Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση
Τυπική Εκπαίδευση => Σχολικά μαθήματα => Νηπιαγωγείο => Μήνυμα ξεκίνησε από: Melina04 στις Οκτωβρίου 03, 2009, 09:51:29 pm
-
Ποιούς κανόνες έχετε στην τάξη σας;
Ψάχνω για κανόνες που να είναι διατυπωμένοι σε κατάφαση, να είναι λίγοι και να περιλαμβάνουν τις περισσότερες αν όχι όλες τις "προβληματικές" καταστάσεις που θέλουμε να αποφεύγονται.
Αν κάποιος ξέρει και αντίστοιχα βιβλία-παραμύθια π.χ με ιστορίες συγκρούσεων και τον τρόπο διαχείρισής τους ώστε να τις διαβάσουμε με τα παιδιά και να βγάλουμε αντίστοιχα συμπεράσματα θα με βοηθούσε πολύ.
-
πχ.. στο νηπιαγωγειο μιλαμε σιγα
στο νηπιαγωγειο περπαταμε (δεν τρεχουμε)...τα υπολοιπα μπορει να αφορουν τις γωνιες..
-
Σε ευχαριστώ!
Μου άρεσαν κάποιοι κανόνες που βρήκα στα αγγλικά αλλά δεν μπορώ να τους μετατρέψω στα ελληνικα. Είναι λίγοι και ξεκάθαροι και περιλαμβάνουν σχεδόν τα πάντα.
Respect everyone's work
Respect everyone's words and body
Respect our materials
Στο ίδιο σχολείο είχαν και τον εξής πίνακα για την αντιμετώπιση προβλημάτων που βγήκε μετά από πολλές συζητήσεις για το τι μπορούμε να κάνουμε όταν κάποιος μας ενοχλεί.
Problem solving strategies
1.Talk to the other person
2.Ignore the other person
3.Move away
4.Ask for help
Και αυτό μου φάνηκε πολύ χρήσιμο και σε συνδυασμό με τα παραπάνω με καλύπτει απόλυτα. Αυτό όμως μεταφράζεται εύκολα και στα ελληνικά. Οι 3 πρώτοι κανόνες είναι που με προβληματίζουν... Πώς θα μπορούσαμε να διατυπώσουμε στα ελληνικά κάτι τέτοιο;
-
δεν ξερω αν για αρχη η λεξη σεβομαι ειναι κατανοητη..ισως μπορεις να βαλεις καποια αλλη με θετικη εννοια οπως" αγαπαμε τη δουλεια του αλλου".ισως ετσι περασεις αργοτερα στο σεβασμο
-
Και εμένα με προβλημάτισε αυτό.... Σκέφτηκα ότι αν τη χρησιμοποιούσα θα μιλούσαμε για το τι σημαίνει αλλά είχα αρκετές επιφυλάξεις και γι' αυτό το ψάχνω... Καλή η ιδέα σου! Σε ευχαριστώ και πάλι! :)
-
-
Ειναί πολλά τα παιδικά βιβλία που μπορούν να αποτελέσουν αφορμή για συζήτηση, αν δεν το κάνουν όλα το κάνουν τα περισσότερα. Αν κάνεις μια βόλτα σε κάποιο ενημερωμένο βιβλιοπωλέιο νομίζω ότι θα βρεις πολλά.
Αν και εγώ στην τάξη τους κανόνες τους έκανα με τα παιδιά. Δηλ. τι δεν θέλετε να σας κάνουν οι άλλοι; Πώς μπορούμε να μην χτυπάμε μέσα στο σχολέιο (πρόληψη κινδύνου); Πώς συμπεριφερόμαστε στο τραπέζι; Πώς πάμε στην τουαλέτα; κλπ
Τα παιδιά είχαν καταπληκτικές ιδέες και τελικά έβγαζαν καταπληκτικούς κανόνες, τους οποίους τους γράφανε τα ίδια σε κάνσον, έβαζαν και το αποτύπωμα τους με το όνομα τους από κάτω και τα κρεμούσαμε στην τάξη.
Τους άρεζε πάρα πολύ και ήταν πολύ περήφανα για τη δημιουργία τους. Άσε που έιχε και καταπληκτικούς στόχους ως δραστηριότητα (προφορικός λόγος, κανόνες συζήτησης, επιχειρηματολογία, γραφή, εικαστικά κλπ)
-
Σ έυχαριστώ για τη βοήθεια emmaki! :)
Όταν λες τους έγραφαν τα ίδια εννοείς με τον δικό τους τρόπο; Εγώ σκεφτόμουν να τους ζωγραφίσουν και να κολλήσουμε δίπλα σε κάθε κανόνα πάνω στο κανσόν την αντίστοιχη ζωγραφιά...Μου αρέσει να έχουν τα παιδιά όσο γίνεται ενεργό ρόλο αλλά θέλω να φαίνεται και η συμβατική γραφή. Ίσως βάλω τα παιδιά να το γράψουν όπως θέλουν και στη συνέχεια να προσθέσω τον τρόπο των μεγάλων από κάτω. Και δίπλα τις ζωγραφιές για να καταλαβαίνουν όλοι τι εννοούμε.
Από περιέργεια, τι είδους αποτύπωμα;
-
Υπήρχαν νήπια που ήξεραν να γράφουν, οπότε έγραφαν κάποιες λεξούλες. Τις υπόλοιπες τις έγραφα σε ένα χαρτί και τις αντέγραφαν στο κάνσον. Μία λέξη ο καθένας (ήταν 27 τα άτιμα!!!). Μπορεί να μην είναι καθαρά "δική" τους γραφή, αλλά είναι δικό τους δημιούργημα.
Αποτύπωμα: Δάχτυλο σε μπογιά και πατημα του δαχτύλου στο χαρτί!!!! Γράφαμε και το όνομα μας και επισφραγίζαμε το συμβόλαιο (είπαμε και τι είναι το συμβόλαιο, τι είναι η συμφωνία, πότε βάζουμε υπογραφή, τι σημαίνει ότι βάζω κάπου υπογραφή κλπ)
Πρέπει να σου πω ότι τα παιδιά ήταν ενθουσιασμένα και ερχόταν όλη τη χρονιά με νέες ιδέες για κανόνες. Φυσικά δεν γεμίσα όλη την τάξη με λίστες κανόνων, αλλά οι αρχικοί σιγά σιγά αντικαταστάθηκαν από τις νέες λίστες. Αυτή που δεν έφυγε ποτέ ήταν έξω από την τουαλέτα για τους "κανόνες τουαλέτας" (σημαδεύουμε :D, καζανάκι, χαρτί, καλάθι, καλό πλύσιμο τα χέρια)
-
http://www.schools.ac.cy/lak-e-dim/HANDS.ppt
Αν δεν ανοίγει, πάτα "τα χέρια δεν είναι για να χτυπάμε" στο google και θα σου βγάλει μια παρουσίαση. Είναι πολύ καλή.
Καλά βιβλία για σένα είνα
1. "η επικοινωνία στο νηπιαγωγείο, τα παιδιά ως ακροατές και ομιλητές"
Hedi Friedrich
2.Πρακτικές λύσεις για κάθε πρόβλημα
Στεφαν Σαιφερ
3.Προς μια παιδαγωγική του διαλόγου
Μπιρμπίλη Μαρία
Είναι και τα 3 βιβλία πολύ ευανάγνωστα και προτείνουν λύσεις ξεκάθαρες και δραστηριότητες.
-
Κορίτσια ευχαριστώ πολύ για το ενδιαφέρον και τις προτάσεις!
emmaki 27 παιδιά; είσαι ήρωας!
Fragy Η παρουσίαση πολύ καλή έχει πολλά απ' τα στοιχεία που θέλω να συζητήσουμε και να δουλέψουμε!
Οι προτάσεις των βιβλίων είναι αυτό ακριβώς που ήθελα από κάποιον που το έχει δουλέψει στην πράξη και εννοείται πως κι εγώ θα ψάχνω και μόνη μου. Απ' τα βιβλία που απευθύνονται στον εκπαιδευτικό έχω το 2ο του Σάιφερ και το θεωρώ πράγματι πάρα πολύ καλό! Θα έχω υπόψιν μου και τα άλλα 2.
Για το σεβασμό έχω ακριβώς την ίδια άποψη ότι δηλ. δεν είμαστε υποχρεωμένοι να αγαπάμε ή να συμπαθούμε όλα τα παιδιά το ίδιο αλλά ο σεβασμός είναι απαραίτητος. Απλά με προβλημάτισε λίγο γιατί δεν το έχω ξαναδοκιμάσει να φτιάξουμε κανόνες με τη συγκεκριμένη λέξη. Είναι όμως όπως λες μια ευκαιρία να γνωρίσουν το νόημα της.
Δεν έχεις άδικο η έννοια της αγάπης είναι πολύ πιο σύνθετη και δύσκολη ακόμα και για εμάς τους ενήλικες απλά επειδή τη χρησιμοποιούν οι γονείς και την ακούν πιο συχνά τα παιδιά έχουμε την αίσθηση ότι θα τους είναι πιο οικεία. :P
-
Πολύ ωραία πράγματα!!! Μπράβο σας!!!
Για το σέβομαι που είναι δύσκολη έννοια ίσως θα μπορούσατε για αρχή να χρησιμοποιήσετε το "προσέχω" ή "φροντίζω" ανάλογα με την περίσταση. Όντως δεν είναι υποχρεωμένα να αγαπούν όλη την τάξη ούτε να τους αρέσουν όλα όσα γίνονται. :)
Πολύ χαίρομαι που σας διαβάζω.
-
Το θέμα του σεβασμού το είχαμε συζητήσει με καθηγήτρια μας στην σχολή και συμφωνούσε και αυτή μ'αυτήν την άποψη (πρέπει να την διδάξουμε). Τα παιδιά μπορούν να την κατανοήσουν. π.χ το φροντίζω είναι μια πολύ καλή λέξη αλλά έχει την δική της σημασία.Εξίσου σημαντική...γιατί να χάσουν και οι 2 την αξία τους; Άλλο φροντίζω το σώμα μου και άλλο σέβομαι το σώμα μου. Η έννοια του σεβασμού περιέχει την έννοια της φροντίδας αλλά οχι μόνο. Η έννοιας της αποδοχής πχ που είναι;
Μην το φοβάστε ;). Μην ξεχνάτε οτι τα παιδιά έχουν πολλές περισσότερες δυνατότητες απ οτι συνήθως νομίζουμε. Ακόμα και να μην μπορέσουν να την κατανοήσουν τώρα, θα το κάνουν πολύ γρηγορότερα απο οτι αν την αποφύγουμε.
-
Μην ξεχνάτε οτι τα παιδιά έχουν πολλές περισσότερες δυνατότητες απ οτι συνήθως νομίζουμε.
Συμφωνώ fragy.
Σ΄ευχαριστούμε για τα καλά λόγια Ρίτα! :)
-
Θα συμφωνήσω με την Ritalamp.
Μπράβο για το ενδιαφέρον και την δουλειά που κάνετε.
Μου λύνονται και'μένα καποιες απορίες,μαθαίνω πολλά πράγματα μέσα στο pde.
Και είναι πολύ σημαντικό γιατί αγχώνομαι που θα δουλέψω πρώτη φορά!
:)
-
Ποιούς κανόνες έχετε στην τάξη σας;
Ψάχνω για κανόνες που να είναι διατυπωμένοι σε κατάφαση, να είναι λίγοι και να περιλαμβάνουν τις περισσότερες αν όχι όλες τις "προβληματικές" καταστάσεις που θέλουμε να αποφεύγονται.
Αυτό που λές είναι πολύ σωστό. Για τα παιδιά είναι πιο εύκολο να θυμούνται τι πρέπει να κάνουν απο οτι τι δεν πρέπει να κάνουν. Είναι πιο ευχάριστο και ταυτόχρονα τους λύνει τις απορίες.
-
H μόνη ένστασή μου για την έννοια του σεβασμού έχει να κάνει με τη χρονική στιγμή. Ακόμη πολλά παιδιά δυσκολεύονται να βάλουν το συναίσθημά τους σε λόγια κι ας είναι κάτι πολύ απλό όπως ο θυμός ή η χαρά. Επειδή η συζήτηση για τους κανόνες θα γίνεται πολύ συχνά κατά τη διάρκεια της χρονιάς, οι έννοια και οι λέξεις μπορούν να εμπλουτίζονται διαρκώς ακολουθώντας το πλαίσιο σκέψης του παιδιού. Άρα το φροντίζω μπορεί να γίνει σέβομαι όταν η έννοια θα έχει αντίκρισμα στο μυαλό τους. Λέμε τώρα.... Γιατί αλλιώς πολλές φορές παπαγαλίζουν χωρίς να έχει νόημα γιαυτά το περιεχόμενο της λέξης. Και πάλι δεν είμαι τελείως σίγουρη σκέψης κάνω. :-\ 8) 8)
Συμφωνώ για τους θετικούς κανόνες. Είναι σημαντικό ζήτημα να ξέρεις τι μπορείς να κάνεις, να έχεις εναλλακτική δηλαδή και όχι απλά να ξέρεις τι απαγορεύεται, γιατί τότε με τι θα το αντικαταστήσεις;
-
Ενας ενδεδειγμένος τρόπος επίλυσης προβλημάτων συμπεριφοράς είναι η έκφραση συναισθημάτων. Είναι απλό και εύκολο να πει ένα παιδάκι "με πείραξε που μου πήρε την κούκλα". "Είμαι θυμωμένος που δεν με έπαιξες στο διάλλειμα".Αυτό τα παιδιά σίγουρα μπορούν να το κάνουν και είναι το πρώτο βήμα για όλα τα άλλα. Το κάνουν ακόμα και τα 2 χρόνα, αν τους ρωτήσεις τι θέλεις, γιατί γκρινιάζεις σου λένε. Εξάλλου και στις σχέσεις των ενηλίκων ισχύει ότι πρέπει να πεις στον άλλον τι σε ενόχλησε, δεν μπορεί ο άλλος να μυρίσει τα δάχτυλά του.
Τα επόμενα είναι οι λύσεις. Καλό θα ήταν να βρεθούν γενικές λύσεις που να τις τηρούν τα παιδιά και αν υπάρχει η δυνατότητα ομάδες υπηρεσίας βοήθειας στην τάξη. πχ. όταν δυο παιδιά μαλώνουν για την κούκλα, αν δν μπορούν να το λύσουν μόνα τους πάνε στην νηπιαγωγό. Εκείνη τους ρωτάει τι έγινε, το καθένα λέει τα δικά του, ασυνάρτητα πολλές φορές, αλλά παρόλα αυτά ρόλος μας είναι να τους μάθουμε να σκέφτονται. Τους λέει τι προτείνετε; Απαντάνε οτι θέλουν. Λογικά δεν θα συμφωνούν. πχ ο ένας λέει εγω έπαιζα οταν τελειώσω θα την πάρει, ο άλλος αυτός έπαιξε τώρα η σειρά μου. Σ'αυτήν την περίπτωση η νηπιαγωγός προτείνει είτε να παίξουν μαζί είτε να περιμένουν. Για αυτόν που θα περιμένει θα έχει bonus,θα παίξει περισσότερη ώρα ;). Την ίδια δουλειά μπορεί να την κάνει και ενα παιδάκι. Να προτείνουν λύσεις 2 παιδιά που κάθε μέρα θα είναι υπεύθυνα για τέτοια θέματα (ομάδα υπηρεσίας). όπως κάθε μέρα κάποιοι είναι υπεύθυνοι για την καθαριότητα έτσι για την συμπεριφορά. Κάποιοι κανόνες θέτονται απο όλη την τάξη, έτσι είναι πιο εύκολο να τους τηρήσουν. Και είναι η πρώτη έννοια του σεβασμού..Σέβομαι τους κανόνες που ο ίδιος έθεσα, αλλιώς έχω απέναντί μου όλη την τάξη. Ο πιο εύκολος τρόπος να ξεπεραστεί ο εγωκεντρισμός του παιδιού.Όχι οτι είναι εύκολος βέβαια, απλά σε σύγκριση με το εγω λέω και εσύ υπακούς. ;D .
Επίσης ένας κανόνας πολύ καλός είναι οτι δεν απορρίπτω μια ιδέα αν δεν έχω εγω μια άλλη. Δεν λέω "δεν μ'αρέσει αυτό το παιχνίδι" αν δεν προτείνω κάτι άλλο ούτε δεν θέλω να ακολουθήσουμε την δική σου ιδέα στην περίπτωση της κούκλας αν δεν προτείνω μια λύση. Αυτό αποτελεί και μια ένδειξη ύπαρξης ή μη κοινωνικών δεξιοτήτων. Αν δεν θέλω κάτι πρέπει οπωσδήποτε να πω τι θέλω. Κατανοητό απο τα παιδιά και πιστέψτε με εφικτό ;)
-
Συμφωνω με οσα γραφεις και επαυξανω :D :D
Πιο πολυ μου αρεσε αυτο με την ιδεα ''δεν αποριπτουμε αν
δεν εχουμε κατι να προτεινουμε...''
καλο γιατι αν τα ξεσυνεριστεις δεν βγαζεις ακρη ;D ;D
-
;D ;D ;D ;D ;D ;D
Κι εμένα μου αρέσει να ακούγονται καινούργιες ιδέες...Ευχαριστούμε fragy! :)
-
και γω ευχαριστώ πολύ για τα καλά σας λόγια ;D. Φέτος έμαθα οτι έγινε έρευνα σχετικά με το πιο είναι το μεγάλο άγχος των εκπαιδευτικών όταν μπαίνουν στην τάξη κάθε χρονιά και το αποτέλεσμα ήταν αν θα καταφέρουν να θέσουν κανόνες και να επιβληθούν στην τάξη... :(
-
Μου άρεσαν κάποιοι κανόνες που βρήκα στα αγγλικά αλλά δεν μπορώ να τους μετατρέψω στα ελληνικα. Είναι λίγοι και ξεκάθαροι και περιλαμβάνουν σχεδόν τα πάντα.
Respect everyone's work
Respect everyone's words and body
Respect our materials
Νομιζω οτι μπορεις να τους μετατρεψεις ευκολα στα ελληνικα. Τα περισσοτερα παιδακια αυτης της ηλικιας καταλαβαινουν την εννοια του "σεβασμου" και θα ειναι μια ιδανικη ευκαιρια να την εξηγησεις σ'οσα δεν την καταλαβαινουν! :)
-
Μπράβο βρε κορίτσια! Δεν είμαι νηπιαγωγός αλλά έχω παιδάκι που πάει νήπια και παίρνω κι εγώ ιδέες για το τι μπορώ να κάνω σπίτι! :D Ειλικρινά μπράβο σας!!! Keep up the good work! ;)
-
Επίσης, δύσκολες έννοιες όπως η έννοια του σεβασμού, του φιλότιμου κτλ πολλές φορές γίνονται βίωμα μέσα από την καθημερινή εμπειρία. Εγω χρησιμοποιώ τη λέξη στο σχολείο από τις πρώτες μέρες. Π.χ. αν ένα πιτσιρίκι μιλάει συνέχεια πρώτο χωρις να σηκώνει χέρι, ή σηκώνεται συνέχεεια από την παρεούλα, του ζητώ να σεβαστεί τους υπόλοιπους και να καθήσει, ή να σηκώσει το χέρι του. Συνήθως με ρωτάνε τί θα πει σεβασμός μετά από αρκετό καιρό, οπότε ήδη έχουμε μαζέψει εμπειρίες να το συζητήσουμε, ή δεν με ρωτανε καθόλου ( ;D τα καμάρια μου...) οπότε κάποια μέρα που καθόμαστε όλοι μαζί φέρνω την κουβέντα και μου λένε μόνα τους τι πιστεύουν ότι είναι ο σεβασμός. Κάπως έτσι βάζω και την έννοια της δημοκρατίας στην κουβέντα. Και μέχρι τις 17/11 έχουμε καταλάβει όλοι "τί είναι αυτό".. Με αυτόν τον τρόπο πιστεύω ότι γίνονται ευκολότερα τα πράγματα. Άλλωστε αυτό δεν είναι το νηπαγωγείο; Γνώση μέσα αό επεξεργασμένες εμπειρίες. :)