Εμφάνιση μηνυμάτων

Αυτό το τμήμα σας επιτρέπει να δείτε όλα τα μηνύματα που στάλθηκαν από αυτόν τον χρήστη. Σημειώστε ότι μπορείτε να δείτε μόνο μηνύματα που στάλθηκαν σε περιοχές που αυτήν την στιγμή έχετε πρόσβαση.

Μηνύματα - Cogito ergo sum

Σελίδες: 12
1
Φιλολογικά μαθήματα / Απ: Αρχαία Ελληνικά: Αδίδακτο κείμενο
« στις: Σεπτέμβριος 04, 2011, 06:17:11 μμ »
...

2
+ έχετε ακουστά τις εκδόσεις Χατζηθωμά;

3
Χρειάζομαι για άλλη μια φορά τις συμβουλές σας! ;D
Για τα ρητορικά κείμενα μού έχουν προτείνει βοηθήματα από Μεταίχμιο, ΕΟΣΚ και Ζήτη. Δυστυχώς, μολονότι επισκέφθηκα μεγάλα βιβλιοπωλεία, δεν υπήρχε δυνατότητα σύγκρισης των παραπάνω λόγω ελλείψεων :-\.  Τι θα επιλέγατε εσείς μεταξύ αυτών (ή και εκτός αυτών);
Προσωπικά, μεγαλύτερη βαρύτητα δίνω στα προσεγμένα ερμηνευτικά σχόλια, στοιχείο που εκλείπει από πολλά βοηθήματα.

4
Φιλολογικά μαθήματα / Απ: Έκθεση Β' Λυκείου
« στις: Αύγουστος 25, 2011, 03:49:20 μμ »
Τι γνώμη έχετε για το παρακάτω βοήθημα του Μεταιχμίου;
http://www.books.gr/ViewShopProduct.aspx?ProductId=63769
Προσωπικά χρησιμοποιώ το βιβλίο έκθεσης του Λούλου για κριτήρια αξιολόγησης και τον "Κοινό Νου" που αναφέρθηκε, για πηγή άντλησης ιδεών.
Το βιβλίο από τις εκδόσεις Μεταίχμιο που σας παρέθεσα, διανέμεται δωρεάν με την αγορά κάποιων άλλων βιβλίων του εκδοτικού οίκου. Αξίζει;

5
Σχολικά μαθήματα / Απ: Αρχαία Ελληνικά: Σύνταξη
« στις: Αύγουστος 23, 2011, 11:16:11 μμ »
μαλλον το μπερδευεις με το"εξωτερικο" αναγκαστικο αιτιο στα λατινικα  ;D
  :-X:-[ :P

Παράθεση
Προσεξε τη διαφορά:
το τελικο αιτιο διακρινεται απο το αναγκαστικο, αφου το αναγκαστικο προηγειται χρονικα της ενεργειας του ρηματος, ενω το τελικο ακολουθει.
Ευχαριστώ πολύ για τη διευκρίνιση. Η αλήθεια είναι πως ούτε καν είχα υπόψη μου τη διάκριση μεταξύ των δύο! ::)
Καλή σας νύχτα! :)

6
Σχολικά μαθήματα / Απ: Αρχαία Ελληνικά: Σύνταξη
« στις: Αύγουστος 23, 2011, 10:34:08 μμ »
Άρα είναι γενικόλογο να μιλήσει κανείς για επιρρηματικό προσδιορισμό της αιτίας;

Αν δε σας κάνει κόπο, μπορείτε να γράψετε και για το τελικό αίτιο; Έψαξα στο συντακτικό αλλά δε βρήκα σχετική αναφορά. Ευχαριστώ πολύ εκ των προτέρων! :) :)

7
Σχολικά μαθήματα / Απ: Αρχαία Ελληνικά: Σύνταξη
« στις: Αύγουστος 23, 2011, 09:41:07 μμ »
Να ρωτήσω κάτι. Έστω ότι υπάρχει μία δευτερεύουσα επιρρηματική αιτιολογική πρόταση. Ποια είναι η διαφορά ανάμεσα στο χαρακτηρισμό της ως επιρρηματικό προσδιορισμό της αιτίας και επιρρηματικό προσδιορισμό του αναγκαστικού αιτίου; Στα Λατινικά υπάρχουν συγκεκριμένες προθέσεις, αλλά στα αρχαία;

8
Apri έχετε απόλυτο δίκιο. Και βέβαια το υποκείμενο του απαρεμφατου πρέπει να τεθεί σε αιτιατικη λόγω ετεροπροσωπιας ( :-[)! Έχοντας ως βάση το παράδειγμα της απρόσωπης σύνταξης που και εσείς αναφέρατε θεώρησα το "σοφιστων" απλό κατηγορούμενο (με τη μετοχη σε γενικη).
Εξακολουθώ όμως να προβληματιζομαι. Στη μετάφραση έχει προτιμηθεί η διατύπωση "κάποιοι απο αυτοί που προσποιούνται ότι ειναι σοφιστες". Όπως και να ´χει, καταλήγουμε στο ότι το απαρεμφατο είναι αντικείμενο της μετοχής "προσποιουμένων" και έχει ως υποκείμενο την αιτιατικη που εξάγουμε απο τη μετοχή, λόγω ετεροπροσωπιας.
Βέβαια aris82 σε ο,τι αφορά τη σύνταξη (το έθιξε και η apri), γιατί επιλέγετε μόνο το πολλούς ως υποκείμενο απαρεμφατου; Προσωπικά θα συμφωνούσα σε αυτο το σημείο με το Βασιλατο, ο οποίος θεωρεί εκτός από το πολλους και το τινας υποκείμενο, με τις γενικές διαιρετικες να προσδιορίζουν κατ' αντιστοιχία καθ´ενα από αυτά.
Όσο για τον εμπροθετο του χρόνου, ο Σαχπεκιδης ειναι ο ένοχος... :P:P


Υ.Γ. Νόμιζα ότι γινόταν εύκολα κατανοητό απο τις απορίες μου ότι δεν είμαι φιλόλογος. :P Μαθήτρια είμαι!

9
Χαίρομαι πολυ που οι απορίες γίνονται αφορμή ανταλλαγής απόψεων.
Μάλιστα με προλάβατε γιατί θα ήθελα πολύ να ακούσω τη γνώμη σας αναφορικά με τις δεικτικες αντωνυμιες ουτος, οδε και εκεινος ως επιθετικοί προσδιορισμού ακόμα και σε εναρθρο ουσιαστικό, καθώς υπάρχουν διαφωνιες (προσωπικά επιθετικούς τους χαρακτηρίζω γιατί νοηματικα αντιπαραβαλλεται το ουσιαστικό απο τα αλλα όμοια του με αυτές τις αντωνυμιες). Θα το ψάξω... :D
Έρχομαι λοιπόν με νέες ερωτήσεις (ελπίζοντας να μη γίνομαι κουραστική...):
Κείμενο Ισοκρατους, περί της αντιδοσεως. 220-221 (θεματογραφια Βασιλατου σελ. 52 για όσους έχουν πρόσβαση)
1. "οι μεν γαρ τοιουτοι πολλούς μετασχειν της παιδειας εις επιθυμιαν καθιστασιν, οι δε πονηροί και τους προτερον συνειναι διανοουμενους αποτρεπουαιν"
-η λέξη "πολλους" εκτός απο άμεσο αντικείμενο του ρηματος, δεν είναι και υποκείμενο του απαρεμφατου (δεν αναφέρεται και θα ήθελα να είμαι σίγουρη);
2. Το επιρρημα "ίσως" θα το χαρακτηρίζατε τροπικο;
3."αλλ´ αμελησαντες του συμφεροντος επί τάς ηδονας ορμωσιν"
- Η μετοχη χαρακτηρίζεται χρονικοϋποθετικη. Το ενδεχόμενο τροπικής απορρίπτεται;
- Ο εμπροθετος εκτός απο του σκοπού, δεν ειναι δυνατο να δηλώνει και τόπο μεταφορικά;
4. "των προσποιουμενων ειναι σοφιστων". Απο πού κι ως πού η λέξη σοφιστων ειναι γενικη κατηγορηματική διαιρετική κι όχι απλό κατηγορούμενο;!;! 

"ίσως ουν αν τις προς ταυτα τολμησειεν ειπειν ως πολλοί των ..."
Μτφρ: Ίσως λοιπόν κάποιος θα τολμούσε σ' αυτα ("ως προς αυτα" δεν ταιριάζει περισσότερο; ) να πει ότι πολλοί απο...

Ως προς το συντακτικό: Την περίπτωση "άμα ημέρα (δοτ)", την έχω βρει και ως εμπροθετο του χρόνου που δηλώνει το συγχρονο, και με αναγνώριση του "άμα" ως επιρρηματικο προσδιορισμό του χρόνου με τη δοτικη, αντικειμενικη του χρόνου. Η δεύτερη επιλογη ειναι προτιμότερη, σωστά;

10
Ήσασταν κατατοπιστικότατη. Ευχαριστω πολυ για τις απαντήσεις. :)  Εφόσον μάλιστα υπάρχει η ανταπόκριση, θα επανέλθω. :D Ειδικά στο συντακτικό ειναι σημαντικό να υπάρχει μία πηγή έγκυρων απόψεων, ιδίως όταν οι γνώμες διίστανται και ο μαθητής δεν ξέρει πού να στραφεί.

11
Έχετε δίκιο για τα συμφραζομενα. Παραθέτω: "Μετά δε ταυτα ου πολλαις ημεραις υστερον(...). Μετ' ολιγων δε τούτων Δωριευς ο Διαγορου εκ Ρόδου εις Ελλησποντον εισέπλει αρχομενου χειμωνος τέτταρσι και δέκα ναυσιν άμα ημέρα (δοτ)." Ο εμπροθετος ειναι του χρόνου αφού τα γεγονότα παρατίθενται με μία χρονική σειρα (έπρεπε να τα έχω γράψει εξ´ αρχής). Γί αυτο μάλλον γράφουν για γενικη συγκριτική κατ´ αναλογία με το υστερον. Μετα απο λίγο= ύστερα. Τουλάχιστον έτσι το κατάλαβα.

12
Καλησπέρα σας! Αυτές τις μέρες ασχολούμαι με ορισμένα άγνωστα κείμενα κι έχω συγκεντρώσει ορισμένες απορίες, ελπίζοντας να με βοηθήσετε. :D
Και ξεκινώ... :P
- Λυκούργου Κατά Λεωκρατους, 149-150: Γράφεται "και δυοιν καδισκοιν κειμενοιν τον μεν προδοσιας, τον δε σωτηριας ειναι" Ο Βασιλατος στη θεματογραφια του θεωρεί τις γενικές κατηγορηματικες, κτητικές. Δε θα μπορούσαν όμως να ειναι της ιδιότητας αφού φανερώνουν χαρακτηριστικό γνώρισμα (ή αυτό αφορά μόνο τα έμψυχα; )
--> Αναφορικά μάλιστα με τη γενική κατηγορηματική γράφει στο συντακτικό του ιδίου: "Όταν κοντά στη γενική κατηγορηματική υπάρχει εναρθρο απαρεμφατο (ή άναρθρο στη θέση εναρθρου) εννοούμε στη μετάφραση τη λέξη "γνώρισμα" ή "χαρακτηριστικό" ή "υποχρέωση". Στην περίπτωση αυτη η γενικη ειναι:
α) συγκεκριμένου ουσιαστικού: γενικη κατηγορηματική κτητική
β) αφηρημενου ουσιαστικού: γενικη κατηγορηματική ιδιότητας 
Και έχει ως παραδείγματα:
Το ευεργετειν τους πενητας εστιν ευσεβους ανδρος (κτητική)
Το ευεργετειν τους πενητας εστιν ευσεβειας (ιδιότητας)
Παρ'ολα αυτά στη συνέχεια παραθέτει το γνωστό "το δις εξαμαρτειν ουκ ανδρος σοφου" (ως γεν. κατ. ιδιότητας. Κατ' αναλογία με τα παραπάνω δε θα έπρεπε να ειναι κτητική και το "το δις εξαμαρτειν ουκ σοφιας" της ιδιότητας; (Εγώ όλα της ιδιότητας θα τα έλεγα πάντως. :P)
Στο ίδιο κείμενο γράφει παρακάτω: "Υμων δ´ εκαστον χρη νομιζειν τον Λεωκρατους αποψηφιζομενον θανατον της πατριδας και ανδραποδισμον καταψηφιζεσθαι": Ο Βασιλατος χαρακτηρίζει τη μετοχή τροπική, δε θα μπορούσε να ειναι υποθετικη;

- Ξενοφωτος Ελληνικα: Σε κάποιο σημείο γράφει "Μετ' ολίγων δέ τούτων". Σχετικά με το χαρακτηρισμό της γενικής έχω βρει δύο προτασεις. Στη θεματογραφία του Σαχπεκίδη (εκδόσεων Ελληνοεκδοτική) χαρακτηρίζεται ως γενικη της αναφοράς (κατά το "ολιγον χρονον μετα ταυτα"), ενω στη μεγάλη θεματογραφία του Πατάκη χαρακτηρίζεται ως γενικη συγκριτική κατ´αναλογια (μεταφραστικη προφανώς) με το "υστερον τούτων". Τι γνώμη έχετε εσείς; Νομίζω πως η δεύτερη εκδοχή ειναι λίγο τραβηγμένη πάντως.
Αυτα τα ολίγα! :P Εάν υπάρχει η διάθεση μπορω να γράψω κι αλλα... :D

13
Φροντιστήρια / Απ: Πρόβλημα με φροντιστήριο
« στις: Ιούνιος 16, 2011, 01:17:55 μμ »
Σας ευχαριστώ πολυ για τις συμβουλές! Τελικά θα κάνω ιδιαίτερα! :D :D
Ας ελπίσουμε να πανε όλα καλά... :)

14
Φροντιστήρια / Απ: Πρόβλημα με φροντιστήριο
« στις: Ιούνιος 16, 2011, 12:44:21 μμ »
Γνωρίζω ότι είναι νωρίς, όπως φαντάζομαι πως με κάποιους ταιριαζουμε και με κάποιους όχι. Εφόσον δε με διευκολύνει ο τρόπος διδασκαλίας του συγκεκριμένου τώρα, γιατί να συμβεί αυτο αργότερα; Αυτός είναι ο τρόπος του. Θα ήθελα να σταθώ και σε δύο σημεία που αναφερθηκαν. Όντως 3 ώρες είναι μικρό χρονικό διάστημα αλλα καθένας έχει διαφορετικό στυλ διδασκαλίας. Δεν ήταν τόσο οι ερωτήσεις αλλά το ύφος του μαθήματος που με προβλημάτισε. Εν ολίγοις η παράδοση (να σημειώσω δε πως ίδια γνώμη σχηματίστηκε και στους άλλους μαθητες με τους οποίους συζήτησα). Όσο για τις πανελλήνιες, πράγματι δεν είναι προετοιμασία για τη NASA, αλλά περιμένω κάποιος που ασχολείται με την εκπαίδευση να κατανοεί την αγωνία ενός μαθητή να περάσει στη σχολή που θέλει. Καλώς ή κακώς σε αυτή τη χώρα το επαγγελματικό σου μέλλον απο αυτές τις εξετάσεις κρίνεται. Όταν μαλιστα η σχολή είναι υψηλοβαθμη και οι απαιτήσεις πολλές, θες να συνεργάζεσαι με ανθρώπους που σε κάνουν να νιώθεις ασφάλεια. Όλος ο ζήλος και η αγωνία μου λοιπόν έχουν κάποια βάση.

Και επειδή δε μου αρέσει να δημιουργούνται παρεξηγήσεις, δεν ακυρωνω ούτε τους ανθρώπους, ούτε το έργο, τις σπουδές και τη δουλειά τους. Προφανώς όμως, σε αυτή την περίοδο (που για εμένα είναι σημαντική) προσπαθώ για το καλύτερο. Όσο για τα ιδιαίτερα, μάλλον προς τα εκει θα στραφώ.:)

ΥΓ: Δεν είχα ποτε την ψευδαίσθηση πως σε ένα τμήμα φροντιστηρίου θα βρισκόμασταν όλοι στο ίδιο επίπεδο. Περίμενα και καλύτερους και χειρότερους από εμένα. Οι διάφορες όμως κρίνω πως δεν πρέπει να είναι μεγάλες γιατί έτσι επιβαρύνονται όλοι.

Σελίδες: 12

Pde.gr, © 2005 - 2024

Το pde σε αριθμούς

Στατιστικά

μέλη
  • Σύνολο μελών: 32277
  • Τελευταία: ΤΣΕΦΙ
Στατιστικά
  • Σύνολο μηνυμάτων: 1158531
  • Σύνολο θεμάτων: 19198
  • Σε σύνδεση σήμερα: 575
  • Σε σύνδεση έως τώρα: 1964
  • (Αύγουστος 01, 2022, 02:24:17 μμ)
Συνδεδεμένοι χρήστες
Μέλη: 26
Επισκέπτες: 520
Σύνολο: 546

Πληροφορίες

Το PDE φιλοξενείται στη NetDynamics

Όροι χρήσης | Προφίλ | Προσωπικά δεδομένα | Υποστηρίξτε μας

Επικοινωνία >

Powered by SMF 2.0 RC4 | SMF © 2006–2010, Simple Machines LLC
TinyPortal 1.0 RC1 | © 2005-2010 BlocWeb

Δημιουργία σελίδας σε 0.093 δευτερόλεπτα. 30 ερωτήματα.