Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση

Διάφορα θέματα για την εκπαίδευση => Επιμόρφωση-Μετεκπαίδευση => Ημερίδες - Συνέδρια => Μήνυμα ξεκίνησε από: christhess στις Απριλίου 19, 2010, 12:31:38 pm

Τίτλος: Ημερίδα Νευροαναπτυξιακές διαταραχές - Γενετικά σύνδρομα
Αποστολή από: christhess στις Απριλίου 19, 2010, 12:31:38 pm
Επιστημονική ημερίδα:
ΝΕΥΡΟΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΕΣ ΔΙΑΤΑΡΑΧΕΣ – ΓΕΝΕΤΙΚΑ ΣΥΝΔΡΟΜΑ: Από τη Διάγνωση στην Εκπαιδευτική Παρέμβαση

15 Μαΐου 2010 – Θεσσαλονίκη
29 Μαΐου 2010 – Αθήνα
5 Ιουνίου 2010 - Ιωάννινα


Προσκεκλημένη ομιλήτρια
Δρ. Αλευριάδου Αναστασία
Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Ειδικής Αγωγής
Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας

Εισαγωγή

Η διάλεξη θα αναφερθεί στα σωματικά χαρακτηριστικά, το νευροψυχολογικό προφίλ, και στα χαρακτηριστικά της προσωπικότητας τεσσάρων γενετικών συνδρόμων α) Turner, β) Williams, γ) Prader-Willi, και εύθραυστου Χ χρωμοσώματος.  Ιδιαίτερη έμφαση θα δοθεί στην παρουσίαση συγκεκριμένων δραστηριοτήτων ψυχοεκπαιδευτικής  παρέμβασης. Οι πρακτικές αυτές δραστηριότητες είναι κατάλληλα διαμορφωμένες για παιδιά και εφήβους με βάση το γνωστικό πρότυπο δυνατοτήτων και αδυναμιών των συγκεκριμένων γενετικών συνδρόμων. Οι προτάσεις αυτές παρέχουν τη δυνατότητα παρέμβασης στο καθημερινό πρόγραμμα του παιδιού/εφήβου και αναπροσαρμογής του σύμφωνα με τις ιδιαίτερες ανάγκες και δυνατότητές του.
    H διάλεξη απευθύνεται σε ένα ευρύ φάσμα ειδικών ∙ εκπαιδευτικών ειδικής και γενικής αγωγής, γονέων και επαγγελματιών (ψυχολόγων, λογοθεραπευτών, εργοθεραπευτών, παιδοψυχιάτρων, βρεφονηπιοκόμων, φυσικοθεραπευτών, κοινωνικών λειτουργών, νοσηλευτών και άλλων σχετικών ειδικοτήτων) που ασχολούνται με την αξιολόγηση και εκπαίδευση παιδιών και εφήβων με γενετικά σύνδρομα.  


Πρόγραμμα ημερίδας

10.00 -10.30 : Προσέλευση

10.30 -10.40 : Χαιρετισμοί

10.40 -12.30 : Α’ ΕΝΟΤΗΤΑ
•   Σύνδρομο Turner:
- Συχνότητα εμφάνισης του συνδρόμου
- Σωματικά χαρακτηριστικά
- Νοητική λειτουργία
- Νευροψυχολογικό προφίλ
- Προβλήματα συμπεριφοράς και  προσωπικότητα
-Ψυχοεκπαιδευτική υποστήριξη - Προτεινόμενη εκπαιδευτική παρέμβαση ανάπτυξης γνωστικών και κοινωνικών δεξιοτήτων – Χρήση γνωστικών στρατηγικών για τη βελτίωση της μάθησης.
•   Σύνδρομο Williams:
- Συχνότητα εμφάνισης του συνδρόμου
- Σωματικά χαρακτηριστικά
- Νοητική λειτουργία
- Νευροψυχολογικό προφίλ
- Γλωσσική ανάπτυξη των παιδιών και εφήβων.
- Προτεινόμενη εκπαιδευτική παρέμβαση ανάπτυξης γνωστικών και κοινωνικών δεξιοτήτων  / Χρήση στρατηγικών για τον περιορισμό των δυσκολιών ψυχοκοινωνικής προσαρμογής.

12.30 – 13.00 : Διάλλειμα

13.00 – 15.00 :