Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση

Ειδικές δομές εκπαίδευσης => Ειδική Αγωγή => Μήνυμα ξεκίνησε από: lio στις Ιανουάριος 21, 2007, 06:51:22 μμ

Τίτλος: Καθηγητής + δυσλεξία
Αποστολή από: lio στις Ιανουάριος 21, 2007, 06:51:22 μμ
Με αφορμή συζήτηση που ξεκίνησε σε άλλο θέμα θα ήθελα να ρωτήσω τη γνώμη σας για τα εξής:
- έχετε προσωπικές εμπειρίες από δυσλεξία; Τι εμπειρίες έχετε από δυσλεκτικούς μαθητές;
- πιστεύετε ότι ένας δυσλεκτικός ενήλικος μπορεί να είναι ικανός καθηγητής (δεδομένων των απαιτήσεων αυτής της δουλειάς) σε ένα ΚΑΝΟΝΙΚΟ σχολείο της τυπικής εκπαίδευσης, χωρίς αυτό να είναι σε βάρος των μαθητών του; (Προσέξτε, δεν ρωτάω αν μπορεί να είναι σπουδαίος επιστήμονας,… δεν ρωτάω αν μπορεί να διδάξει συγκεκριμένα μαθήματα, ή ειδικές κατηγορίες μαθητών)

Ελπίζω το θέμα να λειτουργήσει σαν αφετηρία για προβληματισμό και ανταλλαγή απόψεων από γνώστες ή αδαείς (εγώ συμπεριλαμβάνομαι στους δεύτερους). Το φόρουμ δεν είναι βήμα για να εκτοξεύουμε αφορισμούς ή ναρκισσιστικές θεωρίες.
Τίτλος: Απ: Καθηγητής + δυσλεξία
Αποστολή από: mavoglou στις Ιανουάριος 21, 2007, 07:53:13 μμ
Σχετικά με τους δυσλεκτικούς μαθητές

νομίζω ότι είναι πολύ δύσκολο να βγουν σαφή συμπεράσματα από αυτή την κουβέντα, μια και ότι γράψουμε θα είναι αποσπασματικό και ίσως βγουν λάθος συμπεράσματα.
Και μια ερώτηση: ποιος δυσλεκτικός μαθητής έχει λάβει την κατάλληλη βοήθεια για να βοηθηθεί; Εγώ τουλάχιστον ούτε έχω δώσει ούτε έχω δει συνάδελφο να δίνει αυτή τη βοήθεια, γιατί ίσως δεν γνωρίζουμε τι να κάνουμε.

Ένας μαθητής μου το 2001-2002 (Γ Γυμνασίου τότε) ήταν ο καλύτερος στον προγραμματισμό. Πήγε στα ΤΕΕ (Πληροφορική) και στην Γ Λυκείου έδωσε κάτι ειδικές εξετάσεις για μια υποτροφία ήρθε πρώτος σε όλη την Ελλάδα και πήρε σήμερα σπουδάζει σε Πανεπιστήμιο στην Κύπρο στον τομέα της Πληροφορικής.

Τώρα σχετικά με καθηγητές είναι πολύ δύσκολο ένας καθηγητής να αποκαλύψει στους μαθητές του ή στους συναδέλφους του ότι είναι δυσλεκτικός. Εμένα μόλις 1 συνάδελφος μού το έχει αποκαλύψει επειδή αναπτύξαμε πολύ καλή φιλική σχέση. Φαντάζομαι το ίδιο θα συμβαίνει και σε άλλους συναδέλφους.
Η συγκεκριμένη συνάδελφος ήταν καθηγήτρια Καλλιτεχνικών και έκανε απίστευτες δουλειές με τα παιδιά. Κάθε χρόνο δημιουργούσε ένα λεύκωμα με έργα των μαθητών της και μεδιαφορετική θεματολογία κάθε σχολική χρονιά. Αν θυμάμαι καλά μία χρονιά που ήμασταν συνάδελφοι ο τίτλος του λευκώματος που ήταν "Ζωγραφίζοντας τα συναισθήματα" (ή παρόμοιος). Το λεύκωμα ήταν χωρισμένο σε ενότητες και υπήρχαν άλλες ζωγραφιές από μαθητές που εξέφραζαν το θυμό, άλλες τη χαρά, άλλες τη λύπη κ.ο.κ. Όταν είδα το λεύκωμα είχα εντυπωσιαστεί από τις δημιουργίες των μαθητών και από τότε αρχίσαμε και μιλάγαμε πιο πολύ γιατί κατάλαβα ότι είχα να μάθω πολλά από αυτήν.
Τίτλος: Απ: Καθηγητής + δυσλεξία
Αποστολή από: lio στις Ιανουάριος 21, 2007, 08:22:28 μμ
Μεταφέρω σχόλιά σας για την ίδια συζήτηση από άλλο θέμα:

Ας προσεγγίσουμε έναν φιλόλογο που είναι δυσλεκτικός με απλοϊκά επιχειρήματα:

1) ένας δυσλεκτικός φιλόλογος έχει προσπαθήσει 2-3 φορές περισσότερο για να πάρει το πτυχίο του και αυτό ίσως να τον κάνει καλύτερο φιλόλογο από γνώσεις.
Σκεφτείτε ένα δυσλεκτικό, που ας πούμε έχει δυσκολία στη γλώσσα, τι προσπάθεια πρέπει να κάνει για να νικήσει τον εαυτό του,  και να τα καταφέρει;

2) Μήπως τελικά είναι καλύτερος να διδάξει δυσλεκτικούς μαθητές μια και τους γνωρίζει καλύτερα από τον καθένα;

Αν το ξανασκεφτώ μάλλον θα έλεγα ότι θα ήθελα να διδάξει ένας δυσλεξικός φιλόλογος τα παιδιά μου.

Συγχωρέστε την απλοϊκότητα μου αλλά είμαι αμαθής στο συγκεκριμένο θέμα.
Το μόνο που έχω δει είναι δύο επιστήμονες που με δίδαξαν ο ένας στο Πανεπιστήμιο και ο ένας σε ένα σεμινάριο 40 ωρών και ήταν και οι δύο κορυφαίοι στις επιστήμες τους και απίθανοι καθηγητές.


Προσωπικά δεν έχω ακούσει περίπτωση δυσλεκτικού φιλόλογου! Δεν είναι λίγο σα να λέμε βαρήκοος μουσικός; (εντάξει ο Μπετόβεν στο τέλος κουφάθηκε, αλλά δεν ήταν κουφός εξαρχής). Μάλιστα δεν ξέρω περίπτωση δυσλεκτικού που να μην έχει σοβαρά προβλήματα με την ορθογραφία. Ξέρω βέβαια περίπτωση μουσικού κιθαρίστα με 2 δάχτυλα (αυτό σημαίνει και μόνο ότι το ήθελε πολύ). Όλοι ξέρουμε για τους παραολυμπιακούς αγώνες …

Το να διδάξει ο δυσλεκτικός δυσλεκτικούς, ίσως ακούγεται καλή ιδέα από ψυχολογική άποψη, ότι τους κατανοεί καλύτερα (χωρίς να είναι και σίγουρο αυτό), σίγουρα αισθάνονται μεταξύ τους πιο ίσοι οι μαθητές με τον καθηγητή (με την έννοια ότι δεν αισθάνονται διαφορετικοί ή στιγματισμένοι). Μπορεί όμως ο καθηγητής αυτός να τους βοηθήσει; Εννοώ να ξεπεράσουν το πρόβλημά τους. Αυτή δεν είναι η προσπάθεια ζωής του δυσλεκτικού; Αυτόν ποιος θα τον βοηθήσει; Μην πείτε ότι δεν έχει ανάγκη από βοήθεια, ότι κατάφερε να το ξεπεράσει  γιατί αυτό σημαίνει ότι ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΠΙΑ ΔΥΣΛΕΚΤΙΚΟΣ.

Αν η δυσλεξία είναι οργανικό πρόβλημα όπως ισχυρίζονται, τότε που είναι το παράλογο αυτοί οι άνθρωποι να αποκλείονται από καθηγητές με τον ίδιο τρόπο που οι κουτσοί αποκλείονται από πυροσβέστες ή οι μύωπες από πιλότοι αεροπλάνου; Μήπως δεν παίρνουμε τη δουλειά του καθηγητή και τελικά την εκπαίδευση και τόσο στα σοβαρά τελικά;
Τίτλος: Απ: Καθηγητής + δυσλεξία
Αποστολή από: spaceoddity στις Ιανουάριος 21, 2007, 08:42:20 μμ
lio, πολλά μπράβο που άνοιξες το θέμα 8)
Μπορώ να μιλήσω ως αδαής, με επιφανειακή και μόνο επαφή με το πρόβλημα. Κατ'αρχάς θα συμφωνήσω με αυτά που λες στο τελευταίο σου post: αν η δυσκολία στην ορθογραφία είναι εγγενής επιπλοκή του προβλήματος της δυσλεξίας, δεν θεωρώ ότι θα πρέπει να έχει το δικαίωμα να διδάσκει τα παιδιά φιλολογικά (έστω - γιατί εγώ προσωπικά πιστεύω ότι η σωστή ορθογραφία θα πρέπει να είναι προτεραιότητα και καθήκον του καθηγητή γενικώς και ανεξάρτητα ειδικότητας). Εκτός αν αποδεδειγμένα έχει ξεπεράσει την αδυναμία αυτή (και λέω με κάθε βεβαιότητα, ότι κάτι τέτοιο το θεωρώ εφικτό). Έτυχε μια φορά να δουλέψω σε ξενοδοχείο όπου η ιδιοκτήτρια και τα δυο από τα τέσσερα παιδιά της ήταν δυσλεκτικά... ε, κόντεψα σε 5 μήνες να ξεχάσω κι αυτά που ήξερα από ορθογραφία...
Από τη σκοπιά του εκπαιδευτικού: απεχθάνομαι την κλαψιάρικη τακτική που έχουν ορισμένοι φοιτητές με το περιβόητο "χαρτί", με το "καλημέρα" να πιάνουν τον καθηγητή και να του ανακοινώνουν "εγώ είμαι δυσλεκτικός, δεν θα δώσω γραπτές εξετάσεις" . Από την άλλη, βγάζω το καπέλο στους φοιτητές που αποφεύγουν να αναφέρουν την ιδιατερότητά τους και αγωνίζονται με το σπαθί τους να αναταπεξέλθουν επί ίσοις όροις με τους "φυσιολογικούς" συμφοιτητές τους, με αποτέλεσμα ο καθηγητής να μην αντιιληφθεί καν ότι είναι δυσλεκτικοί πριν τη στιγμή της γραπτής εξέτασης (μου έχουν τύχει και οι δυο περιπτώσεις ως ωρομίσθια εκπαιδευτικός των ΤΕΙ). Και να προσθέσω και ένα στοιχείο που δεν είδα να αναφέρεται από κανέναν: ποιος από τους παραπάνω δυο φοιτητές είναι καλύτερα προετοιμασμένος για στο σκληρό έως αδίστακτο κόσμο της αγοράς εργασίας; μη μου πείτε ότι ο εργοδότης του 21ου αιώνα (στην Ελλάδα έστω) θα δακρύσει από συγκίνηση και θα προσλάβει χωρίς δεύτερη σκέψη τον εν λόγω δυσλεκτικό...
Καιρός είναι να μάθουμε ότι ο καθένας μας κουβαλάει μια ιδιαιτερότητα και μια αδυναμία που τον κάνει να υπολείπεται του υπόλοιπου κόσμου... στο χέρι του είναι αν θα το κάνει σημαία για οίκτο και ειδική μεταχείρηση, ή αφορμή και ευκαιρία να γίνει ακόμα πιο δυνατός (θα μιλήσω άλλη στιγμή και προσωπικά για τον εαυτό μου και την τακτική που ακολουθώ)
Τίτλος: Απ: Καθηγητής + δυσλεξία
Αποστολή από: mat στις Ιανουάριος 21, 2007, 09:18:21 μμ
Συγνώμη που δεν θα μείνω σιωπηλή να σας ακούω και συγνώμη επίσης από την Ελληνική Εταιρεία Δυσλεξίας που αντιγράφω το κείμενό της από την ιστοσελίδα της. http://www.dyslexia.gr/ Έχω όμως την ελπίδα ότι πριν αποφανθείτε για το αν κάνει ή όχι κάποιος δυσλεξικός για καθηγητής να το λάβετε σοβαρά υπόψη σας το παρακάτω κείμενο.

" Η Δυσλεξία είναι μια μαθησιακή δυσκολία, πράγμα που σημαίνει ότι εξαιτίας της καθυστερεί ή εμποδίζεται η εκμάθηση γραφής και ανάγνωσης από παιδιά που έχουν όλες τις ικανότητες και δυνατότητες για τις εργασίες αυτές. Είναι δηλαδή παιδιά με κανονική ή και ανώτερη νοημοσύνη, χωρίς προβλήματα στην όραση ή ακοή, τα οποία ζούν σε όχι αρνητικά οικογενειακά - κοινωνικά περιβάλλοντα και φοιτούν σε οργανωμένα σχολεία.

Τα παιδιά αυτά ξεκινούν το σχολείο με "προδιαγραφές" καλών ή αρίστων επιδόσεων και ωστόσο δέχονται την ψυχρολουσία της σχολικής αποτυχίας.

Η αποτυχία τους οφείλεται αφενός στην πραγματική δυσκολία τους να καταλάβουν και να μάθουν τα σύμβολα (γράμματα) και το σύστημα ανάγνωσης - γραφής και αφετέρου στο γεγονός ότι οι δάσκαλοι (και αργότερα οι καθηγητές) εμφανίζουν απροθυμία στην εκπαίδευση "δύσκολων" παιδιών, στερούνται ειδικής εκπαιδεύσεως και το κυριότερο, παρερμηνεύουν την έννοια της "δίκαιης αξιολόγησης" των μαθητών τους.

Ποιά όμως είναι τα "σημάδια" της δυσλεξίας, αυτά που εξακολουθούν να πανικοβάλλουν γονείς και εκπαιδευτικούς, ακόμα και όταν "έχουν κάτι ακούσει" για το θέμα αυτό;

Συνοπτικά:

 αντιστροφές γραμμάτων - αριθμών (ε αντί για 3)
 αντιμεταθέσεις ή παραλείψεις ή προσθήκες γραμμάτων (ή συλλαβών) στην ίδια λέξη (πότι ή πι ή τοτόπι αντί για τόπι)
 καθρεφτική ανάγνωση ή γραφή (εμ αντί με)
 αντικαταστάσεις λέξεων με άλλες παρεμφερούς σημασίας (διαβάζουν ή γράφουν κοντός αντί για χαμηλός)
 γενικά: κάνουν "περίεργα" και αδικαιολόγητα λάθη, έχουν δυσανάγνωστα γραπτά.
 γενικά: δυσκολεύονται να μάθουν πίνακες, σειρές ονομάτων (π.χ. ημέρες της εβδομάδας, μήνες του χρόνου).
 γενικά: δυσκολεύονται να αντιγράψουν από τον πίνακα ή από σημειώσεις.
 γενικά: έχουν προβλήματα προσανατολισμού στο χώρο και στο χρόνο.

Όμως:

 έχουν γρήγορη αντίληψη,
 συχνά ξαφνιάζουν με την οξυδέρκεια των παρατηρήσεων τους,
 έχουν ικανότητες συνδυαστικές
 κρίνουν και οδηγούνται σε λογικά συμπεράσματα μετά από επεξεργασία δεδομένων
 έχουν έφεση στην μηχανολογία, στους ηλεκτρονικούς υπολογιστές
 έχουν γόνιμη φαντασία, χιούμορ και επινοητικότητα.

Συνεπώς είναι σε θέση για σπουδές κάθε επιπέδου αρκεί: να κατανοούνται οι συγκεκριμένες τους δυσκολίες και να μην τους καταλογίζονται ως "θανάσιμα" σφάλματα τα ορθογραφικά, οι παρεφθορές λέξεων - ονομάτων, η αδυναμία να θυμηθούν χρονολογίες (ενώ κατανοούν πλήρως τα ιστορικά γεγονότα) και γενικά να αξιολογούνται με γνώμονα την ιδιαιτερότητα τους και την αποδοχή των αντιφάσεων στις επιδόσεις τους."


Να ρωτήσω τώρα με τη σειρά μου αφού είναι σε θέση για κάθε επιπέδου σπουδές γιατί δεν μπορούν να είναι σε θέση να ασκήσουν οποιοδήποτε επάγγελμα? Τι κάνει έναν δισλεξικό χειρότερο επαγγελματία από έναν άλλο? Και εντάξει τους δυσλεξικούς να τους ρίξουμε στον καιάδα μπορείτε να μου πείτε πως ελέγχωνται και αξιολογούνται οι χιλιάδες άλλοι "φυσιολογικοί" εκπαιδευτικοί που διδάσκουν τα παιδιά μας?
Επίσης μπορείτε να μου εξηγήσετε πως ορίζετε τον κουτό? και πως είστε σίγουροι ότι οι κουτοί δεν κατακλίζουν όλους τους επαγγελματικούς χόρους?
Τίτλος: Απ: Καθηγητής + δυσλεξία
Αποστολή από: mat στις Ιανουάριος 21, 2007, 09:25:12 μμ
και για όποιον ενδιαφέρει το θέμα υπάρχει κι άλλη σελίδα στο διαδίκτυο σχετικά με τη δυσλεξία στα πλαίσια μια προσπάθειας της ΕΕ και του ΒΒC για την ενημέρωση και την βοήθεια των γονέων και των εκπαιδευτικών

http://www.e-nter.net/
 :)
Τίτλος: Απ: Καθηγητής + δυσλεξία
Αποστολή από: matina στις Ιανουάριος 21, 2007, 09:39:06 μμ
Πριν αρχίσουμε να αναλύουμε αν θα μπορεί ένας δυσλεκτικός καθηγητής να διδάξει εξίσου καλά με έναν μη δυσλεκτικό όπως και ένας δυσλεκτικός μαθητής να μάθει εξίσου καλά με έναν μη δυσλεκτικό μήπως θα ήταν πιο δόκιμο να καταλάβουμε τι είναι η δυσλεξία;
Εγώ σίγουρα δεν γνωρίζω πολλά πράγματα για το θέμα. Γνωρίζω όμως ότι υπάρχουν πολλές μορφές δυσλεξίας, μπορεί δηλαδή κάποιος να έχει μια ελαφριάς μορφής δυσλεξία και να δυσκολεύεται να αναγνωρίσει και να ξεχωρίσει κάποια γράμματα μεταξύ τους (πχ θ και φ) και να μην υπάρχουν σοβαρές δυσκολίες και υπάρχουν πιο βαριές μορφές όπου ο δυσλεκτικός δυσκολεύεται πολύ στη γραφή. Πως μπορούμε λοιπόν να αντιμετωπίζουμε αυτές τις δύο περιπτώσεις με τον ίδιο ακριβώς τρόπο κάτω από την ταμπέλα της δυσλεξίας;
Έτσι κι αλλιώς κάθε άνθρωπος έχει τις ιδιαιτερότητες του, τα δυνατά του σημεία και τις αδυναμίες του και η δυσλεξία είναι απλά μια αδυναμία στη γραφή και πιθανόν και στην ανάγνωση που δεν καθιστά τον άνθρωπο ανίκανο να γράψει και να διαβάσει απλά του παίρνει πολύ περισσότερο χρόνο για να μπορέσει να το κάνει σωστά. Οι οδηγίες-συμβουλές που έχει στείλει το ΚΔΑΥ που έχει εξετάσει τους δυσλεκτικούς μαθητές στο σχολείο μου είναι μόνο να εξετάζονται προφορικά και να τους δίνεται λίγος περισσότερος χρόνος για τις γραπτές ασκήσεις του μαθήματος από ότι στους υπόλοιπους μαθητές.


Από τη σκοπιά του εκπαιδευτικού: απεχθάνομαι την κλαψιάρικη τακτική που έχουν ορισμένοι φοιτητές με το περιβόητο "χαρτί", με το "καλημέρα" να πιάνουν τον καθηγητή και να του ανακοινώνουν "εγώ είμαι δυσλεκτικός, δεν θα δώσω γραπτές εξετάσεις" . Από την άλλη, βγάζω το καπέλο στους φοιτητές που αποφεύγουν να αναφέρουν την ιδιατερότητά τους και αγωνίζονται με το σπαθί τους να αναταπεξέλθουν επί ίσοις όροις με τους "φυσιολογικούς" συμφοιτητές τους, με αποτέλεσμα ο καθηγητής να μην αντιιληφθεί καν ότι είναι δυσλεκτικοί πριν τη στιγμή της γραπτής εξέτασης (μου έχουν τύχει και οι δυο περιπτώσεις ως ωρομίσθια εκπαιδευτικός των ΤΕΙ).

Πώς θεωρείς ότι ένας άνθρωπος με δυσκολία στη γραφή ή την ανάγνωση θα ανταπεξέλθει επί ίσοις όροις με κάποιον που δεν έχει αυτή τη δυσκολία; Πού ακριβώς τη βλέπεις την ισότητα των όρων;
Τίτλος: Απ: Καθηγητής + δυσλεξία
Αποστολή από: mavoglou στις Ιανουάριος 21, 2007, 09:40:17 μμ
lio, δεν είμαι γνώστης του θέματος, αλλά αν μου επιτρέπεις μερικές διευκρινιστικές ερωτήσεις στα σχόλιά σου:

Προσωπικά δεν έχω ακούσει περίπτωση δυσλεκτικού φιλόλογου!
1. Πόσες περιπτώσεις συναδέλφων σου έχεις ακούσει να είναι δυσλεκτικοί (αριθμός) και τι ειδικότητες είχαν;


Αν η δυσλεξία είναι οργανικό πρόβλημα όπως ισχυρίζονται, τότε ...;
2. Μπορώ να ρωτήσω τις πηγές σου για αυτή την πρόταση; Ποιοι το ισχυρίζονται;

Τίτλος: Απ: Καθηγητής + δυσλεξία
Αποστολή από: mat στις Ιανουάριος 21, 2007, 09:51:00 μμ
και συνεχίζω μιας και είστε πληροφορικάριοι ίσως να σας ενδιαφέρει κι αυτό το άρθρο:

Η χρησιμότητα των Ηλεκτρονικών Υπολογιστών στα Tμήματα Ένταξης
της Ξάνθη Στυλιανής *

* Η Ξάνθη Στυλιανή είναι Εκπαιδευτικός Ειδικής Αγωγής στο Τμήμα Ένταξης 1ου & 7ου Δημοτικών Σχολείων Καισαριανής Αττικής και μεταπτυχιακή φοιτήτρια στο Π.Μ.Σ. «Βασική και Εφαρμοσμένη Γνωσιακή Επιστήμη», Πανεπιστήμιο Αθηνών.


Θα το βρείτε σε αυτή τη διεύθυνση: http://www.dys.gr/f/viewtopic.php?t=100

και ίσως μαλακώσετε λιγάκι με την αφοπλιστική ειλικρίνεια της συγγραφέας του παρακάτω κειμενου "Δυσλεξία ή απλά...στενοκεφαλιά των υπολοίπων;" (http://www.dys.gr/f/viewtopic.php?t=101)
Τέλος αν λέει κάτι αυτό υπάρχει στα ελληνικά από τις εκδόσεις Θυμάρι το βιβλίο του Robert Frank, Ph.D. (Ψυχολόγος)και της Kathryn E. Livingston με Τίτλο: Η Μυστική Ζωή του Δυσλεκτικού Παιδιού. Τι σκέφτεται, πώς βλέπει τον κόσμο, τι χρειάζεται για να επιτύχει στη ζωή του
Ο ίδιος είναι δυσλεξικός και καθηγητής, διδάσκει ψυχολογία. Αυτά προς το παρόν.
Καληνύχτα :)

Τίτλος: Απ: Καθηγητής + δυσλεξία
Αποστολή από: lio στις Ιανουάριος 21, 2007, 10:08:17 μμ
lio, δεν είμαι γνώστης του θέματος, αλλά αν μου επιτρέπεις μερικές διευκρινιστικές ερωτήσεις στα σχόλιά σου:

Προσωπικά δεν έχω ακούσει περίπτωση δυσλεκτικού φιλόλογου!
1. Πόσες περιπτώσεις συναδέλφων σου έχεις ακούσει να είναι δυσλεκτικοί (αριθμός) και τι ειδικότητες είχαν;


Αν η δυσλεξία είναι οργανικό πρόβλημα όπως ισχυρίζονται, τότε ...;
2. Μπορώ να ρωτήσω τις πηγές σου για αυτή την πρόταση; Ποιοι το ισχυρίζονται;



1. Πληροφορικός, ηλεκτρολόγος μηχ/κός (2)
2. Ποιος άλλος; Οι γονείς…Υποθέσω ότι τους το έχουν πει οι ειδικοί.
Τίτλος: Απ: Καθηγητής + δυσλεξία
Αποστολή από: mavoglou στις Ιανουάριος 21, 2007, 10:24:39 μμ
lio, δεν είμαι γνώστης του θέματος, αλλά αν μου επιτρέπεις μερικές διευκρινιστικές ερωτήσεις στα σχόλιά σου:

Προσωπικά δεν έχω ακούσει περίπτωση δυσλεκτικού φιλόλογου!
1. Πόσες περιπτώσεις συναδέλφων σου έχεις ακούσει να είναι δυσλεκτικοί (αριθμός) και τι ειδικότητες είχαν;


Αν η δυσλεξία είναι οργανικό πρόβλημα όπως ισχυρίζονται, τότε ...;
2. Μπορώ να ρωτήσω τις πηγές σου για αυτή την πρόταση; Ποιοι το ισχυρίζονται;



1. Πληροφορικός, ηλεκτρολόγος μηχ/κός (2)
2. Ποιος άλλος; Οι γονείς…Υποθέσω ότι τους το έχουν πει οι ειδικοί.

1. Οπότε μάλλον δεν είναι καλό δείγμα να βγάλουμε το συμπέρασμα ότι οι δυσλεκτικοί δεν γίνονται φιλόλογοι, δεν νομίζεις;

2. Εγώ προσωπικά δεν θα εμπιστευόμουν κάτι που μου είπε κάποιος μη ειδικός που άκουσε κάτι από κάποιον άλλον ειδικό που του είπε γρήγορα κάποια πράγματα που νόμιζε ότι μπορεί να τα κατάλαβε...
Τίτλος: Απ: Καθηγητής + δυσλεξία
Αποστολή από: mat στις Ιανουάριος 21, 2007, 10:43:06 μμ
Συγνώμη matina και mavoglou που πήρα φόρα και δεν πρόλαβα να δω τα σχολιά σας νωρίτερα τα οποία με βρίσκουν απολύτως σύμφωνη.
Θα σταθώ μόνο για λίγο στο σχόλιο της matinas γιατί επιτέλους έρχετε στο φώς και ένα άλλο ζήτημα. Το δικαίωμα στη διαφορετικότητα. Ένα ζήτημα που "καίει" στις μέρες μας σε όλες τις φάσεις της ζωής μας και σε όλους τους χώρους. Στο σχολείο, στον χώρο της εργασίας, της έκφρασης κτλ. Κάθε ένας μας είναι ένας και μοναδικός και διαφορετικός από τον άλλον τόσο σε ατομικό, όσο και σε κοινωνικό και πολιτισμικό επίπεδο.
Οφείλουμε νομίζω να σεβόμαστε αυτή τη διαφορετικότητα ή την μοναδικότητα του καθενος για να έχουμε δικαίωμα να λέμε ότι ζούμε σε μια ανθρώπινη κοινωνία και χτίζουμε έναν ανθρώπινο πολιτισμό.
Την ανθρώπινη κοινωνία προσωπικά την αντιλαμβάνομαι ως εκείνη που κυριαρχούν οι σχέσεις ισότιμης αντιμετώπισης και όχι της άνιση μεταχείρισης των διακρίσεων και των προκαταλήψεων. Για να συμβεί αυτό πρέπει για να μάθουμε να σεβόμαστε τον διπλανό μας τον τσιγγάνο, τον αλβανό, τον ινδό, τον τυφλό, τον κουτσό, τον "κουτό" και για να μάθει κι αυτός να μας σέβεται χρειάζεται η εκπαίδευση και η καλλιέργια της παιδείας μεταξύ των διαφορετικών μερών.
Αν κατηγοροιοποιούμε τους ανθρώπους με βάσει τις διαφορές τους σε ικανούς και μη ικανούς  να απολαμβάνουν κοινωνικά αγαθά όπως η εκπαίδευση, το δικαίωμα για δουλειά, η υγεία και η έκφραση, στηριζόμενοι σε υπεραπλουστεύσεις, διαστρεβλώσεις και υπερβολές νομίζω οτι κάθε άλλο παρά σε μια ανθρώπινη κοινωνία ζούμε. Καθένας είναι αυτό που είναι και αξίζει για ότι είναι.
Τίτλος: Απ: Καθηγητής + δυσλεξία
Αποστολή από: lio στις Ιανουάριος 21, 2007, 10:52:06 μμ
lio, δεν είμαι γνώστης του θέματος, αλλά αν μου επιτρέπεις μερικές διευκρινιστικές ερωτήσεις στα σχόλιά σου:

Προσωπικά δεν έχω ακούσει περίπτωση δυσλεκτικού φιλόλογου!
1. Πόσες περιπτώσεις συναδέλφων σου έχεις ακούσει να είναι δυσλεκτικοί (αριθμός) και τι ειδικότητες είχαν;


Αν η δυσλεξία είναι οργανικό πρόβλημα όπως ισχυρίζονται, τότε ...;
2. Μπορώ να ρωτήσω τις πηγές σου για αυτή την πρόταση; Ποιοι το ισχυρίζονται;



1. Πληροφορικός, ηλεκτρολόγος μηχ/κός (2)
2. Ποιος άλλος; Οι γονείς…Υποθέσω ότι τους το έχουν πει οι ειδικοί.

1. Οπότε μάλλον δεν είναι καλό δείγμα να βγάλουμε το συμπέρασμα ότι οι δυσλεκτικοί δεν γίνονται φιλόλογοι, δεν νομίζεις;

2. Εγώ προσωπικά δεν θα εμπιστευόμουν κάτι που μου είπε κάποιος μη ειδικός που άκουσε κάτι από κάποιον άλλον ειδικό που του είπε γρήγορα κάποια πράγματα που νόμιζε ότι μπορεί να τα κατάλαβε...


Αν κάποιος γνωρίζει φιλόλογο δυσλεκτικό να μας το πει. Το δείγμα των 2 είναι μικρό αλλά το σύνολο των συναδέλφων που γνωρίζω είναι πολύ μεγάλο ΙΣΩΣ λοιπόν σημαίνει ότι πολλοί κρύβονται ή ότι ελάχιστοι δυσλεκτικοί γίνονται καθηγητές.

Για τους γονείς ουδέν σχόλιο, επι της ουσίας όμως; Είναι οργανικό το πρόβλημα ή όχι; Μήπως είναι ψυχολογικό; Γιατί να ισχυριστεί ένας γονιός (πολύ μορφωμένος, περισσότερο από το μέσο όρο) κάτι τέτοιο; Τι είδους υπεράσπιση του παιδιού είναι αυτή λέτε;
Τίτλος: Απ: Καθηγητής + δυσλεξία
Αποστολή από: lio στις Ιανουάριος 21, 2007, 11:11:02 μμ
spaceoditty συμφωνούμε επικίνδυνα ;D ;D
Τίτλος: Απ: Καθηγητής + δυσλεξία
Αποστολή από: spaceoddity στις Ιανουάριος 22, 2007, 12:14:17 πμ
δεν έχω χρόνο να απαντήσω με παραθέσεις ξεχωριστά σε κάθε ζήτημα, αλλά θα μαζέψω εδώ συνοπτικά τα βασικά σημεία:
mat δεν μπορώ να καταλάβω προς τι το λογίδριο για αθίγγανους, Αλβανούς κλπ... σου έχει δώσει κανείς εδώ μέσα την εντύπωση ότι κάνει φυλετικές διακρίσεις; ή μήπως το ότι σέβομαι το δυσλεκτικό που δεν διατυμπανίζει την ιδιαιτερότητά του, σημαίνει ότι αδιαφορώ για το πρόβλημα και είμαι ανάλγητη; Ματίνα, σε πληροφορώ ότι οι συγκεκριμένες κοπελιές που είχαν δυσλεξία και δεν το είπαν, ήταν οι 2 από τους 5 κατά μέσο όρο φοιτητές που παρακολουθούσαν συστηματικά το μάθημά μου (οι άλλοι 50 του τμήματος θεωρούσαν βάρβαρη την ώρα που γινόταν: 8:30 το πρωί), και έγραψαν ΜΕ ΤΟ ΣΠΑΘΙ ΤΟΥΣ και χωρίς κλαψούρες 8 και 9 (οι μεγαλύτεροι βαθμοί του τμήματος). Από τη γραμματεία μετά την εξέταση μου είπαν ότι οι κοπελιές είναι δυσλεκτικές (για τη μια το κατάλαβα από το γραπτό της, η άλλη είχε ξεπεράσει και το ορθογραφικό πρόβλημα και δεν πήρα χαμπάρι τίποτα). Μπράβο στους γονείς των κοριτισιών που τις έμαθαν να αγωνίζονται, να αντλούν δύναμη από την ιδιαιτερότητά τους, και όχι να κλαίγονται. Αλλιώς πρέπει όλοι να βάλουμε μια ταμπέλα μπροστά μας και να απαιτούμε ειδική μεταχείριση. Να σας πω τι έγινε όταν πήγα να πάρω το πιστοποιητικό υγείας από τη Νομαρχία (για να το προσκομίσω στη Δευτεροβάθμια με το διορισμό μου). Η κυρία κοίταξε την ακτινογραφία θώρακος και τη γνωμάτευση του γιατρού, και μετά με κοίταξε απορημένη. Εγώ της είπα "δεν θέλω η επιτροπή να μου δώσει καμία ελάφρυνση και καμία ειδική μεταχείριση. Απλά ότι είμαι υγιής για να διδάξω σε τάξη" (η γνωμάτευση έλεγε "σπονδυλοδεσία / βαλβίδα παροχέτευσης εγκεφαλονωτιαίου υγρού). Το πήρα το πιστοποιητικό, το πήγα στη Δευτεροβάθμια, και end of story. Με τα ορθοπαιδικά μου (δυο σπασμένοι σπόνδυλοι, συντριπτικά κατάγματα και στα δυο πόδια) και τα υπόλοιπα (βαλβίδα από υδροκεφαλία-επιπλοκή της μηνιγγίτιδας από το μικρόβιο που άρπαξα από το νοσοκομείο στην εγχείρηση της σπονδυλοδεσίας) θα μπορούσα αν το έψαχνα να είχα χίλιες δυο διευκολύνσεις από το κράτος στη ζωή μου... οι φίλοι μου πολλές φορές με έχουν πει χαζή που δεν το ψάχνω... εγώ ΔΕΝ ΘΕΩΡΩ τον εαυτό μου ανάπηρο, έμαθα να ζω με τα προβλήματά μου και να μην καταλαβαίνει κανείς το παραμικρό, αν δεν το πω η ίδια. Γι'αυτό με βλέπετε τόσο εναντιωμένη στο να "έχουμε στα πούπουλα" τον καθένα με ιδιαιτερότητα. Να τον στηρίξουμε; ναι με χίλια!!!!! Να πάει στο ειδικό κέντρο, στους ειδικούς επιστήμονες, να τον μάθουν να αντιμετωπίσει και να ζει με το πρόβλημά του (όπως εγώ πηγαίνω για ορθοπαιδικό έλεγχο-"σέρβις" το λέω-μια φορά το χρόνο). Αλλά προς Θεού, αν φορέσουμε σημαία τα προβλήματα μας ο καθένας μας, το μόνο που μένει μετά είναι να μπούμε στο μετρό να ζητιανέψουμε με το χαρτί στο χέρι (και σχεδοόν πάντα δίνω σ'άυτούς που το κάνουν, εκτός από αυτούς που παίρνουν το γνωστό και σιχαμένο κλαψιάρικο ύφος)
Τίτλος: Απ: Καθηγητής + δυσλεξία
Αποστολή από: miss_pc στις Ιανουάριος 22, 2007, 02:26:45 πμ
Θα ήθελα να καταθέσω κι εγώ τη δική μου γνώμη αν και δεν έχω ξεκαθαρίσει μέσα μου αν κάποιος δυσλεκτικός θα μπορούσε να είναι εκπαιδευτικός και ειδικά φιλόλογος, εξαιτίας του γεγονότος ότι δε με προβλημάτισε ποτέ και γι'αυτό οφείλω να πω μπράβο που ανοίχτηκε αυτό το θέμα και έδωσε έναυσμα για προβληματισμό και κουβέντα. Για να έρθω στο θέμα λοιπόν η μονάδική εμπειρία που είχα από δυσλεκτικό άτομο ήταν πριν 2-3 χρόνια όταν ήμουν φοιτήτρια και μου ζητήθηκε από μία μητέρα γειτόνισσα να βοηθήσω την κόρη της στο διάβασμα των μαθημάτων της σχολής της (ένα ιδιωτικό κολλέγιο). Αυτό που διαπίστωσα ήταν ότι η κοπέλα αυτή ήταν αρκετά εύστροφη και έξυπνη.Είχε αδυναμία όμως να συγκεντρωθεί στην ανάγνωση και εκμάθηση των θεωρητικών μαθημάτων και έκανε τρομερά ορθογραφικά λάθη. Γνώριζε την ιδιαιτερότητά της αλλά παρ' όλα αυτά προσπαθούσε πολύ για να είναι συνεπής - πολύ περισσότερο από άλλους συμφοιτητες της. Στα μαθήματα δε, που είχαν σχέση με προγραμματισμό, λογιστική κλπ ήταν αποδοτική. Από συζητήσεις που κάναμε μου είπε πως κανένας καθηγητής ποτε δεν ασχολήθηκε πραγματικά μαζί της, στο σχολείο και το κολλέγιο και παράλληλα είχε να αντιμετωπίσει και το ρατσισμό των συμμαθητών της.Εκεί εντοπίζω το πρόβλημα, στην έλλειψη διάθεσης να βοηθήσουμε άτομα με τέτοιες ιδιαιτερότητες Ισως ένας δυσλεκτικός να μην μπορεί να γίνει φιλόλογος λόγω του ότι ειναι ανορθόγραφος, αλλά και αυτό δεν είναι απόλυτο, γιατί να μην μπορεί όμως να διδάξει τα άλλα μαθήματα;Δεν είναι χαζός,κάθε άλλο μάλιστα, δούλεψε, κουράστηκε και σίγουρα θα είναι πολύ καλύτερος από πολλούς που λανσάρονται ως φυσιολογικοί και μεγάλοι επιστημονες.Αυτά είχα να πω!!
Τίτλος: Απ: Καθηγητής + δυσλεξία
Αποστολή από: sophie στις Ιανουάριος 22, 2007, 08:48:41 πμ
Θα συμφωνήσω με mat,matina,dimi_k...
Στα παιδαγωγικά τμήματα δίνεται μεγάλη σημασία στο θέμα δυσλεξία.Ο λόγος είναι ένας και βασικότατος : πρώιμη παρέμβαση.
Από την πρώτη μέρα που πήγα στο πανεπιστήμιο μέχρι την τελευταία μας τόνιζαν συνεχώς έχετε τα μάτια σας και τ'αυτιά σας ανοιχτά!Δεν είναι ανικανότητα,είναι ιδιαιτερότητα που όσο πιο νωρίς εντοπιστεί,τόσο πιο καλά αντιμετωπίζεται (όπως όλα άλλωστε) και τόσο μικρότερο πρόβλημα δημιουργεί στο άτομο στη μετέπειτα σχολική του πορεία.
Υπάρχει ελλιπέστατη πληροφόρηση για το θέμα,εξαιτίας της οποίας και ο "ρατσισμός" και κατ'επέκταση ο φόβος των δυσλεκτικών να ομολογήσουν το πρόβλημά τους (όπως πολύ σωστά ανέφερε ο mavoglou).
Ένα πράγμα ξέρω...τα παιδιά αυτά που δεν κατάφεραν να ξεπεράσουν το "πρόβλημά" τους (γιατί αν υπάρξει η πρώιμη παρέμβαση που λέγαμε,πολλές φορές,ναι ξεπερνιέται) ή που δεν κατάφεραν,έστω,να μειώσουν λίγο την έντασή του,το "οφείλουν" στους "ικανότατους" μη δυσλεκτικούς εκπαιδευτικούς που βρήκαν στο δρόμο τους... :-X :(
Τίτλος: Απ: Καθηγητής + δυσλεξία
Αποστολή από: dys στις Ιανουάριος 22, 2007, 12:22:58 μμ
Καλημέρα σας,

θα επιθυμούσα να προσθέσω λίγη παραπάνω ενημέρωση στη συζήτησή σας, ελπίζοντας πως θα σας βοηθήσει:

Σχετικά με το αν είναι οργανικό η όχι πρόβλημα η δυσλεξία: (όπως πολύ σωστά αναφέρθηκε είναι διαφορετικότητα!!! και όχι πρόβλημα η ανικανότητα)

* Η παγκόσμια ομοσπονδία της νευρολογίας καθορίζει τη δυσλεξία ως "αναταραχή που φανερώνεται από τις δυσκολίες στην εκμάθηση του διαβάσματος, παρά την επαρκή νοημοσύνη και τις κοινωνικές και πολιτιστικές ευκαιρίες του ατόμου".

* Η δυσλεξία δεν είναι αυστηρά μόνο μια διαταραχή ανάγνωσης που χαρακτηρίζεται από τις αντιστροφές. Είναι ένα σύνδρομο των πολλών και ποικίλων συμπτωμάτων που έχει επιπτώσεις στα εκατομμύρια των παιδιών και των ενηλίκων. 

*  Η αναπτυξιακή δυσλεξία είναι μια, νεuροβιολογικά βασισμένη, έλλειψη στην απόκτηση των δεξιοτήτων ανάγνωσης και ορθογραφίας, σε σχέση πάντα με τις γενικές διανοητικές δυνατότητες του ατόμου.

*  Η δυσλεξία είναι μια σύμφυτη διαταραχή της λειτουργίας του εγκεφάλου που προκαλεί ποικίλες μαθησιακές δυσκολίες, ειδικά σε σχέση με την ανάγνωση, το γράψιμο και το συλλαβισμό.

Οι παραπάνω όροι είναι ιατρικοί, το δε αρμόδιο τμήμα η νευρολογία και κατ'επέκταση τα τμήματα της νευροφυσιολογίας-νευροεπιστήμης. Για περισσότερες πληροφορίες:
- Κ.Δ. Πόρποδα - Η διαδικασία της μάθησης
- Κ.Δ. Πόρποδα - Θέματα ψυχολογίας της γλώσσας.
- Εμμ.Κολιάδη - Γνωστική Ψυχολογία, Γνωστική Νευροεπιστήμη & Εκπαιδευτική Πράξη

μέρχι και σήμερα, από το 1840-1880 που ερευνάται, ΚΑΝΕΙΣ δεν γνωρίζει τι είναι η δυσλεξία ή τι την προκαλεί !

Ένας καθηγητής που έχει δυσλεξία εχεί ΠΟΛΛΑ να προσφέρει στην εκπαιδευτική διαδικασία και μάθηση'
είναι αδύνατον για κάποιον που δεν είναι δυσλεξικός να κατανοήσει τις διάφορες φάσεις από τις οποίες περνάει
ένα παιδί, μαθητής, έφηβος, νέος...

Είναι πολύ δύσκολο να είναι κάποιος δυσλεξικός και να γίνει καθηγητής φιλολογίας, κι αυτό γιατί χρειάζεται
να "δουλεύει" με γραμμικότητα, ακολουθία, διαδοχή και αλληλουχία... Δεν είναι όμως και αδύνατο, απλά, μπορεί
να καταφέρει να τα εξομειώσει. ΑΝ πραγματικά αγαπά αυτό με το οποίο θέλει να ασχοληθεί!
Τίτλος: Απ: Καθηγητής + δυσλεξία
Αποστολή από: sophie στις Ιανουάριος 22, 2007, 12:31:04 μμ
Εκτός από τα σπουδαία στοιχεία που παρέθεσες,η "υπογραφή" σου-φράση κάτω από το κείμενό σου,ήταν "όλα τα λεφτά" 8)...ΜΠΡΑΒΟ!!! ;)

Ξέχασα...καλώς ήρθες! :)
Τίτλος: Απ: Καθηγητής + δυσλεξία
Αποστολή από: mat στις Ιανουάριος 22, 2007, 12:47:26 μμ
Επιτρέψτε μου και μένα να πω πως η "υπογραφή" σας αποδικνύει πως δεν τίποτα δεν είναι δύσκολο. Τα δύσκολα γίνονται εύκολα. Δεν θέλει κόπο (μόνο) αλλά και τρόπο για να καταλάβει και να μάθει κανείς. :)

Τίτλος: Απ: Καθηγητής + δυσλεξία
Αποστολή από: dys στις Ιανουάριος 22, 2007, 01:18:48 μμ
"Δεν θέλει κόπο (μόνο) αλλά και τρόπο για να καταλάβει και να μάθει κανείς"
ΒΕΒΑΙΩΣ...
καθώς επίσης πολύ όρεξη αλλά και να μην σου κλείνουν τις πόρτες στα μούτρα καθε τρείς και λίγο...

Πολύ καλό το site */forum σας, έκανα μια βολτίτσα στα γρήγορα...  εύγε (http://www.bikenet.gr/forum/Smileys/default/bigwink.gif)

8ανκς για το καλως-ορισμα

(http://www.bikenet.gr/forum/Smileys/default/bye1.gif)
Τίτλος: Απ: Καθηγητής + δυσλεξία
Αποστολή από: spaceoddity στις Ιανουάριος 22, 2007, 01:43:12 μμ
Καλωσόρισες dys, χρήσιμα τα σχόλιά σου ;D
Θα δεις πολλές και διαφορετικές απόψεις να αναπτύσσονται στο φόρουμ, πιστεύω όμως πως όλα τα μέλη τα διέπει η αγάπη για την εκπαίδευση (όπως φαίνεται και από το default logo που όρισε ο admin μας! όμως διακρίνω μια νότα παράπονου στην έξυπνη παραποίηση που έκανες... ελπίζω να μην έχει προέλθει από πικρές εμπειρίες, και να μην έχεις πληγωθεί από αυτές :-\)
Τίτλος: Απ: Καθηγητής + δυσλεξία
Αποστολή από: dys στις Ιανουάριος 22, 2007, 02:03:09 μμ
"ελπίζω να μην έχει προέλθει από πικρές εμπειρίες, και να μην έχεις πληγωθεί από αυτές"

Δυστηχώς αγαπητή φίλη, στην περίπτωσή μας, η ελπίδα έχει πεθάνει προ πολλού!!!
Είναι η καθημερινή πραγματικότητα που έχουν γνωρίσει ΠΑΡΑ πολλά παιδιά με μαθησιακές δυσκολίες
που πηγαίνοντας στο σχολείο έφαγαν πολλάκις "πόρτα"! (σε αυτά τα παιδιά αναφαίρομαι..)

Αυτό είναι μια αλήθεια και για τη χώρα μας όπως αντίστοιχα συμβαίνει διεθνώς, ή τουλάχιστον συνέβαινε...
μιας και η βιομηχανική επάνασταση άργησε να μας αγγίξει σαν χώρα... έχουν αργήσει να μας ακουμπήσουν πολλά ακόμα...
(αυτό όσον αφορά την υποδομή και τα μαθήματα παιδαγωγικής στα πανεπιστήμια...
αλλά και τα μη σταθμισμένα -μεχρι και σήμερα- τεστ που θα έδιναν λύσεις από το νηπιαγωγείο)


Περί αγάπης και εκπαίδευσης... σειρά μου να ελπίζω,
ότι,
αποτελείτε τα φωτεινά παραδείγματα
- εκείνα για τα οποία έχω γράψει κάπου αλλού:
"Είναι δύσκολο να είναι κάποιος καλός, δυσκολότερο να είναι καλύτερος.
Σε όλων μας τη μνήμη υπάρχει ένας καλός δάσκαλος και
η μόνη απολαβή που μπορεί να έχει κερδίσει για τη δουλεία και το έργο του
είναι το χαμόγελο που υπάρχει αυτή τη στιγμή στην άκρη απ΄ τα χείλια μας,
μπορεί και να μην το έχει δει ποτέ, αλλά είναι κει..."


Τίτλος: Απ: Καθηγητής + δυσλεξία
Αποστολή από: lio στις Ιανουάριος 23, 2007, 12:31:53 πμ
Επειδή προσπάθησες να μείνεις στο θέμα ;D (οι υπόλοιποι πλην της spaceoddity γράφουν για να γράφουν) σου απαντώ


Σχετικά με το αν είναι οργανικό η όχι πρόβλημα η δυσλεξία: (όπως πολύ σωστά αναφέρθηκε είναι διαφορετικότητα!!! και όχι πρόβλημα η ανικανότητα)

* Η παγκόσμια ομοσπονδία της νευρολογίας καθορίζει τη δυσλεξία ως "αναταραχή που φανερώνεται από τις δυσκολίες στην εκμάθηση του διαβάσματος, παρά την επαρκή νοημοσύνη και τις κοινωνικές και πολιτιστικές ευκαιρίες του ατόμου".

* Η δυσλεξία δεν είναι αυστηρά μόνο μια διαταραχή ανάγνωσης που χαρακτηρίζεται από τις αντιστροφές. Είναι ένα σύνδρομο των πολλών και ποικίλων συμπτωμάτων που έχει επιπτώσεις στα εκατομμύρια των παιδιών και των ενηλίκων. 

*  Η αναπτυξιακή δυσλεξία είναι μια, νεuροβιολογικά βασισμένη, έλλειψη στην απόκτηση των δεξιοτήτων ανάγνωσης και ορθογραφίας, σε σχέση πάντα με τις γενικές διανοητικές δυνατότητες του ατόμου.

*  Η δυσλεξία είναι μια σύμφυτη διαταραχή της λειτουργίας του εγκεφάλου που προκαλεί ποικίλες μαθησιακές δυσκολίες, ειδικά σε σχέση με την ανάγνωση, το γράψιμο και το συλλαβισμό.

Οι παραπάνω όροι είναι ιατρικοί, το δε αρμόδιο τμήμα η νευρολογία και κατ'επέκταση τα τμήματα της νευροφυσιολογίας-νευροεπιστήμης. Για περισσότερες πληροφορίες:
- Κ.Δ. Πόρποδα - Η διαδικασία της μάθησης
- Κ.Δ. Πόρποδα - Θέματα ψυχολογίας της γλώσσας.
- Εμμ.Κολιάδη - Γνωστική Ψυχολογία, Γνωστική Νευροεπιστήμη & Εκπαιδευτική Πράξη

μέρχι και σήμερα, από το 1840-1880 που ερευνάται, ΚΑΝΕΙΣ δεν γνωρίζει τι είναι η δυσλεξία ή τι την προκαλεί !

Ούτε για το ειτζ ξέρουμε το πώς φτιάχνονται συνέχεια καινούρια στελέχη, αλλά αυτό δε σημαίνει ότι δεν θεωρείται πάθηση. Από αυτά που γράφεις σαφώς προκύπτει ότι η δυσλεξία είναι οργανική διαταραχή νευρολογικής φύσης (μην πω πρόβλημα και βγούνε μαχαίρια) και είναι γνωστό ότι προκαλεί πολλά ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ στον κατέχοντα την αναταραχή αυτή τέλος πάντων.

Εντύπωση προκαλεί αυτό το μίμου άπτου στο πώς θα ονομαστεί: μήπως αναταραχή; μήπως έλλειψη δεξιοτήτων; Προσοχή δεν είναι πρόβλημα. Κανένα πρόβλημα.

Ένας καθηγητής που έχει δυσλεξία εχεί ΠΟΛΛΑ να προσφέρει στην εκπαιδευτική διαδικασία και μάθηση'
είναι αδύνατον για κάποιον που δεν είναι δυσλεξικός να κατανοήσει τις διάφορες φάσεις από τις οποίες περνάει
ένα παιδί, μαθητής, έφηβος, νέος...

Είναι πολύ δύσκολο να είναι κάποιος δυσλεξικός και να γίνει καθηγητής φιλολογίας, κι αυτό γιατί χρειάζεται
να "δουλεύει" με γραμμικότητα, ακολουθία, διαδοχή και αλληλουχία... Δεν είναι όμως και αδύνατο, απλά, μπορεί
να καταφέρει να τα εξομειώσει. ΑΝ πραγματικά αγαπά αυτό με το οποίο θέλει να ασχοληθεί!

Στις προηγούμενες γενιές από τις δικές μας που «όλα τα σφάζαν όλα τα μαχαιρώναν» αν κάποιος είχε για παράδειγμα αχρωματοψία μπορούσε να αισθάνεται στιγματισμένος όλη του τη ζωή αφού δεν μπορούσε π.χ. να γίνει μικροβιολόγος ή να διαπρέψει ως ζωγράφος. Τώρα κανένα πρόβλημα; Είσαι δυσλεκτικός; Να σε βοηθήσουμε να γίνεις φιλόλογος (και δως του ειδικές εξετάσεις). Είσαι 1000 χρονών; Νο προμπλεμ, μπορείς να γίνεις βρυκόλακας. Τι προσπαθούμε να αποδείξουμε; Ότι ένα παιδί με σύνδρομο Down αν εκπαιδευτεί κατάλληλα θα βοηθήσει περισσότερο σαν δάσκαλος τα παιδιά με το ίδιο πρόβλημα. Ωραία να το κάνουμε καθηγητή. Πάμε παρακάτω… Ποιος έχει σειρά;

Ο δυσλεκτικός φιλόλογος(!!), ο ανάπηρος (δεν γράφω κουτσός από τακτ!!!) αθλητής, γνωρίζουν οι ίδιοι ότι δεν είναι προβληματικοί αλλά διαφορετικοί; Και αν το γνωρίζουν γιατί δεν βρίσκουν να κάνουν μια δουλειά που να τους ταιριάζει, αλλά προτιμούν να εξαργυρώνουν τον οίκτο μας (καμουφλαρισμένο σε θαυμασμό!) διαλέγοντας αυτό το επάγγελμα; Είπαμε, δύσκολος ο επαγγελματικός προσανατολισμός, αλλά όχι κι έτσι!  :o
Τίτλος: Απ: Καθηγητής + δυσλεξία
Αποστολή από: lio στις Ιανουάριος 23, 2007, 12:53:31 πμ
όμως διακρίνω μια νότα παράπονου στην έξυπνη παραποίηση που έκανες...

Καμία σχέση. Αυτό το στιχάκι κυκλοφορεί από μειλ σε μειλ εδώ και πολύ καιρό... Βρε μανία να ψάχνεις προσωπικές ιστορίες σε κάθε κουβέντα ;D
Τίτλος: Απ: Καθηγητής + δυσλεξία
Αποστολή από: miss_pc στις Ιανουάριος 23, 2007, 01:12:52 πμ
Επειδή προσπάθησες να μείνεις στο θέμα ;D (οι υπόλοιποι πλην της spaceoddity γράφουν για να γράφουν) σου απαντώ


Σχετικά με το αν είναι οργανικό η όχι πρόβλημα η δυσλεξία: (όπως πολύ σωστά αναφέρθηκε είναι διαφορετικότητα!!! και όχι πρόβλημα η ανικανότητα)

* Η παγκόσμια ομοσπονδία της νευρολογίας καθορίζει τη δυσλεξία ως "αναταραχή που φανερώνεται από τις δυσκολίες στην εκμάθηση του διαβάσματος, παρά την επαρκή νοημοσύνη και τις κοινωνικές και πολιτιστικές ευκαιρίες του ατόμου".

* Η δυσλεξία δεν είναι αυστηρά μόνο μια διαταραχή ανάγνωσης που χαρακτηρίζεται από τις αντιστροφές. Είναι ένα σύνδρομο των πολλών και ποικίλων συμπτωμάτων που έχει επιπτώσεις στα εκατομμύρια των παιδιών και των ενηλίκων. 

*  Η αναπτυξιακή δυσλεξία είναι μια, νεuροβιολογικά βασισμένη, έλλειψη στην απόκτηση των δεξιοτήτων ανάγνωσης και ορθογραφίας, σε σχέση πάντα με τις γενικές διανοητικές δυνατότητες του ατόμου.

*  Η δυσλεξία είναι μια σύμφυτη διαταραχή της λειτουργίας του εγκεφάλου που προκαλεί ποικίλες μαθησιακές δυσκολίες, ειδικά σε σχέση με την ανάγνωση, το γράψιμο και το συλλαβισμό.

Οι παραπάνω όροι είναι ιατρικοί, το δε αρμόδιο τμήμα η νευρολογία και κατ'επέκταση τα τμήματα της νευροφυσιολογίας-νευροεπιστήμης. Για περισσότερες πληροφορίες:
- Κ.Δ. Πόρποδα - Η διαδικασία της μάθησης
- Κ.Δ. Πόρποδα - Θέματα ψυχολογίας της γλώσσας.
- Εμμ.Κολιάδη - Γνωστική Ψυχολογία, Γνωστική Νευροεπιστήμη & Εκπαιδευτική Πράξη

μέρχι και σήμερα, από το 1840-1880 που ερευνάται, ΚΑΝΕΙΣ δεν γνωρίζει τι είναι η δυσλεξία ή τι την προκαλεί !

Ούτε για το ειτζ ξέρουμε το πώς φτιάχνονται συνέχεια καινούρια στελέχη, αλλά αυτό δε σημαίνει ότι δεν θεωρείται πάθηση. Από αυτά που γράφεις σαφώς προκύπτει ότι η δυσλεξία είναι οργανική διαταραχή νευρολογικής φύσης (μην πω πρόβλημα και βγούνε μαχαίρια) και είναι γνωστό ότι προκαλεί πολλά ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ στον κατέχοντα την αναταραχή αυτή τέλος πάντων.

Εντύπωση προκαλεί αυτό το μίμου άπτου στο πώς θα ονομαστεί: μήπως αναταραχή; μήπως έλλειψη δεξιοτήτων; Προσοχή δεν είναι πρόβλημα. Κανένα πρόβλημα.

Ένας καθηγητής που έχει δυσλεξία εχεί ΠΟΛΛΑ να προσφέρει στην εκπαιδευτική διαδικασία και μάθηση'
είναι αδύνατον για κάποιον που δεν είναι δυσλεξικός να κατανοήσει τις διάφορες φάσεις από τις οποίες περνάει
ένα παιδί, μαθητής, έφηβος, νέος...

Είναι πολύ δύσκολο να είναι κάποιος δυσλεξικός και να γίνει καθηγητής φιλολογίας, κι αυτό γιατί χρειάζεται
να "δουλεύει" με γραμμικότητα, ακολουθία, διαδοχή και αλληλουχία... Δεν είναι όμως και αδύνατο, απλά, μπορεί
να καταφέρει να τα εξομειώσει. ΑΝ πραγματικά αγαπά αυτό με το οποίο θέλει να ασχοληθεί!

Στις προηγούμενες γενιές από τις δικές μας που «όλα τα σφάζαν όλα τα μαχαιρώναν» αν κάποιος είχε για παράδειγμα αχρωματοψία μπορούσε να αισθάνεται στιγματισμένος όλη του τη ζωή αφού δεν μπορούσε π.χ. να γίνει μικροβιολόγος ή να διαπρέψει ως ζωγράφος. Τώρα κανένα πρόβλημα; Είσαι δυσλεκτικός; Να σε βοηθήσουμε να γίνεις φιλόλογος (και δως του ειδικές εξετάσεις). Είσαι 1000 χρονών; Νο προμπλεμ, μπορείς να γίνεις βρυκόλακας. Τι προσπαθούμε να αποδείξουμε; Ότι ένα παιδί με σύνδρομο Down αν εκπαιδευτεί κατάλληλα θα βοηθήσει περισσότερο σαν δάσκαλος τα παιδιά με το ίδιο πρόβλημα. Ωραία να το κάνουμε καθηγητή. Πάμε παρακάτω… Ποιος έχει σειρά;

Ο δυσλεκτικός φιλόλογος(!!), ο ανάπηρος (δεν γράφω κουτσός από τακτ!!!) αθλητής, γνωρίζουν οι ίδιοι ότι δεν είναι προβληματικοί αλλά διαφορετικοί; Και αν το γνωρίζουν γιατί δεν βρίσκουν να κάνουν μια δουλειά που να τους ταιριάζει, αλλά προτιμούν να εξαργυρώνουν τον οίκτο μας (καμουφλαρισμένο σε θαυμασμό!) διαλέγοντας αυτό το επάγγελμα; Είπαμε, δύσκολος ο επαγγελματικός προσανατολισμός, αλλά όχι κι έτσι!  :o

Μάλλον είναι μια προσπάθει να δοθεί μια ευκαιρία σε αυτά τα άτομα που γεννήθηκαν με αυτήν την ιδιαιτερότητα κι εσύ αν θες πες το πρόβλημα να κάνουν πράξη αυτό που αγαπάνε και αυτό που όπως κι εσύ έτσι κι αυτοί δικαιούνται να το έχουν. Να ονειρευτούν και να πραγματοποιήσουν τους στόχους τους. Και ξαναλέω πόσοι από μας τους υποτίθεται χωρίς τέτοια "προβλήματα" είμαστε πραγματικά κατάλληλοι ????
Τίτλος: Απ: Καθηγητής + δυσλεξία
Αποστολή από: spaceoddity στις Ιανουάριος 23, 2007, 08:16:50 πμ
όμως διακρίνω μια νότα παράπονου στην έξυπνη παραποίηση που έκανες...

Καμία σχέση. Αυτό το στιχάκι κυκλοφορεί από μειλ σε μειλ εδώ και πολύ καιρό... Βρε μανία να ψάχνεις προσωπικές ιστορίες σε κάθε κουβέντα ;D

βρε συ lio, δεν εννοούσα τους "αναγραμματισμούς": το e-mail αυτό το έχω λάβει πάμπολλες φορές... αναφερόμουν βέβαια στο "θα μπορούσα να είχα λατρέψει την εκπαίδευση", κατά παραποίηση του "λατρεύω την εκπαίδευση"-default του forum... understand? ;D
Τίτλος: Απ: Καθηγητής + δυσλεξία
Αποστολή από: spaceoddity στις Ιανουάριος 23, 2007, 08:48:44 πμ
ΚΑΙ - lio ;) - θα αναγκαστώ και πάλι να αναφερθώ σε προσωπικό βίωμα, μιας και καλύτερα λειτουργώ με τα πρακτικά, real-life παραδείγματα παρά με τις θεωρίες και τους ορισμούς.
Μια γυναίκα, 32 ετών, ύψους 1,72 και βάρους 60 κιλών πέφτει 11 μέτρα στο κενό... σπάει 100 κόκαλα, κάνει εγχειρήσεις, νευρολογικά δεν έχει πάθει τίποτα ευτυχώς, αλλά ορθοπαιδικά; άστα να πάνε... τέρμα τα μίνι, τέρμα τα τακούνια... για 2 χρόνια παίρνει ψυχοφάρμακα να αντιμετωπίσει την κατάθλιψη που δημιουργεί η νέα της εικόνα, μέχρι που τρώει "φλασιά", το μαύρο γίνεται άσπρο και ξεκινάει μια ανοδική πορεία - χρωματισμένη από 3 χρόνια αβάστακτου φυσικού πόνου (κόκκαλα είναι αυτά) και δευτερογενώς, ψυχικού - και φτάνει στο σημείο να μην κλαίγεται για το πρόβλημα (το έκανε 3 χρόνια και είδε πού την έβγαλε), να μην αναζητά πλέον τον οίκτο (βαρέθηκε να βλέπει την μισοκακόμοιρη φάτσα του συνανθρώπου της όταν της μιλούσε, και συνειδητοποίησε ότι για τη μίζερη αντιμετώπισή του απέναντί της έφταιγε κατά μεγάλο μέρος η ίδια που δεν έχανε ευκαιρία να διατυμπανίζει το πόσο άτυχη είναι που έπαθε αυτό κι αυτό κι αυτό, ενώ ο άλλος είναι τυχερός που δεν έχει τα δικά της προβλήματα), και φτάνει να ανακαλύψει το πραγματικό νόημα της ζωής, και να δέχεται τα σημάδια που άφησε το ατύχημά της και να τα μετατρέπει μάλιστα σε πλεονεκτήματα (πλέον προσπερνάει τις βιτρίνες με γυναικεία παπούτσια με χαρά, αφού δεν έχει λόγους να μπει σε διλήμματα για χρώμα, σχέδιο, ύψος τακουνιού, και ούτε σε περιττά έξοδα: ένα ζευγάρι μάυρα Nike ή adidas κάνει μια χαρά τη δουλειά του), και να ευχαριστεί το Θεό που της έδωσε την ταλαιπωρία αυτή (μην ανοίξουμε θεολογικό μέτωπο: απλά εγώ πιστεύω, άλλοι όχι, δικαίωμά τους) γιατί ήταν η αφορμή να γνωρίσει τον εαυτό της και να γίνει πραγματικά ευτυχισμένη.
(μίλησα επίτηδες σε τρίτο πρόσωπο, αλλά είναι η ιστορία μου, το ατύχημα έγινε πριν 8 χρόνια).
Γιατί λοιπόν να πρέπει να δεχτώ εγώ ότι η δυσλεξία είναι πρόβλημα (oops! διαταραχή) που κατατάσσει αυτόματα τον άνθρωπο σε κατηγορία που χρήζει ειδικής μεταχείρισης; ΑΛΛΑ προς Θεού, όπως εγώ δεν θα μπορούσα μετά από τέτοιο στραπάτσο να αναζητήσω μια καριέρα στην πασαρέλα, έτσι νομίζω ότι δεν είναι ταμπού και προκατάληψη και κοινωνικός ρατισμός να πούμε ότι ο δυσλεκτικός δεν μπορεί να διδάξει φιλολογικά σε σχολείο... (και μάλιστα, είναι σε πλεονεκτική θέση έναντι των κουτσών  - και πάλι oops! - που θέλουν να κάνουν πασαρέλα, αφού μπορεί να ξεπεράσει το πρόβλημά του με επιμονή και υπομονή κατά τις εκθέσεις που γράφαμε στο Λύκειο, όπως η φοιτητρια που ανέφερα σε προηγούμενο post... ενώ τα συντριπτικά κατάγματα πτερνών άμφω και η σπασμένη δεξια ποδοκνημική άρθρωση είναι μηχανικό εμπόδιο στο τακούνι, ο κόσμος να γυρίσει ανάποδα). ΑΠΛΑ, ρεαλιστικά πράγματα, τίποτα παραπάνω 8)
Τίτλος: Απ: Καθηγητής + δυσλεξία
Αποστολή από: sophie στις Ιανουάριος 23, 2007, 10:01:48 πμ
Στις προηγούμενες γενιές από τις δικές μας που «όλα τα σφάζαν όλα τα μαχαιρώναν» αν κάποιος είχε για παράδειγμα αχρωματοψία μπορούσε να αισθάνεται στιγματισμένος όλη του τη ζωή αφού δεν μπορούσε π.χ. να γίνει μικροβιολόγος ή να διαπρέψει ως ζωγράφος. Τώρα κανένα πρόβλημα; Είσαι δυσλεκτικός; Να σε βοηθήσουμε να γίνεις φιλόλογος (και δως του ειδικές εξετάσεις). Είσαι 1000 χρονών; Νο προμπλεμ, μπορείς να γίνεις βρυκόλακας. Τι προσπαθούμε να αποδείξουμε; Ότι ένα παιδί με σύνδρομο Down αν εκπαιδευτεί κατάλληλα θα βοηθήσει περισσότερο σαν δάσκαλος τα παιδιά με το ίδιο πρόβλημα. Ωραία να το κάνουμε καθηγητή. Πάμε παρακάτω… Ποιος έχει σειρά;

Ο δυσλεκτικός φιλόλογος(!!), ο ανάπηρος (δεν γράφω κουτσός από τακτ!!!) αθλητής, γνωρίζουν οι ίδιοι ότι δεν είναι προβληματικοί αλλά διαφορετικοί; Και αν το γνωρίζουν γιατί δεν βρίσκουν να κάνουν μια δουλειά που να τους ταιριάζει, αλλά προτιμούν να εξαργυρώνουν τον οίκτο μας (καμουφλαρισμένο σε θαυμασμό!) διαλέγοντας αυτό το επάγγελμα; Είπαμε, δύσκολος ο επαγγελματικός προσανατολισμός, αλλά όχι κι έτσι!  :o

1.Αν το κράτος ή η επιστήμη τους θεωρούσε ανίκανους να διδάξουν,δε θα τους επιτρεπόταν να γίνουν καθηγητές.
2.Αν το πρόβλημα κάποιου είναι τόσο έντονο,(παραπάνω,κάποιοι συνάδελφοι "εκτός θέματος" μίλησαν για διαβαθμίσεις του προβλήματος,που παίζουν μεγάλο ρόλο),πίστεψέ με,δε θα ακολουθήσει τη φιλολογία,την στιγμή που ξέρει ότι δε θα μπορέσει να ανταπεξέλθει.Ακριβώς επειδή έχουν αυτό το πρόβλημα,είναι πολύ συνειδητοποιημένοι ως προς το τι μπορούν και τι δεν μπορούν να κάνουν.Αλί από άλλους "εκπαιδευτικούς" που δεν ξέρουν άλλα,βασικότερα(μίλησα παραπάνω ποιοι μπορεί να είναι αυτοί),παρόλα'αυτά,θεωρούν ότι τα ξέρουν και χαντακώνουν τα παιδιά του κόσμου!
3.Αν την εκπαίδευση θέλουμε να την επανδρώσουμε με "Σπαρτιάτικη" νοοτροπία,βγάλτε έξω όλους όσους πάσχουν από μεσογειακή αναιμία,σκλήρυνση,κινητικά ή άλλα προβλήματα.Κι αυτοί τον "οίκτο" μας ζητάνε,με αυτή τη λογική.Δεν κάνει κανείς χάρη σε κανένα.Εφόσον έχουν τα προσόντα και μπορούν να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις του επαγγέλματος,έχουν δικαίωμα να γίνουν ό,τι θέλουν.
4.Τα παιδιά που δηλώνουν ότι έχουν δυσλεξία το κάνουν όχι για να κερδίσουν τον οίκτο ή την συμπάθεια των καθηγητών τους,αλλά γιατί,αν δεν το κάνουν,όταν θα πάνε να δώσουν ένα διαγώνισμα,οι "ικανότατοι" καθηγητές τους απλά θα τους θεωρήσουν ξύλα απελέκητα!!!
5.Έχω δει εκπαιδευτικούς (φιλόλογους και μη),μη δυσλεκτικούς,να κάνουν ορθογραφικά και συντακτικά λάθη που βγάζουν μάτι?Αυτούς γιατί θα πρέπει να τους θεωρήσω πιο ικανούς να διδάξουν?

...οι υπόλοιποι πλην της spaceoddity γράφουν για να γράφουν...
Δεν έχω να γράψω κάτι άλλο για να γράψω... ::)
Για να καταλάβω το "ευγενικό" σου σχόλιο...κατά τη γνώμη σου,για να είναι κάποιος εντός θέματος και να γράφει πράγματα ουσίας,πρέπει να συμφωνεί μαζί σου... ???
Τίτλος: Απ: Καθηγητής + δυσλεξία
Αποστολή από: mat στις Ιανουάριος 23, 2007, 11:45:26 πμ
Spaceoddity, πως έβγαλες το συμπέρασμα ότι μιλάω (και θα μιλήσω για μένα) για οικτο που θα χρησιμοποιηθεί εις βάρος των άλλων? Να κάνω μερικές ερώτησεις μήπως κι έτσι ξεκαθαρίσει λίγο το τοπίο από τις παρανοήσεις και παρεξηγήσεις.
Είναι θέμα οίκτου η πολιτεία και η κοινωνία π.χ  να έχει προβλέψει για τις ανάγκες των ανθρώπων με κινητικά προβλήματα (δεν με απασχολεί να το γράψω διαφορετικά)?. Πως μπορεί να κινηθεί εύκολα κανείς με το ειδικό του αμαξίδιο ή όπως αλλιώς θέλεις πες το, χωρίς να βασανίζεται στους δρόμους μιας πόλης και πολύ περισσότερο μιας επαρχιακής πόλης ή ενός χωριού?. Πως μπορεί να περάσει τα φανάρια ένας τυφλός χωρίς να εξαρτάται από κανέναν? Πόσο εύκολα έχει πρόσβαση στο σχολείο ένας μαθητής που κινείτε με καροτσάκι?  Μπορεί να πάει κανείς από τους ανθρώπους με τις ιδιαίτερες ή για να το θέσω αλλιώς με τις διαφορετικές ανάγκες από τους υπόλοιπους, εύκολα σε όλους τους χώρους ψυχαγωγίας (σινεμά, θέατρο κτλ)? Άσε λίγο στην άκρη τους δυσλεξικούς και σκέψου αυτά που ρωτάω.
Μήπως αυτό για το οποίο μιλάμε δεν είναι ο «οίκτος» αλλά ο πολιτισμός, δηλαδή η δυνατότητα μιας κοινωνίας να αναγνωρίζει τις ανάγκες όλων, χωρίς εξαίρεση, των πολιτών της και να φροντίζει να τους δίνει ίσες ευκαιρίες ζωής?
Τι σημαίνει για σένα ίσες ευκαιρίες ζωής? Αφήνω τους πάντες να κολυμπήσουν μόνοι τους στον ωκεανό χωρίς να ξέρουν κολύμπι κι όποιος αντέξει? Το θέμα επαφίεται στον καθένα ξεχωριστά ή μας αφορά όλους? Μήπως όλοι έχουμε τις ίδιες πιθανότητες να βιώσουμε το ίδιο δύσκολες καταστάσεις όπως ένα παιδί με σύνδρομο Down, δυσλεξία, αυτισμό, ή κινητικά προβλήματα που μπορεί να προκύψουν από ένα ατύχημα?
Αντιλαμβάνομαι πλήρως γιατί είσαι τόσο αυστηρή και επιμένεις στο θέμα οίκτου και της εκμετάλλευσης του. Συμβαίνει κι αυτό δηλαδή η εκμετάλλευση αλλά, και μόνη σου έθεσες το ερώτημα κάποια στιγμή «μαζί με τα ξερά αφήνουμε να καίγονται και τα χλωρά»?
Δεν μιλάω για τις ανάγκες μου, τα θέλω μου και κοπανιέμαι μόνη μου/ μόνος μου για να τις καλύψω?  Οk τις καλύπτω εγώ και μετά οι υπόλοιποι απαιτώ να κάνουν το ίδιο έτσι ακριβώς όπως εγώ?
Και θα σου μιλήσω ανοιχτά spaceoddity, όπως ανοιχτά μιλάς και συ. Ο καθένας μας μπορεί να έχει εξίσου δύσκολες εμπειρίες όπως αυτή η δικιά σου και να είναι εξίσου με σένα αξιέπαινος (το λιγότερο που μπορεί να πει κανείς) που τα έχει καταφέρει. Αυτό δεν σημαίνει ότι επειδή «εμείς» τα καταφέραμε πρέπει όλοι οι άλλοι να κριθούν σε σύγκριση με «εμάς» και με το αν πράττουν και λειτουργούν όπως «εμείς».
Το να απλώνεις το χέρι σου στον διπλανό σου να δίνεις βοήθεια δεν είναι θέμα οίκτου. Ακόμη και από καθαρά ωφελιμιστική σκοπιά να το δεις κάνεις και τη δική του ζωή κάνει πιο εύκολη. Το να δέχεσαι τη βοήθεια των άλλων για να σταθείς στα πόδια σου μόνος σου δεν είναι αναξιοπρέπεια, ή αδυναμία. Είναι ωριμότητα, αυτοεκτίμηση και αυτογνωσία.
Ναι ο κωφός, ο δυσλεξικός, ο κουτσός, ο μονόχειρας και ότι άλλο θέλεις φίλε lio το ξέρει ότι είναι διαφορετικός. Το θέμα δεν είναι να του τονίζεις τη διαφορετικότητα του αλλά, το πόσο του επιτρέπεις να ζει το ίδιο αξιοπρεπώς μαζί με σένα τον μη διαφορετικό.
Και με συγχωρείτε για το λογύδριο…..αλλά κι εγώ γράφω για να γράφω...είμαι αργόσχολη ;D
Τίτλος: Απ: Καθηγητής + δυσλεξία
Αποστολή από: spaceoddity στις Ιανουάριος 23, 2007, 12:11:02 μμ
mat σωστά όλα αυτά που γράφεις. Αλλά υπενθυμίζω ότι το θέμα μας είναι "καθηγητής + δυσλεξία". Και στο θέμα αυτό η άποψή μου είναι "όχι δυσλεκτικός φιλόλογος στη Δευτεροβάθμια ή δάσκαλος στην Πρωτοβάθμια" (και για να το επεικτείνω, "όχι ανορθόγραφος φιλόλογος στη Δευτεροβάθμια ή δάσκαλος στην Πρωτοβάθμια" για να μη νομίσει κανείς ότι στιγματίζω τους δυσλεκτικούς: αλλα στιγματίζω βεβαίως τους ανορθόγραφους φιλόλογους και δασκάλους - τι ορθογραφία θα μάθει η κόρη μου από ανορθόγραφη δασκάλα; λέω λοιπόν ότι ΚΑΘΗΚΟΝ του φιλόλογου ειδικά είναι να ξεπεράσει την ανορθογραφία του, είτε αυτή οφείλεται σε δυσλεξία, είτε σε βαρεμάρα είτε σε οτιδήποτε άλλο). Τώρα, το να απλώνουμε χέρι βοήθειας, έχω πει σε άλλο post ότι ΝΑΙ με κάθε τρόπο να το κάνουμε (και να είσαι σίγουρη ότι το κάνω και εγώ σε όλες τις εκφανσεις της ζωής μου, όπως αντίστοιχα βοηθήθηκα από τους άλλους όταν ήμουν εγώ σε δύσκολη θέση). ΟΧΙ όμως να ενθαρρύνουμε τη "σημαιοποίηση" του προβλήματος.
Σαφώς και είναι εγκληματικό που δεν υπάρχουν προβλέψεις για τα ΑΜΕΑ σε δημόσιους χώρους (και ακόμα χειρότερα, όταν αυτές υπάρχουν βανδαλίζονται ή παραβιάζονται από τους "φυσιλογικούς").
ΟΧΙ και πάλι ΟΧΙ ο γονιός να θεωρεί εφόδιο επιτυχίας του δυσλεξικού παιδιού το χαρτί, που τον προστατεύει από το σκληρό κόσμο των μη-δυσλεξικών. ΝΑΙ να το πάρει, αλλά να του μάθει να το χρησιμοποιεί στην ΕΣΧΑΤΗ ανάγκη. Αν αυτό ακούγεται Σπαρτιάτικο, ε ας είναι, τι να πω... Τέλος, το γεγονός ότι εγώ τα κατάφερα οφείλεται αποκλειστικά και μόνο σε θέληση και πείσμα, και αυτό είναι κάτι ανεξάρτητο από αναπηρίες/διαταραχές/αναταραχές/προβλήματα, είναι κάτι που αφορά τη ζωή και την επιτυχία του κάθε ανθρώπου, "φυσιολογικού" και μη...
(άσχετο-σε ζηλεύω που είσαι αργόσχολη... εγώ δυστυχώς έχω πήξει, και τα posts μου δεν είναι παρά διαλείμματα στο πήξιμο... :( )
Τίτλος: Απ: Καθηγητής + δυσλεξία
Αποστολή από: dys στις Ιανουάριος 23, 2007, 01:29:09 μμ
Lio συγνώμη που θα το πω αλλά σου λείπει η γνώση για το .. "αντικείμενο"

μια κοντινή επικοινωνία με κάποιον συνάδελφο που να έχει κάνει επιμόρφωση στο πανεπιστήμιο Πατρών
θα βοηθούσε αρκετά στο να αποκτήσεις περισσότερη τεκμηρίωση.
Τίτλος: Απ: Καθηγητής + δυσλεξία
Αποστολή από: mat στις Ιανουάριος 23, 2007, 01:42:37 μμ
Spaceoddity, ευχαριστώ που με επαναφέρεις στην τάξη.
Νόμιζα ότι η ερώτηση ήταν ανοιχτού τύπου και όχι κλειστού τύπου. Και αφού πρέπει με το ζόρι να απαντήσει κανείς μονολεκτικά ή τουλάχιστόν επιλέγοντας μία από τις πολλαπλές απαντήσεις που δίνονται στο θέμα. Τοποθετούμαι ευθέως και ευθαρσώς.
Δεν με απασχολεί αν ο νηπιαγωγός, ο δάσκαλος ή ο καθηγητής που θα διδάξει το παιδί μου είναι δυσλεξικός.

Για να φτάσει να είναι νηπιαγωγός, δάσκαλος ή καθηγητής προφανώς θα έχει καταφέρει να υπερβεί τα εμπόδια που του θέτει μια διαδικασία καθόλου ευνοϊκή προς τους δυσλεξικούς ή τουλάχιστον εξίσου δύσκολη όσο και για τους υπολοίπους.
Με ενδιαφέρει όμως αυτός που θα πάει να διδάξει το παιδί μου να είναι όχι απλώς επαρκώς αλλά ΑΠΟΛΥΤΑ επαρκής ως προς τα Ψυχοπαιδαγωγικά ζητήματα.
Με ενδιαφέρει επίσης να τον έχουν περάσει από ψιλή κρησάρα που λένε, σε ότι αφορά την ψυχολογία και την προσωπικότητα του.
Να είναι ιατρικώς βεβαιωμένο με βούλες και χαρτιά ότι δεν είναι αλκοολικός, ψυχασθενής ή ψυχικά διαταραγμένος και διαστρεμμένος.
Να ελέγχεται από την πολιτεία και να αξιολογείτε κάθε τόσο ώστε να διασφαλίζετε ότι κάνει για αυτή τη δουλειά όχι γιατί είναι απλώς και μόνον επιστημονικά καταρτισμένος στο αντικείμενο. Κι αν δεν κάνει να τον διώχνουν.
Δεν με απασχολεί αν θα μάθει καλή ορθογραφία η κόρη μου ή ο γιος μου αλλά με απασχολεί οι άνθρωποι που υποτίθεται θα καλλιεργήσουν τις κοινωνικές του δεξιότητες δεν θα σπείρουν και δεν θα εδραιώσουν στη ψυχούλα του τον φόβο και τον πανικό. Δεν θα το κάνουν να τρέμει για αυτό που είναι και επειδή δεν είναι όπως οι άλλοι το θέλουν. Θέλω να μην το κάνουν δυστυχισμένο χωρίς πίστη στον ευατό του και θα του στερήσουν τη μεγαλύτερη χαρά και ικανότητα της ζωής του. Να μπορεί να μαθαίνει επί της ουσίας τον ευατό του και τη ζωή κι όχι επι των τύπων.. Να του μάθουν να επικοινωνεί (να ακούει και να ακούγεται) και να γίνεται κοινωνός σε κάθε τι που συμβαίνει γύρο του. Θέλω να μην του προσθέσουν τίποτα περισσότερο πάνω στις δικές μου ανεπάρκειες  και δυσλειτουργίες ως γονιός.
Με άλλα λόγια με νοιάζει πρώτα από όλα και πιο πολύ να μην βγει από το σχολείο ψυχικά διαταραγμένο ή να μην του προσθέσουν περισσότερη διαταραχή από αυτή που πιθανόν του έχω προξενήσει εγώ, αν δεν μπορούν να κάνουν τίποτα άλλο.
Και ξέρεις κάτι άλλο την έχω γραμμένη στα παλιά μου τα παπούτσια αυτή τη "σκληρή πραγματικότητα της αγοράς εργασίας". Λίγο με νοιάζει αν το παιδί μου θα γίνει στέλεχος σε πολυεθνική επειδή και μόνο θα ξέρει καλή ορθογραφία, μαθηματικά κι όλα τα υπόλοιπα. Ή λίγο με νοιάζει αν θα ασκεί επιστημονικά επαγγέλματα.
Ας βγάζει τα προς το ζην όπως θέλει και όπως μπορέσει. Αρκεί να είναι σε θέση να μπορεί να ΖΕΙ την κάθε μέρα  χωρίς γκρίνια και μιζέρια.
Για να σε προλάβω τώρα ξέρω τι θα μου πείς ότι είμαι, όχι εκτός θέματος αλλά,  εκτός πραγματικότητας…. Αλλά ξέρεις κάτι δεν με νοιάζει γιατί ζω μέσα στην πραγματικότητα και ξέρω πολύ καλά τι επιτρέπετε και τι όχι. Αν το να ακούω, να σκέφτομαι και να θέλω είναι μειονεξία ας το κρίνουν οι σωστά προγραμματισμένοι εγκέφαλοι αυτού του Κόσμου και ας πράξουν τα ανάλογα….
Ευτυχώς που οι κρατούντες την κοινωνία στα χέρια τους στην προκύρηξη του ΑΣΕΠ προβλέπουν το εξής:
"β) Με προφορική εξέταση.
Σε προφορική εξέταση υποβάλλονται υποψήφιοι που είναι τυφλοί, αμβλύωπες, κωφοί, βαρήκοοι, δυσλεξικοί, καθώς και υποψήφιοι με νευρολογικά και ορθοπεδικά προβλήματα ή άλλα προβλήματα που δεν τους επιτρέπουν να εκφράζονται γραπτώς"
Δυστυχώς όμως:
Δεν προβλέπουν τίποτα για όσους ανέφερα εγώ δηλαδή αλκοολικούς, ψυχασθενείς κτλ.
Αυτοί δεν διαθέτουν συνήθως ή δεν δείχνουν κανένα «χαρτί» προκειμένου να διοριστούν στο δημόσιο.
Άραγε γιατι δεν θέλουν τον οίκτο και τη συμπόνια κανενός? :-\
Τίτλος: Απ: Καθηγητής + δυσλεξία
Αποστολή από: lio στις Ιανουάριος 23, 2007, 01:54:23 μμ
Για να καταλάβω το "ευγενικό" σου σχόλιο...κατά τη γνώμη σου,για να είναι κάποιος εντός θέματος και να γράφει πράγματα ουσίας,πρέπει να συμφωνεί μαζί σου... ???

Κάπου παραπονιόσουν ότι σου χρειάζεται μια γερή κόντρα για να ξεδώσεις. Βρήκαμε βλέπω την ευκαιρία και την αρπάξαμε απ’ τα μαλλιά (ωχ, σόρυ από την κόμη)

Αν δεν κάνω λάθος εγώ άνοιξα το θέμα αγαπητή. Αν θέλεις να μιλήσεις για την δυσλεξία ή τα δυσλεκτικά παιδιά ή την υποστήριξη προς αυτά της κοινωνίας και την δυνατότητα που τους δίνεται για επαγγελματική αποκατάσταση στο δημόσιο, ή για την ανικανότητα των «φυσιολογικών» καθηγητών ή τους τρόπους που επιλέγει το εκπαιδευτικό σύστημα τον πτυχιούχο και τον χρίζει καθηγητή, άνοιξε άλλο θέμα. 8)

Τίτλος: Απ: Καθηγητής + δυσλεξία
Αποστολή από: sophie στις Ιανουάριος 23, 2007, 02:04:07 μμ
ΟΧΙ και πάλι ΟΧΙ ο γονιός να θεωρεί εφόδιο επιτυχίας του δυσλεξικού παιδιού το χαρτί, που τον προστατεύει από το σκληρό κόσμο των μη-δυσλεξικών. ΝΑΙ να το πάρει, αλλά να του μάθει να το χρησιμοποιεί στην ΕΣΧΑΤΗ ανάγκη. Αν αυτό ακούγεται Σπαρτιάτικο, ε ας είναι, τι να πω...

Δε νομίζω ότι η έκφρασή μου έχει καμία σχέση με αυτό που λες.Εγώ δε μίλησα για "Σπαρτιάτικη νοοτροπία" ούτε σε σχέση με χαρτιά,ούτε σε σχέση με "σημαίες".Δήλωσα ξεκάθαρα ότι "Σπαρτιάτικη νοοτροπία" είναι να πετάμε απ'έξω ανθρώπους που
...Εφόσον έχουν τα προσόντα και μπορούν να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις του επαγγέλματος,έχουν δικαίωμα να γίνουν ό,τι θέλουν.

Και,για σταθείτε ρε παιδιά,γιατί με τρελαίνει κάπως όλο αυτό! ::)
Ποια είμαι εγώ που θα κρίνω αν μπορεί ή δεν μπορεί ένας άνθρωπος να είναι εκπαιδευτικός?Τον είδα στην τάξη να δουλεύει και δε μου κάνει?Και με τι κριτήρια θα τον κρίνω,τι είμαι αυθεντία στο είδος?Υπάρχουν άλλοι που είναι αρμόδιοι γι'αυτή τη δουλειά.Αφού λοιπόν αυτοί οι άλλοι (που ξέρουν πολύ περισσότερα πράγματα από μένα!),τον κρίνουν ικανό,εμένα μου φτάνει και μου περισσεύει.
Και στο κάτω κάτω,πόσους δυσλεκτικούς φιλολόγους ξέρετε?Προσωπικά κανένα.Αυτό δείχνει ότι οι άνθρωποι ξέρουν τις δυνατότητές τους και δεν το επιλέγουν γιατί,πολύ απλά,δεν μπορούν να αντεπεξέλθουν στις απαιτήσεις.Αλλά ακόμα κι αν ήξερα,δε θα κόλλαγα,έτσι άκριτα,χωρίς να έχω ιδέα για το μέγεθος του πρόβλήματός του ή για το πως κάνει τη δουλειά του,μία ταμπέλα "δυσλεκτικός=ανίκανος εκπαιδευτικός"!!!Εύκολα βγάζουμε συμπεράσματα όταν γενικεύουμε έτσι αυθαίρετα... :(
Τίτλος: Απ: Καθηγητής + δυσλεξία
Αποστολή από: sophie στις Ιανουάριος 23, 2007, 02:18:18 μμ
Κάπου παραπονιόσουν ότι σου χρειάζεται μια γερή κόντρα για να ξεδώσεις. Βρήκαμε βλέπω την ευκαιρία και την αρπάξαμε απ’ τα μαλλιά (ωχ, σόρυ από την κόμη)

Αν δεν κάνω λάθος εγώ άνοιξα το θέμα αγαπητή. Αν θέλεις να μιλήσεις για την δυσλεξία ή τα δυσλεκτικά παιδιά ή την υποστήριξη προς αυτά της κοινωνίας και την δυνατότητα που τους δίνεται για επαγγελματική αποκατάσταση στο δημόσιο, ή για την ανικανότητα των «φυσιολογικών» καθηγητών ή τους τρόπους που επιλέγει το εκπαιδευτικό σύστημα τον πτυχιούχο και τον χρίζει καθηγητή, άνοιξε άλλο θέμα. 8)

Προφανώς έχεις κάποιο προσωπικό πρόβλημα μαζί μου.Δεν ξέρω,φυσικά, το λόγο και ούτε και με απασχολεί.
Όταν θίγομαι συνηθίζω να απαντώ.Τώρα αν θέλεις ένα σχόλιο,χάριν αστεϊσμού,που έκανα να το "μεταφράσεις" σε χαρακτηριστικό μου γνώρισμα,πάλι δε με απασχολεί.
Αν θέλεις ένα θέμα που ανοίγεις εσύ να το συζητάς μόνο με ανθρώπους που συμφωνείς,κλείδωσέ το και επέτρεψε μόνο σε αυτούς τους ανθρώπους να σου απαντούν
Αν δεν μπορείς να καταλάβεις ότι η εκπαίδευση αυτών των παιδιών,έχει άμεση σχέση με το αν θα γίνουν μελλοντικά ικανοί δυσλεκτικοί εκπαιδευτικοί ή όχι,επίσης δεν μπορώ να στο εξηγήσω καλύτερα.
Αν δεν μπορείς,τέλος,μία αντιπαράθεση απόψεων να τη χειριστείς και την εξελίσσεις σε μία προσωπική αντιπαράθεση (δεν ξεκίνησα εγώ να γράψω ότι "γράφεις για να γράψεις"),προσωπικά αρνούμαι να σε ακολουθήσω,γιατί πολύ απλά,δε μου αρέσει να τσακώνομαι.Με την spaceoddity έχουμε έρθει σε κόντρα απόψεων στο παρελθόν,αλλά την σέβομαι απόλυτα γιατί ακριβώς διατηρήθηκε εκεί και δεν το προσωποποίησε,γεγονός που το εκτίμησα απόλυτα.Εσύ όμως το "γυρίζεις" αλλού το πράγμα και δεν μπορώ να σου αποδείξω ότι δεν είμαι ελέφαντας,φυσικά... :-X
Τίτλος: Απ: Καθηγητής + δυσλεξία
Αποστολή από: lio στις Ιανουάριος 23, 2007, 03:39:29 μμ
όμως διακρίνω μια νότα παράπονου στην έξυπνη παραποίηση που έκανες...

Καμία σχέση. Αυτό το στιχάκι κυκλοφορεί από μειλ σε μειλ εδώ και πολύ καιρό... Βρε μανία να ψάχνεις προσωπικές ιστορίες σε κάθε κουβέντα ;D

βρε συ lio, δεν εννοούσα τους "αναγραμματισμούς": το e-mail αυτό το έχω λάβει πάμπολλες φορές... αναφερόμουν βέβαια στο "θα μπορούσα να είχα λατρέψει την εκπαίδευση", κατά παραποίηση του "λατρεύω την εκπαίδευση"-default του forum... understand? ;D

Οκ τοπιασα. Μήπως να προσθέταμε ΑΛΛΑ ΕΤΣΙ ΕΙΝΑΙ ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ; :)
Τίτλος: Απ: Καθηγητής + δυσλεξία
Αποστολή από: lio στις Ιανουάριος 23, 2007, 03:41:55 μμ
...οι υπόλοιποι πλην της spaceoddity γράφουν για να γράφουν...
Δεν έχω να γράψω κάτι άλλο για να γράψω... ::)
Για να καταλάβω το "ευγενικό" σου σχόλιο...κατά τη γνώμη σου,για να είναι κάποιος εντός θέματος και να γράφει πράγματα ουσίας,πρέπει να συμφωνεί μαζί σου... ???

Νομίζω συνηθίζεται να την λένε σε όσους βγαίνουν απ’ το θέμα οι κ. διαχειριστές. Δίκιο έχεις βέβαια, εγώ δεν είμαι διαχειριστής, ΚΑΙ ΟΥΤΕ ΚΑΙ ΣΚΟΠΕΥΩ ΝΑ ΓΙΝΩ.
Τίτλος: Απ: Καθηγητής + δυσλεξία
Αποστολή από: sophie στις Ιανουάριος 23, 2007, 03:43:14 μμ
Και επειδή δε μου αρέσει να αφήνω μισά αυτά που λέω...
...Αν θέλεις να μιλήσεις για την δυσλεξία ή τα δυσλεκτικά παιδιά...
Απαντώ με δικά σου λόγια :
Με αφορμή συζήτηση που ξεκίνησε σε άλλο θέμα θα ήθελα να ρωτήσω τη γνώμη σας για τα εξής:
- έχετε προσωπικές εμπειρίες από δυσλεξία; Τι εμπειρίες έχετε από δυσλεκτικούς μαθητές;
Όλη η πρώτη σελίδα δε του θέματος είναι για δυσλεξία και δυσλεκτικούς μαθητές.

Επίσης :
...ή την υποστήριξη προς αυτά της κοινωνίας και την δυνατότητα που τους δίνεται για επαγγελματική αποκατάσταση στο δημόσιο
Βρες μου ένα σημείο που ανέφερα εγώ για δημόσιο... ???

Πώς λοιπόν εγώ και οι υπόλοιποι συνάδελφοι (εκτός της spaceoddity) βγήκαμε εκτός του θέματος σου? Ειλικρινά θα ήθελα να μου εξηγήσεις ώστε να μην επαναληφθεί και για να δεις ότι δεν συνηθίζω να κάνω κριτική-διαφωνώ με το "λέγοντα" αλλά με τα λεγόμενα.
Τίτλος: Απ: Καθηγητής + δυσλεξία
Αποστολή από: lio στις Ιανουάριος 23, 2007, 03:46:16 μμ
Με την spaceoddity έχουμε έρθει σε κόντρα απόψεων στο παρελθόν,αλλά την σέβομαι απόλυτα γιατί ακριβώς διατηρήθηκε εκεί και δεν το προσωποποίησε,γεγονός που το εκτίμησα απόλυτα.Εσύ όμως το "γυρίζεις" αλλού το πράγμα και δεν μπορώ να σου αποδείξω ότι δεν είμαι ελέφαντας,φυσικά... :-X

Εάν θεωρείς ότι σκόπιμα συμφωνώ με την spaceoddity και διαφωνώ μαζί σου να σε πληροφορήσω ότι κάνεις λάθος. Δεν υπάρχει ίχνος προσωπικής αντιπαράθεσης μαζί σου. Για την spaceoddity το έχω ήδη πει ότι «συμφωνούμε επικίνδυνα» και πίστεψέ με όσο σε ξέρω την ξέρω. Δεν κυκλοφορώ στο φόρουμ μαζεύοντας «ψήφους» και ήξερα από την αρχή ότι θα χάσω σε δημοτικότητα ανοίγοντας τέτοιο θέμα. ΙΣΩΣ παρατήρησες ότι τα ποστ μου είναι τα πιο (ή από τα πιο) μικρά. Το πώς κατάφερες να προσβληθείς τόσο θανάσιμα με εκπλήσσει. Ζητώ ταπεινά συγνώμη για τον «αστεϊσμό».
Τίτλος: Απ: Καθηγητής + δυσλεξία
Αποστολή από: sophie στις Ιανουάριος 23, 2007, 04:06:15 μμ
Παραβλέπω τα περί δημοτικότητας και ψήφων (!) και περιμένω να απαντήσεις στο πού κάναμε λάθος και γράφαμε άσχετα πράγματα από αυτά που ζητούσες. ???
Τα υπόλοιπα σε pm,γιατί δεν αφορούν κανέναν άλλον. :P
Τίτλος: Απ: Καθηγητής + δυσλεξία
Αποστολή από: mavoglou στις Ιανουάριος 23, 2007, 11:00:13 μμ
Προτείνω επίσης όσοι γεννηθήκανε ψευδείς να μην γίνονται ρήτορες.

Όχι όχι, αρχαίε Δημοσθένη, δεν εννοούσα εσένα, προς Θεού, όλους τους άλλους εννοούσα!

 

Τίτλος: Απ: Καθηγητής + δυσλεξία
Αποστολή από: spaceoddity στις Ιανουάριος 24, 2007, 12:53:21 πμ
Προτείνω επίσης όσοι γεννηθήκανε ψευδείς να μην γίνονται ρήτορες.

Όχι όχι, αρχαίε Δημοσθένη, δεν εννοούσα εσένα, προς Θεού, όλους τους άλλους εννοούσα!

 



συνάδελφε, ΑΥΤΟ ακριβώς εννοώ.
Ο Δημοσθένης με προσπάθεια, πείσμα και θέληση έγινε αυτό που έγινε. Δεν φόρεσε καμιά ταμπέλα που να γράφει "είμαι ψευδός και αδικημένος από τη φύση, απαιτώ ειδική μεταχείριση ως ελάχιστο αντάλλαγμα της κοινωνίας προς εμέ που γεννήθηκα με αυτό το ελάττωμα, και παρά το ότι το πιθανότερο είναι να μην ανταπεξέλθω στα αυξημένα καθήκοντα της θέσης που ζητώ γιατί δεν έχω δα και τη σιδερένια θέληση, θέλω από κατανόηση στην ιδιαιτερότητά μου και σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα και κατακραυγή του κοινωνικού αποκλεισμού και ρατσισμού να με κάνετε ρήτορα".
Αν πρόσεξες, από τα γραφόμενά μου ανακύπτει η άποψη (άμεσα ή έμμεσα) ότι αν ο δυσλεκτικός φιλόλογος καταφέρει να ξεπεράσει την αδυναμία του με την ορθογραφία, δεν θα αναγκαστεί καν να μπει στο δίλημμα για το αν πρέπει να γίνει καθηγητής ή όχι, γιατί απλούστατα δεν θα χρειαστεί καν να παρουσιάσει το "χαρτί" και να αναφέρει το γεγονός ότι είναι δυσλεκτικός (άλλωστε, έχει καμιά ταμπέλα στο κεφάλι που να το γράφει;)... θα έχει αγωνιστεί με την επιμονή του και τις δυνάμεις του και μόνο... ΜΑΓΚΙΑ του. Το να δεχτώ όμως εγώ έναν ανορθόγραφο καθηγητή επειδή έτυχε να γεννηθεί με το ελάττωμα αυτό και πως να το κάνουμε, το όνειρό του ήταν να γίνει καθηγητής φιλόλογος, ε ΔΕΝ το δέχομαι. Και αντιπαρέρχομαι τα σχόλια των φίλων sophie-mat περί χαρακτήρα-δικαιοσύνης-αρχών-ψυχικής υγείας του καθηγητή, γιατί έλεος πια! Αυτά ΕΞΥΠΑΚΟΥΕΤΑΙ ότι υποχρεούται να τα έχει ο καθηγητής!!! να δεχτώ ότι αρκεί ο φιλόλογος ή ο μαθηματικός να είναι εξαιρετικής πάστας άνθρωποι, κι ας μην ξέρουν γρι ορθογραφία γραμματική συντακτικό ο πρώτος, και αριθμητική ο δεύτερος;;; Θα συμφωνήσω κι εγώ με τη lio, ότι σαν να μου φαίνεται πως δεν παίρνουμε και πολύ στα σοβαρά τον εαυτό μας οι εκπαιδευτικοί... Τέλος, θα επανέλθω αργότερα με άλλη μια προσωπική εμπειρία (εγώ έτσι εκφράζομαι, άλλοι με αναλύσεις, ο καθένας με ότι πιστεύει ότι θα τεκμηριώσει καλύτερα τις απόψεις του).
Τίτλος: Απ: Καθηγητής + δυσλεξία
Αποστολή από: spaceoddity στις Ιανουάριος 24, 2007, 01:16:54 πμ
και να κάνω μια άλλη ερώτηση, στο ίδιο πνεύμα: θα δεχόσασταν να σας κάνει εγχείρηση ένας γιατρός με Πάρκινσον; Μήπως θα μπαίνατε να πετάξετε σε αεροπλάνο με πιλότο που έχει 10 βαθμούς μυωπίας; Λίγη σοβαρότητα ρε παιδιά...
Τίτλος: Απ: Καθηγητής + δυσλεξία
Αποστολή από: mat στις Ιανουάριος 24, 2007, 03:01:51 πμ
Κοίτα spaceoddity, το καταλάβαμε εσύ δεν θέλεις τους δυσλεξικούς ως εκπαιδευτικούς στο σχολείο παρά μόνο με πιστοποιητικό ότι δεν έχουν κάνει ποτέ δήλωση των κοινωνικών (ούπς) των δυσλεκτικών ικανοτήτων τους αλλά και με πιστοποιητικό ότι έχουν αποποιηθεί την ιδιαιτερότητα τους και τη μοναδικότητα τους.
Τώρα πως τεκμηριώνεις αυτό το: «σαν να μου φαίνεται πως δεν παίρνουμε και πολύ στα σοβαρά τον εαυτό μας οι εκπαιδευτικοί...»? ???
Μου το εξηγείς κι εμένα? Αλλά σε παρακαλώ όχι με περιπτωσιολογίες του τύπου προσωπικές εμπειρίες αποκλειστικά και μόνο δικές σου ή του γνωστού της γνωστής του γνωστού σου …ω γνωστέ (δοτική δεν είναι αυτό? Ας μου απαντήσει παρακαλώ ένας μη δυσλεξικός φιλόλογος).  :P
Διότι ο μόνος τρόπος να με πείσεις με τη μέθοδο των προσωπικών ιστοριών θα είναι να μου παραθέσεις τόσες ιστορίες που θα συλλέξεις από δειγματοληπτική έρευνα με σωστά επιλεγμένο δείγμα έτσι ώστε, να τεκμηριώνεις τουλάχιστον την όποια θέση σου με ένα έγκυρο στατιστικό αποτέλεσμα.
Επιπλέον, παρακαλώ να μου δοθούν στοιχεία για το πώς αυτό το μεγάλο ΕΞΥΠΑΚΟΥΕΤΑΙ που γράφεις ελέγχεται επί του πραγματικού από το κράτος, τη Πολιτεία. Γιατί ούτε αυτοί που δίνουμε εξετάσεις στο ΑΣΕΠ, ούτε αυτοί που διορίζονται μέσω της επετηρίδας των αναπληρωτών -(για την εισαγωγή μας στην εκπαίδευση με δύο μέτρα και σταθμά ούτε κουβέντα φυσικά)- περνάνε τέτοιου είδους έλεγχο και πολύ περισσότερο οι ήδη διορισμένοι.
Επειδή, δεν καταλαβαίνεις ή δεν θέλεις να καταλάβεις με αναλύσεις να σου πώ ότι έχω δύο προσωπικές εμπειρίες όπου εκπαιδευτικοί που διδάσκουν σε σχολεία έχουν σοβαρή μορφή ψυχικής ασθένειας και κάνουν χρήση ψυχοφαρμάκων για να μπορούν να σταθούν και να λειτουργήσουν και το παρόν νομοθετικό πλαίσιο λειτουργίας του εκπαιδευτικού συστήματος δεν προβλέπει πουθενά κάτι για να προστατέψει τόσο τα παιδιά, όσο και τους ίδίους τους ψυχικά ασθενείς. Δίνοντας στους τελευταίους τη δυνατότητα να απασχοληθούν σε άλλες θέσεις λιγότερο «ψυχοφθόρες» και για τις δύο πλευρές.
Επίσης, έχω περισσότερες από δύο προσωπικές ιστορίες να σου αφηγηθώ για καθηγητές που είναι αλκοολικοί και οι οποίοι διδάσκουω.- Φαντάζομαι να γνωρίζεις τις συνέπειες από την χρήση του αλκοόλ και άλλων ουσιών…- Και πάλι με τη κοινωνική συνενοχή των συναδέλφων τους και την αδυναμία του πλαισίου αποσιωποιούν τέτοιες καταστάσεις και δεν λαμβάνεται κανένα μέτρο προστασίας και για τις δυο πλευρές.
Τέλος, μη μου πεις πάλι ότι είμαι εκτός θέματος γιατί και η δικιά σου ερώτηση περί χειρουργού και πάρκινσον είναι άσχετη με το θέμα Καθηγητής και Δυσλεξία. 8)

Τίτλος: Απ: Καθηγητής + δυσλεξία
Αποστολή από: mat στις Ιανουάριος 24, 2007, 03:17:02 πμ
Α και τις λεπτομέρεια από τις προσωπικές ιστορίες για τις περιπτώσεις των καθηγητών που ανάφερα παραπάνω θα τις δώσω στη εκπομπή "Αξίζεις να δεις..." ή σε καμία άλλη παρόμοια εκπομπή. Αφού θα τους διαπομπέψω που θα τους διαπομπέψω τους ανθρώπους (δεν μου φταίνε αυτοί εννοείτε) να βγάλω και γω το διάφορό μου από το θέμα ;D

Επ’ ευκαιρία, επειδή μου αρέσει να επιδεικνύομαι, να σου πω ότι οι προσωπικές ιστορίες έχουν επιστημονική αξία μόνο όταν εντάσσονται σε μια βιωματική προσέγγιση των φαινομένων που εξετάζουμε ή μελετάμε. Υπάρχει βιωματική προσέγγιση της ιστορίας πχ.
Και για να ξαναμπώ στο θέμα θα είχα να προτείνω μια βιωματική προσέγγιση του θέματος ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΚΑΙ ΔΥΣΛΕΞΙΑ 8)
Τίτλος: Απ: Καθηγητής + δυσλεξία
Αποστολή από: spaceoddity στις Ιανουάριος 24, 2007, 08:26:16 πμ
πολύ ωραία λοιπόν, γύρισέ το σε προσωπική επίθεση και εναντίον μου, mat... επί της ουσίας δεν απαντάς στην απλή ερώτηση "να δεχτώ ότι αρκεί ο φιλόλογος ή ο μαθηματικός να είναι εξαιρετικής πάστας άνθρωποι, κι ας μην ξέρουν γρι ορθογραφία γραμματική συντακτικό ο πρώτος, και αριθμητική ο δεύτερος;;;" και παρεξηγιέσαι κιόλας και αναρωτιέσαι ΠΟΥ βλέπω την έλλειψη σοβαρότητας... έχεις λοιπόν δηλώσει ότι δεν σε νοιάζει αν κάνει ορθογραφικά λάθη ο φιλόλογος (και κατ'επέκταση, αριθμητικά ο μαθηματικός και πάει λέγοντας για τις άλλες ειδικότητες, και δεν μιλάμε για να του ξεφύγει ένα λαθάκι, αλλά συστηματικά) αρκεί να είναι καλός και ολοκληρωμένος και υγιής. Ε, κάτσε λοιπόν στο τραπέζι του χειρουργείου να σε χειρουργήσει μη-αλκοολικός, μη-ψυχασθενής χειρούργος με Πάρκινσον και μπες σε αεροπλάνο με αρίστου χαρακτήρα, αλλά στραβό, κουφό, κουτσό και κουλό πιλότο :P. Και φυσικά δεν έχω καμία αυταπάτη για το αν πείθουν τα πραγματικά, ρεαλιστικά παραδείγματα στη χώρα που ζούμε, έχεις απόλυτο δίκιο, δεν μπορώ να πείσω (σχεδόν) κανέναν... αφού υπάρχουν οι βαθυστόχαστοι αναλυτές, που μας φλομώνουν στη θεωρία με το πρόσχημα πάντα της κοινωνικής ευαισθησίας και δικαιοσύνης... μαύρισέ μου τώρα άλλον ένα βαθμό το κάρμα μου, έχω συνηθίσει άλλωστε ;D
Τίτλος: Απ: Καθηγητής + δυσλεξία
Αποστολή από: matina στις Ιανουάριος 24, 2007, 08:58:24 πμ
Θα παραθέσω κι εγώ κάποιες προσωπικές εμπειρείες με μαθητές που πιθανότατα να είναι λίγο εκτός θέματος.
 Είχα κάποια στιγμή μαθητή ο οποίος εξαιτίας σημαντικών προβλημάτων υγείας μου ζήτησε να του δοθούν δεύτερα βιβλία από τα περισσότερα μαθήματα, κυρίως εκείνα που είναι μεγάλα και βαριά για να τα έχει μόνιμα στο σχολείο για να μην χρειάζεται να κουβαλάει αυτά που έχει για διάβασμα στο σπίτι. Εννοείται πως ότι υπήρχε δόθηκε στο παιδί και κανείς δεν διανοήθηκε να σκεφτεί ότι χρησιμοποιεί την ιδιαιτερότητα του για να έχει ξεχωριστή μεταχείρηση από τους καθηγητές, ούτε ότι το έβαλε ταμπέλα για προστασία. Μήπως πιστεύει κανείς ότι θα έπρεπε να το κρύψει και να προσπαθήσει να ανταπεξέλθει όπως οι υπόλοιποι συμμαθητές του κουβαλώντας κι αυτό τα βαριά βιβλία κάθε μέρα χωρίς παράπονο;
Έχω συναντήσει επίσης μαθητή με σημαντικό πρόβλημα ακοής που χρειάστηκε κάποιες φορές κάτι που στους υπόλοιπους το είπα γενικά από μακριά, σε εκείνον να χρειαστεί να το πω πιο αργά για να μπορεί να παρακολουθεί και τα χείλη μου. Μήπως θα έπρεπε να έχω την απαίτηση να με παρακολουθήσει ακριβώς με τους ίδιους ρυθμούς όπως οι υπόλοιποι και να αγνοήσω τα ακουστικά βαρηκοείας; Ή μήπως να θεωρήσω και λάθος το ότι δεν είχε μακριά μαλλιά για να μην φαίνονται τα ακουστικά τα οποία ήταν σημαία για να προσέξουμε οι καθηγητές το πρόβλημα του;
Πιστεύω ότι οι περισσότεροι από εσάς θα αντιμετωπίζατε αυτές τις περιπτώσεις με τον ίδιο τρόπο με εμένα, αναγνωρίζοντας το πρόβλημα και έχοντας μια παρόμοια μεταχείρηση προσπαθώντας να εξισσοροπήσετε τους όρους για αυτούς τους ανθρώπους με τους υπόλοιπους που δεν έχουν αντίστοιχο πρόβλημα. Γιατί λοιπόν και σε έναν άνθρωπο με δυσλεξία να μην αναγνωρίσουμε την ιδιαιτερότητα του και να έχουμε την απαίτηση να κρύβει την αδυναμία του λες και είναι κάτι για το οποίο να ντρέπεται; Δεν λέω να χρησιμοποιεί τη δυσλεξία ως δεκανίκι για όλα, απλά να αναγνωρίζει κι εκείνος ότι σε κάποιους τομείς χρειάζεται μια μεγαλύτερη προσπάθεια και οι υπόλοιποι ότι μπορεί να χρειαστεί κάποια στιγμή μια λίγο διαφορετική συμπεριφορά ως προς ένα τέτοιο άτομο.
Όσο για να επιστρέψω στο θέμα καθηγητής δεν είναι μόνο ο φιλόλογος το οποίο φαντάζομαι ότι θα είναι το πιο δύσκολο για έναν δυσλεκτικό να γίνει, είναι κι ο φυσικός, ο μαθηματικός , ο θεολόγος, ο μουσικός , ο καθηγητής των εικαστικών και της πληροφορικής κ.α. Προσωπικά δεν θεωρώ ότι είναι πρόβλημα να είναι ένας δυσλεκτικός καθηγητής και δεν έχω κανένα πρόβλημα αν έγινε δίνοντας ΑΣΕΠ προφορικά κι όχι γραπτά όπως οι υπόλοιποι, δεν θεωρώ αδυναμία την αναγνώριση της ιδιαιτερότητας σου. Πολλές φορές θεωρώ αδυναμία την μη κατανόηση της ιδιαιτερότητας κάποιου που προσπαθεί να την κρύψει γιατί ντρέπεται.
Τίτλος: Απ: Καθηγητής + δυσλεξία
Αποστολή από: spaceoddity στις Ιανουάριος 24, 2007, 10:02:52 πμ
Ματίνα πολύ σωστά όλα αυτά που γράφεις, μόνη σου έδωσες τις απαντήσεις καθαρά και ξάστερα στα ζητήματα που έθεσα. Ναι χρειάζεται μεγαλύτερη προσπάθεια να τα καταφέρουν όλοι αυτοί που έχουν τις αδυναμίες που λες, σαφώς και πρέπει να τους διευκολύνουμε... όχι όμως να φτάσουμε στο σημείο να παραβλέπουμε τα πρακτικά και ρεαλιστικά εμπόδια στο έργο που διάλεξαν να εκτελέσουν ως επάγγελμα, με το ελαφρυντικό της αδυναμίας τους και μόνο... αν το παιδί που λες ότι δεν μπορούσε να κουβαλάει βιβλία αποφασίσει στην πορεία της ζωής του να γίνει π.χ. οικοδόμος, μαγκιά του αν τα καταφέρει. Θα το έχει πετύχει με την αξία του, και όχι με τα δάκρυα του μαντραδόρου μπροστά στο ιατρικό πιστοποιητικό. Για τον βαρήκοο να γίνει οδηγός ταξί, νομίζω ότι δεν θα του επέτρεπαν κάτι τέτοιο οι ιατρικές εξετάσεις στις οποίες θα έπρεπε να υποβληθεί. Είναι τόσο κακό πια να λέμε ότι ο καθένας πρέπει να αναγνωρίζει τις δυνατότητές του, να πολεμάει να τις ξεπεράσει, αλλά να διατηρεί και τη λογική και να μη θεωρεί αδικία ότι ορισμένα πράγματα, πως να το κάνουμε, ΔΕΝ γίνονται; Γιατί πρέπει εγώ να δεχτώ εκπτώσεις στο έργο του φιλόλογου (γιατί για την ειδικότητα αυτή έγινε όλη η βαβούρα) ντε και καλά, επειδή είναι φτωχός πλην τίμιος δυσλεκτικός; Τέλος πάντων, ο νοών νοείτω και πολλοί θα με έχουν περάσει για ανάλγητη στα κοινωνικά/ψυχολογικά/ιατρικά προβλήματα (που να ήξεραν...). Τώρα, το να δεχτώ να δώσει προφορικά ΑΣΕΠ, θα το δεχόμουν αν οι συνθήκες στη χώρα μας δεν ήταν τόσο απαράδεκτες, που οι 9 στις 10 "ειδικές περιπτώσεις" βαφτίστηκαν έτσι επειδή λάδωσαν μια υγειονομική επιτροπή να τους βγάλει προβληματικούς (αυτό είναι εντελώς εκτός θέματος, αλλά μη μου πείτε ότι δεν ξέρετε τουλάχιστον μια περίπτωση ανθρώπου με ιατρικό πιστοποιητικό αναπηρίας οποιασδήποτε φύσης που να είναι καθ'όλα υγιής, και να καυχιέται κιόλας που κατάφερε να πάρει την ευνοϊκή μεταχείριση... άκουσα πριν λίγες μέρες το "Δοξάστε Με" του Χάρρυ Κλυνν - είχα χρόνια να το ακούσω, και είναι το ίδιο επίκαιρο σήμερα, σχεδόν 30 χρόνια μετά)
Τίτλος: Απ: Καθηγητής + δυσλεξία
Αποστολή από: MaYaMaYa στις Ιανουάριος 24, 2007, 10:53:25 πμ
παρακολουθώ το θέμα και λυπούμαι αφάνταστα που διαβάζω κάποιες ακραίες απόψεις εκπαιδευτικών που καλύτερα θα ήταν πρώτα να σπούδαζαν ανθρωποι και μετά να ρίχνουν τα παιδιά και κάθε συνάνθρωπο στον Καιαδα...αν είναι δυνατόν! Τουλάχιστον, αποκτήστε πρώτα μια κατάρτιση γιατί πολύ άκριτα διαπιστώνω οτι κατηγοροιοποιούνται συνάνθρωποι/πιθανοι συνάδελφοι γιατί απλά έτσι σας συμφέρει να ξέρετε τι μπορούν και τι δεν μπορούν να κάνουν! Ποιος σας είπε οτι ένας δυσλεκτικός δεν μπορεί να γίνει φιλόλογος? Ποιος σας είπε οτι δεν μπορεί να γίνει αστροφυσικός? Ποιος σας είπε οτι μια γυναίκα καθηλωμενη σε αναπηρικό καροτσάκι δεν μπορεί να γίνει νηπιαγωγός? Έχετε ερθει ποτέ στη θέση του? Γνωρίζετε τι ε'ιναι σε θέση να κάνει και τι όχι? Ποιοι απο εσας που εξαπολύσατε τόσα πυρά εναντίων αυτών των ανθρώπων στα αλήθεια έχετε κατάρτιση πάνω στο θέμα, έχετε ασχοληθεί εις βάθος, με έρευνα, με μεράκι να μελετήσετε το αντικέιμενο (γιατί για ανθρωπιά δεν μιλώ...αν είχα μπροστά σας άτομο αυτή τη στιγμή, 3 μερες πριν τις εξετάσεις του ασεπ να διακδικεί μια θεση και εκείνος...θα τον είχατε φαει!). Μου είναι πολύ εύκολο να σας παραπέμψω σε έρευνες και σε πολιτικές άλλων χωρών πάνω στο θέμα δυσλεξία, μα πολύ εφοβούμαι πως καποιοι απλά έχουν ως επίκεντρο τον εαυτό τους. Ενίσχυση χρειάζονται όλα τα παιδιά στην τάξη, δεν νομίζω οτι καποιο παιδί θα το χρησιμοποιήσει ως δεκανίκι το προβλημά του, οι γονείς και οι εκπαιδευτικοί προωθούμε κάτι τετοιο με την στάση μας! Εχω φίλους στο πανεπιστημιο που δεν ήθελαν να που οτι έχουν δυσλεξία και προσπαθούσαν να εξεταστούν μαζί με τα άλλα παιδιά για να αποφύγουν τον στιγματισμο, χρειάστηκα να τους παρουσιάσω και τα παιδιά το έτρεμαν! Κια δεν ήταν περιπτώσεις που βαπτιστηκαν δυσλεκτικά, ήταν πράγματι γιατί ακολουθήθηκε μια τυπική διαδικασία για να διασταυρώσουμε αν πράγματι ίσχυε κάτι τετοιο. Υπάρχει καθηγητής και εξαίρετος συγγραφέας (ο ίδιος γράφει τα βιβλία του, δεν χρειάζεται την βοήθεια άλλου φιλιλόγου...σας σκοτώνει αυτό να το διαπιστώνετε φαντάζομαι!) ειναι καθηγητης που ποτέ δε ζήτησε την ευνοϊκή μεταχείριση κανενος! υπαρχει καθηγητής τυφλός, ένας αξιόλογος άνθρωπος που αντί να τον βοηθά η πολιτεία αντιμετωπίζει ενα σωρό προβλήματ όσον αφορά την προσβαση σε γραπτες πηγές...για ποιά ευνοϊκή μεταχείριση μιλάμε τότε? Ας καταρτιστούμε πρώτα σωστα, να μάθουμε τι μπορεί και τι δεν μπορεί να κάνει ο καθένας μας, να στελεχώσουμε τα ΚΔΑΥ όπως πρέπει και όχι με βάση την προϋπηρεσία στο δημόσιο ή απλά αν πήραμε ένα πτυχίο και θέλουμε να κάνουμε και ψυχολογική υποστήριξη και διάγνωση και μετά το ξανασυζητάμε το θέμα...αλλά απ'ο,τι κατάλαβα σας απασχολεί μόνο το θεμα του ασεπ, και εγώ στον αγώνα είμαι μα είναι πολύ λυπηρό να βλέπω πως όλοι μας θα κοπούμε στο μάθημα "ανθρωπιά"
και επειδή διάβασα την εξής φράση "δεν δέχομαι εκπτώσεις στο επάγγελμα του φιλολόγοι" θα παραφράσω γράφοντας "δεν δέχομαι εκπτωσεις στο ήθος μας"!
Τίτλος: Απ: Καθηγητής + δυσλεξία
Αποστολή από: mat στις Ιανουάριος 24, 2007, 11:18:16 πμ
Μatina,  ΜaYaMaYa με αυτά που γράφετε θα θεωρηθεί ότι «πάσχετε από έλλειψη σοβαρότητας».!!  :D

Ξέρετε γιατί χαίρομαι? Γιατί μέσα από όλη αυτή του κουβέντα βγήκε τελικά ότι υπάρχουν αρκετοί μη σοβαροί Άνθρωποι στην ή για την εκπαίδευση.

Άντε να περάσουν και οι υπόλοιποι που δίνουμε για να την «διαλύσουμε» ;)

Τα λέμε μετά τον ΑΣΕΠ :)
Τίτλος: Απ: Καθηγητής + δυσλεξία
Αποστολή από: MaYaMaYa στις Ιανουάριος 24, 2007, 11:29:58 πμ
ε, μα παρακολουθώ απο την αρχή και διαβάζω κάτι απίθανα πράγματα, ήθελα να δω που θα καταλήξει η όλη κουβέντα! τι να πω...αν πάσχω απο έλλειψη σοβαρότητας ας μην περάσω ποτέ στον ασεπ...τουλαχιστον έχω ασχοληθεί με τη δυσλεξία τόσο όσο κανείς απο εκείνους που τυχόν με κατηγορήσουν γι'αυτο! δάσκαλος ε'ιναι πρώτα αυτός που διαμορφώνει ήθος, παραμερίζω τα υπολοιπα...

καλή επιτυχία σε όλους στον ασεπ!

αμα χρειαστείτε τίποτα περι δυσλεξίας, ευχαρίστως, παρέχω υλικό!

Τίτλος: Απ: Καθηγητής + δυσλεξία
Αποστολή από: sophie στις Ιανουάριος 24, 2007, 11:46:18 πμ
Spaceoddity,στο τελευταίο μήνυμά μου μέσα σε αυτό το topic,απευθύνομαι σε σένα και μόνο σε σένα.Αν έχω καταλάβει καλά,βασική ένστασή σου είναι το θέμα με το χαρτί-δήλωση κάποιου που πάσχει από δυσλεξία.Θα σε ρωτήσω,υποθετικά,τρία πράγματα.Ξέρω ότι έχεις κορούλα στο δημοτικό,σωστά?

1.Η δασκάλα της κόρης σου είναι δυσλεκτική,το ξέρεις (το έχει δηλώσει) και βλέπεις ότι δεν ανταποκρίνεται σωστά στο έργο της.Της κάνεις καταγγελία,ok? (υποθετικά μιλάω,δεν ξέρω φυσικά τι θα έκανες)
2.Η δασκάλα της κόρης σου είναι δυσλεκτική,το ξέρεις,αλλά δεν έχεις εντοπίσει κάτι μεμπτό στη δουλειά της.Τι κάνεις?
3.Η δασκάλα της κόρης σου είναι δυσλεκτική,δεν το ξέρεις,αλλά το πρόβλημά της δεν είναι τόσο έντονο που να φαίνεται στη δουλειά της ή χρησιμοποιεί όλη της της δύναμη (όπως θέλεις πέστο) και δεν το αφήνει να επηρρεάσει τελικά τα καθήκοντά της.Τι κάνεις?(ακόμα κι αν κάποια στιγμή το μάθεις)

Αν χρειαστεί να σχολιάσω την απάντησή σου θα το κάνω με pm,γιατί όπως είπα δεν θέλω να ξαναγράψω για το θέμα.(ειλικρινά,όμως,με ενδιαφέρει η άποψή σου)
Πάω τώρα,γιατί είχαμε εκλογές και δεν μου το είχε πει κανένας να προετοιμάσω την προεκλογική μου καμπάνια,ν' αυξήσω τη δημοτικότητά μου και να μαζέψω καμιά ψήφο! :'(
Τίτλος: Απ: Καθηγητής + δυσλεξία
Αποστολή από: spaceoddity στις Ιανουάριος 24, 2007, 11:54:27 πμ
Εύχομαι λοιπόν καλή επιτυχία στους σοβαρούς υποψήφιους εκπαιδευτικούς που βρέθηκαν μέσω του ταπεινού φόρουμ...ί εγώ διορίστηκα μέσω του Πίνακα Β και όχι ΑΣΕΠ (και οι ΑΣΕΠίτες μας περιφρονούν απίστευτα, αν ήσασταν στο παλιό φόρουμ του ΚΕΠ θα θυμάστε πόσα θέματα είχαν ανοίξει για το ζήτημα αυτό... στην ηλικία που είμαι ποτέ δεν θα καταδεχόμουν να κάτσω ένα χρόνο να διαβάζω παιδαγωγικά ΑΣΕΠ - ναι, τα περιφρονώ - για να μάθω πράγματα εντελώς άχρηστα και ανεφάρμοστα σε πραγματική τάξη με πραγματικά προβλήματα). Εγώ λοιπόν είμαι η ανάλγητη, ψυχρή, υπολογίστρια, ή έχω απάνθρωπη Σπαρτιάτικη νοοτροπία. Κατά εσάς, δεν έχω και θέση στην εκπαίδευση, κακώς βρίσκομαι εκεί που βρίσκομαι. Προτιμώ να μεγαλώσω την κόρη μου με αυστηρές αρχές και αξίες και όχι εκπτώσεις (κολλάτε και στις λέξεις και σας δίνω τροφή), χωρίς δεκανίκια και να μην κλαίγεται ποτέ και πουθενά (φανταστείτε τι τέρας που είμαι ως μάνα). Αποχωρώ λοιπόν από τη συζήτηση, όποιος θέλει να μου πει κάτι ας το κάνει μέσω pm ή e-mail γιατί αρκετό χρόνο έχασα με τη ΣΟΒΑΡΟΦΑΝΕΙΑ σας...
(ξέχασα να πω ότι κατηγορήθηκα και για έλλειψη ήθους... τι να πω, τίποτα δεν θα πω, δεν αξίζει πλέον να ασχοληθώ μαζί σας, είμαστε δυο εντελώς διαφορετικοί κόσμοι... στον κόσμο σας λοιπόν, κι εγώ στο δικό μου 8) )
Σοφία, στο τελευταίο post σου θα απαντήσω με pm ή καλύτερα με e-mail αν το έχεις δημοσιεύσει, δεν έχει νόημα πλέον να γράψω τίποτα άλλο στη συζήτηση αυτή.
Τίτλος: Απ: Καθηγητής + δυσλεξία
Αποστολή από: dys στις Ιανουάριος 24, 2007, 03:15:05 μμ
Help!!!

κάντε το thread, dyslexia friendly!!!

(http://www.bikenet.gr/forum/Smileys/default/boxed.gif)  (http://www.bikenet.gr/forum/Smileys/default/boxed.gif)  (http://www.bikenet.gr/forum/Smileys/default/boxed.gif)

αν μη τι άλλο .. please γράψτε και με καμιά παράγραφο  :(

τατελειωτακειμεναπουδενεχουνπαραμονοαρχηκαιτελοςειναιαπιστευταδισκολοναδιαβαστουναποκαποιους

(http://www.bikenet.gr/forum/Smileys/default/banned.gif)

παρότι αρκετοί από αυτούς μετά από λίγες ώρες ενασχόλισης μπορουν να διαβάζουν και να γράφουν σε κώδικα html !!! ;)


(μπορεί να μου εξηγήσει κάποιος περί του karma με π.μ. για να μην φλουντάρουμε το thread)
Τίτλος: Απ: Καθηγητής + δυσλεξία
Αποστολή από: lio στις Ιανουάριος 24, 2007, 03:32:25 μμ
Και επειδή δε μου αρέσει να αφήνω μισά αυτά που λέω...
...Αν θέλεις να μιλήσεις για την δυσλεξία ή τα δυσλεκτικά παιδιά...
Απαντώ με δικά σου λόγια :
Με αφορμή συζήτηση που ξεκίνησε σε άλλο θέμα θα ήθελα να ρωτήσω τη γνώμη σας για τα εξής:
- έχετε προσωπικές εμπειρίες από δυσλεξία; Τι εμπειρίες έχετε από δυσλεκτικούς μαθητές;
Όλη η πρώτη σελίδα δε του θέματος είναι για δυσλεξία και δυσλεκτικούς μαθητές.

Επίσης :
...ή την υποστήριξη προς αυτά της κοινωνίας και την δυνατότητα που τους δίνεται για επαγγελματική αποκατάσταση στο δημόσιο
Βρες μου ένα σημείο που ανέφερα εγώ για δημόσιο... ???

Πώς λοιπόν εγώ και οι υπόλοιποι συνάδελφοι (εκτός της spaceoddity) βγήκαμε εκτός του θέματος σου? Ειλικρινά θα ήθελα να μου εξηγήσεις ώστε να μην επαναληφθεί και για να δεις ότι δεν συνηθίζω να κάνω κριτική-διαφωνώ με το "λέγοντα" αλλά με τα λεγόμενα.

Αγαπητή Σοφία
Για να μην παρεξηγούμαστε χωρίς σοβαρή αιτία να σου ξεκαθαρίσω τη θέση μου για το διορισμό στο δημόσιο ως καθηγητής – δάσκαλος – νηπιαγωγός και το τι σημαίνει για μένα αυτό. Είναι η διακαής επιθυμία που έχω για τον εαυτό μου (ωρομίσθια). ΟΜΩΣ, δεν μου ροκανίζει το μυαλό μέχρις σημείου να σκέφτομαι και να τοποθετούμαι σε κάθε τι με βάση αυτό το στόχο, είτε αφορά εμένα είτε αφορά άλλους και να σου πω ότι το θεωρώ εξαιρετικά κακή ιδέα το να προγραμματίζει κανείς το μυαλό του προς αυτή την κατεύθυνση από μαθητής (δημοτικού – γυμνασίου – δυσλεκτικός  ή μη). Με αυτό το σκεπτικό σου απάντησα και ελπίζω να σε κάλυψα.

Τώρα σε σχέση με το το αν βρίσκονται ΟΛΟΙ πλην της spaceoddity εκτός θέματος ΣΤΗΝ ΔΕΥΤΕΡΗ  ΣΕΛΙΔΑ (στην οποία και αναφερόμουν όταν έκανα το σχετικό σχόλιο) πήγαινε στο αρχικό edit όταν άνοιξα το θέμα, δεν έχεις παρά να το ξαναδιαβάσεις.
Αυτό το «ποια είμαι εγώ που θα κρίνω …» κλπ δεν το κατάλαβα. Αν πιστεύεις ότι δεν σου πέφτει λόγος γι’ αυτό το θέμα τότε γιατί να πιστεύεις ότι σου πέφτει για κάποιο άλλο; (π.χ. άρθρο 16). Κι ακόμη κι αν είναι έτσι όπως το λες (δηλ. πιστεύεις πραγματικά ότι δεν σου πέφτει λόγος μόνο για το συγκεκριμένο θέμα) γιατί το δηλώνεις εδώ; Υπαινίσσεσαι ότι πρέπει να σταματήσουμε :-X :-X «να λέμε τέτοια πράγματα» (εγώ και η spaceoddity) διότι ενοχλείσαι;

Τίτλος: Απ: Καθηγητής + δυσλεξία
Αποστολή από: lio στις Ιανουάριος 24, 2007, 03:33:37 μμ
Βλέπω φτάσαμε αισίως στην 4η σελιδα. Ας όψεται ο μοδερέιτορ που απουσίαζε  ;D(πλάκα κάνω). Δεν σας έχω διαβάσει αλλά είμαι σίγουρη ότι είστε ικανοί-ες να συνεχίσετε για άλλες 500 σελίδες εναντιωνόμενοι στον τίτλο του θέματος, ή παραθέτοντας βιβλιογραφία περί δυσλεξίας. Δεν πειράζει τουλάχιστο τη βρήκα με τις απίστευτες ατάκες της spaceoddity ;D ;D ;D.
Τίτλος: Απ: Καθηγητής + δυσλεξία
Αποστολή από: lio στις Ιανουάριος 24, 2007, 03:35:24 μμ
... ενώ τα συντριπτικά κατάγματα πτερνών άμφω και η σπασμένη δεξια ποδοκνημική άρθρωση είναι μηχανικό εμπόδιο στο τακούνι, ο κόσμος να γυρίσει ανάποδα).

όλα τα λεφτά ;D ;D ;D ;D ;D ;D ;D
Τίτλος: Απ: Καθηγητής + δυσλεξία
Αποστολή από: mat στις Φεβρουάριος 03, 2007, 10:08:11 πμ
Για όποιον ενδιαφέρει το Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού και οι εκδόσεις ΚΕΔΡΟΣ διοργανώνουν δύο διαλέξεις-ομιλίες για ενήλικους, με θέμα:
Μαθησιακές δυσκολίες και Δυσλεξία.
πληροφορίες θα βρείτε στην σελίδα του alfavita
http://www.alfavita.gr/anakoinoseis/ekdilosi20070116c.php

 :)

Κρίμα που ο τόπος της εκδήλωσης είναι η Αθήνα :-\
Τίτλος: Απ: Καθηγητής + δυσλεξία
Αποστολή από: MaYaMaYa στις Φεβρουάριος 03, 2007, 03:35:04 μμ
σε ευχαριστούμε ma! δυστυχως υπήρχε ημερίδα χθες στη Θεσαλλονικη μα ενημερωθηκα μολις μια μερα πριν με συνεπεια να μην μπρω να παρεβρεθώ. αν γνωρίζει καποιος το βιβλίο που έχει εκδόσει το πανεπιστήμιο Βολου για δυσλεξια και κάθε μάθημα ξεχωριστα (πρότεινα μάλιστα να το εκδόσει το υπουργείο παιδείας μα γνωρίζετε όλοι σας τι πανικός επικρατεί στις συγγραφές βιβλίων) εν τουτοις αν καποιος γνωρίζει ακριβή τίτλο του βιβλίου θα μας βοηθούσε αρκετα στην αναζήτηση. ειπώθηκε και στο δελτίο της ΕΤ3 την Πεμπτη μα δεν πρόλαβα...
Τίτλος: Απ: Καθηγητής + δυσλεξία
Αποστολή από: eleftheria στις Φεβρουάριος 05, 2007, 05:44:18 μμ
Αναρωτιέμαι, όσοι κρατούν μία κάθετη στάση σχετικά με τις ευκαιρίες που θα έπρεπε να δίνονται στους δυσλεκτικούς και σχετικά με το αν θα πρέπει ή όχι να έχουν κάποια ιδιαίτερη μεταχείρηση,,, πόση εμπειρία έχουν από διδασκαλία σε δυσλεκτικούς;;; Έχουν ανοίξει ποτέ καμιά φυλλάδα να ενημερωθούν πριν αρχίσουν τους αφορισμούς;;;

Προσωπικά έχω δυσλεκτικό μαθητή Α' Λυκείου στον οποίο διδάσκω Έκφραση-Έκθεση. Το γλωσσικό μάθημα είναι από τους κατεξοχήν τομείς όπου ο δυσλεκτικός αντιμετωπίζει δυσκολίες. Δεν θα ξεχάσω ποτέ τη στιγμή που το παιδί ήρθε να μου ανακοινώσει το πρόβλημά του. 'Ηταν στην αρχή της χρονιάς και τους είχα βάλει να γράψουν στο σπίτι και να μου φέρουν ένα θέμα, από τα "δύσκολα" θα έλεγα. Από τα 9 άτομα του γκρουπ ήταν ο μόνος που έγραψε έκθεση ενώ οι υπόλοιποι κλαίγονταν ότι δεν μπόρεσαν να γράψουν γιατί ήταν δύσκολο το θέμα. Και όταν πήγε να μου τη παραδώσει είχε γίνει κατακόκκινος, θυμάμαι, και το μόνο που μου είπε ήταν "κυρία, ξέρετε, εγώ είμαι δυσλεκτικός και δεν ξέρω αν θα μπορέσετε να βγάλετε τα γράμματά μου...". Ήταν η πρώτη και τελευταία φορά στη ζωή μου που ευγνωμονούσα τον καταραμένο τον ΑΣΕΠ, ακριβώς επειδή έιχα αναγκαστεί να διαβάσω αρκετά πράγματα περί δυσλεξίας για το διαγωνισμό. Ανοίγω τελοσπάντων, το τετράδιό του, κι ενώ το καημένο είχε ιδρώσει από το άγχος, του λέω "μια χαρά τα βρίσκω τα γράμματά σου", φυσικά κάτι τέτοιο δεν ίσχυε αλλά όφειλα να δώσω στο παιδί ενθράρρυνση και σιγουριά και το έναυσμα να συνεχίσει.

Όπως και να'χει το πράγμα, και για να μη σας κουράζω, ο Γ* είναι αυτή τη στιγμή και χωρίς υπερβολες ο καλύτερος μαθητής μου. Είναι ένα πανέξυπνο, ευφυέστατο παιδί, με καταπληκτικές ιδέες, μου γράφει πάντα και με προθυμία τις καλύτερες εκθέσεις, κάνει τις πιο πετυχημένες παρατηρήσεις και γενικά θεωρώ ότι είναι ένα πολύ άξιο παιδί. Ποτέ δεν του διόρθωσα γραμματικά λάθη, δεν έχει νόημα. Μου φτάνει να διαβάζω τις σκέψεις του, την αυστηρή αλληλουχία με την οποία τις διατυπώνει, την οξυδέρκειά του και πάνω απ' όλα ευχαριστιέμαι που βλέπω αυτό το παιδί να έχει ξεπεράσει κάθε είδους ανασφάλεια (τουλάχιστον όσον αφορά στο μάθημά μου)

Και τώρα στο φλέγον ζήτημα: θα ήθελά αύριο-μεθαύριο ο Γ* να γίνει φιλόλογος και να διδάσκει στα παιδιά μου; Καταρχήν, κρίνοντας από τις επιδόσεις του θεωρώ ότι το συγκεκριμένο παιδί ΜΠΟΡΕΙ να γίνει ό,τι θέλει. Η ευφυία του είναι αρκετά υψηλή και φαίνεται ότι το οικογενειακό του περιβάλλον έχει δουλέψει με το πρόβλημα του παιδιού, φαίνεται δηλ. ότι γίνονται συνεχείς προσπάθειες. Αν και δεν τον έχω ρωτήσει ποτέ -κι ούτε θα το κάνω φυσικά- πιστεύω ότι οι δυσλεκτικοί αναγνωρίζουν το ορθογραφικό λάθος σε μία λέξη, απλά όταν κληθούν να γράψουν ενδέχεται στην πράξη να μην καταφέρουν να εφαρμόσουν τον ορθογραφικό κανόνα. Κι αυτό γιατί έχω παρατηρήσει τις ίδιες λέξεις να μου τις γράφει άλλοτε σωστά κι άλλοτε λάθος. Και αν παρατηρήσετε, το πρόβλημα δεν είναι τόσο στα ορθογραφικά (εδώ λέμε ότι μη δυσλεκτική μαθήτριά μου είναι λέξη και λάθος...) όσο στους αναγραμματισμούς και συνήθως στο ψ ξ ε 3. Με λίγα λόγια, όχι, δεν θα είχα πρόβλημα να είχαν τα παιδιά μου δυσλεκτικό φιλόλογο, εφόσον κατόπιν αντικειμενικών διαδικασιών είχε κριθεί άξιος να διδάξει.

Κι ας μην υποτιμούμε τόσο τα παιδαγωγικά (μιλάω για κάποιους που το δήλωσαν ρητά πιο πάνω). Από τη μία τα έχουμε σιχαθεί λόγω της τυποποιημένης μορφής και του εξαναγκασμου που μας έχει επιβληθεί για τον ΑΣΕΠ, από την άλλη όμως αν κάποιοι είχαν μία έστω στοιχειώδη ιδέα τότε πιστεύω ότι πολλά πράγματα μέσα στη τάξη θα πήγαιναν καλύτερα. Σίγουρα ο Ματσαγγούρας δεν μπορεί να σου λύσει όλα τα προβλήματα... το δέχομαι και το διαπιστώνω στη πράξη. Μία σχετική όμως ενημέρωση ΟΦΕΙΛΟΥΝ να την έχουν και οι μη ΑΣΕΠίτες, κακά τα ψέμματα. Και το σπαρτιάτικο σύστημα δεν αρμόζει πιστεύω στον 21ο αιώνα.
Τίτλος: Απ: Καθηγητής + δυσλεξία
Αποστολή από: Κανενας στις Φεβρουάριος 05, 2007, 08:24:26 μμ
Αναρωτιέμαι, όσοι κρατούν μία κάθετη στάση σχετικά με τις ευκαιρίες που θα έπρεπε να δίνονται στους δυσλεκτικούς και σχετικά με το αν θα πρέπει ή όχι να έχουν κάποια ιδιαίτερη μεταχείρηση,,, πόση εμπειρία έχουν από διδασκαλία σε δυσλεκτικούς;;; Έχουν ανοίξει ποτέ καμιά φυλλάδα να ενημερωθούν πριν αρχίσουν τους αφορισμούς;;;

Και τώρα στο φλέγον ζήτημα: θα ήθελά αύριο-μεθαύριο ο Γ* να γίνει φιλόλογος και να διδάσκει στα παιδιά μου; Καταρχήν, κρίνοντας από τις επιδόσεις του θεωρώ ότι το συγκεκριμένο παιδί ΜΠΟΡΕΙ να γίνει ό,τι θέλει.

Απο τιν εμπιρια κ μονο, νομιζο οτι τα παιδια με δισλεξια (ή τα σχεδον δισλεκτικα) εχουν μια μορφι "ανιπομονισιας" κατα τιν λιτουργια τις σιμβολικις διαδικασιας. διλαδι, μιαζουν σα να βιαζοντε να φτασουν σε σιμπεραζματα, να αναγνορισουν ενοιες, να προβουν σε αναπαραστασις. αφτου του ιδους ι "βιασινι" οδιγι στα γνοστα λαθι (οπος αφτα που αναφερι ι Ρικα). ομος απο τιν αλι ισος παρεχι εφστροφια κ ικανοτιτα να αναγνοριζουν σισχετισις εκι που αλα ατομα αδινατουν (πρβλ. τιν εφστροφια του Γ*).

απο τιν αλι, μι οντας ιδικος, ολα τα ανοτερο μπορι να ινε αρλουμπες.
Τίτλος: Απ: Καθηγητής + δυσλεξία
Αποστολή από: mat στις Φεβρουάριος 06, 2007, 12:06:49 πμ
Δεν λές αρλούμπες Κανένας, αντίθετα αυτό που λες είναι μια πολύ συνηθισμένη, ας πούμε, συμπεριφορά σκέψεις δυσλεξικών ατόμων.
Όπως επίσης με έχουν διαβεβαιώσει πραγματικά ειδικοί πάνω σε αυτά τα θέματα ότι όταν μιλάμε για δυσλεξικούς πάντα να λαμβάνουμε υπόψη μας ότι δεν πρόκειται για άτομα με αυτό που αποκαλούμε μέσο δείκτη ΙQ .
Τίτλος: Απ: Καθηγητής + δυσλεξία
Αποστολή από: MaYaMaYa στις Απρίλιος 13, 2007, 06:23:41 μμ

Ημερίδα για τις μαθησιακές δυσκολίες στη Θεσσαλονίκη (21/3/07)


Θεσσαλονίκη 21.3.2007, 14:22
Επιστημονική ημερίδα με θέμα: "Διάγνωση και αντιμετώπιση μαθησιακών δυσκολιών" διοργανώνει στην Θεσσαλονίκη η εταιρεία συμβούλων εκπαίδευσης και σταδιοδρομίας "Employ Ο.Ε".

Η ημερίδα θα πραγματοποιηθεί στις 21 Απριλίου στο Κέντρο Ιστορίας Θεσσαλονίκης (Μέγαρο Μπίλλη - Πλατεία Ιπποδρόμου), με εισηγητές την δρ. Καλύβα Ευφροσύνη και τον ειδικό παιδαγωγό κ. Τσακίρη Αρη.

Οι εισηγητές θα αναφερθούν σε κομβικές έννοιες των μαθησιακών δυσκολιών και θα αναλύσουν ζωτικά σημεία τους, με στόχο να καταρτίσουν επαρκώς τους συμμετέχοντες σε ένα ιδιαίτερο θέμα που σχετίζεται με την εκπαίδευση και την διαπαιδαγώγηση γενικότερα. Στους συμμετέχοντες θα χορηγηθούν βεβαιώσεις παρακολούθησης.

Αιτήσεις συμμετοχής αποστέλλονται ηλεκτρονικά ή μέσω φαξ μέχρι 20 Απριλίου, ενώ έως 11 Απριλίου υποβάλλονται επιστημονικές ανακοινώσεις. Πληροφορίες παρέχονται στα τηλ.: 2310-230545 και 6977907906, καθώς και στην ιστοσελίδα www.e-employ.gr (όπου και διατίθεται και το έντυπο της αίτησης).πηγή http://www.proslipsis.gr/cmCat_treePrd.php?&cm_catid=287&cm_prdid=3373
Τίτλος: Απ: Καθηγητής + δυσλεξία
Αποστολή από: MaYaMaYa στις Απρίλιος 13, 2007, 06:26:11 μμ
http://www.thace.edu.gr/3mathd.htm για όσους ενδιαφέρονται  :)
Τίτλος: Απ: Καθηγητής + δυσλεξία
Αποστολή από: MaYaMaYa στις Απρίλιος 13, 2007, 06:28:01 μμ
ΕΚΔΗΛΩΣΗ Ε.Ε.Δ. Posted on 02.Apr.2007 by Dyslexia
Στις 9 Μαίου ημέρα Τετάρτη και ώρα 19:00 θα πραγμοτοποιηθεί εκδήλωση της Ελληνικής Εταιρίας Δυσλεξίας σε αίθουσα του δημαρχείου Καλλιθέας.
Περισσότερες πληροφορίες θα δοθούν με νεώτερη ανακοίνωση.

http://www.dyslexia.gr/news2.php και

The Optimal Match Program, the Office of Academic & Student Affairs of ACS Athens, in collaboration with the Hellenic Center for Dyslexia
http://www.netenterprise.org/index.php?option=com_content&task=view&id=217&Itemid=2
Τίτλος: Απ: Καθηγητής + δυσλεξία
Αποστολή από: Gi@ στις Απρίλιος 26, 2007, 04:43:03 μμ
1ο ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΕΙΔΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ
 
Σας ενημερώνουμε ότι η Εταιρεία Ειδικής Παιδαγωγικής Ελλάδας σε συνεργασία με το Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστήμιου Αθηνών διοργανώνει το 1ο Πανελλήνιο Συνέδριο Ειδικής Αγωγής με διεθνή συμμετοχή, στις 26-29/Απριλίου 2007, στην Αθήνα, με τίτλο

«Η Ειδική Αγωγή στην κοινωνία της Γνώσης»

Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφτείτε την ιστοσελίδα www.eepe.gr 

Τηλέφωνα επικοινωνίας: 210 3688380-381
Τίτλος: Απ: Καθηγητής + δυσλεξία
Αποστολή από: Gi@ στις Απρίλιος 26, 2007, 04:46:21 μμ
Η Δυσλεξία είναι μια μαθησιακή δυσκολία, πράγμα που σημαίνει ότι εξαιτίας της καθυστερεί ή εμποδίζεται η εκμάθηση γραφής και ανάγνωσης από παιδιά που έχουν όλες τις ικανότητες και δυνατότητες για τις εργασίες αυτές. Είναι δηλαδή παιδιά με κανονική ή και ανώτερη νοημοσύνη, χωρίς προβλήματα στην όραση ή ακοή, τα οποία ζούν σε όχι αρνητικά οικογενειακά - κοινωνικά περιβάλλοντα και φοιτούν σε οργανωμένα σχολεία.
Τα παιδιά αυτά ξεκινούν το σχολείο με "προδιαγραφές" καλών ή αρίστων επιδόσεων και ωστόσο δέχονται την ψυχρολουσία της σχολικής αποτυχίας.
Η αποτυχία τους οφείλεται αφενός στην πραγματική δυσκολία τους να καταλάβουν και να μάθουν τα σύμβολα (γράμματα) και το σύστημα ανάγνωσης - γραφής και αφετέρου στο γεγονός ότι οι δάσκαλοι (και αργότερα οι καθηγητές) εμφανίζουν απροθυμία στην εκπαίδευση "δύσκολων" παιδιών, στερούνται ειδικής εκπαιδεύσεως και το κυριότερο, παρερμηνεύουν την έννοια της "δίκαιης αξιολόγησης" των μαθητών τους.
Ποιά όμως είναι τα "σημάδια" της δυσλεξίας, αυτά που εξακολουθούν να πανικοβάλλουν γονείς και εκπαιδευτικούς, ακόμα και όταν "έχουν κάτι ακούσει" για το θέμα αυτό;
Συνοπτικά:
 αντιστροφές γραμμάτων - αριθμών (ε αντί για 3)
 αντιμεταθέσεις ή παραλείψεις ή προσθήκες γραμμάτων (ή συλλαβών) στην ίδια λέξη (πότι ή πι ή τοτόπι αντί για τόπι)
 καθρεφτική ανάγνωση ή γραφή (εμ αντί με)
 αντικαταστάσεις λέξεων με άλλες παρεμφερούς σημασίας (διαβάζουν ή γράφουν κοντός αντί για χαμηλός)
 γενικά: κάνουν "περίεργα" και αδικαιολόγητα λάθη, έχουν δυσανάγνωστα γραπτά.
 γενικά: δυσκολεύονται να μάθουν πίνακες, σειρές ονομάτων (π.χ. ημέρες της εβδομάδας, μήνες του χρόνου).
 γενικά: δυσκολεύονται να αντιγράψουν από τον πίνακα ή από σημειώσεις.
 γενικά: έχουν προβλήματα προσανατολισμού στο χώρο και στο χρόνο.
Όμως:
 έχουν γρήγορη αντίληψη,
 συχνά ξαφνιάζουν με την οξυδέρκεια των παρατηρήσεων τους,
 έχουν ικανότητες συνδυαστικές
 κρίνουν και οδηγούνται σε λογικά συμπεράσματα μετά από επεξεργασία δεδομένων
 έχουν έφεση στην μηχανολογία, στους ηλεκτρονικούς υπολογιστές
 έχουν γόνιμη φαντασία, χιούμορ και επινοητικότητα.
Συνεπώς είναι σε θέση για σπουδές κάθε επιπέδου αρκεί: να κατανοούνται οι συγκεκριμένες τους δυσκολίες και να μην τους καταλογίζονται ως "θανάσιμα" σφάλματα τα ορθογραφικά, οι παρεφθορές λέξεων - ονομάτων, η αδυναμία να θυμηθούν χρονολογίες (ενώ κατανοούν πλήρως τα ιστορικά γεγονότα) και γενικά να αξιολογούνται με γνώμονα την ιδιαιτερότητα τους και την αποδοχή των αντιφάσεων στις επιδόσεις τους.
Τίτλος: Απ: Καθηγητής + δυσλεξία
Αποστολή από: sorimavat στις Απρίλιος 26, 2007, 08:41:55 μμ
Διαβαζω με ενδιαφερον αλλα και τρομο, αυτα που γραφοντε στο θεμα αυτο ::)
Τι φασισμοσ ειναι αυτοσ, εν ετη 2007, να κοψουμε το δρομο σε ενα παιδι να σπουδασει ακομα και φιλολογοσ, επειδη κανει ορθογραφικα λαθη;;;; Ειναι σωστοσ εκπαιδευτικοσ; ειναι καλοσ ανθρωποσ; εχει "σωασ τασ φρενασ"; δεν νομιζω οτι πρεπει να κολησουμε στην ορθογραφια... ειναι δευτερεουσασ σημασιασ κατα τη γνωμη μου...
Εγω αν ειχα δυσλεκτικο παιδι θα φροντιζα να του παρειχα ολεσ τισ διευκολυνσεισ που δικαιουτε, για να γινει αυτο που θελει... δεν ειμαστε στην εποχη του Λεωνιδα (παρα την τελευταια κινηματογραφικη επιτυχια :-X)
Τίτλος: Απ: Καθηγητής + δυσλεξία
Αποστολή από: Gi@ στις Απρίλιος 27, 2007, 10:01:01 πμ
Τίτλος: «Ποιότητα Ζωής Προσώπων με Αναπηρία:

Η συμβολή της εκπαίδευσης. Προβλήματα και προοπτικές»
 

Τόπος: Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, Φιλοσοφική Σχολή
Χρόνος: 11 και 12 Μαΐου 2007
 

Η διημερίδα διοργανώνεται από το Κέντρο Σχολικής, Επαγγελματικής και Κοινωνικής Ένταξης Ατόμων με Αναπηρία (ΚΕ.Σ.Ε.Κ.Ε.) του Τμήματος Φιλοσοφίας, Παιδαγωγικής, Ψυχολογίας.
Βασικοί θεματικοί άξονες της εκδήλωσης (σχετικά με την Ποιότητα Ζωής) :
1. Η έννοια της Ποιότητας Ζωής
2. Σχολική ένταξη των Μαθητών με Ειδικές Εκπαιδευτικές Ανάγκες: Σύγχρονες τάσεις και προοπτικές
3. Πρακτικές ένταξης Μαθητών με Ειδικές Εκπαιδευτικές Ανάγκες στην Δευτεροβάθμια εκπαίδευση
4. Η ανάγκη εκπαίδευσης και επιμόρφωσης των εκπαιδευτικών για την αποτελεσματική ένταξη των Ατόμων με Αναπηρία (Α.Μ.Α.)
5. Διδακτική πράξη και νέες τεχνολογίες στη διαδικασία της ένταξης
6. Σχολικός και επαγγελματικός προσανατολισμός των Α.Μ.Α. και ο ρόλος των Κ.Δ.Α.Υ.
7. Σχολική πραγματικότητα: κρατούσα κατάσταση στη γενική και επαγγελματική εκπαίδευση
8. Η συμβολή της οικογένειας
Η εκδήλωση θα περιλαμβάνει εισηγήσεις ή ανακοινώσεις στην ολομέλεια ή σε παράλληλες συνεδρίες. Τα θέματα των εισηγήσεων θα προκριθούν από αρμόδια επιστημονική επιτροπή. Όσοι ενδιαφέρονται να συμμετάσχουν στη διημερίδα με εργασία τους, θα πρέπει να αποστείλουν επιστολή ενδιαφέροντος στον Διευθυντή του ΚΕ.Σ.Ε.Κ.Ε., Καθηγητή Λ. Δελλασούδα. Στην επιστολή η οποία θα αποσταλεί στην ταχυδρομική ή ηλεκτρονική διεύθυνση του Κέντρου, το αργότερο μέχρι την 20η Δεκεμβρίου 2006, θα περιλαμβάνονται:ο τίτλος της εισήγησης και σχετική περίληψη (έως 400 λέξεις).
Για ειδικότερες πληροφορίες μπορείτε να απευθύνεστε στον υπεύθυνο του ΚΕ.Σ.Ε.Κ.Ε. κ. Κωνσταντίνο Θηβαίο, τηλ. 210.7277580 ή e-mail: keseke@ppp.uoa.gr.

Τίτλος: Απ: Καθηγητής + δυσλεξία
Αποστολή από: mat στις Απρίλιος 27, 2007, 10:15:25 πμ
με συγχωρείς gpotouridou, αλλά οι δυσλεξικοί δεν ανήκουν στην κατηγορία των Ατόμων με Αναπηρία!!!! Τα όποια προβλήματα τους είναι εντελώς διαφορετικού τύπου και περιεχομένου από εκείνα των ατόμων με αναπηρία. Την είδηση για την διημερίδα νομίζω θα πρέπει να τη βάλεις σε άλλο θέμα.
Τίτλος: Απ: Καθηγητής + δυσλεξία
Αποστολή από: Gi@ στις Απρίλιος 27, 2007, 10:20:15 πμ
Γνωρίζω ότι η δυσλεξία δεν είναι αναπηρία! (Έχω στείλει και ένα άρθρο σχετικό με τη δυσλεξία)
Αλλά δεν ήθελα να ανοίξω καινούριο θέμα!!! Sorry
Τίτλος: Απ: Καθηγητής + δυσλεξία
Αποστολή από: Gi@ στις Απρίλιος 27, 2007, 10:39:09 πμ
Τι κάνω όταν έχω ενδείξεις δυσλεξίας από το παιδί μου;
Δεν υπάρχει λόγος να αγχώνονται οι γονείς για το εάν το παιδί τους είναι δυσλεκτικό. Όπως και σε πολλά άλλα πράγματα, η έγκαιρη αναγνώριση είναι το σημαντικό.
Μπορεί ο γονιός να απευθυνθεί σε κάποιον ειδικό. Υπάρχουν πάρα πολλοί στον ελληνικό χώρο. Εμείς, σας παραπέμπουμε στην Ελληνική Εταιρία Δυσλεξίας όπου άνθρωποι καταρτισμένοι μπορούν να σας πληροφορήσουν και να σας κατευθύνουν σωστά.
Τίτλος: Απ: Καθηγητής + δυσλεξία
Αποστολή από: dinos_ στις Απρίλιος 27, 2007, 12:16:50 μμ
Τελικά το φορουμ έχει πολύ ψιλο επίπεδο.Ποτέ δε περίμενα να βρω τοσο σημαντικες πληροφοριες να μαθω τοσα πολλα! Υπάρχουν όμως και κα΄ποιοι που οι γνωμη τους σοκαρει.Στο 2007 ζουμε, ξυπνήστε!  :o
Τίτλος: Απ: Καθηγητής + δυσλεξία
Αποστολή από: dinos_ στις Απρίλιος 27, 2007, 06:10:12 μμ
Από τη μία τα έχουμε σιχαθεί λόγω της τυποποιημένης μορφής και του εξαναγκασμου που μας έχει επιβληθεί για τον ΑΣΕΠ, ... το δέχομαι και το διαπιστώνω στη πράξη.

Ετσι ειναι, και εγω αισθάνομαι αηδεία :P μπροστά στην ιδεα των παιδαγωγικών ομως με αυτα που διαβαζω έχω πιστεί οτι είναι απαραιτητα για τον παιδαγωγο αν θελει να ειναι επιπέδου!
Τίτλος: Απ: Καθηγητής + δυσλεξία
Αποστολή από: Gi@ στις Απρίλιος 28, 2007, 01:20:28 μμ
Δυσλεξία: Ό,τι πρέπει να γνωρίζει ο εκπαιδευτικός

http://www.dyslexia.gr/
Τίτλος: Απ: Καθηγητής + δυσλεξία
Αποστολή από: lousalome84 στις Μάιος 27, 2007, 01:48:25 πμ
Δυσλεξία και ορθογραφία?  Όπως είπε η spaceoddity, φιλόλογος με δυσλεξία = πιλότος με 10 βαθμούς μυωπίας.

Κι ας είναι χαρισματικοί, κατά τα άλλα...
Τίτλος: Απ: Καθηγητής + δυσλεξία
Αποστολή από: lousalome84 στις Μάιος 27, 2007, 02:48:35 πμ
Αναρωτιέμαι, όσοι κρατούν μία κάθετη στάση σχετικά με τις ευκαιρίες που θα έπρεπε να δίνονται στους δυσλεκτικούς και σχετικά με το αν θα πρέπει ή όχι να έχουν κάποια ιδιαίτερη μεταχείρηση,,, πόση εμπειρία έχουν από διδασκαλία σε δυσλεκτικούς;;; Έχουν ανοίξει ποτέ καμιά φυλλάδα να ενημερωθούν πριν αρχίσουν τους αφορισμούς;;; 

σου έχει τύχει δυσλεκτικός, αυτιστικός και με νοητική καθυστέρηση ταυτόχρονα καλή μου; Παιδιά που γράφουν το όνομά τους όχι απλώς ανάποδα (π.χ. ςοκίΝ) αλλά Καθρέφτη.  Εμένα ναι. Κι όχι ένας αλλά τουλάχιστον 5 μόνο φέτος.
Τίτλος: Απ: Καθηγητής + δυσλεξία
Αποστολή από: eleftheria στις Μάιος 27, 2007, 04:35:54 πμ
Αν μου είχε τύχει λογικά θα δούλευα και σε ειδικό σχολείο, πράγμα το οποίο δεν συμβαίνει.
Τίτλος: Απ: Καθηγητής + δυσλεξία
Αποστολή από: Λουλου στις Μάιος 27, 2007, 08:43:39 πμ
Και εγω ετσι νομιζω,τα ατομα αυτα πρεπει να βρισκονται σε ειδικα σχολεια και το καθε παιδι να αντιμετωπιζεται διαφορετικα.
Τίτλος: Απ: Καθηγητής + δυσλεξία
Αποστολή από: mat στις Μάιος 27, 2007, 10:12:17 πμ
Μάλλον I'm_outta_here μπερδεύεις λίγο τα πράγματα. Δυσλεξικός δεν είναι ίσον αυτιστικός και με διανοητική καθυστέρηση. Καταρχήν:
"Ο Αυτισμός είναι μια ισόβια αναπτυξιακή διαταραχή, μια αναπηρία που εμπο­δίζει τα άτομα να κατανοούν σωστά όσα βλέπουν, ακούν και γενικά αισθάνο­νται. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα στις κοινωνικές σχέσεις, την επικοινωνία και τη συμπεριφορά τους.
Τα αυτιστικά άτομα πρέπει να μάθουν, με πολύ μεγάλο κόπο, φυσιολογικά πρότυπα λόγου και επικοινωνίας και σωστούς τρόπους να συνδέονται με αν­θρώπους, αντικείμενα και γεγονότα, που είναι περίπου όμοιοι με αυτούς που χρησιμοποιούνται για άτομα που έχουν πάθει εγκεφαλικό επεισόδιο.
Ο Αυτισμός είναι μια από τις πιο οδυνηρές ανάμεσα σε όλες τις μειονεκτικές καταστάσεις. Δεν υπάρχει θεραπεία
..... Ο Αυτισμός μπορεί να υπάρχει μόνος του ή σε συνδυασμό με άλλες αναπτυξια­κές διαταραχές, όπως νοητική καθυστέρηση, ανικανότητες στην μάθηση, επιλη­ψία, κώφωση, τύφλωση, κ.λ.π.
Οι περιπτώσεις Αυτισμού παρουσιάζονται σε ένα συνεχές φάσμα από πιο ελαφριές έως και πολύ σοβαρές μορφές. Κάποια άτομα μπορεί να έχουν πολύ πιο βαριά αυτιστική συμπεριφορά, ενώ κάποια άλλα με Αυτισμό να έχουν πιο ελα­φριές μορφές."
(για όσους ενδιαφέρονται υπάρχει μια πολύ ενδιαφέρουσα παρουσίαση στη παρακάτω σελίδα: http://www.special-kids.gr/mcms/index.php?option=com_content&task=view&id=22&Itemid=46 από όπου πήρα και το κείμενο)

Λίγη περισσότερη ευαισθητοποίηση και ενημέρωση δεν θα σε έβλαπτε αντίθετα θα έλεγα.
Είναι κρίμα να δημιουργείται τέτοια σύγχυση και να συμβάλουν οι εκπαιδευτικοί σε μια τέτοιου τύπου κατάσταση κοινωνικού αποκλεισμού. Αλίμονο μας. :-[
Δεύτερον, μπορεί, ίσως ένας δυσλεξικός να μην καταφέρει να γίνει φιλόλογος αλλά δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει να του δοθούν οι ευκαιρίες να γίνεί ότι θέλει και ότι μπορεί. Και ίσες ευκαιρίες για όλους σε μια κοινωνία σημαίνει ότι λαμβάνονται υπόψη οι ιδιαιτερότητες (κοινωνικές, οικονομικές, ατομικές, πολιτισμικές) της κάθε ξεχωριστής μονάδας - ατόμου έτσι ώστε να έχουν θεωρητικά όλοι το ίδιο σημείο εκκίνησης.
Τρίτον θα ήθελα να σε ρωτήσω εσύ που έτυχε να βρεθείς μπροστά σε 5 περιπτώσεις παιδιών με αυτισμό τι έκανες? Πως αισθάνθηκες? Πως το αντιμετώπισες και πως το χειρίστικες?
Τίτλος: Απ: Καθηγητής + δυσλεξία
Αποστολή από: mat στις Μάιος 27, 2007, 10:20:36 πμ
Δυσλεξία και ορθογραφία?  Όπως είπε η spaceoddity, φιλόλογος με δυσλεξία = πιλότος με 10 βαθμούς μυωπίας.

Κι ας είναι χαρισματικοί, κατά τα άλλα...

Και κάτι ακόμα σε διαβεβαιώ πως υπάρχουν αρκετοί εκπαιδευτικοί και συμπολίτες μας που παρόλο που δεν είναι δυσλεξικοί και ξέρουν τέλεια τους κανόνες ορθογραφίας είναι τέτοια η "κοινωνική" μυωπία τους που είναι πιο εγκληματική απο έναν εν δυνάμει μύωπα πιλότο ;D
Τίτλος: Απ: Καθηγητής + δυσλεξία
Αποστολή από: dinos_ στις Μάιος 27, 2007, 10:31:15 πμ
Δυσλεξία και ορθογραφία?  Όπως είπε η spaceoddity, φιλόλογος με δυσλεξία = πιλότος με 10 βαθμούς μυωπίας.

Κι ας είναι χαρισματικοί, κατά τα άλλα...

Αυτή η spaceodity δε ξερει που της παν τα τέσσερα,από παιδαγωγηκά και καινωνικη ενσυναίσθηση ούτε ιχνος,με τρομαζει.Αλλά μου φαινεται αυτό με τον πιλοτο το ειπε η άλλη εκεινη η ΕΞΩΦΡΕΝΗΚΗ η LIO! :o
Τίτλος: Απ: Καθηγητής + δυσλεξία
Αποστολή από: dinos_ στις Μάιος 27, 2007, 10:32:09 πμ
Και εγω ετσι νομιζω,τα ατομα αυτα πρεπει να βρισκονται σε ειδικα σχολεια και το καθε παιδι να αντιμετωπιζεται διαφορετικα.

Δεν το πιστεύω,κοτζαμ φιλόλογος και να εισαι υπερ του κοινωνηκού αποκλεισμού!Ε όχι ρε παιδια ξυπνειστε,τι κοινωνεία θα παραδόσουμε;Αν επιτρέπετε 2 ερωτήσεις: <<εχεις διδαξει σε δυσλεκτικούς>> και <<ποσο εγραψες στα παιδαγωγηικα του ΑΣΕΠ;>> ???
Τίτλος: Απ: Καθηγητής + δυσλεξία
Αποστολή από: sorimavat στις Μάιος 27, 2007, 10:43:36 πμ
Ματ χαιρομε που εισαι μελοσ του φορουν, λυπαμε μονο που ακομα δεν μπορω να χρησιμοποιησω το δικαιομα του καρμα... πιο πολυ ομωσ λυπαμε τουσ μαθητεσ των αναλγητων εκπαιδευτικων που αναφερεισ-καλα στην υποληπη κοινωνια, αλλα τετοια ελειψη κοινωνικησ ευαισθησιασ και στον χωρο μασ; ελεοσ ρε παιδια!
Τίτλος: Απ: Καθηγητής + δυσλεξία
Αποστολή από: dinos_ στις Μάιος 27, 2007, 11:18:53 πμ
Sorimavat επειδη σε σιμπαθω και εισαι πολυ καλο κορητσι,παρε αυτα τα link που μου έδωσε η mat (σε ευχαριστω mat :)) να βλεπεις την ορθωγραφια των λέξεων που δεν εισαι σήγουρη,στο χω πει ότι κανεις πολλα ορθογραφικά λάθη,αλλά δεν την παλευεις καθολου ρε συ :'(.Και γω και η amt κα΄νουμε λάθη  :-[αλλά όχι και έτσι!Η mat έχει πρόβλημα με τους χρονους των ρηματων,, εγώ έχω με τα η και τα διπλά γράμματα,εσύ όμως δε παίζεσε!τοση ευαισθησεία σε συνάδελφο είναι αξοιοσιμηωτη,μπράβο mat χίλια ευχαριστώ!
1. http://www.greek-language.gr/greekLang/index.html
2. http://www.komvos.edu.gr/dictionaries/dictonline/DictOnLine.htm
Τίτλος: Απ: Καθηγητής + δυσλεξία
Αποστολή από: lousalome84 στις Μάιος 27, 2007, 03:04:23 μμ
ma
Μάλλον I'm_outta_here μπερδεύεις λίγο τα πράγματα. .....

Λίγη περισσότερη ευαισθητοποίηση και ενημέρωση δεν θα σε έβλαπτε αντίθετα θα έλεγα.
Είναι κρίμα να δημιουργείται τέτοια σύγχυση και να συμβάλουν οι εκπαιδευτικοί σε μια τέτοιου τύπου κατάσταση κοινωνικού αποκλεισμού. Αλίμονο μας. :-[
Δεύτερον, μπορεί, ίσως ένας δυσλεξικός να μην καταφέρει να γίνει φιλόλογος αλλά δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει να του δοθούν οι ευκαιρίες να γίνεί ότι θέλει και ότι μπορεί. Και ίσες ευκαιρίες για όλους σε μια κοινωνία σημαίνει ότι λαμβάνονται υπόψη οι ιδιαιτερότητες (κοινωνικές, οικονομικές, ατομικές, πολιτισμικές) της κάθε ξεχωριστής μονάδας - ατόμου έτσι ώστε να έχουν θεωρητικά όλοι το ίδιο σημείο εκκίνησης.
Τρίτον θα ήθελα να σε ρωτήσω εσύ που έτυχε να βρεθείς μπροστά σε 5 περιπτώσεις παιδιών με αυτισμό τι έκανες? Πως αισθάνθηκες? Πως το αντιμετώπισες και πως το χειρίστικες?

mat ΕΣΥ μπερδεύεις τα πράγματα. Ξέρω καλά τι σημαίνουν οι 3 έννοιες, προφανώς καλύτερα από σένα γιατί ΑΠΟΤΕΛΟΥΝ ΤΗΝ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΖΩΗ ΜΟΥ ΠΛΕΟΝ. Αν έχεις πρόβλημα μυωπίας και δεν είδες ότι εγώ ΑΠΑΝΤΗΣΑ ΣΕ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝ Η ΕΡΩΤΗΣΗ ''πόση εμπειρία έχουν από διδασκαλία σε δυσλεκτικούς;;;'' την οποία έκανα η rica, δε φταίω εγώ. Και δεν μπέρδεψα καθολου τις έννοιες. Γιατί εγώ καλή μου δεν τα γνωρίζω αυτά ως έννοιες όπως οι περισσότεροι ρήτορες εδώ μέσα, αλλά ΤΑ ΖΩ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ. Λίγες περισσότερες επισκέψεις στον οφθαλμίατρο δε βλάπτουν.

Το πως το χειρίζομαι εγώ δε σε αφορά, αφορά μόνο στους γονείς που με παρακαλάνε να ξαναείμαι στο σχολείο τους του χρόνου. Πολύ  λυπάμαι που τα χθεσινά αποτελέσματα του ΑΣΕΠ με  κατατάσσουν στους φετινούς διοριστέους κ δε θα μπορέσω, επειδή δε δίνονται ακόμη οργανικές στα ειδικά σχολεία. Αλλά να σου πω την αλήθεια ,σκέφτομαι σοβαρά να κρατήσω το δικαίωμα του διορισμού για του παραχρόνου ώστε να ξαναείμαι στο ίδιο σχολείο ως αναπληρώτρια του χρόνου. Αυτή είναι η δική μου κοινωνική ευασιασθητοποίηση.

Έξω από το χορό πολλά τραγούδια λέγονται.  Τραγούδα...
Τίτλος: Απ: Καθηγητής + δυσλεξία
Αποστολή από: Seni στις Μάιος 27, 2007, 03:38:02 μμ
Προσωπικά φοβάμαι περισσότερο μη διδάξει το παιδί μου η συμφοιτήτριά μου που πέρασε όλα τα μαθήματα με αντιγραφή (ήταν χαρισματική στις δημόσιες σχέσεις) παρά ο συμφοιτητής μου που διάβαζε σχεδόν χωρίς όραση (αλλά διάβαζε)!

Μιλάω χωρίς ιδιαίτερη γνώση επί του θέματος, αλλά πιστεύω ότι καθένας είναι ελεύθερος να προσπαθήσει να πετύχει τους στόχους του. Κάθε τόσο οι ειδήσεις αναφέρουν παραδείγματα ατόμων με σοβαρή αναπηρία να καταφέρνουν πράγματα τα οποία οι καθ όλα υγιείς δεν αποτολμούν καν. Πόσοι θα γέλασαν αρχικά με την προσπάθειά τους .. και πόσοι θα τους είπαν να κάνουν μόνο αυτό που μπορούν καλύτερα. Αν ένας άνθρωπος χωρίς πόδια καταφέρνει να ανέβει στο Έβερεστ νομίζω ότι και ένας δυσλεκτικός θα μπορούσε να κάνει αυτόν το άθλο να σπουδάσει φιλόλογος. Κι όσο για το άγχος μερικών περί ορθογραφίας.. τι να πω, ο δυσλεκτικός θα χαλάσει την "πιάτσα".

Για να μην παρεξηγηθώ δεν το θεωρώ εύκολο κατόρθωμα αλλά δεν θεωρώ ότι έχω το δικαίωμα να εμποδίσω ένα παιδί να προσπαθήσει γι αυτό που θέλει στη ζωή του. Το σημαντικό είναι να μάθει το παιδί να είναι ευσυνείδητο και να προσπαθεί με ό,τι δυνάμεις έχει. Αυτό θα το μάθει από τους καθηγητές του, όχι όμως επειδή θα του το γράψουν ορθογραφημένα στον πίνακα. 

You may think I m a dreamer...



   
Τίτλος: Απ: Καθηγητής + δυσλεξία
Αποστολή από: dinos_ στις Μάιος 27, 2007, 03:44:03 μμ
ma
Μάλλον I'm_outta_here μπερδεύεις λίγο τα πράγματα. .....

Λίγη περισσότερη ευαισθητοποίηση και ενημέρωση δεν θα σε έβλαπτε αντίθετα θα έλεγα.
Είναι κρίμα να δημιουργείται τέτοια σύγχυση και να συμβάλουν οι εκπαιδευτικοί σε μια τέτοιου τύπου κατάσταση κοινωνικού αποκλεισμού. Αλίμονο μας. :-[
Δεύτερον, μπορεί, ίσως ένας δυσλεξικός να μην καταφέρει να γίνει φιλόλογος αλλά δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει να του δοθούν οι ευκαιρίες να γίνεί ότι θέλει και ότι μπορεί. Και ίσες ευκαιρίες για όλους σε μια κοινωνία σημαίνει ότι λαμβάνονται υπόψη οι ιδιαιτερότητες (κοινωνικές, οικονομικές, ατομικές, πολιτισμικές) της κάθε ξεχωριστής μονάδας - ατόμου έτσι ώστε να έχουν θεωρητικά όλοι το ίδιο σημείο εκκίνησης.
Τρίτον θα ήθελα να σε ρωτήσω εσύ που έτυχε να βρεθείς μπροστά σε 5 περιπτώσεις παιδιών με αυτισμό τι έκανες? Πως αισθάνθηκες? Πως το αντιμετώπισες και πως το χειρίστικες?

mat ΕΣΥ μπερδεύεις τα πράγματα. Ξέρω καλά τι σημαίνουν οι 3 έννοιες, προφανώς καλύτερα από σένα γιατί ΑΠΟΤΕΛΟΥΝ ΤΗΝ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΖΩΗ ΜΟΥ ΠΛΕΟΝ. Αν έχεις πρόβλημα μυωπίας και δεν είδες ότι εγώ ΑΠΑΝΤΗΣΑ ΣΕ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝ Η ΕΡΩΤΗΣΗ ''πόση εμπειρία έχουν από διδασκαλία σε δυσλεκτικούς;;;'' την οποία έκανα η rica, δε φταίω εγώ. Και δεν μπέρδεψα καθολου τις έννοιες. Γιατί εγώ καλή μου δεν τα γνωρίζω αυτά ως έννοιες όπως οι περισσότεροι ρήτορες εδώ μέσα, αλλά ΤΑ ΖΩ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ. Λίγες περισσότερες επισκέψεις στον οφθαλμίατρο δε βλάπτουν.

Το πως το χειρίζομαι εγώ δε σε αφορά, αφορά μόνο στους γονείς που με παρακαλάνε να ξαναείμαι στο σχολείο τους του χρόνου. Πολύ  λυπάμαι που τα χθεσινά αποτελέσματα του ΑΣΕΠ με  κατατάσσουν στους φετινούς διοριστέους κ δε θα μπορέσω, επειδή δε δίνονται ακόμη οργανικές στα ειδικά σχολεία. Αλλά να σου πω την αλήθεια ,σκέφτομαι σοβαρά να κρατήσω το δικαίωμα του διορισμού για του παραχρόνου ώστε να ξαναείμαι στο ίδιο σχολείο ως αναπληρώτρια του χρόνου. Αυτή είναι η δική μου κοινωνική ευασιασθητοποίηση.

Έξω από το χορό πολλά τραγούδια λέγονται.  Τραγούδα...

Το ότι πινεις απο το νερο της πηγης δε σε κανει και ειδικο.Ντροπη  :-[ να μην απαντας στα ΕΠΙΧΗΡΗΜΑΤΑ της mat που σα κοινονιολόγος εχει ΕΙΔΙΚΗ άποψη επι του θεματος.Αλλα ετσι αχαρηστες ειστε οι διορησμενες και δε μειραζεστε τις εμπιριες σας ουτε αναγνωρίζεται τις ΓΝΩΣΕΙς των άλλων. Σα και αυτές τις ψωριαρες τη lio και τη spaceodity που νομιζουν επειδη πινουν από το νερο της πηγης ότι κάτι σημαινει.mat μη σταναχωριέσε, ολο το φόρουμ σε στηρίζει :).
Τίτλος: Απ: Καθηγητής + δυσλεξία
Αποστολή από: dinos_ στις Μάιος 27, 2007, 03:52:52 μμ
You may think I m a dreamer...
Καλα εδώ εγω που ημουνα μαθητης του 12 και καταφερα και εγινα πληροφορικαριος και δε μπορει ο δυσλεκτικος να γινει φιλολογος;Δεν εισαι ο μονος  dreamer senia, kep walking :)
Τίτλος: Απ: Καθηγητής + δυσλεξία
Αποστολή από: MaYaMaYa στις Μάιος 27, 2007, 04:01:27 μμ
παλικάρια και κορίτσια που παρακολουθείτε αυτο το ωραιότατο θεμα του forum καλή η παραφιλολογία και οι προσωπικές τοποθετήσεις του καθένα απο εμας αλλά αισθάνομαι οτι έχετε ξεφύγει απο το θέμα! Πόσοι απο εσάς που αναφέρεστε στο ζήτημα έχετε πραγματική κατάρτιση στο θέμα? ωραία η ευαισθητοποίηση, είναι μια γερή βάση για την ορθη αντιμετώπιση της δυσκολίας αυτης (γιατι πρόκειται για ένα σύνδρομο που στα εγχειρίδια αναφέρεται ως μια ειδική μαθησιακή δυσκολία). Τι να κάνω εγω τις στείρες γνώσεις για το τι είναι δυσλεξία αν δεν είμαι ευαίσθητη απέναντι στον συνάνθρωπό μου...καριερα μπορώ να κάνω, δουλειά μπορώ να βρω ως ωρομίσθια, αναπληρώτρια κλπ,  ως άνθρωπος όμως θα έχω αποτύχει παταγωδώς!

καλλιέργεια πρώτα ως άνθρωπος πρέπει να έχει ο καθενας μας και μετά στο γνωστικό κομματι να έχουμε την καταρτιση που αρμόζει αν θέλουμε να είμαστε "δασκαλοι" με Δ κεφαλαίο! το θέμα της ορθογραφίας δεν το παραβλέπω, είναι πρόβλημα στις μερες μας και ζώντας στην εποχή του chat και του sms έχουμε αλλοιώσει κατα πολύ τον σωστό, πρθογραφημένο λόγο με συνέπεια όταν πράγματι ένα παιδι έχει δυσορθογραφία να αμφιβάλουμε αν όντως πρόκειται περι μαθησιακού προβλήματος ή σημείο των καιρών! και επειδη αναφέρθηκα στο γνωστικό κομμάτι, έχοντας μόνο γνώση το τι είναι δυσλεξία και ποιά τα συμπτώματά της δεν με κάνει ειδήμονα, προς Θεού! Ειναι μονο ένα μικρό κομμάτι, πρέπει να γνωρίζω να κάνω διαφοροδιάγνωση και μετά να κατασκευάσω ένα πρόγραμμα αντιμετώπισης (γιατι, όποιος σας μιλήσει για θεραπεία, σας κορόιδεψε παιδιά μου, αλλά μην μαρτυρήσετε οτι εγώ σας το είπα!) υπάρχουν λοιπόν ανάμεσα μας πολλά άτομα που έχουν δυσλεξία και έχουν βρει τρόπο αντιμετώπισης των δυσκολιών σε βαθμό που το πρόβλημα δεν ειναι πλέον "ορατό" παρά μόνο σε ειδήμονες (πχ, τώρα με την χρήση του υπολογιστή ακόμα και ο πιο ανορθόγραφος απο εμάς περνά εναν ορθογραφικό έλεγχο στην προεπισκόπιση και "¨καθάρισε", ή διαλέγει ένα επάγγελμα που δεν απαιτούνται κάποιες δεξιότητες στις οποίες το άτομο δυσκολευεται αλλά αντίθετα αξιοποιεί τις ικανότητες του-ξερετε οτι έχουν καλύτερη στερεοσκοπική/τρισδιαστατη αντίληψη του χώρου? )

πραγματικά με λυπεί το γεγονός οτι γράφτηκαν πράγματα που μάλλον θίγουν την ιδιότητα του εκπαιδευτικού, μια απο τις αρχές που πρέπει να διέπει την εκπαίδευση είναι ο σεβασμός στις ιδιαιτερότητες και ίσες ευκαιρίες στην μάθηση. αλλίμονο μας αν πάμε με τέτοια μονόφθαλμη αντιμετώπιση των πραγμάτων που θα αντιμετωπίσουμε στην τάξη...

όσον αφορά τον φιλόλογο με "δυσορθογραφία" δυσκολεύομαι να το πιστέψω...όπως δεν θα μπορούσα να πιστέψω οτι θα υπάρξει ποτέ μαθηματικός με "δυσαριθμισία" εκτός εάν έχουν πλέον αντιμετωπίσει το πρόβλημα και ουσιαστικα δεν εκδηλώνουν τα συμπτώματα! γιατι θα επαναλάβω, δεν θεραπεύεται, αντιμετωπίζεται, ως εκ τούτου ο μαθηματικός με δυσαριθμησία έχει μάθει να μην κάνει λάθη οταν έχει πρόσθεση με κρατούμενο, ο φιλόλογος με δυσορθογραφία έχει μάθει οτι όλα τα ρήματα γράφονται με "ω"...αυτά για να μπαίνουμε στο κλίμα :)

και είναι λάθος να γίνεται λόγος για αυτισμό, δυσλεξία και νοητική υστέρηση όπως διάβασα κάπου παραπάνω, απο όλα αυτά κρατάμε οτι το παιδί έχει νοητική υστέρηση...πώς είναι δυνατόν σκεφτείτε το λογικά και μόνο ένα παιδι με νοητική υστέρηση να είναι σε θέση να γράφει πάντα ορθογραφημένα??? σημαίνει να κατέχω τον μηχανισμό αναγνωσης και γραφής άρτια  πράγμα που απαιτεί συγκεκριμένες δεξιοτητες τις οποίες λόγω της νοητικής υστέρησης δεν μπορεί να αναπτύξει πλήρως. όσο για τον αυτισμό, πάμε σε άλλα λημέρια...σκοτάδι εκεί για πολλούς εκπαιδευτικούς και αφορά την ειδική αγωγή, όχι τις μαθησιακές δυσκολίες (παρά το γεγονος οτι γίνεται πλέον ένταξη σε κανονικά σχολεία κάτω απο κάποιες προϋποθέσεις που δεν είμαστε στο κατάλληλο forum για να κάνουμε λόγο).

θα συνεχίσω να παρακολουθώ την κουβέντα σας με ενδιαφέρον...
Τίτλος: Απ: Καθηγητής + δυσλεξία
Αποστολή από: returnaround στις Μάιος 27, 2007, 04:46:33 μμ
Καλά δεν παίζεστε... ο/η i'm outta here καταθέτει άποψη με ευγένεια και εμπειρία, και το μόνο που ξέρετε είναι να βαράτε αρνητικό κάρμα επειδή απλά διαφωνείτε... ωραίο φόρουμ! Και ωραίο παράδειγμα διαλόγου και ελεύθερου λόγου... κατά τα άλλα, 'κόπτεσθε' για την κοινωνία...
Τίτλος: Απ: Καθηγητής + δυσλεξία
Αποστολή από: Seni στις Μάιος 27, 2007, 05:15:30 μμ
Δεν είναι σωστό να εκφράζεται κανείς σε θέματα που δεν κατέχει, κι εδώ εκτίθεμαι  :-\.

Νομίζω πως η MayaMaya κατέθεσε την καλύτερη άποψη με εξαιρετική ευγένεια, εμπειρία και σαφήνεια.

Ωστόσο, η μόρφωση είναι αγαθό που ανήκει σε όλους, άλλο που στις μέρες μας μόρφωση=διορισμός στο δημόσιο.

 
Τίτλος: Απ: Καθηγητής + δυσλεξία
Αποστολή από: dinos_ στις Μάιος 27, 2007, 05:22:37 μμ
παλικάρια και κορίτσια που παρακολουθείτε αυτο το ωραιότατο θεμα του forum καλή η παραφιλολογία και οι προσωπικές τοποθετήσεις του καθένα απο εμας αλλά αισθάνομαι οτι έχετε ξεφύγει απο το θέμα! Πόσοι απο εσάς που αναφέρεστε στο ζήτημα έχετε πραγματική κατάρτιση στο θέμα? ωραία η ευαισθητοποίηση, είναι μια γερή βάση για την ορθη αντιμετώπιση της δυσκολίας αυτης (γιατι πρόκειται για ένα σύνδρομο που στα εγχειρίδια αναφέρεται ως μια ειδική μαθησιακή δυσκολία). Τι να κάνω εγω τις στείρες γνώσεις για το τι είναι δυσλεξία αν δεν είμαι ευαίσθητη απέναντι στον συνάνθρωπό μου...καριερα μπορώ να κάνω, δουλειά μπορώ να βρω ως ωρομίσθια, αναπληρώτρια κλπ,  ως άνθρωπος όμως θα έχω αποτύχει παταγωδώς!

καλλιέργεια πρώτα ως άνθρωπος πρέπει να έχει ο καθενας μας και μετά στο γνωστικό κομματι να έχουμε την καταρτιση που αρμόζει αν θέλουμε να είμαστε "δασκαλοι" με Δ κεφαλαίο! το θέμα της ορθογραφίας δεν το παραβλέπω, είναι πρόβλημα στις μερες μας και ζώντας στην εποχή του chat και του sms έχουμε αλλοιώσει κατα πολύ τον σωστό, πρθογραφημένο λόγο με συνέπεια όταν πράγματι ένα παιδι έχει δυσορθογραφία να αμφιβάλουμε αν όντως πρόκειται περι μαθησιακού προβλήματος ή σημείο των καιρών! και επειδη αναφέρθηκα στο γνωστικό κομμάτι, έχοντας μόνο γνώση το τι είναι δυσλεξία και ποιά τα συμπτώματά της δεν με κάνει ειδήμονα, προς Θεού! Ειναι μονο ένα μικρό κομμάτι, πρέπει να γνωρίζω να κάνω διαφοροδιάγνωση και μετά να κατασκευάσω ένα πρόγραμμα αντιμετώπισης (γιατι, όποιος σας μιλήσει για θεραπεία, σας κορόιδεψε παιδιά μου, αλλά μην μαρτυρήσετε οτι εγώ σας το είπα!) υπάρχουν λοιπόν ανάμεσα μας πολλά άτομα που έχουν δυσλεξία και έχουν βρει τρόπο αντιμετώπισης των δυσκολιών σε βαθμό που το πρόβλημα δεν ειναι πλέον "ορατό" παρά μόνο σε ειδήμονες (πχ, τώρα με την χρήση του υπολογιστή ακόμα και ο πιο ανορθόγραφος απο εμάς περνά εναν ορθογραφικό έλεγχο στην προεπισκόπιση και "¨καθάρισε", ή διαλέγει ένα επάγγελμα που δεν απαιτούνται κάποιες δεξιότητες στις οποίες το άτομο δυσκολευεται αλλά αντίθετα αξιοποιεί τις ικανότητες του-ξερετε οτι έχουν καλύτερη στερεοσκοπική/τρισδιαστατη αντίληψη του χώρου? )

πραγματικά με λυπεί το γεγονός οτι γράφτηκαν πράγματα που μάλλον θίγουν την ιδιότητα του εκπαιδευτικού, μια απο τις αρχές που πρέπει να διέπει την εκπαίδευση είναι ο σεβασμός στις ιδιαιτερότητες και ίσες ευκαιρίες στην μάθηση. αλλίμονο  μας αν πάμε με τέτοια μονόφθαλμη αντιμετώπιση των πραγμάτων που θα αντιμετωπίσουμε στην τάξη...

όσον αφορά τον φιλόλογο με "δυσορθογραφία" δυσκολεύομαι να το πιστέψω...όπως δεν θα μπορούσα να πιστέψω οτι θα υπάρξει ποτέ μαθηματικός με "δυσαριθμισία" εκτός εάν έχουν πλέον αντιμετωπίσει το πρόβλημα και ουσιαστικα δεν εκδηλώνουν τα συμπτώματα! γιατι θα επαναλάβω, δεν θεραπεύεται, αντιμετωπίζεται, ως εκ τούτου ο μαθηματικός με δυσαριθμησία έχει μάθει να μην κάνει λάθη οταν έχει πρόσθεση με κρατούμενο, ο φιλόλογος με δυσορθογραφία έχει μάθει οτι όλα τα ρήματα γράφονται με "ω"...αυτά για να μπαίνουμε στο κλίμα :)

και είναι λάθος να γίνεται λόγος για αυτισμό, δυσλεξία και νοητική υστέρηση όπως διάβασα κάπου παραπάνω, απο όλα αυτά κρατάμε οτι το παιδί έχει νοητική υστέρηση...πώς είναι δυνατόν σκεφτείτε το λογικά και μόνο ένα παιδι με νοητική υστέρηση να είναι σε θέση να γράφει πάντα ορθογραφημένα??? σημαίνει να κατέχω τον μηχανισμό αναγνωσης και γραφής άρτια  πράγμα που απαιτεί συγκεκριμένες δεξιοτητες τις οποίες λόγω της νοητικής υστέρησης δεν μπορεί να αναπτύξει πλήρως. όσο για τον αυτισμό, πάμε σε άλλα λημέρια...σκοτάδι εκεί για πολλούς εκπαιδευτικούς και αφορά την ειδική αγωγή, όχι τις μαθησιακές δυσκολίες (παρά το γεγονος οτι γίνεται πλέον ένταξη σε κανονικά σχολεία κάτω απο κάποιες προϋποθέσεις που δεν είμαστε στο κατάλληλο forum για να κάνουμε λόγο).

θα συνεχίσω να παρακολουθώ την κουβέντα σας με ενδιαφέρον...

Μήπως μπορει καποιος να μου εξηγισει τι είναι αυτό με τον ορθογραφικο έλεγχο και τη <<προεπισκόπηση>> γιατί εχω πελαγόσει…Ειμαι πληροφορικαριος αλλα δε ξερω από αυτά,ειμαι τεχνικος εγω παιδια,καμια φιλόλογος;Μαγια νομίζω το αλλίμονο γράφεται αλλείμονο ή αλείμονο με ένα λ αλλά πάλι δεν ειμαι και σιγουρός.Συμφωνω σε όλα για το πορδοραφημενο κειμενο,εχεις απολύτο δικιο.Να σαι καλα σε ευχαριστω για την αναλσυση,ποσα μορει να μαθει κανεις σε αυτό το φόρουν, οι γνωσεις σας είναι πολύ ειδεικες,ετσι εξηγουντια και οι βαθμοι σας στον ΑΣΕΠ,μπραβο σας.Αυτό το φόρουν είναι περίπτωση όχι σα κατο άλλα που γίνεται chat :P
Τίτλος: Απ: Καθηγητής + δυσλεξία
Αποστολή από: MaYaMaYa στις Μάιος 27, 2007, 05:59:07 μμ
Μήπως μπορει καποιος να μου εξηγισει τι είναι αυτό με τον ορθογραφικο έλεγχο και τη <<προεπισκόπηση>> γιατί εχω πελαγόσει�Ειμαι πληροφορικαριος αλλα δε ξερω από αυτά,ειμαι τεχνικος εγω παιδια,καμια φιλόλογος;Μαγια νομίζω το αλλίμονο γράφεται αλλείμονο ή αλείμονο με ένα λ αλλά πάλι δεν ειμαι και σιγουρός.Συμφωνω σε όλα για το πορδοραφημενο κειμενο,εχεις απολύτο δικιο.Να σαι καλα σε ευχαριστω για την αναλσυση,ποσα μορει να μαθει κανεις σε αυτό το φόρουν, οι γνωσεις σας είναι πολύ ειδεικες,ετσι εξηγουντια και οι βαθμοι σας στον ΑΣΕΠ,μπραβο σας.Αυτό το φόρουν είναι περίπτωση όχι σα κατο άλλα που γίνεται chat :P

dino_ δεν είμαι φιλόλογος, ατυχία ε? πάντως έχεις δίκιο για το "αλλίμονο" που έγραψα, κατα το ορθόν λοιπόν "αλίμονο"... προσπάθησα απλά να σας βάλω λίγο στο κλιμα γιατί δεν είναι και ό,τι πιο εύκολο να μιλάμε για ένα σύνδρομο που ακόμα δεν έχει ξεκαθαρίσει το τοπίο και εξετάζεται απο πολλούς επιστημονικούς τομείς. είναι δυσκολο ακόμα και για εμάς που το έχουμε σπουδάσει να έχουμε πλήρη εικονα. Μαλλον δεν κατάλαβες την πρόθεση μου, δεν είχα κανένα σκοπό ουτε να θίξω κανενα ουτε να μην δεχτώ αποψεις αντίθετες απο τις δικές μου, προτιμώ ωστόσο να αναφερω πράγματα τεκμηριωμένα.

>'Οσο για το chat, πιστεψε με, έχουν γραφτεί μια σειρά απο μελέτες που επιβεβαιώνουν πόσο αρνητικά μπορούν να επηρεασουν τον ορθογραφημένο λόγο και το λεξιλόγιο μας)

>δεν είμαι διορισμένη dino_ αλλά ούτε γνωρίζω πόσο έχω γράψει ακόμα στον ασεπ  καθώς δεν έχουν βγει ακόμη οι βαθμοί μας.
Τίτλος: Απ: Καθηγητής + δυσλεξία
Αποστολή από: mat στις Μάιος 27, 2007, 06:01:40 μμ
...... Λίγες περισσότερες επισκέψεις στον οφθαλμίατρο δε βλάπτουν.

Ευχαριστώ για την υπενθύμιση-υπόδειξη και τελικά και διάγνωση!!!

Παράθεση
Έξω από το χορό πολλά τραγούδια λέγονται.  Τραγούδα...
εδώ θα σε στεναχωρήσω είμαι φρικτά παράφωνη, επιπλέον δε διαθέτω ίχνος ρυθμού ;)
Τίτλος: Απ: Καθηγητής + δυσλεξία
Αποστολή από: lousalome84 στις Μάιος 27, 2007, 06:04:08 μμ

πώς είναι δυνατόν σκεφτείτε το λογικά και μόνο ένα παιδι με νοητική υστέρηση να είναι σε θέση να γράφει πάντα ορθογραφημένα???


xaxaxaxa. MAYA μάλλον δεν έχεις καμία σχέση με τη ειδική αγωγή. Έχω 2 μαθητές με αυτισμό ΚΑΙ υστέρηση (ο ένας μάλιστα έχει και σύνδρομο aspeger) σε 2 διαφορετικά τμήματα που ΔΕΝ έχουν δυσλεξία και στα απουσιολόγια ΔΙΟΡΘΩΝΟΥΝ (παρακαλώ!), ανορθογραφίες της κυρίας φιλολόγου η οποία είναι εκεί που είναι μετά από προφορικές εξετάσεις λόγω (τι άλλο;) δυσλεξίας.
 

Προσέχετε τι γράφετε αν δεν έχετε καμία απολύτως σχέση με το αντικείμενο της συζήτησης.
Τίτλος: Απ: Καθηγητής + δυσλεξία
Αποστολή από: mat στις Μάιος 27, 2007, 06:13:16 μμ
Να λοιπόν που στο σχολείο της Ι am_outta_here έχουμε φιλόλογο με δυσλεξία. Ευχαριστούμε που μας έλυσες την αρχική απορία της θεματοθέτριας αν δηλαδή μπορεί να γίνει ένα δυσλεξικό άτομο φιλόλογος.
Τώρα μένει να αποφανθούν οι ειδικοί για το αν "πρέπει" να τους επιτρέπουμε να γίνονται φιλόλογοι. Ως "άσχετη" θα υπακούσω, θα σωπάσω και θα ακούσω τους ειδικούς. Με μεγάλη προσοχή.
Τίτλος: Απ: Καθηγητής + δυσλεξία
Αποστολή από: dinos_ στις Μάιος 27, 2007, 06:22:58 μμ
Μήπως μπορει καποιος να μου εξηγισει τι είναι αυτό με τον ορθογραφικο έλεγχο και τη <<προεπισκόπηση>> γιατί εχω πελαγόσει�Ειμαι πληροφορικαριος αλλα δε ξερω από αυτά,ειμαι τεχνικος εγω παιδια,καμια φιλόλογος;Μαγια νομίζω το αλλίμονο γράφεται αλλείμονο ή αλείμονο με ένα λ αλλά πάλι δεν ειμαι και σιγουρός.Συμφωνω σε όλα για το πορδοραφημενο κειμενο,εχεις απολύτο δικιο.Να σαι καλα σε ευχαριστω για την αναλσυση,ποσα μορει να μαθει κανεις σε αυτό το φόρουν, οι γνωσεις σας είναι πολύ ειδεικες,ετσι εξηγουντια και οι βαθμοι σας στον ΑΣΕΠ,μπραβο σας.Αυτό το φόρουν είναι περίπτωση όχι σα κατο άλλα που γίνεται chat :P

dino_ δεν είμαι φιλόλογος, ατυχία ε? πάντως έχεις δίκιο για το "αλλίμονο" που έγραψα, κατα το ορθόν λοιπόν "αλίμονο"... προσπάθησα απλά να σας βάλω λίγο στο κλιμα γιατί δεν είναι και ό,τι πιο εύκολο να μιλάμε για ένα σύνδρομο που ακόμα δεν έχει ξεκαθαρίσει το τοπίο και εξετάζεται απο πολλούς επιστημονικούς τομείς. είναι δυσκολο ακόμα και για εμάς που το έχουμε σπουδάσει να έχουμε πλήρη εικονα. Μαλλον δεν κατάλαβες την πρόθεση μου, δεν είχα κανένα σκοπό ουτε να θίξω κανενα ουτε να μην δεχτώ αποψεις αντίθετες απο τις δικές μου, προτιμώ ωστόσο να αναφερω πράγματα τεκμηριωμένα.

>'Οσο για το chat, πιστεψε με, έχουν γραφτεί μια σειρά απο μελέτες που επιβεβαιώνουν πόσο αρνητικά μπορούν να επηρεασουν τον ορθογραφημένο λόγο και το λεξιλόγιο μας)

>δεν είμαι διορισμένη dino_ αλλά ούτε γνωρίζω πόσο έχω γράψει ακόμα στον ασεπ  καθώς δεν έχουν βγει ακόμη οι βαθμοί μας.

Μαγια βρηκα το αλλιμονο στο λεξικο που μου ειπε η mat αλλά το γράφει Αλλοίμονο,εχω μπερδευτει τελιως,μονο φιλόλογος μας σώζει :'(.Δε φανταζεσια ποσο πεδευτηκα.Αυτό για to chat και τον πορθογραφημενο λόγο δε το ηξερα.Σιγουρα ετσι που γραφεις και τοσα που ξερεις εχεις γραψει πολύ ψιλά στον ΑΣΕΠ.Καλό κουραγιο,τηχερα τα παιδια που θα σε εχουνε δασκαλα! :)
Τίτλος: Απ: Καθηγητής + δυσλεξία
Αποστολή από: lousalome84 στις Μάιος 27, 2007, 06:25:35 μμ
Να λοιπόν που στο σχολείο της Ι am_outta_here έχουμε φιλόλογο με δυσλεξία. Ευχαριστούμε που μας έλυσες την αρχική απορία της θεματοθέτριας αν δηλαδή μπορεί να γίνει ένα δυσλεξικό άτομο φιλόλογος.

Ναι βρε έχουμε φιλόλογο με δυσλεξία. Και φυσικά ένα δυσλεξικό άτομο μπορεί να γίνει φιλόλογος! Ποιος είπε το αντίθετο; Εξάλλου υπάρχουν τόσοι τρόποι να το πετύχει κανείς. Από το λύκειο μέχρι το Πανεπιστήμιο οι αξιοκρατικότατες και δικαιότατες προφορικές εξετάσεις τους βγάζουν όχι απλά φιλολόγους αλλά αριχτούχους φιλολόγους! Μόνο που μετά στα απουσιολόγια γράφουν 'Δετφεαρ' αντί για 'Δευτέρα'.

Αφήνω λοιπόν και εγώ τους ειδικούς (if any) να αποταθούν.

Τίτλος: Απ: Καθηγητής + δυσλεξία
Αποστολή από: dinos_ στις Μάιος 27, 2007, 06:31:26 μμ
Να λοιπόν που στο σχολείο της Ι am_outta_here έχουμε φιλόλογο με δυσλεξία. Ευχαριστούμε που μας έλυσες την αρχική απορία της θεματοθέτριας αν δηλαδή μπορεί να γίνει ένα δυσλεξικό άτομο φιλόλογος.
Τώρα μένει να αποφανθούν οι ειδικοί για το αν "πρέπει" να τους επιτρέπουμε να γίνονται φιλόλογοι. Ως "άσχετη" θα υπακούσω, θα σωπάσω και θα ακούσω τους ειδικούς. Με μεγάλη προσοχή.
Oxi mat μη σωπασεις,εγω τη δικη σου γνωμη θελω να ακουσω και της μαγια.Καί μιά και δυό και τρις θα την βρουμε την ακρη.Καλη καρδια να υπάρχει και όλα τα αλλα βρήσκωνται…η προσοπικότητα μετραει 8)
Τίτλος: Απ: Καθηγητής + δυσλεξία
Αποστολή από: MaYaMaYa στις Μάιος 27, 2007, 06:36:16 μμ
μάλλον I'm_outta_here δεν γνωρίζεις με ποια ιδιότητα ομιλώ. Οχι μονο λόγω σπουδών αλλά και λογω συνεργασιας με λογοθεραπευτρια που ασχολείται με το ζήτημα άμεσα και έχουμε δημοσιευσεις άρθρων σε περιοδικά του εξωτερικού (και τεστ το οποιο πρόκειται να σταθμιστεί). Αρα ακομα και αν η ίδια δεν θεωρώ οτι έχω απόλυτα σχ'εση με το αντικείμενο της συζήτησης το πιστεύουν άλλοι για εμένα...

όσο για το σύνδρομο aspeger, να αναφέρουμε οτι είναι απλά μια ελαφρά μορφή νοητικής υστέρησης οπότε δεν στεκόμαστε σε θέματα δυσλεξίας! όσον αφορά όμως αυτισμό και βαριάς μορφής νοητικής καθυστέρησης, μπορω να σε παραπέμψω σε επιστημονικά βιβλία που και εσύ θα έχεις που κάνουν λόγο για "υπεροχή" τρόπον τινα του αυτισμού έναντι της δυσλεξίας. Μιλάμε για βαριές περιπτώσεις! Ειναι σαν να λες "έχει παράλυση" για κάποιον που έχει και το ένα πόδι ακρωτηριασμένο! τι υπερέχει? το ακρωτηριασμένο πόδι ή η παράλυση στο άλλο?

μάλλον πάντως έκατσες στην περίπτωση αγαπητή μου! να έχετε φιλολογο με δυσλεξία??? παιδιά με βαρύ αυτισμο και νοητική και διορθώνουν τα γραπτά της? ποιοι γιατροί εχουν κάνει όλες αυτες τις διαγνωσεις? αχ αυτά τα κδαυ...
Τίτλος: Απ: Καθηγητής + δυσλεξία
Αποστολή από: dinos_ στις Μάιος 27, 2007, 07:10:18 μμ
Συγνωμη αλλα νομίζω ότι τα διεθην συνεδρια μετρανε παρα πολύ για την αποδιξη της ειδικοτητας της μαγια,παρολο που και πριν το πει(προφανως γιατι δεν αρεσει να επηδιχνιετε) εγω αλλα και ολο το φορουν καταλαβε αμεσως ποιος είναι ο ειδικος και ποιος ξερωλας.Μαγια δεν εισαι φιλολογος,τι εισαι κοινονιωλογος; :) Στο μηνημα σου απαντω ενα<<μακαρι να ημουνα και εγω τοσο μετριοφορνας 8),μερικες φορες αναρωτιεμε...>>
Τίτλος: Απ: Καθηγητής + δυσλεξία
Αποστολή από: eleftheria στις Μάιος 28, 2007, 05:01:50 μμ


Ναι βρε έχουμε φιλόλογο με δυσλεξία. Και φυσικά ένα δυσλεξικό άτομο μπορεί να γίνει φιλόλογος! Ποιος είπε το αντίθετο; Εξάλλου υπάρχουν τόσοι τρόποι να το πετύχει κανείς. Από το λύκειο μέχρι το Πανεπιστήμιο οι αξιοκρατικότατες και δικαιότατες προφορικές εξετάσεις τους βγάζουν όχι απλά φιλολόγους αλλά αριχτούχους φιλολόγους! Μόνο που μετά στα απουσιολόγια γράφουν 'Δετφεαρ' αντί για 'Δευτέρα'.



Ένας δυσλεκτικός φιλόλογος θα μπορούσε άνετα να διδάξει Ιστορία.

... Το ζήτημα είναι κατά πόσο τα μυαλά μας είναι ανοιχτά, κατά πόσο σαν άτομα είμαστε ανεκτικοί, κατά πόσο στη ζωή μας μπορούμε να δώσουμε μια θέση για όλους. Όλα αυτά είναι απαραίτητα για να καταφέρουμε στην πράξη να δώσουμε ίσες ευκαιρίες σε όλους και όχι μόνο στα λόγια και στα χαρτιά.
Τίτλος: Απ: Καθηγητής + δυσλεξία
Αποστολή από: sorimavat στις Μάιος 28, 2007, 05:33:20 μμ
Ρικα το ανοιχτο μυαλο εινε δυσεβρετο στισ μερεσ μασ, και ακομα λιγωτεροι εινε σε θεση να το εκτιμησουν... αν κοιταξεισ ομοσ το θεμα αυτο σαν ενα μινι-γαλοπ οι περισοτεροι συμφωνουν μαζι σου, οποτε ασ εστιασουμαι εκει και ασ ειμαστε αισιοδοξοι:-)
Τίτλος: Απ: Καθηγητής + δυσλεξία
Αποστολή από: lousalome84 στις Μάιος 28, 2007, 05:45:40 μμ


Ναι βρε έχουμε φιλόλογο με δυσλεξία. Και φυσικά ένα δυσλεξικό άτομο μπορεί να γίνει φιλόλογος! Ποιος είπε το αντίθετο; Εξάλλου υπάρχουν τόσοι τρόποι να το πετύχει κανείς. Από το λύκειο μέχρι το Πανεπιστήμιο οι αξιοκρατικότατες και δικαιότατες προφορικές εξετάσεις τους βγάζουν όχι απλά φιλολόγους αλλά αριχτούχους φιλολόγους! Μόνο που μετά στα απουσιολόγια γράφουν 'Δετφεαρ' αντί για 'Δευτέρα'.



Ένας δυσλεκτικός φιλόλογος θα μπορούσε άνετα να διδάξει Ιστορία.

... Το ζήτημα είναι κατά πόσο τα μυαλά μας είναι ανοιχτά, κατά πόσο σαν άτομα είμαστε ανεκτικοί, κατά πόσο στη ζωή μας μπορούμε να δώσουμε μια θέση για όλους. Όλα αυτά είναι απαραίτητα για να καταφέρουμε στην πράξη να δώσουμε ίσες ευκαιρίες σε όλους και όχι μόνο στα λόγια και στα χαρτιά.

Συμφωνώ, έξω από το χορό, πολλά τραγούδια λέτε... στη θεωρία και μόνο. Όταν ζήσετε το Δετφεαρ, τότε θα έχετε δικαίωμα να εισακουστεί  (να τη λέτε έχετε και τώρα-Βολταίρος κτλ) η άποψή σας. Γεμίσαμε κακόψυχους ψευτοδημοκράτες που στην καθημερινή ζωή τους δεν προσφέρουν τίποτα απολύτως στις κοινωνικές ομάδες που έχουν ανάγκη.

Αν κόπτεστε για τα δικαιώματα των ατόμων με δυσλεξία, εγώ κόπτομαι για το δικαίωμα των παιδιών στη μάθηση της γλώσσας. Ας διδάσκουν ιστορία, ναι. Αλλά υπάρχει σύστημα που θα ρυθμίσει αυτό το ζήτημα; Στο κράτος ρίξτε 'αποδοκιμασία' ανίδεοι κομπλεξικοί που πέφτει στο ένα παράπτωμα μετά το άλλο.

Αλλά είπα..θα αφήσω τους ειδικούς να αποταθούν, μιας και εδώ και καιρό έχω ζητήσει τη διαγραφή μου από το φόρουμ. 
Τίτλος: Απ: Καθηγητής + δυσλεξία
Αποστολή από: dinos_ στις Μάιος 28, 2007, 07:53:17 μμ
Γεμίσαμε κακόψυχους ψευτοδημοκράτες που στην καθημερινή ζωή τους δεν προσφέρουν τίποτα απολύτως στις κοινωνικές ομάδες που έχουν ανάγκη.

Αν κόπτεστε για τα δικαιώματα των ατόμων με δυσλεξία, εγώ κόπτομαι για το δικαίωμα των παιδιών στη μάθηση της γλώσσας. Ας διδάσκουν ιστορία, ναι. Αλλά υπάρχει σύστημα που θα ρυθμίσει αυτό το ζήτημα; Στο κράτος ρίξτε 'αποδοκιμασία' ανίδεοι κομπλεξικοί που πέφτει στο ένα παράπτωμα μετά το άλλο.

Αλλά είπα..θα αφήσω τους ειδικούς να αποταθούν, μιας και εδώ και καιρό έχω ζητήσει τη διαγραφή μου από το φόρουμ. 
Μα γιατι το λες αυτό;όταν αφηνεις να γινει φιλολογος ο δσλεκτικος του δινεις αυτό που εχει αναγκη,την επιβεβεωση ότι είναι ισος,ότι μπορει,ότι αξιζει.Ανοιξε το μυαλο σου,σα τη ρικα,τη μαγια,τη ματ,τη sorimavat.Μην εισαι τοσο ακαπτη :o.Hello!
Τίτλος: Απ: Καθηγητής + δυσλεξία
Αποστολή από: returnaround στις Μάιος 29, 2007, 01:47:41 πμ
Συνάδελφε μαβογλου, καλύτερα να καταγραφεί η γνώμη σου παρά τα διφορούμενα προσωπάκια...
Τίτλος: Απ: Καθηγητής + δυσλεξία
Αποστολή από: Λουλου στις Μάιος 29, 2007, 05:52:13 πμ
Απορω με σενα Dinos θεωρεις κοινωνικο ρατσισμο την ειδικη αντιμετωπιση αυτιστικων παιδιων και παιδιων με βαρια νοητικη καθυστερηση?Μπορεις να βαλεις στην ιδια ταξη παιδια αυτιστικα και δυσλεξικα?Μαλλον εσυ δεν ξερ3εις τι σου γινεται.Εγω δεν μιλησα για δυσλεξια ,μαθε να διαβαζεις και να καταλαβαινεις τι γραφουν οι αλλοι.
Τίτλος: Απ: Καθηγητής + δυσλεξία
Αποστολή από: dinos_ στις Μάιος 29, 2007, 01:22:15 μμ
Και εγω ετσι νομιζω,τα ατομα αυτα πρεπει να βρισκονται σε ειδικα σχολεια και το καθε παιδι να αντιμετωπιζεται διαφορετικα.

Αυτά εγραψες  και σου απαντησα για κοινωικο ρατσισμο, τώρα αν μιλουσες για τον διαχωρισμο αυτιστικα και δυσλεξικα  και όχι για το διαχωρισμό δυσλεξηκά – κανονικά που κατάλαβα εγω, χιλια συγνωμη που δε μπορεσα να βρεθω μεσα στο μιαλουδάκι σου,περισοτερεο τυχερός ελπίζω ναμαι την άλλη φορα,θα προσπαθω να μαντεψω πριν απαντισω μη τυχών και με αποπάρεις εσυ.αμα αποπερνεις ετσι και τους μαθητες σου,θα σαι πολύ δημοφηλής.