Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση
Τυπική Εκπαίδευση => Σχολικά μαθήματα => Νηπιαγωγείο => Μήνυμα ξεκίνησε από: kation στις Οκτωβρίου 22, 2009, 11:28:09 pm
-
θα ηθελα να ρωτησω αν γνωριζει κανεις αν μπορει να δημιουργηθει τμημα ενταξης σε ολοημερο νηπιαγωγειο με 21 παιδια.Ειμαι μολις 2 χρονια διορισμενη κ δεν γνωριζω ακριβως τι ισχυει με τα τμηματα ενταξης.Ειμαι δευτερη χρονια σε ενα ολοημερο ,οπου ο μεγαλυτερος αριθμος των μαθητων ειναι αλλοδαπα παιδακια.ξαφνικα με ενημερωνουν οτι θα ερθουν στην ταξη μου 2 αυτιστικα παιδακια.Εχω πελαγωσει θα ελεγα.Αν μπορει καποιος να μου ξεκαθαρισει το τοπιο αν μπορει να γινει αυτο κ τι κινησεις μπορω να κανω.ευχαριστω εκ των προτερων
-
Τι εννοείς; θα έρθουν στην τάξη σου χωρίς να υπάρχει ταυτόχρονα και νηπιαγωγός ειδικής αγωγής; και κάτι άλλο: υπάρχει κλασσικό τμήμα στο νηπιαγωγείο σου;
-
Και βέβαια μπορεί να δημιουργηθεί τμήμα ένταξης, φυσικά μιλάμε για τα 2 παιδάκια απο το φάσμα του αυτισμού διότι τα αλλοδαπά δεν μπορούν να παρακολουθήσουν το τμήμα, σύφμωνα με το νομο 3699.
Να απευθυνθείς στο σύμβουλο πρώτα της γενικής αγωγής και μετά της ειδικής αγωγής της περιφέρειάς σου.
Νομίζω (δεν θυμάμαι σχετικά με τον αριθμό) ότι οφείλουν να στειλουν ειδικό παιδαγωγό ίσως και βοηθτικό προσωπικό.
Τι εννοείς; θα έρθουν στην τάξη σου χωρίς να υπάρχει ταυτόχρονα και νηπιαγωγός ειδικής αγωγής; και κάτι άλλο: υπάρχει κλασσικό τμήμα στο νηπιαγωγείο σου;
Σύμφωνα με το Ν 3699 κάθε γονιός έχει δικαίωμα να έγγράψει το παιδί του σε οποιοδήποτε σχολείο. Όλα τα παιδιά μπορούν να φοιτούν στο γενικό σχολείο! (δεν κρίνω βέβαια το νόμο! ;)!!)
-
Να υποθέσω από αυτά που λες ότι θα έρθει και ειδική παιδαγωγός; Αν είναι έτσι, υπάρχουν 2 περιπτώσεις: 1)Να γίνει τμήμα ένταξης όπου θα πηγαίνουν τα παιδιά κάποιες ώρες την ημέρα, ή 2) Να υπάρξει παράλληλη στήριξη, όπου πρακτικά θα είστε 2 μηπιαγωγοί μέσα στην τάξη και η δεύτερη τυπικά θα ασχολείταο μόνο με τα 2 αυτά παιδάκια.
Τώρα, για το τι μπορείς εσύ να κάνεις; Με μια λέξη τίποτα!!!! Όπως ειπώθηκε και πιο μπροστά, κάθε γονιός έχει δικάιωμα να εγγράψει το παιδί του σε όποιο σχολέιο αυτός θέλει και το σχολέιο έχει την υποχρέωση να το δεχτεί. Αυτό σημαίνει, πρακτικά, ότι αν δεν έρθει ειδικός παιδαγωγός, είσαι υποχρεωμένη να έχεις και τα 2 αυτιστικά παιδάκια στην τάξη σου. Δεν είναι και τόσο τραγικό, όσο ακούγεται στην αρχή. Τα αυτιστικά δουλέυονται και με την καλή συνεργασία με το σπίτι μπορείς να πετύχεις υπέροχα πράγματα.
Όσον αφορά το ολοήμερο, εγώ γενικά προσπαθώ να αποθαρρύνω τους γονείς των παιδιω΄ν με ειδικές ανάγκες να τα αφήνουν στο ολοήμερο, γιατί είναι πάρα πολλές ώρες για το παιδί, με αποτέλεσμα την κούραση του και τον εκνευρισμό του. Επίσης, αρκετές φορές τόνισα το θέμα της ασφάλειας του ίδιου του παιδιού, καθώς στα σχολεία που ήμουν το τμήμα ένταξης και η παράλληλη στήριξη ήταν μόνο για το πρωινό ωράριο.
Μην πανικοβάλεσαι, όμως. Έχω δουλέψει σε τάξη με 28 παιδιά και 2 αυτιστικά, χωρίς ειδικό παιδαγωγό για αρκετά μεγάλο διάστημα (ήρθε γύρω στον Απρίλιο). Θέλει δουλειά, αλλά γίνεται...
-
το κακαο ειναι οτι κ να ζητησεις βοηθεια πο τη συμβουλο δεν ειναι πιθανο να ερθει..παντως κανε καποιες κινησεις εγγραφες για να εισαι καλυμμενη ..αν τα αυτιστικα εχουν μεγαλο προβλημα..ωχ..
-
Εχετε δικιο, πρεπει να δωσω μερικες ακομα διευκρινισεις.Υπαρχει κλασσικο τμημα που ειναι και τμημα ενταξης με 3 παιδια και απ οτι καταλαβα η νηπιαγωγος του κλασσικου τμηματος που ειναι και διευθυντρια θελει να στειλει αυτα τα παιδια σε μενα για να μην εχει αυτη και τα 5 παιδια.Φυσικα η ιδια εχει φροντισει και εχει μειωμενο αριθμο παιδιων στην ταξη της και ειδικη παιδαγωγο.εχει εντωμεταξυ φροντισει να ξεσηκωσει τους γονεις της να μεσολαβησουν στη διευθυνση να πιεσουν να στειλουν δευτερη ειδικη παιδαγωγο για να γινει τμημα ενταξης το ολοημερο.Ολα αυτα χωρις να με ενημερωσει κι οταν καταλαθος το ακουσα και της ειπα οτι κοιταει το δικο της συμφερον εναντιον μας με ειπε μειωμενης αντιληψης.Πραγματικα εχω απογοητευτει!!Ποσα παιδια μπορει να εχει το τμημα ενταξης,αληθεια ?Δεν μπορει να ειναι και οι 2 ειδικες στο κλασσικο???γιατι να εμπλακει το ολοημερο???ευχαριστω οσους απαντησαν
-
Νομίζω ότι θα συμφωνήσω με τη διευθύντρια.
5 παιδιά σε μία τάξη είναι πάρα πολλά. Και από τη στιγμή που υπάρχει και δεύτερο τμήμα, έστω ολοήμερο, τα παιδιά θα μοιραστούν. Μπες στη θέση της συναδέλφου σου, το τμ'ημα ένταξης δεν έχει όλα τα παιδιά όλη την ημέρα, αλλά είτε ατομικά είτε σε μικρές ομαδούλες. Για φαντάσδου, λοιπόν, πώς είναι μέσα στην τάξη της, όταν στο ΤΕ είναι μόνο το ένα παιδί. Και φυσικά και πολύ καλά κάνει και έχει μειωμένο αριθμό παιδιών στην τάξη. Προβλέπεται με κάποια διάταξη (δεν προβλέπεται συγκεκριμένος αριθμός, αλλά προβλέπεται μείωση των παιδιών).
Από τη στιγμή που υπάρχει ειδικός παιδαγωγός στο σχολείο, το θέμα για μένα είναι λυμένο. Επίσης, το ΤΕ δεν "ανήκει" σε κ'αποιο τμήμα, αλλά στο σχολείο.