Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση
Διάφορα θέματα για την εκπαίδευση => Διάφορα Εκπαιδευτικά θέματα => Μήνυμα ξεκίνησε από: bikini στις Δεκεμβρίου 13, 2009, 12:05:21 pm
-
Είμαι εκπαιδευτικός, φιλόλογος σε Γενικό Λύκειο του Αιγάλεω. Στη μέχρι τώρα πορεία μου έκανα και κάνω ό,τι είναι δυνατόν γι' αυτό που ονομάζεται προσπάθεια διαπαιδαγώγησης, εμψύχωσης, προσφοράς στα νέα παιδιά, που αγαπώ ιδιαίτερα και προσπαθώ να κατανοήσω. Καθένας από την πλευρά του δραστηριοποιείται κατά πώς του επιβάλλει η συνείδησή του και η γενικότερη βιοθεωρία του. Έχω αφιερώσει ώρες αμέτρητες "εκτός ωραρίου" προκειμένου να υπηρετήσω αυτό που ονομάζεται εκπαίδευση πολλές φορές σε βάρος της δικής μου οικογένειας και του δικού μου παιδιού.
Ωστόσο, σήμερα, μετά από δεκαεννιά χρόνια στις αίθουσες διδασκαλίας από τα οποία έντεκα σε δημόσιο σχολείο-μετά από εξετάσεις...;;;- αισθάνομαι ως αντικείμενο και όχι υποκείμενο λιθοβολισμού από πάμπολλες πλευρές. Το Υπουργείο Παιδείας θέλει να με αξιολογήσει, εφιδρώνει στο ενδεχόμενο να κλείσει το σχολείο μου λόγω γρίππης και με θέτει στη δικαιοδοσία του Γραφείου μου προκειμένου να με απασχολήσει...μην τυχόν και χάσει τις εργατοώρες μου άδικα, οι γονείς έμμεσα αλλά σαφώς με περιπαίζουν που η Νομαρχία αποφάσισε την αναστολή των μαθημάτων στο σχολείο μου για εφτά ημέρες εξαιτίας ανωτέρας βίας και τα παιδιά αμέριμνα πίνουν τον καφέ τους και πηγαίνουν στο φροντιστήριό τους. " Έτσι κι αλλιώς και η γρίππη να μην ήταν εμείς θα κάναμε κατάληψη", μου λένε...
Κάθομαι στη γωνιά της σκέψης μου και αναρωτιέμαι τι φταίει. Γιατί για όλα να ευθύνονται οι εκπαιδευτικοί και όχι το κράτος, η κοινωνία γενικά , η οικογένεια και γενικότερα το μοντέλο εργασίας στο οποίο μας έχουν εγκλωβίσει. Αισθάνομαι ως εξιλαστήριο θύμα και -λυπάμαι που θα το πω- αρχίζω να μετανιώνω για όλα αυτά που αυθόρμητα έδωσα ολόψυχα τόσα χρόνια. Σταματήστε να "πυροβολείτε" μόνο τους εκπαιδευτικούς, αντιμετωπίζουν και αυτοί προβλήματα παλεύοντας με τα πενιχρά μέσα που τους παρέχονται και με τα κακώς κείμενα της κοινωνίας να βοηθήσουν νέους ανθρώπους. Ενεργοποιηθείτε όλοι και κυρίως προβληματιστείτε... Γιατί ακόμα και αν δεν έκλεινε το σχολείο λόγω γρίππης εμείς θα κάναμε κατάληψη; Γιατί;
Δεν ισχυρίζομαι ότι όλοι οι λειτουργοί της δημόσιας εκπαίδευσης επιτελούν το έργο τους άψογα. Όμως προκαλώ τον οποιονδήποτε επικριτή να βρεθεί έστω και για μια εβδομάδα στη θέση τους, να κατανοήσει τη δυσκολία του έργου τους και μετά να πετροβολήσει. Ξέρουμε σ' αυτή τη Χώρα να κατακρίνουμε τον εύκολο στόχο πάντα και να μη βλέπουμε το δάσος συνολικά. Θλίβομαι πραγματικά και περνάει από το μυαλό μου "να τα παρατήσω". Γιατί και αυτό το τελευταίο απόθεμα που διαθέτω μου το αμαυρώνουν "οι εκπρόσωποι" κάποιων κομμάτων που έξω από το σχολείο στο οποίο υπηρετώ, ημέρα κατάληψης, έρχονται για να αναστατώσουν ακόμα περισσότερο τα μπερδεμένα και αβέβαιου μέλλοντος παιδιά μας. Ντροπή. Τι άλλο μπορώ να πω. Μόνο μην πυροβολείτε τον πιανίστα...
Ζολινδάκη Σταυρούλα
Φιλόλογος
http://www.alfavita.gr/ank_b/ank13_12_9_949.php
-
Με την ιδιότητα του γονέα, θα σας παρακαλούσα θερμά να συνεχίσετε να αγωνίζεστε. Διότι εμείς βασιζόμαστε σε εκπαιδευτικούς που έχουν τη δική σας ευσυνειδησία και τη δική σας ποιότητα. Το κακό είναι, ότι συνήθως ακούγονται τα αρνητικά και σπανίως επιβραβεύονται οι εκπαιδευτικοί που ασκούν το επάγγελμά τους με ευσυνειδησία.
Είναι λίγοι οι γονείς που έχουν επίγνωση της κατάστασης που περιγράφετε. Από τη μια, αρκετοί δεν ενδιαφέρονται να μάθουν και δεν ερευνούν, και από την άλλη, είναι σπάνιες οι περιπτώσεις όπου προσφέρεται αυτή η ενημέρωση ανοικτά στους γονείς, ώστε έστω και αυτοί οι λίγοι (αρχικά) γονείς που το επιθυμούν, να ενωθούν με τους εκπαιδευτικούς και τις διευθύνσεις των σχολείων με κοινό "μαθητοκεντρικό" σκοπό. Δε θα ενωθούν για την επιθυμία μερικών να κλείσουν νωρίτερα τα σχολεία πριν τις εορτές για να "χαλαρώσουν", (όπως δυστυχώς, διαβάζω σε αυτό το φόρουμ, αλλά ευτυχώς από ελάχιστους), ούτε με την αύξηση των μισθών (γιατί αντιμετωπίζουν παρόμοια προβλήματα στο δικό τους τομέα εργασίας), αλλά πιστεύω ότι οι γονείς αυτοί που πραγματικά πιστεύουν σε ένα καλύτερο εκπαιδευτικό σύστημα το οποίο θα δώσει τα απαραίτητα εφόδια στους εκπαιδευτικούς να ασκήσουν το επάγγελμά τους σωστά, με την άμεση και σωστή ενημέρωση και καθοδήγηση, θα κάνουν ό,τι μπορούν να πιέσουν κάποιες καταστάσεις προς τη βελτίωση, κι ας μην υπάρχει η συνεισφορά του κράτους.
Είναι πραγματικά ντροπή η κατάσταση που περιγράφετε και υπάρχουν αρκετοί γονείς που έχουν την ίδια σοβαρή ανησυχία με σας για το υπάρχον σύστημα και αισθάνονται ανήμποροι να βοηθήσουν.
Οπως υπάρχετε εσείς οι σωστοί εκπαιδευτικοί που εργάζεστε με τις χίλιες ελλείψεις και με ψυχοφθόρο αγώνα, υπάρχουμε κι εμείς οι γονείς που αγωνιούμε και είμαστε διατεθειμένοι να διεκδικήσουμε αυτά που δικαιούνται τα παιδιά μας για μια σωστή εκπαίδευση... Και αν αυτό που επιθυμούν και χρειάζονται οι εκπαιδευτικοί είναι οι πόροι για να εργαστούν πιο σωστά, το ίδιο επιθυμούμε κι εμείς.
Εμείς, δεν γνωρίζουμε ποια είναι η σωστή εκπαίδευση και πώς θα έπρεπε να είναι το σύστημα. Αυτό το γνωρίζετε εσείς από την πρακτική σας εμπειρία και περιμένουμε από σας να μας πείτε με ποιον ουσιαστικό τρόπο θα μπορούσαμε να συμβάλλουμε.
'Οπως δεν φαίνονται προς τα έξω, στο ευρύ κοινό, οι εκπαιδευτικοί εκείνοι που πραγματικά πασχίζουν μέσα από αντίξοες συνθήκες για να προσφέρουν το καλύτερο που μπορούν στους μαθητές που έχουν γαλουχηθεί σε ένα λανθασμένο σύστημα και ανάλογα συμπεριφέρονται, το ίδιο υπάρχουν και οι γονείς που προβληματίζονται σοβαρά και δεν ξέρουν πώς να βοηθήσουν.
-
Να και μια άποψη που δε στέλνει συλλήβδην τους εκπαιδευτικούς... στο πυρ το εξώτερον! Να έισαι καλά dtsaki :) Πίστεψέ με ότι, όσα εμπόδια και αν μας βάλουν οι καρεκλοκένταυροι, εμείς θα προσπαθούμε πάντα να τα υπερπηδήσουμε. Γιατί τα παιδιά αξίζουν ό,τι καλύτερο! :)
-
Και που να δείτε dstaki,πόσοι είναι οι εκπαιδευτικοί που με θυσίες (απλήρωτοι και ανασφάλιστοι) παλεύουν στο τελευταίο χωριό να κάνουν μάθημα,για να έρθει η κυρία Διαμαντοπούλου να τους πει,ότι με άλλα δεδομένα ανέλαβαν αυτό το έργο και άλλα είναι αυτά που τελικά θα ισχύσουν.
Που να δείτε αυτοί οι εκπαιδευτικοί με τι βάρος μπαίνουν στην τάξη και αναρωτιούνται "τι κάνω εγώ εδώ? γιατί? για ποιον?" και μόλις δουν τους μαθητές τους τα ξεχνάνε όλα και παίρνουν κουράγιο από τα ίδια παιδιά να συνεχίσουν.
Ως πότε όμως η ποιότητα του μαθήματος θα στηρίζεται αποκλειστικά στο δικό μας φιλότιμο όμως?
Σκέφτεστε αυτόν τον εκπαιδευτικό που του ρίχνουν και την ευθύνη όπως προανέφερε η bikini?
-
Δεν πετυχαίνουν οι μαθητές: οι ευθύνες βαραίνουν αποκλειστικά τους καθηγητές.
Πετυχαίνουν οι μαθητές: οι ευθύνες βαραίνουν αποκλειστικά τους ίδιους (πβ. "ας μην διάβαζε το παιδί και θα σου έλεγα εγώ").
Αυτός ο έρμος ο εκπαιδευτικός... Ευλογία και κατάρα μαζί... ::)
-
Γεια σας και πάλι.
Τελικά, όμως, δε βλέπω να ανοίγει κανείς διάλογο εδώ μήπως μέσα από τη συζήτηση γονείς και εκπαιδευτικοί έρθουν σε κοινή κατανόηση της κατάστασης και βρούμε κάποια στιγμή ένα φως στο τούνελ για να αρχίσουμε κάποιες κοινές ενέργειες.
Έχοντας διαβάσει και το άλλο νήμα που πρόσφατα αναρτήθηκε "Σιωπή από όλους...", θα έλεγα ότι κι εγώ κάτω από αυτό το πρίσμα έγραψα εδώ.
Αν δεν ανοίξει μια επικοιδομητική συζήτηση (χωρίς αλληλοκατηγορίες και συνδικαλιστικά μηνύματα) το μόνο που θα καταφέρουμε είναι να διαιωνίσουμε την ίδια κατάσταση και θα.... "βολευόμαστε στη μίζερη σχολική πραγματικότητα"
Σιωπή από όλους...- http://www.alfavita.gr/ank_b/ank15_12_9_930.php
-
Κάνε λοιπόν την αρχή. :)
-
Ευχαρίστως.
Αλλά, για να ξέρουμε κι εμείς οι γονείς από πού να ξεκινήσουμε, θα πρέπει να μας εξηγήσετε πώς το υπάρχον σύστημα σας εμποδίζει να ασκήσετε το λειτούργημά σας. Ποιες είναι ακριβώς οι ελλείψεις και σε ποιο επίπεδο; Υπάρχει έλλειψη χρόνου; Υπάρχει έλλειψη των κατάλληλων εργαλείων; Υπάρχει έλλειψη προσωπικού;
Όλα αυτά μαζί;
Πιο αναλυτικά;
-
Δεν έχω μεγάλη εμπειρία από το χώρο του σχολείου,από αυτά όμως που έχω δει,μπορώ να εντοπίσω κάποια σημεία θεωρώ ότι είναι τροχοπέδι. Ελπίζω μόνο να μην παρεξηγηθώ,γι'αυτό και τονίζω εκ των προτέρων ότι τα όσα θα γράψω αφορούν την πλειοψηφία,τον μέσο όρο.
Δουλεύω ως ωρομίσθιος της πδσ,οπότε ξεκινάω με τα θέματα που αφορούν την περίπτωση των περισσότερων εκπαιδευτικών της πδσ. Η δουλειά μας είναι καλή και την αγαπάμε,αλλά η ουσία είναι ότι νηστικό αρκούδι δεν χορεύει. Μας δίνουν πλέον 8 ευρώ την ώρα κι αυτά όποτε το θυμηθούν.
-
Κατανοώ το εργασιακό πρόβλημα που σχετίζεται με την αμοιβή και τις συνθήκες εργασίας των εκπαιδευτικών, διότι αυτό είναι το θέμα που προβάλλεται κυρίως γενικά και έχουμε λάβει επαρκή ενημέρωση γύρω από αυτό.
Με την ίδια λογική, φανταστείτε τους αστυνομικούς και τις νοσοκόμες που είναι σε κυλιόμενες βάρδιες και δεν έχουν επαρκή επαφή με την οικογένειά τους. Που απειλείται η ζωή τους και η υγεία τους.
Τους πωλητές και τους πολιτικούς μηχανικούς που βρίσκονται μονίμως εκτός έδρας και δεν βλέπουν την οικογένειά τους.
Τους γονείς που ταξιδεύουν με λεωφορεία και τρένα για να είναι στην εργασία τους τα χαράματα και να επιστρέφουν το βράδυ.
Τις εργαζόμενες μητέρες στον ιδιωτικό τομέα που αποφεύγουν να λείπουν από την εργασιά τους λόγω αρρώστιας του παιδιού ή επειδή έκλεισε το σχολείο, διότι απειλούνται με απόλυση ή, στην καλύτερη περίπτωση, με εξαίρεση από κάποια μηδαμινή ετήσια αύξηση μισθού. Που εργάζονται τουλάχιστον 10 ώρες ημερησίως χωρίς αμοιβή για τις υπερωρίες τους, διότι αλλίως κρίνονται ανεπαρκείς για την θέση τους και αντικαθιστώνται. Στην ίδια ψυχολογική κατάσταση υπόκεινται και οι γονείς που καλούνται να είναι αποδοτικοί στην εργασία τους, παρά τα προβλήματά τους.
Περαιτέρω, η ελλειπής λειτουργία των δημόσιων σχολείων προκαλεί αρκετά σοβαρά προβλήματα στο εργασιακό χώρο των γονέων. Οι εργοδότες είναι επιχειρηματίες και δεν τους ενδιαφέρει πώς λειτουργεί το κάθε σχολείο. Και δεν αναφέρομαι απλά στο ωράριο των σχολείων, αλλά στη συχνή διακοπή τους για το χ, ψ λόγο.
Για τον λόγο αυτόν, όπως έθεσα και στο αρχικό μου μήνυμα σε αυτό το νήμα, δεν μπορεί να ανοιχτεί διάλογος μεταξύ γονέων και εκπαιδευτικών (ανάμεσα στους οποίους υπάρχουν και γονείς), πάνω σε αυτό το θέμα, διότι και οι δύο πλευρές έχουν τα ίδια προβλήματα και το δίκιο τους, αλλά υποστήριξη σε αυτό το θέμα δε θα βρεθεί.
Υποστήριξη, θα μπορούσε να βρεθεί σε άλλα θέματα, εξίσου αναγκαία:
Για παράδειγμα:
Έχετε γραμματέα στα σχολεία σας η οποία να απαντά στα τηλέφωνα, να τηρεί τα αρχεία, να βγάζει τις φωτοτυπίες που θέλετε, ή εκτελεί εκπαιδευτικός χρέη γραμματέως;
Έχετε αρκετές καθαρίστριες, ώστε να υπάρχουν οι απαιτούμενες συνθήκες υγιεινής στο σχολείο σας ή απειλείστε με λοιμώξεις;
Έχετε φύλακες και επιστάτες στο σχολείο σας ή εκτελείτε χρέη φύλακα;
Έχετε τα εργαλεία που πιστεύετε ότι χρειάζεστε για να αποδώσετε καλύτερα το μάθημα ή εργάζεστε με ελάχιστους πόρους;
Αισθάνεστε ανήμποροι, λόγω κάποιων ελλείψεων, να βοηθήσετε παιδιά με μαθησιακές δυσκολίες ή με δυσκολίες στη γλώσσα;
Έχετε σκεφθεί λύσεις, αλλά σας λείπει η υποστήριξη να τις υλοποιήσετε;
Παρέχεται από τους αρμόδιους φορείς η χρηματική υποστήριξη που οφείλει να δώσει;
Σε αυτά τα θέματα, προσωπικά, γνωρίζω αρκετούς γονείς που είναι διατεθειμένοι να σας στηρίξουν και να πιέσουν καταστάσεις και να διαμαρτυρυθούν, ώστε εσείς, έστω και κάτω από το υπάρχον καθεστώς αμοιβής και εργασίας σας, να μπορέσετε να ανακουφιστείτε από θέματα τα οποία δεν θα έπρεπε να σας επιβαρύνουν και να εστιαστείτε καθάρα στο επάγγελμά σας.
-
Πολλά είναι, όντως, και αδιαμφισβήτητα τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ένας εκπαιδευτικός.
Δυστυχώς ή ευτυχώς, όμως, προβλήματα δεν αντιμετωπίζει μόνο αυτός, αλλά ο κάθε εργαζόμενος. Ο ελεύθερος επαγγελματίας, π.χ., ή ο έμπορος έχει λύσει όλα τα προβλήματα περί της δουλειάς του;
Τα χρήματα δεν επαρκούν για κανέναν, είτε αυτός είναι δημόσιος υπάλληλος (μέσα σε αυτούς και ο εκπαιδευτικός) είτε ιδιωτικός, είτε είναι έμπορος είτε συνταξιούχος. Οι ανάγκες συνεχώς αυξάνονται και το χρήμα ευτελίζεται...
Θεωρώ, επομένως, πως ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα με το οποίο έρχεται καθημερινά σε επαφή ο εκαπιδευτικός είναι ο ελάχιστος χρόνος διδασκαλίας που είναι αντιστρόφως ανάλογος με την τεράστια ύλη που πρέπει να διδαχτεί. Μονίμως και παντού (φροντιστήριο, ιδιαίτερο, σχολείο) τρέχει ο φουκαράς να διδάξει ό,τι το Υπουργείο του επιβάλλει. Τα παιδιά είναι δεδομένο πως δεν αφομοιώνουν ό,τι διδάσκονται, αλλά απλώς αναμασούν τις σελίδες των βιβλίων, "παπαγαλίζουν" και διαβάζουν χωρίς να κατανοούν.
Σε συνδυασμό με το ότι ποτέ ο εκπαιδευτικός δεν είναι ευχαριστημένος με την απόδοση των μαθητών του, πολλές φορές, δυστυχώς, μετατρέπεται σε εκείνο τον εκπαιδευτικό που κοροϊδεύουμε...
-
Συμφωνώ απόλυτα για τον ελάχιστο χρόνο που έχει ο εκπαιδευτικός να διδάξει όπως πρέπει ώστε να ανταποκριθεί το μάθημά του στο επίπεδο των πανελληνίων.
Πιστεύω ότι το Α και το Ω στην αναβάθμιση του σχολείου είναι να μην χάνονται διδακτικές ώρες. Αυτή είναι η αρχή για να αποκτήσει το σχολείο αξία.
Σε συζητήσεις μου με τα παιδιά, μου λένε ότι εντάξει καλοί είναι οι καθηγητές αλλά πάμε φροντιστήριο για το κάτι παραπάνω που στο σχολείο δεν γίνεται λόγω έλλειψης χρόνου.
Για συγκρίνετε το σχολείο και το φροντιστήριο όσον αφορά το κομμάτι των διδακτικών ωρών που γίνονται στο ένα και στο άλλο. Για σκεφτείτε πόσες διδακτικές ώρες χάνονται στο σχολείο που δεν χάνονται όμως στο φροντιστήριο, για εκδρομές, διακοπές Χριστουγέννων-Πάσχα, καταλήψεις, συνελεύσεις καθηγητών-μαθητών, σχολικές εορτές, ομιλίες, εκδηλώσεις, εκλογές καθηγητών-μαθητών, ομιλίες από συνδικαλιστές που γίνονται εις βάρος διδακτικών ωρών κλπ
(παρατήρηση: δεν θεωρώ άσκοπες τις εκδρομές, τις συνελεύσεις, τις εκλογές, τις ομιλίες των συνδικαλιστών. Είμαι αντίθετος στο να γίνονται αυτά εις βάρος των διδακτικών ωρών και να περνάει το μήνυμα στην κοινωνία άντε πάλι δεν έγινε μάθημα σήμερα.)
Και ας προσθέσουμε στα παραπάνω το γεγονός ότι τα σχολεία "ξεκινάνε" (προσπαθούν τουλάχιστον!) την λειτουργία τους μέσα Σεπτέμβρη με 1000 προβλήματα και ελλείψεις καθηγητών κάθε χρόνο. Φτάνουμε Νοέμβρη για να πούμε ότι το σχολείο λειτουργεί κανονικά. Τα φροντιστήρια ξεκινάνε κανονικότατα από... 1η Ιουλίου!!!!
Φέτος είχαμε και τον ιό της γρίπης ο οποίος κατά παράδοξο τρόπο χτύπησε μόνο την δημόσια εκπαίδευση και όχι την ιδιωτική (έκλεισε κανένα φροντιστήριο;). Επικίνδυνος αλλά και έξυπνος ο ιός!!
Η λίστα είναι ατελείωτη. Πέρυσι κατεγραφα σε μια λίστα κάθε φορά που χανόταν μάθημα, την ημερομηνία που χάθηκε, την αιτιολογία, και πόσες ώρες και από ποιό μάθημα χάθηκαν.
Ο αριθμός κόντευε να γίνει τριψήφιος! Πως λοιπόν ένα παιδί να στηριχθεί στο σχολείο του και μόνο για να ανταπεξέλθει στις πανελλήνιες, όταν το φροντιστήριο του παρέχει τον διπλάσιο χρόνο προετοιμασίας;
Όσο και αν εξοπλιστεί ένα σχολείο (laptops, ωραίες αίθουσες, σύγχρονα βιβλία κλπ), όσο χάνονται ώρες δεν πρόκειται ποτέ να ορθοποδήσει και οι μαθητές θα έχουν πάντα το φροντιστήριο ως τον κύριο φορέα που νοιάζεται για αυτά.
Η απορία μου όμως είναι η εξής: γιατί τα παιδιά το δέχονται και δεν διαμαρτύρονται να ακολουθούν τους κανόνες των φροντιστηρίων (να ξεκινάνε από Ιούλιο την προετοιμασία, να μην κλείνουν στις γιορτές, να μην χάνεται ουτε μια ώρα άσκοπα, τα διαγωνίσματα να γίνονται Σάββατα κλπ), ενώ αν οι ίδιοι κανόνες τολμήσουν να εφαρμοστούν και στη δημόσια εκπαίδευση τότε θα υπάρχει τεράστια αντίδραση;
Πως το δέχονται εκεί που πληρώνουν οι οικογένειες τεράστια ποσά, και δεν το δέχονται όταν αυτό μπορεί να παρασχεθεί δωρεαν????
Για φανταστείτε να βγεί το Υπουργείο και να πει ότι τα σχολεία δεν θα κλείνουν τις ημέρες των διακοπών, αλλά θα λειτουργούν όπως και τα φροντιστήρια. Πόλεμος θα γίνει. Θα πέσει η κυβέρνηση.!! Για φανταστείτε να πει το Υπουργείο να πει ότι εκδρομές, εορτές, διαγωνίσματα, συνελεύσεις θα γίνονται μετά τις 2 ή τα Σάββατα όπως γίνεται και στα φροντιστήρια! Χαμός θα γίνει! θα θρηνήσουμε θύματα!
Όμως οι μαθητές γιατί τα δέχονται τα παραπάνω και λένε και ευχαριστώ όταν αυτά εφαρμόζονται από τα φροντιστήρια όπου πληρώνουν κιόλας?
Και ένα τελευταίο σχόλιο για το "να αγωνίζομαι ή όχι", θα αναφέρω μια φράση που μου είπε ένα.. γεροντάκι συνταξιούχος πλέον καθηγητής δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης:
"Θα είσαι επιτυχημένος εκπαιδευτικός όταν θα έχεις δώσει την ψυχή σου μέσα στην τάξη και δεν θα έχεις εισπράξει απολύτως τίποτα πισω....Συνέχισε να αγωνίζεσαι λοιπόν!"
-
εγώ πάντως θα αγωνίζομαι!!!!! και με χαμόγελο!!!! :)
-
Killbill, διαβάζω και γνέφω το κεφάλι μου σε αναγνώριση όλων όσων γράφετε.
Θα ήθελα αλήθεια να μάθω τη γνώμη των εκπαιδευτικών:
Θα δεχόσασταν να επεκταθεί το σχολικό ωράριο (με αναλογική αύξηση της αμοιβής) ώστε να έχετε το χρόνο που χρειάζεστε για να ασκήσετε περισσότερο αποτελεσματικά το λειτούργημά σας;
-
Έχω συζητήσει κατ΄επανάληψη με τους μαθητές μου για το αν είναι ευχαριστημένοι γενικα με τη μαθητική ζωή τους.
Τους πρότεινα το εξής σύστημα, το οποίο δεν είναι κάτι που επινόησα εγώ, αλλά κάτι που εφαρμόζεται στις περισσότερες ευρωπαικές χωρες:
1) Να κάθονται στο σχολείο μέχρι τις 4 το απόγευμα.
2) Στο σχολείο να γίνεται τόσο η παράδοση του μαθήματος από τους καθηγητές όσο και η μελέτη. Δηλαδή τις ασκήσεις για την επόμενη ημέρα οι μαθητές θα τις δουλεύουν μέσα στο σχολείο με την βοήθεια των καθηγητών τους (μπορεί να είναι οι ίδιοι ή άλλο προσωπικό όπως είναι η ενισχυτική διδασκαλία).
3) Θα υπάρχει και ένα μικρό διάλλειμα για φαγητό σε ειδικούς χώρους όπως οι φοιτητικές λέσχες στο πανεπιστήμιο.
3) Στις 4 το σχολείο θα τελειώνει. Οι μαθητές θα αφήνουν όλα τους τα βιβλία σε ντουλαπάκια στο σχολείο και θα πηγαίνουν σπίτι να ξεκουραστούν και να ασχοληθούν με hobbies πχ αθλητισμό, μουσική κλπ
Δεν θα κουβαλάνε βιβλία σπίτι! Το διάβασμα θα τελειώνει στις 4, και θα κλειδώνει εκεί το θέμα.
Σας πληροφορώ ότι ομόφωνα το δέχτηκαν κάτι τέτοιο! Είδαν έτσι την ζωή τους να αποκτά νέα ενδιαφέροντα.
Ε βέβαια, σημερα τελειώνουν το σχολείο και αρχίζουν νέο σχολείο (τα φροντιστήρια) μέχρι τις 10 το βράδυ. Δηλαδή από το πρωι μέχρι το βράδυ διαβάσματα. Απαράδεκτο!
Φυσικά και είμαι σύμφωνος να δουλεύω μέχρι τις 4 το απόγευμα με καποια αύξηση του μισθού. Όπως προανέφερα μπορεί να υπάρξει και νέο προσωπικό για αυτό, αν κάποιος δεν επιθυμεί το εκτενές ωράριο εργασίας.
-
AMHN ΚΑΙ ΠΟΤΕ!!!
Προσωπικά, και μέσω των επαφών που έτυχε να έχω με τα εκπαιδευτικά συστήματα της Γερμανίας και της Σουηδίας (από την πλευρά των καθηγητών), αυτό είναι το προσωπικό μου όνειρο: ένα σχολείο που ΘΑ ΑΠΑΙΤΕΙ την παρουσία μου μέχρι τις 4, ΘΑ ΑΠΑΙΤΕΙ την πλήρη και εξ ολοκλήρου ενασχόλησή μου με τις ανάγκες των παιδιών (είτε αυτό λέγεται πρόσθετη, είτε ενισχυτική, είτε πολιτιστικό πρόγραμμα, είτε συνέλευση εργασίας είτε κι εγώ δεν ξέρω τι άλλο) και θα με αμοίβει αναλόγως. Και, κυρίως, θα μου δίνει χρόνο αντίστοιχο με τις απαιτήσεις του, ώστε ν' αναπτύξω τη διδασκαλία μου όπως και όσο χρειάζεται!
Αυτό όμως δεν μπορεί να γίνει όσο
α) έχω διαγώνισμα την 6η ώρα και τα παιδιά αρνούνται να παραμέινουν στην τάξη έστω και 5 λεπτά μετά το κουδούνι και παρατάνε τα γραπτά τους κυριολεκτικά στη μέση και φεύγουν τρέχοντας γιατί...έχουν φροντιστήριο και δεν θα προλάβουν (και να υπενθυμίσω ότι κανονικά το σχολείο έχει 7ωρη λειτουργία έτσι;)
και
β) όσο εγώ αμοίβομαι λιγότερο από τον "κατώτερο βοηθητικό υπάλληλο του Υπουργείου Οικονομικών" (όχι δικά μου λόγια, αλλά της ίδιας της Υπουργού Παιδείας, σημερινά και φρέσκα-φρέσκα).
Και φυσικά όσο το σχολείο δεν έχει τις ανάλογες υποδομές, όσο δεν υπάρχει κανενός απολύτως είδους αξιολόγηση οπότε εγώ που κάνω καλά τη δουλειά μου - για παράδειγμα - είμαι ακριβώς στην ίδια μοίρα με το διπλανό συνάδελφο-λαμόγιο που...παρακινεί τα παιδιά να "αρρωστήσουν" γιατί "θέλουμε αλλο ένα "κρούσμα" γρίπης για να κλείσουμε" και "να μην είναι ηλίθια, θα είμαστε το μόνο σχολείο που θα μείνει ανοιχτό στο τέλος..".....
-
Killbill ,
επειδή όσα θίγεις πραγματικά είναι πολύ εύστοχα και με απασχολούν καθε μέρα καθώς, έχοντας αναλάβει αρκετά μαθήματα κατεύθυνσης στο σχολείο, έρχομαι καθημερινά αντιμέτωπος με τέτοια φαινόμενα, παρά το γεγονός ότι τα παιδιά είναι πολύ ευχαριστημένα από τη δουλειά μου - ή έτσι τουλάχιστον λένε, δεν έχουν όμως και λόγο να μην είναι.... Δηλαδή παρόλα αυτά εξακολουθούν να με "ακυρώνουν" κι εμένα και τη δουλειά μου. Εσύ λοιπόν, που το αποδίδιες αυτό; τι λέει η εμπειρία σου ή οι συζητήσεις σου με τα παιδιά; και πως απαντάς ο ίδιος το ερώτημα που θέτεις - δηλαδή τελικά, γιατί τα παιδιά δεν τολμούν να φέρουν αντίρρηση στα φρονιστήρια και λένε κι ευχαριστώ, όταν εμένα μου γκρινιάζουν εάν τους ανακοινώσω τεστ στην ενότητα της ημέρας για την επόμενη φορά;
-
Έχω συζητήσει κατ΄επανάληψη με τους μαθητές μου για το αν είναι ευχαριστημένοι γενικα με τη μαθητική ζωή τους.
Τους πρότεινα το εξής σύστημα, το οποίο δεν είναι κάτι που επινόησα εγώ, αλλά κάτι που εφαρμόζεται στις περισσότερες ευρωπαικές χωρες:
1) Να κάθονται στο σχολείο μέχρι τις 4 το απόγευμα.
2) Στο σχολείο να γίνεται τόσο η παράδοση του μαθήματος από τους καθηγητές όσο και η μελέτη. Δηλαδή τις ασκήσεις για την επόμενη ημέρα οι μαθητές θα τις δουλεύουν μέσα στο σχολείο με την βοήθεια των καθηγητών τους (μπορεί να είναι οι ίδιοι ή άλλο προσωπικό όπως είναι η ενισχυτική διδασκαλία).
3) Θα υπάρχει και ένα μικρό διάλλειμα για φαγητό σε ειδικούς χώρους όπως οι φοιτητικές λέσχες στο πανεπιστήμιο.
3) Στις 4 το σχολείο θα τελειώνει. Οι μαθητές θα αφήνουν όλα τους τα βιβλία σε ντουλαπάκια στο σχολείο και θα πηγαίνουν σπίτι να ξεκουραστούν και να ασχοληθούν με hobbies πχ αθλητισμό, μουσική κλπ
Δεν θα κουβαλάνε βιβλία σπίτι! Το διάβασμα θα τελειώνει στις 4, και θα κλειδώνει εκεί το θέμα.
Σας πληροφορώ ότι ομόφωνα το δέχτηκαν κάτι τέτοιο! Είδαν έτσι την ζωή τους να αποκτά νέα ενδιαφέροντα.
Ε βέβαια, σημερα τελειώνουν το σχολείο και αρχίζουν νέο σχολείο (τα φροντιστήρια) μέχρι τις 10 το βράδυ. Δηλαδή από το πρωι μέχρι το βράδυ διαβάσματα. Απαράδεκτο!
Φυσικά και είμαι σύμφωνος να δουλεύω μέχρι τις 4 το απόγευμα με καποια αύξηση του μισθού. Όπως προανέφερα μπορεί να υπάρξει και νέο προσωπικό για αυτό, αν κάποιος δεν επιθυμεί το εκτενές ωράριο εργασίας.
http://www.youtube.com/watch?v=0NeSPYsXpRY
http://www.youtube.com/watch?v=x-ND627Hwo0
-
Συμφωνώ απόλυτα με όλες τις παραπάνω απόψεις με μια μικρή προσθήκη. Όσοι έχουμε δουλέψει στον ιδιωτικό χώρο δε φοβόμαστε τη δουλειά, οπότε μακάρι να μέναμε μέχρι τις 4 και τα παιδιά να ολοκλήρωναν τη μελέτη τους και όλα όσα σωστά ειπώθηκαν. ΑΛΛΑ... έχω την απαίτηση να απασχολούμαι ως τις 4 ως φιλόλογος, όχι ως λογιστής, γραμματέας, πληροφορικός, καθαρίστρια, ψυχολόγος, μπόγιας, αστυνόμος, γιατρός, απολυμαντής και... δεν ξέρω και εγώ τι άλλο! ::)
Επίσης, με αφορμή τις βαθμολογίες που περνούσαμε σήμερα, ευγνωμονώ το Θεό που δεν είμαι πληροφορικός! Το μόνο που δεν τους έχουν ζητήσει είναι να φτιάξουν... κουνουπίδι γιαχνί! Έλεος δηλαδή! Όλο το χαμαλίκι του σχολείου αυτοί θα το κάνουν; Αυτοί, πχ, γιατί να αγωνίζονται; Για να παίρνω εγώ ο φιλόλογος ο άσχετος με την τεχνολογία netbook και αυτοί, που άπτεται και της ειδικότητάς τους το θέμα, να κάνουν όλη τη βρώμικη δουλειά χωρίς κανένα υλικό και ηθικό αντίκρισμα;
Και για να κλείσω, δεν πιστεύω ότι οι εκπαιδευτικοί θέλουν να παραιτηθούν από την προσπάθεια αναβάθμισης του δημόσιου σχολείου ή να μην αγωνίζονται. Αλλά, ειλικρινά πιστεύω ότι το Υπουργείο καταβάλλει ... υπεράνθρωπες προσπάθειες για να να το επιτύχει, ορθώνοντας διαρκώς εμπόδια στο έργο τους.
-
Πολύ σωστά λόγια karxaria!
Μου θυμίζει την πρώτη φορά που πήγα νεοδιόριστη στο σχολείο (και μη έχοντας καμία προηγούμενη εμπειρία από σχολείο), όπου πέρασα την υποδιευθύντρια για γραμματέα! Μου ήταν εντελώς αδιανόητο ότι δεν υπήρχε γραμματέας για τα απλά διαδικαστικά. Και ακόμα μου είναι δηλαδή...
Και ναι, στην προηγούμενη εμπειρία μου από τον ιδιωτικό τομέα, αν και προϊστάμενη είχα βρεθεί να κάνω και την ταμία για μία μέρα - αλλά εκείνη τη μέρα κάναμε όλοι τους ταμίες γιατί ήταν έκτακτη περίπτωση ... δεν κάναμε κάθε μέρα τον ταμία γιατί είναι πιο φτηνό από το να προσλάβεις ταμίες.
-
Killbill ,
επειδή όσα θίγεις πραγματικά είναι πολύ εύστοχα και με απασχολούν καθε μέρα καθώς, έχοντας αναλάβει αρκετά μαθήματα κατεύθυνσης στο σχολείο, έρχομαι καθημερινά αντιμέτωπος με τέτοια φαινόμενα, παρά το γεγονός ότι τα παιδιά είναι πολύ ευχαριστημένα από τη δουλειά μου - ή έτσι τουλάχιστον λένε, δεν έχουν όμως και λόγο να μην είναι.... Δηλαδή παρόλα αυτά εξακολουθούν να με "ακυρώνουν" κι εμένα και τη δουλειά μου. Εσύ λοιπόν, που το αποδίδιες αυτό; τι λέει η εμπειρία σου ή οι συζητήσεις σου με τα παιδιά; και πως απαντάς ο ίδιος το ερώτημα που θέτεις - δηλαδή τελικά, γιατί τα παιδιά δεν τολμούν να φέρουν αντίρρηση στα φρονιστήρια και λένε κι ευχαριστώ, όταν εμένα μου γκρινιάζουν εάν τους ανακοινώσω τεστ στην ενότητα της ημέρας για την επόμενη φορά;
Απαντώ λοιπόν στο ερώτημά μου:
Έχω δύο ερμηνείες:
Η 1η πρόκειται για μια αλληλουχία γεγονότων που το ένα συνεπάγεται το άλλο:
Στο σχολείο χάνονται πάρα πολλές ώρες.
Άρα, η έλλειψη ωρών δεν επιτρέπει στον κάθε καθηγητή να κάνει το μάθημά του αναλυτικά όπως θα έπρεπε και να το φτάσει στο επίπεδο πανελληνίων.
Άρα, τα παιδιά αναγκάζονται να πάνε φροντιστήρια όπου θα ξεκινήσουν από καλοκαίρι, θα κάνουν και τα Χριστούγεννα και το Πάσχα, και δεν θα χαθεί ούτε μια ώρα.
Άρα τα παιδιά νιώθουν ότι το φροντιστήριο είναι αυτό που νοιάζεται πραγματικά για αυτά και όχι το σχολείο όπου καθημερινά χάνονται ώρες.
Άρα το σχολείο έχει έρθει σε δεύτερη μοίρα και δεν του δίνουν καθόλου σημασία.
Άρα ακούγεται αντιφατικό και παράλογο για τους μαθητές αν το σχολείο τους ζητήσει να τους κάνει και καλοκαίρι και Χριστούγεννα και Πάσχα και Σάββατα (όπως και το φροντιστήριο δηλαδή). Δεν μπορούν να δεχθούν τέτοιες προτάσεις από κάποιον που είναι υποβαθμισμένος.
Είναι σαν να υπόσχεται η ομάδα του Πανθρακικού στον κόσμο της (τυχαία το επέλεξα) ότι φέτος θα κατακτήσει το champions league και να ζητά την στήριξη του κόσμου για αυτό!!
Κάπως έτσι ακούγεται και το σχολείο αν επιχειρήσει τέτοιες τομές.
Η 2η ερμηνεία είναι στην νοοτροπία του Έλληνα ο οποίος κάθε τι που του παρέχεται δωρεάν το συνδέει με το άχρηστο και το σκάρτο.
Το φροντιστήριο σου λέει αφού το πληρώνω θα είναι καλό!
Το σχολείο που είναι τσάμπα δεν θα λέει και τίποτα!
Μακάρι να ισχύει το 2ο, γιατί το πρόβλημα τότε λύνεται εύκολα. Ας μπούν δίδακτρα στα σχολεία τότε με την μισή τιμή των φροντιστηρίων. Όλοι κερδισμένοι θα βγούμε!
-
Στο σχολείο χάνονται πάρα πολλές ώρες.
ΠΑΡΑ ΠΟΛΥ ΣΩΣΤΑ! Η μεγάλη πληγή του δημόσιου σχολείου είναι η ασυνέχεια στη διδασκαλία.
Ας μπούν δίδακτρα στα σχολεία τότε με την μισή τιμή των φροντιστηρίων. Όλοι κερδισμένοι θα βγούμε!
εδώ είσαι λάθος και το ξέρεις, και δεν χρειάζεται να επεκταθώ
-
Ας μπούν δίδακτρα στα σχολεία τότε με την μισή τιμή των φροντιστηρίων. Όλοι κερδισμένοι θα βγούμε!
εδώ είσαι λάθος και το ξέρεις, και δεν χρειάζεται να επεκταθώ
Φυσικά και δεν το εννοώ σοβαρά αυτό που είπα! Όλοι (εκτός ίσως από σενα) μπορούν να καταλάβουν με τι στυλ το ανέφερα, αλλά δεν διάβασες φαίνεται όλο το κείμενό μου.
Είπα, με άλλα λόγια, ότι αν ο Ελληνας θέλει, γιατί είναι κομπλεξικός, οπωσδήποτε να βάλει το χέρι στην τσέπη για να σεβαστεί κάτι και να αναγνωρίσει την αξία του, ε τότε ας του κάνουμε την χάρη, αν αυτό είναι το πρόβλημά του!
ΔΕΝ είπα, όπως το ερμήνευσες προφανώς εσύ, ότι η παιδεία θα φτιάξει μόνο αν καταργηθεί η δωρεάν παιδεία. Είσαι τελείως λάθος όπως το ερμήνευσες και δεν χρειάζεται να επεκταθώ!
-
Κατανοώ το εργασιακό πρόβλημα που σχετίζεται με την αμοιβή και τις συνθήκες εργασίας των εκπαιδευτικών, διότι αυτό είναι το θέμα που προβάλλεται κυρίως γενικά και έχουμε λάβει επαρκή ενημέρωση γύρω από αυτό.
Με την ίδια λογική, φανταστείτε τους αστυνομικούς και τις νοσοκόμες που είναι σε κυλιόμενες βάρδιες και δεν έχουν επαρκή επαφή με την οικογένειά τους. Που απειλείται η ζωή τους και η υγεία τους.
Τους πωλητές και τους πολιτικούς μηχανικούς που βρίσκονται μονίμως εκτός έδρας και δεν βλέπουν την οικογένειά τους.
Τους γονείς που ταξιδεύουν με λεωφορεία και τρένα για να είναι στην εργασία τους τα χαράματα και να επιστρέφουν το βράδυ.
Τις εργαζόμενες μητέρες στον ιδιωτικό τομέα που αποφεύγουν να λείπουν από την εργασιά τους λόγω αρρώστιας του παιδιού ή επειδή έκλεισε το σχολείο, διότι απειλούνται με απόλυση ή, στην καλύτερη περίπτωση, με εξαίρεση από κάποια μηδαμινή ετήσια αύξηση μισθού. Που εργάζονται τουλάχιστον 10 ώρες ημερησίως χωρίς αμοιβή για τις υπερωρίες τους, διότι αλλίως κρίνονται ανεπαρκείς για την θέση τους και αντικαθιστώνται. Στην ίδια ψυχολογική κατάσταση υπόκεινται και οι γονείς που καλούνται να είναι αποδοτικοί στην εργασία τους, παρά τα προβλήματά τους.
Περαιτέρω, η ελλειπής λειτουργία των δημόσιων σχολείων προκαλεί αρκετά σοβαρά προβλήματα στο εργασιακό χώρο των γονέων. Οι εργοδότες είναι επιχειρηματίες και δεν τους ενδιαφέρει πώς λειτουργεί το κάθε σχολείο. Και δεν αναφέρομαι απλά στο ωράριο των σχολείων, αλλά στη συχνή διακοπή τους για το χ, ψ λόγο.
Για τον λόγο αυτόν, όπως έθεσα και στο αρχικό μου μήνυμα σε αυτό το νήμα, δεν μπορεί να ανοιχτεί διάλογος μεταξύ γονέων και εκπαιδευτικών (ανάμεσα στους οποίους υπάρχουν και γονείς), πάνω σε αυτό το θέμα, διότι και οι δύο πλευρές έχουν τα ίδια προβλήματα και το δίκιο τους, αλλά υποστήριξη σε αυτό το θέμα δε θα βρεθεί.
Υποστήριξη, θα μπορούσε να βρεθεί σε άλλα θέματα, εξίσου αναγκαία:
Για παράδειγμα:
Έχετε γραμματέα στα σχολεία σας η οποία να απαντά στα τηλέφωνα, να τηρεί τα αρχεία, να βγάζει τις φωτοτυπίες που θέλετε, ή εκτελεί εκπαιδευτικός χρέη γραμματέως;
Έχετε αρκετές καθαρίστριες, ώστε να υπάρχουν οι απαιτούμενες συνθήκες υγιεινής στο σχολείο σας ή απειλείστε με λοιμώξεις;
Έχετε φύλακες και επιστάτες στο σχολείο σας ή εκτελείτε χρέη φύλακα;
Έχετε τα εργαλεία που πιστεύετε ότι χρειάζεστε για να αποδώσετε καλύτερα το μάθημα ή εργάζεστε με ελάχιστους πόρους;
Αισθάνεστε ανήμποροι, λόγω κάποιων ελλείψεων, να βοηθήσετε παιδιά με μαθησιακές δυσκολίες ή με δυσκολίες στη γλώσσα;
Έχετε σκεφθεί λύσεις, αλλά σας λείπει η υποστήριξη να τις υλοποιήσετε;
Παρέχεται από τους αρμόδιους φορείς η χρηματική υποστήριξη που οφείλει να δώσει;
Σε αυτά τα θέματα, προσωπικά, γνωρίζω αρκετούς γονείς που είναι διατεθειμένοι να σας στηρίξουν και να πιέσουν καταστάσεις και να διαμαρτυρυθούν, ώστε εσείς, έστω και κάτω από το υπάρχον καθεστώς αμοιβής και εργασίας σας, να μπορέσετε να ανακουφιστείτε από θέματα τα οποία δεν θα έπρεπε να σας επιβαρύνουν και να εστιαστείτε καθάρα στο επάγγελμά σας.
Αυτό ακριβώς λέω,ότι και ο καθηγητής έχει υποχρεώσεις και είναι όλη μέρα στο δρόμο,γνώρισα καθηγήτρια που έφευγε από Ξάνθη 4 το πρωί,πήγαινε Ορεστειάδα με τρένο και μετά έπαιρνε λεωφορείο για να πάει στο χωριό όπου ήταν το σχολείο της. Ξέρετε πόσοι είναι έτσι? Πόσοι για να δουλέψουν είναι όλη μέρα στα χλμ, επειδή κοντά στα σπίτια τους δεν έχουν δουλειά? Ακριβώς όπως οι γονείς που προαναφέρατε μόνο που οι καθηγητές κάνουν τα χλμ όντας απλήρωτοι και ανασφάλιστοι αλλά και όταν πληρώνονται παίρνουν 200 ευρώ το μήνα! Πως θα ζήσει αυτός ο άνθρωπος? Πως θα προετοιμάζεται για τη δουλειά του?
-
Killbill ,
επειδή όσα θίγεις πραγματικά είναι πολύ εύστοχα και με απασχολούν καθε μέρα καθώς, έχοντας αναλάβει αρκετά μαθήματα κατεύθυνσης στο σχολείο, έρχομαι καθημερινά αντιμέτωπος με τέτοια φαινόμενα, παρά το γεγονός ότι τα παιδιά είναι πολύ ευχαριστημένα από τη δουλειά μου - ή έτσι τουλάχιστον λένε, δεν έχουν όμως και λόγο να μην είναι.... Δηλαδή παρόλα αυτά εξακολουθούν να με "ακυρώνουν" κι εμένα και τη δουλειά μου. Εσύ λοιπόν, που το αποδίδιες αυτό; τι λέει η εμπειρία σου ή οι συζητήσεις σου με τα παιδιά; και πως απαντάς ο ίδιος το ερώτημα που θέτεις - δηλαδή τελικά, γιατί τα παιδιά δεν τολμούν να φέρουν αντίρρηση στα φρονιστήρια και λένε κι ευχαριστώ, όταν εμένα μου γκρινιάζουν εάν τους ανακοινώσω τεστ στην ενότητα της ημέρας για την επόμενη φορά;
κατα την γνωμη μου φταινε τα εξης:
καταρχην θα συμφωνησω και εγω οτι βασικος παραγοντας ειναι οι πολλες χαμενες διδακτικες ωρες..και κυριως με την παγκοσμια πρωτοπορια των καταληψεων.. το υπουργειο εδω και χρονια εχει χασει το παιχνιδι σ'αυτο τον τομεα φοβουμενο να παρει μετρα για να μην κατηγορηθει για αντιδημοκρατικοτητα απο τους γνωστους-αγνωστους κυκλους...συν βεβαια τις απεργιες και ολα τα υπολοιπα..
επισης τα τμηματα με 25 και 30 παιδια δεν επιτρεπουν στον εκπαιδευτικο να δουλεψει οπως θελει σε αντιθεση με τα πολυ λιγοτερα παιδια στις αιθουσες των φροντιστηριων...σε αυτο θα ηθελα να προσθεσω το γεγονος οτι το παιδι του 3 κανει μαθημα μαζι με το παιδι του 20 με αποτελεσμα αυτη η ανομοιογενεια να φερνει σε δυσκολη θεση τον εκπαιδευτικο...πας αργα ειναι εις βαρος του καλου μαθητη πας λιγο πιο γρηγορα δεν καταλαβαινει ο μαθητης με τα κενα..παλι εδω τα φροντιστηρια ειναι πιο προσεκτικα διαφημιζοντας τα ομογενη τμηματα αναλογα με τον βαθμο...
υπευθυνοι ειναι βεβαια και πολλοι συναδελφοι οι οποιοι επαναπαυομενοι στην μονιμοτητα δεν λειτουργουν οπως πρεπει (για να μην πω καθολου) και δυσφημουν γενικα τον κλαδο..και το κυριοτερο ο γονιος δεν εχει αλλη επιλογη..ενω στο φροντιστηριο εαν κρινεις οτι ο εκπαιδευτικος ειναι ανεπαρκης μπορεις να διαμαρτυρηθεις η και να πας το παιδι σου σε αλλο φροντιστηριο...
ειναι πολλα συναδελφοι που επιβαρυνουν την κατασταση και εαν δεν γινουν οι καταλληλες τομες η απαξιωση θα συνεχιστει....
-
Το σχολείο και η λειτουργία του έχει υποβαθμιστεί και από κασθηγητές που μετά τη μονιομοποίησή τους τρώνε σπόρια στην τάξη ή βγάζουν τα φρύδια τους, ή μπαίνουν με το λυσάρι για μάθημα και ειλικρινά για τέτοιες περιπτώσεις δε μπορώ να βρω καμία δικαιολογία.
Δε μπορώ όμως να βρω δικαιολογία και για τους γονείς που πάνε στους καθηγητές και κάνουν παράπονα γιατί το βλαστάρι τους πήρε 19! Θέλεις 20? Εγώ θα σου βάλω 30 να τελειώνουμε.
Δε μπορώ να βρω δικαιολογία για τους γονείς που συγχωρούν στα παιδιά τους ακόμη και την απαράδεκτη συμπεριφορά τους προς τους καθηγητές και τους συμμαθητές τους.
Δε μπορώ να βρω δικαιολογία για τους γονείς και τους μαθητές που από τη μια γκρινιάζουν για τα λεφτά που δίνουν στα φροντιστήρια,ενώ από την άλλη δεν πάνε στην ενισχυτική και όταν πάνε μιλάνε για αυτή με τα χειρότερα λόγια. Θεωρούν δηλαδή ότι κράτος είναι υποχρεωμένο να παρέχει σε κάθε μαθητή καθηγητές όλων των ειδικοτήτων για ιδιαίτερο?
Εμένα μου αρέσει να κάνω το ψυχολόγο. Οι μαθητές μας κουβαλάνε τις ιδιαιτερότητες που έχει κάθε οικογογένεια και ο κάθε χαρακτήρας και αυτές επηρεάζουν την απόδοσή τους στα μαθήματα.
Αν είναι κουβεντιάζοντας με τους μαθητές μου, να τους βοηθήσω να ξεπεράσουν τα εμποδία που έχουν στη ζωή τους,θα το κάνω με μεγάλη μου χαρά.
-
Δε μπορώ να βρω δικαιολογία για τους γονείς και τους μαθητές που από τη μια γκρινιάζουν για τα λεφτά που δίνουν στα φροντιστήρια,ενώ από την άλλη δεν πάνε στην ενισχυτική και όταν πάνε μιλάνε για αυτή με τα χειρότερα λόγια. Θεωρούν δηλαδή ότι κράτος είναι υποχρεωμένο να παρέχει σε κάθε μαθητή καθηγητές όλων των ειδικοτήτων για ιδιαίτερο?
η ενισχυτικη ειναι αλλο θεμα..καταρχην ξεκιναει πολυ αργα...αλλο θεμα ειναι επισης τι ποιοτητας και κυριως τι ΕΜΠΕΙΡΙΑΣ καθηγητες θα κλιθουν να διδαξουν αφου ο γονιος ξερει οτι απο αυτη την επιλογη (ενισχυτικη η φροντιστηριο) παιζεται το μελλον του παιδιου του ...επισης εχεις σκεφτει πως επηρεασε την σκεψη πολλων γονιων η καθιερωση της;...σου λεει για να καθιερωνει το κρατος ενισχυτικη διδασκαλια (φροντιστηριο δηλαδη)αναγνωριζει την ανεπαρκεια και τις ελλειψεις του πρωινου σχολειου...αρα το φροντιστηριο ειναι απαραιτητο και με κοροιδευουν οταν μου λενε οτι πρεπει να το αποφευγω...
-
Μα οι ίδιοι καθηγητές που κάνουν πδσ κάνουν και ιδιαίτερα κάνουν και φρονιστήρια!
Ειδικά στην επαρχία που είμαστε όλοι γνωστοί,υπάρχουν μαθητές που κάνουν ιδιαίτερα με συγκεκριμένους καθηγητές και τους ζητούσαν και για την πδσ! Μέχρι πέρσι,πριν μπει το κριτήριο της κτήσης πτυχίου,ήταν πολλά αυτά τα παραδείγματα και έμεναν όλοι ευχαριστημένοι και οι μαθητές που έκαναν επιπλέον ώρες με τον καθηγητή της επιλογής τους και οι γονείς που γλύτωναν κανα ευρώ και οι καθηγητές γιατί το τμήμα κρατιόταν μέχρι την τελευταία μέρα.
Δε βρίσκω σοβαρό το επιχείρημά σου,γιατί όλοι από κάπου πρέπει να ξεικινήσουν,κάπως θα πρέπει να γίνει η αρχή και στην πορεία να δούμε πως θα βελτιωθούμε.
-
όλοι από κάπου πρέπει να ξεικινήσουν,κάπως θα πρέπει να γίνει η αρχή και στην πορεία να δούμε πως θα βελτιωθούμε.
εγω το ξερω στους γονεις πεστο...
-
Στο σχολείο χάνονται πάρα πολλές ώρες.
Άρα, η έλλειψη ωρών δεν επιτρέπει στον κάθε καθηγητή να κάνει το μάθημά του αναλυτικά όπως θα έπρεπε και να το φτάσει στο επίπεδο πανελληνίων.
Άρα, τα παιδιά αναγκάζονται να πάνε φροντιστήρια όπου θα ξεκινήσουν από καλοκαίρι, θα κάνουν και τα Χριστούγεννα και το Πάσχα, και δεν θα χαθεί ούτε μια ώρα.
Άρα τα παιδιά νιώθουν ότι το φροντιστήριο είναι αυτό που νοιάζεται πραγματικά για αυτά και όχι το σχολείο όπου καθημερινά χάνονται ώρες.
Ποιο επιπεδο πανελληνιων? Το ιδιο το προγραμμα σπουδων φταιει πρωταρχικα γι'αυτο και δευτερευοντως οι καταληψεις. Σε ολες τις χωρες τα παιδια "χανουν μαθημα" οταν ειναι προγραμματισμενες αλλες δραστηριοτητες (απο εκδρομη μεχρι αθλητικοι αγωνες)... αλλά σε καμια αλλη χωρα δεν υπαρχει το φαινομενο να διδασκεται μαθημα ΜΟΝΟΩΡΟ που θα δοθει στις πανελλαδικες! Ουτε στη
-
Ποιο επιπεδο πανελληνιων? Το ιδιο το προγραμμα σπουδων φταιει πρωταρχικα γι'αυτο και δευτερευοντως οι καταληψεις....
..... αλλά σε καμια αλλη χωρα δεν υπαρχει το φαινομενο να διδασκεται μαθημα ΜΟΝΟΩΡΟ που θα δοθει στις πανελλαδικες!
Διαφωνώ μαζί σου. Το μάθημα που αναφέρεις (βιολογία) είναι ίσως η εξαίρεση και όχι ο κανόνας. Τα μαθηματικά κατεύθυνσης στην Γ Λυκείου για παράδειγμα, διδάσκονται 5 ώρες την εβδομάδα που είναι περισσότερες από ότι διδάσκονται στα περισσότερα φροντιστήρια!! Ακριβώς το αντίθετο από αυτό που λες δηλαδή. Και όμως τα μαθηματικά είναι το κατ'εξοχήν μάθημα στο οποίο οι μαθητές θα πάνε φροντιστήριο.
Άρα μην τα ρίχνουμε στο πρόγραμμα σπουδών, αφού φροντιστήρια όπως βλέπεις πάνε ακόμα και στα μαθήματα που το πρόγραμμα σπουδών είναι σωστό και δίκαιο!
Σε ολες τις χωρες τα παιδια "χανουν μαθημα" οταν ειναι προγραμματισμενες αλλες δραστηριοτητες (απο εκδρομη μεχρι αθλητικοι αγωνες)...
Κάνεις λάθος. Στις υπόλοιπες χώρες οι δραστηριότητες είναι προγραμματισμενες εκτός διδακτικών ωρών. Εξακριβωμένο 100% από συγγενή στην Γερμανία!
Επισης, κατι που ξεχναμε: το σχολειο δεν ειναι απλά χωρος για να "κανεις μαθημα", αλλά μια ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ. Εχει πολλες αποστολες, περα απο τη διδασκαλια των διαφορων αντικειμενων.
Το θέμα είναι ότι στην Ελλάδα ο ρόλος του σχολείου έχει περιοριστεί ακριβώς για τις υπόλοιπες δραστηριότητες της "κοινότητας" που λες, πλην της διδασκαλίας! Το έχουμε παρακάνει. Στο σχολείο οι μαθητές πάνε αποκλειστικά για την 5ήμερη, τις καταλήψεις, τις εκδηλώσεις, τους αθλητικούς αγώνες κλπ. Για την διδασκαλία έχουν το φροντιστήριο.
Ο ορισμός της σχολικής χρονιάς θα έπρεπε να είναι ως εξής σε ένα λεξικό:
Σχολική χρονιά ορίζεται ένα σύνολο αργιών, απεργιων, καταλήψεων, συνελεύσεων, εδκρομών, εκδηλώσεων, σχολικών εορτών (για προπαραμονές, παραμονές σημαντικών γεγονότων και δεν συμμαζεύεται) και εκτενών διακοπών, ανάμεσα στα οποία παρεμβάλλονται και ορισμένες ώρες μαθήματος!!!
-
Να προσθέσω και εγώ κάτι για το θέμα των χαμένων ωρών μια και ψηφίζαμε σήμερα. Άντε να δεχθώ τις χαμένες ώρες των εκδρομών, των καταλήψεων κλπ. Αυτές σχετίζονται με τα παιδιά και έχουν το ... ακαταλόγιστο! Μπορεί να μου λύσει κάποιος την απορία γιατί εμείς, που δεν έχουμε το ακαταλόγιστο, κάθε φορά που ψηφίζουμε και ενώ η ψηφοφορία ξεκινάει μετα τις 2, δεν πάμε το πρωί σχολείο, με αποτέλεσμα να χάνεται και άλλος πολύτιμος χρόνος; ???
-
Σε ολες τις χωρες τα παιδια "χανουν μαθημα" οταν ειναι προγραμματισμενες αλλες δραστηριοτητες (απο εκδρομη μεχρι αθλητικοι αγωνες)...
Κάνεις λάθος. Στις υπόλοιπες χώρες οι δραστηριότητες είναι προγραμματισμενες εκτός διδακτικών ωρών. Εξακριβωμένο 100% από συγγενή στην Γερμανία!
Νομιζω οτι εσυ κανεις λαθος, διοτι εχω κι εγω συγγενη στη Γερμανια κι οταν ειναι να πανε εκδρομη ΔΕΝ το κανουν εκτος διδακτικων ωρων! Επισης, το ξερω απο πρωτο χερι κι απο αλλες χωρες. Μαλιστα οι μαθητες σ'ολες τις χωρες ανεξαιρετως, αυτες ακριβως τις μερες τις περιμενουν πώς και πώς! Αυτες ειναι που τους κανουν να χαιρονται τη σχολικη ζωη τους (και να την αναπολουν μετα: θυμηθειτε και τα δικα σας σχολικα χρονια) κι οχι το μαθημα των Θρησκευτικων ή τα Μαθηματικα.
Επισης, το γεγονος οτι τα Μαθηματικα διδασκονται 5 ωρες, οπως λες, δεν ακυρωνει το γεγονος οτι το μαθημα-εξαιρεση που διδασκεται μια ωρα εχει σημαντικο προβλημα που δημιουργει το ιδιο το προγραμμα σπουδων! Ο αριθμος των μαθητων ανα τμημα σου φαινεται ιδανικος? Η παρουσια των ωρομισθιων, που πληρωνονται μονο τη διδακτικη ωρα και συνεπως δεν εχουν λογο να μεινουν παραπανω στο σχολειο, ουτε να κανουν τιποτα εκτος διδακτικης ωρας? Το γεγονος τα μαθηματα να διδασκονται απο καθηγητες ΑΛΛΗΣ ειδικοτητας?
Ας ξεκινησουμε απο αυτα τα απλά και λιγο-λιγο διορθωνεται και το ωραριο (8-2 ή 8-4, με τις αναλογες αποδοχες βεβαιως).
α) αυξηση των ωρων στα μονοωρα βασικα μαθηματα, οπως η
-
Να προσθέσω και εγώ κάτι για το θέμα των χαμένων ωρών μια και ψηφίζαμε σήμερα. Άντε να δεχθώ τις χαμένες ώρες των εκδρομών, των καταλήψεων κλπ. Αυτές σχετίζονται με τα παιδιά και έχουν το ... ακαταλόγιστο! Μπορεί να μου λύσει κάποιος την απορία γιατί εμείς, που δεν έχουμε το ακαταλόγιστο, κάθε φορά που ψηφίζουμε και ενώ η ψηφοφορία ξεκινάει μετα τις 2, δεν πάμε το πρωί σχολείο, με αποτέλεσμα να χάνεται και άλλος πολύτιμος χρόνος; ???
Συναδέλφισσα, εσύ που δεν έχεις το ακαταλόγιστο, την απορία σου αυτή θα έπρεπε να την θέσεις σε κάποιον από τους συνδικαλιστές που ήταν εκεί που πήγες να ψηφίσεις (πήγες αλήθεια; ). Θα σου απαντούσε τότε ότι σήμερα είχες συνδικαλιστική άδεια για να πας να παρακολουθήσεις την εκλογοαπολογιστική συνέλευση της τοπικής ΕΛΜΕ σου που γίνεται ΠΡΙΝ την ψηφοφορία. Την άδεια αυτή την απαίτησε και την κέρδισε το συνδικαλιστικό κίνημα του κλάδου, για να εξασφαλίσει το δικαίωμά σου να συμμετέχεις στις διαδικασίες του σωματείου σου. Άδεια έχεις ΜΟΝΟ την μέρα της συνέλευσης. Σε πολλές (μικρότερες) ΕΛΜΕ, η μέρα της συνέλευσης και η μέρα της ψηφοφορίας ταυτίζονται. Σε άλλες (όπως η δική μου) , όχι. Την μέρα της ψηφοφορίας, εγώ δεν είχα άδεια καθώς οι κάλπες ήταν ανοιχτές μέχρι το απόγευμα.
Του χρόνου με το καλό λοιπόν, το πρωί των εκλογών, μην πας για καφέ έξω. Πάρτον στο χέρι και πήγαινε στην συνέλευση. Άκου τις τοποθετήσεις των συνδικαλιστών και των άλλων συναδέλφων (όσο βαρετές κι αν σου φάινονται). Μίλα με τους συναδέλφους που βρίσκονται εκεί. Μάθε τις απόψεις των συνδικαλιστικών παρατάξεων πάνω στα προβλήματα που σε καίνε. Για να ξέρεις και που θα ρίξεις την ψήφο σου.
-
Αγαπητή μου συντονίστρια, δεν κατάλαβα σε ποιο ακριβώς πράγμα επικεντρώνεται η απάντησή σου. Και γιατί όλα αυτά τα ωραία που έιπες να μη γίνονται σε ώρες εκτός σχολείου και σε μας; ??? Δηλαδή, πού ακριβώς διαφωνείς με την άποψή μου περί χαμένων ωρών;
Όσο για τις τοποθετήσεις των συνδικαλιστών που είπες, μου είναι ΠΑΝΤΕΛΩΣ ΑΔΙΑΦΟΡΕΣ και θα σου πω γιατί. Τα χρόνια τουλάχιστον που δουλεύω εγώ ως ωρομίσθια και αναπληρώτρια δεν είδα κανέναν συνδικαλιστή να εγκύπτει στα προβλήματά μας. Όλοι εξαφανισμένοι ήταν. Και ξαφνικά, ω του θαύματος, μας θυμούνταν όλοι 1-2 μέρες πριν τις εκλογές, λέγοντες τις απίστευτες μπουρδολογίες. Το 25αρι πάντως ξέρουν να το χρεώνουν! ::)
Και βεβαίως πήγα και ψήφισα, όχι γιατί είμαι φίλα προσκείμενη σε κάποια παράταξη, αλλά επειδή ήθελα με την ψήφο μου να στηρίξω ορισμένα άτομα που τα θεωρώ αξιόλογα στο νομό μου.
Όσο για το πρωινό καφεδάκι που λες με μια λεπτή απόχρωση ειρωνείας, καλό θα ήταν να μην το αναφέρεις ως επιχείρημα, γιατί δεν ξέρεις τι σταυρό κουβαλάει καθένας σπίτι του και τι εκκρεμότητες προσπαθεί να μαζέψει, όταν δεν έχει σχολείο. Εμένα, τουλάχιστον, που δεν ήμουν στην παραλία της πόλης μου πίνοντας καφέ, αλλά ΕΙΧΑ ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ ΑΡΡΩΣΤΟ στο σπίτι :(, μου ηχεί κάπως περίεργα!
-
Είμαι και εγώ πολύ ενοχλημένος, όπως ανέφερα και πιο πάνω, με την χασούρα των ωρών. Έλεος πια. Τα παιδιά τα σκέφτεται κανεις;
Ειδικά την τελευταία εβδομάδα που είχαμε εκλογές έρχονταν συνέχεια συνδικαλιστες από όλες τις παρατάξεις να κάνουν ομιλίες στον σύλλογο καθηγητών (εννοείται εν ώρα μαθήματος). Δεν παιρνούσε μέρα χωρίς κενά!
Σας πληροφορώ ότι τους έγραφα κανονικά και έμπαινα στην τάξη για μάθημα!
Μα συνάδελφε, μου έλεγαν, δεν σας ενδιαφέρουν τα δρώμενα στην εκπαίδευση;
Τους απαντούσα: Όχι απλά ενδιαφέρομαι για τους μαθητές μου!
Άλλος συνάδελφος είπε στον συνδικαλιστή: Τώρα βρήκες να έρθεις που έχω κενό? γαμώ την γκαντεμιά μου! δεν ήξερες να έρθεις την επόμενη ώρα που έχω μάθημα; :)
Ήταν πολύ ειρωνικό να μιλάει ο συνδικαλιστής για ένα καλύτερο σχολείο, να αναρωτιέται γιατί τα παιδιά πάνε φροντιστήρια και την ίδια ώρα να μην γίνεται μάθημα εξαιτίας του. Είχε δώσει την απάντηση μόνος του!
Αλλά είμαστε τόσο κακομαθημένοι, που ποιός θα κάτσει μετά την τελευταία ώρα (έστω για ένα τέταρτο);
Εδώ με φάγανε κάποιοι οι συνάδελφοι φέτος, που έβγαζα το ωρολόγιο πρόγραμμα, επειδή έβαλα κάποιον να ξεκινάει πρώτη ώρα, ή να έχει 5η μετά κενό και μετά 7η (τι? θα κάνω κενό ενώ θα μπορούσα να πάω μια ώρα αρχίτερα σπίτι μου?)
Η απάντησή μου ήταν: μα συνάδελφε δεν σας έβαλα κάποια ώρα εκτός του ωραρίου σας!
Θέλω να πω ότι πρωτίστως πρέπει να διορθώσουμε μόνοι μας κάποια πράγματα.
-
killbill, πολύ καλά τα λες. Είχα ξεχάσει να επισημάνω και εγώ το ότι οι συνδικαλιστές έρχονται και τρώνε την ώρα του μαθήματος. Πάντως, μου φαίνεται ότι φέτος με όλη αυτή την ανακατωσούρα με τη γρίπη, περισσότερο από κάθε άλλη φορά, έχει παραγίνει το κακό με το χάσιμο των ωρών. Ειλικρινά λυπαμαι τους συναδέλφους που έχουν κατεύθυνση. Και για να το συνδέσω και άμεσα με το θέμα, αυτοί οι ΕΡΜΟΙ πώς να αγωνιστούν που τους κατεβάζουν στον πόλεμο ... της ύλης με ... νεροπίστολο ???
-
Για τον λόγο αυτόν, όπως έθεσα και στο αρχικό μου μήνυμα σε αυτό το νήμα, δεν μπορεί να ανοιχτεί διάλογος μεταξύ γονέων και εκπαιδευτικών (ανάμεσα στους οποίους υπάρχουν και γονείς), πάνω σε αυτό το θέμα, διότι και οι δύο πλευρές έχουν τα ίδια προβλήματα και το δίκιο τους, αλλά υποστήριξη σε αυτό το θέμα δε θα βρεθεί.
Πολυ σωστη τοποθετηση! Μονο που ξεχναμε 2 βασικοτατα σημεια:
1) ο αστυνομικος/νοσηλευτης/ιδιωτικος υπαλληλος δε ζει με τη γνωση οτι τον Ιουνιο θ'απολυθει (μεχρι τωρα τουλαχιστον, οι αναπληρωτες ηταν σε πλεονεκτικοτερη θεση γιατι ηξεραν οτι θα ξαναεργαστουν του χρονου, αλλά οι ωρομισθιοι οχι). Ανακοινωστε του κατι τετοιο (οπως εκανε τωρα σ'εμας η νεα Υπουργος) και θα δειτε την αποδοση του να πεφτει κατακορυφα, απο ψυχολογικους λογους και μονο.
Αν θυμαστε τη δικη μας εποχη (γιατι κι εγω ειμαι γονεας), οι καθηγητες στα σχολεια μας ηταν μονιμοι και διδασκομασταν απο τους ιδιους καθε χρονο - δεν ενιωθαν "εφημερη" την παρουσια τους σ'ενα σχολειο. Εκτος κι αν, ως γονεας, γνωριζετε μονο τα σχολεια των πολεων, οπου εχουν συγκεντρωθει ολοι οι μονιμοι εκπαιδευτικοι. Των χωριων, ομως, το μισο προσωπικο ειναι αναπληρωτες κι ωρομισθιοι, που τον ενα χρονο ειναι και τον αλλο δεν ειναι! (εδικα οι ωρομισθιοι, τον ενα μηνα ειναι και τον αλλο δεν ειναι!)
2) Οταν σε συνολο 80000+ εκπαιδευτικων, εχουμε χιλιαδες αλλους ελαστικα εργαζομενους, δεν μπορουμε παρα να μιλαμε για διαφορετικες προτεραιοτητες στη ζωη τους! Κακα τα ψεματα: αν δε λυθει το βασικο προβλημα του "προς το ζην" (οι ωρομισθιοι πληρωνονται 350 ευρω το μηνα, μετα απο 1 χρονο), δεν μπορει ο ωρομισθιος εκπαιδευτικος να θεωρει σημαντικοτερο το σχολειο απο το αν την επομενη βδομαδα θα του εχουν μεινει λεφτα για να ταϊσει το παιδι του! Καλυτερα να παραιτηθει και να βρει αλλη δουλεια με καλυτερες απολαβες! (ευτυχως που υπαρχουν κι οι γονεις και συζυγοι για οικονομικη υποστηριξη, αλλιως καθε ωρομισθιος που ξοδευει για να διανυει δεκαδες χιλιομετρα στην επαρχια θα υπεβαλε παραιτηση ενα μηνα το πολυ μετα την προσληψη...)
Υποστήριξη, θα μπορούσε να βρεθεί σε άλλα θέματα, εξίσου αναγκαία:
Για παράδειγμα:
Έχετε γραμματέα στα σχολεία σας η οποία να απαντά στα τηλέφωνα, να τηρεί τα αρχεία, να βγάζει τις φωτοτυπίες που θέλετε, ή εκτελεί εκπαιδευτικός χρέη γραμματέως;
Έχετε αρκετές καθαρίστριες, ώστε να υπάρχουν οι απαιτούμενες συνθήκες υγιεινής στο σχολείο σας ή απειλείστε με λοιμώξεις;
Έχετε φύλακες και επιστάτες στο σχολείο σας ή εκτελείτε χρέη φύλακα;
Έχετε τα εργαλεία που πιστεύετε ότι χρειάζεστε για να αποδώσετε καλύτερα το μάθημα ή εργάζεστε με ελάχιστους πόρους;
Αυτο λοιπον ειναι το προβλημα: εσεις μιλατε αποκλειστικα για τα σχολεια των πολεων που καλυπτονται απο μονιμους εκπαιδευτικους. Διαφορετικα, θα ειχατε συνειδητοποιησει οτι ο ωρομισθιος που βρισκεται στο σχολειο για 2 ωρες τη μερα δεν ενδιαφερεται αν υπαρχει καθαριστρια (ακριβως γιατι βρισκεται εκει τοσο λιγο και μπορει να παει αλλου τουαλετα), δεν ενδιαφερεται αν υπαρχει φυλακας (ακριβως γιατι δεν προκειται να εκτελεσει χρεη φυλακα), δεν ενδιαφερεται για τηλεφωνα και αρχεια (ουτε καν γνωριζει τι σημαινει αρχειο και μητρωο!), δεν προκειται να θεωρησει σημαντικοτερους τους πορους για ν'αποδωσει καλυτερα το μαθημα απο τους πορους για την αμοιβη του (διοτι εργαζεται ενα χρονο απληρωτος - εχει το κρατος λεφτα για ηλεκτρονικο βιβλιο αλλά δεν εχει για το εμψυχο προσωπικο?). Για το γονιο της επαρχιας, το να στειλει το παιδι του στο φροντιστηριο ειναι μονοδρομος (λογω ελλειψης μονιμου προσωπικου), οσο ειναι και για το γονιο της πολης (λογω μεγαλου αριθμου παιδιων ανα τμημα). Καλυτερα λοιπον να θεσετε τις ερωτησεις σας στην ενοτητα "μονιμοι", για να μπορεσετε να παρετε απαντησεις σ'αυτα που σας ενδιαφερουν.
Τη δικη μου αποψη για την καλυτερευση της διεξαγωγης του μαθηματος (ειμαι βιολογος), περα απο την επανδρωση των σχολειων με μονιμους καθηγητες κι οχι ελαστικα εργαζομενους, την εξεθεσα ηδη: 1) μεγαλο προβλημα καλυψης της υλης με τις μονοωρες βιολογιες στο λυκειο (ουτε καν ωρες για εργαστηριο δεν εχουν προβλεφθει!), 2) ο αριθμος των μαθητων ανα τμημα, 3) ειδικοτητες που δεν εχουν σπουδασει το αντικειμενο να το διδασκουν, με αποτελεσμα να ερχονται πολλοι μαθητες στη Γ'λυκειου με κενα απο προηγουμενα ετη.
-
Με την ίδια λογική, φανταστείτε τους αστυνομικούς και τις νοσοκόμες που είναι σε κυλιόμενες βάρδιες και δεν έχουν επαρκή επαφή με την οικογένειά τους. Που απειλείται η ζωή τους και η υγεία τους.
Τους πωλητές και τους πολιτικούς μηχανικούς που βρίσκονται μονίμως εκτός έδρας και δεν βλέπουν την οικογένειά τους.
Τους γονείς που ταξιδεύουν με λεωφορεία και τρένα για να είναι στην εργασία τους τα χαράματα και να επιστρέφουν το βράδυ.
Τις εργαζόμενες μητέρες στον ιδιωτικό τομέα που αποφεύγουν να λείπουν από την εργασιά τους λόγω αρρώστιας του παιδιού ή επειδή έκλεισε το σχολείο, διότι απειλούνται με απόλυση ή, στην καλύτερη περίπτωση, με εξαίρεση από κάποια μηδαμινή ετήσια αύξηση μισθού. Που εργάζονται τουλάχιστον 10 ώρες ημερησίως χωρίς αμοιβή για τις υπερωρίες τους, διότι αλλίως κρίνονται ανεπαρκείς για την θέση τους και αντικαθιστώνται. Στην ίδια ψυχολογική κατάσταση υπόκεινται και οι γονείς που καλούνται να είναι αποδοτικοί στην εργασία τους, παρά τα προβλήματά τους.
Πολύ εύστοχα έγινε η σύγκριση των εκπαιδευτικών με τις νοσοκόμες, τους εργαζόμενους που ταξιδεύουν με λεωφορεία και τρένα...
Είναι άστοχη η σύγκρισή τους με τους αστυνομικούς, τους πολιτικούς μηχανικούς..., γιατί αυτές οι κατηγορίες των εργαζομένων βρίσκονται σε σχέση με τις συνολικές τους απολαβές, σε πολύ πλεονεκτικότερη θέση.
Τις ιδιαίτερες δυσκολίες, που συναντούν οι εκπαιδευτικοί μέχρι τον πολυπόθητο διορισμό τους, δεν μπορεί να τις καταλάβει κανένας γονιός, γιατί απλά δεν τον αφορούν και είναι τόσο ακραίες που κανένας δεν πιστεύει όσα του λέμε...
Στο θέμα μας...
Είναι λάθος η σύγκριση των φροντιστήριων με το σχολείο. Αυτό που γίνεται στα φροντιστήρια έχει μικρή σχέση με την παιδεία και απορρέει από τον λάθος τρόπο εισαγωγής στα πανεπιστήμια. Στα φροντιστήρια διδάσκεται η μέθοδος για να γράψουν οι μαθητές καλά στις πανελλήνιες. Γίνεται, κατά την γνώμη μου, ευνουχισμός της σκέψης του μαθητή και δεν δίνεται χώρος στη δημιουργική σκέψη.
Παιδιά 18 χρονών μπαίνουν στα πανεπιστήμια με άριστους βαθμούς και ακρωτηριασμένη σκέψη.
Πολλά από αυτά συνεχίζουν στα πανεπιστημιακά φροντιστήρια, μετά στα φροντιστήρια για το ΑΣΕΠ...
Μπορούμε ίσως να προσαρμοστούμε στα λάθος δεδομένα και να μετατρέψουμε σε φροντιστήριο μόνο την Γ' Λυκείου, καταργώντας τα μαθήματα που δεν εξετάζονται πανελλαδικά. Έτσι θα υπάρξει και περισσότερος εκπαιδευτικός χρόνος.
-
Οταν γονεις γονεις απο τον περιγυρο μου αναρωτιουνται που θα αφησουν τα παιδια τους τις μερες των εκλογοαπολογιστικων συνελευσεων η των επιμορφωτικων σεμιναριων(που ειναι αδυνατον να γινουν περαν του ωραριου λειτουργιας του σχολειου)δεν ξερω τι να πω.
Ας μην βιαστει καποια/ος να πει οτι και στις απεργιες το ιδιο προβλημα εχουν γιατι ειναι αλλου παπα ευαγγελιο οι αγωνες για διατηρηση κεκτημενων και κατακτηση νεων δικαιωματων.
Εχω παρατηρησει πως οι περισσοτερες/οι"αξιοποιουν" τη "συνδικαλιστικη αδεια":με την απουσια τους ως τις 14.00μ.μ. και την προσελευση απο τις 14.00μ.μ. για να ασκησουν και το τυπικο δικαιωμα της συμμετοχης στις εκλογες(μην τα ισοπεδωνουμε ολα,ο καφες-καφες αλλα...).
Απο κει και περα τι να πεις,μηπως κοροιδευομαστε και κρυβομαστε πισω απο το δαχτυλακι μας;
Για μενα το θεμα δεν ειναι οτι χανονται ωρες αλλα περισσοτερο οτι οι ωρες αυτες χανονται για να χανονται.
Εγω προσωπικα μια χαρα ξερω να αξιοποιω την ψηφο μου,συμμετεχω στις συνελευσεις γιατι θελω να ξερω τι με περιμενει και απο την ολιγοχρονη εμπειρια μου σας λεω οτι παροτι ωρες και φορες με αηδιαζουν καταστασεις που εχω συναντησει στις συνελευσεις εξακολουθω να συμμετεχω(καποιες φορες ενεργα περα απο το "μαγικο χαρτι" της καλπης).
-
Αγαπητή μου συντονίστρια,
Please λέγε με happiness. Είμαι παιδί του λαού ;D
Και γιατί όλα αυτά τα ωραία που έιπες να μη γίνονται σε ώρες εκτός σχολείου και σε μας; ??? Δηλαδή, πού ακριβώς διαφωνείς με την άποψή μου περί χαμένων ωρών;
Διαφωνώ με την άποψή σου ότι οι διαδικασίες του συνδικαλιστικού σου οργάνου είναι "χαμένες ώρες μαθήματος". Κατά την ίδια λογική, το ίδιο είναι και τα διαλλείματα, οι εκδρομές, οι εκλογές των 15μελών των μαθητών και πολλά άλλα. Στην πραγματικότητα όμως, ο συνδικαλισμός είναι αναπόσπαστο μέρος της δουλειάς (οποιασδήποτε δουλειάς).
Επιπλέον, επειδή ως ωρομίσθια/αναπληρώτρια θα έχεις υπηρετήσει φαντάζομαι σε πολλές περιοχές, θα ξέρεις πως σε πολλές από αυτές οι αποστάσεις είναι μεγάλες μέχρι την έδρα της ΕΛΜΕ. Όταν λοιπόν υπάρχουν συνάδελφοι που κάνουν 1 ώρα + δρόμο για να 'ρθουν στην συνέλευση, όχι, ΔΕΝ μπορεί να μπει το απόγευμα (και την μέρα των εκλογών να κάνουν πάλι τον ίδιο δρόμο για να ρθουν να ψηφίσουν).
Όσο για τις τοποθετήσεις των συνδικαλιστών που είπες, μου είναι ΠΑΝΤΕΛΩΣ ΑΔΙΑΦΟΡΕΣ και θα σου πω γιατί. Τα χρόνια τουλάχιστον που δουλεύω εγώ ως ωρομίσθια και αναπληρώτρια δεν είδα κανέναν συνδικαλιστή να εγκύπτει στα προβλήματά μας. Όλοι εξαφανισμένοι ήταν. Και ξαφνικά, ω του θαύματος, μας θυμούνταν όλοι 1-2 μέρες πριν τις εκλογές, λέγοντες τις απίστευτες μπουρδολογίες. Το 25αρι πάντως ξέρουν να το χρεώνουν! ::)
Ναι...αυτό είναι το πρόβλημα. Ότι περιμένεις από αυτές τις μυθικές οντότητες (συνδικαλιστές) να σκύψουν πάνω στα προβλήματά σου, όταν θα έπρεπε να τρέχεις εσύ γι αυτά. Να πηγαίνεις στις συνελεύσεις και να σηκώνεσαι να τα λες και να ρωτάς εσύ αυτούς τι θέση έχουν. Να βρεις κάποια παράταξη της οποίας οι απαντήσεις σε ικανοποιούν αρκετά και μετά να θυσιάσεις τον χρόνο σου και τον κόπο σου για να πείσεις και άλλους συναδέλφους να συμπαραταχθούν , έτσι ώστε να αγωνιστείτε όλοι μαζί για να λυθούνε.
Όσο για το πρωινό καφεδάκι που λες με μια λεπτή απόχρωση ειρωνείας, καλό θα ήταν να μην το αναφέρεις ως επιχείρημα, γιατί δεν ξέρεις τι σταυρό κουβαλάει καθένας σπίτι του και τι εκκρεμότητες προσπαθεί να μαζέψει, όταν δεν έχει σχολείο. Εμένα, τουλάχιστον, που δεν ήμουν στην παραλία της πόλης μου πίνοντας καφέ, αλλά ΕΙΧΑ ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ ΑΡΡΩΣΤΟ στο σπίτι :(, μου ηχεί κάπως περίεργα!
Με το μπαρδόν. Απλά μου έδωσες την εντύπωση πως δεν γνώριζες για την ύπαρξη της συνέλευσης. Με το παρόν μήνυμά σου μου δίνεις και την εντύπωση πως και να μην είχες κωλύματα, πάλι δεν θα πήγαινες. Αλλά οι εντυπώσεις είναι πολλές φορές λανθασμένες.
-
Please λέγε με happiness. Είμαι παιδί του λαού ;D
;D ;D ;D ;D ;D ΟΚ
Επιπλέον, επειδή ως ωρομίσθια/αναπληρώτρια θα έχεις υπηρετήσει φαντάζομαι σε πολλές περιοχές, θα ξέρεις πως σε πολλές από αυτές οι αποστάσεις είναι μεγάλες μέχρι την έδρα της ΕΛΜΕ. Όταν λοιπόν υπάρχουν συνάδελφοι που κάνουν 1 ώρα + δρόμο για να 'ρθουν στην συνέλευση, όχι, ΔΕΝ μπορεί να μπει το απόγευμα (και την μέρα των εκλογών να κάνουν πάλι τον ίδιο δρόμο για να ρθουν να ψηφίσουν).
Σ΄αυτό έχεις δίκιο. Την απόσταση δεν την είχα σκεφτεί. :-[
Ναι...αυτό είναι το πρόβλημα. Ότι περιμένεις από αυτές τις μυθικές οντότητες (συνδικαλιστές) να σκύψουν πάνω στα προβλήματά σου, όταν θα έπρεπε να τρέχεις εσύ γι αυτά. Να πηγαίνεις στις συνελεύσεις και να σηκώνεσαι να τα λες και να ρωτάς εσύ αυτούς τι θέση έχουν. Να βρεις κάποια παράταξη της οποίας οι απαντήσεις σε ικανοποιούν αρκετά και μετά να θυσιάσεις τον χρόνο σου και τον κόπο σου για να πείσεις και άλλους συναδέλφους να συμπαραταχθούν , έτσι ώστε να αγωνιστείτε όλοι μαζί για να λυθούνε.
Παιδί μου, εδώ τους ρωτάς συγκεκριμένα πράγματα όταν έρχονται, και σου απαντούν με τη γνωστή κασέτα.. το υπουργείο, το παλεύουμε, αγώνας, καλύτερο δημόσιο σχολείο και τα γνωστά! Μα κάθε χρόνο όμως τα ίδια... ::)
Με το μπαρδόν. Απλά μου έδωσες την εντύπωση πως δεν γνώριζες για την ύπαρξη της συνέλευσης. Με το παρόν μήνυμά σου μου δίνεις και την εντύπωση πως και να μην είχες κωλύματα, πάλι δεν θα πήγαινες. Αλλά οι εντυπώσεις είναι πολλές φορές λανθασμένες.
Όχι, δίκιο έχεις, δεν είναι λανθασμένες.
-
Η συνέλευση είναι το βασικό όργανο όλων των εργαζομένων για να ελέγξουν και να κρίνουν τόσο ΄τους προηγούμενους όσο και αυτούς που διεκδικούν την ψήφο τους.
Η συμμετοχή στη συνέλευση, δίνει το δικάιωμα στον κάθε συνάδελφο να "βάλει στον τοίχο" (αν θέλετε αυτή την έκφραση) τον όποιο υποψήφιο και να τον κάνει να πει ουσιαστικά τι πιστεύει.
Άλλωστε, όποιος δεν θέλει να πάει στη συνέλευση, αλλά ούτε και να ψηφίσει, μπορεί άνετα να πάει στο σχολείο και να κάνει μάθημα.... Κανένας δεν υποχρεώνει κανέναν. Όπως και κανένας δεν υποχρεώνει κανέναν να ΄δωσει την ετήσια συνδρομή στο σύλλογο του.....
Άσχετο, αλλά εγώ κάθε χρόνο έχω τεράστιο καυγά για να με γράψουν στο σύλλογο μου, γιατί λένε δεν ανήκω στο σύλλογο δασκάλων, επειδή είμαι σε ΚΕΔΔΥ, ΄και υπάγομαι κατευθείαν στην ΑΔΕΔΥ..... Κάτσε να τελειώσει η εκπειδευτική άδεια και θα κάνω τεράστιο καυγά πάλι, γιατί τώρα δεν παίρνω καν χαμπάρι πότε είναι οι εκλογές λόγω εξωτερικού.....