Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση
Διάφορα θέματα για την εκπαίδευση => Διάφορα Εκπαιδευτικά θέματα => Μήνυμα ξεκίνησε από: bikini στις Ιουνίου 28, 2009, 09:39:51 am
-
Από μυξιάρικα θα κάθονται πλέον στα θρανία, έστω για να παίξουν με πλαστελίνες. Το Συμβούλιο του Εθνικού Διαλόγου για την Παιδεία προτείνει εκ νέου την επέκταση της υποχρεωτικής εκπαίδευσης, τεντώνοντας το χρονικό διάστημα προς τα κάτω. Τα ελληνόπουλα παρακολουθούν δύο τάξεις επιπλέον, ντε και καλά, από τεσσάρων ετών. Σύμφωνα με την πρόταση, το Προνήπιο γίνεται υποχρεωτικό, κάτι που ισχύει μόνο στο Λουξεμβούργο. Εντός των ευρωπαϊκών συνόρων τα περισσότερα παιδιά μπαίνουν σε πρόγραμμα από τα έξι, ενίοτε από τα επτά.
-
Τα παιδιά ίσως να μην έχουν ανάγκη πειθαρχίας από τόσο νωρίς και μάλιστα σε συνθήκες τριτοκοσμικές (στα δημόσια) ή εξαιρετικά δαπανηρές (στα ιδιωτικά). Ας γίνει υποχρεωτική η ξεγνοιασιά και το παιχνίδι.
Όλα πολύ καλά τα λέει το άρθρο, αλλά σε αυτό το τελευταίο θα δαφωνήσω κάθετα! Όχι γιατί τα παιδιά δεν έχουν ανάγκη σε αυτή την ηλικία από ξεγνοιασιά και παιχνίδι αλλά γιατί αν καθίσουν στο σπίτι ούτα θα παίζουν ούτε ξέγνοιαστα θα είναι... :P
Συμφωνώ ότι οι συνθήκες στα δημόσια νηπιαγωγεία είναι χάλια ΑΛΛΑ έστω και σε αυτές τις χάλια συνθήκες τα παιδιά θα "πάρουν" πολλά περισσότερα από αυτά που θα έπαιρναν αν παρέμεναν στο σπιτάκι τους, ΧΩΡΙΣ το μπαμπά και τη μαμά (αφού οι περισσότεροι δουλεύουν από το πρωί μέχρι το βράδυ), χωρίς πολλές φορές καν τη δυνατότητα να επικοινωνήσουν έστω με τον προφορικό λόγο (οι αλλοδαποί είναι φτηνά εργατικά χέρια, η μαμά δεν έχει να τα "σκάσει" σε μία ελληνίδα baby sitter και προτιμάει την ξένη ακόμα κι αν το βλαστάρι της κάθεται στη μούγγα όλη μέρα), με μόνη τους δυνατότητα-διέξοδο την αποβλάκωση στην τηλεόραση...Αν ζυγίσουμε αυτά τα δύο κατά πού γέρνει η πλάστιγγα?
Έπειτα, ποιος μίλησε για πειθαρχία? Ο καθένας "άσχετος" με το χώρο δημοσιογράφος πιάνει και γράφει ό,τι του κατέβει στο κεφάλι! >:( Το νηπιαγωγείο δεν είναι δημοτικό σχολείο να είναι πέντε ώρες τα παιδιά καθισμένα σε ένα θρανίο, "σούζα" και να δουλεύουν.
Ας ερχόταν η κυρία (ή κύριος) που έγραψε αυτό το άρθρο να έβλεπε φέτος τα δικά μου προνηπιάκια πώς ξεκίνησαν και πού έφτασαν (δε μιλάω για επίπεδο στείρων γνώσεων αλλά ωριμότητας, κοινωνικότητας, νέων ενδιαφερόντων κλπ). Και τότε ας μου έλεγε για το παιδάκι της-του ότι προτιμάει, όταν αυτή-ος είναι στην εφημερίδα, να κάθεται σε ένα διαμέρισμα κλεισμένο και να βλέπει με έναν ξένο άνθρωπο pokemon, spiderman και barbie όλη μέρα.
Αυτά τα λέω γιατί τις μέρες που τύχαινε και δεν είχαμε σχολείο (αργίες, απεργίες κλπ) ρωτούσα πάντα τα παιδιά πώς πέρασαν (απαντήσεις "τραγικές"... :()
Θα μπορούσα να πω πολλά. Αλλά στην Ελλάδα έχουμε γίνει όλοι "ειδικοί" ::). Η ραγδαία αύξηση των παιδιών με μαθησιακές δυσκολίες δεν είναι τυχαία αλλά δε δείχνει να προβληματίζει και κανέναν. Κάνουμε τα παιδιά μας και τα αφήνουμε να μεγαλώσουν μόνα τους. Χωρίς επαφή, χωρίς παιχνίδι, χωρίς ερεθίσματα. Αν εμείς δεν μπορούμε να τους τα δώσουμε αυτά ας τους τα δώσει το νηπιαγωγείο έστω κι αν σε αυτή την ηλικία είναι για πολλά παιδιά πολύ αργά πια κι έστω με τις συνθήκες που λειτουργεί. Τα οφέλη θα είναι πολύ περισσότερα και η ζημιά πολύ λιγότερη...
-
Έχω εκφράσει και αλλού την αντίρρησή μου για την αυτούσια αναπαραγωγή κειμένων που προστατεύονται από πνευματικά δικαιώματα (το συγκεκριμένο άρθρο είναι από το σημερινό -28/6/2009- φύλλο του
-
Shophie +++++++++++++++φωνώ τόσο μά τόοοοοοοοοοοοοοσο πολύ μαζί σου όχι γιατι ειμαι νηπιαγωγός αλλα γιατί ολα όσα λες είναι reality, είναι η πραγματικότητα ;D ;D
-
Από μυξιάρικα θα κάθονται πλέον στα θρανία, έστω για να παίξουν με πλαστελίνες.
http://www.alfavita.gr/typos/t28_6_9_823.php
Πιο απαξιωτική αναφορά σε παιδάκια 4 ετών και στο έργο των νηπιαγωγών δεν έχω ξαναδιαβάσει στον Τύπο. Μου θυμίζει τη συμπεριφορά των αποικιοκρατών προς τους ιθαγενείς. >:( >:( Προφανώς η συντάκτρια έχει να ασχοληθεί με την προσχολική εκπαίδευση από τον καιρό που πήγε νηπιαγωγείο και περιγράφει τις πιο πρόσφατες εντυπώσεις της από κάποιον παιδότοπο.
Και τελικά δεν κατάλαβα τον προβληματισμό της. Τι την ενοχλεί περισσότερο: Το ότι με την υποχρεωτική προσχολική αγωγή τα προνήπια θα χάσουν την ξεγνοιασιά τους ή η ανεπάρκεια του κράτους να παράσχει τις κατάλληλες υποδομές, για να αφήσουν τα παιδιά τους σε ολοήμερα νηπιαγωγεία οι εργαζόμενες μητέρες; Την απασχολούν τα κακώς κείμενα της δημόσιας και ιδιωτικής εκπαίδευσης ή απλώς θεωρεί την προσχολική αγωγή ένα περιττό έξοδο, μια περιττή ταλαιπωρία; Και η λύση που προτείνει, δηλαδή η υποχρεωτική ξεγνοιασιά και το παιχνίδι, πού φαντάζεται ότι θα λάβει σάρκα και οστά; Στις αλάνες των χωριών του 1950; :o Και εκεί θα βρει γιαγιάδες να "οχλήσει" ή γυναίκες να βοηθήσουν δωρεάν;
Δεν είμαι νηπιαγωγός, αλλά αυτή η νοοτροπία να απαξιώνουμε τη δουλειά του άλλου, όντας έξω από το χορό, με εκνευρίζει αφάνταστα...
Μου μυρίζει προκατάληψη, επιπολαιότητα και αλαζονεία. >:(
-
Α γειά σου βρε apri, γιατί είχα αρχίσει να αναρωτιέμαι μήπως "φούντωσα" λόγω επαγγελματικής ιδιότητας και μόνο... >:(
Άρα δεν ήταν ιδέα μου!!!!! 8) ;D
-
Μήπως λέω μήπως θα έπρεπε να ετοιμάσουμε μια "απάντηση" στο εν λόγω άρθρο;;;;;;
Μπορεί να λέει ο καθένας οτι θέλει για ένα αντικείμενο που είναι φανερό οτι δεν γνωρίζει και να μην του απαντάει κανείς;;
Να την ενημερώσουμε την "δημιουργό" για το τι εστί προσχολική εκπαίδευση σε όλο τον άλλο πολιτισμένο κόσμο;; Πόση σημασία της αποδίδουν;; Πόσα χρήματα δαπανούν οι προχωρημένες χώρες για το Νηπιαγωγείο τους;
-
δεν εχουν κανενα επιστημονικο ερεισμα αυτα που υποστηριζει η εν λογω κυρια. πραγματι, σα να ζει σε αλλη εποχη!!! οσο για το αν επρεπε η εφημεριδα να φιλοξενησει στις στηλες της μια τετοια αποψη, αυτο δεν το ζητηταω καν,.....και φυσικα επρεπε. ολες οι αποψεις ειτε μας αρεσουν ειτε οχι ειναι απολυτως σεβαστες (ή τουλαχιστον πρεπει να ειναι)
-
Μα αυτό ακριβώς είναι το θέμα Μάρκο...Η συντάκτης του άρθρου δεν εκφράζει κάποια συγκεκριμένη άποψη γιατί δεν έχει ψάξει καθόλου το θέμα! ::)
Αν θέλεις να γράψεις ένα άρθρο που θα τύχει σεβασμού (ανεξάρτητα από το τι υποστηρίζεις) φρόντισε να το κάνεις σαν δημοσιογράφος.
-
sophie, παρα πολυ σωστα τα λες. και ετσι πρεπει να ειναι. βλεπουμε ομως οτι δυστυχως δεν γινονται ετσι τα πραγματα. Μια σοβαρη εφημεριδα δημοσιευει ενα αρθρο εντελως αστηριχτο. και ομως ο δ/ντης της εφημεριδας εδωσε το ΟΚ για τη δημοσιοποιηση του.
ποιος φταιει λοιπον ο συντακτης του αρθρου/επιστολης ή ο υπευθυνος υλης? μαλλον ο δευτερος.
-
Μα αυτό ακριβώς είναι το θέμα Μάρκο...Η συντάκτης του άρθρου δεν εκφράζει κάποια συγκεκριμένη άποψη γιατί δεν έχει ψάξει καθόλου το θέμα! ::)
Αν θέλεις να γράψεις ένα άρθρο που θα τύχει σεβασμού (ανεξάρτητα από το τι υποστηρίζεις) φρόντισε να το κάνεις σαν δημοσιογράφος.
-
Η φοίτηση στο νηπιαγωγείο είναι διετής από τη δεκαετία του 80. Το 2006 κατοχυρώθηκε ο αριθμός 25 (και όχι 15) για τα παιδιά στο τμήμα και η υποχρεωτικότητα για τα νηπία ισχύει από το ακαδημαϊκό 2007/ 2008, χωρίς να συνοδεύεται από αντίστοιχες ενέργειες (αναζήτηση μαθητών, απολυτήριο υποχρεωτικό για την εγγραφή στο Δημοτικό).
Η κυρία που συνέταξε το άρθρο δεν έχει με λίγα λόγια την παραμικρή ιδέα για το ισχύει και επιπλέον μιλά με πολύ επικίνδυνο τρόπο για τη δουλειά μας και τις προοπτικές της. Με ανακουφίζει πολύ που το βλέπετε αυτό και συνάδελφοι από τους άλλους κλάδους, αλλά για άλλη μια φορά τα χω πάρει! Ναι Sophie κι εγώ μαζί σου! ;D ;D ;D
-
Όντως απαράδεκτο το άρθρο και απαξιωτικό . Υποτιμάει την δουλειά μας .
-
Το θέμα είναι ότι το όλο άρθρο προδίδει άγνοια επί του θέματος, από την πρώτη γραμμή μέχρι την τελευταία. Τάσσεται κατά της υποχρεωτικής προσχολικής εκπαίδευσης πρώτον λόγω ανεπάρκειας του συστήματος και δεύτερον για παιδαγωγικούς λόγους. Για την ανεπάρκεια του συστήματος φαίνεται να έχει πληροφορηθεί κατά δήλωσή της από συνδικαλιστές (κανέναν άλλο ρώτησε;). Για το δε αντιπαιδαγωγικό του εγχειρήματος στηρίχθηκε αποκλειστικά στις δικές της προκαταλήψεις (ποιους εκπαιδευτικούς ή καθηγητές παιδαγωγικών ρώτησε;). Και μέσα σε όλα διαβάζεις και τη λέξη "μυξιάρικα" που σε προδιαθέτει αρνητικά για το ενδιαφέρον της για τα παιδιά.
Νομίζω ότι είναι ένα καλό παράδειγμα που επιβεβαιώνει αυτά που έχω γράψει τον τελευταίο καιρό με αφορμή άλλα δημοσιεύματα που συζητήθηκαν στο forum. Να κρατάτε μικρό καλάθι γι' αυτά που διαβάζετε. Η επιπολαιότητα, η άγνοια, το συμφέρον ή οι πιέσεις συχνά αλλοιώνουν την εικόνα που δίνουν για την πραγματικότητα. :-\ :-\ :-\
-
Δεν έχω διαβάσει ακόμη τ άρθρο. Θεωρώ τους νηπιαγωγούς μας όμως άπόλυτα ικανούς και άρτια καταρτισμένους να κάνουν ...την δουλειά τους! Είτε υποχρεωτικά για όλους τους μπόμπιρες είτε για όσους χρειαστεί. ΑΥΤΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΑΝ να κάνουν και ΑΥΤΟ ΚΑΝΟΥΝ έτσι και αλλιώς.
Προσωπικά όμως θεωρώ απόλυτο δικαίωμα ενός γονιού να κρατήσει το μωρό του (κυριολεκτικά) κοντά του για όσο δυνατόν περισσότερο καιρό μπορεί. Είναι βάρβαρο και για τους γονείς αλλά και για τα παιδιά να αποχωρίζονται πρόωρα. Όλοι οι γονείς έως τώρα είχαν ένα πλάνο στο μυαλό τους που είχαν αποδεχτεί. Με πολύ απλοϊκα λόγια μια μάνα γεννάει ξέροντας ότι θα αποχωριστεί το νήπιο της μια συγκεκριμένη στιγμή. Ένας βεβιασμένος απογαλακτισμός είναι επίπονος για το γονιό κυρίως. Υποθέτω ότι θα είναι πιο εύκολο(;;) για όσους θα γίνουν γονείς αφού θα έχει ισχύσει αυτός ο νόμος.
-
Τεσσάρων ετών δεν είναι μωρό πια. Είναι παιδί που έχει αυξημένες ανάγκες για κοινωνικότητα και μάθηση. Ούτε μιλάμε για απογαλακτισμό. Ήδη οι περισσότερες μητέρες αφήνουν τα παιδιά τους είτε σε παιδικούς σταθμούς (για να μην πω για τος βρεφικούς) είτε σε νταντάδες και γιαγιάδες, που όσο γλυκές κι αν είναι σπάνια μπορούν να ανταποκριθούν σε αυτά που ορίζει η ανάγκη του παιδιού αυτής της ηλικίας (εκτός κι αν το χουν σπουδάσει το θέμα).
Τα επιχειρήματα για την καλύτερη ανατροφή, φροντίδα και εκπαίδευση στο σπίτι χρονολογούνται από την εποχή του Froebel κάτι αιώνες πίσω που η προσχολικη είχε τελείως διαφορετική μορφή. Για να μην παρεξηγηθώ aghathi δε σου επιτίθεμαι, απλά επειδή μας διαβάζουν γονείς καλό είναι να αναφέρουμε και κανένα δυο στοιχεία περισσότερα ;) ;). Ούτως ή άλλως συμφωνώ κι εγώ ότι αν οι συνθήκες της οικογένειας το επιτρέπουν καλό θα ήταν το παιδί να απομακρύνεται από το σπίτι του μετά τι 3, 3 1/2.
Το κακό είναι ότι με κάτι τέτοια άρθρα αποπροσανατολίζεται οι κοινή γνώμη και μπερδεύονται περισσότερο οι ήδη μπερδεμένοι, αγχωμένοι και απογοητευμένοι γονείς. Έχουμε χρέος να τους ενημερώνουμε με κάθε ευκαιρία.
-
Μα κι εγώ στην προκειμένη περίπτωση δεν μιλάω ως εκπαιδευτικός αλλά ως γονιός. Δεν είναι δυνατόν να χάνει ο γονιός το δικαίωμα ελέγχου των όσων μαθαίνει το παιδί του, καλώς ή κακώς, ή αυτών με τα οποία ασχολείται το ΔΙΚΟ ΤΟΥ παιδί. Κάποια πράγματα ξεπερνούν τις σπουδές και είναι ιδιαίτερα αλλαζονικό εκ μέρους οποιοδήποτε νηπιαγωγού ή δασκάλου να θεωρεί τον εαυτό του καταλληλλότερο για την ανατροφή όλων των παιδιών γενικά, από ότι τους ίδιους τους γονείς. Ανακηρύσσονται δηλαδή δια νόμου οι γονείς ακατάλληλοι και αναλαμβάνει το κράτος την κηδεμονία των παιδιών;
-
Φυσικά και όχι, αλλά όταν οι γονείς δεν είναι κατάλληλοι να δώσουν στα παιδιά τους όλα όσα χρειάζονται (όχι απαραίτητα από επιλογή), δεν θα ήταν καλό το κράτος να αναπληρώνει το κενό με ότι το καλύτερο για τα παιδιά, από ανθρώπους ειδικούς; Και προς θεού, δεν μιλάμε για "ανατροφή". Δεν θα είναι οικόσιτα τα παιδιά στα σχολεία.
-
Σε καμιά περίπτωση δε χάνει ο γονιός τον έλεγχο του τι μαθαίνει το παιδί του. Μπορεί πάντα να συμμετέχει, να ενημερώνεται και να ενημερώνει, να συνεργάζεται. Απλά όταν το παιδί βρίσκεται στο σχολείο ο ρόλος του γονέα δεν είναι πια πρωταγωνιστικός, αλλά περισσότερο υποστηρικτικός. Επιπλέον μην ξεχνάμε ότι δεν είναι πολλοί οι γονείς που έχουν γνώση για τι μπορεί και πρέπει να μαθαίνει το παιδί τους σε διάφορες φάσεις της ζωής του, γιατί καλή η διαίσθηση του γονιού, αλλά χρειάζεται και γνώση. Από ποια σχολή περνάνε οι γονείς, με ποιο πρόγραμμα σπουδών και με ποια υποστήριξη; Είναι τις περισσότερες φορές πιεσμένοι και αγχωμένοι και ακούν διάφορα από τους γύρω τους χωρίς να είναι πάντα εφοδιασμένοι με κριτήρια για να τα αξιολογήσουν. Πιστεύω ακράδαντα λοιπόν ότι μέσα σε όλα τα άλλα που έχουμε να κάνουμε οφείλουμε να εκπαιδεύσουμε και να ενημερώσουμε και τους γονείς.
-
Φυσικά και όχι, αλλά όταν οι γονείς δεν είναι κατάλληλοι να δώσουν στα παιδιά τους όλα όσα χρειάζονται (όχι απαραίτητα από επιλογή), δεν θα ήταν καλό το κράτος να αναπληρώνει το κενό με ότι το καλύτερο για τα παιδιά, από ανθρώπους ειδικούς; Και προς θεού, δεν μιλάμε για "ανατροφή". Δεν θα είναι οικόσιτα τα παιδιά στα σχολεία.
Θα ήταν καλό να προσεχουμε τι λέμε . Είναι εξωφρενικό να θεωρούμε ότι οι γονείς στο σύνολο τους ειναι ακατάλληλοι. Δεν αμφισβητεί κανείς την αναγκαιότητα των βρεφονηπιακών σταθμών και των νηπιαγωγίων αλλά το κατά πόσο είναι σωστό να αποκτούν υποχρεωτικό χαρακτήρα!! Υπάρχουν πολλών ειδών γονείς και πολλών ειδών νηπιαγωγοί. Αλλά δεν μπορούμε να βγάλουμε κάθε γονιό ακατάλληλο για να έχουν οι νηπιαγωγοί δουλειά.
Υπάρχουν πολλοί λόγοι για έναν γονιό να θέλει να κρατήσει το παιδί του στο σπίτι. Δεν θα έπρεπε να τους λάβουμε υπόψην μας;
-
-
Ειλικρινά δεν είμαι σε θέση να ξέρω αν είναι παιδαγωγικό να πηγαίνουν τα τετράχρονα σχολείο. Για τα τρίχρονα μού φαίνεται λίγο ταλαιπωρία. Τα τετράχρονα αντιθέτως μού φαίνονται πιο ώριμα. Εννοείται όμως ότι όσοι ασχολούνται μ' αυτές τις ηλικίες, είτε γονείς είτε εκπαιδευτικοί, μπορούν να απαντήσουν πιο επισταμένα επί του θέματος.
Νομίζω όμως ότι συζητάτε το θέμα χωρίς να λαμβάνετε υπ' όψιν την πραγματικότητα. Δεν νομίζω ότι πλέον έχουμε να επιλέξουμε ανάμεσα σε προσχολική αγωγή και σε παραμονή στο σπίτι με τη μαμά. Ελάχιστες είναι οι μαμάδες που ασχολούνται με τα οικιακά πια. Οι περισσότερες λείπουν τα πρωινά στη δουλειά και αναγκάζονται να αφήσουν τα παιδιά τους στα χέρια κάποιου άλλου. Αυτός ο άλλος είναι σίγουρα οικονομικότερη επιλογή (αν είναι συγγενής, είναι και τζάμπα), αλλά είναι σίγουρα καλύτερη επιλογή από ένα σχολείο; Σ' αυτό πρέπει να απαντήσετε.
-
Φυσικά και όχι, αλλά όταν οι γονείς δεν είναι κατάλληλοι να δώσουν στα παιδιά τους όλα όσα χρειάζονται (όχι απαραίτητα από επιλογή), δεν θα ήταν καλό το κράτος να αναπληρώνει το κενό με ότι το καλύτερο για τα παιδιά, από ανθρώπους ειδικούς;
Θα ήταν καλό να προσεχουμε τι λέμε . Είναι εξωφρενικό να θεωρούμε ότι οι γονείς στο σύνολο τους ειναι ακατάλληλοι. Δεν αμφισβητεί κανείς την αναγκαιότητα των βρεφονηπιακών σταθμών και των νηπιαγωγίων αλλά το κατά πόσο είναι σωστό να αποκτούν υποχρεωτικό χαρακτήρα!! Υπάρχουν πολλών ειδών γονείς και πολλών ειδών νηπιαγωγοί. Αλλά δεν μπορούμε να βγάλουμε κάθε γονιό ακατάλληλο για να έχουν οι νηπιαγωγοί δουλειά.
Αυτό κατάλαβες απ' αυτό που έγραψα; Ότι όλοι οι γονείς είναι ακατάλληλοι; Αν είναι δυνατόν!
-
ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΑ ΝΕΑ.ΠΟΛΥ ΘΑ ΗΘΕΛΑ ΝΑ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙ Ο ΚΥΡΙΟΣ ΜΠΑΜΠΙΝΙΩΤΗΣ ΣΤΙς ΕΡΩΤΗΣΕΙσ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ.ΑΝ ΕΧΕΙ Η ΑΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙ ΚΑΤΙ.
Η αλήθεια είναι ότι ο κ. Μπαμπινιώτης δεν τσιγκουνεύτηκε εύηχες λέξεις και «ζεστές» εκπαιδευτικές προτάσεις που μπορεί να πιάνουν τα στασίδια των media, μπορεί να δείχνουν ότι αφουγκράζονται αγωνίες εκπαιδευτικών και εκπαιδευομένων, ωστόσο κινδυνεύουν να αποδειχθούν αμφίσημες προτάσεις.
Η υπερκατανάλωση, από τη μεριά του κ. Καθηγητή, προτάσεων του τύπου «απαλλαγή των μαθητών και των οικείων τους από το άγχος της αποτυχίας και της ανασφάλειας», «λύκειο που θα δίνει διέξοδο στις δεξιότητες του μαθητή», «μείωση του διδακτικού χρόνου», «περικοπές στη διδακτέα ύλη και τις εξετάσεις», «υποχρεωτική διετή φοίτηση στο νηπιαγωγείο», «δημιουργία ζώνης πολιτισμού», «ελεύθερη εισαγωγή σε ΑΕΙ και ΤΕΙ χαμηλής ζήτησης», μπορεί, αν δεν συνοδευτούν με το «πώς», το «τι» και το γιατί», να αποτελέσουν «σαβούρα» δεδομένων σε ένα πεδίο που είναι γεμάτο από τα αποκαΐδια εξαγγελιών που στο παρελθόν και στο παρόν μετέτρεψαν το σχολείο σε λωρίδα ταχείας κυκλοφορίας της ακριβοπληρωμένης αμάθειας.
Είναι σαφές ότι οι διακηρύξεις καλών προθέσεων, το «μπούκωμα» με επιδέξια λόγια από μόνο του, όταν είναι ασύμφωνο με τα έργα, γίνεται τραγούδι των Σειρήνων για την υφαρπαγή της συναίνεσης σε μια περίοδο που σταδιοδρομεί στους επικοινωνιακούς χειρισμούς, καθώς χειραγωγείται από τον προεκλογικό ανταγωνισμό.
Επειδή ζούμε σε μια εποχή που το παλιό επανέρχεται μεταμφιεσμένο σε νέο, επειδή είμαστε πλέον ιστορικά «πεπειραμένοι» από προηγούμενες μεταρρυθμιστικές «εφορμήσεις» (που εξίσου επαγγέλθηκαν έναν εκπαιδευτικό κήπο της Εδέμ, εξίσου προετοιμάστηκαν από «ειδικούς με ανοικτά μυαλά» και εξίσου σερβιρίστηκαν με τη «μαγειρική» του λόγου όπως π.χ. της περιόδου 1997-98) οφείλουμε να υποβάλουμε ορισμένους προβληματισμούς οι οποίοι δεν είναι καθόλου ρητορικοί:
Με ποιον προϋπολογισμό θα υλοποιηθεί η υποχρεωτική διετής φοίτηση στο νηπιαγωγείο, όταν είναι γνωστό ότι οι όροι, με τους οποίους προχώρησε η κυβέρνηση και το ΥΠΕΠΘ μόλις πέρυσι στην καθιέρωση της μονοετούς υποχρεωτικής φοίτησης στο νηπιαγωγείο, απογείωσαν σε ποσοστό περίπου 80% σε έναν χρόνο τις εγγραφές στην ιδιωτική προσχολική εκπαίδευση;
Με ποιον τρόπο θα απαλλαγούν οι μαθητές και οι οικογένειές τους «από το άγχος της αποτυχίας και της ανασφάλειας», όταν είναι γνωστό ότι το Λύκειο των «περιφερειακών τεστ» που οραματίζεται ο κ. Μπαμπινιώτης δυναμώνει τους εργολάβους των εξετάσεων και τη φροντιστηριακή προσφυγιά, την οικονομική αιμορραγία των οικογενειών και τις σχολικές ανισότητες;
Η πρόταση για «ελεύθερη εισαγωγή σε ΑΕΙ- ΤΕΙ χαμηλής ζήτησης» μήπως δεν αποτελεί παρά το σύννεφο σκόνης για να καλυφθεί η κρυφή ατζέντα των περιφερειακών τεστ σε όλες τις τάξεις του Λυκείου, η προτεινόμενη δηλαδή από τον κ. Καθηγητή νέα τεχνολογία εξετάσεων, η οποία θα διώξει πρόωρα τους μαθητές από τα μη προνομιούχα κοινωνικά στρώματα;
Με ποιον τρόπο θα απαλλαγούν οι μαθητές και οι οικογένειές τους από το άγχος της ανασφάλειας, όταν είναι γνωστό ότι μόνο το κόστος της εισόδου σε τριτοβάθμια σχολή εκτός τόπου μόνιμης κατοικίας τινάζει τους οικογενειακούς προϋπολογισμούς στον αέρα, ενώ η πλήρης ρευστοποίηση των τίτλων σπουδών και οι λεγεώνες των ανέργων πτυχιούχων θρυμματίζει κάθε συνταγή επιβίωσης;
Για ποια αυτονομία του Λυκείου γίνεται αναφορά, όταν είναι γνωστό ότι αυτή υπονομεύεται και υποθηκεύεται στη χώρα μας από την πλήρη απαξίωση του απολυτηρίου του Λυκείου στην αγορά εργασίας;
Για ποιον μορφωτικό ρόλο του Λυκείου μιλάει ο κ. Καθηγητής, όταν μόνο η εισαγωγή των ερωτήσεων πολλαπλής επιλογής- μονοδιάστατης λογικής που προκρίνει, μπορούν να αποτελέσουν ένα «δώρο» από τα αποδυτήρια στην αποδόμηση της γνώσης μέσα στο σχολείο;
Με βάση ποιον προϋπολογισμό θα λειτουργήσει το «ολοήμερο Γυμνάσιο», οι «ζώνες πολιτισμού», οι «αθλητικές δραστηριότητες», η «εκμάθηση ηλεκτρονικών υπολογιστών» και άλλα εύηχα που εξαγγέλλονται με επιτηδευμένη αφέλεια, όταν οι δημόσιες δαπάνες για την παιδεία στη χώρα μας κονταίνουν χρόνο με τον χρόνο αντί να αυγατίζουν; Κάτι τελευταίο. Η γλώσσα από μέσο επικοινωνίας γίνεται μέσο άσκησης μαγείας. Ο κ. Καθηγητής δεν μπορεί να προσποιείται το άγαλμα του Κολοκοτρώνη στη Σταδίου που μένει ασάλευτο δείχνοντας τον δρόμο. Όσο καλό και να είναι το «παίξιμο» του νέου πρωταγωνιστή η «παράσταση» με την παιδεία που δίνει η κυβέρνηση έχει φτάσει σε εκείνο το οριακό σημείο που αρκεί το φτέρνισμα ενός θεατή για να μετατραπεί σε ιλαροτραγωδία..
ΠΕΔΙΟ ΓΕΜΑΤΟ
με αποκαΐδια εξαγγελιών που στο παρελθόν και στο παρόν μετέτρεψαν το σχολείο σε λωρίδα ταχείας κυκλοφορίας της ακριβοπληρωμένης αμάθειας