Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση

Διάφορα θέματα για την εκπαίδευση => Διάφορα Εκπαιδευτικά θέματα => Μήνυμα ξεκίνησε από: elum στις Φεβρουαρίου 15, 2009, 02:30:42 pm

Τίτλος: Γίνονται, αλλά δεν είναι ντροπή να γράφονται κιόλας;
Αποστολή από: elum στις Φεβρουαρίου 15, 2009, 02:30:42 pm
<<Το πρόβλημα στα ΑΕΙ είναι οι καθηγητές >>



<<Το υψίστης σημασίας λειτούργημα που ονομάζουμε Παιδεία μπορούμε να το περιγράψουμε, πολύ συνοπτικά, με την εξίσωση Ελληνική Παιδεία ίσον
Τίτλος: Απ: Γίνονται, αλλά δεν είναι ντροπή να γράφονται κιόλας;
Αποστολή από: selas στις Φεβρουαρίου 15, 2009, 06:23:01 pm
Καλά κάνει και τα λέει. Αφού γίνονται, πρέπει και να γνωστοποιούνται. Φτάνει πιά το ίδιο πράγμα από γενιά σε γενιά φοιτητών, αιωνόβιοι (ή μή) καθηγητάδες που δεν πατάνε στο πανεπιστήμιο ποτέ (θαρρείς και τους πληρώνουνε τιμητικά, για να ασκούν μόνο το επιστημονικό και όχι το διδακτικό τους έργο), καημένοι συμβασιούχοι/μεταπτυχιακοί/διδακτορικοί που τρέχουν και δεν φτάνουν να διδάξουν στα εργαστηριακά μαθήματα ενώ δεν είναι αυτή η δουλειά τους, βαθμολογίες εξαμήνου που βγαίνουν με κλειστά τα μάτια ή με τη μέθοδο ΠΡΟΠΟ επειδή κάποιοι που δεν δίδαξαν ποτέ δεν έχουν καμία όρεξη και να βαθμολογήσουν.

Επίσης καλά κάνει και αναφέρει τη κατάσταση με τις φοιτητικές παρατάξεις, φαινόμενα και γεγονότα που πολλοί φοιτητές δεν τα παίρνουν ΠΟΤΕ είδηση γιατί δεν ασχολούνται με τα πολιτικά παρασκήνια αλλά όλα αυτά γίνονται σε σημείο που και να το πάρεις είδηση, αηδιάζεις και εύχεσαι να είχες μείνει στην άγνοιά σου. Αλλά κάποιος πρέπει να τα σταματήσει αυτά. Από εκεί ξεκινάει η κακή οργάνωση, η κακή οικονομική διαχείριση, τα πισωμαχαιρώματα μεταξύ καθηγητών (και εκεί είναι που οι άξιοι πολλές φορές μένουν πίσω, αφού οι "μεγάλοι" αλωνίζουν, αλλά τί να πείς και να φωνάξεις, αμα μιλήσεις κινδυνεύεις να μη πάρεις πτυχίο αν είσαι φοιτητής και αν είσαι κανένας καινούριος ΔΕΠ, λέκτορας ή επίκουρος, σε τρώνε και λάχανο πριν προλάβεις να τελιώσεις τη φράση σου).

Για δύο μόνο πράγματα έχω αμφιβολίες :

α) ότι το 75% των καθηγητών είναι "άχρηστοι", για το οποίο από τη φοιτητική μου εμπειρία δεν το έχω δει (ίσα-ίσα, μαλλον το 25% στη σχολή μου ήταν ανεκδιήγητοι, αλλά και μόνο αυτοι έφταναν για να δημιουργήσουν χάος)

β) για το τόπο που θα "αναγκαστούν" οι ΔΕΠ να αναβαθμιστούν. Γιατί έτσι όπως είναι το πράγμα τη σήμερον ημέρα, οι νόμοι και οι κανονισμόί πολλές φορές μόνο δημοκρατικοί και αξιοκρατικοί δεν αποδεικνύονται, ακόμα και αν τους προωθεί το οποιοδήμποτε Υπουργείο ή ανεξάρτητη αρχή..
Τίτλος: Απ: Γίνονται, αλλά δεν είναι ντροπή να γράφονται κιόλας;
Αποστολή από: MairyLiscious στις Φεβρουαρίου 18, 2009, 12:23:31 pm
αυτη η φραση ''γινονται αλλα δεν ειναι ντροπη να γραφονται κιολας'' ειναι πολυ ...τι να πω...δεν εχω λογια να τη χαρακτηρισω δλδ δεν ειναι ντροπη που γινονται ? το οτι γραφονται σε πειραζει ????????
Τίτλος: Απ: Γίνονται, αλλά δεν είναι ντροπή να γράφονται κιόλας;
Αποστολή από: surviving innovation στις Φεβρουαρίου 18, 2009, 08:20:18 pm
Για δύο μόνο πράγματα έχω αμφιβολίες :
α) ότι το 75% των καθηγητών είναι "άχρηστοι", για το οποίο από τη φοιτητική μου εμπειρία δεν το έχω δει (ίσα-ίσα, μαλλον το 25% στη σχολή μου ήταν ανεκδιήγητοι [...])

Νομίζω πως το κείμενο αναφέρει σαφώς πως το 75% των καθηγητών είναι "κάτω του μετρίου", όχι "άχρηστοι". Σε ό,τι αφορά την ακρίβεια του ισχυρισμού και την επάρκεια των καθηγητών, αυτό είναι θέμα των κριτηρίων που θέτει ο καθένας.

Αν πάντως δεχθούμε ως αληθή την κεντρική ιδέα του άρθρου, ότι δηλαδή το πρόβλημα για την κατάντια των ΑΕΙ είναι οι καθηγητές, αναλογικά πρέπει να δεχθούμε και πως για τα προβλήματα της πρωτοβάθμιας / δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης υπαίτιοι είμαστε πρωτίστως εμείς οι διδάσκοντες. Ας κάνουμε λοιπόν πρώτα την αυτοκριτική μας, και ας αφήσουμε τα προβλήματα της τριτοβάθμιας παιδείας σε αυτούς που τους αφορούν πιο άμεσα.
Τίτλος: Απ: Γίνονται, αλλά δεν είναι ντροπή να γράφονται κιόλας;
Αποστολή από: elum στις Φεβρουαρίου 18, 2009, 08:28:55 pm
Χιούμορ είναι, αλλά μερικοί το εφαρμόζουν και στην πράξη, δηλαδή τα κάνουμε αλλά να μην τα λέμε κιόλας...

Περί του 75% ναι, αν είναι κάτω του μετρίου είναι και άχρηστοι για εκεί που βρίσκονται. Το βλέπετε περίεργο, δηλαδή τι χρειάζεται να κάνει κάποιος στο (Ελληνικό) Δημόσιο για να θεωρηθεί άχρηστος για εκεί που είναι;

Και ποιός είπε ότι στη Δευτεροβάθμια είναι καλύτερα τα πράγματα; Ποιοί αντιδρούν πρώτοι στα πάντα; Εκτός αν ζούμε σε άλλη χώρα και δεν το ξέρουμε, παρακαλώ να μας ενημερώσετε.
Τίτλος: Απ: Γίνονται, αλλά δεν είναι ντροπή να γράφονται κιόλας;
Αποστολή από: selas στις Φεβρουαρίου 18, 2009, 09:34:37 pm
Αν πάντως δεχθούμε ως αληθή την κεντρική ιδέα του άρθρου, ότι δηλαδή το πρόβλημα για την κατάντια των ΑΕΙ είναι οι καθηγητές, αναλογικά πρέπει να δεχθούμε και πως για τα προβλήματα της πρωτοβάθμιας / δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης υπαίτιοι είμαστε πρωτίστως εμείς οι διδάσκοντες.

Δεν θα συμφωνήσω μαζί σου.Αν και είναι ενδιαφέρουσα η σκέψη σου, και θα μπορούσε να είναι όντως έτσι, πιστεύω ότι τα προβλήματα των ΑΕΙ είναι διαφορετικής μορφής από αυτά της εκπαίδευσης των δύο πρώτων βαθμίδων. Για τα προβλήματα της πρωτοβάθμιας π.χ. ξέρω από την εμπειρία μου ότι είναι περισσότερο ποσοτικά, σε οποιαδήποτε μορφή (διδακτικό προσωπικό, αριθμός αιθουσών, υλικό - τουλάχιστον για την προσχολική ηλικία - , χρήματα για θέρμανση κτλ,κτλ) και ποιοτικά περισσότερο σε σχέση με την "ύλη" παρά με το είδος της εκπαίδευσης που προσφέρεται (κτηριακά, βιβλία, κτλ). Και αυτά είναι θέματα που (δυστυχώς) δεν μπορούν να λύσουν οι δάσκαλοι. Για τη Δευτεροβάθμια δεν μπορώ να εκφέρω άποψη, πραγματικά δεν ξέρω τί γίνεται.

Αλλά ξέρω ότι στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, οι καθηγητές μπορούν να λύσουν πολλά προβλήματα όπως
α) της διαχείρισης χρημάτων (για το κτηριακό θέμα, την παροχή σημειώσεων, τη ποιότητα της βιλιοθήκης και των εργαστηρίων κτλ) τα οποία χρήματα κατασπαταλούν κυριολεκτικά (οι φοιτητές όταν ήμουν στο πτυχίο δεν μπορούσαν να βγάλουν ούτε μία φωτοτυπία επειδή δεν υπήρχε χαρτί για φωτοτυπικό, ενώ την ίδια περίοδο έγινε παραγγελία 7.500 ευρώ για γραφείο καθηγητή - εννοείται με χρήματα του πανεπιστημίου - ) 
β) της ποιότητας της εκπαίδευσης που παρέχουν (διότι έχουν τη δυνατότητα να προσαρμόζουν την ύλη και τον τρόπο που διδάσκουν ανάλογα με τις εξελίξεις, αντίθετα με εμάς που είμαστε σχεδόν υποχρεωμένοι να τηρούμε την ύλη των βιβλίων, ακόμα και τη μεθοδολογία μας ανάλογα με το τι θα φωτίσει ο Θεός το Π.Ι. και το ΥΠΕΠΘ να σκεφτούν)
γ) της πραγματικής αξιολόγησης και προώθησης άξιων ανθρώπων σε διδάκτορες, λέκτορες, επίκουρους κτλ κτλ, ενώ όλοι γνωρίζουμε πώς κάποια "βύσματα" παίρνουν τέτοιες θέσεις και μετά "κααααααααααθονται" που έλεγε και ο Φωτόπουλος.
...και πολλά ακόμα.

Ας μη γελιόμαστε. Αυτοί οι άνθρωποι καλώς ή κακώς αποτελούν το Α και το Ω στην εκπαίδευση. Και ο Παρασκευόπουλος (που μπορεί να σου βγάζει την Παναγία μέχρι να διαβάσεις τα βιβλία σου, αλλά ξέρει πολύ καλά τι γίνεται στο χώρο μετά από τόσα χρόνια), καλά κάνει και τα λέει. Όσο για το "άχρηστοι", συγχωρήστε μου το γεγονός ότι παρασύρθηκα από τις αναμνήσεις μου, καθηγητών "κάτω του μετρίου" της σχολής μου,  :) που ακόμα και μετά από καταγγελίες του συλλόγου φοιτητών για τουλάχιστον 2 χρόνια, δεν έλεγαν να ξεκολλήσουν από την έδρα τους, παρόλη την γενική παραδοχή της ανικανότητάς τους...

Ευχαριστώ τον/την elum για το topic αλλά και την παρέμβαση του/της surviving innovation. Αυτό που είπες για την αντιστοιχία ΑΕΙ/Α+