Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση

Αδιόριστοι Εκπαιδευτικοί => Πίνακες αναπληρωτών - Εξετάσεις ΑΣΕΠ => Κλάδος ΠΕ02 Φιλολόγων => Μήνυμα ξεκίνησε από: ovidius στις Μάρτιος 14, 2007, 06:29:42 μμ

Τίτλος: Σύλλογος Αδιόριστων Φιλολόγων
Αποστολή από: ovidius στις Μάρτιος 14, 2007, 06:29:42 μμ
Πιστεύω ότι η κατάσταση στον κλάδο μας έχει φτάσει σε τέτοιο σημείο που θα ήταν αναγκαία η δημιουργία ενός τέτοιου συλλόγου. Να ξεκαθαρίσω ότι δεν είμαι υπέρ του συνδικαλισμού που ξεκινά, δρα και μένει στα fora του διαδικτύου. Ο μόνος τρόπος για να δούμε όμως αν υπάχει γενικό αίτημα για δράση και αντίδραση είναι η φιλόξενη τούτη ιστοσελίδα.
Όσοι πιστοί...


edit: Τροποποίηση του τίτλου σε πεζά
Τίτλος: Απ: Σύλλογος Αδιόριστων Φιλολόγων
Αποστολή από: BOEMISSA στις Μάρτιος 14, 2007, 07:41:19 μμ
Συνάδελφοι υπάρχει πνεύμα ομοψυχίας και όλοι μας βλέπουμε καθαρά το παιχνίδι που μας στήνουν εδώ και χρόνια. Όλοι μας ζούμε με την ελπίδα αλλά καθώς περνούν τα χρόνια νιώθουμε ότι δε μας παίρνει άλλο. Εγώ προσωπικά έχω κουραστεί πάρα πολύ, έχω συμμετάσχει σε 4 με αυτόν διαγωνισμούς, στον προηγούμενο ήμουν επιτυχούσα μη διοριστέα, σε αυτόν δεν πήγα τόσο καλά όσο ήθελα, και δεν υπάρχουν άλλες διέξοδοι. Συνεχώς λέμε ότι πρέπει να δραστηριοποιηθούμε αλλά τίποτα δε γίνεται. Υπάρχει ο σύλλογος επιτυχόντων Ασέπ (κοινώς sekea, υπάρχει και ιστοσελίδα του) αλλά δεν έχει ενεργοποιηθεί ως τώρα. Το θέμα είναι να μπορούμε να κανονίσουμε συναντήσες για να προβάλλουμε τις διεκδικήσεις μας. Φαντάζομαι πως δεν είμαστε όλοι από την Αθήνα, εγώ είμαι από επαρχία, αλλά από κάπου πρέπει να κάνουμε αρχή.Ελπίζω να υπάρχει η διάθεση  για συμμετοχή. Περιμένω τις απόψεις σας.
Τίτλος: Απ: Σύλλογος Αδιόριστων Φιλολόγων
Αποστολή από: eleftheria στις Μάρτιος 14, 2007, 11:33:51 μμ
Σκεφτόμουν κι εγώ εδώ και καιρό να προτείνω μια τέτοια ιδέα αλλά ο λόγος που δεν το έκανα είναι γιατί υποτίθεται ότι αυτός που ρίχνει την πρόταση πρέπει να πρωτοστατεί κιόλας στην υλοποίησή της κι εγώ δεν έχω τη δυνατότητα να κάνω κάτι τέτοιο. Ζω σε επαρχία πολύ απομακρυσμένη από Αθήνα και το ζήτημα είναι ότι η όλη δράση λογικά θα λαμβάνει χώρα κυρίως στην Αθήνα. Οπότε δεν θα μπορούσα να ξεκινήσω κάτι τέτοιο, έστω και σαν ιδέα, και να εμφανίζομαι πολύ αραιά. Ovidius με έβγαλες από τη δύσκολη θέση και καταλαβαίνεις τι εννοώ.

Ωστόσο, είμαι οπωσδήποτε μέσα για μια τέτοια κίνηση και διατίθεμαι να προσφέρω όσο μπορώ από εδώ που είμαι.
Τίτλος: Απ: Σύλλογος Αδιόριστων Φιλολόγων
Αποστολή από: ovidius στις Μάρτιος 15, 2007, 12:20:58 πμ
Παράθεση
Σκεφτόμουν κι εγώ εδώ και καιρό να προτείνω μια τέτοια ιδέα αλλά ο λόγος που δεν το έκανα είναι γιατί υποτίθεται ότι αυτός που ρίχνει την πρόταση πρέπει να πρωτοστατεί κιόλας στην υλοποίησή της κι εγώ δεν έχω τη δυνατότητα να κάνω κάτι τέτοιο.

Δηλαδή εγώ που την έριξα πρέπει να πρωτοστατήσω; :-[
Νομίζω δεν είναι θέμα ενός ή δύο ατόμων. Για να δημιουργηθεί κάτι τέτοιο θα πρέπει τουλάχιστον να υπάρχουν 2 πυρήνες  (ένας στην Αθήνα και ένας στη Θεσσαλονίκη) που θα έρχονταν  σε συνεννόηση μεταξύ τους για το πώς μπορεί να ιδρυθεί και να οργανωθεί κάποιος σύλλογος, που θα έχει δράση, απόψεις και μέλη.
Προς το παρόν ας συζητήσουμε αφενός  αν και γιατί είναι αναγκαίος ένας τέτοιος σύλλογος και αφετέρου πώς μπορεί να πάρει σάρκα και οστά.
Τίτλος: Απ: Σύλλογος Αδιόριστων Φιλολόγων
Αποστολή από: eleftheria στις Μάρτιος 15, 2007, 12:25:30 πμ
Μπορεί να κάνω και λάθος αλλά λογικά αυτός που ρίχνει μια ιδέα δεν θα πρέπει να λείπει και από την υλοποίησή της. Όπως και να'χει αλλιώς μπορεί να συνεισφέρει κάποιος που μένει Αθήνα ή Θεσ/νίκη κι αλλιώς κάποιος που μένει τέρμα θεού ???
Τίτλος: Απ: Σύλλογος Αδιόριστων Φιλολόγων
Αποστολή από: Syllas στις Μάρτιος 15, 2007, 12:43:36 πμ
Το πρώτο που πρέπει να κάνει ένας τέτοιος σύλλογος είναι να διεκδικήσει την αύξηση του αριθμού των διοριστέων Πε02 γενικά και ειδικά των φιλολόγων μέσω ασεπ. Παραδειγμα: οι αδιόριστοι γερμανικής φιλολογίας έχουν σύλλογο που καταγράφει την κατάσταση στα σχολεία και στα γυμνάσια και τρέχει από σπίτι σε σπίτι σε σπίτι και από νομό σε νομό, καταγράφει και τις προτιμήσεις των μαθητών γαι δεύτερη γλώσσα τα οποία στοιχεία απέκρυπταν ή και αλλοίωναν οι διευθυντές. Κατεβαίνουν συχνά στο υπουργείο Παιδείας και το αποτέλεσμα: από 82 θέσεις μέσω ασεπ που είχαν το 2005 διεκδίκησαν το 2007 600 θέσεις και κατάφεραν 396! Προτείνω να οργανώσουμε μία συνάντηση για Αθήνα και μία για εδώ στη Θεσσαλονίκη και να συζητήσουμε τι μπορεί να γίνει. Όταν δεν διεκδικείς καθόλου πετυχαίνεις 0, όταν διεκδικείς 10 θα πετύχεις το πιο πιθανόν 5 και αυτό είναι κέρδος, αφού αλλιώς θα ήσουν στο 0.
Τίτλος: Απ: Σύλλογος Αδιόριστων Φιλολόγων
Αποστολή από: astarti στις Μάρτιος 15, 2007, 11:24:20 πμ
Συνάδελφοι καλημέρα σας. Παρακολουθώ καιρό το forum αυτό και θέλω καταρχήν να σας συγχαρώ γιατί η βοήθεια που προσφέρετε σε κάποιον νέο που δεν είναι τόσο μέσα στα πράγματα είναι σημαντική. Όσον αφορά τον ΑΣΕΠ έχετε απόλυτο δίκιο!!! Εμπαιγμός και κοροϊδία είναι οι 2 λέξεις που χαρακτηρίζουν τον διαγωνισμό!!! Συμφωνώ με την ίδρυση ενός συλλόγου που θα μπορέσει επιτέλους να αφυπνίσει όλους μας ώστε να αντιδράσουμε συλλογικά ενάντια στην αδικία που γίνεται εις βάρος μας!! Τόσοι νέοι με μεγάλη όρεξη να προσφέρουν στην εκπαίδευση μένουν κάθε φορά απέξω!! Πως θέλουμε να πάει μπροστά αυτή η χώρα όταν οι καθηγητές που διδάσκουν στα σχολεία ειναί υπερήλικες , ως επί το πλείστον, που έχουν κουραστεί (με το δίκιο τους ίσως) και το μόνο που θέλουν είναι να κάνουν μάθημα, να τελειώσουν και να πάνε σπίτι τους?? Αυτή είναι η κατάσταση που επικρατεί το 2007 στην εκπαίδευση και όλοι το γνωρίζουμε!! Αλλά τι κάνουμε?? Τολμώ να πω ότι δεν κάνουμε σχεδόν τίποτα!!! Και πρώτα βάζω εγώ η ίδια τον εαυτό μου που έχει βολευτεί σε μια δουλειά άσχετη με το επάγγελμά της και ελπίζει ότι κάποτε θα ακολουθήσει αυτό που σπούδασε... Μάταιες ελπίδες όμως αν συνεχίσουν τα πράγματα έτσι!!! Μακάρι να ευαισθητοποιηθούν πολλοί και να μπορέσουμε όλοι μαζί να διεκδικήσουμε αυτά που μας ανήκουν, γιατί μας ανήκουν, μην αμφιβάλλετε γι' αυτό!!!
Τίτλος: Απ: Σύλλογος Αδιόριστων Φιλολόγων
Αποστολή από: para5 στις Μάρτιος 15, 2007, 10:48:16 μμ
Η ιδέα ενός συλλόγου είναι πολύ θετική. Δείχνει, αν μη τι άλλο, αγωνιστικό πνεύμα. Για να καρποφορήσει αυτή η ιδέα είναι απαραίτητο να συνδράμουν κάποιοι παράγοντες.

Πρώτον θα πρέπει να υπάρχουν ρεαλιστικά αιτήματα.
Π.χ. η αύξηση των διορισμών δεν ξέρω κατά πόσο μπορεί να ευοδοθεί. Το υπουργείο δεν φαίνεται διατεθειμένο να προχωρήσει σε κάτι τέτοιο. Ακόμη όμως και να αυξήσει κάπως ή και να διπλασιάσει τους διορισμούς, το πρόβλημα δεν λύνεται. Αν, σύμφωνα με τον τελευταίο ασεπ, οι αδιόριστοι φιλόλογοι που επιθυμούν να διοριστούν είναι γύρω στις 18.000, ακόμη και υπερδιπλάσιους διορισμούς να κάνει το υπουργείο, για να δικαιώσει όλο αυτό τον κόσμο χρειάζεται τουλάχιστον 18 χρόνια (με 1.000 θέσεις ανά έτος), χωρίς φυσικά να συνολογίσουμε και τους νέους αποφοίτους.
Για μένα, ένα ρεαλιστικό και χωρίς χρηματικό κόστος αίτημα είναι η δραστική μείωση του 40% ώστε να μην ξεπερνά το 20%, και η κατάργηση του 30μηνου για τους φιλολόγους. Επιπλέον, ο διορισμός αναπληρωτών και ωρομίσθιων να γίνεται αυστηρά μέσα από τους επιτυχόντες του ασεπ με βάση τη σειρά επιτυχίας. Κάτι τέτοιο θα μπορούσε ένας σχετικός σύλλογος να το καταφέρει.
Ένα άλλο αίτημα θα μπορούσε να είναι η βελτίωση των εργασιακών σχέσεων στα φροντιστήρια. Λ.χ. είναι λογικό νομίζω η μία ώρα διδασκαλίας να αμείβεται με δύο, αφού προϋποθέτει ανάλογη προετοιμασία στο σπίτι.
Ένα άλλο αίτημα θα μπορούσε να έχει να κάνει με τον ορθολογικοποίηση του διαγωνισμού. Απαίτηση για δημοσίευση της βιβλιογραφίας στην οποία θα εξετάζεται ο υποψήφιος, μείωση του αριθμού των εξεταζομένων αντικειμένων (ιδανικά σε ένα, εκτός των παιδαγωγικών), και γιατί όχι κατάργαση του γνωστικού. Από τη στιγμή που η ειδική διδακτική προϋποθέτει υψηλή γνώση του αντικειμένου δεν καταλαβαίνω για ποιο λόγο θα πρέπει να εξεταζόμαστε για μια ακόμη φορά στο γνωστικό. Αυτές οι ρυθμίσεις πιστεύω θα βοηθήσουν υποψηφίους που εργάζονται παράλληλα να μην χρειάζεται να διακόπτουν την εργασία τους ή να υποαπασχολούνται για να μπορέσουν να προετοιμαστούν για το διαγωνισμό.

Ένας δεύτερος παράγοντας για την επιτυχία ενός τέτοιου συλλόγου είναι η ύπαρξη ενός πυρήνα ανθρώπων διατεθειμένων να εργαστούν για την οργάνωση του συλλόγου. Τα άτομα αυτά θα πρέπει να διαθέτουν αγωνιστικό και συλλογικό πνεύμα, καθώς και οργανωτικές ικανότητες, ώστε να είναι σε θέση να φέρουν σε πέρας ένα τόσο υπεύθυνο έργο.

Ένας τρίτος παράγοντας είναι η ευρεία συμμετοχή μελών. Όσο πιο πολλά τα μέλη, τόσο περισσότερο θα είναι υπολογίσιμος ο σύλλογος από το υπουργείο. Η προσέλευση και εγγραφή μελών θα μπορούσε π.χ. να αρχίσει από στόμα σε στόμα, με βάση τους γνωστούς που έχει ο καθένας, και να διευρυνθεί με διαφημίσεις στο διαδίκτυο και στον ημερήσιο τύπο, καθώς και με τη δημιουργία ανάλογης ιστοσελίδας.

Εν κατακλείδι, η δημιουργία ενός συλλόγου επαναλαμβάνω πως είναι μία πολύ θετική πρόταση. Πρέπει βέβαια να έχουμε υπόψη μας πως απαιτεί υπευθυνότητα και εργατικότητα από πλευράς των ατόμων που θα τον οργανώσουν.

Περιμένω να ακούσω και τις δικές σας ιδέες στα παραπάνω.
Τίτλος: Απ: Σύλλογος Αδιόριστων Φιλολόγων
Αποστολή από: ovidius στις Μάρτιος 16, 2007, 12:35:46 πμ
Παράθεση
Πρώτον θα πρέπει να υπάρχουν ρεαλιστικά αιτήματα.
Π.χ. η αύξηση των διορισμών δεν ξέρω κατά πόσο μπορεί να ευοδοθεί. Το υπουργείο δεν φαίνεται διατεθειμένο να προχωρήσει σε κάτι τέτοιο.

Το εκάστοτε υπουργείο δεν είναι διατεθειμένο να προχωρήσει σε μαζικούς διορισμούς, αλλά αυτό δε σημαίνει ότι δεν οφείλουμε να το ζητάμε. Για τον κλάδο μας θα μπορούσαν να γίνουν περισσότεροι διορισμοί λόγω : 1) συνταξιοδοτήσεων 2)μείωσης μαθητών ανά τμήμα 3) μείωση του ωραρίου των διορισμένων φιλολόγων (είναι οι μόνοι καθηγητές που καλούνται να ανταπεξέλθουν σε τόσα πολλά μαθήματα) 4)ολοήμερα Γυμνάσια (όταν και αν γίνουν) 5) διδασκαλία Γλώσσας και Ιστορίας σε Ε' και Στ' Δημοτικού από φιλόλογους

Παράθεση
Για μένα, ένα ρεαλιστικό και χωρίς χρηματικό κόστος αίτημα είναι η δραστική μείωση του 40% ώστε να μην ξεπερνά το 20%, και η κατάργηση του 30μηνου για τους φιλολόγους.Επιπλέον, ο διορισμός αναπληρωτών και ωρομίσθιων να γίνεται αυστηρά μέσα από τους επιτυχόντες του ασεπ με βάση τη σειρά επιτυχίας. Κάτι τέτοιο θα μπορούσε ένας σχετικός σύλλογος να το καταφέρει. 

Αυτό το αίτημα μπορεί να ξεμπλοκάρει τον κλάδο; Απλά θα κάνει ανακατανομή των θέσεων. Επίσης είναι θέματα που αφορούν το σύνολο των εκπαιδευτικών και όχι μεμονωμένα τους φιλόλογους. Για τους ωρομίσθιους μόνο να πώ ότι είναι θεσμός-απάτη. Είναι επιτακτική η κατάργησή του (αλλά αυτό δεν είναι θέμα αποκλειστικά των φιλολόγων)

Παράθεση
Ένα άλλο αίτημα θα μπορούσε να έχει να κάνει με τον ορθολογικοποίηση του διαγωνισμού. Απαίτηση για δημοσίευση της βιβλιογραφίας στην οποία θα εξετάζεται ο υποψήφιος, μείωση του αριθμού των εξεταζομένων αντικειμένων (ιδανικά σε ένα, εκτός των παιδαγωγικών), και γιατί όχι κατάργαση του γνωστικού. Από τη στιγμή που η ειδική διδακτική προϋποθέτει υψηλή γνώση του αντικειμένου δεν καταλαβαίνω για ποιο λόγο θα πρέπει να εξεταζόμαστε για μια ακόμη φορά στο γνωστικό. Αυτές οι ρυθμίσεις πιστεύω θα βοηθήσουν υποψηφίους που εργάζονται παράλληλα να μην χρειάζεται να διακόπτουν την εργασία τους ή να υποαπασχολούνται για να μπορέσουν να προετοιμαστούν για το διαγωνισμό.

Συμφωνώ απόλυτα, όπως και για όλα όσα γράφεις εκτός των παραπάνω.


Τίτλος: Απ: Σύλλογος Αδιόριστων Φιλολόγων
Αποστολή από: Syllas στις Μάρτιος 16, 2007, 12:41:55 πμ
Συνάδελφε, xr15gr όπως θυμάμαι στο τόπικ για το άνοιγμα του κλάδου ΠΕ02 η πρόταση για αύξηση των διορισμών μου φάνηκε η περισσότερο ρεαλιστική. Πως μπορεί να γίνει εξορθολογισμός των εξετάσεων όταν περνάει 1 στους 18; Ο εξορθολογισμός εννοείται σαν ευκολότερα θέματα; Με τέτοια θέματα οι βάσεις στο επόμενο ασεπ θα εκτοξευτούν στο 90! Αυτό θέλουμε; Έτσι ένας διαβασμένος και καλά προετοιμασμένος αν την πατήσει λίγο σε κάποιο αντικείμενο χάθηκε από πρώτο χέρι. Τώρα με τέτοια δύσκολα και μη ορθολογικά θέματα και η βάση δεν λέει να πέσει. Και το σίγουρο είναι ότι δε θέλουν πολλούς επιτυχόντες μη διοριστέους. Άρα γι΄αυτούς μόνο μη ορθολογικοί τρόποι νοούνται, θέματα εκτός σχολικών, ανθυπολεπτομέρειες, θέματα με διαφορετικές λύσεις στα διαφορετικά βιβλία (βλ. πολλαπλές αρχαίων). Πως φανταζόμαστε ένα εξορθολογισμένο θέμα ασεπ πολλαπλής επιλογής; Ασε που αν δεν απαιτήσουμε αύξηση του αριθμού την επόμενη φορά μπορεί να μειωθεί και στους 600 παράδειγμα. Αφού, σου λέει το υπουργείο, δεν απαιτούν τίποτα θα τους σερβίρουμε ό,τι θέλουμε! Αυτοί ξέρουν ότι οι ανάγκες είναι περισσότερες, αλλά επειδή τους βγαίνει με λιγότερα λεφτά να έχουν περισσότερους αναπληρωτές και ωρομίσθιους δεν υπάρχει περίπτωση να αυξήσουν τις θέσεις, αλλά μάλλον θα τις μειώσουν, αν δεν απαιτήσουμε παραπάνω. Η πρόταση για κατάργηση του γνωστικού μου φαίνεται πολύ λογική, αλλά οι πολλαπλής επιλογής που θέλουν και τα θέματα ανάπτυξης που έχει η διδακτική αποκλείει την ένωση 2 σε 1.
Τίτλος: Απ: Σύλλογος Αδιόριστων Φιλολόγων
Αποστολή από: eleftheria στις Μάρτιος 16, 2007, 01:28:22 πμ
Όσον αφορά το ζήτημα του διαγωνισμού η απαίτηση για συγκεκριμένη βιβλιογραφία, ειδικά με το χάος το φετινό, είναι -αν μη τι άλλο- επιτακτική.
Τίτλος: Απ: Σύλλογος Αδιόριστων Φιλολόγων
Αποστολή από: nikosp στις Μάρτιος 18, 2007, 12:25:38 πμ
Χρειάζεται στα αλήθεια ένας σύλλογος αδιορίστων ειδικά για τους φιλόλογους; Κατά τη γνώμη μου αυτό που πραγματικά λείπει είναι η επανενεργοποίηση της ΠΕΑΕ, της Πανελλήνιας Ένωσης Αδιορίστων Εκπαιδευτικών. Χρειάζονται συνολικές απαντήσεις, συνολικές διεκδικήσεις. Όχι άσκοποι κατακερματισμοί.

Αν κατάλαβα καλά, ένας σύλλογος ειδικά φιλολόγων δικαιολογείται στη βάση ότι θα καλύψει 2 ειδών ανάγκες:
α) θα παρέμβει για να αυξηθούν οι διορισμοί του κλάδου. Αυτό όμως θα γίνει εις βάρος άλλων κλάδων, εφόσον οι συνολικοί διορισμοί δεν αυξάνονται. Το θέμα όμως είναι να βρούμε πράγματα που ενοποιούν, όχι διασπούν. Αφήστε που δεν βλέπω σε ποια  βάση μπορεί να διεκδικηθεί η αύξηση των ιορισμών φιλολόγων έναντι πχ της αύξησης του διορισμού κοινωνιολόγων: καθαρά ορθολογική; Το υπουργείο θεωρητικά είναι σε θέση να την φέρει σε πέρας, εφόσον έχει κάλύτερη πληροφόρηση από μας για τις ανάγκες των σχολείων πανελλαδικά. Απλά συντεχνιακή; Προσωπικά δεν με ενδίαφέρει, ούτε βλέπω και φως από κει. Οι καθηγητές γερμανικών, που κάποιος τους έφερε ως παράδειγμα, είχαν να διεκδικήσουν κομμάτι μιας ενιαίας πίτας για τις ξένες γλώσσες και ήταν πολύ ριγμένοι ούτως ή άλλως. Οι φιλόλογοι δεν έχουν καμιά σχέση μ' αυτό.
β) Θα παρέμβει με συγκεκριμένο τρόπο για τα θέματα του ΑΣΕΠ του κλάδου (πχ πολλαπλών επιλογών και απαντήσεων στα Αρχαία). Γιατί όμως χρειάζεται ιδιαίτερος σύλλογος γι' αυτό; Κάλλιστα τέτοια ζητήματα μπορούν να τεθούν από έναν κεντρικό σύλλογο που θα έχει διακλαδώσεις ανά κλάδο. Έβλεπα πριν λίγα λεπτά την ανακοίνωση της ΠΕΑΕ του 2002 για τον διαγωνισμό του ΑΣΕΠ: συγκεκριμένη κριτική, με αναφορές σε διάφορους κλάδους. (τότε μάλιστα είχαν έρθει και αλλαγές/διευκρινίσεις στις ερωτήσεις της ιστορίας μία ώρα πριν το τέλος του διαγωνισμού...)

Θέματα που έθιξαν οι συνάδελφοι όπως ο θεσμός των ωρομισθίων, η ύλη του ΑΣΕΠ, ο εξορθολογισμός του ΑΣΕΠ, η κατάργηση του γνωστικού στο ΑΣΕΠ (πολύ σωστό, η διδακτική αρκεί), το εργασιακό στα φροντιστήρια, για μένα είναι τα σημαντικότερα. Και φυσικά αφορούν όλους τους κλάδους, όχι μόνο τους φιλολόγους.  Να προσθέσω κι άλλο ένα, μακροπρόθεσμο: μείωση του αριθμού μαθητών ανά τμήμα (=>μαζικοί διορισμοί καθηγητών), σταδιακά αλλά σταθερά. Άντε και διοριζόμαστε, έχετε σκεφτεί πώς θα κάνουμε μάθημα σε 30-35 μαθητές; Δεν είναι ρεαλιστικό; Πώς να είναι, αφού στην πραγματικότητα δεν το ζητάει κανένας;

Μπορεί βέβαια να το δει κανείς κι αλλιώς: ας φτιάξει κάθε κλάδος τον σύλλογό του, κι ας συντονίζονται όλοι μαζί για τα παραπάνω σημαντικά ζητήματα. Ή ας φτιάξουν οι σύλλογοι των επιμέρους κλάδων έναν δευτεροβάθμιο σύλλογο που να τα θέτει όλα αυτά. Με αυτή τη λογική, αν γίνει ένας σύλλογος φιλολόγων είμαι κι εγώ μέσα.  Παραδέχομαι επιπλέον ότι θα έχει το προσόν ότι ενεργοποιεί δίκτυα, φιλίες, γνωριμίες που έχουμε από τις σχολές μας, πιο εύκολα απ' ό,τι ένας σύλλογος αδιορίστων όλων των κλάδων. Και τελικά, τη συζήτηση αυτή έχουν διαβάσει 477 άτομα. Οι μισοί να κάνουν το ελάχιστο, δηλαδή να γραφτούν μέλη χωρίς να πολυασχοληθούν απαραίτητα, έχουμε αποκτήσει μια πολύ καλή βάση για να κάνουμε και δέκα πράγματα στη συνέχεια.   
Απλά θέλω να επιμείνω: μακριά από συντεχνιασμούς (κάθε είδους: πόσο τα εκατό από τους επιτυχόντες ΑΣΕΠ και πόσο από τους αναπληρωτές, χωριστά οι απόφοιτοι τμημάτων φιλολογίας από τους ΦΠΨίτες και τους ιστορικούς, φιλόλογοι εναντίον φυσικών-κοινωνιολόγων-θεολόγων-εξωγήινων κλπ). Δεν βγάζουν πουθενά, απλά τρώμε τα λυσσακά μας μεταξύ μας άνθρωποι που βρισκόμαστε στην ίδια θέση. Το ζήτημα είναι να μεγαλώσει η πίτα, από τη μοιρασιά της δεν υπάρχει περίπτωση να πάρουμε ουσιαστικά μεγαλύτερο κομμάτι.
Παρεμπιπτόντως: στο Ρέθυμνο έχει αρχίσει ζύμωση για τη δημιουργία ενός συλλόγου αδιορίστων. Γιατί να τα περιμένουμε, οι επαρχιώτες, όλα από Αθήνα και Θεσσαλονίκη;
Τίτλος: Απ: Σύλλογος Αδιόριστων Φιλολόγων
Αποστολή από: para5 στις Μάρτιος 18, 2007, 01:12:18 πμ
Συμφωνώ και 'γω πως μια γενικότερη συσπείρωση θα απέδιδε καλύτερα αποτελέσματα. Όσο περισσότερο ενοποιηθούμε οι αδιόριστοι, τόσο μεγαλύτερες πιθανότητες θα έχουμε να πετύχουμε καλύτερες συνθήκες τόσο στο δημόσιο όσο και στον ιδιωτικό τομέα.
Αρχικά, μία παρατήρηση: ένας σύλλογος που έχει την προσωνυμία 'αδιόριστων φιλολόγων' κατ'ευθείαν παραπέμπει στην βασική επιδίωξή του, δηλαδή στον διορισμό, έστω με καλύτερες συνθήκες (αξιοκρατικές εξετάσεις, αύξηση των θέσεων κτλ.). Έχω γράψει ξανά πως μία βασική επιδίωξή μας θα πρέπει να είναι η βελτίωση των εργασιακών συνθηκών στον ιδιωτικό τομέα. Αν καταφέρουμε π.χ. να πετύχουμε σημαντική αύξηση των αποδοχών στα φροντιστήρια, το ωράριο εκεί να αντιστοιχεί με αυτό το δημοσίου και όχι με αυτό ενός οποιουδήποτε εργαζόμενου στον ιδιωτικό τομέα, νομίζω πως θα έχουμε πετύχει αρκετά. Καλώς ή κακώς το δημόσιο δεν μπορεί να μας χωρέσει όλους. Ακόμη και σημαντική αύξηση των θέσεων να κάνει. Αυτή είναι η πραγματικότητα. Αν όμως εμείς οι αδιόριστοι καταφέρουμε να μην έχουμε πλέον ανάγκη το δημόσιο τομέα, τότε θα έχουμε κερδίσει τη μάχη.
Σκεφτείτε πόσα άτομα είναι διατεθημένα να εγκαταλείψουν τον τόπο διαμονής τους με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τον καθένα (προσωπική ζωή, οικογένεια, οικονομική επιβάρυνση) για μια θέση στον ήλιο, που συχνά μεταφράζεται ως θέση σε κάποιο χωριό ή νησί στην άκρη του πουθενά. Όσοι δεν γνωρίζουν την κατάσταση, λένε πως είναι επιλογή μας. Όμως κατά πόσο είναι επιλογή τη στιγμή που ο μισθός στα φροντιστήρια είναι ψίχουλα;
Αν όμως καταφέρναμε να δημιουργηθούν συνθήκες ώστε να είμαστε ικανοποιημένοι με τον ιδιωτικό τομέα, τότε πραγματικά θα ήταν επιλογή του καθενός να συμμετάσχει στις εξετάσεις του δημοσίου.
Με λίγα λόγια, εγώ θα πρότεινα να ξεκινήσουμε από την ήδη υπάρχουσα κατάσταση, τον ιδιωτικό τομέα, και να προσπαθήσουμε να τον βελτιώσουμε ουσιαστικά.
Τίτλος: Απ: Σύλλογος Αδιόριστων Φιλολόγων
Αποστολή από: ioanna89 στις Μάρτιος 18, 2007, 03:05:22 πμ
Κι εγώ θα προτιμούσα να δημιουργηθεί ένας σύλλογος που θα εκπροσωπεί όλους τους αδιόριστους. Σίγουρα κάθε κλάδος έχει τις ιδιαιτερότητές του, αλλά τα περισσότερα προβλήματα είναι κοινά. Άλλωστε ένας ενιαίος σύλλογος έχει μεγαλύτερη εμβέλεια και περισσότερες δυνατότητες παρέμβασης. Είναι κρίμα που αυτό είναι τώρα ζητούμενο, ενώ υπήρχε σύλλογος (η ΠΕΑΕ) που θα μπορούσε να είχε κρατήσει αυτόν τον ρόλο και στη μετά-ΑΣΕΠ εποχή, αν δεν ενέμενε στο -ουτοπικό πια- αίτημα για επαναφορά της επετηρίδας. Χωρίς να συμβιβαστεί, θα μπορούσε να προσαρμόσει τις διεκδικήσεις της στα νέα δεδομένα έχοντας πάντα σε πρώτο πλάνο το βασικό αίτημα για αύξηση των διορισμών.
Τέλος πάντων, το θέμα είναι τώρα τι κάνουμε... Πάνω από όλα να μην αφήσουμε να μας αλλοτριώσει η διαδικασία του ΑΣΕΠ.
Για τους εργαζόμενους στα φροντιστήρια υπάρχει σύλλογος στην Αθήνα, ο ΣΕΦΚ (και ο αντίστοιχος στη Θεσ/νίκη -ΣΕΦΙΕ), που είναι πολύ μαχητικός και το παλεύει όσο μπορεί· μέχρι και στα δικαστήρια έχουν συρθεί από φροντιστηριάρχες για συκοφαντική δυσφήμιση, επειδή κατήγγειλαν περιπτώσεις ανασφάλιστης εργασίας. Πόσα πράγματα όμως μπορεί να καταφέρει ένας σύλλογος χωρίς μαζική συμμετοχή και στήριξη από τους ενδιαφερόμενους; Ο ιδιωτικός τομέας είναι ζούγκλα και ο συνδικαλισμός έχει μεγάλο κόστος...
Ίσως θα ήταν καλή ιδέα να έρθουμε σε επαφή με τον ΣΕΦΚ και να προχωρήσουμε από κοινού στη δημιουργία -ή την ανασύσταση- συλλόγου αδιορίστων.
Τίτλος: Απ: Σύλλογος Αδιόριστων Φιλολόγων
Αποστολή από: ovidius στις Μάρτιος 18, 2007, 09:17:03 μμ
Παράθεση
Έχω γράψει ξανά πως μία βασική επιδίωξή μας θα πρέπει να είναι η βελτίωση των εργασιακών συνθηκών στον ιδιωτικό τομέα. Αν καταφέρουμε π.χ. να πετύχουμε σημαντική αύξηση των αποδοχών στα φροντιστήρια, το ωράριο εκεί να αντιστοιχεί με αυτό το δημοσίου και όχι με αυτό ενός οποιουδήποτε εργαζόμενου στον ιδιωτικό τομέα, νομίζω πως θα έχουμε πετύχει αρκετά. Καλώς ή κακώς το δημόσιο δεν μπορεί να μας χωρέσει όλους. Ακόμη και σημαντική αύξηση των θέσεων να κάνει. Αυτή είναι η πραγματικότητα. Αν όμως εμείς οι αδιόριστοι καταφέρουμε να μην έχουμε πλέον ανάγκη το δημόσιο τομέα, τότε θα έχουμε κερδίσει τη μάχη.
Σωστά τα παραπάνω, αλλά μάλλον ισχύουν περισσότερο αντίστροφα. Παράδειγμα : οι δάσκαλοι. Έχοντας εξασφαλίσει εύκολο διορισμό καταφέρνουν να πετύχουν καλύτερες εργασιακές συνθήκες στον ιδιωτικό τομέα.Έτσι πολλοί "τόλμησαν" να κάνουν απεργία σε ιδιωτικά σχολεία, επειδή ακριβώς γνωρίζουν ότι είναι πολύτιμοι και σπάνιοι.
Τα φροντιστήρια λειτουργούν είτε ως μικρομάγαζα είτε ως συντεχνία. Γνωρίζουν πολύ καλά την απελπιστική κατάσταση όσων εργάζονται σε αυτά και δεν έχουν καμία διάθεση να προβούν στην παραμικρή παραχώρηση, τη στιγμή που το κράτος μας αντιμετωπίζει σαν πολίτες β' κατηγορίας. Ίσως βέβαια και να το αξίζουμε, αν κρίνουμε από το γεγονός ότι η ζωή μας χωρίζεται σε διετίες, όπου το 1,5 χρόνο προετοιμαζόμαστε για το ΑΣΕΠ και  5-6 μήνες κάνουμε υπολογισμούς για το΄πώς γράψαμε και αν η βάση θα φτάσει 98 ή το 99.
Τίτλος: Απ: Σύλλογος Αδιόριστων Φιλολόγων
Αποστολή από: Syllas στις Μάρτιος 27, 2007, 11:14:49 πμ
Τελικά ποιο είναι το συμπέρασμα από την ψηφοφορία και από τις συζητήσεις εδώ; Οι περισσότεροι ψηφίσαντες είναι θετικά διατεθειμένοι απέναντι σε ένα σύλλογο αδορίστων, αλλά μόνο θεωρητικά. Αυτό που μας ενδιαφέρει περισσότερο είναι το πως γράψαμε, το που θα πάνε οι βάσεις, το αν θα δώσουμε ξανά ασεπ και προτίστως το πως θα προσαρμοστούμε στις όλο και πιο δύσκολες και βάρβαρες συνθήκες εξετάσεων και μελέτης. Πιο πολύ πιστεύουμε σε ένα αδύναμο εαυτό απτόητο από αποτυχία παρά σε μία δυναμικότερη διεκδίκηση για καλύτερες συνθήκες στον κλάδο για να οδηγηθούμε σε μαζικότερους διορισμούς. Όπως λέει και η ioanna89, καλή η ομαδική ψυχοθεραπεία μας εδώ, αλλά μέχρι να βγουν τα αποτελέσματα, μετά... από Σεπτέμβρη όσοι επιζήσαντες ξανά... το τι επιτέλους θέλουν αυτοί να γράψουμε στη διδακτική, θα μας βάλουν Καβάφη πάλι ή θα προσθέσουν Ρίτσο και Ελύτη, θα μας βάλουν λατινικά, αρχαϊκή εποχή στην ιστορία, να διαβάσουμε κανά 20 συγγράμματα επιπλέον κ.ο.κ.   
Τίτλος: Απ: Σύλλογος Αδιόριστων Φιλολόγων
Αποστολή από: ovidius στις Μάρτιος 27, 2007, 01:13:39 μμ
Δυστυχώς ζούμε στην εποχή του ατομικισμού... Μας έχουν διαιρέσει σε μικρομάγαζα (τρίτεκνοι, επιτυχόντες, αναπληρωτές, ωρομίσθιοι, ΟΑΕΔίτες, αποτυχόντες κλπ) κι αυτοί βασιλεύουν... Και η διαίρεση συνεχίζεται, μέχρι να φτάσουμε στο άτομο. Ο καθένας για τον εαυτό του. Να καταφέρει να διοριστεί και μετά όλα θα είναι όμορφα και αγγελικά πλασμένα. Αν δεν τα καταφέρει φταίει η μοίρα (λες και δεν υπάρχουν κυβερνήσεις, Υπουργεία, Ανεξάρτητες αρχές) που έβαλαν παλιοθέματα. Μπορεί και να πούμε φταίει το ΑΣΕΠ (το βλέπουμε σαν κάτι απρόσωπο, υπερφυσικό) ή ο εαυτός μας (που δεν εκμεταλλεύτηκε όπως θα έπρεπε τη μοναδική ευκαιρία : 1 στους 20, για να διοριστεί)
Και δώστου πάλι διάβασμα, άγχος, αναλύσεις θεμάτων, προβλέψεις βάσεων. Μέχρι κανα πρωινό να ξυπνήσουμε και να καταλάβουμε ότι πέρασε η μισή και πλέον ζωή μας και το μόνο που κατακτήσαμε ήταν ο τιμητικός τίτλος του διαγωνιζόμενου (επιτυχόντα) δούλου.
Καλή λευτεριά!
Τίτλος: Απ: Σύλλογος Αδιόριστων Φιλολόγων
Αποστολή από: eleftheria στις Μάρτιος 27, 2007, 01:25:20 μμ
Ωραία... και τί προτείνετε; Τί κάνουμε;
Τίτλος: Απ: Σύλλογος Αδιόριστων Φιλολόγων
Αποστολή από: ovidius στις Μάρτιος 27, 2007, 01:43:31 μμ
Απ'τα 17 άτομα που τάχθηκαν υπέρ πόσοι πραγματικά θέλουμε και μπορούμε να αναλάβουμε δράση;
Τίτλος: Απ: Σύλλογος Αδιόριστων Φιλολόγων
Αποστολή από: eleftheria στις Μάρτιος 27, 2007, 01:45:00 μμ
Εγώ προτείνω να προηγηθεί μία συνάντηση και συζητηθούν αυτά από κοντά και face 2 face.
Τίτλος: Απ: Σύλλογος Αδιόριστων Φιλολόγων
Αποστολή από: Syllas στις Μάρτιος 27, 2007, 01:55:31 μμ
Με συγχωρείτε για το 'πρωτίστως' πιο πάνω ήταν lapsus paenae (ή μάλλον πλήκτρου). Συμφωνώ με τη διευκρίνιση του Ovidius και επιπλέον στο τόπικ αυτό έχουμε προτείνει συγκεκριμένα πράγματα και αρχικά μία συναντηση για Θεσσαλονίκη και μία για Αθήνα, αλλά απάντηση καμία. Είχα δώσει το παράδειγμα με τους γνωστούς μου από γερμανικό το πως τρέχουν και διεκδικούν όχι γιατί είμαστε ανάλογη περίπτωση με αυτούς, αλλά γιατί έτρεχαν πολύ πριν ανοίξει ο κλάδος τους, έτρεχαν όταν η αναλογία τους ήταν 1: 25. Στο κάτω κάτω γιατί να μην προσπαθήσουμε να διεκδικήσουμε και μετά να δούμε γιατί δεν πετύχαμε αν δεν πετύχαμε και τι άλλο μπορούμε να κάνουμε. Η σωστή ανάλυση των πραγμάτων έρχεται και μέσα από τη δράση, από εκεί μαθαίνεις πολλά και αναθεωρείς κάποιες απόψεις. Γιατί προεξοφλούμε το αποτέλεσμα;
Τίτλος: Απ: Σύλλογος Αδιόριστων Φιλολόγων
Αποστολή από: ovidius στις Μάρτιος 27, 2007, 02:16:50 μμ
Και γω τάσσομαι υπέρ μιας συνάντησης, όταν αυτή κανονιστεί.Αρκεί μέχρι τότε να έχουμε πληροφορηθεί ποιες νομικές διαδικασίες απαιτούνται για να δημιουργηθεί ένας σύλλογος.
Τίτλος: Απ: Σύλλογος Αδιόριστων Φιλολόγων
Αποστολή από: eleftheria στις Μάρτιος 27, 2007, 02:18:47 μμ
Το νομικίστικο του θέματος άστο σε μένα. 1ο σ/κ Μαϊου μπορείτε συνάντηση;;;
Τίτλος: Απ: Σύλλογος Αδιόριστων Φιλολόγων
Αποστολή από: Syllas στις Μάρτιος 27, 2007, 02:56:39 μμ
Μπορούμε. Τόπος και ώρα κανονίζουμε στην πορεία. Και εγώ μπορώ να ρωτήσω για τα νομικά
Τίτλος: Απ: Σύλλογος Αδιόριστων Φιλολόγων
Αποστολή από: eleftheria στις Μάρτιος 28, 2007, 03:38:02 μμ
18 άτομα δηλώσαμε υπέρ της δημιουργίας συλλόγου. Μέχρι στιγμής  3 προσπαθούμε να ενεργοποιηθούμε. Οι υπόλοιποι έχουν αλλάξει γνώμη;;;
Τίτλος: Απ: Σύλλογος Αδιόριστων Φιλολόγων
Αποστολή από: para5 στις Μάρτιος 28, 2007, 04:10:32 μμ
Θελώ κι εγώ να συμμετάσχω, απλά δε μπορώ να βρεθώ Αθήνα αυτή την περίοδο.
Τίτλος: Απ: Σύλλογος Αδιόριστων Φιλολόγων
Αποστολή από: ioanna89 στις Μάρτιος 28, 2007, 04:51:24 μμ
Μέσα κι εγώ...
Τίτλος: Απ: Σύλλογος Αδιόριστων Φιλολόγων
Αποστολή από: tho στις Μάρτιος 28, 2007, 05:29:51 μμ
ενδιαφερομαι και γω για τη δημιουργια του συλλογου αλλα ειναι λιγο δυσκολο να κατεβω αθηνα για δυο ωρες μονο.ειμαι απο σερρες.με μας που ειμαστε απο βορειο ελλαδα τι θα γινει?εκτος αν γινει η συναντηση -φυσικα και με τη συμφωνια των υπολοιπων- ακομα και αν δε μπορουν να παρεβρεθουν και αφου μας ενημερωσετε για τις κινησεις δραστηριοποιηθουμε στην επομενη που πιστευω οτι θα ειναι  και πιο ουσιαστικη. περιμενω νεα..... ;)
Τίτλος: Απ: Σύλλογος Αδιόριστων Φιλολόγων
Αποστολή από: ovidius στις Μάρτιος 28, 2007, 06:19:23 μμ
Νομίζω ότι πολλοί από εμάς περμένουμε τα αποτελέσματα του ΑΣΕΠ και γι'αυτό αποφεύγουμε να αναλάβουμε δράση και να τοποθετηθούμε υπέρ της δημιουργίας ενός συλλογικού οργάνου. Από τη μία η διαδικασία για τη δημιουργία ενός συλλόγου είναι χρονοβόρα και γι'αυτό απαιτείται η όσο το δυνατόν ταχύτερη ενεργοποίηση αυτών που ενδιαφέρονται, από την άλλη όμως χίλιες φορές καλύτερα είναι να καθυστερήσει 2 μήνες η δημιουργία, αλλά όταν αυτή συμβεί να έχουμε ένα σύλλογο που θα υπάρχει στην πραγματικότητα(και όχι μόνο στο ίντερνετ) και θα απαρτίζεται από άτομα που πραγματικά μπορούν και θέλουν να βοηθήσουν.
Για τα παιδιά που είναι από τη Β. Ελλάδα μπορούν να κανονίσουν ταυτόχρονα μια συνάντηση στη Θεσσαλονίκη.
Τίτλος: Απ: Σύλλογος Αδιόριστων Φιλολόγων
Αποστολή από: BOEMISSA στις Μάρτιος 28, 2007, 07:33:41 μμ
Συνάδελφοι καλησπέρα. Εδώ είμαι και εγώ και είμαι μέσα για συνάντηση και αγώνα. Αυτό ποθούμε όλοι κατά βάθος πιστεύω. Εγώ είμαι από Λάρισα αλλά μπορώ να έρθω Αθήνα. Εκεί άλλωστε σπούδασα και έχω ακόμη γνωστούς και φίλους. Ας κανονίσουμε από τώρα ημερομηνία,να δούμε πόσοι συμφωνούμε για να προχωρήσουμε. Εγώ θα πρότεινα μετά τις διακοπές του Πάσχα και μέχρι το τέλος Απριλίου να κανονίσουμε συνάντηση. Τώρα που είμαστε θερμοί, να μη μας προλάβουν τα αποτελέσματα του Ασέπ. Τι προτείνετε;
Τίτλος: Απ: Σύλλογος Αδιόριστων Φιλολόγων
Αποστολή από: BOEMISSA στις Μάρτιος 28, 2007, 07:39:08 μμ
Συγγνώμη βρε παιδιά προτείνατε ημερομηνία και δεν το πρόσεξα. Συμφωνώ για τότε. Πού θα μπορούσαμε να συναντηθούμε; Εσείς που είστε από ΑΘήνα επιλέξτε και προτείνετε ένα κεντρικό μέρος. Ελπίζω να έρθουν και άλλοι μέχρι τότε στην παρέα μας.
Τίτλος: Απ: Σύλλογος Αδιόριστων Φιλολόγων
Αποστολή από: Syllas στις Μάρτιος 28, 2007, 09:22:11 μμ
Καλησπέρα σε όλους. Όπως προτείναμε η συνάντηση να γίνει το πρώτο σ/κ Μαϊου, μία στη Θεσσαλονίκη και μία στην Αθήνα. Μετά θα συζητήσουμε τα κοινά πορίσματά μας μέχρι να τακτοποιηθεί το νομικό θέμα και να δούμε πως θα συντονιζόμαστε Β. με Ν. Έλλάδα. Προτείνω λοιπόν δύο εναλλακτικές λύσεις για Θεσσαλονίκη: Σάββατο 5.05 στις 4μμ ή Κυριακή 06.05 στις 6μμ; Για τον τόπο, Emigre στην Αλ. Σβώλου ή αν έχετε κάτι καλύτερο και καταλληλότερο υπόψη σας.
Τίτλος: Απ: Σύλλογος Αδιόριστων Φιλολόγων
Αποστολή από: BOEMISSA στις Μάρτιος 28, 2007, 10:00:23 μμ
Γεια σας και πάλι. Sylla, Εγώ μπορώ να βρίσκομαι Θεσ/νίκη, άλλωστε από Λάρισα μου πέφτει πιο κοντά, αλλά θα προτιμούσα  μεσημέρι για να μπορώ να επιστρέψω. Φαντάζομαι και άλλοι θα το θέλουν καθότι δε θα είμαστε όλοι από Θεσ/νίκη. Μόνο που είμαι λίγο άσχετη από την πόλη. Ας καταλήξουμε σε ένα κεντρικό μέρος και με προσανατολίζετε.
Τίτλος: Απ: Σύλλογος Αδιόριστων Φιλολόγων
Αποστολή από: tho στις Μάρτιος 28, 2007, 11:21:43 μμ
ειμαι και γω συμφωνη για θεσσαλονικη.θα προτεινα κυριακη καλυτερα γιατι πιστευω οτι δε θα εχουμε καμια υποχρεωση τοτε...ας δραστηριοποιηθουμε το συντομοτερο :D
Τίτλος: Απ: Σύλλογος Αδιόριστων Φιλολόγων
Αποστολή από: eleftheria στις Μάρτιος 28, 2007, 11:42:38 μμ
Πρότεινα την ημερομηνία 1ο σ/κ Μαϊου γιατί τότε θα βρίσκομαι Αθήνα για δουλειές. Ελπίζω να βολέψει και τους υπόλοιπους γιατί μόνο τότε (μέχρι το τέλος του σχολικού έτους )θα μπορώ να κατέβω Αθήνα. Διαφορετικά δεν θα μπορέσω να κατέβω μέχρι να κλείσουν τα σχολεία. Μένω σε νησί κι εκτός απ' αυτό, το θέμα είναι ότι δουλεύω κάθε μέρα και Σάββατο και ειδικά τώρα που πλησιάζουν οι εξετάσεις δύσκολα θα με αφήσουν να φύγω από το φροντιστήριο.
Τίτλος: Απ: Σύλλογος Αδιόριστων Φιλολόγων
Αποστολή από: ovidius στις Μάρτιος 28, 2007, 11:53:54 μμ
Μπορούμε να κανονίσουμε ταυτόχρονα 2 συναντήσεις (Αθήνα και Θεσσαλονίκη) το 1ο Σαββατοκύριακο του Μάη. Πρέπει όμως απαραίτητα να είναι το λιγότερο 6-7 άτομα σε κάθε συνάντηση για να έχει και τα αποτελέσματα που επιθυμούμε. Φυσικά είναι ευπρόσδεκτος κάθε αδιόριστος φιλόλογος (εντός και εκτός διαδικτύου)
Αναμένουμε δηλώσεις συμμετοχής και θέματα που θα πρέπει να συζητηθούν.
Τίτλος: Απ: Σύλλογος Αδιόριστων Φιλολόγων
Αποστολή από: Λουλου στις Μάρτιος 29, 2007, 12:58:05 πμ
Συμφωνω και εγω,προτεινω Σαββατο για να μορεσω να επιστρεψω Κυριακη ,ενα θεμα ειναι η σχεση του νεου συλλογου με τον ΣΕΚΕΑ και πιθανη συνεργασια.
Τίτλος: Απ: Σύλλογος Αδιόριστων Φιλολόγων
Αποστολή από: vassilis στις Μάρτιος 29, 2007, 01:45:38 πμ
Γεια σας παιδιά και από μένα  ;)
Πολύ καλή η πρωτοβουλία αυτή και μακάρι να χει μέλλον.
Έλειψα λιγάκι καιρό απ'τα του pde και βρίσκω εξελίξεις που αν μη τι άλλο είναι αρκετά ουσιώδεις.
Μιας και γω είμαι από Λάρισα μεριά, μάλλον προς Θεσ/νικη μου είναι πιο εύκολο να είμαι το πρώτο Σ/Κ του Μάη.
Άντε, ας δηλώσουν και άλλοι φίλοι/ες συμμετοχή έτσι ώστε να καθοριστεί μία στάνταρ ημέρα και ώρα για να κανονίσουμε όλοι τα προγράμματά μας. Προσωπικά θα με βόλευε η Κυριακή, μιας και 5-6 Μάη θα μαι σε κάποια σεμινάρια στο Βόλο και η Κυριακή σα μέρα ενδείκνυται περισσότερο για κοπάνα από κει και βόλτα προς Θεσ/νικη. 8) 8) 8)

Τίτλος: Απ: Σύλλογος Αδιόριστων Φιλολόγων
Αποστολή από: Syllas στις Μάρτιος 29, 2007, 01:51:38 πμ
Αυτό εννοούσαμε, ταυτόχρονη συνάντηση Θεσ/νίκης και Αθήνας. Για Θεσσαλονίκη Σάββατο 5.05 στις 12 είναι καλά ή Κυριακή στις 12; Προτείνω για να βολεύει όλους από άλλες πόλεις- Goodys Κολόμβου που είναι κοντά στο Βαρδάρι και βολεύει από κτελ ή από κεντρικούς δρόμους και έχει δεύτερο όροφο για να συζητήσουμε ανενόχλητα. Είναι λίγο μετά το Βαρδάρι επί της Εγνατίας στάση Κολόμβου. Μήπως πρέπει να φτιάξουμε ένα είδος ψηφοφορίας για όσους σίγουρα θα έρθουν για να ξέρουμε τον αριθμό; Μία για Θεσ/νίκη και μία για Αθήνα. Θέματα:
1. πρώτη πληροφόρηση για το νομικό καθεστώς του συλλόγου για να γνωρίζουν όλοι πως λειτουργεί (σύντομα), σε επόμενη φάση αναλυτικότερα
2. τρόποι γνωστοποίησης, ενημέρωσης και συμμετοχής μελών (σύντομα)
3. ιεράρχηση στόχων και επιδιώξεων (το σημαντικότερο κομμάτι)
4. πορίσματα που θα συζητηθούν σε επόμενο στάδιο μεταξύ Αθήνας και Θεσσαλονίκης
Πιστεύω ότι μετά το τέλος της σχολικής χρονιάς θα γίνει ακόμη πιο συγκεκριμένη δουλειά γιατί και ο χρόνος θα είναι περισσότερος και σαφέστερες οι πραγματικές προθέσεις μετά τα αποτελέσματα του ασεπ.
Τίτλος: Απ: Σύλλογος Αδιόριστων Φιλολόγων
Αποστολή από: vassilis στις Μάρτιος 29, 2007, 01:56:10 πμ
Παράθεση
Μήπως πρέπει να φτιάξουμε ένα είδος ψηφοφορίας για όσους σίγουρα θα έρθουν για να ξέρουμε τον αριθμό;
Δε ξέρω αν θα ναι ψηφοφορία ή ό,τι άλλο, αλλά σίγουρα θα πρέπει να είναι στάνταρ τα άτομα που θα παρευρεθούν. Ας συμφωνηθεί τελικά ο χρόνος και έπειτα υπεύθυνα ο καθένας να ποστάρει εδώ είτε ενδεχομένως σε ένα καινούριο thread ;)
Τίτλος: Απ: Σύλλογος Αδιόριστων Φιλολόγων
Αποστολή από: Syllas στις Μάρτιος 29, 2007, 11:36:22 πμ
Προτείνω λοιπόν Κυριακή 6.05 στις 12 Goodys Κολόμβου επί της Εγνατίας κοντά στο Βαρδάρι, στον δεύτερο όροφο. Θα έρθω με ακόμη ένα άτομο που θέλει να συμμετέχει, χωρίς να είναι χρήστης του ιντερνετ, απλά έπαιρνε πληροφορίες από εμένα για τις συζητήσεις μας εδώ.
Τίτλος: Απ: Σύλλογος Αδιόριστων Φιλολόγων
Αποστολή από: BOEMISSA στις Μάρτιος 29, 2007, 01:18:16 μμ
Χαίρομαι για τη δραστηριοποίηση και την ανταπόκριση. Εγώ συμφωνώ με ημερομηνία, ώρα και μέρος. θα προσπαθήσω μέσα στις γιορτές να μάθω κάποια πράγματα από φίλη και συνάδελφο που συμμετείχε παλιότερα σε σύλλογο επιτυχόντων του Ασέπ. Ό,τι γνωρίζει κανείς να το μοιραστεί μαζί μας. Ελπίζω να καταλήξουμε τελικά και να ορίσουμε τελική ημερομηνία για τη συνάντησή μας.
Τίτλος: Απ: Σύλλογος Αδιόριστων Φιλολόγων
Αποστολή από: eleftheria στις Μάρτιος 29, 2007, 01:19:29 μμ
Αυτό που μένει είναι να ενημερώσουμε όλοι μας γνωστούς/φίλους και, ανεξάρτητα από το αν θα έρουν στη συνάντηση ή όχι, να ξέρουμε ότι ξεκινάμε με έναν σχετικά καλό αριθμό ενδιαφερομένων.  ;)
Τίτλος: Απ: Σύλλογος Αδιόριστων Φιλολόγων
Αποστολή από: ovidius στις Μάρτιος 29, 2007, 03:04:26 μμ
Για να δηλώσουμε ποιοι θα πάρουμε μέρος στις συναντήσεις ανοίχτηκαν 2 νέα θέματα. Εδώ ας οριστικοποιήσουμε τα θέματα που θα συζητηθούν.
Τίτλος: Απ: Σύλλογος Αδιόριστων Φιλολόγων
Αποστολή από: eleftheria στις Μάρτιος 30, 2007, 02:31:25 μμ
Ένα καλό θεματάκι που θα μπορούσαμε επίσης να συζητήσουμε είναι οι έγκαιρες πληρωμές των ωρομισθίων. Βέβαια αυτό δεν αφορά μόνο τους ΠΕ 02 αλλά αφού κανένας άλλος άλλος δεν κινείται και δεν αντιδρά, ας αντιδράσουμε εμείς σ' αυτόν τον εμπαιγμό. Για δείτε τι λέει εδώ ο/η χρυσόστομος/η http://www.pde.gr/index.php?topic=1121.30

Να αγιάσει το στόμα του/της!
Τίτλος: Απ: Σύλλογος Αδιόριστων Φιλολόγων
Αποστολή από: ovidius στις Μάρτιος 30, 2007, 02:51:05 μμ
Η πιο σωστή λύση ,κατά τη γνώμη μου, στο θέμα των ωρομισθίων θα ήταν η κατάργηση του θεσμού. Πληρώνονται με πολλούς μήνες καθυστέρηση, παίρνουν ελάχιστα μόρια, απασχολούνται για λίγες ώρες, σπάνε τις θέσεις αναπληρωτών και βολεύουν αποκλειστικά και μόνο το Υπουργείο που απαλλάσσεται έτσι από τον διορισμό περισσοτέρων Μόνιμων και Αναπληρωτών καθηγητών.
Ένας σύλλογος φιλολόγων ή μαθηματικών ή χημικών δεν έχει την αρμοδιότητα να κάνει κάτι πάνω στο θέμα. Αυτός που πρέπει να αντιδράσει είναι  σύλλογος αδιορίστων (που όμως δεν υπάρχει), η ΟΛΜΕ και η ΠΕΑ.
Πάντως ασφαλώς και πρέπει να υπάρχουν θέσεις πάνω στα θέματα γενικότερου ενδιαφέροντος (ΑΣΕΠ, διορισμοί, Αναπληρωτές, ΠΔΣ, Ωρομίσθιοι), αλλά προέχουν τα θέματα του κλάδου, για τα οποία είμαστε οι άμεσα ενδιαφερόμενοι.
Τίτλος: Απ: Σύλλογος Αδιόριστων Φιλολόγων
Αποστολή από: Syllas στις Μάρτιος 30, 2007, 10:28:16 μμ
Και εγώ πιστεύω ότι πρέπει να καταργηθεί με το βασικό επιχείρημα ότι δεν αρκούν τα χρήματα των ωρομισθίων για να συντηρούνται στον τόπο εργασίας τους, δεν τους προσφέρει μόρια αρκετά για διορισμό και επειδή δεν υπάρχει λόγος να σπάνε μία θέση πλήρης απασχόλησης ενός αναπληρωτή σε δύο ωρομίσθιους. Εάν δηλαδή τοποθετήσουν έναν αναπληρωτή σε δύο κοντινά σχολεία με τα χρήματα που παίρνει (ας τα λέμε ότι είναι καλά) θα ανταποκριθεί πιο εύκολα, παρά με δύο ωρομισθίους σε χωριστά σχολεία με τα λίγα λεφτά που (δεν) παίρνουν. Την ΠΕΑ λογικά θα την συνέφερε να δοθούν οι θέσεις των ωρομισθίων σε περισσότερους αναπληρωτές, αλλά δεν γνωρίζω την άποψή της πάνω σε αυτό το ζήτημα. Η κατάργηση του θεσμού αυτού θα πρέπει να είναι πάγιο αίτημα όλων των σχετικών συλλόγων, γιατί συμφέρει τόσο τους ωρομισθίους και τους αναπληρωτές, όσο και τους αδιόριστους. Το επιχείρημα του Υπουργείου για περισσότερες θέσεις εργασίας με τους ωρομισθίους πρέπει να καταρριφθεί, γιατί δεν θέλουμε να εργαστούμε αν δεν μπορούμε να ζήσουμε, αλλά πρέπει από πάνω να τους πληρώσουμε κιόλας!
Τίτλος: Απ: Σύλλογος Αδιόριστων Φιλολόγων
Αποστολή από: nikosp στις Απρίλιος 13, 2007, 05:22:05 μμ
Δυστυχώς δεν θα μπορέσω να ανέβω Αθήνα για τη συνάντηση, θα έρθουν όμως κάποιες φίλες. Και φαντάζομαι ότι θα έχω την ευκαιρία να συμμετάσχω και μετά. Τις επιφυλάξεις μου τις είπα για τη δημιουργία συλλόγου ειδικά για φιλόλογους, σίγουρα όμως είναι καλύτερα από την ανυπαρξία οποιουδήποτε συλλόγου.
Προτείνω πάντως να γραφτούν εδώ πέρα προτάσεις για τα θέματα που είναι καλό να συζητηθούν στη συνάντηση και γενικά για ό,τι θα βρίσκεται στην ατζέντα του συλλόγου. Όχι δεσμευτικά, εννοείται. Αλλά για να παίρνουμε όλοι μια ιδέα τι έχει ο καθένας στο μυαλό του.
Τίτλος: Απ: Σύλλογος Αδιόριστων Φιλολόγων
Αποστολή από: ovidius στις Απρίλιος 20, 2007, 02:43:17 μμ
Αν τελικά ισχύουν οι συναντήσεις (δηλαδή αν δεν είμαστε 2-3 άτομα σε κάθε συνάντηση, γιατί έτσι δε γίνεται σύλλογος, αλλά τουρνουά για τάβλι) νομίζω πως θα πρέπει μεταξύ άλλων να συζητηθούν τα παρακάτω θέματα :
1. Νομικές διαδικασίες που απαιτούνται για τη σύσταση συλλόγου.
2. Βασικές αρχές και αιτήματα του συλλόγου
3. Πώς μπορεί ο καθένας να δραστηριοποιηθεί στον τόπο κατοικίας του
4. Πώς θα γίνουν γνωστά αιτήματα και η ύπαρξη του συλλόγου
5. Ονομασία

Εξακολουθώ να πιστεύω πως η σύσταση Συλλόγου Αδιορίστων Φιλολόγων είναι επιτακτική. Το ίδιο ή και ακόμα περισσότερο αναγκαία είναι η δημιουργία ή ανασύσταση ενός μαζικού οργάνου Αδιορίστων που θα απαιτήσει να δίνονται οι δίκαιες προσαυξήσεις (από επιτυχίες παλαιότερων ετών) στους επιτυχόντες του ΑΣΕΠ, μαζικούς διορισμούς καθηγητών με ανώτατο όριο μαθητών ανά τμήμα τους 15 και κατάργηση του θεσμού του ωρομισθίου με πρόσληψη περισσότερων αναπληρωτών. Και για να μη ξεχνιόμαστε : ΟΧΙ ΤΟ ΤΕΣΤ ΔΕΞΙΟΤΗΤΩΝ στο διαγωνισμό των εκπαιδευτικών (φωνάζουμε τώρα, γιατί σε 6 μήνες ίσως είναι πια αργά).
Τίτλος: Απ: Σύλλογος Αδιόριστων Φιλολόγων
Αποστολή από: eleftheria στις Απρίλιος 20, 2007, 02:57:36 μμ
Συμφωνώ με όσα λες αλλά έχω έχω την εντύπωση ότι το τεστ δεξιοτήτων αφορά σε προσλήψεις με το σύστημα μοριοδότησης και όχι σε γραπτούς διαγωνισμούς  ???
Τίτλος: Απ: Σύλλογος Αδιόριστων Φιλολόγων
Αποστολή από: ovidius στις Απρίλιος 20, 2007, 04:02:10 μμ
Υποτίθεται ότι θα ισχύει για τις προσλήψεις με μόρια, αλλά επειδή τουλάχιστον στην Αθήνα στο Κέντρο τα λαμόγια έχουν γεμίσει τον τόπο με αφίσες ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΑ ..... (ας πούμε ο φραγκοφονιάς) ΤΕΣΤ ΔΕΞΙΟΤΗΤΩΝ για ΟΛΟΥΣ τους διαγωνισμούς του ΑΣΕΠ, ας μην είμαστε εντελώς αμέριμνοι.
Τέλος πάντων, ας μη ξεφύγουμε από το θέμα...
Τίτλος: Απ: Σύλλογος Αδιόριστων Φιλολόγων
Αποστολή από: eleftheria στις Απρίλιος 21, 2007, 04:07:05 μμ
24 άτομα ψηφίσανε υπέρ της δημιουργίας συλλόγου. Μέχρι στιγμής 5 θα παραβρεθούμε σε συνάντηση. Από τους υπόλοιπους 19 κανένας άλλος δεν ενδιαφέρεται ;;;
Τίτλος: Απ: Σύλλογος Αδιόριστων Φιλολόγων
Αποστολή από: Λουλου στις Απρίλιος 21, 2007, 06:17:42 μμ
Εμενα με υπολογισες?Θα ερθω ,ισως ερθει και συναδελφος φιλη μου.
Τίτλος: Απ: Σύλλογος Αδιόριστων Φιλολόγων
Αποστολή από: eleftheria στις Απρίλιος 22, 2007, 04:06:33 πμ
6 τότε.
Τίτλος: Απ: Σύλλογος Αδιόριστων Φιλολόγων
Αποστολή από: eleftheria στις Απρίλιος 22, 2007, 10:03:14 μμ
Το μέχρι στιγμής ενδιαφέρον για τη δημιουργία συλλόγου είναι σχεδόν μηδαμηνό. Απογοητεύομαι βλέποντας την αδιαφορία για ένα θέμα που μας καίει και αφορά εμάς τους ίδιους. Δεν καταλαβαίνω πώς γίνεται να τη βρίσκουμε με την "ομαδική ψυχοθεραπεία" από το internet (που είχε πει σωστά κάποια στιγμή η ioanna89) και να μη θέλουμε να δραστηριοποιηθούμε για να προσπαθήσουμε να αλλάξουμε σε ένα βαθμό την αδικία που υφιστάμεθα όλοι μας. Τίποτα δεν μας αρέσει, τίποτα δεν μας ικανοποιεί, και με το δίκιο μας, αλλά τι κάνουμε τελοσπάντων γι' αυτό;;; Είμαι της άποψης ότι η ανοχή από ένα σημείο και πέρα γίνεται συνενοχή....
Τίτλος: Απ: Σύλλογος Αδιόριστων Φιλολόγων
Αποστολή από: CHRISOYLA στις Απρίλιος 23, 2007, 10:25:50 πμ
Χαίρετε! Καινούρια στη συζήτηση μιας και την ύπαρξη του διαλόγου την πληροφορήθηκα πρόσφατα!!! Ενδιαφέρουσα η συζήτηση για το σύλλογο αδιορίστων φιλογόγων, αν και άποψή μου είναι μια συνολικότερη κίνηση που θα είχε να κάνει με την επανασυγκρότηση και επανεργοποίηση της Πανελλήνιας Ένωσης Αδιορίστων Εκπαιδευτικών. Για όσους θυμούνται το 1998 η ΠΕΑΕ υπήρξε από τα πιο δυναμικά στοιχεία του κινήματος με αρκετή δουλειά και πρακτικές που ένωναν τους συναδέλφους σε ένα συλλογικό αγώνα. Είναι κοινά παραδεκτό ότι η πραγματικότητα της αδιοριστίας, καθώς και του κατακερματισμού των εργασιακών μας δικαιωμάτων, ο εμπαιγμός ΑΣΕΠ και ΥΠΕΠΘ δεν μπορεί να συνεχιστεί άλλο. Το γεγονός ότι υπάρχει τόσο έντονος διάλογος δίνει ενθαρρυντικά μηνύματα για μια οργανωμένη κίνηση και απάντηση. Θα ήθελα να ενημερώσω ότι ήδη έχει ξεκινήσει μια προσπάθεια για την ανασυγκρότηση της ΠΕΑΕ σε συνεργασία και με ωρομίσθιους, αλλά και με την ΟΛΜΕ.
Θεωρώ τη συνάντηση απαραίτητη προκειμένου να υπάρχει συνολικότερη ενημέρωση μεταξύ μας.

Υ.Γ. Είμαι από Αθήνα. Η Κυριακή 6/5 (πρωινές ώρες) είναι μια καλή μέρα. Θα μπορούσαμε να βρούμε σε αίθουσα στο ΕΜΠ (Πατησίων) ή ακόμα προτείνω και την αίθουσα του ΣΕΦΚ (www.sefk.gr,σωματείο καθηγητών στα φροντιστήρια), σωματείο συναδέλφων και δυνάμει μελών. :)
Τίτλος: Απ: Σύλλογος Αδιόριστων Φιλολόγων
Αποστολή από: eleftheria στις Απρίλιος 23, 2007, 01:42:01 μμ
Η συνάντηση θα γίνει απογευματινές ώρες γιατί τότε βολεύει και όσους δεν είναι από Αθήνα. Μένει να καθοριστεί η ημέρα. Όσο για το μέρος, μια και δεν είμαστε ακόμη "σύλλογος" ώστε να κλείνουμε επίσημα αίθουσες, είπαμε να βρεθούμε κάπου κεντρικά όπου θα πιούμε ένα καφέ και θα γίνει σε πρώτη φάση μία συζήτηση "κατατοπιστική" (ποιοι είμαστε, τί μπορούμε να κάνουμε, τι μπορούμε να πετύχουμε, κλπ). Δεν έχει αποφασιστεί ακόμη τίτποτα, από τη συνάντηση και τη συζήτηση θα κριθεί σε πρώτη φάση το αν και υπό ποιες προϋποθέσεις μπορεί να δημιουργηθεί ο σύλλογος.
Τις επόμενες μέρες θα οριστικοποιηθεί η ημέρα, η ώρα και ο τόπος οπότε θα μπορέσεις να ενημερωθείς μέσα από αυτό το φόρουμ  ;)
Τίτλος: Απ: Σύλλογος Αδιόριστων Φιλολόγων
Αποστολή από: BOEMISSA στις Απρίλιος 23, 2007, 02:21:51 μμ
Καλό μεσημέρι σε όλους. Δεν ξέρω τι έχουμε πάθει και είμαστε αδρανείς. Άλλωστε όπως ειπώθηκε και από τη RICA είπαμε σε πρώτη φάση να γνωριστούμε, να έχουμε μιά πρώτη επαφή και φυσικά με απώτερο στόχο τη διεκδίκηση των αιτημάτων μας, τα οποία πρέπει να θέσουμε. Μην ξεχνάμε πως όλοι μας περιμένουμε σε λίγο καιρό τα αποτελέσματα του Ασέπ, διατηρούμε μέσα μας την ελπίδα αλλά δε θα πρέπει να εγκαταλείπουμε και κάθε μορφής αγώνα. Καθώς βλέπω ότι η συνάντηση της Αθήνας είναι πιο πιθανή από αυτή της Θεσ/νίκης θα προσπαθήσω να παραβρεθώ αν γίνει Κυριακή απογευματινή ώρα. Νομίζω πως πρέπει να δηλώσουμε πόσοι είμαστε για την Αθήνα και πόσοι για τη Θεσ/νίκη. Αν οι περισσότεροι σηλώσουν Αθήνα ας γίνει αρχικά μία συνάντηση εκεί και την επόμενη την κανονίζουμε πιο κοντά στη Θεσ/νίκη. Γιατί όχι και στη Λάρισα (είναι και η πόλη μου) αλλά είναι και στο κέντρο των δύο μεγάλων αστικών πόλεων. Συνάδελφοι, δηλώστε σας παρακαλώ ποιοι θα έρθουν στις συναντήσεις που έχουμε ορίσει, για να το οριστικοποιήσουμε.
Τίτλος: Απ: Σύλλογος Αδιόριστων Φιλολόγων
Αποστολή από: CHRISOYLA στις Απρίλιος 23, 2007, 03:00:59 μμ
Δηλώνω διαθεσιμότητα και ήδη έχω μιλήσει με άλλους τρεις συναδέλφους, οι οποίοι είπαν ότι θα παραβρεθούν στη συνάντηση της Αθήνας. Εφόσον πηγαίνει μάλλον Κυριακή, αν δεν είναι διαλυτικό, θα πρότεινα να γίνει τουλάχιστον 5.00μ.μ. και όχι αργότερα μια και η συζήτηση φαίνεται ότι θα είναι πλούσια και θα κρατήσει ώρα
Τίτλος: Απ: Σύλλογος Αδιόριστων Φιλολόγων
Αποστολή από: ovidius στις Απρίλιος 23, 2007, 03:25:20 μμ
Επειδή οι σύλλογοι, οι διεκδικίσεις, οι προσπάθειες μπορούν να ξεκινούν από διάφορους χώρους αλλά δεν πρέπει να μένουν και να περιορίζονται στο συνδικαλισμό του ίντερνετ και του καναπέ,΄καλό θα ήταν όποιος έθει στη συνάντηση να μπορέσει να φέρει κι έναν δυό φίλους που ενδιαφέρονται έστω να ανταλλάξουν απόψεις για τα θέματα που μας απασχολούν .
Όσον αφορά την ημέρα, το μέρος και την ώρα δεν έχω κάποια προτίμηση. Αν βολεύει όλους Κυριακή, ΟΚ. Το σημαντικό είναι να υπάρχει παρουσία και θεματολογία.
Τίτλος: Απ: Σύλλογος Αδιόριστων Φιλολόγων
Αποστολή από: ovidius στις Μάιος 04, 2007, 01:20:43 πμ
Συμφωνώ με την αναβολή για τα μέσα Ιουνίου. Αν όλα πάνε καλά μέχρι το φθινόπωρο θα πρέπει τουλάχιστον να μπουν οι βάσεις του συλλόγου. Θα πρότεινα για την καλύτερη οργάνωση να ξεκινήσει και πάλι η συζήτηση για το ποια θα μπορούσαν να είναι τα αιτήματα του Συλλόγου. Να πληροφορήσω ότι πρόσφατα η ΔΟΕ πίεσε ώστε να μη γίνει δεκτό το αίτημα να εργάζονται φιλόλογοι σε ιδιωτικά δημοτικά σχολεία (κάτι που έχουν πετύχει οι νηπιαγωγοί). Οι λύσεις στα μεγάλα προβλήματα των αδιόριστων δε δίνονται με συντεχνιακούς αγώνες, αλλά σίγουρα δεν πρέπει  να καταντήσουμε ο κλάδος της σφαλιάρας.
Τίτλος: Απ: Σύλλογος Αδιόριστων Φιλολόγων
Αποστολή από: VICA στις Μάιος 04, 2007, 01:54:47 πμ
Aν δείχνουμε "της σφαλιάρας", είναι λόγω της ιδιομορφίας του κλάδου και- τουλάχιστον οι σχετικά παλιοί- καταλαβαίνουν τι εννοώ...Παρά την  αδιοριστία, ασαφής η ανεργία μας-έως αμφίβολη. Αναμφισβήτητη, βέβαια, η εργασιακή τυραννία που βιώνουμε.Και μια που το διαδίκτυο θρέφει και συλλογικές συνειδήσεις -αυτό συμβαίνει εδώ- πρέπει να γίνει συνάντηση,συναντήσεις , κάτι τέλος πάντων για να μην καταντήσουμε μίζεροι αδιόριστοι ή βολεμένοι -και τελειωμένοι- διορισμένοι...Είμαστε ούτως ή άλλως στο "εμείς"...
Τίτλος: Απ: Σύλλογος Αδιόριστων Φιλολόγων
Αποστολή από: CHRISOYLA στις Μάιος 04, 2007, 08:31:43 πμ
Προφανώς και δεν εννοούσα πως ένας καφές θα είναι και αποφασιστικός. Ως εκ τούτου δεν είναι επιτακτικό να έρθεις από την Κρήτη, Λουλου, εφόσον δεν μπορείς. Μια μαζική διαδικασία ας γίνει στα μέσα Ιουνίου, δε διαφωνώ. Αυτό που δε θέλω είναι αν και τότε για κάποιο λόγο είμαστε λίγοι (10 άτομα) να πούμε πως δεν τραβάει η κατάσταση. Μέχρι να φτάσουμε στη συγκρότηση συλλόγου νομίζω πως θα υπάρξουν παραπάνω από μία συζητήσεις. Ο λόγος για τον οποίο είπα να βρεθούμε όσοι μπορούμε αυτό το ΣΚ ήταν για μια πρώτη κουβέντα και ανταλλαγή απόψεων όσων μπορούν, κάτι το οποίο φυσικά και δε γίνεται μέσω mails. Δε θέλω να προκαταβάλω κάτι. Α
Τίτλος: Απ: Σύλλογος Αδιόριστων Φιλολόγων
Αποστολή από: CHRISOYLA στις Μάιος 04, 2007, 09:03:05 πμ
...και επειδή κάτι λάθος έκανα κάτι και κόπηκε το mail, να πω ότι δε διαφωνώ με την απόφαση της ΔΟΕ. Η ομοσπονδία έκανε κάτι που προασπίζει τα δικαιώμτα του κλάδου των δασκάλων. Εργασιακά δικαιώματα έχουμε στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Τα κενά υπάρχουν, απλώς είτε δεν καλύπτονται είτε ένα μέρος τους καλύπτεται με ωρομίσθιους και αναπληρωτές και όχι με μόνιμους εκπαιδευτικούς. Κι αν θέλουμε παραπάνω θέσεις ας μιλήσουμε για το όριο συνταξιοδότησης, για τον αριθμό μαθητών ανά τάξη, για την κατάργηση της διπλής βάρδιας στα σχολεία κ.ο.κ.  και όχι για το πού θα ανοίξουμε νέες τρύπες για δουλειά...
Μακάρι και η δική μας ομοσπονδία να έθετε ζητήματα προάσπισης του κλάδου!
Τίτλος: Απ: Σύλλογος Αδιόριστων Φιλολόγων
Αποστολή από: eleftheria στις Μάιος 13, 2007, 01:30:05 μμ
Χτες παραβρέθηκα σε μια συνάντηση ωρομισθίων και ενημέρωσα τρεις φιλολόγους για τις σκέψεις μας σχετικά με το σύλλογο. Ήταν όλοι τους θετικοί και πιθανόν να κατέβουν και Αθήνα τον Ιούνιο. Πιστεύω ότι σιγά σιγά πρέπει να αρχίσουμε να θέτουμε θέματα προς συζήτηση.
Τίτλος: Απ: Σύλλογος Αδιόριστων Φιλολόγων
Αποστολή από: ifilitisvikys στις Μάιος 16, 2007, 04:52:58 μμ
Όλος ο καημός σας είναι ο σύλλογος αδιόριστων και πώς θα βρεθείτε για καφέ. Δε μιλάτε λέω εγώ για τίποτα πιο σοβαρό, όπως το πότε θα βγούν τα αποτελέσματα; Ο συνδικαλισμός δεν γίνεται ούτε στο Ίντερνετ, ούτε στις καφετέριες. Αναρωτιέμαι, στα φροντιστήρια και τους ιδιώτες που δουλεύετε, που πληρώνουν 5 και 6 ευρώ την ώρα και χωρίς ασφάλεια, τα λέτε αυτά; Σε εκείνες τις σφαλιάρες σηκώνετε ανάστημα; Αυτά είναι τα προβλήματα. Και όσο για σύλλογο αδιόριστων, δεν ψαρεύεις τα μέλη μέσα από ένα φόρουμ 30 ατόμων, άντε να το δουν κι άλλοι 30. Ο συνδικαλισμός θέλει τρέξιμο και πανελλαδικό συντονισμό. Για να μην προσθέσω "και καλές γνωριμίες", γιατί όποιος έχει ανακατευτεί τα ξέρει αυτά.
Τίτλος: Απ: Σύλλογος Αδιόριστων Φιλολόγων
Αποστολή από: eleftheria στις Μάιος 16, 2007, 05:43:45 μμ
Θα στο πω όσο πιο απλά και λαϊκά γίνεται: εσύ τι ζόρι τραβάς;;;
Τίτλος: Απ: Σύλλογος Αδιόριστων Φιλολόγων
Αποστολή από: ovidius στις Μάιος 16, 2007, 05:51:28 μμ
Παράθεση
Όλος ο καημός σας είναι ο σύλλογος αδιόριστων και πώς θα βρεθείτε για καφέ. Δε μιλάτε λέω εγώ για τίποτα πιο σοβαρό, όπως το πότε θα βγούν τα αποτελέσματα;

Διακρίνω ένα επιθετικό υφάκι. Από τις συζητήσεις που έχουν γίνει εδώ, εγώ τουλάχιστον δεν διαπίστωσα ότι υπάρχουν συνάδελφοι που έχουν ως μοναδικό καημό να δημιουργήσουν σύλλογο. Συζητάμε αυτή την ιδέα ως μοχλό πίεσης προς τα προβλήματα που ταλανίζουν τον κλάδο μας τα οποία είτε αγνοείς, είτε θα θελες να τα αγνοείς. Ο σύλλογος είναι το μέσο και όχι ο σκοπός. Φιλόλογοι είμαστε όχι συνδικαλοπατέρες.

Παράθεση
Ο συνδικαλισμός δεν γίνεται ούτε στο Ίντερνετ, ούτε στις καφετέριες.

Συμφωνώ απολύτως. Μπορεί όμως να πάρει ερεθίσματα και να ξεκινήσει από εκεί.
Να σου θυμήσω ότι από μπυραρίες και σφαιριστήρια ξεκίνησαν ιστορικά γεγονότα.

Παράθεση
Αναρωτιέμαι, στα φροντιστήρια και τους ιδιώτες που δουλεύετε, που πληρώνουν 5 και 6 ευρώ την ώρα και χωρίς ασφάλεια, τα λέτε αυτά; Σε εκείνες τις σφαλιάρες σηκώνετε ανάστημα; Αυτά είναι τα προβλήματα.

Φαντάζομαι άλλος σηκώνει ανάστημα κι άλλος όχι. Φυσικά θα συμφωνήσω ότι αυτό είναι από τα πιο σημαντικά προβλήματα. Προσωπικά πιστεύω ότι για να φτιάξουν οι συνθήκες στον ιδιωτικό τομέα θα πρέπει να βελτιωθούν τα πράγματα στο δημόσιο. Πάρε παράδειγμα από τους δασκάλους. Τώρα που διορίζονται και οι πέτρες, οι ιδιοκτήτες ιδιωτικών σχολείων τους παρακαλάνε να αναλάβουν τάξη. Όταν ο φροντιστηριούχος ξέρει ότι υπάρχουν τουλάχιστον 25.000 αδιόριστοι φιλόλογοι, θα κάτσει να διαπραγματευτεί μαζί σου;

Παράθεση
Και όσο για σύλλογο αδιόριστων, δεν ψαρεύεις τα μέλη μέσα από ένα φόρουμ 30 ατόμων, άντε να το δουν κι άλλοι 30. Ο συνδικαλισμός θέλει τρέξιμο και πανελλαδικό συντονισμό. Για να μην προσθέσω "και καλές γνωριμίες", γιατί όποιος έχει ανακατευτεί τα ξέρει αυτά.

Κι εδώ συμφωνώ, αλλά από κάπου δεν πρέπει να γίνει μια αρχή;


ifilitisvikys , θα παρακαλούσα τις όποιες καλοδεχούμενες αντιρρήσεις να τις διατυπώνεις με λιγότερο επιθετικό στυλ, γιατί έτσι ακόμα κι αν έχεις δίκιο (και επαναλαμβάνω ότι συμφωνούμε σε πολλά), το χάνεις
Εσύ τί προτείνεις για τα προβλήματα του κλάδου;
Τίτλος: Απ: Σύλλογος Αδιόριστων Φιλολόγων
Αποστολή από: eleftheria στις Μάιος 16, 2007, 06:10:44 μμ
Εμένα μου έκανε εντύπωση αφενός το ύφος της, αφετέρου το β'πληθυντικό που χρησιμοποίησε (άρα θέτει τον εαυτό της απ'έξω) και τέλος το γεγονός ότι ήταν μόνο μομφές χωρίς να έχει κάτι να πει, κάτι να προτείνει. Το επιθετικό και δεικτικό ύφος καλά θα κάνει να το αφήσει κατά μέρος γιατί δεν νομίζω ότι της κάναμε και τίποτα.

Κι επειδή μάλλον θέτει και τον εαυτό της απέξω από το εργασιακό κατεστημένο των φροντιστηρίων, καλά θα κάνει, επίσης, να είναι περισσότερο ευγενική με εκείνους που βγάζουν το λαρύγγι τους για 5-6 ευρώ.
Το β' πληθυντικό γενικά μου έκατσε "κάπως"... Αν είσαι κοπέλα μου με τον α' ή β' τρόπο "βολεμένη" τότε γιατί εξάπτεσαι με μας που πάμε να κάνουμε σύλλογο;;;
Τίτλος: Απ: Σύλλογος Αδιόριστων Φιλολόγων
Αποστολή από: nikosp στις Μάιος 16, 2007, 07:28:29 μμ
Ίσως ένας τρόπος να προσδιορίσουμε τι θέλουμε από έναν καινούριο σύλλογο είναι να τοποθετηθούμε απέναντι σε κάποιους ήδη υπάρχοντες. Ομολογώ την ασχετοσύνη μου, και θα ήθελα τα φώτα όποιου ξέρει (πιο σωστά: όποιου έχει σχηματίσει κάποια άποψη).
Ο σύλλογος επιτυχόντων του ΑΣΕΠ [αλλά μη-διοριστέων] πώς λειτουργεί, ποια είναι η δράση του; είναι ένα μοντέλο που θα μπορούσαμε να ακολουθήσουμε;
Για την Πανελλήνια Ένωση Αναπληρωτών Εκπαιδευτικών έχω ακούσει ότι είναι εντελώς συντεχνιακός σύλλογος, αληθεύει; Τι πρέπει να αποφύγουμε;
Η παλιότερη Πανελλήνια Ένωση Αδιορίστων Εκπαιδευτικών γιατί διαλύθηκε; Ποιες ήταν οι θέσεις της, ξέρει κανείς; μπορούμε να τις υιοθετήσουμε; ποια είναι τα καινούρια δεδομένα που έχουν προκύψει από τότε που λειτουργούσε;
Τίτλος: Απ: Σύλλογος Αδιόριστων Φιλολόγων
Αποστολή από: ioanna89 στις Μάιος 16, 2007, 08:17:52 μμ
nikosp, έχω αναφερθεί παλιότερα σε κάποια από τα θέματα που θέτεις. Αν θες, ρίξε μια ματιά:
http://www.pde.gr/index.php?topic=1213.msg10794#msg10794
Τίτλος: Απ: Σύλλογος Αδιόριστων Φιλολόγων
Αποστολή από: nikosp στις Μάιος 16, 2007, 08:31:31 μμ
Μόλις μπήκα στο site των αναπληρωτών, και νομιζω ότι μπορούμε να ξεκινήσουμε τη συζήτηση με βάση τα αιτήματα κάποιου άλλου συλλόγου μη-διορισμένων εκπαιδευτικών.
Η ΠΕΑ των αναπληρωτών, λοιπόν, ζητάει μεταξύ άλλων    (  βλ στο   www.anaplirotes.gr/DirectoryItemView.asp?did=190&c=79  )
αύξηση των διορισμών από τον πίνακα των αναπληρωτών (αντί των επιτυχόντων του ΑΣΕΠ), προσλήψεις κατ' εξαίρεσιν 30μηνιτών, και μετά από 2 χρόνια αναπληρωτής να γίνεσαι μόνιμος. Λέει κι άλλα πράγματα, που δεν μπορώ να τα αποκρυπτογραφήσω όλα -όποιος μπορεί ας βοηθήσει.
Όσοι δεν είμαστε αναπληρωτές αλλά ελπίζουμε ότι θα πετύχουμε στον διαγωνισμό σίγουρα θιγόμαστε και τσινάμε μ' αυτά τα αιτήματα -μέχρι βέβαια να γίνουμε κι εμείς αναπληρωτές. Πώς μπορεί να το χειριστεί αυτό ένας σύλλογος αδιορίστων; Νομίζω ότι θα πρέπει να ξεκινάει όχι από μια λογική μαλλιοτραβήγματος για τις λίγες θέσεις εργασίας, αλλά πρώτα και κύρια από την απαίτηση αύξησης των θέσεων εργασίας.
Έπειτα, θα πρέπει να έχει μια άποψη για το πώς θα πρέπει να γίνονται οι διορισμοί στο δημόσιο. Με διαγωνισμό; με επετηρίδα; με βάση την προϋπηρεσία; Θα πρέπει λοιπόν να ζητάει διαφανείς τρόπους απόκτησης προϋπηρεσίας;
Τέλος, δεν πρέπει να έχει μια άποψη για τις σχέσεις εργασίας εν γένει; Εννοώ ότι το κράτος σήμερα προωθεί τις ελαστικές σχέσεις εργασίας, τόσο στον ιδιωτικό όσο και στον δημόσιο τομέα. Μήπως όμως πρέπει εμείς να βάζουμε στο τραπέζι μια λογική που να αμφισβητεί τη δουλειά-μια-ζωή-με-σύμβαση; Απ' αυτή την άποψη, συμφωνώ με το αίτημα των αναπληρωτών μετά από 2 χρόνια να μονιμοποιούνται.
Κι ακόμα περισσότερο, θα συμφωνούσα με ένα αίτημα κατάργησης του θεσμού του ωρομισθίου (εκτός από κάποιες ιδιαίτερες περιπτώσεις, ίσως), και της αντικατάστασης των ωρομισθίων με αναπληρωτές. Έτσι κι αλλιώς, κανείς δεν δουλεύει ωρομίσθιος για τα λεφτά: μόνο για την προϋπηρεσία. Αν όμως ζητάμε την κατάργηση της ωρομισθίας, δεν πρέπει να έχουμε να αντιπροτείνουμε κάτι όσον αφορά τον διορισμό με βάση την προϋπηρεσία (ή να ζητάμε την κατάργησή του);

Αναφέρω και την άποψη ενός φίλου για το τί δράση μπορεί να έχει ένας σύλλογος αδιορίστων: ο ΑΣΕΠ φαίνεται ότι θα καθιερώσει μία επιπλέον εξέταση, το τεστ δεξιοτήτων -χωρίς να αντικαθιστά αυτό κάποια άλλη πτυχή του διαγωνισμού. Θεωρώ ότι πρέπει να είμαστε αντίθετοι σ' αυτό το νέο τεστ (όσο εύκολα κι αν διαρρέεται ότι θα είναι τα θέματά του): έλεος, όχι άλλες εξετάσεις. Μπορούμε να κάνουμε κάτι για να μπλοκάρουμε την εφαρμογή του, όσον αφορά τους εκπαιδευτικούς;
Τίτλος: Απ: Σύλλογος Αδιόριστων Φιλολόγων
Αποστολή από: ovidius στις Μάιος 16, 2007, 09:19:35 μμ
Παράθεση
Έπειτα, θα πρέπει να έχει μια άποψη για το πώς θα πρέπει να γίνονται οι διορισμοί στο δημόσιο. Με διαγωνισμό; με επετηρίδα; με βάση την προϋπηρεσία; Θα πρέπει λοιπόν να ζητάει διαφανείς τρόπους απόκτησης προϋπηρεσίας;

Η προσωπική μου άποψη πάνω στο θέμα που θίγεις είναι η εξής : Είτε ΑΣΕΠ έχουμε, είτε επετηρίδα όσο δεν ανοίγουν θέσεις στα σχολεία το πρόβλημα θα υπάρχει. Άρα ξεκινάμε από το αίτημα : Μαζικοί διορισμοί
Πώς;
1. Με μείωση των μαθητών ανά τμήμα
2. Με υποχρεωτική 12χρονη φοίτηση
3. Με μείωση του ορίου συνταξιοδότησης
4. Με ξεκαθάρισμα του δημοσίου από τύπους που καπαρώνουν μια θέση και την κάνουν για γραφεία και ισόβιες εκπαιδευτικές άδειες με αποδοχές
Για τους φιλόλογους μπορούμε να συζητήσουμε και άλλες 2 προτάσεις :
1. Το διαχωρισμό του κλάδου
2. Το διορισμό φιλόλογων στις τελευταίες τάξεις του δημοτικού
Και για τα 2 κρατάω κάποιες επιφυλάξεις (ιδιαίτερα για το 2ο)

Από εκεί και πέρα :
Εγώ (προσωπική άποψη)  πιστεύω ότι το πτυχίο θα πρέπει συνδέεται με την αγορά εργασίας. Αλλά πρέπει το πτυχίο να ενισχυθεί για να μπορεί να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις της μαθησιακής διαδικάσίας. Έτσι νομίζω ότι θα ήταν καλό να επαναπροσδιοριστεί ο σχεδιασμός των Πανεπιστημιακών σχολών και να δοθεί έμφαση στα Παιδαγωγικά. Για εμάς που είμαστε απόφοιτοι θα μπορούσαν να υπάρχουν υποχρεωτικά σεμινάρια (με εργασίες κλπ) που δε θα ξεπερνούσαν το 6μηνο (νομίζω κάτι αντίστοιχο ισχύει στην Κύπρο). Αν ισχύσουν αυτά το ΑΣΕΠ μπορεί να αντικατασταθεί από την Επετηρίδα.
Αλλά ξαναλέω ότι το πιο σημαντικό είναι η αύξηση των θέσων διορισμού. Σε διαφορετική περίπτωση : η Επετηρίδα θα καταδικάσει σε ανεργία διαρκείας και το ΑΣΕΠ θα έχει διακοσμητικό χαρακτήρα (δηλαδή απλά θα νομιμοποιεί την ανεργία της πλειοψηφίας)
Τίτλος: Απ: Σύλλογος Αδιόριστων Φιλολόγων
Αποστολή από: mat στις Μάιος 16, 2007, 11:41:34 μμ
Είναι καιρός τώρα που σας παρακολουθώ σχετικά με το σύλλογο αδιόριστων φιλολόγων που θέλετε να φτιάξετε.
Η αλήθεια είναι ότι έχω αρκετά ενοχληθεί από το γεγονός πως το όλο ζήτημα το θεωρείται αποκλειστικά δικό σας. Σήμερα όμως ενοχλήθηκα πολύ περισσότερο από το επιθετικό στυλ της ifilitisvikys και αποφάσισα να μιλήσω. Όχι για να σας "χαϊδέψω" τα αυτιά αλλά γιατι πιστεύω πως οι όποιες αντιρρήσεις μας μπορούν να διατυπωθούν με ένα εποικοδομητικό τρόπο.
Τόσο καιρό που σας διαβάζω είναι αλήθεια ότι μοιάζει να σας ενδιαφέρει μόνο ο δικός σας κλάδος κι αυτό για μένα προσωπικά είναι αρκετά ενοχλητικό και αντισυναδελφικό. Παρόλα αυτά όμως οφείλω να αναγνωρίσω πως είναι απόλυτα θεμιτό και επιτρεπτό να επιδιώκεται έναν καθαρά κλαδικό σύλλογο..
Έπειτα  ακόμη κι αν δεν γίνει ο σύλλογος σας πιστεύω πως είναι μια διαδικασία που κανείς μπορεί να ακούσει και να δει ενδιαφέροντες προτάσεις που τελικά μπορεί να αφορούν όλους όσους θέλουν να εργαστούν στη δημόσια εκπαίδευση. Και το πιο σημαντικό ίσως ότι μπορεί από τις κουβέντες σας να καλλιεργηθεί ένας προβληματισμός και στους υπόλοιπου. Για αυτούς τους λόγους είχα, μέχρι σήμερα πριν να διαβάσω τις προτάσεις του ovidius  αποφασίσει απλά να σας παρακολουθώ για να δω που θα μπορούσε να καταλήξει μια τέτοια κίνηση.
Μετά όμως από αυτά που προτείνει σήμερα ο ovidius  μπαίνω στον πειρασμό να διατυπώσω τις εξής απορίες μου.
Μιλάς για Μαζικούς Διορισμούς  ως ένα στόχο επιτεύξιμο αν μειωθεί καταρχήν ο αριθμός των μαθητών σε κάθε τάξη.
Αλλά:
α) έχεις σκεφτεί πως η μείωση του αριθμού των μαθητών κάθε τάξης είναι μια πολύ πονεμένη ιστορία η οποία, συμβαίνει στις επαρχιακές πόλεις και τα χωριά διότι ο μαθητικός πληθυσμός της χώρα έχει μειωθεί δραματικά? Γνωρίζεις ότι σε αρκετά σχολεία δεν λειτουργούν όλες οι τάξεις του Γυμνασίου και Λυκείου? Ότι κλείνουν σχολειά (δημοτικά, γυμνάσια και λύκεια) και κάποια γλιτώνουν το λουκέτο εξαιτίας των οικονομικών μεταναστών?

β) Αν η 9χρονη υποχρεωτική εκπαίδευση δεν εμπόδισε την μαθητική διαρροή και δεν οδήγησε στην αύξηση της ζήτησης για εκπαιδευτικό προσωπικό γιατί θα επιτύχει η 12χρονη υποχρεωτική?

γ) Καλώς ή κακώς το ασφαλιστικό σύστημα της χώρας έχει φαλίρει. Πόσο εφικτό είναι να ζητούν οι εκπαιδευτικοί μείωση του ορίου συνταξιοδότησης?

δ) μήπως οι τύποι
Παράθεση
που καπαρώνουν μια θέση και την κάνουν για γραφεία και ισόβιες εκπαιδευτικές άδειες με αποδοχές
υφίστανται γιατί υπάρχουν υπεράριθμοι εκπαιδευτικοί και με αυτό τον τρόπο το κράτος καλύπτει τις δικές του αδυναμίες και συντηρεί της πελατειακές του σχέσεις άθικτες?

Και τώρα να διατυπώσω ειδικότερα τις απορίες μου για τις προτάσεις σου σε ότι αφορά στον κλάδο σας:
Παρόλο που λες και εσύ ότι είσαι επιφυλακτικός και προσωπικά για την πρώτη σου πρόταση δεν γνωρίζω και δεν μπορώ να έχω άποψη. Αλλά ελπίζω να μην καταλήξει σε παρόμοια κατάσταση με αυτή μεταξύ των πληροφορικών.

Στη δεύτερη όμως, πρόταση σου θα ήθελα να σταθώ και να σε ρωτήσω αν έχεις σκεφτεί τι θα κάνουν οι φιλόλογοι στις τελευταίες τάξεις του δημοτικού? (Μη μου πεις και συ ότι θα διδάσκουν αρχαία ελληνικά γιατί κάπου το ξαναδιάβασα αυτό και έφριξα. Και όταν το ανέφερα σε γνωστό μου παιδοψυχολόγο ο άνθρωπος τράβαγε τα μαλλιά του. Δεν μπορεί επειδή κάποιοι θέλουμε να λύσουμε το βιοποριστικό μας πρόβλημα να την πληρώσουν τα παιδάκια. Το θέμα το συζήτησα και με συνάδελφό σας φιλόλογο χρόνια στην εκπαίδευση και τράβαγε κι αυτή τα μαλλιά της)
Έχεις σκεφτεί επίσης, ότι κάτι τέτοιο αντιτίθεται στα συμφέροντα χιλιάδων δασκάλων που θα σκεφτούν και δικαίως ότι απειλούνται οι θέσεις τους? Γιατί μέχρι τώρα ίσως να έχουν «καταπιεί» την εισβολή των γυμναστών και των πληροφορικών στα δημοτικά με την εφαρμογή του ολοήμερου αλλά με τι προϋποθέσεις θα δεχθούν τους φιλολόγους?
Αυτά ήθελα να καταθέσω ως δικό μου προβληματισμό σε όσα σας βλέπω να γράφεται τόσο καιρό. :)
Τίτλος: Απ: Σύλλογος Αδιόριστων Φιλολόγων
Αποστολή από: ovidius στις Μάιος 17, 2007, 12:13:28 πμ
mat , αν και δεν ανήκεις στον κλάδο είναι ευπρόσδεκτες οι παρατηρήσεις σου πάνω στο θέμα (όπως και όλων των συναδέλφων φιλολογων και μη ακολουθήσουν).Να μου επιτρέψεις όμως να διαφωνήσω σε αρκετά σημεία :
Παράθεση
Τόσο καιρό που σας διαβάζω είναι αλήθεια ότι μοιάζει να σας ενδιαφέρει μόνο ο δικός σας κλάδος κι αυτό για μένα προσωπικά είναι αρκετά ενοχλητικό και αντισυναδελφικό.
Το να ενδιαφέρεσαι για τον κλάδο σου δε νομίζω ότι είναι αντισυναδελφικό. Άλλωστε οι περισσότεροι κλάδοι έχουν σωματεία (Γυμναστές, Γαλλικοί, Γερμανικοί κλπ) Επίσης θέλω να μου εξηγήσεις γιατί είναι ενοχλητικό και συγκεκριμένα ποιον και γιατί τον ενοχλεί;

Παράθεση
Μιλάς για Μαζικούς Διορισμούς  ως ένα στόχο επιτεύξιμο αν μειωθεί καταρχήν ο αριθμός των μαθητών σε κάθε τάξη.
Αλλά:
α) έχεις σκεφτεί πως η μείωση του αριθμού των μαθητών κάθε τάξης είναι μια πολύ πονεμένη ιστορία η οποία συμβαίνει στις επαρχιακές πόλεις και τα χωριά διότι ο μαθητικός πληθυσμός της χώρα έχει μειωθεί δραματικά? Γνωρίζεται ότι σε αρκετά σχολεία δεν λειτουργούν όλες οι τάξεις του Γυμνασίου και Λυκείου? Ότι κλείνουν σχολειά (δημοτικά, γυμνάσια και λύκεια) και κάποια γλιτώνουν το λουκέτο εξαιτίας των οικονομικών μεταναστών?

Στην επαρχία (στις μικρές πόλεις) υπάρχουν σχολεία με περισσότερους καθηγητές από μαθητές. Όμως στις πρωτεύουσες νομών, στην Αθήνα, στη Θεσσαλονίκη και στις περισσότερες πρωτεύουσες νησιών ο καθηγητής διδάσκει σε τάξεις που έχουν πάνω από 20 μαθητές. ΄
Το κράτος έχει καθήκον να διατηρήσει πλήρως επανδρομένα τα σχολεία των περιοχών που έχουν έστω και 3 μαθητές στην τάξη και παράλληλα να μειώσει τον αριθμό των μαθητών ανα τάξη όπου χρειάζεται, προκειμένου να συμμορφωθεί και ουσιαστικά με αυτά που λέει η Παιδαγωγική (κι αν δεν κάνω λάθος εξετάζονται από το ΑΣΕΠ και λειτουργούν ως κριτήριο αξιολόγησής μας)

Παράθεση
γ) Καλώς ή κακώς το ασφαλιστικό σύστημα της χώρας έχει φαλίρει πόσο εφικτό είναι να ζητούν οι εκπαιδευτικοί μείωση του ορίου συνταξιοδότησης?

Όχι μόνο οι εκπαιδευτικοί, αλλά όλος ο κόσμος πρέπει να το διεκδικεί. Το ότι το ασφαλιστικό βρίσκεται σε μαύρα χάλια δε σημαίνει ότι θα πρέπει να πάψουμε να διεκδικούμε ανθρώπινη ζωή. Άλλωστε ούτε εγώ ούτε εσύ φταίμε για το κατάντημά του.
Αν κυνηγάς τα δύσκολα και ανέφικτα το πολύ πολύ να σε πουν ρομαντικό, ονειροπαρμένο, κομμουνιστή ή γραφικό
Αν σκύβεις το κεφάλι και ταυτίζεσαι με το σύστημα, πώς σε λένε;

Παράθεση
Στη δεύτερη όμως πρόταση σου θα ήθελα να σταθώ και να σε ρωτήσω αν έχεις σκεφτεί τι θα κάνουν οι φιλόλογοι στις τελευταίες τάξεις του δημοτικού? (Μη μου πεις και συ ότι θα διδάσκουν αρχαία ελληνικά γιατί κάπου το ξαναδιάβασα αυτό και έφριξα. Και όταν το ανέφερα σε γνωστό μου παιδοψυχολόγο ο άνθρωπος τράβαγε τα μαλλιά του. Δεν μπορεί επειδή κάποιοι θέλουμε να λύσουμε το βιοποριστικό μας πρόβλημα να την πληρώσουν τα παιδάκια. Το θέμα το συζήτησα και με συνάδελφό σας φιλόλογο χρόνια στην εκπαίδευση και τράβαγε κι αυτή τα μαλλιά της)

Διατηρώ σοβαρές επιφυλάξεις για το διορισμό φιλόλογων στα δημοτικά. Σε καμία περίπτωση όμως δε θα ήμουν υπέρ του να διδάσκονται Αρχαία. Όπως επίσης διαφωνώ με το να διδάσκονται τόσες ξένες γλώσσες (με τον τρόπο που διδάσκονται) χωρίς τα παιδιά να ξέρουν να γράφουν και να μιλούν καλά καλά τα ελληνικά.

Παράθεση
Έχεις σκεφτεί επίσης, ότι κάτι τέτοιο αντιτίθεται στα συμφέροντα χιλιάδων δασκάλων που θα σκεφτούν και δικαίως ότι απειλούνται οι θέσεις τους? Γιατί μέχρι τώρα ίσως να έχουν «καταπιεί» την εισβολή των γυμναστών και των πληροφορικών στα δημοτικά με την εφαρμογή του ολοήμερου αλλά με τι προϋποθέσεις θα δεχθούν τους φιλολόγους?

Το έχω σκεφτεί και γι'αυτό έχω επιφυλάξεις.
Τίτλος: Απ: Σύλλογος Αδιόριστων Φιλολόγων
Αποστολή από: agg στις Μάιος 17, 2007, 12:38:00 πμ
Για την πρόταση να δουλεύουν φιλόλογοι στα δημοτικά, κάτι αντίστοιχο συμβαίνει στην Κύπρο. Εκεί τους παίρνουν αναπληρωτές στα δημοτικά. Οπότε δεν μπορώ να καταλάβω γιατί οι συνάδελφοι 'τράβαγαν τα μαλλιά τους'; Μήπως επειδή οι ίδιοι ήταν διορισμένοι;
Επίσης, ο κάθε κλάδος έχει δικαίωμα να συσπειρωθεί και να προβάλει διεκδικήσεις. Δεν καταλαβαίνω πού είναι το πρόβλημα και ούτε είδα άλλους να κάνουν ανάλογες προτάσεις. Από την άλλη, οι φιλόλογοι είναι ο κλάδος που υποφέρει περισσότερο τόσα χρόνια λόγω του μεγάλου αριθμού αποφοίτων.
Τίτλος: Απ: Σύλλογος Αδιόριστων Φιλολόγων
Αποστολή από: ifilitisvikys στις Μάιος 17, 2007, 02:08:53 μμ
Εμένα μου έκανε εντύπωση αφενός το ύφος της, αφετέρου το β'πληθυντικό που χρησιμοποίησε (άρα θέτει τον εαυτό της απ'έξω) και τέλος το γεγονός ότι ήταν μόνο μομφές χωρίς να έχει κάτι να πει, κάτι να προτείνει. Το επιθετικό και δεικτικό ύφος καλά θα κάνει να το αφήσει κατά μέρος γιατί δεν νομίζω ότι της κάναμε και τίποτα.

Κι επειδή μάλλον θέτει και τον εαυτό της απέξω από το εργασιακό κατεστημένο των φροντιστηρίων, καλά θα κάνει, επίσης, να είναι περισσότερο ευγενική με εκείνους που βγάζουν το λαρύγγι τους για 5-6 ευρώ.
Το β' πληθυντικό γενικά μου έκατσε "κάπως"... Αν είσαι κοπέλα μου με τον α' ή β' τρόπο "βολεμένη" τότε γιατί εξάπτεσαι με μας που πάμε να κάνουμε σύλλογο;;;

Είδες που πήρε φωτιά το φόρουμ? Χαίρομαι που βλέπω αντιδράσεις. Δεν θέτω τον εαυτό μου απέναντι. Μπαίνω μέρες στο φόρουμ και βλέπω ομφαλοσκόπηση και υπνηλία. Χαίρομαι που έστω και με αυτό τον τρόπο κάποια πληκτρολόγια άναψαν. Και όχι, δεν θέτω τον εαυτό μου έξω από κανένα εργασιακό κατεστημένο. Κι ούτε βολεμένη είμαι. Αν ήμουν δεν θα καθόμουν να μπαίνω στα φόρουμ για νέα του ΑΣΕΠ. Θα έκανα εκδρομούλες με τα φράγκα που  βγάζω...
Τίτλος: Απ: Σύλλογος Αδιόριστων Φιλολόγων
Αποστολή από: eleftheria στις Μάιος 17, 2007, 02:50:57 μμ
ο ΑΣΕΠ φαίνεται ότι θα καθιερώσει μία επιπλέον εξέταση, το τεστ δεξιοτήτων -χωρίς να αντικαθιστά αυτό κάποια άλλη πτυχή του διαγωνισμού. Θεωρώ ότι πρέπει να είμαστε αντίθετοι σ' αυτό το νέο τεστ (όσο εύκολα κι αν διαρρέεται ότι θα είναι τα θέματά του): έλεος, όχι άλλες εξετάσεις.


Πληροφοριακά να πω, ότι το τεστ δεξιοτήτων δεν είναι καθόλου εύκολο. Έκανα ένα από περιέργεια και ήταν σκέτη απογοήτευση...
Τίτλος: Απ: Σύλλογος Αδιόριστων Φιλολόγων
Αποστολή από: VICA στις Μάιος 17, 2007, 03:05:46 μμ
Ο υποτιμητικός θυμός των λέξεων "ομφαλοσκόπηση" και "υπνηλία" δυσχεραίνει -έως ακυρώνει- την όποια(υπαρκτή) σχετική συμφωνία...Αυτόκλητοι τιμητές όλων λοιπόν;  Δεκτό ως ελεύθερη επιλογή...Ενδιαφέρον θα ήταν, όμως, να γνωστοποιηθεί και το ζητούμενο της επιλογής εκτός από τη χαρά για την "εγρήγορση"(ή μάλλον  την "οριακή έξοδο από την ύπνωση") στην οποία τεθήκαμε όλοι...    
Τίτλος: Απ: Σύλλογος Αδιόριστων Φιλολόγων
Αποστολή από: Syllas στις Μάιος 17, 2007, 04:23:49 μμ
Πιστεύω ότι το σημαντικότερο αίτημα ενός συλλόγου αδιορίστων είτε φιλολόγων είτε όλων των κλάδων θα έπρεπε να είναι το ολοήμερο γυμνάσιο γιατί: 1) ο θεσμός έχει πετύχει στο Δημοτικό 2) θα ανοίξει πραγματικά τον κλάδο τον φιλολόγων και άλλων με πολύ περισσότερες θέσεις εργασίας απ' ότι θα έδινε οποιαδήποτε άλλη λύση 3) ένα ολοήμερο Γυμνάσιο θα προσφέρει πολύ περισσότερα σε έναν μαθητή από αυτά που προσφέρει το ολοήμερο Δημοτικό. Επίσης μαζί με αυτό πιστεύω απόλυτα και στη διεκδίκηση της μείωσης του αριθμού μαθητών στην τάξη. Όσο για τους φιλολόγους σε Δημοτικά νομίζω ότι ένας παιδαγωγικά καταρτισμένος και καλός φιλόλογος καλύτερα θα δίδασκε γλώσσα και ιστορία στην 6η Δημοτικού, αλλά έχω και εγώ τις επιφυλάξεις μου για το ότι θα θιγούν τα δικαιώματα των δασκάλων. Για τον διαχωρισμό του κλάδου, Ovidius, μπορείς να παραθέσεις τα επιχειρήματα, νομίζω παλιά σε άλλο τόπικ οι περισσότεροι είχατε εκφραστεί κατά αυτής της λύσης. Τέλος, για σένα IfilitisVikys, επειδή θεωρείς πιο σημαντικό να ασχολούμαστε με το πότε θα βγούν τα αποτελέσματα και επειδή εμείς εδώ δεν ασχολούμαστε με αυτό όσο θα ήθελες εσύ, σύντομα θα βγούν και μετά αν περάσεις κοιμήσου ήσυχα τον ύπνο που εμείς κοιμόμαστε, αν δεν περάσεις περίμενε τα επόμενα αποτελέσματα, σύντομα θα έρθουν και αυτά. Καλά που μας ξύπνησες και εκεί που ήμασταν 30 του διαδικτύου, τώρα θα γίνουμε 1013. 
Τίτλος: Απ: Σύλλογος Αδιόριστων Φιλολόγων
Αποστολή από: Λουλου στις Μάιος 17, 2007, 04:45:47 μμ
Γιατι βρε παιδια δεν φωναζουμε και για την αναθεση μαθηματων οπως η ιστορια σε καθηγητες αγγλικης φιλολογιας?Να δειτε εκει ασχετοσυνη,η κορη μιας φιλης μου εχει στην ιστορια μια τετοια καθηγητρια που ουτε μια στοιχειωδη αναγνωση δεν κανει στο βιβλιο πριν μπει στην ταξη.Να διδαξω στα παιδια της ΣΤ δημοτικου νεα και ιστορια δεν το βλεπω καθολου παραλλογο και οχι τουλαχιστον πιο παραλλογο απο το να διδασκει ο καθηγητης των αγγλικων την ιστορια.Σημερα στο Ρεθυμνο συναντηθηκαμε με τον συναδελφοNikop και ειχαμε μια ενδιαφερουσα συζητηση για την δημιουργια συλλογου ,πιστευω οτι θα ειμαστε ετοιμοι εδω για μια μαζικη ανοδο στην Αθηνα τον Ιουνιο ,φυσικα μετα τα αναμενομενα αποτελεσματα.Επισης μαθατε οτι δικαιωθηκαν οι δυο συναδελφοι για την αρνητικη βαθμολογια στις ερωτησεις πολλαπλης?Η γνωμη μου ειναι οτι αν υπηρχε τοτε συλλογος και εκανε προσφυγη ομαδικα ,τωρα θα διοριζονταν και αλλοι πολλοι συναδελφοι ,διοτι θα κερδιζαν με αυτον τον τροπο μορια.
Τίτλος: Απ: Σύλλογος Αδιόριστων Φιλολόγων
Αποστολή από: mat στις Μάιος 17, 2007, 06:44:02 μμ
Οvidius καλησπέρα.
Νομίζω ήμουν ξεκάθαρη ότι εγώ προσωπικά αισθάνθηκα ενοχλημένη. Ωστόσο, είπα ότι είναι απόλυτα θεμιτό να ενδιαφέρεται κανείς για τον κλάδο του. Σε ότι αφορά το γιατί, και πάλι ο λόγος που ενοχλήθηκα οφείλεται σε μια καθαρά προσωπική εκτίμηση του τρόπου που βλέπω τα πράγματα σχετικά με τους εκπαιδευτικούς, το πώς και πόσοι διορίζονται.
Προσωπικά λοιπόν θεωρώ πως τα ζητήματα για τα οποία θέλετε να ασχοληθείτε ως σύλλογος αδιόριστων φιλολόγων δεν αφορούν μόνο τον κλάδο σας. Ακόμη πιστεύω πως τα ζητήματα που αφορούν στην εκπαίδευση και τους εκπαιδευτικούς απαιτούν μια πιο ολιστική αντιμετώπιση που ξεπερνά τα όρια που θέτει η όποια συντεχνιακή και κλαδική οπτική. Άποψή μου είναι (χωρίς να σημαίνει ότι είναι και σωστή) πως όταν οι εκπαιδευτικοί, ή έστω οι υποψήφιοι εκπαιδευτικοί χωρίζονται σε υπό-ομάδες ελλοχεύει ο κίνδυνος της «φαγωμάρας» μεταξύ μας η οποία κάθε άλλο παρά προωθεί τα συμφέροντά μας ως σύνολο.
Ελπίζω να σε κάλυψα ως προς το ποιος και γιατί ενοχλήθηκε.

Α) Τώρα σε ότι αφορά το ζήτημα της μείωσης του μαθητικού πληθυσμού στα γυμνάσια και λύκεια νομίζω ότι μάλλον δεν θέλουμε να το δούμε. Σαφώς και το κράτος οφείλει να επανδρώνει πλήρως τα σχολεία με όλες τις ειδικότητες και να διατηρεί τον αριθμό των μαθητών κάθε τάξης σε επίπεδα τέτοια που προσδιορίζουν οι σύγχρονες παιδαγωγικές θεωρίες και πρακτικές. Αυτό όμως που επιμένω και πρέπει ώριμα να σταθούμε απέναντί του, είναι ότι σε μερικά χρόνια το πρόβλημα θα είναι πολύ πιο σοβαρό και με σοβαρές επιπτώσεις και στον αριθμό των εκπαιδευτικών που θα απασχολούνται στην δημόσια εκπαίδευση. Και υποψιάζομαι, μιας και δεν έχουμε ακριβή στοιχεία για το πόσους εκπαιδευτικούς χρειαζόμαστε, ότι ήδη ως κοινωνία και κράτος κλείνουμε τα μάτια  μπροστά σε αυτό το πρόβλημα διότι δεν είμαστε διατεθειμένοι να διαταράξουμε τη βολή μας και τις πελατειακές μας σχέσεις.
Β) Σίγουρα ούτε εγώ ούτε εσύ, ούτε κανείς μας ως μονάδα φταίει για το πώς έχει καταντήσει το ασφαλιστικό. Όπως επίσης δεν λέω να σταματήσουμε να διεκδικούμε ανθρώπινη ζωή ή να ταυτιστούμε με το σύστημα. Απλά λέω πώς  πρέπει να ζητάμε λαμβάνοντας υπόψη μας τα πραγματικά δεδομένα κι όχι απλώς να ζητάμε για να ζητάμε.

Τέλος, επειδή πιστεύω πως είναι πια καιρός εμείς οι ίδιοι να δούμε τα πράγματα από μια απόσταση και να τα αντιμετωπίσουμε όπως μας αξίζει. (Γιατί μας αξίζει μια καλύτερη αντιμετώπιση καταρχήν από εμάς τους ίδιους). Πρέπει επιτέλους πρώτα από όλα να σκεφτούμε σοβαρά τι είδους εκπαίδευση θέλουμε. Στο αίτημα το πτυχίο να συνδεθεί με την αγορά εργασίας θα ήθελα να σας θέσω ένα ερώτημα. Ας υποθέσουμε ότι ως κράτος και ως κοινωνία λειτουργούσαμε με ένα τρόπο ορθολογικό και κατέγραφε τις ανάγκες της και κατέληγε στο πόσους χρειάζεται από κάθε ειδικότητα. Αποφασίζαμε δηλαδή, ότι κάθε χρόνο δεν χρειαζόμαστε παρά μερικές εκατοντάδες φιλολόγους, μαθηματικούς, κοινωνιολόγους κτλ πράγμα που θα σήμαινε πως δεν θα ήταν δυνατόν να διοριστούν στη δημόσια εκπαίδευση όλοι οι πτυχιούχοι φιλόλογοι, μαθηματικοί, πληροφορικοί κτλ (σενάριο που δεν είναι επιστημονικής φαντασίας αλλά πραγματικό παρόλο που λείπουν τα εμπειρικά στοιχεία για την τεκμηρίωσή του).
Ποια νομίζετε ότι θα έπρεπε να ήταν η τακτική μας? Θα έπρεπε να μειωθεί ο αριθμός αυτών που σπουδάζουν?
Ή να συνειδητοποιήσουμε ότι πρέπει όλοι όσοι το επιθυμούν να σπουδάζουν αυτό που θέλουν ανεξάρτητα από το επάγγελμα που θα ασκήσουν στο μέλλον?
Τα ερωτήματα που βάζω όσο κι αν μοιάζουν γενικά είναι όμως, νομίζω κρίσιμα για τις όποιες προτάσεις θέλετε να διατυπώσετε ως σύλλογος αδιόριστων φιλολόγων και σε τελική ανάλυση μας αφορούν όλους.
Τίτλος: Απ: Σύλλογος Αδιόριστων Φιλολόγων
Αποστολή από: eleftheria στις Μάιος 25, 2007, 11:28:24 πμ
Θεωρώ πως η δημιουργία συλλόγου είναι κάτι παραπάνω κι από αναγκαία. Στην προσπάθειά μου να γνωστοποιήσω αυτή μας την κίνηση και σε άλλους συναδέλφους στον τόπο μου συνάντησα και αντιρρήσεις του τύπου "κακώς επιδιώκετε διάσπαση του χώρου", κλπ. Είμαι της άποψης πως ναι μεν κάποια προβλήματα είναι κοινά, σίγουρα, όμως, ο κλάδος "χρήζει" ιδιαίτερης κινητοποίησης καθώς υπάρχουν ζητήματα που μας αφορούν αποκλειστικά και που μόνο με την σύσταση ενός ξεχωριστού σωματείου θα μπορούσαν να εισακουστούν προς τα άνω.

Μου γεννάται, όμως, το εύλογο ερώτημα-απορία κι επιτρέψτε μου να το διατυπώσω: έστω ότι δεν καταφέρνουμε να φέρουμε στη συνάντηση πολύ κόσμο κι έτσι τα "ηνία" στην όλη κίνηση αποφασίζουμε να τα κρατήσουμε εμείς, τα 10-15 άτομα, ας πούμε από αυτό το φόρουμ, μαζεύντας επιπλέον και κάποιες υπογραφές, φέρνοντας μέλη, κλπ. Έστω, όμως (λέω εγώ τώρα...) ότι γίνεται το θαύμα και όλοι εμείς είμαστε διοριστέοι (λέμε τώρα...). Απαντήστε μου, λοιπόν, στο εξής ερώτημα. Πώς θα μπορέσουν, θεσμικά κυρίως, διοριστέοι να συστήσουν σύλλογο αδιόριστων ;;;