Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση
Διάφορα θέματα για την εκπαίδευση => Διάφορα Εκπαιδευτικά θέματα => Μήνυμα ξεκίνησε από: para5 στις Απριλίου 09, 2010, 05:18:42 pm
-
Συνάδελφοι διαβάσατε την ανακοίνωση του υπουργείο για την αυτοαξιολόγηση της σχολικής μονάδας;
Το link είναι http://www.doe.gr/2010/egk082.pdf
Διαβιβαστικό: http://www.alfavita.gr/ank_b/ank9_4_10_1212.php
Ποιες οι απόψεις σας;
-
Σχετικό και πολύ ενδιαφέρον είναι και το παρακάτω:
http://eacea.ec.europa.eu/ressources/eurydice/pdf/0_integral/094EL.pdf
Πρόκειται για πορίσματα συγκριτικής έρευνας για την εκπαίδευση στις χώρες της ΕΕ. Πολύ διαφωτιστική για την κατάσταση που επικρατεί στην Ελλάδα.
-
Από τον πίνακα με τα κριτήρια «αυτοαξιολόγησης» που μοίρασε το υπουργείο Παιδείας μαζί με την εγκύκλιο, σταχυολογούμε:
Πόροι ανθρώπινου δυναμικού, Οικονομικοί Πόροι, Διοίκηση Σχολική μονάδας, Εκπαιδευτικές διαδικασίες, Εκπαιδευτικά αποτελέσματα.
Ποιός θα τα κάνει όλα αυτά?
Ποιός θα περνάει αυτά τα στοιχεία?
Ο Διευθυντής? Ο Σύμβουλος? ή βεβαίως βεβαίως ο εκπαιδευτικός Πληροφορικής?
Σύμφωνα με την εγκύκλιο του υπουργείου (37100/Γ1/31-3-2010), η αυτοαξιολόγηση «έχει ως στόχο να αναδείξει τη σχολική μονάδα ως βασικό φορέα προγραμματισμού και υλοποίησης του εκπαιδευτικού έργου», ενώ αμέσως παρακάτω σημειώνεται ως επιδίωξη, οι εκπαιδευτικοί, μαθητές, γονείς «με τις δράσεις τους να οδηγηθούν σε μια αποτελεσματικότερη οργάνωση, διοίκηση και διαχείριση της σχολικής μονάδας».
Με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο, λένε ότι κάθε σχολείο θα κάνει μόνο του τα... κουμάντα του, θα φτιάχνει το πρόγραμμά του, θα βρίσκει τους πόρους του, θα αυτοδιοικείται και θα ανταγωνίζεται με το διπλανό του.
http://www.alfavita.gr/typos/t11_4_10_820.php
http://www.esos.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=7370:2010-04-08-11-27-50&catid=346:2009-12-02-06-54-27&Itemid=1079
-
αμάν βρε παιδιά με το αγωνιώδες ερώτημα Ποιός θα τα κάνει όλα αυτά; Όλοι μας πρέπει κάποτε να αρχίσουμε να κάνουμε τα πάντα. Ούτε να πέσει το βάρος μόνο στον καθηγητή της Πληροφορικής - που είναι και η εύκολη λύση...τόσοι και τόσοι δεν έχουμε πάρει πιστοποίηση, τόσοι και τόσοι δεν ξέρουν να χειριστούν έναν υπολογιστή; Και ακόμα, γιατί να μη χωθούμε κι εμείς οι πιο παλιοί με διδακτικό ωράριο 18 και 16 ώρες; Γιατί πρέπει συνέχεια να χώνονται οι νέοι; Και στην τελική, το ωράριό μας κανονικά είναι 8-2 όχι 8-10 και μετά την κανά για καφέ και ψώνια....έτσι, για να είμαστε και δίκαιοι και να αποδίδουμε τα του Καίσαρος τω Καίσαρι.... Μπορεί να μη μας αρέσει, αλλά έτσι είναι το νόμιμο.
Τώρα όσο για το άλλο που λες, είναι βεβαια ένα ζήτημα - απ΄την άλλη ίσως να αποτελέσει και κίνητρο για βελτίωση κακώς κειμένων. Και στην τελική, κάπως πρέπει να ξεκινήσει αυτή η ρημάδα η αξιολόγηση. Αν υπάρχουν άλλες προτάσεις, να τις ακούσουμε.
-
κατι τέτοιες σαν εσένα έχουμε και θα μας βάζουν να δουλεύουμε ως το απόγευμα για 700 ευρώ και θα λέμε κι ευχαριστώ...
-
Ξαναλέω - μπορεί να μη μας αρέσει, αλλά έτσι είναι το ΝΟΜΙΜΟ. Στην τελική, η εκπαίδευση - που ειρήσθω εν παρόδω, γράφεις ότι λατρεύεις - δεν είναι το μαγαζάκι κανενός - είναι λειτούργημα και οφείλουμε έτσι να το βλέπουμε. Αν κάποιοι διορίζονται για να πέφτει ο μισθός κάθε δεκαπέντε, καλά θα κάνουν να διορισθούν σε άλλους τομείς του δημοσίου - με το ίδιο ευεργετικό πλεονέκτημα! Όταν μπαίνεις σε τάξη (πρέπει να ) το κάνεις γιατί το γουστάρει η ψυχούλα σου, να το κάνεις με χαρά και κέφι ανεξάρτητα από το πόσα λεφτά θα σου δώσουν. Τώρα, πάλι, αν κάποιος θέλει να ξύνεται....ζητάνε και κλητήρες στο υπουργείο παιδείας....βουρ για μετάταξη λοιπόν.
-
αμάν βρε παιδιά με το αγωνιώδες ερώτημα Ποιός θα τα κάνει όλα αυτά; Όλοι μας πρέπει κάποτε να αρχίσουμε να κάνουμε τα πάντα. Ούτε να πέσει το βάρος μόνο στον καθηγητή της Πληροφορικής - που είναι και η εύκολη λύση...
Ξαναλέω - μπορεί να μη μας αρέσει, αλλά έτσι είναι το ΝΟΜΙΜΟ. Στην τελική, η εκπαίδευση - που ειρήσθω εν παρόδω, γράφεις ότι λατρεύεις - δεν είναι το μαγαζάκι κανενός - είναι λειτούργημα και οφείλουμε έτσι να το βλέπουμε.
Όταν μπαίνεις σε τάξη (πρέπει να ) το κάνεις γιατί το γουστάρει η ψυχούλα σου, να το κάνεις με χαρά και κέφι ανεξάρτητα από το πόσα λεφτά θα σου δώσουν.
Τα δύο μηνύματα φάσκουν και αντιφάσκουν.
martha από την μια αναφέρεις το διοικητικό έργο και από την άλλη τα χαρακτηριστικά που πρέπει να έχει κάποιος για να μπει σε τάξη.
Μένω στο δεύτερο για να μπω στην τάξη πρέπει να έχω φροντίσει να έχω υλικό να παρουσιάσω άρα προετοιμασία και πρέπει να έχω και ψυχική ηρεμία.
Τα παραπάνω δεν γίνονται σε ένα δυο κενά καθημερινά πίστεψε με. Δεν λύνεται το πρόβλημα με 8/2 να δουλεύουμε καθημερινά.
Το 8-2 θα γίνει.
Αλλά γίνεται για να είμαστε το 2ωρο τρίωρο στο σχολείο για να εισάγουμε στοιχεία... ή γίνεται για τον μαθητή... να οργανώσουμε κάτι να συζητήσουμε για το safer internet, να κάνουμε μάθημα ΠΔΣ για τον μαθητή.
Αν είναι για το πρώτο είμαι πολύ αντίθετη... αν όμως το 8 - 2 γίνει για το 2ο συμφωνώ απόλυτα μαζί σου, βεβαίως και να μείνω. Άλλωστε αλυσίδα είναι... θα ήθελα αυτό και από την δασκάλα του παιδιού μου...
Αλλά σε καμία περίπτωση δεν θα ήμουν ικανοποιημένος αν η δασκάλα μένει 8 - 2 ή 8 - 4 για να ασχολείται με διοικητικό έργο ... γιατί μετά από αυτό δεν θα είχε τον χρόνο την θέληση την όρεξη να ασχοληθεί από μισή έως ένα δίωρο για την επόμενη μέρα ή για την τρέχουσα εβδομάδα.
-
Για εμενα το πιο τραγικό είναι το σημείο στο οποίο αναφέρεται πως το σχολείο θα πρεπει να βρίσκει μόνο τους πόρους του. Και γιατί τραγικό; Γιατί αν είσαι καλή ωρα όπως εγώ σε ενα μικρό σχολείο...ποιον "καλό άνθρωπο" θα βρεις να το χρηματοδοτήσει; Μιλάμε πια για πλήρη ιδιωτικοποίηση της παιδείας...κάποτε τα λέγαμε και γελούσαμε , τώρα τα βλέπουμε να μας έρχονται.
Όσο για το 8-2...είμαστε και εμείς προκλητικοί οταν αποχωρούμε από το σχολείο στις εντεκα και μισή επειδή τελείωσε το διδαδικτό μας ωράριο. Ξέρω πως όλοι έχουμε την προετοιμασία, τουλάχιστον αυτοί που είμαστε συνεπείς και αγαπάμε τη δουλειά μας. Αλλά δεν παύει το ωράριό μας να ειναι 8-2.
Ελπίζω να μην παρεξηγηθώ, απλά βλέπω τις εξελίξεις και εχω αρχίσει να τρελαίνομαι. :-X
-
Η καθημερινή 6ωρη παρουσία του εκπαιδευτικού στο σχολείο έχει και μια άλλη - ενδιαφέρουσα και ουσιαστική - λειτουργία: την επικοινωνία του εκπαιδευτικού με το μαθητή! Τα κενά αξιοποιούνται και προς αυτή την κατεύθυνση: συζητήσεις, παιχνίδι, κτλ. Δεν μπορεί το σχολείο να λειτουργεί ως κοινότητα, όταν το έργο του εκπαιδευτικού γίνεται διεκπεραιωτικά - διδακτικά. Ποιο μήνυμα περνά στο μαθητή ο εκπαιδευτικός που αποχωρεί από το σχολείο του στις 11 ή και στις 12;
-
Πάρα πολύ σωστά. Πάνω από όλα οι καθηγητές (οφείλουμε να) είμαστε παραδείγματα για τους μαθητές μας.
-
Martha72, χαλάς την πιάτσα κορίτσι μου
-
ναι ρε γμτ....αλλά μ΄αρέσει!!!! :P
-
άλλο πράγμα τα διοικητικά καθήκοντα που όλοι έχουμε επωμιστεί και άλλο η αυτοαξιολόγηση της σχολικής μονάδας. το σχολείο λειτουργικά δεν έχει την δομή μιας εταιρείας για να μπορέσει να αξιολογηθεί στα πρότυπα μιας εταιρείας.
έχει έναν διευθυντή και καθηγητές. το μοντέλο αυτό διοίκησης δεν ανταποκρίνεται στα πρότυπα διοίκησης μιας σύγχρονης εκπαιδευτικής μονάδας.
αυτό το τραγελαφικό που γίνεται σήμερα είναι ότι φυτεύουν κάποιους όρους σύγχρονου management σε σχολικές μονάδες στις οποίες δεν υπάρχει κανένας σχεδιασμός διοίκησης σύμφωνα με τα σύγχρονα μοντέλα διοίκησης.
το να τηρείται ένα ωράριο ή να τρέχει κάποια χαρτούρα επιτυχώς αυτό δεν είναι διοίκηση ούτε φανερώνει έναν υγιή τρόπο λειτουργίας μιας σχολικής μονάδας.
Η αξιολόγηση και μάλιστα αυτοαξιολόγηση απαιτεί πέρασμα σε νέες δομές,νέες πρακτικές οι οποίες χωρίς υποστήριξη σε χρήμα,επιμόρφωση και υλική υποστήριξη δεν πρόκειται να επιφέρει τίποτα
-
geochem έχεις δίκιο μάλλον ξεφυγαμε από το θέμα ( αναρωτιόμασταν ποιός θα τα περνάει όλα αυτά που λέει το υπουργειο στο έντυπο για την αυτοαξιολόγηση και μάλλον πλατιάσαμε...)
Κοίταξε, το σχολείο έχει χαρακτηριστικά επιχείρησης ωστόσο οι ρόλοι δεν είναι πάντα συγκεκριμένοι - δηλαδή ας πούμε ο μαθητής είναι και πελάτης είναι και εργαζόμενος είναι και εργοδότης.
-
όχι βέβαια.και μάθημα θα κάνουμε και ότι καλύτερο μπορούμε θα κάνουμε.ούτε δαίμονες βλέπουμε να μας κυνηγούν ούτε οτιδήποτε καινούργιο το στέλνουμε στον καιάδα.όσοι δουλεύουν δεν έχουν λόγο να φοβούνται το παραμικρό.αλλά θέλω να δω τα μούτρα των υπευθύνων του υπουργείου μας όταν φανεί και προς τα έξω ότι για τα κακώς κείμενα της εκπαίδευσης δεν φταίει ο φουκαράς ο εκπαιδευτικός όπως πολλοί νομίζουν αλλά η ανεπάρκεια πόρων ,μέσων και τεχνογνωσίας του ελληνικού κράτους.
μακάρι να εφαρμοστεί η αυτοαξιολόγηση.θα βγουν πολλά στη φόρα.αλλά το κάθε υπουργείο ξέρει να καλύπτει τον πισινό του.να γίνει αξιολόγηση από ανεξάρτητους οίκους,ειδικά αξιολόγηση πόρων, και μέσων.θα γελάσουν πολλοί
-
Α όσο γιαυτό ΣΥΜΦΩΝΩ ΚΑΙ ΕΠΑΥΞΑΝΩ!!! πάντως η δική μας σύμβουλος (ΠΕ6) μας είπε πως η σκέψη ειναι να υπάρξει ειδικό σώμα αξιολογητών και βέβαια οι σύμβουλοι και ο διευθυντής αλλά σε δευτερεύοντα ρόλο.
-
Α όσο γιαυτό ΣΥΜΦΩΝΩ ΚΑΙ ΕΠΑΥΞΑΝΩ!!! πάντως η δική μας σύμβουλος (ΠΕ6) μας είπε πως η σκέψη ειναι να υπάρξει ειδικό σώμα αξιολογητών και βέβαια οι σύμβουλοι και ο διευθυντής αλλά σε δευτερεύοντα ρόλο.
Το ειδικό σώμα αξιολογητών δεν έιναι καινούρια "εφεύρεση". Υπάρχει από το νόμο του Αρσένη (2525/97 αν ακόμα τα θυμάμαι σωστά), αλλά ποτέ δεν εφαρμόστηκε.
Επίσης, να προσθέσω εδώ κάτι που μάλλον δεν είναι γνωστό σε πολλούς, οι πρώτοι που δήλωσαν συμμετοχή στο σώμα αυτό ήταν η Εκκλησία της Ελλάδος και ο σύνδεσμος απόστρατων αξιωματικών.....
Εγώ, λοιπόν, αν και το τονίζω δεν είμαι κατά της αξιολόγησης και τη θεωρώ απαραίτητη, αρνούμαι να αξιολογήσουν τη δουλειά μου ως εκπαιδευτικό στην γενική η ειδική τάξη (και τώρα στα ΚΕΔΔΥ) η Εκκλησία και οι αξιωματικοί!
Επίσης, έχω ενστάσεις στο να με αξιολογήσει η διευθυντής εκπαίδευσης, που έχει πάνω από 10 χρόνια να μπει σε τάξη ή ο σύμβουλος που επίσης έχει πάνω από 10 χρόνια να μπει σε τάξη.....Παρεπιμπτόντως ο δικός μας σύμβουλος ΕΑ με παίρνει μαζί του συμβουλευτικά όταν πηγαίνει στα σχολεία, γιατί, λέει, εμπιεστεύεται την κρίση μου...Αυτός, λοιπόν, που με βάζει να κάνω τη δουλειά του και ζητά τη δική μου συμβουλή θα με αξιολογήσει;;;;;;;
-
Και φυσικά η απαραίτητη κριτική των ειδικών:
http://www.alfavita.gr/ank_b/ank10_4_10_1054.php
-
Διευθυντες, τουτεστιν οι ανεπαρκεις, πρωην εκπαιδευτικοι και νυν σοβαροφανη, γελοιογραφικα κακέκτυπα μιας οικτρης γραφειοκρατιας, με τους αποδοτικους σιελογονους αδενες και τις ελαστικες αξιακες συνειδησεις, που είναι παγκοινως γνωστο πώς αναρριχηθηκαν στα αξιωματα τους, θα κληθουν να αξολογησουν τους μαχομενους εκπαιδευτικους της ταξης.
Ή οι σχολικοι συμβουλοι, δηλαδη τα ιδεολογικως ασπονδυλα ανοητολογουντα κνωδαλα, που επιδεικνυουν χαμαιλεόντεια προσαρμοστικοτητα στους ευμεταβολους κομματικους καιρους, πολλα εκ των οποιων δεν διαθετουν καν σοβαρους διδακτορικους τιτλους αλλα κατι επιδερμικα σεμιναρια της οκας…και τα οποια κριθηκαν αρκουντως κομματικως νομιμοφρονα να υπηρετησουν τον απαιτητικο ρολο του συμβουλου, τον οποιον, όμως, το ιδιο το υπουργειο τον εχει γραμμενο στα παλαιοτερα των υποδηματων του.
Σωμα αξιολογητων….
Μπορω να το διανοηθώ, εξ αντανακλασεως με τα προβλεπομενα στις νεες νομοθετικες παρεμβασεις Ραγκουση περι της στελεχωσης της δημοσιας διοικησης, με βαση τα οποια διαφαινεται αγχωδης η προσπαθεια να ελεγχθουν, εκ νεου κομματικως, τα διοικητικα και υπηρεσιακα τεκταινόμενα στη Δημοσια Εκπαιδευση, με τον εσπευσμενο επαναπροσδιορισμο της συνθεσης των Πυσδε/Πυσπε, προκειμενου να ολοκληρωθει ετσι η μεταβαση του κομματικου ελέγχου από το γαλαζιο στο πρασινο κυκλωμα εξουσιας.
(PS Φυσικα δεν είναι ολοι οι διευθυντες και συμβουλοι ετσι, υπαρχουν και φωτεινες εξαιρεσεις για να επιβεβαιωνουν εκκωφαντικα τον τετριμμενο κανονα.)
Καλα θα εκανε το υπουργειο να ξεκινησει με την αδιαβλητη, αντικειμενικη και εγκυρη αξιολογηση των ανωθι...αξιολογητων και στη συνεχεια με την ουσιαστικη αναβαθμιση του θεσμου των σχολικων συμβουλων και κατοπιν να αφεθει στις ευφανταστες ονειρωξεις περι της (ατελεσφορης) ποσοτικοποιησης των ποιοτικων μεγεθων...
-
Σιγά μη δεχτούν οι αξιολογητές... να αξιολογηθούν. Αυτοί είναι οι πατρίκιοι, όχι οι πληβείοι, όπως εμείς!
-
ΣΩΣΤΑ ΣΩΣΤΑ ΣΩΣΤΑ!!!! (πάντως η δική μας σύμβουλος είναι εξαιρετική και ευχαρίστως να με αξιολογήσει...αλλά δεν είναι όλοι τόσο τυχεροί)
Ρε μήπως να αξιολογήσουμε κι εμείς τους αξιολογητές; Έτσι για να υπάρχει και το αμφίδρομο της αξιολόγησης.
-
Εγώ μεταξύ άλλων δεν καταλαβαίνω κι αυτό που λέει για τα εκπαιδευτικά αποτελέσματα και τα ενδεικτκά κριτήρια ποιοτικής αποτίμησης των δεικτών του τομέα, και συγκεκριμένα για την επίδοση και πρόοδο των μαθητών. Αν οι επιδόσεις των μαθητών παίζουν ρόλο στην αξιολόγηση του σχολείου, τι θα εμποδίσει τους εκπαιδευτικούς που θα κρίνουν αυτές τις επιδόσεις, να ανεβάσουν εικονικά τις βαθμολογίες, προκειμένου να φανεί πως το σχολείο εκπλήρωσε τους στόχους του; Και δε μιλάω για Λύκεια, όπου αναφέρεται ως κριτήριο ποιοτικής αποτίμησης η επιτυχία ή όχι στις πανελλήνιες. Εκτός αν τα γυμνάσια και τα δημοτικά περιμένουν 3-6 χρόνια να αξιολογηθούν, μέχρι δηλαδή να φτάσουν οι μαθητές τους να δώσουν πανελλήνιες!
-
Μπορεί να διεξάγονται...πανελλαδικές και για τα δημοτικά ή τα γυμνάσια... :o ;D
ή μπορεί να κάνουν ηλεκτρονικές εξετάσεις ( ούτως ή άλλως δίνουν υπολογιστές στους γυμνασιόπαιδες) και να διορθώνονται αυτόματα οπότε ΄να μην επεμβαίνει ο επιεικής βαθμολογικά εκπαιδευτικός. (αυτό πάντως γινεται σε πολλές χώρες του δυτικου κοσμου)
όσο για τους βαθμούς τριμήνων και τετραμήνων μπορεί απλά να...καταργηθούν και να έχουμε μόνο εξετάσεις...Πάντως λογικά δε μπορεί να το αφήσουν έτσι...θα δούμε.