Μαθαίνουμε νοηματίζοντας 

Την Τρίτη 2/4/2024 στα πλαίσια της ενημέρωσης και της ευαισθητοποίησης των ατόμων με ακουστική αναπηρία, πραγματοποιήθηκε μία εποικοδομητική διαδικτυακή συνάντηση με την Φανή Κολτσακίδου και την διερμηνέα της ελληνικής νοηματικής γλώσσας Αθηνά Μήττα. Τόσο οι μαθητές όσο και το εκπαιδευτικό προσωπικό του Εσπερινού Γυμνασίου Λ.Τ Λέρου ενημερώθηκαν για την κώφωση, την ολική ή μερική απώλειας ακοής, για την κοινότητα των κωφών, την καθημερινότητα ,την εκπαίδευση, τον τρόπο επικοινωνίας, την επαγγελματική αποκατάσταση των ατόμων με ακουστική αναπηρία κ.α. Οι συγκεκριμένες δράσεις προάγουν την ενημέρωση, την ευαισθητοποίηση και την ισότιμη αντιμετώπιση της κοινωνίας απέναντι στα άτομα με ακουστική αναπηρία.

Ευχαριστούμε ολόψυχα την Φανή και την Αγαθή για την μοναδική και πολύτιμη εμπειρία.

Μαθαίνοντας για την ζωή ενός συνανθρώπου και συναδέλφου μας με οπτική αναπηρία..

Την Πέμπτη 29 Φεβρουαρίου 2024 στα πλαίσια της ενημέρωσης και της ευαισθητοποίησης των ατόμων με οπτική αναπηρία, πραγματοποιήθηκε μία εποικοδομητική διαδικτυακή συνάντηση με την δασκάλα με οπτική αναπηρία Φανή Τσικούρα. Οι μαθητές όσο και το εκπαιδευτικό προσωπικό του Εσπερινού Γυμνασίου Λ.Τ. Λέρου ενημερώθηκαν για την καθημερινότητα, την γραφή και ανάγνωση braille, τις τεχνικές συνοδείας βλέποντος οδηγού με τη χρήση λευκού μπαστουνιού, την εκπαίδευση, την επαγγελματική αποκατάσταση των ατόμων με οπτική αναπηρία, την ενασχόλησή τους με τον αθλητισμό κ.α. Ευχαριστούμε βαθιά για την μοναδική αυτή εμπειρία.

Συμμετοχή του Εσπερινού Λέρου στον “6o Πανελλήνιο Διαγωνισμό Ανοιχτών Τεχνολογιών στην Εκπαίδευση” με το έργο “Ηλιακή Αφαλάτωση”

Η πρόταση του σχολείου αξιολογήθηκε από την επιτροπή του διαγωνισμού και προκρίθηκε στη 2η φάση.

Στον φετινό διαγωνισμό, υπέβαλαν προτάσεις συμμετοχής 194 ομάδες μαθητών από σχολεία όλης της Ελλάδας από τις οποίες προκρίθηκαν στη 2η φάση οι 175. 

Η Οργανωτική Επιτροπή του Διαγωνισμού θα καλύψει το κόστος του εξοπλισμού των ομάδων που στην περίπτωση της πρότασή μας ανέρχεται στα 70€.

Αναλυτική περιγραφή του έργου: Το κύριο μέρος της κατασκευής θα αποτελείται από υλικά φιλικά προς το περιβάλλον καθώς και από ανακυκλώσιμα υλικά. Το κύριο μέρος θα είναι μία ξύλινη στεγανή κατασκευή που στο πάτο της θα έχει ένα μεταλλικό ταψί που θα γεμίζει με θαλασσινό νερό μέσω μιας αντλίας και στο πάνω μέρος της δεξαμενής θα τοποθετηθεί κεκλιμένη επιφάνεια από πλεξιγκλάς (υπάρχει φωτογραφία στο φάκελο images). Το πλεξιγκλάς θα συλλέγει την ηλιακή ακτινοβολία και θα τη μεταφέρει στο νερό το οποίο θα εξατμίζεται. Όταν οι υδρατμοί θα έρχονται σε επαφή με το πλεξιγκλάς θα υγροποιούνται λόγω της διαφοράς θερμοκρασίας και μέσω μιας απορροής το νερό θα εξέρχεται από την κατασκευή και θα συλλέγεται σε ένα πλαστικό μπουκάλι. Οι αισθητήρες υγρασίας και θερμοκρασίας θα μετράνε θερμοκρασία και υγρασία εντός της κατασκευής και εκτός ενώ ο αισθητήρας φορτίου θα μετράει το βάρος του παραγόμενου νερού. Η LCD οθόνη θα εμφανίζει τις μετρήσεις των αισθητήρων ενώ θα είναι δυνατή η πρόσβαση στα στοιχεία αυτά μέσω Wifi.

Εκπαιδευτικοί στόχοι:

  • Να γνωρίσουν οι μαθητές πώς λειτουργεί η αφαλάτωση.
  • Να έρθουν αντιμέτωποι με προβλήματα της ζωής στη Γεωμετρία και Πληροφορική.
  • Να ευαισθητοποιηθούν για το θέμα της προστασίας και της οικονομίας του γλυκού νερού.
  • Να αξιοποιήσουν ένα Arduino σε μία αυθεντική κατάσταση.
  • Να λύσουν πραγματικά προβλήματα που παρουσιάζονται κατά τη διαδικασία μιας STEM κατασκευής.
  • Να βελτιωθεί η εκπαίδευση της επιστήμης και να γίνει συνειδητοποίηση της σημασίας της επιστήμης στην καθημερινή ζωή.
  • Να ευαισθητοποιηθούν πάνω σε τεχνολογίες φιλικές προς το περιβάλλον.
  • Να προωθηθεί η δημιουργία κοινοτήτων καινοτομίας.

Συντονιστές του έργου:

  • Βασίλειος Νταλούκας, Εκπαιδευτικός ΠΕ86 Πληροφορικής
  • Γεώργιος Τσεγγελίδης, Εκπαιδευτικός ΠΕ85 Χημικός Μηχανικός

Περισσότερες πληροφορίες: https://openedtech.ellak.gr/2ndphase-2024/

Διαδικτυακή συνεργασία με το Εσπερινό Γυμνάσιο με Λ.Τ. Λευκάδας

Στις 8 Φεβρουαρίου το σχολείο μας συνεργάστηκε διαδικτυακά με το Εσπερινό Γυμνάσιο με ΛΤ Λευκάδας. Προσκεκλημένη ήταν η ψυχολόγος, κα Κατωπόδη Βασιλική, η οποία με ομιλία της παρουσίασε τις πολλαπλές όψεις του γονεϊκού ρόλου και τις απαιτήσεις αυτού στη σύγχρονη εποχή. Η κα Κατωπόδη έδωσε πρακτικές συμβουλές στους μαθητές στην εποικοδομητική συζήτηση που ακολούθησε στο τέλος της εκδήλωσης.

Επίσκεψη στο σχολείο ψυχολόγου του κρατικού θεραπευτηρίου Λέρου

Οι μαθητές και οι εκπαιδευτικοί του σχολείου μας είχαν την ευκαιρία να ενημερωθούν από μία από τους ψυχολόγους του κρατικού θεραπευτηρίου Λέρου για τις υπηρεσίες και τις δυνατότητες που τους προσφέρονται στην περίπτωση που αισθανθούν την ανάγκη να απευθυνθούν σε κάποιον από τους ψυχολόγους της συγκεκριμένης δομής είτε σε συμβουλευτικό επίπεδο είτε σε θεραπευτικό επίπεδο.

Κοπή πίτας

Κοπή πίτας για το Εσπερινό Γυμνάσιο & Λ.Τ. Λέρου με πολλές ευχές για καλή και δημιουργική χρονιά γεμάτη επιτυχίες για τους μαθητές και τους καθηγητές του σχολείου μας.

Για ένα όνειρο

Με αφορμή την Παγκόσμια ημέρα ατόμων με αναπηρία, πραγματοποιήθηκε διαδικτυακή συνάντηση  με τον αθλητή της κολύμβησης, παραολυμπιονίκη και παγκόσμιο πρωταθλητή Χαράλαμπο Ταϊγανίδη. Μοιράστηκε μαζί μας τα βιώματά του, τα όνειρα που κατάφερε να πραγματοποιήσει και που επιθυμεί να πραγματοποιήσει, τονίζοντας ότι τα όνειρα όρια δεν έχουν. 

“Αν σπρώξεις τον εαυτό σου μέχρι τα όρια σου, τότε θα ανακαλύψεις ότι δεν υπάρχουν όρια.” Ευχαριστούμε για το αληθινό μάθημα ζωής, ευχαριστούμε για την ύπαρξη σου.

11 Βήματα για έναν πιο ισορροπημένο τρόπο διατροφής”

Είχαμε την χαρά να φιλοξενήσουμε διαδικτυακά τον κ. Πάρη Παπαχρήστο @paris.papachristos,, διαιτολόγο διατροφολόγο MSc, συγγραφέα και Ιδρυτή του πρώτου portal Διατροφής medNutrition σε Ελλάδα και Κύπρο, να μας μιλήσει για τα “11 Βήματα για έναν πιο ισορροπημένο τρόπο διατροφής” την Τρίτη 21/11.

😊 Ένα μεγάλο ευχαριστώ σε όλους του παρευρισκομένους για την θερμή συμμετοχή και την διαδραστικότητα τους.

Διαδραστικό workshop με το Ίδρυμα Αθανάσιου Λασκαρίδη 

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε την Τρίτη 14/11/2023 και η δεύτερη φάση της συνεργασίας του σχολείου μας με το Ίδρυμα Αθανάσιου Λασκαρίδη μέσα από ένα διαδραστικό Workshop ευαισθητοποίησης μαθητών και εκπαιδευτικών σχετικά με τη χρήση των πλαστικών μιας χρήσης και τις επιβλαβείς συνέπειες για το περιβάλλον και ιδίως για το νερό.

Ένα αληθινό μάθημα ζωής…

Μια μέρα διαφορετική για τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς του σχολείου μας καθώς είχαμε την ευκαιρία να παρακολουθήσουμε σεμινάριο πρώτων βοηθειών από τα στελέχη του Δ.ΙΕΚ Λέρου. Έγινε μια εξαιρετική παρουσίαση τεχνικών σε προπλάσματα στην Καρδιοαναπνευστική Αναζωογόνηση(ΚΑΡΠΑ), στη χρήση απινιδωτή, στην αντιμετώπιση της πνιγμονής (λαβή Heimlich),στην αντιμετώπιση της αιμορραγίας και στην ασφαλή θέση του θύματος.