Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση

Διάφορα θέματα για την εκπαίδευση => Διάφορα Εκπαιδευτικά θέματα => Μήνυμα ξεκίνησε από: apri στις Φεβρουαρίου 04, 2010, 11:41:14 am

Τίτλος: Ισότητα και... στην άλγεβρα
Αποστολή από: apri στις Φεβρουαρίου 04, 2010, 11:41:14 am
Ισότητα και... στην άλγεβρα
Οι επιστήμονες καταρρίπτουν το στερεότυπο ότι οι γυναίκες δεν είναι καλές στα μαθηματικά


ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΗΚΕ: Πέμπτη 4 Φεβρουαρίου 2010
ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Καρολίνα Παπακώστα
http://www.tanea.gr/default.asp?pid=2&ct=1&artId=4558826


Τα μαθηματικά αντιμετωπίζονται από πολλούς, εκπαιδευτικούς και μη, ως ανδρική υπόθεση. Όμως έρευνες αποδεικνύουν πως οι γυναίκες έχουν μαθηματική σκέψη και η πεποίθηση ότι «τα κορίτσια είναι καλύτερα στο να κλείνουν ένα ρήμα και τα αγόρια στο να κάνουν μαθηματικές πράξεις» είναι απλώς ένα στερεότυπο. Κάποιοι μάλιστα υποστηρίζουν ότι υπεύθυνοι γι΄ αυτό είναι οι δάσκαλοι.
Για τη Sian
Τίτλος: Απ: Ισότητα και... στην άλγεβρα
Αποστολή από: happiness στις Φεβρουαρίου 05, 2010, 12:07:09 pm
καλά τα "ρεπορτάζ", αλλά για μια κάπως πιο επιστημονική άποψη δείτε αυτό  (http://www.math.uoa.gr/me/dipl/dipl_kotarinou.pdf)καλύτερα.
Τίτλος: Απ: Ισότητα και... στην άλγεβρα
Αποστολή από: emmaki στις Φεβρουαρίου 05, 2010, 12:23:21 pm
Επειδη λόγω τρέλλας και λόγω διδακτορικού το έχω ψάξει το θέμα, στο εξωτερικό έχει αρκετά χρόνια που γίνονται παρόμοιες έρευνες. Στη Ελλάδα το θέμα των 2 φύλων τώρα έχουμε αρχίσει να το "ανακαλύπτουμε"...
Τίτλος: Απ: Ισότητα και... στην άλγεβρα
Αποστολή από: daimonman στις Φεβρουαρίου 05, 2010, 12:30:13 pm
Στημένη προβοκατόρικη φεμινιστική έρευνα...
Τίτλος: Απ: Ισότητα και... στην άλγεβρα
Αποστολή από: emmaki στις Φεβρουαρίου 05, 2010, 03:18:08 pm
Στημένη προβοκατόρικη φεμινιστική έρευνα...

??????????????????
Να υποθέσω ότι το λες ειρωνικά;;;;;

Γιατί αν όχι, μπορώ να σου παραθέσω πάρα πολλές έρευνες που καταλήγουν στο ίδιο συμπέρασμα. Όλες προβοκακτόρικες είναι;;;;;
Τίτλος: Απ: Ισότητα και... στην άλγεβρα
Αποστολή από: Landau στις Φεβρουαρίου 05, 2010, 04:58:01 pm
Αυτό που έχει σχεδόν τεκμηριωθεί επιστημονικά (το είχα διαβάσει κάποτε και τώρα βαριέμαι να ψάχνω λεπτομέρειες και παραθέσεις) είναι ότι ο ανδρικός και ο γυναικείος εγκέφαλος διαφέρουν στον τρόπο σκέψης, στον τρόπο επίλυσης προβλημάτων κλπ. Είναι βιολογικό το θέμα δηλαδή. Από 'κει και πέρα, όμως, αυτό δεν σημαίνει ότι ο ένας είναι ανώτερος από τον άλλον κλπ, απλά κατά κανόνα, το ίδιο επιστημονικό θέμα (π.χ. κάποιο μαθηματικό πρόβλημα) ένας άνδρας θα το προσεγγίσει με έναν Α τρόπο, ενώ μια γυναικά με έναν διαφορετικό
Τίτλος: Απ: Ισότητα και... στην άλγεβρα
Αποστολή από: emmaki στις Φεβρουαρίου 05, 2010, 05:21:42 pm
Καταρχήν, το πρώτο θέμα που πρέπει να προσεγγιστεί σε μία τέτοια έρευνα είναι το ερώτημα τι είναι άντρας και τι είναι γυναίκα και πώς αυτό καθορίζεται.
Υπάρχουν 3 θεωρητικές προσεγγίσεις (δεν θα πω με ποια συμφωνώ εγώ, απλά θα τις απρουσιάσω)
1) Η ουσιοκρατική (essentialism): Η διάκριση είναι καθαρά βιολογική (γεννητικά όργανα)
2) Η θεωρία της κοινωνικής κατασκευής (social constructionism): Τα ανδρικά ή γυναικεία χαρακτηριστικά εξαρτώνται από τον τρόπο που κάποιος μεγαλώνει ("Γυναίκα δεν είσαι αλλά γίνεσαι" όπως είπε και η Σιμόν Ντε Μποβουάρ στο Δεύτερο΄Φύλο)
3) Η μεταμοντέρνα θεωρία (postmodernism): Το φύλο είναι ένας ρόλος που υποδιόμαστε ανάλογα με τις εκάστοτε συνθήκες (άλλοτε μπορεί να υιοθετούμε τα λεγόμενα "ανδρικά" και άλλοτε τα λεγόμενα "γυναικέια" χαρακτηριστικά, ανάλογα με το τι θέλουμε να πετύχουμε κάθε φορά)

Από εκέι και πέρα, υπάρχει η αποψη ότι και το βιολογικό φύλο είναι κοινωνικό κατασκεύασμα (π.χ. στις περιπτώσεις ερμαφροδιτισμού)

Όσον αφορά τις μελέτες που αναφέρεσαι Landau, αυτές βασίζονται στην πρώτη θεωρητική προσέγγιση (ουσιοκρατία) που λέει ότι υπάρχουν χαρακτηριστικά ανδρικά και γυναικέια. Έτσι και η μαθηματικές ικανότητες είναι ανδρικό χαρακτηριστικό.
Ο αντίλογος λέει ότι τα αγόρια εξαιτίας αυτής της πεποίθησης τα μεγαλώνουν με τέτοιο τρόπο ώστε να αναπτύσσουν αυτές τις ικανότητες και τα κορίτσια με τέτοιο τρόπο ώστε να αναπτύσσουν άλλες ικανότητες (π.χ. θεωρητική σκέψη). Είναι δηλαδή ένα είδος αυτοεκπληρούμενης προσδοκίας (περιμένεια κάτι να συμβεί, πράττεις ανάλογα και το τελικό αποτέλεσμα δικαιώνει την αρχική σου προσδοκία).

Τίτλος: Απ: Ισότητα και... στην άλγεβρα
Αποστολή από: olgalia στις Φεβρουαρίου 05, 2010, 08:51:42 pm
Έλεος, μην τα ισοπεδώνουμε όλα. Σαφώς κάποια χαρακτηριστικά των φύλων είναι αποτέλεσμα κοινωνικής κατασκευής, αλλά δε θα ακυρώσουμε εντελώς το βιολογικό παράγοντα.
Και ως απόδειξη σας αναφέρω  κλασικό παράδειγμα που δείχνει την εκ γενετής διαφορά των 2 φύλων: έχετε ρίξει ποτέ γερό τσακωμό με τον αγαπημένο σας; φαντάζομαι πως ναι. Ποια ήταν η συμπεριφορά του μετά;
   Και απαντώ: Όταν πέφτουμε για ύπνο, εμείς από τα νεύρα μας δεν μπορούμε να κλείσουμε μάτι και αυτοί κοιμούνται σα μοσχάρια, σα να μην έγινε τίποτα. Σου έρχεται να του φέρεις το πορτατίφ στο κεφάλι εκείνη την ώρα αλλά... εντάξει, συγκρατιόμαστε. Ορίστε, είναι αυτό αποτέλεσμα κοινων. κατασκευής ή βιολογικής; Προφανώς κρατάει από την εποχή που έπρεπε να ξυπνήσουν νωρίς το πρωί για να κυνηγήσουν βίσωνες να ταΐσουν τα γυναικόπαιδα! ;D ;D
Τίτλος: Απ: Ισότητα και... στην άλγεβρα
Αποστολή από: happiness στις Φεβρουαρίου 05, 2010, 09:05:57 pm
Στημένη προβοκατόρικη φεμινιστική έρευνα...
;D ;D ;D ;D
Τίτλος: Απ: Ισότητα και... στην άλγεβρα
Αποστολή από: olgalia στις Φεβρουαρίου 05, 2010, 09:07:01 pm
Πέρα απ' την πλάκα να καταθέσω και το εξής. Στο τελευταίο έτος του πανεπιστημίου ως φοιτήτρια του ΦΠΨ με κατεύθυνση στην ψυχολογία, έπρεπε να κανουμε υποχρεωτικά μια μικρή ερευνητική εργασία.  
Διαλέξαμε ως θέμα τη σχολική επίδοση στις πρώτες τάξεις του δημοτικού σε σχέση με την ηλικία εισόδου των μαθητών στο σχολείο. (Είμαι... παλιά και τότε ακόμη οι μαθητές πήγαιναν στην Α' Δημοτικού άλλοι 5 άλλοι 6 χρονών). Η έρευνα περιελάμβανε και τον παράγοντα "φύλο". Στα μαθηματικά λοιπόν είχε βγεί ότι διαφορά στην επίδοση υπήρχε μόνο σε επίπεδο σημαντικότητας 5% -οι μαθηματικοί ας με διορθώσουν, δε θυμάμαι τώρα, μετά σπό τόσα χρόνια, αν το λέω σωστά- Στο 1% η διαφορά που έβγαινε δεν ήταν στατιστικά σημαντική.
Τίτλος: Απ: Ισότητα και... στην άλγεβρα
Αποστολή από: Landau στις Φεβρουαρίου 05, 2010, 09:34:06 pm
Εγώ μιλούσα για καθαρά βιολογικές διαφορές, που μελετήθηκαν με επιστημονικά αντικειμενικά (όσο γίνεται φαντάζομαι) κριτήρια. Εσείς μιλάτε για κοινωνιολογικές/ψυχολογικές διαφορές, που είναι κάτι εντελώς διαφορετικό (και αρκετά υποκειμενικό).

Υ.Γ. Όταν μας τσαντίζετε, χάνουμε τον ύπνο μας κι εμείς, απλά δεν το εκδηλώνουμε τόσο και προσπαθούμε να χαλαρώσουμε με ύπνο :P
Τίτλος: Απ: Ισότητα και... στην άλγεβρα
Αποστολή από: emmaki στις Φεβρουαρίου 05, 2010, 09:57:08 pm
Και εγώ λέω ότι αυτό που εσύ ονομάζεις βιολογικές διαφορές, μπορεί να προέρχεται από κοινωνικές επιδράσεις.
Τα αγόρια τα μεγαλώνουν με τέτοιο τρόπο ώστε τα ωθούν να "δουλεύουν" το μυαλό τους, επιλύοντας από πολύ μικρά προβλήματα μαθηματικής φύσεως (π.χ. παίζουν πόλεμο και καταστρώνουν σχέδια επίθεσης, χτίζουν οχυρά κλπ).
Τα κορίτσια μεγαλώνουν έτσι ώστε να αναπτύσσουν το διάλογο και τις γλωσσικές ικανότητες (παίζουν σπιτάκια!!!!).
Αυτοί οι διαφορετικοί τρόποι αντιμετώπισης των κοριτσιών και των αγοριών (με τη βιολογική σημασία του όρου), κάνουν τα αντίστοιχα βιολογικά φύλα να αναπτύξουν και τα αντίστοιχα κέντρα του εγκεφάλου....

Οι πιο σύγχρονη βιβλιογραφία δειθνώς αυτό αναφέρει.
Μάλιστα, προχωρά ένα βήμα παραπάνω και λέει ότι ασκριβώς επειδή ο άνθρωπος δεν έχει ένα είδος συμπεριφοράς σχετικής με το κοινωνικό φύλο (άσχετα από το βιολογικό του φύλο), αλλά παρουσιάζει μία μείξη χαρακτηριστικών, αυτό οφείλεται στην ανάγκη του να προσαρμοστεί. Έτσι, κάθε φορά, μέσω των εμπειριών του (να την πάλι η κοινωνική επιρροή) υιοθετεί και κάποιες συμπεριφορές του αντίθετου φύλου (να και η μεταμοντέρνα θεωρία).

Αυτά τα έχουν εξηγήσει και με εγκεφαλογραφήματα, άρα δεν μιλάμε μόνο για κοινωνιολογικές/ψυχολογικές διαφορές, αλλά για συμπεριφορές που επηρεαζόμενες από την κοινωνία, έχουν τελικά βιολογικό υπόβαθρο.

(Μην με βάζεις τώρα να αναλύσω όλο το διδακτορικό μου!!!!! Pleaseeee!!!!!!!! 2 χρόνια αυτά μελετώ!!!)
Τίτλος: Απ: Ισότητα και... στην άλγεβρα
Αποστολή από: Landau στις Φεβρουαρίου 05, 2010, 10:12:12 pm
Θέλω την ανάλυσή σου και σε pdf παρακαλώ! :D
Τίτλος: Απ: Ισότητα και... στην άλγεβρα
Αποστολή από: emmaki στις Φεβρουαρίου 05, 2010, 10:21:51 pm
Απαπαπαααααα!!!!!!!!!! Για μου κλέψεις τη δουλειά μου;;;;;;;  :P :P :P :P
Δε σου το δίνω!!!!!
Αν θες μπορώ να σου στείλω μια σχολιασμένη βιβλιογραφία (όχι τη δική μου) σχετικά με διάφορα φεμινιστικά θέματα (με την έννοια που δίνουμε εμείς στο φεμινισμό, γιατί και αυτό έχει αλλάξει*)

*Στις αρχές του '80 ξεκίνησε το τρίτο κύμα του φεμινισμού (1ο ήταν στη βιομηχανική επανάσταση που διεκδικούσαν δικαίωμα εργασάις και ψήφου οι γυνάικες, το 2ο ήταν στη δεκαετία του '60 που διεκδικούσαν το δικαίωμα της αυτοδιαχείρησης κυρίως του σώματος τους). πλέον, ο φεμινσμός (εκτός από το ότι έχει διάφορους κλάδους) δεν ασχολέιται μόνο με τις γυναίκες, αλλά με οποιονδήποτε μπορεί να είναι καταπιεσμένος και έχει ανάγκη στήριξης.
Τίτλος: Απ: Ισότητα και... στην άλγεβρα
Αποστολή από: Landau στις Φεβρουαρίου 05, 2010, 10:27:32 pm
Ήδη νύσταξα από την πρώτη παράγραφο :P
Πάω να διαβάσω φυσική να 'ρθω στα ίσα μου :P