Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση
Αδιόριστοι Εκπαιδευτικοί => Πίνακες αναπληρωτών - Εξετάσεις ΑΣΕΠ => Κλάδος ΠΕ34 Ιταλικής φιλολογίας => Μήνυμα ξεκίνησε από: lenagreca στις Σεπτεμβρίου 02, 2009, 05:03:19 am
-
Εγώ έγραψα στα Ελληνικά, γιατί, αν και το σκεφτόμουν πολύ καιρό πριν τις εξετάσεις αυτό το θέμα, τελικά κατέληξα στο ότι μόνο στα Ελληνικά θα μπορούσα να εκφράσω σωστά και την παραμικρή λεπτομέρεια της τοποθέτησης μου.. Και φυσικά , δεδομένου ότι ο χρόνος ήταν πολύτιμος, αν κολλούσα έστω και σε μία λέξη και δεν μπορούσα να τη θυμηθώ με τίποτα, θα έχανα το παιχνίδι. Δεν το συζητώ δε για το άγχος που είχα..
-
Καλημέρα! Και εγω έγραψα στα ελληνικά διότι τα διδάχθηκα στα ελληνικά. Είμαι παλιά στο επάγγελμα και στο Παν/μιο δεν είχαμε διδαχθεί σχέδια μαθήματος, απ'ότι θυμάμαι .Ελπίζω να μην έπαιξε ρόλο ποιά γλώσσα χρησιμοποιήσαμε,διότι ακούστηκε και αυτό .
-
Eγώ έγραψα στα ιταλικά . Δεν ξέρω εάν μου έδωσε παραπάνω βαθμολογία πήρα γύρω στο 63+. ΄Εχω άπειρες απορίες για το σχέδιο μαθήματος. Δεν το διδάχθηκα στο πανεπιστήμιο , είμαι παλιά της θεσ.κης.
-
Ούτε εγώ διδάχτηκα το σχέδιο μαθήματος στο Πανεπιστήμιο. Για την ακρίβεια, το μόνο μάθημα Διδακτικής που κάναμε ήταν αυτό του κ.Τσοπάνογλου στο οποίο έπρεπε να μάθουμε 20 ερωτήσεις και θα έβαζε κάποιες εξ αυτών. Υπήρχε κι ένα βιβλίο βέβαια, το οποίο , αν θυμάμαι καλά, δεν είχε και μεγάλη σχέση με το μάθημα που γινόταν. Νομίζω ήταν και αρκετά δυσνόητο, γιατι περιείχε και σταστιστική κτλ, οπότε η πλειοψηφία των φοιτητών συμβιβαζόταν με ένα πενταράκι.. Ήταν και στα πρώτα εξάμηνα οπότε το μόνο που ήθελα εγώ τότε θυμάμαι ήταν να περνάω τα μαθήματα, έστω και με 5. Μέγα λάθος όπως αποδείχτηκε αργότερα.. και λίγο πριν το ΑΣΕΠ, άρχισα να ψάχνω στο Ίντερνετ, το κακό είναι ότι βρήκα αρκετά πράγματα, όμως στα αγγλικά..
επισυνάπτω τα λινκ http://www.mahalo.com/how-to-write-a-lesson-plan
http://www.lessonplanspage.com/WriteLessonPlan.htm
http://search.about.com/fullsearch.htm?terms=lesson%20plans
-
Eγω χρησιμοποίησα την ελληνική εννοείται . Δεν έπαιζε ρόλο η γλώσσα στην οποία έγραφες.Κανένα ρόλο απολύτως.
-
Χρησιμοποίησα τα ελληνικά και αυτό ηταν απόφαση της τελευταίας στιγμής!!
Ειχα θεωρήσει πολύ καλή ιδέα να παρακολουθήσουν οι κ΄τοικοι της Αθηνας τα μαθήματα στο παν/μιο!!Αυτό θα άνοιξε ελπίζω τα μάτια των παλιών που δεν διδάχτηκαν το μάθημα και θα φρεσκάρισε τη μνήμη των νεώτερων που το έχουν διδαχτει
Απο τα μεγάλα φροντιστήρια και ενω σε άλλες ειδικότητες είχαν σχεδια για τα ιταλικά "σιγή ιχθύος"
Εγω ακολούθησα τις συμβουλες που έδω στο φορουμ μας βρήκα απο συναδέλφους!
-
στα ελληνικα έγραψα,θεώρησα οτι έτσι μπορώ να εκφραστώ καλύτερα. :)
-
Καλησπέρα. Γραφω πάλι για τα σχ. μαθήματος.Κάποιος γράφει ότι θα έπρεπε οι παλιοί να παρακολουθήσουν το μάθημα αυτό στο Παν/μιο. Προσωπικά, πήγα σε φροντιστήριο της Αθήνας αλλά δεν με βοήθησε αν κρίνω από τον βαθμό μου(ενώ στα άλλα πήγα πολύ καλά). Η αλήθεια είναι ότι δεν μου παει σαν χαρακτήρας αυτού του είδους σχέδια μαθήματος (το γράφω για να μην ρίχνω το φταίξιμο στους άλλους), είμαι περισσότερο της έμμεσης διδασκαλίας όπου δεν είναι εύκολο να ακολουθείς το πλάνο, δηλ.η σχέση μου με τους άλλους έχουν την προτεραιότητα και είναι η βάση για όλα τα υπόλοιπα.Και για να επιστρέψω στα παν/μιακά μαθήματα, πάλι θα φανώ απαισιόδοξη, αλλά δεν έχω ακούσει και τα καλύτερα για το συγκεκριμένο μάθημα στην Αθήνα.Ευχαριστώ
-
Προσωπικά zanzara το βρηκα πολύ καλή ιδέα για το λόγο του οτι οι παλιοί που ποτέ δεν παρακολούθησαν κάτι ανάλογο στη σχολή θα μπορούσαν να είχαν μία επαφή με το αντικείμενο και υποθέτω οτι όσο ελλειπής κι'αν ήταν η διδασκαλία όλο και κάποιες πληροφορίες παραπάνω θα έπαιρναν !
Ειλικρινά όταν το διάβασα στο φόρουμ λυπήθηκα γιατί μένω στην επαρχία!
-
Πάντως για να μην έχετε άγχος για επόμενους ΑΣΕΠ, εγώ έχω δώσει 3 φορές (ΠΕ07). Την πρώτη ειδική διδακτική έγραψα στα γερμανικά με πλούσιο λεξιλόγιο λόγω των επιστημονικών όρων της διδακτικής που είχα διδαχθεί. Τη δεύτερη, στα ελληνικά, μετά από υποδείξεις συναδέλφων που έγραψαν καλύτερα, για τον λόγο ότι δεν ήθελα να ρισκάρω λάθη στη γλώσσα, και χάσιμο χρόνου για επιλογή <<ωραίων>> εκφράσεων. Την 3 και τελευταία φορά φέτος, που διορίστηκα, αποφάσισα μόνος να γράψω στα γερμανικά. Έκανα Μτπχκό στη Διδακτική της Γερμανικής, και μετά από τόσες εργασίες, μου έβγαινε πιο εύκολο να εκφράζομαι στα γερμανικά σε θέματα διδακτικής και σε σχεδιασμό μαθημάτων. Έλα όμως που στο 2ο υποερώτημα μας παρέθεσαν αυτούσιο ένα κομμάτι του ΔΕΠΠΣ στα ελληνικά... Έπρεπε με λίγα λόγια να το μεταφράσω στα γερμανικά και να το χρησιμοποιώ μέσα στην επιχειρηματολογία μου. Και τότε, έχοντας ελάχιστο χρόνο στη διάθεση μου...εκεί που έγραφα στα γερμανικά...άρχισα να εξηγώ τρόπους που μπορεί να αναπτυχθεί η μεταγλωσσική ικανότητα των μαθητών...στα ελληνικά(!). Το ρίσκαρα, μετά πελάγωσα, φοβόμουν και για κόψιμο...αλλά τελικά δεν έπαιξε πραγματικά κανένα ρόλο η γλώσσα. Πήρα πάνω από 80.
-
Κατ΄αρχήν, συγχαρητήρια dimisfl για το διορισμό σου.. :D Σου εύχομαι πάντα επιτυχίες.. ;)
Αrtsatal ,επειδή έχω πλήρη άγνοια, τί μαθήματα έγιναν στη σχολή της Αθήνας? Ή μήπως αναφέρεστε σε μαθήματα προετοιμασίας ΑΣΕΠ σε κάποιο φροντιστήριο? ???
Πάντως κι εγώ λατρεύω τα σχέδια μαθήματος... ;D Είναι μέχρι να πάρεις το κολάι νομίζω..μετά όλα βγαίνουν αβίαστα.. ;)
-
Κατ΄αρχήν, συγχαρητήρια dimisfl για το διορισμό σου.. :D Σου εύχομαι πάντα επιτυχίες.. ;)
Αrtsatal ,επειδή έχω πλήρη άγνοια, τί μαθήματα έγιναν στη σχολή της Αθήνας? Ή μήπως αναφέρεστε σε μαθήματα προετοιμασίας ΑΣΕΠ σε κάποιο φροντιστήριο? ???
Πάντως κι εγώ λατρεύω τα σχέδια μαθήματος... ;D Είναι μέχρι να πάρεις το κολάι νομίζω..μετά όλα βγαίνουν αβίαστα.. ;)
Lenagreca, οχι δεν αναφέρομαι σε φροντιστήρια, αλλά στα μαθήματα διδακτικής της ιταλικής στο ΕΚΠΑ, το τμήμα της Αθήνας διδάσκεται σχέδιο (απ' ό,τι μου είπαν συνάδελφοι που τελείωσαν προσφατα) και το θεώρησα καλή λύση πρώτον για μια πρώτη επαφή και δευτερον για λόγους οικονομικους.
Αναφορικά πάντως με τα φροντιστήρια καλό θα ήταν συνάδελφοι που παρακολούθησαν μαθήματα διδακτικής σ' αυτά , να μας ενημερώσουν για το εαν αξίζει τον κόπο!
Κατά τ' αλλα dimsfl μπράβο σου απ ό,τι μας λες τελικά δεν επαιξε ρόλο η γλώσσα αλλα η εμπέδωση του θέματος! Συγχαρητήρια για το 80+!
la vita e' bella
-
Καλημέρα. Εγω έκανα σχέδιο μαθήματος στο γνωστό φροντιστήριο της αθήνας, ονόματα δεν λέμε, με γνωστό καθηγητή, που άκου σύμπτωση ήμασταν και στη σχολή θεσ.κης συμφοιτητές. Με βοήθησαν τα μαθήματα να καταλάβω τι εννοούμε σχέδιο. ΄Εμαθα τους 2 τύπους σχεδίου. Πιστεύω ότι παγιδευτήκαμε λίγο στα βήματα των σχεδίων που μάθαμε. Προσωπικά δεν κατάφερα να το εξελίξω. Φαντασία και δημιουργικότητα ζητούν, ωραία, αλλά ο χρόνος είναι λίγος 45', και αν ακολουθήσουμε σε πραγματικό χρόνο ότι λέει το σχέδιο,, θα είναι σαν να βλέπουμε ταινία σε frwrd
-
Και εγώ στα ελληνικά έγραψα, αλλά επειδή διάβαζα και αγγλικά και ιταλικά σχέδια μαθήματος τελικά μπερδεύτηκα.
Υπάρχει κάποιο βιβλίο ειδικής διδακτικής που να συστήνετε;
Δεν έχω κρατήσει σημειώσεις από τη σχολή και πραγματικά πελάγωσα στις εξετάσεις του ΑΣΕΠ.
Grazie in anticipo
-
Come mai non mi risponde nessuno? :-\
-
Δυστυχώς δεν έχω να σου προτείνω κάποιο βιβλιο. Στο φροντιστήριο κρατούσαμε σημειώσεις
-
οι οποιες σημειωσεις εμενα τουλαχιστον δεν μου χρησιμευσαν στο σχεδιο μαθηματος. ισα ισα που με μπερδεψαν. δεν θεωρω οτι αξιζε τον κοπο κ δεν το συνιστω καθολου το συγκεκριμενο φροντιστηριο. ωστοσο θα ηθελα να μαθω ποια θεωρειται σωστη απαντηση. ξερει κανεις?
-
Σωστή απάντηση σε ποιό ερώτημα? Αν θες, θέσε το και ας το συζητήσουμε.. Πολλά κεφάλια σκέφτονται καλύτερα από ένα... ;)
-
Και εγώ στα ελληνικά έγραψα, αλλά επειδή διάβαζα και αγγλικά και ιταλικά σχέδια μαθήματος τελικά μπερδεύτηκα.
Υπάρχει κάποιο βιβλίο ειδικής διδακτικής που να συστήνετε;
Δεν έχω κρατήσει σημειώσεις από τη σχολή και πραγματικά πελάγωσα στις εξετάσεις του ΑΣΕΠ.
Grazie in anticipo
Κι εγώ δε βρήκα κάποιο να με καλύψει.. από τις τελευταίες μου αγορές είναι τα "Sillabo di italiano per stranieri", Didattica della lingua italiana: testo e contesto" και "Contenuti, metodi e approcci per insegnare italiano a stranieri", tutti e tre Guerra Edizioni, αλλά δεν είχα την ευκαιρία να τα μελετήσω ακόμη.. Θα σας πω εντυπώσεις άμα τη ώρα.. Άκουσα καλά λόγια για το "I Ferri del Mestiere" αλλά δεν το έχω διαβάσει οπότε και δεν μπορώ να εκφέρω προσωπική άποψη.. Αν το έχετε διαβάσει θα εκτιμούσα να μοιραστείτε τις εντυπώσεις μαζί μου..
-
Αυτο που λεω ειναι οτι δεν ανακοινωθηκαν με καποιον τροπο οι σωστες απαντησεις για το σχεδιο μαθηματος. πως επρεπε να το συνταξουμε? γιατι τα μοντελα που ειχαμε δουλεψει δεν βοηθησαν..τουλαχιστον εμενα αλλα και πολλα αλλα παιδια απο το φροντιστηριο που συναντησα στο εξεταστικο κεντρο. δεν επρεπε ο καθηγητης αυτος να μας δωσει ενα feedback?μας αφησε στο ελεος...
-
pat, ποσο συμφωνω μαζι σου!!!!!
-
Τώρα κατάλαβα τί εννοείς.. έχεις απόλυτο δίκιο.. και παρ'όλο που έκανα μία επισταμένη έρευνα σε όλα τα μέσα, Ίντερνετ, εφημερίδες κτλ, δε βρήκα τίποτα και , φυσικά, καμία σαφή απάντηση.. :(
Πάντως, κι αν με ρωτήσεις τώρα τί έγραψα, δε θυμάμαι να σου πω.. μου έρχονται μόνο οι σκέψεις που έκανα για την οργάνωση και τη διατύπωση του σχεδίου μαθήματος..Είναι πολύ πιθανό να κυκλοφορήσει και κανένα βιβλίο σχεδιασμού πλάνου διδασκαλίας και για εμάς.. Chissà?
-
Μήπως τυχόν γνωρίζετε τότε τι βιβλία κάνει ο Τσοπάνογλου στη Θεσσαλονίκη ή ο αντίστοιχος/η καθηγητής/τρια στην Αθήνα;
:P Να πάρουμε μια ιδέα τουλάχιστον...
-
Τα μαθηματα του Τσοπανογλου βοηθουν περισσοτερο στη γενικη διδακτικη, καμία σχεση με σχεδιο μαθηματος. Επισης, εκανε μαθημα κυριως απο δικες του σημειωσεις.Για την Αθηνα ας μας πει καποιος συναδελφος νεοτερος!!!
-
Καλημέρα. Εγω έκανα σχέδιο μαθήματος στο γνωστό φροντιστήριο της αθήνας, ονόματα δεν λέμε, με γνωστό καθηγητή, που άκου σύμπτωση ήμασταν και στη σχολή θεσ.κης συμφοιτητές. Με βοήθησαν τα μαθήματα να καταλάβω τι εννοούμε σχέδιο. ΄Εμαθα τους 2 τύπους σχεδίου. Πιστεύω ότι παγιδευτήκαμε λίγο στα βήματα των σχεδίων που μάθαμε. Προσωπικά δεν κατάφερα να το εξελίξω. Φαντασία και δημιουργικότητα ζητούν, ωραία, αλλά ο χρόνος είναι λίγος 45', και αν ακολουθήσουμε σε πραγματικό χρόνο ότι λέει το σχέδιο,, θα είναι σαν να βλέπουμε ταινία σε frwrd
Όταν λες τους δύο τύπους σχεδίου, αναφέρεσαι στο PPP (presentation-practice-production) και στο task-based?
Εγώ διάβασα και ένα ιταλικό βιβλίο (μου διαφεύγει τώρα το όνομα) το οποίο ονόμαζε διαφορετικά τα στάδια του σχέδιου μαθήματος (σύνθεση κλπ.), πράγμα που με μπέρδεψε. Όταν πήγα στις εξετάσεις του ΑΣΕΠ, δεν ήξερα τελικώς πως να ονομάσω τα διάφορα στάδια! ???
-
Μια και από το ΑΣΕΠ αυτό που μας προβλημάτισε όλους τελικά ήταν η ειδική διδακτική σας παραθέτω τρεις συνδέσμους όπου βρήκα χρήσιμο υλικό όταν διάβαζα για τον διαγωνισμό.
Έγραψα στα Ελληνικά (αλήθεια πόσοι και ποιοί θα διόρθωναν τα γραπτά μας αν ήταν στα ιταλικά?), και θα επέλεγα ξανά να γράψω στα ελληνικά για λόγους ευκολίας, κυρίως στην έκφραση. Νομίζω ότι αν πραγματικά κρατούσα σχέδιο μαθήματος για τα μαθήματα μου (ποτέ δεν το έχω κάνει μέχρι τώρα) θα το έκανα και πάλι στα ελληνικά..
Φροντηστήριο δεν πήγα, μάζεψα κυρίως υλικό από το ιντερνετ για να διαβάσω. Επιπλέον, νομίζω ότι τα βιβλία μας (πχ το progetto, που φαντάζομαι χρησιμοποίούμε οι περισσότεροι) έχουν τέτοια δομή που αν την αποκωδικοποιήσουμε μπορούμε να δούμε στην πράξη τα όσα συναντάμε στην θεωρία περί πέντε ή έξι σταδίων διδασκαλίας, άρα ας το πούμε εντός εισαγωγικών έχουμε και κάποια "έτοιμα" σχέδια μαθήματος στα χέρια μας
Νομίζω ότι δεν πρέπει αν αγχωνόμαστε με το ποιά ήταν η σωστή απάντηση και ποιά όχ, ποιά θεωρία έπρπεπε να ακολουθήσουμε ή τι ονομασίες έπρεπε να βάλουμε τελικά στα στάδια (γιατί όντως ο καθένας τα ονομάζει αλλιώς),και αυτό για δυο λόγους:
Πρώτα γιατί δεν υπάρχει κατί συγκεριμένο, ο καθένας (καθηγητής πανεπιστημίου) προτείνει το δικό του στυλ χωρίς βεβαια, για να μην παρεξηγηθώ, αυτό να σημαίνει ότι δεν έχουν μια βασική κεντρική ιδέα γύρω από την οποία περιστρέφονται.
και Δευτερον γιατί τελικά ο διαγωνισμός και οι βαθμολογήσεις του ΑΣΕΠ είναι τόσο απρόβλεπτες που ποτέ δε μπορείς να ξέρεις και να είσαι σίγουρος για το τι έχεις γράψει.....
τα λινκ που σας στέλνω:
http://www.paolobalboni.it/bibliografia/saggiglott.html (http://www.paolobalboni.it/bibliografia/saggiglott.html)
ο Paolo
-
Συγχαρητήρια LaCicala...πραγματικά πολύ ενδιαφέροντα τόσο τα βίντεο όσο και τα σάιτ.. Mille Grazie! ;)
-
Καλημέρα. Εγω έκανα σχέδιο μαθήματος στο γνωστό φροντιστήριο της αθήνας, ονόματα δεν λέμε, με γνωστό καθηγητή, που άκου σύμπτωση ήμασταν και στη σχολή θεσ.κης συμφοιτητές. Με βοήθησαν τα μαθήματα να καταλάβω τι εννοούμε σχέδιο. ΄Εμαθα τους 2 τύπους σχεδίου. Πιστεύω ότι παγιδευτήκαμε λίγο στα βήματα των σχεδίων που μάθαμε. Προσωπικά δεν κατάφερα να το εξελίξω. Φαντασία και δημιουργικότητα ζητούν, ωραία, αλλά ο χρόνος είναι λίγος 45', και αν ακολουθήσουμε σε πραγματικό χρόνο ότι λέει το σχέδιο,, θα είναι σαν να βλέπουμε ταινία σε frwrd
Όταν λες τους δύο τύπους σχεδίου, αναφέρεσαι στο PPP (presentation-practice-production) και στο task-based?
Εγώ διάβασα και ένα ιταλικό βιβλίο (μου διαφεύγει τώρα το όνομα) το οποίο ονόμαζε διαφορετικά τα στάδια του σχέδιου μαθήματος (σύνθεση κλπ.), πράγμα που με μπέρδεψε. Όταν πήγα στις εξετάσεις του ΑΣΕΠ, δεν ήξερα τελικώς πως να ονομάσω τα διάφορα στάδια! ???
Nαι σε αυτά τα δύο αναφέρθηκα.
Επίσης η διόρθωση και συμπλήρωση του σχεδίου που μας δώσαν δεν ήταν λίγο ασαφης ο τρόπος με τον οποίο έπρεπε να το αναπτύξουμε? Επιγραμματικά ακολουθώντας τον τρόπο που έγραφε ο καθηγητής ή αναλυτικά και βοήθεια μας???
-
Cicala πραγματι πολύ ενδιαφέρουσες οι πληροφορίες σου. Ευχαριστούμε πολύ ;)
-
να γραφετε ειδικη διδακτικη στην ξενη γλωσσα,μετραει υπερ σας και πηγαινει το χερι πιο ευκολα
-
Kekaki, buongiorno. Εγω έγραψα αναλυτικά στο σχ. μαθήματος και δεν τα πήγα καλά. Δηλ. από τον βαθμό μου πρέπει να έπιασα άριστα το άλλο θέμα το οποίο το είχα μάθει απ' έξω και με είχε συνεπάρει ( project). Ciao a tutti!