Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση
Τυπική Εκπαίδευση => Σχολικά μαθήματα => Δημοτικό => Μήνυμα ξεκίνησε από: Ελένη_ στις Σεπτεμβρίου 11, 2009, 07:25:06 pm
-
Συνάδελφοι, θέλω να εφαρμόσω πορτφόλιο φέτος στην τάξη μου, αλλά δεν έχω ολοκληρωμένη άποψη για τη μέθοδο. Γνωρίζετε ποια βιβλία, άρθρα ή σημειώσεις θα με βοηθήσουν? Αυτό που κυρίως με ενδιαφέρει είναι να βρω κάτι πρακτικό, γιατί από θεωρία...χόρτασα! Όποιος ξέρει ή έχει εφαρμόσει ας μας πει τι έκανε και πως το δούλεψε!
-
Εγώ το εφάρμοσα πέρσι στην απλή του μορφή. Σε μάθημα εργαστηριακό με πολλές εργασίες. Κάθε εργασία έμπαινε σε έναν ατομικό φάκελο. Τα τεστ επίσης. (Ηταν και εργαλείο χρήσιμο για την αντικειμενική βαθμολόγηση, χωρίς να είναι βέβαια αυτός ο βασικός του σκοπός.) Οι φάκελοι έμεναν στην τάξη και κάθε μαθητήτής/μαθήτρια έπρεπε να φροντίζει να είναι οργανωμένος και πλήρης ο φάκελος. Μπορούσε να τον κοιτάξει και να τον χρησιμοποιήσει για να βρει απαντήσεις όποτε ήθελε αλλά στο τέλος καθε τετραμήνου αφιερώναμε μια ώρα για να δει ο κάθε μαθητής την πρόοδο που έκανε. Δηλαδή πώς ήταν οι πρώτες εργασίες του, σε τι βελτιώθηκε κτλ. Μπορείς να το ξεκινήσεις φέτος έτσι απλά, ανάλογα με τις ανάγκες του μαθήματος και να ερευνήσεις σιγά-σιγά μέσα στη χρονιά τι σου προσφέρει και τι θα μπορούσες να κάνεις για να το βελτιώσεις. Δεν ξέρω αν σε καλύπτει η απάντησή μου...
-
Το δούλεψα πέρυσι έτσι!!! Μια χαρά δούλεψε δε λέω. Απλά ξέρω ότι δεν είναι ακριβώς πορτφόλιο έτσι. Πρέπει να έχει και φύλλο με παρατηρήσεις από γονείς,το δάσκαλο και σκέψεις του ίδιου του παιδιού και άλλα πράγματα που τώρα δε θυμάμαι να σου πω!
-
Συνάδελφοι, θέλω να εφαρμόσω πορτφόλιο φέτος στην τάξη μου, αλλά δεν έχω ολοκληρωμένη άποψη για τη μέθοδο. Γνωρίζετε ποια βιβλία, άρθρα ή σημειώσεις θα με βοηθήσουν? Αυτό που κυρίως με ενδιαφέρει είναι να βρω κάτι πρακτικό, γιατί από θεωρία...χόρτασα! Όποιος ξέρει ή έχει εφαρμόσει ας μας πει τι έκανε και πως το δούλεψε!
-
Yπάρχει και άλλο ένα βιβλίο για την αξιολόγηση που έχει πολλά για το portfolio. Είναι της Γουργιώτη αν δεν κάνω λάθος και αφορά όλες της βαθμίδες(με έμφαση σε Νηπιαγωγείο-Δημοτικό)
-
-
_Ελένη_ το βρήκα!!! Δες το λινκ!
http://www.papasotiriou.gr/product.gbook.asp?pfid=1847568&prid=1101801&deid=0
-
Στο μαθημα των Αγγλικων σε φροντιστηριο και στο σχολειο περυσι, τα παιδια ειχαν ενα φακελο, μεσα στον οποιο τοποθετουσαν ο,τι εφτιαχναν η εγραφαν, ταξινομημενα ανα κεφαλαιο βιβλιου, και στο τελος καθε ενοτητας τους εδινα ενα χαρτι με τα πραγματα που ειχαμε μαθει, στο οποιο σημειωναν τι μπορουσαν να κανουν/τι ηξεραν και τι οχι (I can...) με φατσουλες, γιατι ηταν μικρα σε ηλικια.
Το φακελο αυτον, τον ειχαν μεσα στην ταξη και εβλεπαν τα λαθη τους στο τελος καθε unit πριν προχωρησουν στην αυτοαξιολογηση τους.
Εμπαιναν και τα τεστ βεβαια μεσα.
-
Στο τέλος κάθε ενότητας ε? Πολύ καλό! Απ' ότι βλέπω κι εγώ στα άρθρα που διαβάζω στο ιντερνετ κάπως έτσι δουλεύει και κάνει και το μαθητή να συμμετέχει ενεργά στην αξιολόγησή του. Νομίζω πως με τη σωστή χρήση του πορτφόλιο, βοηθάμε τους μαθητές να κατακτήσουν τη μεταγνώση (όπως λέει κι ο Ματσαγγούρας!)
-
Ελένη, η Γουργιώτου είναι πατριώτισσά μας και εκλεκτή συγγραφέας και καθηγήτρια. Έχω διαβάσει άρθρα της στο Internet.
-
-
Δεν μπορεί να μας δώσει καμια συμβουλή σε πρακτικό επίπεδο αυτός ο συνάδελφος;
-
Σε μένα έδινε αλλά τώρα διορίστηκα αλλού και είναι δύσκολο να έχουμε συχνή επαφή λόγω των υποχρεώσεων που έχει. :( Τώρα όμως που το λες, θα τον ρωτήσω αν θέλει να γραφτεί εδώ, να μας τα λέει ηλεκτρονικά. Είναι πολύ σημαντικό να βρεις έμπειρο δάσκαλο που να μην ακολουθεί την πεπατημένη! Είναι το καλύτερο σχολείο!
-
Σίγουρα! και κάποιον που ξέρει τις πρακτικές δυσκολίες και όχι μόνο τη θεωρία... Πρέπει να πείσεις! χαχαχα!