Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση
Μετά τον διορισμό / την πρόσληψη => Υπηρεσιακές μεταβολές => Μήνυμα ξεκίνησε από: meliti στις Μαρτίου 12, 2010, 10:12:47 pm
-
πριν λίγες μέρες ο διευθυντής μας ανακοίνωσε ότι από του χρόνου θα έχουμε διαθέσεις όχι μόνο εντός νομού (δηλαδή μπορεί να ανήκεις στην Α΄περιοχή και να βρεθείς στη Δ΄) αλλά και εντός περιφέρειας. Αναρωτιέμαι, αν σε οποιαδήποτε άλλη υπηρεσία του δημοσίου, στελνουν κάποιον π.χ. από τη Θεσσαλονίκη στα Ριζώματα Ημαθίας επειδή υπάρχει εκεί κενό. Γιατί θεωρείται αυτονόητο ότι οι καθηγητές θα είναι δια βίου περιπλανώμενοι; Πώς έχουμε δεχτεί να νομοθετηθεί κάτι τέοιο; Οι περισσότεροι από εμάς έχουμε μια ηλικία όταν διοριζόμαστε επιτέλους, έχουμε περάσει από ωρομισθίες στα πιο απίθανα μέρη και τελικά δεν δικαιούμαστε να εγκατασταθούμε κάπου μόνιμα, έστω κι αν αυτό το κάπου είναι εκατοντάδες χιλιόμετρα μακριά από το σπίτι μας. Και να μη μιλήσουμε για το κόστος του να μετακομίζεις κάθε χρόνο. Δεν πρέπει να γίνει κάτι για αυτό;;
-
-
Με τον υπολογισμό των τμημάτων με 30 μαθητές θα προκύψουν εκπαιδευτικοί χωρίς διδακτικό ωράριο.
Επίσης μεσω του Καλλικράτη και τη συγχώνευση σχολείων/τάξεων θα βρεθούν εκπαιδευτικοί χωρίς ωράριο αλλά θα αλλάξει και "η νέα αρχιτεκτονική της αυτοδιοίκησης" όπως αναφέρεται και στο σχέδιο για το νέο σχολείο.
Τους εκπαιδευτικούς αυτούς το υπεπθ έχει δηλώσει ότι θα επιχειρήσει να τους μετακινήσει. Έχω, δε, την εντύπωση ότι η νομοθεσία και σήμερα επιτρέπει τη μετακίνηση σε όμορους νομούς.
Το τοπίο αγριεύει και για τους μόνιμους συναδέλφους. Το πόσο αγριεύει θα το διαπιστώσουμε καλύτερα μετά την δημοσίευση των νομοσχεδίων και οι περισσότεροι με την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς, κατά την εφαρμογή τους.
-
Η δυνατοτητα μετακινησης του εκπαιδευτικου στο πλαισιο της ιδιας Περιφερειακης Διευθυνσης ηδη υφισταται, απλως ουδεποτε αξιοποιειται απο τη Διοικηση...
Στην πραγματικοτητα η νομικη ευχερεια μετακινησης του εκπαιδευτικου σε αλλο νομό απ' αυτον στον οποιο υπαγεται οργανικα προβλεπεται ηδη απο το αρθρο 14 παρ.14 - το οποιο αναφερεται στη διαθεση/αποσπαση εκπαιδευτικου που δεν συμπληρωνει ωραριο ή κρινεται υπεραριθμος - του νόμου 1566 του 1985 (αρθρα του οποιου εκτοτε μνημονευονται ακομη σε ολες τις εγκυκλιους μεταθεσεων και σε πλειστα αλλα νομικα κειμενα του υπουργειου):
"Σε περίπτωση που εκπαιδευτικός πλεονάζει εξ ολοκλήρου μπορεί να αποσπασθεί...ή σε σχολείο άλλου νομού ή νομαρχιακού διαμερίσματος, με απόφαση του Υπουργού Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων, ύστερα από πρόταση του κεντρικού υπηρεσιακού συμβουλίου".
Φυσικα ειναι λογικο η αποφαση να λαμβανεται σε κεντρικο επιπεδο απο τον υπουργο κατοπιν εισηγησεως του Κυσδε, διοτι εν ετει 1985 που συνταχθηκε ο νόμος δεν ειχε ξεκινησει η αποκεντρωση της εκπαιδευσης με τη θεσμοθετηση των Περιφερειακων Διευθυνσεων Εκπ/σης, οι οποιες ανελαβαν την εποπτεια και διενεργεια των διαδικασιων ανω του επιπεδου των Πυσδε... (βεβαια μεχρι τωρα η λειτουργια τους ειναι περισσοτερο διακοσμητικη, επιφεροντας περαιτερω γραφειοκρατικοποιηση στο ηδη επιβαρυμενο και δυστοκο απο διοικητικης σκοπιας συστημα της δημοσιας εκπαιδευσης).
Ωστοσο, απο το 2002 και μετα, δηλ. μετα από τη θεσπιση των εκπαιδευτικων περιφερειων, ολες οι εγκυκλιοι των μεταθεσεων (με εξαιρεση τη φετινη λογω… αναδιαταξης της υλης) αναφερονται στη δυνατοτητα μετακινησης του εκπαιδευτικου (δι' αποσπασεως), λογω υπεραριθμιας, εντος της ιδιας Περιφερειακης Διευθυνσης, με αποφαση του Περιφερειακου Διευθυντη...
Οπως τα περισσοτερα πραγματα στην Ελλαδα λοιπον, το συζητουμενο θεμα ειναι ζητημα πολιτικης βουλησης και οχι ενδειας νομοθετικης προβλεψης...
Δεν πιστευω ομως οτι το υπουργειο θα φθασει, τελικα, σ' αυτο το αισχρο σημειο...(αν και ειχαν γινει, νομιζω, σχετικες δηλωσεις επ' αφορμη της ογκωδους υπεραριθμιας των ΠΕ11)...
-
Aποκλειστικό Ρεπορτάζ:Σωτήρης Σιακαβάρας
Μέχρι το Μάιο ο κάθε δάσκαλος, νηπιαγωγός και καθηγητής θα γνωρίζει σε ποιο σχολείο θα διδάσκει το Σεπτέμβριο, καθώς ένας μεγάλος αριθμός εκπαιδευτικών που είναι υπεράριθμοι στα σχολεία και χιλιάδες αποσπασμένοι θα μετακινηθούν για να καλύψουν κενά που υπάρχουν, καθώς φέτος θα διοριστούν οι μισοί ως μόνιμοι και αναπληρωτές σε σχέση με πέρσι.
Η κ. υπουργός απέστειλε έγγραφο προς τους 13 νέους Περιφερειακούς Διευθυντές Εκπαίδευσης με το οποίο τους ζητά αναλυτική ενημέρωση για το πόσους εκπαιδευτικούς κατά ειδικότητα έχει το κάθε σχολείο και πόσους χρειάζονται.
Η κ. Διαμαντοπούλου μόλις λάβει στα χέρια της τα στοιχεία θα δώσει εντολή να μετακινηθούν οι υπεράριθμοι εκπαιδευτικοί σε σχολεία που έχουν κενά.
Η κ Διαμαντοπούλου εκτιμά πως μέχρι το Μάιο θα ολοκληρωθεί η διαδικασία των μετακινήσεων και ανάκλησης αποσπάσεων προκειμένου τα σχολεία να ξεκινήσουν το Σεπτέμβριο χωρίς κενά.
Πρόκειται για ένα μέτρο που θα προκαλέσει μεγάλες αντιδράσεις αλλά η κυβέρνηση το θεωρεί επιβεβλημένο , δεδομένου ότι φέτος θα διοριστούν 3.000 μόνιμοι έναντι 6.000 περίπου πέρσι και 10.000 αναπληρωτές -ωρομίσθιοι έναντι 23.000 πέρσι.
http://www.esos.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=6910:2010-02-17-19-00-10&catid=346:2009-12-02-06-54-27&Itemid=1079