Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση
Διάφορα θέματα για την εκπαίδευση => Διάφορα Εκπαιδευτικά θέματα => Μήνυμα ξεκίνησε από: Gemini81 στις Μαΐου 17, 2006, 05:01:00 pm
-
Σε απάντηση κάποιας που ρώτησε πρόσφατα τι να τις κάνει μια νηπιαγωγός τις γνώσεις γλωσσών και Η/Υ.
Όχι, δε θα διδάξεις την ξένη γλώσσα στην τάξη, αν και θα τη χρειαστείς με τόσα αλλοδαπά παιδιά. Και όχι, δε θα διδάξεις Η/Υ, άντε το πολύ να τους κάνεις ασκήσεις προγραφής και προανάγνωσης μέσα από συγκεκριμένο software.
Δεν είμαστε απόφοιτες ΤΕΙ ή ΙΕΚ για να πάμε στους παιδικούς σταθμούς και το μόνο που θα πρέπει να ξέρουμε εκεί είναι να αλλάζουμε πάνες και να ταΐζουμε. Διδάσκω σε Ιεκ και ξέρω καλά τη διαφορά.
Η πραγματικότητα έχει ως εξής: Έχουμε αποφοιτήσει από κάποιο ΑΕΙ, που σημαίνει οτι διδάσκουμε (όχι στους παιδικούς σταθμούς αλλά) στα νηπιαγωγεία. Σε ηλικίες 4 (προνήπια) με 6 (νήπια). Οι περισσότερες δουλεύουν σε ιδιωτικά, όπου το παιδί μαθαίνει μέσα στο νηπιαγωγείο αγγλικά ή κάποια άλλη γλώσσα, μουσική ή ακόμα και ιππασία (κι όμως!). Είναι συνηθισμένο το φαινόμενο να έρχεται το πλουσιόπαιδο στη νηπιαγωγό και με τουπέ να λέει ‘how are you? My name is…’, να φτιάχνει με ευκολία κάρτες στο Powerpoint, να κομπάζει οτι είναι παιδί πανεπιστημιακού/γιατρού/δικηγόρου και να χάνει η νηπιαγωγός την αξιοπιστία της φυσικά επειδή δεν ακολουθεί τις εξελίξεις, έχει μείνει πίσω από την εποχή της και δεν μπορεί ούτε ν’ ανοίξει τον Η/Υ ενώ το νήπιο έχει μεγαλώσει μ’ αυτόν. Και βέβαια δεν κάνεις φύλαξη στο νηπιαγωγείο. Ούτε και ‘διδασκαλία’ με την αυστηρή έννοια. Πρόκειται για έμμεση μάθηση. Ακολουθούμε ένα ΑΠ, δεν κάνουμε ότι μας κατέβει στο κεφάλι.
Ούτε ψυχολογία θα πας να διδάξεις στο νηπιαγωγείο αλλά αν είσαι άσχετη χρησιμοποιώντας τη γνωστή δικαιολογία ‘δεν είναι στο αντικείμενό μου’, απλά δε θα μπορέσεις να κάνεις τη δουλειά σου στην πράξη. Σα θεωρία δε σου χρειάζεται βέβαια. Στην πράξη βλέπεις οτι πχ αν είσαι σε θέση να διαβάσεις μια απλή παρτιτούρα και παίζεις μικρά παιδικά τραγουδάκια, το ‘μάθημα’ παίρνει άλλες διαστάσεις. Άλλωστε ποιό είναι το ‘αντικείμενό’ σου; Τα παιδιά; Εμ τα παιδιά δεν είναι αντικείμενο...
Αυτά για να ξεκαθαρίσουμε ορισμένα πράγματα, όχι με τις συναδέλφους νηπιαγωγούς γιατί αυτές τα ξέρουν καλά. Απευθύνομαι στους εκπαιδευτικούς των άλλων ειδικοτήτων που έχουν την εντύπωση οτι οι νηπιαγωγοί είμαστε οι τεμπέλες του επαγγέλματος. Οκ δε διορθώνουμε κόλλες, και έχουμε χρόνο να κάνουμε όσο το δυνατόν σωστή οικογένεια, να μη μας βλέπει σπάνια το παιδί μας και να μεγαλώνει με τις νταντάδες. Αλλά σε καμία περίπτωση δεν είναι άχρηστα τα πτυχία και οι γνώσεις μας. Σε καθημερινή βάση χρησιμεύουν, εξήγησα γιατί.
Το γεγονός οτι για να διοριστείς στο δημόσιο νηπιαγωγός δε μοριοδοτούνται αυτές οι γνώσεις, λέει μόνο οτι η εκάστοτε κυβέρνηση τις θεωρεί ‘άσχετες με το αντικείμενό μας’ λόγω δικής της άγνοιας.
Οπότε το μήνυμα είναι οτι για να μπεις νηπιαγωγός στο δημόσιο το μόνο που χρειάζεσαι είναι το πτυχιάκι σου που έτσι κι αλλιώς το χεις, και –αποκτημένη με κόπους πολλών ετών- προϋπηρεσία-αγανάκτηση. Η τελευταία, όσο μεγαλύτερη είναι τόσο πιο πολλές δυνατότητες έχεις να διοριστείς –δικαίως βέβαια. Άσχετο αν με τόση αγανάκτηση μέχρι να διοριστείς έχεις αναθεματήσει κυβερνήσεις και συστήματα, κι από την κούραση ανυπομονείς να βολευτείς στο δημόσιο ΓΙΑ ΝΑ ΑΡΑΞΕΙΣ.
-
Συγνώμη αν σε έθιξα αλλά ότι είπα δεν το είπα για να θίξω τους νηπιαγωγούς. Η μητέρα μου είναι νηπιαγωγός και γνωρίζω πολύ καλά τι κάνει κάποιος στο νηπιαγωγείο. Δεν υποτιμώ τη δουλειά της νηπιαγωγού και μάλιστα τη θεωρώ απίστευτα δύσκολη, εγώ προσωπικά δεν θα μπορούσα να την κάνω με τίποτα. Η ένσταση μου ήταν καθαρά στο ότι θα έπρεπε κάποιος να πάρει επιπλέον μόρια για μια θέση νηπιαγωγού επειδή γνωρίζει ξένες γλώσσες κι αν θες το γενικεύω και λέω ότι κανένας εκπαιδευικός δεν θα έπρεπε κάτα τη γνώμη μου να παίρνει (όπως και δεν παίρνει) επιπλέον μόρια για διορισμό από μία ξένη γλώσσα που δεν έχει σχέση με το αντικείμενο του. Εγώ διδάσκω πληροφορική, αν ξέρω 3 ξένες γλώσσες γιατί θα πρέπει να πάρω παραπάνω μόρια από κάποιον συνάδερφο που δεν ξέρει για να διδάξω στα παιδιά πληροφορική; Και το θεωρώ τόσο λογικό όσο και το να μην πάρει κάποιος επιπλέον μόρια αν έχει μεταπτυχιακό άσχετο με την ειδικότητα την οποία καλείται να διδάξει.
Όσο για τα αλλοδαπά παιδιά που λές ότι θα συναντήσεις στην τάξη και θα χρειαστείς τις ξένες γλώσσες ίσως και να έχεις δίκιο σε αυτό αλλά στην δική μου περίπτωση δεν βοήθησαν πολύ. Είχα πολλούς αλλοδαπούς μαθητές στις τάξεις που βρέθηκα τα δύο τελευταία χρόνια αλλά δεν ξέρω ούτε αλβανικά, ούτε πολωνικά, ούτε νιγηριανά, ούτε συριακά, ούτε αιγυπτιακά. Φαντάζομαι πάντως ότι δεν αναφερόσουν σε αυτές τις ξένες γλώσσες, αν κάνω λάθος διόρθωσε με.
-
Συμφωνώ απόλυτα μαζί σου,μόνο που θά΄θελα να προσθέσω και κάτι άλλο.Δε νομίζω οτι έχουμε πολύ παραπάνω χρόνο για οικογένεια απ'ό,τι έχει ας πούμε ένας δάσκαλος,μιλώντας πάντα για δημόσιο,έτσι?Γιατί αν μιλήσουμε για τον ιδιωτικό τομέα...άσε καλύτερα!Μπορεί να μην υπάρχουν γραπτά για διόρθωμα,υπάρχουν όμως οι άπειρες ώρες δουλειάς στο σπίτι για να ετοιμάσεις χειροτεχνίες,εργασίες,κλπ,κλπ.Κι όσες έχουν δουλέψει έτσι,σε μικρούς ιδιωτικούς σταθμούς-νηπιαγωγεία,ξέρουν πολύ καλά την ΠΙΚΡΑ και το ΧΑΜΑΛΙΚΙ!Ξέρουν πολύ καλά τι σημαίνει ο κάθε ΑΣΧΕΤΟΣ/Η(γιατί στην Ελλάδα του 2006 μπορεί ο κάθε άσχετος να ανοίξει παιδικό σταθμό-νηπιαγωγείο),να σου κάνει υποδέιξεις-παρατηρήσεις πάνω σε θέματα της δουλειάς σου,που,οποιοσδήποτε που έχει την πραμικρή επαφή με την εκπαίδευση,θα καταλάβαινε οτι είναι τουλάχιστον ηλίθιες!!!Κι εσύ που έχεις φάει τα καλύτερά σου χρόνια για να πάρεις αυτό το άχρηστο πτυχίο(ναι,ναι...άχρηστο),να πρέπει να χαμογελάς και να λές σε όλα ναι κι ας είναι τελείως αντίθετα με τους στοιχειώδεις παιδαγωγικούς κανόνες.
Τα'χω ζήσει για χρόνια όλα αυτά και σου εύχομαι nina_a,επειδή είσαι μικρή ακόμα, να μην προλάβεις να το φας το πακετάκι και να'σαι απ'τους τυχερούς που θα διοριστούν γρήγορα.
Παρόλα αυτά,η προϋπηρεσία αυτή δεν μετράει για το ΑΣΕΠ,ενώ αν έχεις δουλέψει σε ένα εκπαιδευτήριο παίρνεις τα μοριάκια σου.Είναι η ίδια αδικία που συμβαίνει με τους καθηγητές που έχουν δουλέψει σε φροντιστήριο.Λες κι εκεί οι άνθρωποι δεν δίδασκαν αλλά έσκαβαν,οπότε δεν προσμετράται σαν προϋπηρεσία αυτό.
Όσον αφορά στην ψυχολογία,η γνώμη μου είναι οτι θα έπρεπε να διδάσκεται σε όλους όσους σκοπεύουν να ασχοληθούν με την εκπαίδευση,προσαρμοσμένη στις αντίστοιχες βαθμίδες που απευθύνεται ο καθένας.Είναι απαραίτητη.Τώρα γιατί δεν γίνεται...άλλου παπά ευαγγέλιο!
Επειδή δε, ξέρω κι εγώ οτι υπάρχουν κάποιοι σε άλλες ειδικότητες που μας βλέπουν ως "...τι χαρά,τι χαρά σκίζει η βάρκα τα νερά...",ας έρθουν να συγκρίνουμε και να μου πουν πόση ένεργεια σου τραβάει ένα 5χρονο και πόση ένα 15χρονο και πως είσαι μετά από πέντε ώρες σε μία τάξη νηπιαγωγείου(με 1 διάλλειμα) και μετά από πέντε ώρες σε μία τάξη γυμνασίου(με 4 διαλλείματα όπου θα'χεις κάνει και το τσιγαράκι σου....)
Άχρηστη όμως και τεμπέλα δε νοιώθω σε καμία περίπτωση.Άχρηστοι και τεμπέληδες υπάρχουν παντού.Αδικημένη βέβαια νοιώθω,γιατί είμαστε οι μοναδικοί εκπαιδευτικοί που,ενώ έχει αποδειχθεί η σπουδαιότητα της προσχολικής αγωγής για τη μετέπειτα πορεία του παιδιού,συνεχίζουμε και παλεύουμε να αποδείξουμε την αξία μας σε μια βαθμίδα της εκπαίδευσης που το κράτος δεν τη θεωρεί καν υποχρεωτική...
Ουφ!τα είπα και ξαλάφρωσα! >:(
-
Καλησπέρα! Όλες οι βαθμίδες της παιδείας παιδιά έχουν πρόβλημα απλά ο καθένας μας μπορεί να εστιάσει περισσότερο και να παραπονεθεί για τον κλάδο του! Όλοι μπορούν να παραπονεθούμν για αδικίες. Τι να κάνουμε όμως? Καθένας με τον διαφορετικό του ρόλο.
-
Πέστα Sophie!!!Πέστα nina!!!
Δίκιο έχεις kalliope, αλλά ότι υπάρχουν πολλοί ακόμα που θεωρούν ότι δε κάνουμε και τίποτα, υπάρχουν.
Το κορυφαίο!
Μια συνάδελφος έλεγε ότι όταν είχε πρωτοδιοριστεί ήταν σε μια περιοχή στην επαρχία.
Ήρθε λοιπόν ένας πατέρας να αφήσει το παιδί του και της λέει: "Εσείς εδώ θα είστε. Δε θα φύγετε;"
:o
Το κακό είναι ότι δε μπορούμε να διασφαλιστούμε στον ιδιωτικό τομέα! Με πιάνει τρέλα όταν το σκέφτομαι αυτό.
Να μη μπορείς δηλαδή να ξεφύγεις απ'την αδικία από πουθενά.
Τι να πεις; Θα έπρεπε να υπάρχει κάποιος έλεγχος. Τι λέω τώρα ε; Σε ποια χώρα ζω...
Τέλος πάντων! Όσο ζούμε ελπίζουμε για το καλύτερο.
Κουράγιο σε όλους!
-
;DΔιασφάλιση και ιδιωτικός τομέας είναι σενάριο επιστημονικής φαντασίας!!!Κάτσε να κάνεις και κανένα παιδάκι...εκεί να δεις ρατσισμός που πέφτει!Δούλευα σε ιδιωτικά μέχρι που έμεινα έγκυος.Αυτό ήταν και το τέλος της "καριέρας" μου ως νηπιαγωγός.Από τότε τα βιογραφικά δίνουν και παίρνουν αλλά μόλις ακούν στην συνέντευξη για παιδιά...κόβουν ρόδα μυρωμένα!Αυτό λοιπόν είναι το κράτος πρόνοιας.Και μετά αναρωτιούνται κάποιοι γιατί έχουν βαλθεί όλοι να μπουν στο δημόσιο...Θέλω να δουλέψω!!!
ΥΓ. Είμαι σίγουρη οτι πολλοί τραβάνε τα ίδια ζόρια,ανεξάρτητα από τον κλάδο που ανήκουν.Άντε βρε...καλή δύναμη να'χουμε!
-
Άντε καλέ!!!!
Αυτό δε το ήξερα!
Σοβαρά;;; ???
Καλά κι εγώ που δεν έχω παιδιά, τα βιογραφικά δίνουν και παίρνουν, αλλά προκοπή δεν είδα.
Θέλω να δουλέψω σε τάξη. Μπορώ;;;
Τι να πω;
Καλή δύναμη!!!!
-
Παρόλο που η συζήτηση πάει πλέον σε "προσωπικό" επίπεδο(εννοώ για νηπιαγωγούς καθαρά),η φιλοσοφία των εργοδοτών ξέρεις ποια είναι?
Θα πληρώνω εγώ επίδομα για πτυχίο πανεπιστημίου,επίδομα για γάμο,επίδομα για παιδιά?Όοοοχι...δεν είμαι κορόιδο!
Η πρώην εργοδότριά μου είπε σε συνάδελφο και φίλη που δουλεύει ακόμα στο σχολείο ότι από εδώ και πέρα θα παίρνω κοπέλες χωρίς πτυχία και χωρίς υποχρεώσεις για να έχω το κεφάλι μου ήσυχο.Και το έπραξε βέβαια.Και τώρα έχει τρία τέσσερα εικοσάχρονα κοριτσάκια που έχουν τελειώσει ένα χρόνο ΙΕΚ,τους δίνει 500 ευρώ το μήνα και τα παρουσιάζει στους γονείς σαν απόφοιτους πανεπιστημίου!Και το μέλλον της φίλης μου,όπως και μιας άλλης κοπέλας που έχει ξεμείνει εκεί από ΑΕΙ,διαγράφεται βέβαια πολύ χλωμό.Εύχομαι, Effie, μέχρι να έρθει ο πολυπόθητος διορισμός σου να καταφέρεις να μπεις σε τάξη αλλά να πέσεις στις ελάχιστες περιπτώσεις που οι συνθήκες είναι νορμάλ.
Επειδή λοιπόν κανένας από τους "από πάνω" δεν έχει ασχοληθεί με την ασυδοσία που επικρατεί στην ιδιωτική εκπαίδευση(και μιλάω και για άλλες εκπαιδευτικές βαθμίδες,όχι μόνο για μας),κι επειδή φτάνουμε κάποια στιγμή όλοι σ'ένα σημείο απόγνωσης,δεν μπορώ να ρίξω άδικο σε κανέναν από όλους εμάς που προσπαθούμε να μπούμε στη δημόσια εκπαίδευση.Εννοώ αυτός ο πόλεμος ΑΣΕΠιτών-αναπληρωτών-30μηνιτών κλπ,μου φαίνεται...παράλογος να το πω,ανούσιος να το πω...Έχουμε ξεχάσει,νομίζω,από πού ξεκινήσαμε και πού θέλουμε να φτάσουμε.Ο στόχος είναι ΚΟΙΝΟΣ παιδιάααααα!!!...Άντε, καλημέρα σας. ;)
-
Να δουλέψεις σε τάξη; χμμ για να δούμε *παίρνει στα χέρια το βιογραφικό*. Απόφοιτος του τάδε πανεπιστημίου. Δεν έχετε προϋπηρεσία ε; χμμ θα σας ειδοποιήσουμε.
*Μπαίνει άλλη υποψήφια, παίρνει στα χέρια άλλο βιογραφικό* Απόφοιτος του τάδε πανεπιστημίου. Αα βλέπω έχετε 5 χρόνια προϋπηρεσία, καλή βαθμολογία στο πτυχίο κλπ. Έχετε κι ένα παιδάκι ε; Μάλιστα, θα σας ειδοποιήσουμε.
*Μπαίνει άλλη υποψήφια, παίρνει στα χέρια άλλο βιογραφικό* Απόφοιτος του τάδε πανεπιστημίου. Καλοί βαθμοί, μεταπτυχιακό, 10 χρόνια προϋπηρεσία, αα πολύ καλά πολύ καλά, χωρίς οικογενειακές υποχρεώσεις πια, λίγο μεγάλη σε ηλικία όμως, οπότε 'θα σας ειδοποιήσουμε'.
*Μπαίνει άλλη υποψήφια, παίρνει στα χέρια άλλο βιογραφικό* Απόφοιτος του τάδε ΙΕΚ (άρα και θα παίρνει πολύ χαμηλότερο μισθό). Νεαρής ηλικίας χωρίς οικογενειακές υποχρεώσεις αλλά και χωρίς προϋπηρεσία. Απάντηση: Ελάτε από αύριο να ξεκινήσουμε τη συνεργασία μας...
.......
-
Καλησπέρα!
-
Καλημέρα! :D
Έχω μια ερώτηση να κάνω κι όποιος (νηπιαγωγός ή μη) θέλει μου απαντάει.Έστειλα βιογραφικό σε 26 ιδιωτικά εκπαιδευτήρια το Πάσχα και με πήραν για συνέντευξη τα 5, εκ των οποίων το ένα με θέλει για δευτέρα δημοτικού! Ο διευθυντής μου είπε πως ψηφίστηκε νόμος που επιτρέπει στους νηπιαγωγούς να δουλέψουν στις 3 πρώτες τάξεις του δημοτικού.Δεν το ήξερα και χάρηκα γιατί άνοιξε μια νέα πόρτα για μας αλλά προβληματίζομαι γιατί δεν έχουμε διδαχθεί τίποτα γι'αυτή την ηλικία παιδιών.Ένας άλλος προβληματισμός μου είναι τι με συμφέρει να διαλέξω?
-
Τέτοια τύχη!!!Λοιπόν,χωρίς να θέλω να σε πάρω στο λαιμό μου,χωρίς συζήτηση θα διάλεγα το εκπαιδευτήριο.Αρχικά θα μαζέψεις μόρια για ΑΣΕΠ(όλοι κάνουμε κρα γι'αυτό).Έπειτα,είναι και το οικονομικό.Απ'όσο ξέρω στα ιδιωτικά εκπαιδευτήρια υποχρεούνται να δίνουν μισθούς ισότιμους με αυτούς των πρωτοδιοριζόμενων.Στο νηπιαγωγείο,και μάλιστα ως βοηθός,τι θα σου δώσουν,600-700 ευρώ?...
Απλά δεν ξέρω αν σου είπε αυτός σίγουρα,γιατί κι εγώ πέρισυ έκανα μία συνέντευξη για πρώτη δημοτικού,αλλά τελευταία στιγμή με πήρε η διευθύντρια και μου είπε ότι ο προϊστάμενος της πρωτοβάθμιας δεν της επιτρέπει να πάρει νηπιαγωγούς,παρά μόνο αν εξαντληθούν οι δάσκαλοι απο τον πίνακα(επετηρίδα) της ιδιωτικής εκπαίδευσης.Και έλεγε αλήθεια γιατί το διασταύρωσα(υπήρχαν τρεις κενές θέσεις και μετά από πολύ καιρό κατάφερε και βρήκε δασκάλες)
Όσο για την ύλη-διδασκαλία,μην σε αγχώνει.Πριν γίνει το ολοήμερο επίσημο,δούλεψα 3 χρόνια στη δημιουργική απασχόληση δημοτικού,όπου κάναμε προετοιμασία σε 1η-2α-3η δημοτικού.Δεν είναι τίποτα.Λίγο διαβασματάκι στην αρχή και θα συνηθίσεις.Άλλωστε,φαντάζομαι,θα σε βοηθήσουν και οι συνάδελφοι εκεί...
-
Κι εγώ λέω εκεί να πάω αν μου πει το τελικό οκ!Το μόνο κόλλημα είναι πως θα'χω διάβασμα κ για τον ασεπ το φθινόπωρο. :-\Τι να κάνω όμως?Θα πιεστώ!Ευχαριστώ πολύ! :)
-
.Εύχομαι, Effie, μέχρι να έρθει ο πολυπόθητος διορισμός σου να καταφέρεις να μπεις σε τάξη αλλά να πέσεις στις ελάχιστες περιπτώσεις που οι συνθήκες είναι νορμάλ.
Ευχαριστώ για την ευχή σου sophie μου,
Η αλήθεια είναι ότι πριν 2 χρόνια που δούλεψα για μια και μοναδική φορά σε ιδιωτικό νηπιαγωγείο (κι αυτό όχι γιατί δεν ήθελα μετά να δουλέψω σε ιδιωτικό, αλλά γιατί δε βρήκα) στάθηκα θα έλεγα εξαιρετικά τυχερή!Απ' όσα ακούω από συναδέλφους δηλαδή.
Το νηπιαγωγείο στο οποίο ήμουν ήταν πάρα πολύ καλό!!!
Και η εργοδότριά μου αρκετά καλή και μπορώ να πω ότι με βοήθησε πολύ στο ξεκίνημά μου και πραγματικά με δίδαξε πολλά.
Όχι ότι ήταν όλα μέλι γάλα, αλλά τουλάχιστον ήταν σε μεγάλο βαθμό πολύ ικανοποιητικά τα πράγματα.
Ήμουν πολύ ευχαριστημένη κι απ' ότι κατάλαβα κι εκείνη.
Τώρα θα μου πείτε γιατί με έδιωξε...
Χμ...επείδη τη χρονιά που δούλεψα εγώ, θα πήγαινε μια γνωστή της, αλλά έμεινε έγκυος. Δεν πήγε για να μη κοπεί η χρονιά στη μέση κι
έτσι πήρα τη "θέση της". Ε, την επόμενη χρονιά της έδωσε τη θέση που είχα.
:(
Ελπίζω να βρω κάτι ανάλογο μέχρι να διοριστώ! (Λέμε τώρα...)
Εύχομαι ό,τι καλύτερο και σε σένα.
-
Εάν το επάγγελμα της νηπιαγωγού θεωρείται από τα εύκολα - γιατί δεν γίνονται όλοι νηπιαγωγοί??
Έξω από το χορό όλοι ξέρουν να χορεύουν. Και πιο συγκεκριμένα θα πω ότι δεν είναι και το ευκολότερο πράγμα του κόσμου να κουμαντάρεις 20 - 25 μικρά παιδιά, τα οποία στηρίζονται όλα πάνω σου. Πρέπει να έχεις την επίβλεψη όλων των παιδιών, να βλέπεις κάθε τους κίνηση και να ακούς κάθε τους λέξη!!! Και θα παραθέσω την άποψη πολλών γονιών οι οποίοι μου λένε "Πω πω πώς αντέχεις τόσα παιδιά? Έγω ένα έχω και δεν το αντέχω να τρέχει, να κλαίει κ.ά."
-
μπραβο συναδελφοι! αν και συνηθως δεν συμμετεχω σε συζητήσεις αυτού του είδους (έχς εγκαταλείψει τις προσπάθειες να πείσω τους είρωνες και τους δύσπιστους ότι, ναι, είναι δύσκολο όχι μόνο να έχεις τον έλεγχο 10-15-20 παιδιών σε μια τάξη νηπιαγωγείου αλλά να κερδίζεις πάνω από όλα την αγάπη και το ενδιαφέρον τους), θα συμμετέχω στην κουβέντα με μία σκέψη που τελευταία έρχεται συνέχεια στο μυαλό μου: Αφού η δουλειά μας είναι τόσο "απλή", "ξεκούραστη", "έλα τώρα", "χαρωπά τα δυό μου χέρια τα χτυπώ", και άλλα τέτοια χαρούμενα, γιατί όλοι αυτοί οι έξυπνοι (άνδρες ή γυναίκες, εκπαιδευτικοί) δεν γίνονται νηπιαγωγοί να δούνε την απλότητα και φαιδρότητα της θέσης μας; Αφού όπως λένε δεν υπάρχει πιο ξεκούραστη, απλή, αβανταδόρικη δουλειά στον κόσμο.... :)
Άλλωστε το ποσο εύκολη δουλειά κάνουμε φαίνεται κάθε φορά που τυχαίνει να βγούμε έξω από τα όρια του σχολείου για επισκέψεις, παρελάσεις, εκδρομές. Γιατί εκεί όλοι παραδέχονται ότι είμαστε ήρωες, έχουμε ευθύνες κτλ; ΑΦΟΥ ΣΕ ΜΙΑ ΤΌΣΟ ΕΥΚΟΛΗ ΔΟΥΛΕΙΑ ΤΟ ΑΚΟΜΑ ΕΥΚΟΛΟΤΕΡΟ ΘΑ ΗΤΑΝ ΝΑ ΠΑΣ ΚΑΙ ΕΚΔΡΟΜΗ-
-
Το πιο σημαντικό κατά την άποψή μου από αυτό το επάγγελμα είναι ότι εγώ - νηπιαγωγός μαθαίνω πολλά από τα παιδιά, όπως και αυτά μαθαίνουν από εμένα καθημερινά!!!!
Μην ξεχνάτε πως η νηπιαγωγός είναι πρότυπο για όλα τα παιδιά! Νηπιαγωγός σημαίνει αγάπη - ατοργή - απασχόληση - υπομονή - παιχνίδι!!!!
-
[...] Η ένσταση μου ήταν καθαρά στο ότι θα έπρεπε κάποιος να πάρει επιπλέον μόρια για μια θέση νηπιαγωγού επειδή γνωρίζει ξένες γλώσσες κι αν θες το γενικεύω και λέω ότι κανένας εκπαιδευικός δεν θα έπρεπε κάτα τη γνώμη μου να παίρνει (όπως και δεν παίρνει) επιπλέον μόρια για διορισμό από μία ξένη γλώσσα που δεν έχει σχέση με το αντικείμενο του.[...]
Matina,
Επίτρεψέ μου να διαφωνήσω μαζί σου (έστω και ετεροχρονισμένα!). Θεωρώ ότι δεν υπάρχει ξένη γλώσσα που να είναι ασύνδετη με το αντικείμενό σου. Μπορεί να μην χρησιμοποιείς συχνά (αν όχι καθόλου) την ξένη γλώσσα στην τάξη, αλλά σίγουρα μπορείς να την χρησιμοποιήσεις αποτελεσματικότατα για να πάρεις ιδέες από ξενόγλωσσες πηγές, να παρακολουθήσεις ξενόγλωσσα σεμινάρια ή συνέδρια, να επικοινωνήσεις με συναδέλφους απ'όλον τον κόσμο και να ανταλλάξεις απόψεις μαζί τους, να αποκτήσεις εμπειρία διδασκαλίας σε ξένα σχολεία (π.χ. στα πλαίσια του Σωκράτης-Έρασμος)... Και όσες μεταφράσεις και να έχεις στα χέρια σου δεν μπορούν με τίποτα να αντικαταστήσουν την άμεση επαφή με την αυθεντική πληροφορία και σκέψη ενός λαού.
Θεωρώ ότι η ξένη γλώσσα ή κάθε άλλο επιπλέον προσόν δεν είναι θέμα απόκτησης ενός παραπάνω πτυχίου, αλλά θέμα επικοινωνίας και ανάπτυξης δεξιοτήτων που μπορούν να εμπλουτίσουν το περιεχόμενο, τα μέσα και τις μεθόδους διδασκαλίας. Αν όλα αυτά τα προσόντα γίνονται και με ένα μέρακι, ακόμη καλύτερα, γιατί περιβάλλεις με μεγαλύτερη αγάπη αυτό που κάνεις. Αν είναι, λοιπόν, μέσω αυτών των προσόντων να μπορείς να καλλιεργείς μια πιο ευέλικτη και ανοιχτή στάση στα πράγματα, τότε δεν καταλαβαίνω γιατί να μην μοριοδοτηθείς για αυτά, είτε εν είδει ανταμοιβής είτε εν είδει κινήτρου;