Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση
Διάφορα θέματα για την εκπαίδευση => Διάφορα Εκπαιδευτικά θέματα => Μήνυμα ξεκίνησε από: pariel στις Ιουλίου 13, 2009, 09:47:38 am
-
Τα τμήματα προς αποφυγήν
Της ΜΑΡΙΑΣ ΠΑΠΟΥΤΣΑΚΗ
Μία από τις κρισιμότερες αποφάσεις, που θα τον ακολουθεί κατά πάσα πιθανότητα σε ολόκληρη τη ζωή του, καλείται να πάρει, αυτές τις μέρες, ο υποψήφιος των πανελλαδικών εξετάσεων που συμπληρώνει το μηχανογραφικό δελτίο συμμετοχής στην επιλογή των σχολών και πρέπει να καταθέσει ώς τις 20 Ιουλίου.
Δεκάδες πανεπιστημιακά τμήματα με ελκυστικούς τίτλους και ενδεχομένως με ενδιαφέροντα μαθήματα δεν έχουν αντίκρισμα στην αγορά, ενώ οι σπουδές που παρέχουν αποτελούν απλή συνένωση διαφόρων επιστημονικών αντικειμένων.
Πολλά από τα παραδοσιακά «καλά» επαγγέλματα έχουν υποχωρήσει στη ζήτηση, καθώς η προσφορά στις σχολές τους είναι μεγάλη, όπως για παράδειγμα ιατρική και νομική. Τμήματα με λιγότερο «λαμπερές» σπουδές έρχονται, απ' την άλλη, στο προσκήνιο και οι απόφοιτοί τους γίνονται ανάρπαστοι στην αγορά. Είναι, όμως, λίγες.
*Ο εκπαιδευτικός-ερευνητής Στρ. Στρατηγάκης σε έρευνά του παρουσιάζει τα τμήματα -παγίδες. Τμήματα που δεν οδηγούν σε συγκεκριμένο επάγγελμα. Τμήματα που απλώς... δεν υπάρχουν αν και περιλαμβάνονται στο μηχανογραφικό και άλλα με απορροφητικότητα αποφοίτων μηδαμινή, χωρίς να υπολογίζεται και μεγάλος αριθμός τμημάτων, κυρίως στα ΤΕΙ, που δεν έχουν ακόμη εκδοθεί τα επαγγελματικά δικαιώματά τους:
*Το Τμήμα Τουρκικών και Ασιατικών Σπουδών υπάρχει μόνο κατά το... ήμισυ, αφού το σκέλος των ασιατικών σπουδών δεν λειτουργεί ακόμη. Παρ' όλα αυτά, πριν από λίγες μόλις ημέρες αποφασίσθηκε η ίδρυση Τμήματος Ασιατικών Σπουδών και στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο.
*Τμήμα Μεσογειακών Σπουδών, Πανεπιστημίου Αιγαίου: Το επαγγελματικό μέλλον των αποφοίτων του τμήματος είναι προφανώς ασαφές.
*Τμήμα Φιλοσοφίας Παιδαγωγικής και Ψυχολογίας Πανεπιστημίων Αθήνας και Ιωαννίνων: Οι απόφοιτοί του δεν αναγνωρίζονται ως ψυχολόγοι και δεν αποκτούν επαγγελματική άδεια.
*Τμήματα Σλαβικών Σπουδών Αθήνας,