Ορισμένα στατιστικά συμπεράσματα
και μερικοί προβληματισμοί για το διαγωνισμό εκπαιδευτικών του ΑΣΕΠ
[/b]
Του Μπίνα Σωτήρη
Το κίνητρο για να γράψω αυτό το άρθρο μου δόθηκε εξαιτίας των αποτελεσμάτων των μαθηματικών κατά τον πρόσφατο διαγωνισμό εκπαιδευτικών του ΑΣΕΠ. Αναμφίβολα, ο τρόπος πρόσληψης εκπαιδευτικών στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση μέσω εξετάσεων και υπό την αιγίδα ενός ανεξάρτητου θεσμικού οργάνου, όπως ο ΑΣΕΠ, είναι ό,τι καλύτερο έχει να παρουσιάσει η Πολιτεία στο χώρο της εκπαίδευσης τα τελευταία χρόνια. Παρόλα αυτά στον τελευταίο διαγωνισμό και συγκεκριμένα στην ειδικότητα των μαθηματικών πολλοί ήταν εκείνοι οι υποψήφιοι που διαμαρτυρήθηκαν για την ποιότητα των θεμάτων και ειδικότερα στο μάθημα της ειδικής διδακτικής. Ακόμα πιο έντονες ήταν οι διαμαρτυρίες τους κατά την εξαγωγή των αποτελεσμάτων, όπου οι βαθμοί στο παραπάνω μάθημα ήταν στο σύνολό τους αποκαρδιωτικοί.
Συγκεκριμένα από τη στατιστική επεξεργασία των αποτελεσμάτων προέκυψαν τα εξής:
Η μέση τιμή της βαθμολογίας στην ειδική διδακτική στο σύνολο των υποψηφίων ήταν μόλις 38,9 μονάδες. Η αντίστοιχη βαθμολογία για τον προηγούμενο διαγωνισμό ήταν 53,4.
Το 78% των υποψηφίων είχε βαθμολογία μέχρι 50. Στον προηγούμενο διαγωνισμό το αντίστοιχο ποσοστό ήταν 50,8%.
Το 96,3% των υποψηφίων είχε βαθμολογία μέχρι 70 μονάδες. Το αντίστοιχο στον προηγούμενο διαγωνισμό ήταν 86%.
Το 99,2% των υποψηφίων είχε βαθμολογία μέχρι 80 μονάδες. Το αντίστοιχο για τον προηγούμενο διαγωνισμό ήταν 95%.
Μόλις 3 υποψήφιοι είχαν βαθμολογία πάνω από 90, ποσοστό 0,07%.
Στους επιτυχόντες υποψηφίους (διοριστέοι ή μη διοριστέοι) και εν δυνάμει αυριανοί καθηγητές σε σχολεία, το 43,6% είχε βαθμολογία κάτω της βάσης (50 μονάδες), ενώ το αντίστοιχο ποσοστό στον προηγούμενο διαγωνισμό ήταν μόλις 5%.
Υπάρχουν πολλά ακόμα αξιόλογα στοιχεία τα οποία είναι αδύνατο να καταγραφούν στο φιλόξενο χώρο της παρούσας ιστοσελίδας, αλλά θα συγκεκτρωθούν και θα δημοσιευτούν σε σύντομο χρόνο. Τα ερωτήματα λοιπόν που προκύπτουν από αυτή την ανάλυση είναι τα εξής:
1. Ποιοι ακαδημαϊκοί αποτελούσαν την επιτροπή των εξετάσεων; Σύμφωνα με τα παραπάνω ποσοστά η συγκεκριμένη επιτροπή απέτυχε στο ρόλο της
2. Γιατί παρόλες τις εκκλήσεις των υποψηφίων η επιτροπή δεν έδωσε στη δημοσιότητα την απάντηση του δεύτερου θέματος της ειδικής διδακτικής τη στιγμή που η ίδια έδωσε στη δημοσιότητα τις απαντήσεις των μαθηματικών και των παιδαγωγικών;
3. Ποιοι εκπαιδευτικοί διόρθωσαν τα γραπτά των υποψηφίων; Ήταν ακαδημαϊκοί; Ήταν σχολικοί σύμβουλοι; Ήταν μαθηματικοί με αυξημένα προσόντα όπως μεταπτυχιακά ή διδακτορικά στο συγκεκριμένο τομέα; Ήταν εκπαιδευτικοί με μεγάλη εμπειρία; Θα ήταν πράγματι πολύ χρήσιμο αν ο ΑΣΕΠ έδινε κάποια στατιστικά στοιχεία που αφορούν την ποιότητα των βαθμολογητών του.
4. Γιατί ο ΑΣΕΠ στους επίσημους πίνακες δεν αναγράφει τις βαθμολογίες και των δύο βαθμολογητών; Από τους περίπου 4300 υποψηφίους μόνο 900 έχουν τελικό αποτέλεσμα με δεκαδικό ψηφίο. Πως εξηγείται αυτό;
Ο συγκεκριμένος διαγωνισμός είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος που πραγματοποιείται – μετά από τις εισαγωγικές εξετάσεις για την τριτοβάθμια εκπαίδευση – στη χώρα μας. Είναι αυτονόητο ότι θα πρέπει να αντιμετωπίζεται με την ίδια σοβαρότητα και υπευθυνότητα. Χιλιάδες νέοι, νέες, άνθρωποι με οικογένεια ακόμη και άνθρωποι που έχουν περάσει το μέσο χρόνο ζωής τους συμμετέχουν σε αυτόν γιατί ελπίζουν σε κάτι καλύτερο. Δεν έχει κανένας το δικαίωμα να τους εμπαίζει. Όπως και κανένας από τους υποψηφίους δεν αμφισβητεί την αμεροληψία του διαγωνισμού. Είναι όμως απαραίτητο να υπάρχει διαφάνεια και σωστή προετοιμασία, ώστε να μη νιώθουν οι υποψήφιοι ότι αδικούνται. Συγχρόνως θα πρέπει να αλλάξουν και κάποιες άλλες λειτουργίες, όπως ο χρόνος έκδοσης των αποτελεσμάτων ή η δυνατότητα αναβαθμολόγησης, που θα προστατεύσουν και θα διαφυλάξουν το κύρος του θεσμού, αλλά και θα εμποδίσουν νέα φαινόμενα να αναπτυχθούν όπως αυτό μιας νέας παραπαιδείας που αρχίζει σιγά σιγά να γιγαντώνεται.
http://www.alfavita.gr/anakoinoseis/anak20070702a.php