Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση

Διάφορα θέματα για την εκπαίδευση => Διάφορα Εκπαιδευτικά θέματα => Μήνυμα ξεκίνησε από: bikini στις Ιουνίου 14, 2009, 11:13:47 am

Τίτλος: Τέσσερα (4) μαθήματα για εισαγωγή σε ΑΕΙ
Αποστολή από: bikini στις Ιουνίου 14, 2009, 11:13:47 am
Ο κ. Γεώργιος Μπαμπινιώτης παρουσιάζει προτάσεις για τις εξετάσεις
 
Χρειάζεται ταρακούνημα πολιτικών, δασκάλων και γονέων λέει στην «Κ» ο κ. Γεώργιος Μπαμπινιώτης, πρόεδρος του Συμβουλίου Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, δίνοντας το στίγμα των ριζικών αλλαγών που απαιτούνται για την αναδιάρθρωση της Παιδείας, σε όλες τις βαθμίδες. Οσον αφορά το νέο σύστημα εισαγωγής στα ΑΕΙ, μεταξύ άλλων θα προταθεί να μειωθούν τα υπό εξέταση μαθήματα σε τέσσερα και οι πανεπιστημιακές σχολές να ορίζουν τη βαρύτητα κάθε μαθήματος.

Ριζικές αλλαγές από το δημοτικό έως το λύκειο
Η Επιτροπή Μπαμπινιώτη προτείνει σύγχρονα βιβλία, αξιολόγηση και νέο ωράριο
Η παιδεία επανέρχεται στο προσκήνιο της πολιτικής ατζέντας, καθώς το υπό συζήτηση «πακέτο» αλλαγών από το δημοτικό έως το λύκειο αλλά και στο σύστημα πρόσβασης στα ΑΕΙ θα αποτελέσει πεδίο αντιπαράθεσης σε μια περίοδο με ορατά προεκλογικά χαρακτηριστικά. Ηδη, το Συμβούλιο Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης (ΣΠΔΕ) του Εθνικού Συμβουλίου Παιδείας, που διενεργεί το σχετικό διάλογο, έχει φθάσει στα... μισά της διαδρομής του, ξεκινώντας από τις αρχές Μαρτίου. «Μέσα στον Οκτώβριο θα καταθέσουμε την πρότασή μας», ανέφερε στην «Κ» ο πρόεδρος του ΣΠΔΕ, κ. Γεώργιος Μπαμπινιώτης. Οι προτάσεις του ΣΠΔΕ, εφόσον υιοθετηθούν, θα δημιουργήσουν ένα νέο τοπίο, που θα δοκιμαστεί στην πράξη, με προαπαιτούμενο τη γενναία χρηματοδότηση του χώρου της Παιδείας, ενώ το εύρος των αλλαγών που προτείνονται ουσιαστικά συνιστά παραδοχή πως η Παιδεία πάσχει σε όλες τις βαθμίδες. Σχολικό ωράριο έως τις 4 μ.μ., καινούργια βιβλία, νέες μέθοδοι διδασκαλίας, αξιολόγηση, νέος τρόπος διορισμών, περιφερειακές εξετάσεις για την εισαγωγή στα ΑΕΙ από την Α΄ Λυκείου, τράπεζα θεμάτων multiple choise είναι οι βασικές αλλαγές, ορισμένες από τις οποίες θα προκαλέσουν αντιδράσεις για το «πόσο εύκολα» μπορούν να εφαρμοστούν. Ειδικότερα, οι βασικές αλλαγές στις οποίες συγκλίνουν έως τώρα τα μέλη του ΣΠΔΕ είναι οι ακόλουθες και αφορούν και τα 12 χρόνια του σχολείου, δηλαδή από το δημοτικό έως και το λύκειο:

– Αναλυτικά προγράμματα: Αλλάζουν όλα με άξονα την περιγραφή των μορφωτικών στόχων και όχι την ύπαρξη ενός λεπτομερούς αναλυτικού προγράμματος που θα δεσμεύει τον εκπαιδευτικό.

– Μέθοδοι διδασκαλίας: Υιοθετείται η μαθητοκεντρική και συνεργατική μέθοδος, η οποία έχει κεντρικό άξονα την καθοδήγηση του μαθητή από τον δάσκαλο στην επεξεργασία και τη σύνθεση της γνώσης.

Τίτλος: Απ: Τέσσερα (4) μαθήματα για εισαγωγή σε ΑΕΙ
Αποστολή από: bobo1 στις Ιουνίου 14, 2009, 01:41:39 pm

– Ολοήμερα σχολεία: Οι επιπλέον ώρες οδηγούν στην παράταση του σχολικού ωραρίου στα γυμνάσια και στα λύκεια έως τις 4 το απόγευμα.

– Αξιολόγηση: Καθίσταται υποχρεωτική η αξιολόγηση του εκπαιδευτικού έργου με τη θέσπιση διδακτικών στόχων, στο πλαίσιο και των αλλαγών που θα προωθηθούν σε όλο το σύστημα.

Αλλαγή στους διορισμούς: Χορήγηση κινήτρων ώστε οι εκπαιδευτικοί να παραμένουν σε παραμεθόριες περιοχές και να μην υπάρχει συνεχής αλλαγή εκπαιδευτικών στα σχολεία· κάτι που προκαλεί υποβάθμιση του εκπαιδευτικού έργου. Αυτό θα βοηθήσει στην άρση των εκπαιδευτικών ανισοτήτων.



Eναλλακτικές, «ευέλικτες» προτάσεις για το σύστημα πρόσβασης στα ΑΕΙ αναμένεται να καταθέσει στην τελική του εισήγηση το Συμβούλιο Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης (ΣΠΔΕ). Μεταξύ άλλων, στόχος είναι να περιοριστεί (κατά το δυνατόν...) η οικογενειακή οικονομική αιμορραγία προς τα φροντιστήρια. Πάντως, πληροφορίες αναφέρουν ότι μεταξύ των μελών του ΣΠΔΕ δεν προκρίνεται η εισαγωγή υποψηφίων ύστερα από εξετάσεις, αφού πρώτα περάσουν ένα έτος προετοιμασίας είτε στα λύκεια είτε εντός των ΑΕΙ. Συγκεκριμένα:



– Μετά την αποφοίτηση, οι υποψήφιοι για τα ΑΕΙ θα δίνουν εξετάσεις που θα οργανώνονται από έναν Εθνικό Φορέα Εξετάσεων, ο οποίος θα έχει τράπεζα θεμάτων με το βάρος να δίνεται στα θέματα πολλαπλών επιλογών (multiple choise). Τα υπό εξέταση μαθήματα θα μειωθούν, πιθανότατα σε τέσσερα (από έξι σήμερα). Ο Εθνικός Φορέας θα δίνει τα θέματα και για τα περιφερειακά τεστ.

– Ο υποψήφιος θα έχει δυνατότητα να κατοχυρώνει τη βαθμολογία του σε όποιο μάθημα θέλει και να επανεξετάζεται (πιθανόν έως τρεις φορές) σε όποιο επιθυμεί βελτίωση βαθμολογίας.

– Οι σχολές ΑΕΙ θα ορίζουν το βαθμό βαρύτητας του κάθε μαθήματος, έχοντας λόγο και στη διαμόρφωση της εξεταστέας ύλης.


Προμηνυεται αλλαγη στους διορισμους??

Πώς θα αποφευχθει η οικογενειακη οικονομικη αιμορραγια με το να βαζουν περιφερειακα τεστ απο Α' Λυκειου ???

Τα δυο τελευταια που εβαλα στην παραθεση τα βρισκω καλα!
Τίτλος: Απ: Τέσσερα (4) μαθήματα για εισαγωγή σε ΑΕΙ
Αποστολή από: συννεφούλα στις Ιουνίου 14, 2009, 05:10:39 pm
Αυτά τα 4 μαθήματα για εισαγωγή στα ΑΕΙ κ η δυνατότητα κατοχύρωσης του βαθμού κ επανεξέτασης γιατί μου φαίνονται ταυτόσημα με τις Δέσμες; Όλα τριγύρω αλλάζουνε κι όλα τα ίδια μένουν, που λέει κ το άσμα! Γεια σου Παπάζογλου!
Τίτλος: Απ: Τέσσερα (4) μαθήματα για εισαγωγή σε ΑΕΙ
Αποστολή από: bobo1 στις Ιουνίου 14, 2009, 06:11:14 pm
Αυτά τα 4 μαθήματα για εισαγωγή στα ΑΕΙ κ η δυνατότητα κατοχύρωσης του βαθμού κ επανεξέτασης γιατί μου φαίνονται ταυτόσημα με τις Δέσμες; Όλα τριγύρω αλλάζουνε κι όλα τα ίδια μένουν, που λέει κ το άσμα! Γεια σου Παπάζογλου!
Aν τα 6 μαθηματα γινουν 4 ,πιστευω θα πρεπει να αυξηθει η υλη σε ορισμενα.Ομως η προταση
– Οι σχολές ΑΕΙ θα ορίζουν το βαθμό βαρύτητας του κάθε μαθήματος, έχοντας λόγο και στη διαμόρφωση της εξεταστέας ύλης_ μου ξενιζει απο το συστημα δεσμων και το βλεπω πολυ καλο,αλλά θα γινει??

Ωραιος ο Παπαζογλου ;D πώς παει η συνεχεια στους στιχους που τραγουδησες?

Τίτλος: Απ: Τέσσερα (4) μαθήματα για εισαγωγή σε ΑΕΙ
Αποστολή από: συννεφούλα στις Ιουνίου 14, 2009, 10:35:31 pm

Ωραιος ο Παπαζογλου ;D πώς παει η συνεχεια στους στιχους που τραγουδησες?

Απάντηση στο...
http://www.pde.gr/forum/index.php?topic=4963.msg170403#new
Τίτλος: Απ: Τέσσερα (4) μαθήματα για εισαγωγή σε ΑΕΙ
Αποστολή από: Rixardos7 στις Ιουνίου 15, 2009, 10:24:27 am

Eναλλακτικές, «ευέλικτες» προτάσεις για το σύστημα πρόσβασης στα ΑΕΙ αναμένεται να καταθέσει στην τελική του εισήγηση το Συμβούλιο Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης (ΣΠΔΕ). Μεταξύ άλλων, στόχος είναι να περιοριστεί (κατά το δυνατόν...) η οικογενειακή οικονομική αιμορραγία προς τα φροντιστήρια.

Θα ηθελα να κανω μια ευλογη ερωτηση προς ολους αυτους τους κυριους που μας μιλανε τοσο καιρο οτι πρεπει να μειωθουν τα φροντιστηρια κλπ. Σιγουρα, το ιδανικο θα ητανε να μην υπηρχαν καθολου φροντιστηρια και να μη γινεται η αφαιμαξη των οικογενειων (και των δικων μας!). Στην περιπτωση που καταφερουν με το νεο συστημα να μειωθουν τα φροντιστηρια (λεμε τωρα...), μπορουν να μας πουν τί θα γινουν ολοι αυτοι οι χιλιαδες καθηγητες που δουλευουν σε αυτα (μιας και η πολιτεια δεν τους δινει τη δυνατοτητα να διοριστουν ολοι)? Θα γινουν κλεφτες? Πως θα τρεφουν τις οικογενειες τους? Και ολοι οι ωρομισθιοι που δουλευουν για 300 ευρω (τα οποια φυσικα τα παιρνουν μετα απο κανενα χρονο) πως θα ζουνε, αφου ολοι ξερουμε πως για να επιβιωσουνε κανουν φροντιστηρια ή/και ιδιαιτερα?Δε μπορεις να προσπαθεις να μειωσεις ενα κοινωνικο προβλημα, αλλα να μη προβλεπεις οτι θα ανοιξει ενα νέο...Θέλουν να μειωσουν τα φροντιστηρια? ΟΚ, ολοι συμφωνουμε. Αλλα δωσε τη δυνατοτητα και σε ολους τους εκπαιδευτικους να διοριστουν...Για να μπορουν να ζησουν και αυτοι...

Τίτλος: Απ: Τέσσερα (4) μαθήματα για εισαγωγή σε ΑΕΙ
Αποστολή από: emmaki στις Ιουνίου 15, 2009, 11:13:11 am
Καλά, όπως το βλέπω εγώ, θα επιστρέψουμε στις δέσμες απλά με πιο πολλές εξετάσεις.
Όσο για το να καθορίζουν τα ίδια τα πανεπιστήμια τη βαρύτητα.... Γνωρίζοντας καλά και από μέσα τα Ελληνικά πανεπιστήμια....δεν είμαι και τόσο σίγουρη ότι θα λειτουργήσει σωστά, αν θα λειτουργλησει καθόλου..
Η παραπαιδεία;;;; Απλά θα συνεχίσει να υπάρχει!!!!
Τίτλος: Απ: Τέσσερα (4) μαθήματα για εισαγωγή σε ΑΕΙ
Αποστολή από: knkn στις Ιουνίου 15, 2009, 11:23:25 am
Η παραπαιδεία;;;; Απλά θα συνεχίσει να υπάρχει!!!!

Συμφωνώ και προσθέτω ότι θα υπάρχει με το όποιο εξεταστικό σύστημα.
Ο λόγος είναι απλός. Ο ανταγωνισμός για τις ''περιζήτητες''  σχολές είναι ανεξάρτητος του εξεταστικού συστήματος .
Οι όποιες αλλαγές απλά φέρνουν μείωση ή αύξηση και ποτέ μηδενισμό της ''παραπαιδείας''.
Τίτλος: Απ: Τέσσερα (4) μαθήματα για εισαγωγή σε ΑΕΙ
Αποστολή από: Siobaras στις Ιουνίου 15, 2009, 11:38:33 am
ΚΑΙ μείωση των μαθημάτων ΚΑΙ μείωση της ύλης;

Μειώσανε την ύλη το 2000 (ή κάπου εκεί) με το σκεπτικό ότι πλέον θα εξετάζονται σε 9-10 μαθήματα πανελλαδικά.
Άντε, ας συμφωνήσω, για χάρη της γενικής παιδείας...

Μετά τα 10 γίνανε 6 (άντε 7 για όσους δίνουνε ΑΟΘ) με την μειωμένη ύλη.
Εκτός αυτού, τα θέματα των εξετάσεων αρχίσανε να γίνονται σημαντικά πιο εύκολα (με Σ-Λ, πολλαπλής, κλπ).

Τώρα λέει θα τα κάνει 4 και θα κόψει και άλλο την ύλη;
Ε, ας τους ρωτάμε ποιο είναι το αγαπημένο τους χρώμα και όποιος πει πορτο-ροδο-κόκκινο να γίνεται γιατρός...
Τίτλος: Απ: Τέσσερα (4) μαθήματα για εισαγωγή σε ΑΕΙ
Αποστολή από: marion στις Ιουνίου 15, 2009, 01:30:07 pm
Δηλ. επιστροφή στο παρελθόν, όταν ίσχυαν οι δέσμες με τα 4 μαθήματα για κάθε δέσμη. Έχει λοιπόν ο καιρός (πισω)γυρίσματα!
Τίτλος: Απ: Τέσσερα (4) μαθήματα για εισαγωγή σε ΑΕΙ
Αποστολή από: MARKOS στις Ιουνίου 15, 2009, 01:35:53 pm
προσωπικα πιστευω οτι οι Δεσμες δεν επρεπε να καταργηθουν. χρειαζοταν ισως καποιες βελτιωσεις, αλλα γενικα ηταν ενα καλο συστημα.
 
Τίτλος: Απ: Τέσσερα (4) μαθήματα για εισαγωγή σε ΑΕΙ
Αποστολή από: maryvas στις Ιουνίου 15, 2009, 01:56:28 pm
οταν εδωσα το 2000 εξετασεις εδωσα 14 μαθηματα. ηταν η πρωτη χρονια που εφαρμοστηκε το νεο συστημα, κοινως ημασταν τα πειραματοζωα. σκοπος του νεου συστηματος ηταν να εξαλειφθει η παραπαδεια. αντι να γινει αυτο, αυξηθηκε. δεν επρεπε να κανω ιδιαιτερα μονο στα μαθηματα θεωρητικης κατευθυνσης αλλα εκανα κ φυσικη κ μαθηματικα. (μπορει να εκανα κ σε κανενα αλλο αλλα δεν θυμαμαι να πω).
οσο ο αριθμος των παιδιων ανα ταξη ειναι μεγαλος, οσο υπαρχουν καθηγητες που δεν κανουν σωστα τη δουλεια τους, η παραπαιδεια θα υπαρχει ειτε τα παιδια δινουν 4 ειτε 14 ειτε 24 κτλ.
Τίτλος: Απ: Τέσσερα (4) μαθήματα για εισαγωγή σε ΑΕΙ
Αποστολή από: fotini.1981 στις Ιουνίου 15, 2009, 02:01:38 pm
 Κατάρτιση φοιτητών «καθηγητικών» σχολών: Οσοι φοιτητές μαθηματικών, φυσικών, ιστορικών, φιλολογικών κ.λπ. τμημάτων επιθυμούν να εργαστούν στην εκπαίδευση, υποχρεωτικά θα πρέπει να διδάσκονται νέα προγράμματα με αντικείμενο ψυχοπαιδαγωγικά θέματα, αλλά και τη φιλοσοφία και τους στόχους της σχολικής ύλης της ειδικότητάς τους.

αυτό με πάει πίσω στο 1998 στο νόμο Αρσένη. μιλούσανε για 5ο έτος με παιδαγωγική κατάρτιση.
εσείς πώς το καταλαβαίνετε?
δηλαδή επιπλέον εξατάσεις μέσα στις σχολές για αυτούς που θα θέλουν να διοριστούν στα σχολεία και μετά θα δίνουν ασεπ. και όλοι αυτοί που έχουν τελειώσει τις σχολές θα πρέπει να ξαναγυρίσουν πίσω για να αποκτήσουν αυτή την κατάρτιση?
κάτι βρωμάει σε αυτό....  
Τίτλος: Απ: Τέσσερα (4) μαθήματα για εισαγωγή σε ΑΕΙ
Αποστολή από: bobo1 στις Ιουνίου 15, 2009, 02:54:07 pm
Κατάρτιση φοιτητών «καθηγητικών» σχολών: Οσοι φοιτητές μαθηματικών, φυσικών, ιστορικών, φιλολογικών κ.λπ. τμημάτων επιθυμούν να εργαστούν στην εκπαίδευση, υποχρεωτικά θα πρέπει να διδάσκονται νέα προγράμματα με αντικείμενο ψυχοπαιδαγωγικά θέματα, αλλά και τη φιλοσοφία και τους στόχους της σχολικής ύλης της ειδικότητάς τους.

αυτό με πάει πίσω στο 1998 στο νόμο Αρσένη. μιλούσανε για 5ο έτος με παιδαγωγική κατάρτιση.
εσείς πώς το καταλαβαίνετε?
δηλαδή επιπλέον εξατάσεις μέσα στις σχολές για αυτούς που θα θέλουν να διοριστούν στα σχολεία και μετά θα δίνουν ασεπ. και όλοι αυτοί που έχουν τελειώσει τις σχολές θα πρέπει να ξαναγυρίσουν πίσω για να αποκτήσουν αυτή την κατάρτιση?
κάτι βρωμάει σε αυτό....  


Δεν νομιζω να το ζητησουν απο τους παλιους.Μου φαινεται τρελο!
Τίτλος: Απ: Τέσσερα (4) μαθήματα για εισαγωγή σε ΑΕΙ
Αποστολή από: marion στις Ιουνίου 16, 2009, 02:45:33 pm
Ίσως να συμβεί το ίδιο που είχε γίνει και με τους νηπιαγωγούς και τους δασκάλους, όταν οι σχολές αυτές ήταν διετείς.
Τίτλος: Απ: Τέσσερα (4) μαθήματα για εισαγωγή σε ΑΕΙ
Αποστολή από: emmaki στις Ιουνίου 18, 2009, 04:39:41 pm
 Κατάρτιση φοιτητών «καθηγητικών» σχολών: Οσοι φοιτητές μαθηματικών, φυσικών, ιστορικών, φιλολογικών κ.λπ. τμημάτων επιθυμούν να εργαστούν στην εκπαίδευση, υποχρεωτικά θα πρέπει να διδάσκονται νέα προγράμματα με αντικείμενο ψυχοπαιδαγωγικά θέματα, αλλά και τη φιλοσοφία και τους στόχους της σχολικής ύλης της ειδικότητάς τους.

Μα πώς θα υποχρεώσεις κάποιον στο μαθηματικό/φυσικό/φιλολογικό να κάνει ακόμα ένα έτος; Πόσοι και πόσοι είναι αυτοί που ξεκινούν για εκπαιδευτικοί και τελικά ακολουθούν άλλη καριέρα, γιατί τους έκατσε κάτι καλύτερο; Πόσοι δεν ξεκινούν για κάτι και κάνοντας ένα μεταπτυχιακό μετά βρίσκονατι σε άλλο δρόμο; Αλλά και το αντίθετο. Πόσοι δεν ξεκίνησαν μία καριέρα (π.χ. χημικοί σε μια βιομηχανία) και μετά αποφάσισαν ότι θέλουν να γίνουν εκπαιδευτικοί;
Μπορεί κάποιοι να λένε ότι είναι λίγες οι περιπτώσεις, αλλά ακόμα και λίγες να είναι δεν παύουν να υπάρχουν!!!!!
Εγώ ας πούμε ξεκίνησα για νηπιαγωγός, διάδαξα για χρόνια και τώρα έχω καταλήξει σε ΚΕΔΔΥ, και με το διδακτορικό που κάνω μπορεί να καταλήξω αλλού,μπορεί όμως να γυρίσω και στο σχολείο σε κάποια φάση