Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση
Διάφορα θέματα για την εκπαίδευση => Διάφορα Εκπαιδευτικά θέματα => Μήνυμα ξεκίνησε από: elleni στις Ιανουαρίου 26, 2010, 07:55:37 pm
-
Καλησπέρα! Κάνω μάθημα σε ένα παιδάκι από την Αλβανία και μου είπε η θεία του ότι δεν το δέχτηκαν στο σχολείο επειδή δεν είχε χαρτιά. Είμαι σχεδόν σίγουρη πως είχα διαβάσει ότι και τα παιδιά παράνομων μεταναστών μπορούν να πάνε στο σχολείο και ας μην έχουν χαρτιά. Τι ισχύει;
-
Καμια ιδέα κανείς;
-
-
υπαρχει.
-
Ευχαριστώ πολύ παιδιά! Θα το ψάξω και πρααγματικά θα τους το τρίψω στη μούρη! Δε ντρέπονται καθόλου...
-
Αρχικά στο http://www.ypatia-kethi.gr/index.php?option=com_content&task=view&id=232&Itemid=38βρήκα αυτό:
Πρόσβαση στην Εκπαίδευση
Σύμφωνα με το ισχύοντα νόμο οι ανήλικοι αλλοδαποί έχουν πρόσβαση σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης καθώς και στις σχολικές δραστηριότητες. Συγκεκριμένα ο νόμος ορίζει ότι:
Ανήλικοι αλλοδαποί, που διαμένουν στην ελληνική επικράτεια, υπάγονται στην υποχρέωση της ελάχιστης σχολικής φοίτησης, όπως και οι ημεδαποί.
Οι ανήλικοι αλλοδαποί που φοιτούν σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης έχουν χωρίς περιορισμούς πρόσβαση στις δραστηριότητες της σχολικής ή εκπαιδευτικής κοινότητας.
Για την εγγραφή αλλοδαπών ανηλίκων στα δημόσια σχολεία απαιτούνται τα αντίστοιχα με τα προβλεπόμενα για τους ημεδαπούς δικαιολογητικά.
Με κοινή απόφαση των Υπουργών Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης και Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων μπορεί να καθορίζονται οι όροι και οι προϋποθέσεις αναγνώρισης τίτλων σπουδών πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης που έγιναν στη χώρα προέλευσης και οι προϋποθέσεις κατάταξης σε βαθμίδες του ελληνικού εκπαιδευτικού συστήματος, εγγραφής αλλοδαπών μαθητών χωρίς δικαιολογητικά στα δημόσια σχολεία. Με όμοια απόφαση μπορεί να ρυθμίζονται θέματα προαιρετικής διδασκαλίας της μητρικής γλώσσας και πολιτισμού εκεί όπου υπάρχει ικανός αριθμός μαθητών, που ενδιαφέρονται στο πλαίσιο των ενισχυτικών δράσεων του Υπουργείου Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων, και να καθορίζονται η εργασιακή σχέση και τα προσόντα των εκπαιδευτικών, που θα διδάσκουν τη μητρική γλώσσα και τα στοιχεία πολιτισμού της χώρας προέλευσης.
Αλλοδαποί που έχουν αποφοιτήσει από τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση στην Ελλάδα έχουν πρόσβαση στην πανεπιστημιακή εκπαίδευση, υπό τους αυτούς όρους και προϋποθέσεις όπως και οι ημεδαποί.
Επίσης υπάρχει και αυτό που είναι όμως για τη δευτεροβάθμια, αλλά λογικά ισχύει κάτι ανάλογο και στην πρωτοβάθμια
http://www.0-18.gr/downloads/oloi-oi-metanastes-echoyn-dikaioma-stin-ekpaideysi-egkyklios-ypepth-oktobrios-2005
Τέλος, για να μην κουράζω βρήκα και αυτό που μάλλον σε καλύπτει και αφήνει εντελώς ακάλυπτη τη διεύθυνση του σχολέιου
Πρόσβαση των ανήλικων υπηκόων τρίτων χωρών στην εκπαίδευση
ΑΡΘΡΟ 72 ( Ν.3448/2006 )
Ανήλικοι υπήκοοι τρίτων χωρών, που διαμένουν στην Ελληνική Επικράτεια, υπάγονται στην υποχρεωτική σχολική φοίτηση, όπως και οι ημεδαποί.
Οι εγγραφές των αλλοδαπών μαθητών γίνονται τον Ιούνιο ή Σεπτέμβριο .
3. Οι ανήλικοι υπήκοοι τρίτων χωρών, που φοιτούν σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης, έχουν, χωρίς περιορισμούς, πρόσβαση στις δραστηριότητες της σχολικής ή εκπαιδευτικής κοινότητας.
4. Για την εγγραφή ανήλικων υπηκόων τρίτων χωρών που ήδη φοιτούν στα δημόσια σχολεία απαιτούνται τα αντίστοιχα με τα προβλεπόμενα για τους ημεδαπούς δικαιολογητικά. Κατ' εξαίρεση, με ελλιπή δικαιολογητικά μπορεί να εγγράφονται στα δημόσια σχολεία και τέκνα υπηκόων τρίτων χωρών, εφόσον:
α. Προστατεύονται από το ελληνικό κράτος με την ιδιότητα του πρόσφυγα και όσων τελούν υπό την προστασία της Ύπατης Αρμοστείας των Ηνωμένων Εθνών.
β. Προέρχονται από περιοχές, στις οποίες επικρατεί έκρυθμη κατάσταση.
γ. Έχουν υποβάλει αίτηση για τη χορήγηση ασύλου.
δ. Είναι υπήκοοι τρίτων χωρών που διαμένουν στην Ελλάδα, ακόμη και αν δεν έχει ρυθμισθεί η νόμιμη διαμονή τους σε αυτήν.
-
΄Αντε γιατί τα παιδιά δεν φταίνε σε τίποτα!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Και η εκπαίδευση είναι απαραίτητη και δικάιωμα όλων ανεξαρτήτα αν είναι Έλληνες ή Άγγλοι ή Αμερικάνοι ή Αλβανοί ή Ρώσοι ή Πακιστανοί ή από τον Άρη!!!!!!!
-
Το άρθρο 72 το βρήκα κι εγώ αλλά απ' ότι κατάλαβα από ένα άρθρο που διάβασα στο συνήγορο του πολίτη δημιουργείται πρόβλημα καθώς οι διευθυντές αρνούνται την εγγραφή λόγω της ασάφειας στο "κατ' εξαίρεση, με ελλιπή δικαιολογητικά μπορεί να εγγράφονται στα δημόσια σχολεία και τέκνα υπηκόων τρίτων χωρών". Το ποια είναι αυτά τα δικαιολογητικά προφανώς είναι στην ευχέρεια του διευθυντή να το αποφασίσει και να σου πει " όχι, θέλω το τάδε ή το άλλο δικαιολογητικό". Θα πάρω αύριο τηλ. στο υπουργείο παιδείας και στο συνήγορο του πολίτη να ρωτήσω τι γίνεται.
-
Λογικά. θα λείπει το πιστοποιητικό γέννησης.
Γιατί αν προσέξεις λέει ξεκάθαρα ότι εγγράφονται και "υπήκοοι τρίτων χωρών που διαμένουν στην Ελλάδα, ακόμη και αν δεν έχει ρυθμισθεί νόμιμη διαμονή τους σε αυτήν". Με απλά λόγια εγγράφονται τα παιδιά των μη-νόμιμων μεταναστών.