Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση

Τυπική Εκπαίδευση => Σχολικά μαθήματα => Γυμνάσιο => Μήνυμα ξεκίνησε από: Iris_ στις Ιούλιος 20, 2009, 08:58:00 μμ

Τίτλος: Αντιμετώπιση δυσλεξίας
Αποστολή από: Iris_ στις Ιούλιος 20, 2009, 08:58:00 μμ
Γεια σας! Έχω πελάγωσει....και θέλω τη γνώμη σας...

Μου έδωσαν σε φροντιστήριο έναν μετεξεταστέο Γ γυμνασίου οποίος πρέπει να έχει δυσλεξία (δεν μπορεί να διαβάσει...προτρέχει και διαβάζει την πρώτη συλλαβή και σεν κοιτάζει να ολοκληρώσει τη φράση αλλά π.χ το κείμενο λέει πόλεμος και αυτός με το που βλέπει το πο μπορεί να διαβάσει πολύ!, μπερδέυει διφθόγγους και αφαιρείται συνεχώς). Γενικότερα πολύ δύσκολη περίπτωση....

Τον έχω αρχαία πρωτότυπο..... Δεν ξέρει ούτε τονισμό, ούτε α, β κλίση ούτε το άρθρο να κλίνει. Δεν ξέρει τις πτώσεις, δεν ξέρει τί είναι οξεία τί είναι περισπωμένη...τίποτα....σαν ένα παιδί δημοτικού που δεν ξέρει τίποτα μα τίποτα.....
Πείτε μου ΤΙ ΝΑ ΚΑΝΩ....να ακολουθήσω την ύλη που έχει για Σεπτέμβριο είναι ακατόρθωτο νομίζω. Τα κείμενα θα το παλέψουμε αλλά γραμματική και συντακτικό τί να κάνω....

Αυτός που έχει το φροντιστήριο μου είπε ότι δεν είναι τίποτα....να ενημερώσω γονείς και ότι να τον πιέσω να κάτσει να τα διαβάσει...... :-\ :-\ :-\ :-\ :-\
Έχω 1,5 μήνα μπροστά μου από 2 ώρες τη βδομάδα......τί να του κάνω???? Να ξεκινήσω με α και β κλίση μήπως και του πουν να κλίνει κανένα ουσιαστικό ή να μπω παραθετικά και συνηρημένα (αν και δεν ξέρει ούτε το λύω οπότε πως θα κάνουμε και συνηρημένα?)

Έχω πελαγώσει......ξεθολώστε με! 
Τίτλος: Απ: Αντιμετώπιση δυσλεξίας
Αποστολή από: gringa στις Ιούλιος 21, 2009, 12:11:52 πμ
iris_papadop αρχικά μην πανικοβάλλεσαι! Αρχικά μάθε ποιά κείμενα είναι στην ύλη του, δώσε του σε φωτοτυπία τις μεταφράσεις να κάτσει να τις μάθει. Λογικά δε θα είναι πάνω από 6-7 κείμενα. Ένα τη βδομάδα να μαθαίνετε, μια χαρά προλαβαίνεις. Έχε απλά στο νου σου πως στη Γ Γυμνασίου ζητάνε μετάφραση κανονική και όχι νόημα.
Ως προς τη γραμματική μην ασχολείσαι με πράγματα που δεν είναι στην ύλη του. Δε θα τα ρωτήσουν. Ασχολήσου με τα φετινά, και κυρίως με τον Αόριστο Β. Τώρα για τα παραθετικά και τα ρέστα, χωρίς να θέλω να σε πάρω στο λαιμό μου, εγώ στη θέση σου δε θα έδινα μεγάλη σημασία. Εννοείται ότι θα του τα πεις, αλλά μην περιμένεις τρομερά αποτελέσματα.
Επικεντρώσου κυρίως στο Συντακτικό και στις δευτερεύουσες προτάσεις (οι Αναφορικές κατά κανόνα είναι εκτός ύλης). Προσπάθησε να του μάθεις να ξεχωρίζει αρχικά τις Ονοματικές από τις Επιρρηματικές και σιγά-σιγά κάθε είδος ξεχωριστά.
Μη στεναχωριέσαι πάντως, δεν είναι και τόσο τραγικά τα πράγματα στις εξετάσεις του Σεπτεμβρίου. Συνήθως οι καθηγητές είναι ελαστικοί και δείχνουν μεγάλη κατανόηση.
Όλα καλά θα πάνε! Το ζητούμενο στη συγκεκριμένη περίπτωση είναι να περάσει την τάξη, μην περιμένεις να τα άθει όλα τέλεια σε ενάμιση μήνα! ;)

Καλό κουράγιο! :) :)
Τίτλος: Απ: Αντιμετώπιση δυσλεξίας
Αποστολή από: Iris_ στις Ιούλιος 21, 2009, 06:22:02 μμ
Σε ευχαριστώ.....
και εγώ αυτό σκέφτηκα....τα κείμενα μόνο είναι η σωτηρία μου.....έχει 6 κείμενα....

όσο για τα υπόλοιπα......δεν νομίζω να γίνει κάτι....χθες ήμουν πολύ χάλια...μου προκάλεσε τρομερό άγχος η κατάσταση του. σήμερα είμαι καλύτερα...σε ευχαριστώ πολύ για τις συμβουλές!
Τίτλος: Απ: Αντιμετώπιση δυσλεξίας
Αποστολή από: chryssoulaki στις Σεπτέμβριος 10, 2009, 10:22:57 μμ
Συνάδελφοι καλησπέρα, χρειάζομαι τα φώτα σας :)! Πρόκειται να αναλάβω ιδιαίτερο β γυμνασίου αρχαία με μαθητή ο οποίος έχει δυσλεξία(σε βαθμό που τα γραπτά του στην έκθεση δεν βγάζουν νόημα) . Τι κάνω όσον αφορά τους τόνους και την ορθογραφία στις κλίσεις ρημάτων- ουσιαστικών; Πώς θα κάνουμε τις σχολικές του εργασίες χωρίς να απογοητευτεί ( με την έκθεση πχ διέκρινα άγχος και χαμηλή αυτοπεποίθηση λόγω αδυναμίας να κατανοήσει τα κείμενα)
Τίτλος: Απ: Αντιμετώπιση δυσλεξίας
Αποστολή από: dina 94 στις Σεπτέμβριος 10, 2009, 11:36:08 μμ
Έχω και εγώ δύο μαθητές με δυσλεξία και δεν τους έβαζα να τονίζουν ( με μαθηματική ακρίβεια θα το ξεχάσουν ακόμα και αν το μάθουν ),τους τα λέω όλα προφορικά και τους υπογραμμίζω με κόκκινο ή πράσινο στυλό όλα τα σημαντικά .Μάθε να δουλεύεις με καρτέλες που θα έχουν έντονα γράμματα και τον προφορικό λόγο γιατί θα εξετάζονται προφορικά.
Τίτλος: Απ: Αντιμετώπιση δυσλεξίας
Αποστολή από: chryssoulaki στις Σεπτέμβριος 10, 2009, 11:57:31 μμ
Ευχαριστώ για την απάντηση. Δηλαδή όταν πχ θα κάνουμε τις επαναληπτικές ασκήσεις που αφορούν το τονισμό, είναι καλύτερα να τις κάνουμε προφορικά ή καθόλου;Χρησιμοποιώ πίνακα, θα ήταν λες λάθος να κλίνουμε σε αυτόν τα ουσιατικά κτλ με μεγάλα γράμματα και ενδεχομένως χρωματιστές κιμωλίες; Δεν θα  ήθελα σε καμία περίπτωση να καταλάβει ότι τον μεταχειρίζομαι διαφορετικά, κατάλαβα ότι είναι ιδιαίτερα ευαίσθητο παιδί,γεγονός που σχετίζεται σαφώς με το θέμα της δυσλεξίας. Είναι επιπλέον καλός μαθητής  και προσπαθεί παρα πολύ. Και από εργασίες για το σπίτι, τι να του δίνω; Συγνώμη για τον καταιγισμό ερωτήσεων, αλλά πραγματικά έχω προβληματιστεί!Με την έκθεση μου είναι σαφώς πιο εύκολο να το χειριστώ, δεδομένου ότι στα αρχαία δίνεται έμφαση στη γραμματική.
Τίτλος: Απ: Αντιμετώπιση δυσλεξίας
Αποστολή από: kellykou στις Σεπτέμβριος 11, 2009, 12:04:02 πμ
Για τα αρχαι μπορειτε να κανετε και απο το cd rom ΤΟ ΤΡΕΝΑΚΙ ΤΩΝ ΡΗΜΑΤΩΝ. Ειναι αρχαια για παιδια με μαθησιακες δυσκολιες
Τίτλος: Απ: Αντιμετώπιση δυσλεξίας
Αποστολή από: sparos στις Σεπτέμβριος 11, 2009, 12:08:45 πμ
Ξεκίνα με λίγα και απλά πράγματα και δώσε του πολύ επιβράβευση...Την έχει ανάγκη και θα είναι μια καλή βάση για να συνεχίσεις..
Τίτλος: Απ: Αντιμετώπιση δυσλεξίας
Αποστολή από: chryssoulaki στις Σεπτέμβριος 11, 2009, 12:27:15 πμ
Ξεκίνα με λίγα και απλά πράγματα και δώσε του πολύ επιβράβευση...Την έχει ανάγκη και θα είναι μια καλή βάση για να συνεχίσεις..
Συμφωνώ απόλυτα, απλώς  θέλω όσο γίνεται να μην παραλείψω να του κάνω πράγματα τα οποία θα κάνουν στο σχολείο, χωρίς όμως να τον αγχώσω ή απογοητεύσω . Ας πούμε πώς θα κλίνουμε την οριστική  και υποτακτική ενεστώτα προφορικά χωρίς να τον μπερδέψω;  Αυτό το cd-rom είναι εύχρηστο για έναν καθηγητή ή προορίζεται για το μαθητή Kellykou; Ξέρεις πού μπορώ να το βρω; Συγνώμη για το πρήξιμο, αλλά διαπιστώνω την ανεπάρκειά μου στο θέμα μαθησιακές δυσκολίες!
Τίτλος: Απ: Αντιμετώπιση δυσλεξίας
Αποστολή από: sparos στις Σεπτέμβριος 11, 2009, 12:37:13 πμ
κυκλοφορεί από εκδόσεις καστανιώτη ..

μπορείς να φτιαξεις πλαστικοποιημένες καρτες με θέμα και καταλήξεις και να ζητάς να τα κολλήσει...σαν puzzle ας πουμε...
Τίτλος: Απ: Αντιμετώπιση δυσλεξίας
Αποστολή από: chryssoulaki στις Σεπτέμβριος 11, 2009, 12:51:59 πμ
Το βρήκα στο διαδίκτυο! Ενδιαφέρον και όπως είδα μπορώ να το χρησιμοποιήσω και σε άλλους μαθητές χωρίς δυσλεξία που βρίσκουν το μάθημα κάπως βαρύ ;)...Όσο για τις καρτέλες είμαι διστακτική λόγω του ότι δε θέλω να κάνω να το παιδί να αισθανθεί ότι του φέρομαι διαφορετικά από τα υπόλοιπα ( έχω και μία συμμαθήτρια του μαθήτρια).Ευχαριστώ για τις συμβουλές, οποιαδήποτε άλλη συμβουλή από κάποιον που διδάσκει σε μαθητές με δυσλεξία αρχαία ευπρόσδεκτη!
Τίτλος: Απ: Αντιμετώπιση δυσλεξίας
Αποστολή από: sparos στις Σεπτέμβριος 14, 2009, 11:48:39 μμ
δε θέλω να κάνω να το παιδί να αισθανθεί ότι του φέρομαι διαφορετικά από τα υπόλοιπα

 :-\

πιστεύω πως το να διδάσκεις με τον ίδιο τρόπο ανόμοιους μαθητές είναι πολύ άδικο...αλλά οκ!εσύ αποφασίζεις
Τίτλος: Απ: Αντιμετώπιση δυσλεξίας
Αποστολή από: emmaki στις Σεπτέμβριος 15, 2009, 10:06:23 πμ
Δεν θα του φέρεσαι διαφορετικά, απλά θα του διδάσκεις με διαφοροποιημένο τρόπο. Μπορεί να φαίνεται ίδιο αλλά δεν είναι! Άλλωστε, αν το παιδί έχει διάγνωση τότε θα ξέρει και το ίδιο ότι "κάτι δεν πάει κάλά" (πολύ κακή έκφραση, αλλά απλοποιεί αυτό που θέλω να πω) και θα γνωρίζει ότι με τον συμβατικό τρόπο αντιμετωπίζει προβλήματα. Νομίζω, όπως συνήθως γίνεται με τα δυσλεκτικά παιδιά, τα ίδια επιζητούν τη διαφοροποιημένη διδασκαλία και τα ίδια ζητούν από το δάσκαλο να τους δείξει άλλους τρόπους/κόλπα για να "μάθουν" .
Τίτλος: Απ: Αντιμετώπιση δυσλεξίας
Αποστολή από: eleni09 ΠΕ 02 στις Σεπτέμβριος 15, 2009, 10:19:45 πμ
καλημερα....εγω εχω ενα ιδιαιτερο το οποιο το παιδακι εχει ΔΕΠ-Υ (διαταραχη ελλειματικης προσοχης-υπερκινητικοτητα) ...και δεν μπορω να δουλεψω μαζι του....(ειναι ΣΤ' δημοτικου φετος)

τι μπορω να κανω...εχω δοκιμασει διαφορους τροπους προσεγγισης...αλλα..μετα απο λιγο παλι τα ιδια....

τι μπορω να κανω?
Τίτλος: Απ: Αντιμετώπιση δυσλεξίας
Αποστολή από: sparos στις Σεπτέμβριος 15, 2009, 11:42:55 πμ
φαντάζομαι ότι δυσκολεύεται ακόμα και να κάτσει στην καρέκλα του...
χμ...καταρχήν υπομονή...
μετά βάλε ένα ρολόι μπροστά του και οργάνωσε την ώρα σου...κάνε 20 λεπτά μάθημα και 5 λεπτά διάλειμμα...(στο οποίο αφησε τον να πάει μια βόλτα, να χοροπηδήσει οτιδήποτε), μετά άλλα 20 μάθημα κόκ... Γενικά κάνε συχνά διαλείμματα, αλλά να είσαι απαιτητική αυτά τα 20 λεπτά που διαβάζετε..
Τίτλος: Απ: Αντιμετώπιση δυσλεξίας
Αποστολή από: eleni09 ΠΕ 02 στις Σεπτέμβριος 15, 2009, 11:55:59 πμ
ακριβως sparos....το θεμα ειναι οτι το δοκιμασα αυτο που λες..με τις διακοπες.....και επιπλεον προσπαθησα παραλληλα...να τον δελεασω με καποιο ειδος ανταμοιβης...π.χ οτι θα στο τελος της ωρας θα παιξουμε μαζι επιτραπεζιο....η θα του εχω καποια εκπληξη.....στην αρχη ειχα αποτελεσμα...αλλα μολις το συνηθισε κι αυτο..μετα απο λιγο καιρο....τιποτα....παλι τα ιδια....τι αλλο να κανω??
(σκεφτειτε τωρα οτι καθομουν μετα κ επαιζα επιτραπεζιο....σε εξτρα ωρα... :-\...)
Τίτλος: Απ: Αντιμετώπιση δυσλεξίας
Αποστολή από: sparos στις Σεπτέμβριος 15, 2009, 12:21:22 μμ
κοίτα αν η κατάσταση έχει φτάσει στο απροχώρητο...πάρε σοβαρό ύφος και συζήτησε το μαζί του...
πες του ότι καταλαβαίνεις ότι δεν θέλει να φέρεται έτσι και ότι ίσως δεν μπορεί να το ελέγξει ,αλλά αυτή η συμπεριφορά είναι αρκετά ενοχλητική και δεν σε αφήνει να κάνεις τη δουλειά σου..πες του ότι είσαι διατεθειμένη να του δώσεις κάτι που του αρέσει αν καταφέρει να ελέγξει τη συμπεριφορά του... να σκεφτεί εκείνος και να σου πει τι θα ήταν ένα καλό "δώρο" για αυτον...
Τίτλος: Απ: Αντιμετώπιση δυσλεξίας
Αποστολή από: eleni09 ΠΕ 02 στις Σεπτέμβριος 15, 2009, 12:26:02 μμ
Συγνωμη καταρχας αν ειμαι κουραστικη...αλλα και αυτο το εχω κανει....και ηταν καλος π.χ για μια βδομαδα...και μου ζητησε -στην αρχη ενα νιντεντο......που εχει 200 ευρω....-και τελικα καταληξαμε σε ενα ψαρακι...που του το πηρα.....αλλα μετα παλι τα ιδια.....δηλαδη εχω απελπιστει πια.....δεν ξερω...προσπαθω να σκεφτω κατι ....αλλα δεν μου ρχεται ρε παιδια κατι αλλο... :-\
και παλι συγνωμη....
Τίτλος: Απ: Αντιμετώπιση δυσλεξίας
Αποστολή από: turtle στις Σεπτέμβριος 15, 2009, 12:32:39 μμ
Ίσως θα βοηθούσε ένας πίνακας επιβραβεύσεων, όπου αναλόγως τη συμπεριφορά του θα κέρδιζε ή θα έχανε πόντους (ή οτιδήποτε άλλο). Στο τέλος και αφού θα κατάφερνε να φτάσει στο τέρμα του πίνακα θα λάμβανε την αμοιβή.
Τίτλος: Απ: Αντιμετώπιση δυσλεξίας
Αποστολή από: eleni09 ΠΕ 02 στις Σεπτέμβριος 15, 2009, 01:21:44 μμ
ευχαριστω για την ιδεα............θα το δοκιμασω κι αυτο...και αντε να δουμε....οποιαδηποτε ιδεα..δεκτη!!! :)
Τίτλος: Απ: Αντιμετώπιση δυσλεξίας
Αποστολή από: eleni09 ΠΕ 02 στις Σεπτέμβριος 16, 2009, 10:11:56 πμ
Καλημερα...
χθες που ειχα πρωτη φορα μαθημα με το παιδακι που σας ελεγα...του ειπα για τον πινακα επιβραβευσεων και τους ποντους κτλ...αλλα δεν συγκινηθηκε και πολυ :-\ ......

επισης...πιστευα οτι μετα απο τις διακοπες...πρωτη φορα μαθημα...θα ταν πιο ηρεμος αλλα παλι τα ιδια ρε γαμωτο...τιαλλο να κανω..........?  :-\ ???
Τίτλος: Απ: Αντιμετώπιση δυσλεξίας
Αποστολή από: evi06 στις Σεπτέμβριος 16, 2009, 07:17:17 μμ
μηπως να προσαρμοσεις την διδασκαλια σου σε αυτη την υπερκινητικοτητα?  :-\να μην το εχεις καθισμενο συνεχεια στην καρεκλα του αλλα να το βαλεις να κινειται μαθαινοντας παραλληλα?

π.χ. (δεν ξερω κ τι διδιασκονται ακριβως σε αυτη την ταξη οποτε αναφερω ενα τυχαιο παραδειγμα :-[) να γραψεις σε καρτελες διαφορες λεξεις κ να τις σκορπισεις μεσα στο δωματιο. καποιες θα ειναι γραμμενες σωστα κ καποιες λαθος. θα του ζητας να παει κ να μαζεψει τις λεξεις που ειναι γραμμενες λαθος κ να σου λεει  πως θα πρεπει να γραφουν. ή να εχεις φτιαξει σαν παζλ την κλιση ενος επιθετου κ αυτος να κολλησει επιθετο κ καταληξη κ να τα βαλει στην σωστη σειρα.

αυτο με την αμοιβη παντως ξανασκεψου το ακομα κ αν λειτουργουσε σωστα, ουσιαστικα νομιζω δεν θα ειχε αποτελεσμα. ο  σκοπος του δεν θα ηταν αν μαθει αλλα να παρει το "δωρο" ακομα κ αν ηταν μια καραμελα!

 


Τίτλος: Απ: Αντιμετώπιση δυσλεξίας
Αποστολή από: eleni09 ΠΕ 02 στις Σεπτέμβριος 17, 2009, 08:27:53 πμ
καλημερα evi ε ευχαριστω...το θεμα ειναι οτι εγω του κανω 4 ωρες τη βδομαδα προσπαθωντας να καλυψω κενα κτλ..η να βοηθησω σε τυχον δυσκολες ασκησεις της ημερας...δεν νομιζω οτι θα με παρει κατι τετοιο...αν και μου αρεσει πολυ η ιδεα σου...

επιπροσθετως εχω και προβλημα με τη μανα...η οποια απλα η γυναικα δεν παει καλα...κι ευγενικα το λεω.....συγνωμη για την εκφραση....συν οτι πιεζει απιστευτα το παιδι...συνεχεια....
Τίτλος: Απ: Αντιμετώπιση δυσλεξίας
Αποστολή από: NTARNAKAS στις Δεκέμβριος 09, 2009, 05:42:53 μμ
Καλησπέρα, κανω ιδιαιτερα σε ενα παιδι α΄γυμνασιου αρχαια και ομηρο και εχει καποια μορφη δυσλεξιας, π.χ. στην κλιση του βλαπτω αντι για βλαπτετε μου γραφει ΒΛΕΠΕΤΕ, ακομα πολλα λαθη στην αντιγραφη ακομα και οταν κλινει ενα ρημα ή ουσιαστικο απο την αρχη μεχρι το τελος εχει αλλαξει τρεις φορες τα φωνηεντα!
Πως μπορω να το βοηθησω με δυο ωρες εβδοδιαιο μαθημα?
Ευχαριστώ
Τίτλος: Απ: Αντιμετώπιση δυσλεξίας
Αποστολή από: Ίρμα στις Δεκέμβριος 09, 2009, 06:02:02 μμ
 Εάν η δυσλεξία δεν είναι επιβεβαιωμένη από το ΚΔΑΥ θα έχει πρόβλημα στο τέλος με τις γραπτές εξετάσεις. Είναι ανάγκη να πάρει το χαρτί της δυσλεξίας (εάν όντως έχει) και να εξετάζεται προφορικά. Εάν έχει δυσλεξία είναι απαραίτητο το παιδί να κάνει λογοθεραπεία, θα το βοηθήσει πολύ.
Οι δικές μας δυνατότητες είναι περιορισμένες, ωστόσο μπορείς να βοηθήσεις το παιδί, δίνοντας όμως έμφαση στην προφορική εξέταση. Να κλίνετε πολλά ρήματα και ουσιαστικά, να κάνετε πολλές ασκήσεις κ.ο.κ. Συνήθως τα παιδιά που έχουν μόνο δυσλεξία δεν αντιμετωπίζουν άλλο πρόβλημα μάθησης. Υπάρχουν όμως και εκείνα που έχουν διάσπαση προσοχής και δεν μπορούν να μαθαίνουν με γρήγορους ρυθμούς. όπως και να χει είναι αναγκαίο να το εξετάσει κάποιος ειδικός άμεσα.
Τίτλος: Απ: Αντιμετώπιση δυσλεξίας
Αποστολή από: emmaki στις Δεκέμβριος 09, 2009, 06:17:23 μμ
Εάν η δυσλεξία δεν είναι επιβεβαιωμένη από το ΚΔΑΥ θα έχει πρόβλημα στο τέλος με τις γραπτές εξετάσεις. Είναι ανάγκη να πάρει το χαρτί της δυσλεξίας (εάν όντως έχει) και να εξετάζεται προφορικά. Εάν έχει δυσλεξία είναι απαραίτητο το παιδί να κάνει λογοθεραπεία, θα το βοηθήσει πολύ.
Οι δικές μας δυνατότητες είναι περιορισμένες, ωστόσο μπορείς να βοηθήσεις το παιδί, δίνοντας όμως έμφαση στην προφορική εξέταση. Να κλίνετε πολλά ρήματα και ουσιαστικά, να κάνετε πολλές ασκήσεις κ.ο.κ. Συνήθως τα παιδιά που έχουν μόνο δυσλεξία δεν αντιμετωπίζουν άλλο πρόβλημα μάθησης. Υπάρχουν όμως και εκείνα που έχουν διάσπαση προσοχής και δεν μπορούν να μαθαίνουν με γρήγορους ρυθμούς. όπως και να χει είναι αναγκαίο να το εξετάσει κάποιος ειδικός άμεσα.

Λογοθεραπεία;;;;;;; Ειδικό παιδαγωγό χρειάζεται για να του μάθει τον τρόπο να διαβάζει ("κόλπα").
Φυσικά πρέπει να υπάρξει διάγνωση. Μπορεί να είναι δυσλεξία, μπορεί να είναι απροσεξία, μπορεί να είναι βιασύνη, μπορεί κάτι άλλο. Δεν μπορούμε να ονομάζουμε όλες τις μαθησιακές δυσκολίες δυσλεξία (δεν το λέω προσωπικά σε σένα, αλλά για ενημέρωση). Αν όντως είναι δυσλεξία (και όχι στοιχεία δυσλεξίας), θα πάρει απαλλαγή από τα γραπτά και θα εξετάζεται ρποφορικά.
Αυτό που μπορείς να κάνεις εσ'υ NTARNAKAS είναι κάτι πολύ απλό, να βάζεις το παιδί να διαβάζει ανάποδα ό,τι έχει γράψει*. Έτσι δεν θα επικεντρώνεται στο νόημα του γραπτού, αλλά στην ίδια τη λέξη και είναι πιο πιθανό να ανακαλύπτει τα λάθη του.

*Φυσικά δεν εννοώ  τα γράμματα, αλλά τις λέξεις ενός κειμένου. Να ξεκινάει από την τελευταία σειρά και να πηγαίνει προς την πρώτη.
Τίτλος: Απ: Αντιμετώπιση δυσλεξίας
Αποστολή από: NTARNAKAS στις Δεκέμβριος 09, 2009, 07:01:49 μμ
Αυριο θα ρωτησω τι λεει το χαρτι απο το ΚΔΑΥ, το προβλημα ωστοσο το εχω πληροφορηθει ηδη απο την μητερα, καθως με ενημερωνει και τι συζηταει με τον ειδικο παιδαγωγο που εχουν στο σχολειο. ΑΛΛΑ πως μπορω να διδαξω αρχαια προφορικα, νομιζα οτι το πιο σημαντικο ειναι ο τονισμος και η ορθογραφια γινεται προφορικα?
Ευχαριστω
Τίτλος: Απ: Αντιμετώπιση δυσλεξίας
Αποστολή από: Ίρμα στις Δεκέμβριος 09, 2009, 07:22:54 μμ
Εάν η δυσλεξία δεν είναι επιβεβαιωμένη από το ΚΔΑΥ θα έχει πρόβλημα στο τέλος με τις γραπτές εξετάσεις. Είναι ανάγκη να πάρει το χαρτί της δυσλεξίας (εάν όντως έχει) και να εξετάζεται προφορικά. Εάν έχει δυσλεξία είναι απαραίτητο το παιδί να κάνει λογοθεραπεία, θα το βοηθήσει πολύ.
Οι δικές μας δυνατότητες είναι περιορισμένες, ωστόσο μπορείς να βοηθήσεις το παιδί, δίνοντας όμως έμφαση στην προφορική εξέταση. Να κλίνετε πολλά ρήματα και ουσιαστικά, να κάνετε πολλές ασκήσεις κ.ο.κ. Συνήθως τα παιδιά που έχουν μόνο δυσλεξία δεν αντιμετωπίζουν άλλο πρόβλημα μάθησης. Υπάρχουν όμως και εκείνα που έχουν διάσπαση προσοχής και δεν μπορούν να μαθαίνουν με γρήγορους ρυθμούς. όπως και να χει είναι αναγκαίο να το εξετάσει κάποιος ειδικός άμεσα.

Λογοθεραπεία;;;;;;; Ειδικό παιδαγωγό χρειάζεται για να του μάθει τον τρόπο να διαβάζει ("κόλπα").

*Φυσικά δεν εννοώ  τα γράμματα, αλλά τις λέξεις ενός κειμένου. Να ξεκινάει από την τελευταία σειρά και να πηγαίνει προς την πρώτη.
¨οταν λέμε ειδικό παιδαγωγό τι εννοούμε;;; Λογοθεραπευτή εννοούμε emmaki... προς τι λοιπόν η έκπληξη;;;
Τίτλος: Απ: Αντιμετώπιση δυσλεξίας
Αποστολή από: emmaki στις Δεκέμβριος 09, 2009, 07:25:45 μμ
Όταν λέμε ειδικό παιδαγωγό εννοούμε δάσκαλο ή καθηγητή εξειδεικευμένο στην ΕΑ!

Γιατι Λογοθεραπεία είναι η επιστήμη που ασχολείται με τις διαταραχές λόγου, φωνής ομιλίας και μάσησης – κατάποσης σε παιδιά και ενήλικες, όποια κι αν είναι η αιτία αυτών των διαταραχών: νευρολογική, εξελικτική ή λειτουργική. Αποσκοπεί στην ανάπτυξη της εξωλεκτικής και λεκτικής επικοινωνίας, την καθαριότητα της ομιλίας και της φωνής και στην παραγωγή λόγου των βαρήκοων.

Άλλο λοιπόν λογοθεραπευτής και άλλο ειδικός παιδαγωγός

Τίτλος: Απ: Αντιμετώπιση δυσλεξίας
Αποστολή από: Ίρμα στις Δεκέμβριος 09, 2009, 08:24:55 μμ
Αφού επέλεξες να μου απαντήσεις για τη λογοθεραπεία με τον ορισμό που δίνει η ΒΙΚΙΠΑΙΔΕΙΑ, να  σε παραπέμψω κι εγώ στην ίδια σελίδα, όπου στις διαταραχές λόγου συμπεριλαμβάνεται και η δυσλεξία (δυσκολία γραπτού λόγου) . Τα περισσότερα κέντρα λόγου ανά την Ελλάδα απαρτίζονται από ειδικούς ανάμεσά τους λογοθεραπευτές, παιδοψυχολόγους, ειδικούς Παιδαγωγούς και άλλους. Αν για λόγους συντεχνιακούς (γιατί παρατήρησα στην υπογραφή σου ότι έχεις ασχοληθεί με την ειδική αγωγή), θεωρείτε ότι οι λογοθεραπευτές δεν είναι αρμόδιοι για θέματα δυσλεξίας, αυτό είναι άλλο θέμα που οι ειδικοί επιστήμονες πρέπει να το λύσετε μόνοι σας.
Εγώ απάντησα σε ένα συνάδελφο για το πώς αντιμετωπίζονται τα περιστατικά δυσλεξίας στην ελληνική εκπαίδευση και χωρίς καμιά διάθεση να το παίξω ξερόλας, όπως εσύ. Και είναι αδιαμφισβήτητο ότι τα παιδιά με δυσλεξία παραπέμπονται σε λογοθεραπευτές, εκτός αν εσύ το ακούς για πρώτη φορά. Καλό θα ήταν λοιπόν να προσέχουμε το ύφος μας.
Καλό βράδυ
Τίτλος: Απ: Αντιμετώπιση δυσλεξίας
Αποστολή από: emmaki στις Δεκέμβριος 09, 2009, 09:02:41 μμ
Συγνώμη αν σε ενόχλησε το ύφος μου, δεν ήταν πρόθεση μου. Ούτε έσω σκοπό να μπω σε συντεχνιακές διαμάχες. Απλά το λες και μόνη σου "Τα περισσότερα κέντρα λόγου ανά την Ελλάδα απαρτίζονται από ειδικούς ανάμεσά τους λογοθεραπευτές, παιδοψυχολόγους, ειδικούς Παιδαγωγούς και άλλους." Μόνη σου κάνεις τη διάκριση. Άλο ειδικός παιδαγωγός και άλλο λογοθεραπευτής. Σε αμία περίπτωση δεν υποτιμώ τη δουελιά κανενός. Απλά άλλη η δουλειά του λογοθεραπευτή (θεραπέι του λόγου) και άλλη του ειδικού παιδαγωγού (παιδαγωγική).
Και ναι δεν έχω απλά ασχοληθέι με την ειδική αγωγή, ΑΣΧΟΛΟΥΜΑΙ με την ειδική αγωγή και μάλιστα στη διάγνωση.
Όσο για τον ορισμό της Wikipedia, θεώρησα ότι είναι πιο εύκολος και κατανοητός. Μορώ να σε παραπέμψω σε άπειρους άλλους. Όπως και σε άπερους ορισμούς της δυσλεξίας. Με πιο κοινό τη δυσκολία στην ανάγνωση, όπως λες και εσύ, και όχι τη δυσκολία στο λόγο που θα χρειαζόταν λογοθεραπευτή.....
Καλό βράδυ και πάλι συγνώμη αν εξέλαβες το ύφος μου ως προσβλητικό και επιθετικό.
Τίτλος: Απ: Αντιμετώπιση δυσλεξίας
Αποστολή από: kellykou στις Δεκέμβριος 09, 2009, 09:26:28 μμ
Kαλη μου Τετα το υφος της emmaki ηταν ξεκαθαρο και ευγενικο.
Αν εσυ θεωρεις οτι ενα προγραμμα αποκαταστασης δυσλεξιας πραγματοποιειται μονο απο ενα λογοθεραπευτη φαινεται οτι μαλλον δεν εισαι καλα ενημερωμενη οποτε αντι να γίνεσαι επιθετικη καλο θα ηταν να γινοσουν πιο συνεννοησιμη. Δεν γνωριζεις τι εχει κανει ο καθενας ουτε το επιστημονικο του υποβαθρο και απ'οτι φαινεται ουτε σε ενδιαφερει να μαθεις. Τοσο το emmaki οσο και εγω εχουμε δηλωσει την επαγγελματικη μας ιδιοτητα και ειμαστε γνωστες εδω. Εσυ?
Αν λοιπον σε ενδιαφερει να πληροφορηθεις ποιες ειδικοτητες παρεμβαινουν για το προγραμμα αποκαταστασης δυσλεξιας θα επρεπε να ξερεις οτι οι ειδικοτητες ειναι οι εξής:
Διάγνωση: Παιδοψυχιατρος, εκπαιδευτικος ψυχολογος, παιδοψυχολογος, εργοθεραπευτης, λογοθεραπευτης, ειδικος παιδαγωγός
Αποκατάσταση:
Για προσχολικη και πρωτη σχολική ηλικία δυσκολία στο λόγο και ζητηματα φωνολογικής συνειδητοποίησης-ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΥΤΗς
Για ζητηματα διασπασης προσοχής και/ή αισθητηριακης ολοκληρωσης-ΕΡΓΟΘΕΡΑΠΕΥΤΗς
Για εφαρμογή Εξατομικευμένου Εκπαιδευτικού Προγραμματος Αποκατάστασης Δυσλεξίας-ΕΙΔΙΚΟΣ ΠΑΙΔΑΓΩΓΟΣ (Εκπαιδευτικός με μεταπτυχιακο στις μαθησιακες δυσκολιες)
Για ενισχυτική διδασκαλια στο Γυμνασιο (Φιλολογος και Μαθηματικος με μεταπτυχιακο στις μαθησιακες δυσκολιες)
Για ψυχολογικη υποστηριξη -Παιδοψυχολογος με ειδικευση στις μαθησιακες δυσκολιες.

Το στυλακι "τα κανω ολα και συμφερω" μπορει να εχει σχεση με την Ελληνικη πραγματικοτητα οπως θελεις να αναφερεις αλλα ουτε επιστημονικα ορθο ειναι ουτε τα παιδια βοηθαει.
Εσυ λοιπον που κανεις παρεμβαση και συμβουλευεις το συναδελφο σε παιδι Α γυμνασιου  να κανει λογοθεραπευτικη προσεγγιση μπορεις να μας πεις ως τι ειδικοτητα το προτεινεις?

Υ.Γ. Οι ειδικοι θεραπευτες (γιατροι, εκπαιδευτικοι , ψυχολογοι, λογοθεραπευτες, εργοθεραπευτες) που συνεργαζονται σε τοσα κεντρα εχουν λυσει τα "συντεχνιακα'' του ζητηματα οπως αναφερεις και συνεργαζονται μια χαρα και αρμονικα γιατι γνωριζουν πολυ καλα τοσο τη διεπιστημονικοτητα του θεματος οσο και τους διακριτους ρολους. Ο καθενας ξερει πολυ καλα και τι πρεπει να κανει και πως να συνεργαζεται. Καλο λοιπον ειναι να αφησουμε τις "συντεχνιακες ανησυχιες " σε αλλες ειδικοτητες. Οι εργαζομενοι στο χωρο της ειδικης αγωγης που βρισκονται συνειδητοποιημενα στο χωρο συνεργαζονται μια χαρα.
Τίτλος: Απ: Αντιμετώπιση δυσλεξίας
Αποστολή από: Ίρμα στις Δεκέμβριος 10, 2009, 12:23:14 πμ
Αγαπητή Kellykou
εγώ δεν πρότεινα σε κανένα συνάδελφο να πει στο παιδί να κάνει λογοθεραπεία. Εγώ του είπα ότι πρέπει να πάει στο ΚΔΑΥ για να το εξετάσει κάποιος ειδικός και να βεβαιωθεί ότι έχει δυσλεξία. Στη συνέχεια είπα ότι αν έχει δυσλεξία θα κάνει λογοθεραπεία, εννοώντας ειδικές ασκήσεις που θα το βοηθήσουν. Τώρα τι ειδικότητα έχει αυτός που το κάνει ούτε ξέρω ούτε και το είπα πουθενά, γιατί δεν με ενδιέφερε να εστιάσω σε κάτι που δεν ξέρω.
Η ενστασή μου προς το emmaki ήταν το ύφος της και νομίζω ήμουν ξεκάθαρη (λογοθεραπεία;;;;;;;;;;), αν δεν είναι αυτό ειρωνεία τότε τι είναι;
Είμαι φιλόλογος και το ξαναλέω δεν συμβούλευσα κανένα να κάνει λογοθεραπευτική προσέγγιση, απλά του τόνισα ότι πρέπει να πάρει το χαρτί από το ΚΔΑΥ για να μην έχει πρόβλημα με τις γραπτές εξετάσεις, εάν όντως έχει δυσλεξία. Μάθετε να διαβάζετε τι γράφει κάποιος και μη βιάζεστε να βγάλετε τα συμπεράσματα που θέλετε.
Τίτλος: Απ: Αντιμετώπιση δυσλεξίας
Αποστολή από: emmaki στις Δεκέμβριος 10, 2009, 10:04:29 πμ
Έδειξα την απορία μου και όχι ειρωνεία. Το γραπτό δεν βοηθάει στην διακριση τέτοιων λεπτών, αν θες, διαφορών.

Ναι πρότεινες ΚΔΑΥ (ΚΕΔΔΥ πλέον) και πολύ σωστά έκανες.

Από εκέι και πέρα, άλλο πράγμα η λογοθεραπεία και άλλο πράγμα η παρέμβαση σε ένα παιδί με δυσλεξία. Η πρώτη ασχολείται με προβλήματα λόγου και η δεύτερη βοηθά τα παιδιά να μάθουν.
Άλλο πράγμα η λογοθεραπεία που γίενται από λογοθεραπευτή και άλλο πράγμα η αντιμετώπιση δυσλεξία και μαθησιακών αναγκών που γίνεται από ειδικό παιδαγωγό.
Τίτλος: Απ: Αντιμετώπιση δυσλεξίας
Αποστολή από: kellykou στις Δεκέμβριος 10, 2009, 10:15:49 μμ
Αγαπητή Kellykou
εγώ δεν πρότεινα σε κανένα συνάδελφο να πει στο παιδί να κάνει λογοθεραπεία. Εγώ του είπα ότι πρέπει να πάει στο ΚΔΑΥ για να το εξετάσει κάποιος ειδικός και να βεβαιωθεί ότι έχει δυσλεξία. Στη συνέχεια είπα ότι αν έχει δυσλεξία θα κάνει λογοθεραπεία, εννοώντας ειδικές ασκήσεις που θα το βοηθήσουν. Τώρα τι ειδικότητα έχει αυτός που το κάνει ούτε ξέρω ούτε και το είπα πουθενά, γιατί δεν με ενδιέφερε να εστιάσω σε κάτι που δεν ξέρω.
Η ενστασή μου προς το emmaki ήταν το ύφος της και νομίζω ήμουν ξεκάθαρη (λογοθεραπεία;;;;;;;;;;), αν δεν είναι αυτό ειρωνεία τότε τι είναι;
Είμαι φιλόλογος και το ξαναλέω δεν συμβούλευσα κανένα να κάνει λογοθεραπευτική προσέγγιση, απλά του τόνισα ότι πρέπει να πάρει το χαρτί από το ΚΔΑΥ για να μην έχει πρόβλημα με τις γραπτές εξετάσεις, εάν όντως έχει δυσλεξία. Μάθετε να διαβάζετε τι γράφει κάποιος και μη βιάζεστε να βγάλετε τα συμπεράσματα που θέλετε.


Eγω καταλαβα πολυ καλα τι διαβασα!!!!
Αν θελεις συναδελφισσα ξαναδιαβασε και εσυ τι εγραψες γιατι απ'οτι φαινεται αυτα που εγω εχω εντοπισει δειχνουν οτι δεν υπαρχει ξεκαθαρη αποψη.
Εσυ τωρα τι συμπερασμα βγαζεις?
Τίτλος: Απ: Αντιμετώπιση δυσλεξίας
Αποστολή από: elbono στις Δεκέμβριος 11, 2009, 02:23:09 πμ
ψυχραιμια κοριτσια!!θα ηθελα τη γνωμη σας για ενα αθεμα:ο γιος της νονας μου με τον οποιο κανουμε τα φιλολογικα μαθηματα μαζι,παρουσιαζει καποια προβληματα κ στο γραπτο κ στον προφορικο λογο.Παλιοτερα τον παρακολουθουσε καποιος λογοθεραπευτης ειχαν διαγνωσει δυσλξια.εχω μια ερωτηση αποσο γνωριζω μπορει να κανω κ λαθος η δυσλεξια δεν θεραπευεται,συμβαινει μηπως το αντιθετο??Η φιλολογος του σχολειου τους εκανε την ιδια πρατηρηση σοβαρα εκφραστικα προβληματα.Πως μπορει να τους πεισω να παει το παιδι για μια διαγνωση στο Κεδδυ γιατι πραγματικα ταλαιπωρειται?
και ενα δευτερο emmaki επειδη εχεις ασχοληθει με την ειδικη αγωγη στο νομο μας δεν υπαρχουν καθολου τμηματα ενταξης στη δευτεροβαθμια παρολο που υπαρχουν παιδια με διαγνωση,ποιος μπορει να σχηματισει τμημα ενταξης ποιος ειναι ο αρμοδιος?
Τίτλος: Απ: Αντιμετώπιση δυσλεξίας
Αποστολή από: emmaki στις Δεκέμβριος 11, 2009, 10:30:53 πμ
Όντως η δυσλεξία δεν θεραπέυεται, απλά το παιδί μαθαίνει "κόλπα" (να το πω πολύ απλά και μπακαλίστικα) για να ανταπεξέρχεται στην καθημερινότητα.
Πώς να τους πέισεις..... Αυτό είναι ένα πολύ καλό ερώτημα..... Αν ο γονιός δεν μπορεί να καταλάβει τι είναι καλό για το παιδί του, και δεν μπορεί να καταλάβει ότι αν γίνει η αξιολόγηση (και όντως επαληθευτεί η δυσλεξία, και δεν μιλάμε για στοιχεία δυσλεξία ή για κάποιο άλλο μαθησιακό πρόβλημα) το παιδί θα εξετάζεται προφορικά και θα του είναι πιο εύκολο το σχολέιο,αφού πλέον θα "φαίνεται η αξία του".....
Δεν ξέρω πώς μπορείς να πείσεις τη μητέρα........ Αν έχεις καλή σχέση μαζί της βάλτην κάτω και μίλα της ανοιχτά. Αν η σχέση σας δεν είναι τόσο καλή μίλα της πάλι, αλλά λίγο πιο προχεχτικά (π.χ. να το πας, να δούμε τι γίνεται, μπορεί να μην είναι και τίποτα, μπορεί το ίδο το παιδί να βαριέται*, μπορεί όμως να υπάρχει κάτι και να μάθουμε πώς μπορούμε να το βοηθήσουμε κλπ)

Τώρα, πώς ιδρύεται ένα ΤΕ. Το ΚΕΔΔΥ στο τέλος του χρόνου βλέπει τι ανάγκες υπάρχου, και κάνει έγγραφο προς την αντίστοιχη διεύθυνση. Η διέυθυνση στέλνει τις προτάσεις στο Υπουργείο το οποίο εγκρίνει ή όχι το ΤΕ, προχωρά στην ίδρυση και εγκ΄ρινει κονδύλι. Όλα δηλαδή είναι θέμα χρημάτων, πάλι...

*Φια να μην παρεξηγηθώ, δεν λέω ότι τα συμπτώματα δυσλεξίας δείχνουν ένα παιδί που βαριέται να διαβάσει, αλλά αν δεν υπάρχει κάποια μαθησιακή δυσκολία, μπορεί να συμβαίνει και αυτό.
Τίτλος: Απ: Αντιμετώπιση δυσλεξίας
Αποστολή από: elbono στις Δεκέμβριος 11, 2009, 10:56:46 πμ
ευχαριστω!της ειχα μιλησει κ περσυ κ προπερσυ,αλλα δε θελει λεει να βαλει το παιδι σε αυτην τη διαδικασια.επιπλεον εδω στο νομο μας οι αξιολογησεις γινονται μετα απο 2 χρονια εινα τοσο μεγαλη η αναμονη.
Τίτλος: Απ: Αντιμετώπιση δυσλεξίας
Αποστολή από: emmaki στις Δεκέμβριος 11, 2009, 11:07:04 πμ
Τα περισσότερα ΚΕΔΔΥ έχουν π΄ροβλημα. Αυτό οφείλεται κυρίως στην ελλειπή στελέχωση τους, η οποία με τη σειρά της οφειλεται από τη μια στην ελλειπή χρηματοδότηση για π΄ροσληψη αναπληρωτών (πάλι τα λεφτά που λέγαμε και πριν) και από την άλλη στην απροθυμία των εκπαιδευτικών να αποσπαστούν ή να μετατεθούν σε ΚΕΔΔΥ λόγω των ωραρίων και των διακοπών.

Μία άλλη λύση θα ήταν το ιατροπαιδαγωγικό....
Τίτλος: Απ: Αντιμετώπιση δυσλεξίας
Αποστολή από: elbono στις Δεκέμβριος 11, 2009, 11:28:51 πμ
ιατροπαιδαγωγικο??δηλαδη/./που?
Τίτλος: Απ: Αντιμετώπιση δυσλεξίας
Αποστολή από: emmaki στις Δεκέμβριος 11, 2009, 12:32:17 μμ
Τα ιατροπαιδαγωγικά κέντρα εντάσσονται σε νοσοκομεία. Αν κάνεις μια αναζήτηση στο google θα σου τα βγάλει.
Το χαρτί που δίνουν γίνεται δεκτό (τουλάχιστον πέρισι γινόταν) σε όλες τις τάξεις εκτός από την Γ λυκείου (αν και κάθε χρόνο γύρω στο Μάιο έρχεται εγκύκλιος που το κάνει δεκτό)
Τίτλος: Απ: Αντιμετώπιση δυσλεξίας
Αποστολή από: elbono στις Δεκέμβριος 16, 2009, 01:23:26 πμ
ευχαριστω! :)
Τίτλος: Απ: Αντιμετώπιση δυσλεξίας
Αποστολή από: sofoulitsa στις Δεκέμβριος 17, 2009, 10:14:35 μμ
Καλησπέρα σας!

Εδώ και ένα μήνα διδάσκω Νεοελληνική Γλώσσα στη Β' Γυμνασίου. Χθες έβαλα έκθεση τριών παραγράφων στους μαθητές μου με θέμα τη φιλία. Ανάμεσα στους μαθητές υπάρχει και ένα παιδί με δυσλεξία. Απάντησε στο θέμα γράφοντας τρεις σειρές. Δεν του διόρθωσα τα ορθογραφικά λάθη, γιατί νομίζω ότι στις περιπτώσεις αυτές δε στεκόμαστε πάνω σε αυτά. Δε σημείωσα τίποτα πάνω στο γραπτό του. Αν όμως συγκρίνει την έκθεσή του με τους άλλους μαθητές, δε θα αισθανθεί άσχημα που στο γραπτό του δε θα υπάρχει καμία παρατήρηση; Θα σχηματίσει ίσως την εντύπωση ὀτι δεν ασχολήθηκα καθόλου με τη δική του έκθεση. Τι μπορώ να κάνω σε αυτή την περίπτωση; Είναι η πρώτη φορά που διδάσκω σε σχολείο και δεν έχω καθόλου εμπειρία.

Σας ευχαριστώ πολύ!
Τίτλος: Απ: Αντιμετώπιση δυσλεξίας
Αποστολή από: sapientia στις Δεκέμβριος 17, 2009, 11:42:38 μμ
Έχεις δίκιο που προβληματίζεσαι και μπράβο που ενδιαφέρεσαι!

Δεν έχω κι εγώ εμπειρία αλλά γνωρίζω πως στα παιδιά με δυσλεξία, επειδή δυσκολεύονται με τον γραπτό λόγο, καλό είναι ο εκπαιδευτικός να τους δίνει τη δυνατότητανα δίνουν την εργασία πχ μαγνητοφωνημένη.

Για να μην αισθανθεί άσχημα ο μαθητής θα μπορούσες μια φορά να πεις σε όλα τα παιδιά να δώσουν την έκθεση μαγνητοφωνημένη, πιστεύω πως θα είναι και διασκεδαστικό για τα παιδιά να ακούσουν έπειτα μερικές κασέτες στην τάξη.

Ελπίζω να βοήθησα!
Τίτλος: Απ: Αντιμετώπιση δυσλεξίας
Αποστολή από: alna στις Δεκέμβριος 18, 2009, 02:02:35 πμ
Καλησπέρα. Καταρχήν πολύ σωστά έκανες που δεν διόρθωσες ορθογραφικά λάθη. Η εξέταση των δυσλεξικών μαθητών είναι προφορική. Άρα, στην περίπτωση της έκθεσης τον αφήνεις και γράφει ό,τι εκείνος ξέρει και έπειτα τον βάζεις να απαντήσει στο θέμα και να αναπτύξει τις απόψεις του προφορικά (υποβοηθούμενος αν θέλει από το γραπτό του) . Έπειτα περνάς το βαθμό του στην κόλλα του και γράφεις πάνω πάνω προφορική εξέταση.
Τίτλος: Απ: Αντιμετώπιση δυσλεξίας
Αποστολή από: marsak72 στις Δεκέμβριος 18, 2009, 02:24:24 πμ
Παιδια βοηθεια,οταν καποιος ξεχναει τρεχοντα κωδικο απο το προφιλ προκειμενου για αλλαγες τι κανει;
Τίτλος: Απ: Αντιμετώπιση δυσλεξίας
Αποστολή από: Αναστασια 76 στις Δεκέμβριος 18, 2009, 02:27:38 πμ
Παιδια βοηθεια,οταν καποιος ξεχναει τρεχοντα κωδικο απο το προφιλ προκειμενου για αλλαγες τι κανει;

καλησπερα ζητας υπενθυμιση κωδικου..
Τίτλος: Απ: Αντιμετώπιση δυσλεξίας
Αποστολή από: marsak72 στις Δεκέμβριος 18, 2009, 02:33:27 πμ
Καλησπερα Αναστασια ,απο που το ζηταω ,που ακριβως βρισκεται ,συγνωμη και ευχαριστω.
Τίτλος: Απ: Αντιμετώπιση δυσλεξίας
Αποστολή από: Αναστασια 76 στις Δεκέμβριος 18, 2009, 02:40:21 πμ
αν κανεις αποσυνδεση και κανεις μετα συνδεση θα σου ζητησει ονομα και κωδικο... εσυ θα γραψεις το ονομα και ψαξε καπου θα δεις ,ξεχασατε τον κωδικο σας,υπενθυμηση κωδικου το ζητας και σε πολυ λιγα λεπτα στο στελνει με μαιλ το οποιο εχεις δωσει κατα την εγγραφη σου... ;) :)
Τίτλος: Απ: Αντιμετώπιση δυσλεξίας
Αποστολή από: marsak72 στις Δεκέμβριος 18, 2009, 03:00:24 πμ
Αναστασια  μια τελευταια ερωτηση:oταν εχεις αποκρυψη mail και πατας πανω στο προφιλ σου εσυ το βλεπεις αλλα αφου ειναι αχν γραμενο δεν το βλεπουν οι αλλοι;συγνωμη για τις χαζες ερωτ.απειρη γαρ οπωσ καταλαβες.θελω να μαθω αν το mail einai orato sto koino.Eχαριστω παρα πολυ.
Τίτλος: Απ: Αντιμετώπιση δυσλεξίας
Αποστολή από: Αναστασια 76 στις Δεκέμβριος 18, 2009, 03:03:06 πμ
οχι εγω δεν το βλεπω το μαιλ σου εφοσον το εχεις κρυφο...δεν πειραζει αλλα καλυτερα σε προσωπικο μνμ γιατι αυτα δεν εχουν σχεση με το θεμα της δυσλεξιας....και ισως μας κανουν παρατηρηση... ;)
Τίτλος: Απ: Αντιμετώπιση δυσλεξίας
Αποστολή από: marsak72 στις Δεκέμβριος 18, 2009, 03:05:22 πμ
Σωστα,και παλι ευχαριστω.
Τίτλος: Απ: Αντιμετώπιση δυσλεξίας
Αποστολή από: Αναστασια 76 στις Δεκέμβριος 18, 2009, 03:09:50 πμ
Σωστα,και παλι ευχαριστω.

 ;) :) :-*να σαι καλα!
Τίτλος: Απ: Αντιμετώπιση δυσλεξίας
Αποστολή από: Αναστασια 76 στις Δεκέμβριος 18, 2009, 03:23:02 πμ
Καλησπέρα σας!

Εδώ και ένα μήνα διδάσκω Νεοελληνική Γλώσσα στη Β' Γυμνασίου. Χθες έβαλα έκθεση τριών παραγράφων στους μαθητές μου με θέμα τη φιλία. Ανάμεσα στους μαθητές υπάρχει και ένα παιδί με δυσλεξία. Απάντησε στο θέμα γράφοντας τρεις σειρές. Δεν του διόρθωσα τα ορθογραφικά λάθη, γιατί νομίζω ότι στις περιπτώσεις αυτές δε στεκόμαστε πάνω σε αυτά. Δε σημείωσα τίποτα πάνω στο γραπτό του. Αν όμως συγκρίνει την έκθεσή του με τους άλλους μαθητές, δε θα αισθανθεί άσχημα που στο γραπτό του δε θα υπάρχει καμία παρατήρηση; Θα σχηματίσει ίσως την εντύπωση ὀτι δεν ασχολήθηκα καθόλου με τη δική του έκθεση. Τι μπορώ να κάνω σε αυτή την περίπτωση; Είναι η πρώτη φορά που διδάσκω σε σχολείο και δεν έχω καθόλου εμπειρία.

Σας ευχαριστώ πολύ!

αν ο μαθητης δεν γνωριζει οτι εχει δυσλεξια θα πρεπει να ενημερωσεις τους γονεις για να πανε σε κεντρο και να φερουν χαρτι ωστε να μπορει να δωσει καποια μαθηματα προφορικα...αν το γνωριζει ομως ο μαθητης τοτε γιατι μπηκε στην διαδικασια να γραψει εκθεση;; εχει ξεκινησει καποιο προγραμμα -θεραπεια;;
Τίτλος: Απ: Αντιμετώπιση δυσλεξίας
Αποστολή από: emmaki στις Δεκέμβριος 20, 2009, 04:14:45 μμ
Καλησπέρα σας!

Εδώ και ένα μήνα διδάσκω Νεοελληνική Γλώσσα στη Β' Γυμνασίου. Χθες έβαλα έκθεση τριών παραγράφων στους μαθητές μου με θέμα τη φιλία. Ανάμεσα στους μαθητές υπάρχει και ένα παιδί με δυσλεξία. Απάντησε στο θέμα γράφοντας τρεις σειρές. Δεν του διόρθωσα τα ορθογραφικά λάθη, γιατί νομίζω ότι στις περιπτώσεις αυτές δε στεκόμαστε πάνω σε αυτά. Δε σημείωσα τίποτα πάνω στο γραπτό του. Αν όμως συγκρίνει την έκθεσή του με τους άλλους μαθητές, δε θα αισθανθεί άσχημα που στο γραπτό του δε θα υπάρχει καμία παρατήρηση; Θα σχηματίσει ίσως την εντύπωση ὀτι δεν ασχολήθηκα καθόλου με τη δική του έκθεση. Τι μπορώ να κάνω σε αυτή την περίπτωση; Είναι η πρώτη φορά που διδάσκω σε σχολείο και δεν έχω καθόλου εμπειρία.

Σας ευχαριστώ πολύ!
\


Υπάρχει διάγνωση δυσλεξίας ή αυτό το λές εσύ;
Αν υπάρχει, τότε απλ'ά δεν παίρνεις υπόψη σου το γραπτό, και δεν ζητάς από το μαθητή να σου δώσει κάτι γραπτά (εκτός αν θέλει ο ίδιος). Θέλω να πω, αν το παιδί θέλει να σου δίνει γραπτά, για να μην διαφέρει από τους υπόλοιπους, τα δέχεσαι κανονικά, αλλά δεν τα λαμβάνεις υπόψη σου. Αν έχει διάγνωση, παρακολουθε'ί τμήμα ένταξης; Εκεί θα μπορέσει να βοηθηθέι πολύ. Επίσης, εσύ αν έχει απορίες, μπορείς να απευθυνθείς στο ΚΕΔΔΥ της περιοχής σου και να ζητήσεις συμβουλές.
Αν υπάρχει διάγνωση από ΚΕΔΔΥ ή Ιατροπαιδαγωγικό κέντρο, το παιδί στις εξετάσεις δίνει ρποφορικά.
Τίτλος: Απ: Αντιμετώπιση δυσλεξίας
Αποστολή από: stenies στις Δεκέμβριος 20, 2009, 05:43:34 μμ
Και εγώ αντιμετωπίζω παρόμοιο πρόβλημα.Ένα παιδάκι της α γυμνασίου έχει δυσλεξία και έχει φέρει χαρτί από το ΚΔΑΥ.Όταν τον εξετάζω προφορικά στα αρχαία,τα πάει πολύ καλά,στα γραπτά,όμως,υπάρχει μεγάλο πρόβλημα.Πρέπει να μην λαμβάνω υπόψιν μου καθόλου τα γραπτά?
Τίτλος: Απ: Αντιμετώπιση δυσλεξίας
Αποστολή από: kyra_daskala στις Δεκέμβριος 20, 2009, 07:24:49 μμ
Στο Δημοτικό δεν λαμβάνουμε καθόλου υπ'όψιν το γραπτό μαθητή με διεγνωσμένη δυσλεξία (ενίοτε το κάνω και σε μαθητές που δεν έχουν χαρτί), είτε πρόκειται για διαγώνισμα είτε για έκθεση.
Όλοι οι μαθητές που είχα με δυσλεξία, ήθελαν να γράφουν όμως για να μην φαίνονται διαφορετικοί από τους συμμαθητές τους. Εννοείται πως δεν διορθώνω τα ορθογραφικά και πάντα τους βάζω να μου πουν τι έγραψαν και σημείωνα επάνω στο γραπτό τους ότι συμπλήρωσαν προφορικά τις ερωτήσεις.

Τίτλος: Απ: Αντιμετώπιση δυσλεξίας
Αποστολή από: emmaki στις Δεκέμβριος 20, 2009, 07:52:25 μμ
Και εγώ αντιμετωπίζω παρόμοιο πρόβλημα.Ένα παιδάκι της α γυμνασίου έχει δυσλεξία και έχει φέρει χαρτί από το ΚΔΑΥ.Όταν τον εξετάζω προφορικά στα αρχαία,τα πάει πολύ καλά,στα γραπτά,όμως,υπάρχει μεγάλο πρόβλημα.Πρέπει να μην λαμβάνω υπόψιν μου καθόλου τα γραπτά?


Δεν θα λαμβάνεις καθόλου υπόψη σου τα γραπτά. Θα είναι σαν να μην υπάρχουν! Αν τα πάιρνεις υπόψη σου αδικείς το παιδί, για΄τι αυτή ακριβώς είναι η δυσκολία του, ενώ διαβάζει και προσπαθεί, αυτό που ξέρει δεν μπορεί να το γράψει. Θα εξετάζεις το παιδί προφορικά, και αν το ίδιο θέλει να γράφει για να μην είναι διαφορετικό από τα άλλα, ή θα σκίζεις αμέσως το γραπτό (όχι μπροστά του!!!) ή δεν θα διορθώνεις τα ορθογραφικά και τους τόνους (πράγμα πολύ δύσκολο στα αρχαία) ή απλά δεν θα παίρνεις υπόψη σου καθόλου το γραπτό (θα είναι σαν να μην το έγραψε). Μπορείς να εξετάζεις το παιδί προφορικά, αφού κάνετε κάποια συμφωνία με το παιδί για το πότε θα γίνεται αυτή η εξέταση σε περίπτωση διαγωνίσματος ή τεστ (δηλαδή, θα είναι στο γραφείο πριν το διαγώνισμα; θα είναι σε κάποια φάση που θα κάθεται κάποιος συνάδελφος για 10 λεπτά στην τάξη; Κάποιο τρόπο μπορείτε να βρείτε).
Και να έχεις υπόψη σου ότι αυτό το παιδί στις εξετάσεις θα δώσει μόνο προφορικά.
Για όποια απορία απευθύνδου στο ΚΕΔΔΥ, είμαι σίγουρη ότι θα σε βοηθήσουν σε όλες σου τις απορίες/προβληματισμούς.
Τίτλος: Απ: Αντιμετώπιση δυσλεξίας
Αποστολή από: stenies στις Δεκέμβριος 20, 2009, 08:43:19 μμ
Και εγώ αντιμετωπίζω παρόμοιο πρόβλημα.Ένα παιδάκι της α γυμνασίου έχει δυσλεξία και έχει φέρει χαρτί από το ΚΔΑΥ.Όταν τον εξετάζω προφορικά στα αρχαία,τα πάει πολύ καλά,στα γραπτά,όμως,υπάρχει μεγάλο πρόβλημα.Πρέπει να μην λαμβάνω υπόψιν μου καθόλου τα γραπτά?


Δεν θα λαμβάνεις καθόλου υπόψη σου τα γραπτά. Θα είναι σαν να μην υπάρχουν! Αν τα πάιρνεις υπόψη σου αδικείς το παιδί, για΄τι αυτή ακριβώς είναι η δυσκολία του, ενώ διαβάζει και προσπαθεί, αυτό που ξέρει δεν μπορεί να το γράψει. Θα εξετάζεις το παιδί προφορικά, και αν το ίδιο θέλει να γράφει για να μην είναι διαφορετικό από τα άλλα, ή θα σκίζεις αμέσως το γραπτό (όχι μπροστά του!!!) ή δεν θα διορθώνεις τα ορθογραφικά και τους τόνους (πράγμα πολύ δύσκολο στα αρχαία) ή απλά δεν θα παίρνεις υπόψη σου καθόλου το γραπτό (θα είναι σαν να μην το έγραψε). Μπορείς να εξετάζεις το παιδί προφορικά, αφού κάνετε κάποια συμφωνία με το παιδί για το πότε θα γίνεται αυτή η εξέταση σε περίπτωση διαγωνίσματος ή τεστ (δηλαδή, θα είναι στο γραφείο πριν το διαγώνισμα; θα είναι σε κάποια φάση που θα κάθεται κάποιος συνάδελφος για 10 λεπτά στην τάξη; Κάποιο τρόπο μπορείτε να βρείτε).
Και να έχεις υπόψη σου ότι αυτό το παιδί στις εξετάσεις θα δώσει μόνο προφορικά.
Για όποια απορία απευθύνδου στο ΚΕΔΔΥ, είμαι σίγουρη ότι θα σε βοηθήσουν σε όλες σου τις απορίες/προβληματισμούς.
Σ΄ευχαριστώ πολύ για τις συμβουλές σου.
Τίτλος: Απ: Αντιμετώπιση δυσλεξίας
Αποστολή από: kinegiros στις Δεκέμβριος 20, 2009, 08:57:27 μμ
Παιδιά μην λέτε ότι θέλετε !!!!!!!

1. Το παιδί γράφει κανονικά την ίδια ώρα που γράφουν και οι άλλοι
2. Μετά από κάποιο χρονικό διάστημα παίρνετε το παιδί και το εξετάζετε αφήνοντας επιτηρητή άλλο συνάδελφο, ή το παίρνετε στο διάλειμμα και λίγο χρόνο από την επόμενη ώρα (αφού έχουμε συνεννοηθεί)
3. Ενώ το εξετάζουμε προφορικά, λαμβάνουμε υπόψη ΜΟΝΟ ΤΑ ΘΕΤΙΚΑ ΤΟΥ ΓΡΑΠΤΟΥ ΤΟΥ.
4. ΠΟΤΕ ΔΕΝ ΣΚΙΖΟΥΜΕ ΓΡΑΠΤΟ ! Βάζουμε πάνω τον βαθμό και μόνο (όχι διορθώσεις) και σημειώνουμε προφορική εξέταση.
5. Φυλάμε το γραπτό για όσο προβλέπεται

αυτά....
Τίτλος: Απ: Αντιμετώπιση δυσλεξίας
Αποστολή από: s.l.p. στις Μάρτιος 06, 2010, 05:55:20 μμ
καλησπερα σας ειμαι λογοθεραπευτρια και βοηθαω ενα παιδακι με ειδικες αναγκες στο μαθησιακο κομματι . εχουμε κανει τα γραμματα και ολες τις συλλαβες και 2-3συλλαβες λεξεις . τωρα προσπαθουμε να μαθουμε και τα αρθρα με λεξεις . Στην γραφη ειναι αρκετα καλος αλλα στην αναγνωση υστερει αρκετα , ενω μπορει να πει καθε μια συλλαβη ξεχωριστα δεν μπορει να τις συνθεσει για να δημιουργισει την λεξη . Πιστευεται οτι πρεπει να συνεχισουμε παρακατω και ας υπαρχει προβλημα στην αναγνωση ? αν κατακτησει στην γραφη και τα αρθρα ποιο θα μπορουσε να ηταν το επομενο βημα ?  ???τα ρηματα? υπαρχει καποιο site με εργασιες?
pls help !!!!ευχαριστω
Τίτλος: Απ: Αντιμετώπιση δυσλεξίας
Αποστολή από: kyra_daskala στις Μάρτιος 06, 2010, 06:29:58 μμ
Μπορείς να βρεις υλικό στις ηλεκτρονικές σελίδες www.e-selides.gr (http://www.e-selides.gr) θα πρέπει να εγγραφείς πρώτα και το υλικό δεν απευθύνεται σε παιδιά με μαθησιακές δυσκολίες, οπότε θα πρέπει να το προσαρμόσεις.

Επίσης χρήσιμο είναι και το blog http://paidagwgos.blogspot.com/ (http://paidagwgos.blogspot.com/)
ενώ αρκετό υλικό για μαθησιακές δυσκολίες θα βρεις και στο site του συναδέλφου  http://users.sch.gr/hgoutsos/iliko/iliko.htm (http://users.sch.gr/hgoutsos/iliko/iliko.htm)
Τίτλος: Απ: Αντιμετώπιση δυσλεξίας
Αποστολή από: BELLISSIMA στις Μάρτιος 07, 2010, 09:30:10 μμ
Ειναι πολυ ευχαριστο και αξιεπαινο που ασχολεισαι με την ειδικη αγωγη αλλά από πού προκύπτει λογοθεραπευτης να ασχολειται με τη δουλεια μιας δασκαλας ή φιλολογου; Γενικα, με την λογοθεραπεια εχει ξεφυγει πολυ το θεμα και μπαινετε στα χωραφια αλλων επιστημων
Τίτλος: Απ: Αντιμετώπιση δυσλεξίας
Αποστολή από: emmaki στις Μάρτιος 07, 2010, 10:39:52 μμ
Ειναι πολυ ευχαριστο και αξιεπαινο που ασχολεισαι με την ειδικη αγωγη αλλά από πού προκύπτει λογοθεραπευτης να ασχολειται με τη δουλεια μιας δασκαλας ή φιλολογου; Γενικα, με την λογοθεραπεια εχει ξεφυγει πολυ το θεμα και μπαινετε στα χωραφια αλλων επιστημων

Ξεκινάς μία τεράστια συζήτηση....
Εγώ συμφωνώ μαζί σου, αλλά δεν θα μπω σε αυτή τη συζήτηση γιατί θα γίνω πολύ κακιά και δεν θέλωωωωωωω
Τίτλος: Απ: Αντιμετώπιση δυσλεξίας
Αποστολή από: BELLISSIMA στις Μάρτιος 08, 2010, 08:39:28 μμ
και εγώ το ιδιο emmaki. H συζητηση ειναι οντως σοβαρη, ας μην γινουμε δυσαρεστες λοιπον :-X :-X
Τίτλος: Απ: Αντιμετώπιση δυσλεξίας
Αποστολή από: s.l.p. στις Μάρτιος 09, 2010, 12:07:24 πμ
το παιδι εχει διαγνωση μαθησιακη διαταραχη θεωρειται οτι πιο καταλληλος να ασχολειθει ειναι μια δασκαλα και οχι μια λογοθεραπευτρια ?ο λογοθεραπευτης ειναι μεσα στα πλαισια της ειδικοτητας του να ασχολειται με το μαθησιακο κομματι  σε μαθητες με διαγνωση διαταραχης και οχι δεν μπλεκομαστε σε κανενος χωραφια ! Θα μπορουσε μια δασκαλα να κανει αξιολογηση , διαγνωση και θεραπεια μαθησιακης διαταραχης ? απο οτι ξερω οχι . θα παρεεπεμπε σε λογοθεραπευτη ΄΄ή ειδικο εκπαιδευτικο , αρα?
Τίτλος: Απ: Αντιμετώπιση δυσλεξίας
Αποστολή από: emmaki στις Μάρτιος 09, 2010, 10:11:51 πμ
το παιδι εχει διαγνωση μαθησιακη διαταραχη θεωρειται οτι πιο καταλληλος να ασχολειθει ειναι μια δασκαλα και οχι μια λογοθεραπευτρια ?ο λογοθεραπευτης ειναι μεσα στα πλαισια της ειδικοτητας του να ασχολειται με το μαθησιακο κομματι  σε μαθητες με διαγνωση διαταραχης και οχι δεν μπλεκομαστε σε κανενος χωραφια ! Θα μπορουσε μια δασκαλα να κανει αξιολογηση , διαγνωση και θεραπεια μαθησιακης διαταραχης ? απο οτι ξερω οχι . θα παρεεπεμπε σε λογοθεραπευτη ΄΄ή ειδικο εκπαιδευτικο , αρα?

Το αντικέιμενο των λογοθεραπευτών είναι "Αξιολόγηση της ανθρώπινης Επικοινωνίας – Φωνής, Ομιλίας, Λόγου και πρόληψη, διαγνωστική αξιολόγηση και θεραπεία των διαταραχών που συνδέονται με αυτήν, καθώς και των διαταραχών που σχετίζονται με τις καταποτικές κινήσεις του στοματοφάρυγγα και θεραπεία αυτών".
Πού εμπίπτει, λοιπόν, το μαθησιακό κομμάτι; Απλά για να καταλάβω και εγώ.
Ο πιο κατάλληλος έιναι ο δάσκαλος ειδικής αγωγής. Έχει γνώσεις παιδαγωγικής, διδακτικής, γνωρίζει την ύλη και με ποιά σειρά πρέπει να διδαχτεί το παιδί, γνωρίζει από μαθησιακές δυσκολίες και πώς προσεγγίζονται.
Μήπως, λοιπόν, οι λογοθεραπευτές ξεπερνούν τα επαγγελματικά τους όρια; Δεν ξέρω, λέω μήπως

Υ.Γ. Δεν το απέφυγα και έγινα κακιά πάλι
Τίτλος: Απ: Αντιμετώπιση δυσλεξίας
Αποστολή από: s.l.p. στις Μάρτιος 09, 2010, 02:10:11 μμ
Το αντικέιμενο των λογοθεραπευτών είναι "Αξιολόγηση της ανθρώπινης Επικοινωνίας – Φωνής, Ομιλίας, Λόγου .Ο Λογος ομως δεν ειναι μονο προφορικος αλλα και γραπτος . Τα περισσοτερα παιδια με μαθησιακες δυσκολιες εχουν και προβλημα φωνολογικης ενημερωτητας που ειναι η αρχη της θεραπευτικης διαδικασιας στα μαθησιακα .Προσωπικα πιστευω οτι ο συνδιασμος λογοθεραπευτικης και ειδικης παιδαγωγικης παρεμβασης ισως ειναι η πιο ιδανικη
Τίτλος: Απ: Αντιμετώπιση δυσλεξίας
Αποστολή από: emmaki στις Μάρτιος 09, 2010, 02:15:48 μμ
Το αντικέιμενο των λογοθεραπευτών είναι "Αξιολόγηση της ανθρώπινης Επικοινωνίας – Φωνής, Ομιλίας, Λόγου .Ο Λογος ομως δεν ειναι μονο προφορικος αλλα και γραπτος . Τα περισσοτερα παιδια με μαθησιακες δυσκολιες εχουν και προβλημα φωνολογικης ενημερωτητας που ειναι η αρχη της θεραπευτικης διαδικασιας στα μαθησιακα .Προσωπικα πιστευω οτι ο συνδιασμος λογοθεραπευτικης και ειδικης παιδαγωγικης παρεμβασης ισως ειναι η πιο ιδανικη

Σε αυτό συμφωνώ απόλυτα. Όμως όχι οι λογοθεραπευτές να αναλαμβάνουν το ρόλο του ειδικού παιδαγωγού, όπως και ούτε οι ειδικοί παιδαγωγοί το ρόλο του λογοθεραπευτή (που εμένα μου το έχουν προτείνει πολλές φορές)....
Ο καθένας σε αυτό που σπούδασε. Ο καθένας στο αντικέιεμνο του
Τίτλος: Απ: Αντιμετώπιση δυσλεξίας
Αποστολή από: BELLISSIMA στις Μάρτιος 09, 2010, 02:23:16 μμ
Εμεις μιλαμε απο την σκοπια των εκπαιδευτικων που εχουμε μεταπτυχιακα και διδακτορικα στην ειδικη αγωγη. Δεν μπορεις να ξερεις καλυτερα απο εναν φιλογογο ή παιδαγωγο που εχει τετοια εξιδεικευση κ εχει τελειωσει καθηγητικη σχολη. Πολυ καλη η σχολη λογοθεραπειας και αξιολογη, αλλα δεν παυει να ναι ενα ΤΕΙ που δεν εχει καμια σχεση με τη διδασκαλια της ελληνικης γλωσσας, ποσο μαλλον με γραμματικη, συντακτικο και ορθογραφια. Εξαλλου οι μαθησιακες δυσκολιες εχουν σχεση με το γραπτο λογο κατα βαση. Βαρεθηκα να βλεπω ταμπελες λογοθεραπευτων " Αντιμετωπιση μαθησιακων δυσκολιων και δυσλεξιας" Αν ειναι δυνατον, κοροιδευουν τον κοσμο. Emmaki δεν πειραζει εγινα κ εγω δυσαρεστη απ' οτι  βλεπεις.
Τίτλος: Απ: Αντιμετώπιση δυσλεξίας
Αποστολή από: s.l.p. στις Μάρτιος 09, 2010, 02:41:27 μμ
το τμημα λογοθεραπειας ειναι τει αλλα δεν υπαρχει αντιστοιχο αει στην Ελλαδα . Σε πληροφορω οτι οπως ενας φιλολογος μπορει να κανει μεταπτυχιακο στην ειδικη αγωγη ετσι μπορει και ενας λογοθεραπευτης
Τίτλος: Απ: Αντιμετώπιση δυσλεξίας
Αποστολή από: s.l.p. στις Μάρτιος 09, 2010, 02:48:33 μμ
[quote author=s.l.p. link=topic=17868.msg288343#msg288343 date=1268
με ποια κρητηρια κατατασεις τοτει σε κατωτερη βαθμιδα απο ενα αει ?το τμημα λογοθεραπειας ειναι τει αλλα δεν υπαρχει αντιστοιχο αει στην Ελλαδα . Σε πληροφορω οτι οπως ενας φιλολογος μπορει να κανει μεταπτυχιακο στην ειδικη αγωγη ετσι μπορει και ενας λογοθεραπευτης
[/quote]
Τίτλος: Απ: Αντιμετώπιση δυσλεξίας
Αποστολή από: emmaki στις Μάρτιος 09, 2010, 02:50:46 μμ
Φυσικά και μπορεί ένας λογοθεραπευτής να κάνει μεταπτυχιακό στην ειδική αγωγή, όμως αυτό δεν τον καθιστά αυτόματα και ειδικό παιδαγωγο! Και γω μπορώ να κάνω μεταπτυχιακό στη φιλολογία ή στα μαθηματικά, όμως δεν γίνομαι φιλόλογος ή μαθηματικός!
Τα όρια της κάθε επιστήμης πρέπει να είναι ξεχωριστά και διακριτά!
Τίτλος: Απ: Αντιμετώπιση δυσλεξίας
Αποστολή από: s.l.p. στις Μάρτιος 09, 2010, 02:59:25 μμ
το θεμα του μεταπτυχιακου το εθεσε  η belissima , η γνωμη σου ειναι οτι ο φιλολογος με μεταπτυχιακο ειναι ειδικος παιδαγωγος ,, ενω ο λογοθεραπευτης οχι
Εγω δεν ειπα οτι ο λογοθεραπευτης με μεταπτυχιακο ειναι ειδικος παιδαγωγος , αλλα με ενα μεταπτυχιακο στις μαθησιακες δυσκολιες ή στην ειδικη αγωγη μπορει να αναλαμβανει την αντιμετωπιση τους
Τίτλος: Απ: Αντιμετώπιση δυσλεξίας
Αποστολή από: emmaki στις Μάρτιος 09, 2010, 03:03:48 μμ
η αντιμετώπισηση των μαθησιακών δυσκολιών είναι αντικέιμενο του Ειδικού Παιδαγωγού.
Ο λογοθεραπευτής, ό,τι μεταπτυχιακό και να κάνει, θα είναι λογοθεραπευτής.
Άλλη η δουλειά του εκπαιδευτικού και άλλη του λογοθεραπευτή.
Όπως άλλη η δουλεια΄τοπυ φυσικοθεραπευτή, άλλη του εργοθεραπευτή, άλλη του ψυχολόγου, άλλη του παιδοψυχιάτρου κλπ
Τίτλος: Απ: Αντιμετώπιση δυσλεξίας
Αποστολή από: BELLISSIMA στις Μάρτιος 09, 2010, 03:37:52 μμ
Επομενως θα κανω ενα μεταπτυχιακο στην λογοθεραπεια και θα γινω κ λογοθεραπευτρια. Ποιος την χαρη μου ;) ;). Μακαρι οι λογοθεραπευτες που χαντακωνουν τα παιδακια κανοντας τους.... γλωσσα να ειχαν τουλαχιστον τετοια εξιδικευση. Οι περισσοτεροι ομως δεν εχετε. Ειναι αδιανοητο αυτο κ απορω πως οι γονεις εμπιστευονται τα παιδια τους. Δυστυχως, η ειδικη αγωγη στην Ελλαδα ειναι σε εμβρυικο σταδιο κ επομενως ο,τι δηλωσεις εισαι....
Τίτλος: Απ: Αντιμετώπιση δυσλεξίας
Αποστολή από: s.l.p. στις Μάρτιος 09, 2010, 05:16:02 μμ
Για όλες τις διαταραχες, επομενως και με τις Μαθησιακες Διαταραχες , για να ασχοληθει καποιος θεραπευτης χρειαζεται εκπαιδευση και εξειδικευση. Ειδικά με τις ΜΔ κάποιοι λενε ότι μπορούν να ασχοληθουν μονο ψυχολογοι και ειδικοι παιδαγωγοι και ΟΧΙ ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΥΤΕΣ. Για ποιον λοιπον δε ξερει αναφερω ότι το ελληνικο κρατος με το Προεδρικο διαταγμα του 2002 (Σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 1 του ΠΔ 96/2002 (ΦΕΚ 82 τ.Γ')εξέδωσε για το επαγγελμα του λογοθεραπευτη επαγελματικα δικαιωματα (που ισχύουν μονο για τους αποφοιτους των ελληνικων ιδρυματων) τα οποια αναφερουν αναμεσα στις διαταραχες με τις οποιες μπορει να ασχοληθει ενας λογοθεραπευτης και τις διαταραχες γραπτου λογου, αρα και τις ΜΔ. Άρα ο λογοθεραπευτης ειναι νομικα κατωχηρομένος να ασχολείται με τις ΜΔ
Τίτλος: Απ: Αντιμετώπιση δυσλεξίας
Αποστολή από: emmaki στις Μάρτιος 09, 2010, 06:25:24 μμ
Για όλες τις διαταραχες, επομενως και με τις Μαθησιακες Διαταραχες , για να ασχοληθει καποιος θεραπευτης χρειαζεται εκπαιδευση και εξειδικευση. Ειδικά με τις ΜΔ κάποιοι λενε ότι μπορούν να ασχοληθουν μονο ψυχολογοι και ειδικοι παιδαγωγοι και ΟΧΙ ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΥΤΕΣ. Για ποιον λοιπον δε ξερει αναφερω ότι το ελληνικο κρατος με το Προεδρικο διαταγμα του 2002 (Σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 1 του ΠΔ 96/2002 (ΦΕΚ 82 τ.Γ')εξέδωσε για το επαγγελμα του λογοθεραπευτη επαγελματικα δικαιωματα (που ισχύουν μονο για τους αποφοιτους των ελληνικων ιδρυματων) τα οποια αναφερουν αναμεσα στις διαταραχες με τις οποιες μπορει να ασχοληθει ενας λογοθεραπευτης και τις διαταραχες γραπτου λογου, αρα και τις ΜΔ. Άρα ο λογοθεραπευτης ειναι νομικα κατωχηρομένος να ασχολείται με τις ΜΔ

Η νομική κατοχύρωση δεν λέει και πολλά. Η παρέμβαση σε ένα παιδί με ΜΔ (ή σε ένα παιδί με οποιαδήποτε Ειδική Ανάγκη) χρειάζεται ειδικές γνώσεις. Μάλιστα, όταν μιλάμε για μάθημα χρειάζεται γνώσεις παιδαγωγικών και διδακτικής.
Το πώς θα αντιμετωπίσεις το παιδί ανάλογα με την ηλικία του, το πώς θα διδάξεις, το τι θα διδάξεις, ακόμα και το πότε θα διδάξεις την κάθε ενότητα είναι πράγματα που μαθαίνονται στις σχολές παιδαγωγικών.
Το ότι ύπογράφτηκε ένα Προεδρικό Διάταγμα και σας δίνει το δικάιωμα να ασχολέιστε με τις διαταραχές του γραπτού λοόγου, δεν σας κάνει και δασκάλους. Πού είναι η πρακτική σας σε τάξη; Πού είναι τα παιδαγωγικά μαθήματα στη σχολή σας;
Δεν υποβιβάζω το αντικέιμενο του λογοθεραπευτή, αλλά είναι άλλη η δουλειά σας, άλλο το αντικέιμενο σπουδών.
Με την ίδια λογική, και εμένα που δουλέυω σε ΚΕΔΔΥ και είμαι νηπιαγωγός, ο νόμος λέει ότι πρέπει να βλέπω μέχρι και παιδιά λυκείου (18 ετών) και να τα αξιολογώ εκπαιδευτικά. Νομικά είμαι κατοχυρωμένη, αλλά δεν τολμάω καν να το κάνω, γιατί δεν έιναι το αντικέιμενο μου. (Και αν το πάρουμε και αλλιώς μικρότερο "κακό" θα κάνει στο παιδί μια λανθασμένη διάγνωση, που έτσι και αλλιώς δεν θα την κάνω μόνη μου άρα θα καλυφτώ, από ότι μια λανθασμένη παρέμβαση).
Και εγώ έχω γνώσεις λογοθεραπείας, έχω παρακολουθήσει λογοθεραπευτή στα πλαίσια της πρακτικής μου, έχω διαβάσει πάνω στο αντικείμενο, αλλά λογοθεραπέυτρια δεν είμαι. Πώς να το κάνουμε; Όσο και να θέλω δεν είμαι. Έτσι και οι λογοθεραπευτές δεν είναι εκπαιδευτικοί!
Τίτλος: Απ: Αντιμετώπιση δυσλεξίας
Αποστολή από: s.l.p. στις Μάρτιος 09, 2010, 07:01:45 μμ
ανεφερα εγω οτι ειμαστε δασκαλοι ? το προεδρικο διαταγμα ειναι σαφες . ειτε μας αρεσει ειτε οχι  .ειμαστε λογοθεραπευτες = θεραπευτες λογου ( προφορικου ΄΄΄΄ή γραπτου)




Τίτλος: Απ: Αντιμετώπιση δυσλεξίας
Αποστολή από: emmaki στις Μάρτιος 09, 2010, 07:22:38 μμ
OK!
Άρα και γω σύμφωνα με το νόμο που λέει ότι πρέπει να αξιολογώ παιδιά μέχρι 18 χρονών, είμαι και φιλόλογος και μαθηματικός (μιας και σε αυτά τα αντικείμενα αξιολογούνται)!!!!!!!
Παραλογο;;;;;;;;;;;
Δεν απαντάει, άρα λογικό!
Τίτλος: Απ: Αντιμετώπιση δυσλεξίας
Αποστολή από: BELLISSIMA στις Μάρτιος 09, 2010, 09:40:31 μμ

Αφου λοιπον υπαρχει και νομικη κατοχυρωση συνεχισε ακαθεκτα!! Συνεχισε την αναγνωση, την ορθογραφια, την μορφολογια, το συντακτικο. ολα οσα δηλαδη διδαχθηκες στο πανεπιστημιο..... εμεις οι υπολοιποι οι "ασχετοι" ας σκισουμε τα πτυχια μας και ας ευχηθουμε να πανε ολα καλα ??? ???



[/quote]
Τίτλος: Απ: Αντιμετώπιση δυσλεξίας
Αποστολή από: m1969 στις Σεπτέμβριος 15, 2010, 01:03:53 μμ
θα μπορουσε καποιος συναδερφος να με ενημερωσει για τον τροπο εξετασης των δυσλεξικων μαθητων στις ξενες γλωσσες και για το αν μπορουν να εχουν καποια βαθμολογικη απαλλαγη για την πρωτη η τη δευτερη ξενη γλωσσα στο γυμνασιο;
Τίτλος: Απ: Αντιμετώπιση δυσλεξίας
Αποστολή από: talkinghead στις Σεπτέμβριος 15, 2010, 08:01:59 μμ
Απαλλαγή δεν παίρνουν σίγουρα. Όσο για τις εξετάσεις τσέκαρε αυτό:

http://www.pde.gr/forum/index.php?topic=19022.msg315461#msg315461
Τίτλος: Απ: Αντιμετώπιση δυσλεξίας
Αποστολή από: swtia στις Απρίλιος 03, 2012, 10:39:27 μμ
Παιδιά μην λέτε ότι θέλετε !!!!!!!

1. Το παιδί γράφει κανονικά την ίδια ώρα που γράφουν και οι άλλοι
2. Μετά από κάποιο χρονικό διάστημα παίρνετε το παιδί και το εξετάζετε αφήνοντας επιτηρητή άλλο συνάδελφο, ή το παίρνετε στο διάλειμμα και λίγο χρόνο από την επόμενη ώρα (αφού έχουμε συνεννοηθεί)
3. Ενώ το εξετάζουμε προφορικά, λαμβάνουμε υπόψη ΜΟΝΟ ΤΑ ΘΕΤΙΚΑ ΤΟΥ ΓΡΑΠΤΟΥ ΤΟΥ.
4. ΠΟΤΕ ΔΕΝ ΣΚΙΖΟΥΜΕ ΓΡΑΠΤΟ ! Βάζουμε πάνω τον βαθμό και μόνο (όχι διορθώσεις) και σημειώνουμε προφορική εξέταση.
5. Φυλάμε το γραπτό για όσο προβλέπεται

αυτά....
Σύμφωνώ απόλυτα. Βέβαια στις πανελληνιες τα παιδιά έχουν απεριόριστο χρόνο για να απαντήσουν. Θα πρέπει να το γνωρίζουν αυτό και να μην πιέζονται με το θέμα χρόνος. Βέβαια στην σχολική πρακτική είναι δύσκολο να προσαρμοστεί κάτι τέτοιο
Χρήσιμα στοιχεία μπορούν να αντληθούν και από το εξής αρθρο
http://www.google.gr/url?sa=t&rct=j&q=&esrc=s&source=web&cd=2&ved=0CEQQFjAB&url=http%3A%2F%2Fwww.specialeducation.gr%2Fmodules%2Flegal%2Fspecialexams.doc&ei=6lB7T9a7AeSq0QWaoqGiCQ&usg=AFQjCNF-pD_o_tvHQ1FAIBSjoOx2S8VzBQ&sig2=gvqmc2LEVe8BF-Jz28jhIQ
Τίτλος: Απ: Αντιμετώπιση δυσλεξίας
Αποστολή από: SLT στις Αύγουστος 12, 2012, 03:27:41 μμ
Η νομική κατοχύρωση δεν λέει και πολλά. Η παρέμβαση σε ένα παιδί με ΜΔ (ή σε ένα παιδί με οποιαδήποτε Ειδική Ανάγκη) χρειάζεται ειδικές γνώσεις. Μάλιστα, όταν μιλάμε για μάθημα χρειάζεται γνώσεις παιδαγωγικών και διδακτικής.
Το πώς θα αντιμετωπίσεις το παιδί ανάλογα με την ηλικία του, το πώς θα διδάξεις, το τι θα διδάξεις, ακόμα και το πότε θα διδάξεις την κάθε ενότητα είναι πράγματα που μαθαίνονται στις σχολές παιδαγωγικών.
Το ότι ύπογράφτηκε ένα Προεδρικό Διάταγμα και σας δίνει το δικάιωμα να ασχολέιστε με τις διαταραχές του γραπτού λοόγου, δεν σας κάνει και δασκάλους. Πού είναι η πρακτική σας σε τάξη; Πού είναι τα παιδαγωγικά μαθήματα στη σχολή σας;
Δεν υποβιβάζω το αντικέιμενο του λογοθεραπευτή, αλλά είναι άλλη η δουλειά σας, άλλο το αντικέιμενο σπουδών.
Με την ίδια λογική, και εμένα που δουλέυω σε ΚΕΔΔΥ και είμαι νηπιαγωγός, ο νόμος λέει ότι πρέπει να βλέπω μέχρι και παιδιά λυκείου (18 ετών) και να τα αξιολογώ εκπαιδευτικά. Νομικά είμαι κατοχυρωμένη, αλλά δεν τολμάω καν να το κάνω, γιατί δεν έιναι το αντικέιμενο μου. (Και αν το πάρουμε και αλλιώς μικρότερο "κακό" θα κάνει στο παιδί μια λανθασμένη διάγνωση, που έτσι και αλλιώς δεν θα την κάνω μόνη μου άρα θα καλυφτώ, από ότι μια λανθασμένη παρέμβαση).
Και εγώ έχω γνώσεις λογοθεραπείας, έχω παρακολουθήσει λογοθεραπευτή στα πλαίσια της πρακτικής μου, έχω διαβάσει πάνω στο αντικείμενο, αλλά λογοθεραπέυτρια δεν είμαι. Πώς να το κάνουμε; Όσο και να θέλω δεν είμαι. Έτσι και οι λογοθεραπευτές δεν είναι εκπαιδευτικοί!



Εμμακι πραγματικα ας μην γινομαστε γραφικοι! Οι λογοθεραπευτες απο το Νομο που καποιοι εκατσαν και τον εφτιαξαν κρινοντας το Επιστημονικο Αντικειμενο του Κλαδου δινουν το δικαιωμα ΣΑΦΩΣ να ασχολουνται με τις ΜΔ. Η Ελλαδα εχει φτασει στα σημερινα χαλια της λογο του δικου σου σκεπτικου, τα συντεχνιακα συμφεροντα και οι ψευτοσυνδυκαλιστες της συντεχνιας μια ζωη φοβαστε την διεπιστημονικοτητα! Η φυση καποιων προβληματων ειναι που μας καλει ωστε να δινουμε σε διαφορες ειδικοτητες τα δικαιωματα ωστε να ασχολουνται με αυτα και οχι αν εσυ βγαλεις 10 η 20 ευρω παραπανω! Οταν ο αλλος σου λεει οτι ειναι καλυμμενος απο το Νομο και μαλιστα σε πληροφορω και επιστημονικα μπορει να αναλαβει ΣΑΦΩΣ παιδια με ΜΔ τοτε εσυ αρνουμενη τα παραπανω ειναι σαν να σου λεει καποιος οτι η γη βρεθηκε στρογγυλη και εσυ λες ακομα οτι δεν ειναι! Μονο στην Ελλαδα φοβαστε την διεπιστημονικοτητα και τρεμετε μην και τυχον και καποιος αλλος γνωριζει κατι στο αντικειμενο σας! Μεινετε λοιπον οπως ΟΡΙΖΕΙ ο νομος μεσα στην σχολικη ταξη να ασχολειστε με ΜΔ και ας μεινουν στα γραφεια τους και οι Λ/Θ να ασχολουνται με τις ΜΔ. Μαλιστα τα σχολεια του μελλοντος θα ενταξουν τους Λ/Θ στις ταξεις αφου εχουν ξεκαθαρο σαφες αντικειμενο διακριτο απο το δικο σου...Οποτε μην συμπεριφερεστε αλλο κομπλεξικα και αντιεπιστημονικα...Ειπαμε ειμαστε Ελλαδισταν αλλα δεν θα καταργησουμε και οσα ξερουμε επειδη θα εξυπηρετουμε συντεχνιακα συμφεροντα
Τίτλος: Απ: Αντιμετώπιση δυσλεξίας
Αποστολή από: emmaki στις Αύγουστος 12, 2012, 03:37:28 μμ
SLT PhD

Αν θεωρείται η άποψη μου γραφική και συντεχνιακή λυπάμαι πολύ!

Για μένα γραφικοί είναι όσι θέλουν να αχολούνται με πολλά που ουσιαστικά δεν γνρίζουν!

Ούτε κομπλεξική είμαι ούτε τίποτα! Γνωρίζω πάρα πολύ καλά τις δυνατότητες μου και το αντικείμενο μου και προσπαθώ συνεχώς να εμπλουτίζω τις γνώσεις μου (και φυσικά δεν είμαι η μόνη που το κάνει αυτό, αλλά οφείλει να το κάνει κάθε ένας που σέβεται τον εαυτό του, τη δουλειά του και αυτόν που έχει απένατι του).

Μακάρι οι λογοθεραπευτές και όλες οι άλλες ειδικότητες να μπουν μέσα στα σχολεία στο μέλλον και μακάρι αυτό να γίνει στο κοντινό μέλλον!!!!! Έχουν παρα πολλά να προσφέρουν στην αντιμετώπιση των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν τα παιδιά. ΄

Αυτό, όμως, δεν σημαίνει ότι γίνονται δάσκαλοι! Και σε αυτό επιμένω πάρα πολύ! Το ότι καλύπτονται από το νόμο, μπορεί αν τους δίνει το δικαίωμα να ασχολούνται με ΜΔ, αλλά δεν τους κάνει δασκάλους! Είναι πολύ μεγάλη η απόσταση ανάμεσα στα 2! Όπως εμένα που είμαι νηπιαγωγός, αν και γνωρίζω πολύ καλά το αναλυτικό πρόγραμμα του δημοτικού (και προσπαθώ να μάθω και της δευτεροβάθμιας), αν και ο νόμος με καλύπτει (το είπα και παραπάνω) κανένας δεν με κάνει δασκάλα ή εκπαιδευτικό δευτεροβάθμιας, ώστε ΕΓΩ να αναλάβω την ευθύνη να κάνω διάγμωση ή παρέμβαση σε παιδιά μεγαλύτερα των 6 ετών.
Τίτλος: Απ: Αντιμετώπιση δυσλεξίας
Αποστολή από: BELLISSIMA στις Αύγουστος 12, 2012, 09:59:30 μμ
SLT PhD

Αν θεωρείται η άποψη μου γραφική και συντεχνιακή λυπάμαι πολύ!

Για μένα γραφικοί είναι όσι θέλουν να αχολούνται με πολλά που ουσιαστικά δεν γνρίζουν!

Ούτε κομπλεξική είμαι ούτε τίποτα! Γνωρίζω πάρα πολύ καλά τις δυνατότητες μου και το αντικείμενο μου και προσπαθώ συνεχώς να εμπλουτίζω τις γνώσεις μου (και φυσικά δεν είμαι η μόνη που το κάνει αυτό, αλλά οφείλει να το κάνει κάθε ένας που σέβεται τον εαυτό του, τη δουλειά του και αυτόν που έχει απένατι του).

Μακάρι οι λογοθεραπευτές και όλες οι άλλες ειδικότητες να μπουν μέσα στα σχολεία στο μέλλον και μακάρι αυτό να γίνει στο κοντινό μέλλον!!!!! Έχουν παρα πολλά να προσφέρουν στην αντιμετώπιση των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν τα παιδιά. ΄

Αυτό, όμως, δεν σημαίνει ότι γίνονται δάσκαλοι! Και σε αυτό επιμένω πάρα πολύ! Το ότι καλύπτονται από το νόμο, μπορεί αν τους δίνει το δικαίωμα να ασχολούνται με ΜΔ, αλλά δεν τους κάνει δασκάλους! Είναι πολύ μεγάλη η απόσταση ανάμεσα στα 2! Όπως εμένα που είμαι νηπιαγωγός, αν και γνωρίζω πολύ καλά το αναλυτικό πρόγραμμα του δημοτικού (και προσπαθώ να μάθω και της δευτεροβάθμιας), αν και ο νόμος με καλύπτει (το είπα και παραπάνω) κανένας δεν με κάνει δασκάλα ή εκπαιδευτικό δευτεροβάθμιας, ώστε ΕΓΩ να αναλάβω την ευθύνη να κάνω διάγμωση ή παρέμβαση σε παιδιά μεγαλύτερα των 6 ετών.


Πολύ σωστά! Πρόσφατα σε συζήτησή μου με μια λογοθεραπεύτρια, μου ανέφερε πως κανει έκθεση στους "μαθητές" της. Τα λόγια είναι περιττά, παρ' ολα αυτα οι γονεις συνεχίζουν να πληρώνουν και να παραμυθιάζονται
Τίτλος: Απ: Αντιμετώπιση δυσλεξίας
Αποστολή από: SLT στις Δεκέμβριος 30, 2013, 02:31:27 πμ
Ο λογοθεραπευτης δεν ειναι δασκαλος και κυριως ο δασκαλος δεν ειναι λογοθεραπευτης. Ομως ο λθ μπορει σαφεστατα να ασχολειται απο την διαγνωση εως την αντιμετωπιση με ΜΔ....ολα τα υπολοιπα ειναι αποψεις που στα πλαισια της δημοκρατιας μπορει ο καθενας να εχει χωρις να σημαινει οτι ειναι και επιστημονικες....ο λθ καλυπτει ολο το φασμα της επικοινωνιας και των διαταραχων αυτης...μαλιστα με προσφατη προκηρυξη οι δασκαλοι ειναι που θελουν να λεγονται λθ και οχι το αντιστροφο....!!!
Τίτλος: Απ: Αντιμετώπιση δυσλεξίας
Αποστολή από: ZoumbiZou στις Οκτώβριος 08, 2014, 08:55:14 πμ
Στην αρχή του θέματος αναφέρεται ένα λογισμικό με τίτλο "τρενάκι των ρημάτων".
Υπάρχει ακόμη στο διαδίκτυο, ελεύθερη μορφή ή επί πληρωμή? Αν γνωρίζει κάποιος μπορεί να μου δώσει σύνδεσμο?

Υπάρχει άραγε τίποτε αντίστοιχο για τα τριτόκλιτα, ή για το συντακτικό της α.ε.?