκπλήξει θετικά με όσα ξέρει στην Πληροφορική! Ίσως να την επιλέξει και επαγγελματικά, αν την εμπνεύσεις!

Χαρά μας να δουλεύουμε με τέτοιους μαθητές  :)
Τίτλος: Απ: Ειδικότητες στο Δημοτικό: Η ώρα του παιδιού
Αποστολή από: harac στις Μάρτιος 21, 2017, 10:06:56 μμ

Σε αυτό, λοιπόν, που εγώ έχω καταλήξει είναι πως τα μαθήματα ειδικοτήτων δε διδάσκονται με την απαιτούμενη "καινοτόμο" διάσταση, που θα τα έκαναν ελκυστικά στους μικρούς μαθητές, καθώς οι περισσότεροι καθηγητές αυτών των ειδικοτήτων θεωρούν πιο εύκολο για τους ίδιους να ακολουθήσουν "την περπατημένη", αλλά βαρετή οδό! Ένα απλό ερώτημα: αλήθεια, πόσοι εκπαιδευτικοί ειδικοτήτων έχουν επιχειρήσει να συνδυάσουν τη μάθηση με κάποιες παιγνιώδεις μορφές διδασκαλίας, όπως π.χ. την τέχνη (γενικότερα) και να εμπλουτίσουν έτσι με ενδιαφέροντα τρόπο το μάθημά τους; Ελάχιστοι, για να μην πω κανείς, γιατί φοβούνται πως το μάθημα θα παρεκτραπεί. Όμως, αν ήξεραν και είχαν σχεδιάσει καλά τι να κάνουν και φυσικά είχαν τις απαραίτητες οργανωτικές ικανότητες, θα το επέλεγαν χωρίς δεύτερη σκέψη! Πόσο πιο εύκολα θα μάθαιναν οι μαθητές  Αγγλικά, αν τα διδάσκονταν σαν να επρόκειτο για κάποιο θεατρικό έργο, στο οποίο όλοι θα συμμετείχαν και θα  αυτενεργούσαν; Πόσο πιο ενδιαφέρον θα γινόταν το μάθημα των Καλλιτεχνικών π.χ. και πόσο θα παρακινούνταν τα παιδιά να ζωγραφίσουν, αν την ώρα των Καλλιτεχνικών έβγαιναν εκτός της σχολικής αίθουσας και αποτύπωναν ό,τι τους εντυπωσιάζε;
Δεν ξέρω, βέβαια, κατά πόσο οι συνάδελφοι έχουν την ελευθερία (από το Δ/ντή κλπ.) να διδάξουν με τον παραπάνω καινοτόμο τρόπο, αλλά θα ήταν πολύ χρήσιμο να το επιχειρούσαν και θα άξιζε να προσπαθούσαν να πείσουν όποιον είχε επιφυλάξεις! Άλλωστε, οι εκπαιδευτικοί είναι ανοιχτόμυαλοι και υπεύθυνοι!
Και ασφαλώς, αν τα μαθήματα ειδικοτήτων διδάσκονταν κάπως έτσι, τα ξενόγλωσσα φροντιστήρια και τα ινστιτούτα θα ήταν πολύ πιο περιορισμένα και δε θα ήταν απαραίτητα, για να πάρουν οι μαθητές το Lower, το Proficiency ή το ECDLCore! Η γνώση θα είχε κατακτηθεί ήδη στο σχολείο!
Σίγουρα η βιωματική μάθηση είναι αυτή που μένει.
Μπορώ να μιλήσω για το αντικείμενο που διδάσκω. Στο μάθημα των Καλλιτεχνικών, ειδικά στα σχολεία της επαρχίας, όταν υπάρχει καλλιτεχνικός στο σχολείο, συνηθίζεται με πολύ καλά αποτελέσματα, να βγαίνουν οι μαθητές έξω, έστω και στην αυλή του σχολείου για να αντλήσουν ερεθίσματα και έμπνευση από το φυσικό και ανθρωπογενές περιβάλλον. Στο πνεύμα αυτό γινονται και άλλες εικαστικές παρεμβάσεις όπως τοιχογραφίες στους τοίχους των σχολείων, τρισδιάστατες κατασκευές με ανακυκλώσιμα υλικά, σκηνικά και κοστούμια θεατρικών παραστάσεων κλπ. Μερικοί διευθυντές αλλά και εκπαιδευτικοί διαφόρων ειδικοτήτων είναι ακόμα διστακτικοί σε καινοτόμες  μεθόδους που αναβαθμίζουν το μάθημα,  νομίζω όμως ότι σιγά-σιγά αυτές κερδίζουν έδαφος διότι εκεί βρίσκεται το μέλλον της εκπαίδευσης.
Τίτλος: Απ: Ειδικότητες στο Δημοτικό: Η ώρα του παιδιού
Αποστολή από: anneta στις Μάρτιος 21, 2017, 11:06:20 μμ
...μιας κ αναφερθήκαμε στα εικαστικά, ο/η εικαστικός σε συνεργασία με τον/την Πληροφορικό μπορεί να φτιάξει παπάδες!!! Προγραμματισμός στο scratch  με πίνακες του Mondrian .............!!! Μαγεία <3

Αλλά αυτά μόνο όταν ξανααποκτήσουμε το 2ώρο  :'(
Τίτλος: Απ: Ειδικότητες στο Δημοτικό: Η ώρα του παιδιού
Αποστολή από: harac στις Μάρτιος 21, 2017, 11:24:21 μμ
anneta, συμφωνώ.
To scratch είναι πολύ χρήσιμο εργαλείο και προσφέρεται με άριστα αποτελέσματα για συνεργασία μεταξύ καλλιτεχνικού και πληροφορικού. Το τι παιχνίδια με σκορ, χαρακτήρες, υπόβαθρα, ζωγραφική, σενάρια  κλπ  μπορούν να δημιουργήσουν οι μαθητές δημοτικού και γυμνασίου διασκεδάζοντας και μαθαίνοντας, δεν λέγεται. Η  καλύτερη εισαγωγή στο animation. Φυσικά με  πληροφορικούς και καλλιτεχνικούς σε όλα τα σχολεία + αρκετούς και γρήγορους υπολογιστές :)
Τίτλος: Απ: Ειδικότητες στο Δημοτικό: Η ώρα του παιδιού
Αποστολή από: anneta στις Μάρτιος 21, 2017, 11:32:25 μμ
Τόσο απλό αλλά και τόσο μακρυνό συνάμα!  :-*

Με αυτή τη φράση σου harac:
" Φυσικά με  πληροφορικούς και καλλιτεχνικούς σε όλα τα σχολεία + αρκετούς και γρήγορους υπολογιστές "

θα ονειρευτώ απόψε  ;)


Τίτλος: Απ: Ειδικότητες στο Δημοτικό: Η ώρα του παιδιού
Αποστολή από: harac στις Μάρτιος 21, 2017, 11:50:36 μμ
Ιδανικό γιά animation- κουιζ για τα μαθήματά μας, με πολύ γέλιο! Ελεύθερα λογισμικά  υπάρχουν καθώς και όρεξη, εργαστήρια και υπολογιστές δεν έχουμε...και τρέχουμε το λιγότερο σε τρία σχολεία με την ψυχή στο στόμα....
....και με σπάσιμο τμημάτων στα καλλιτεχνικά διότι άντε  να κάνεις εργαστηριακό  μάθημα, χωρίς εργαστήριο με 20+ μαθητές!  Καληνύχτα μας λοιπόν και όνειρα γλυκά! :)
Τίτλος: Απ: Ειδικότητες στο Δημοτικό: Η ώρα του παιδιού
Αποστολή από: gia 96 στις Μάρτιος 23, 2017, 11:40:58 πμ
Χαρά μας να δουλεύουμε με τέτοιους μαθητές  :)
Κι εμάς τους γονείς, που τυχαίνει να είμαστε και εκπαιδευτικοί, χαρά μεγάλη να έχουμε τόσο προχωρημένους, ανοιχτόμυαλους και ορεξάτους για καινοτομίες εκπαιδευτικούς (σύμφωνα με τα μηνύματά σου που προηγήθηκαν και διάβασα), για να μπορέσουμε όταν συναντηθούμε από κοντά να κάνουμε και καμιά συζήτηση ουσίας!
Πάντως, ο καλός και άξιος εκπαιδευτικός στις δυσκολίες φαίνεται! Αυτό είναι κανόνας δίχως εξαιρέσεις!