Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση
Διάφορα θέματα για την εκπαίδευση => Διάφορα Εκπαιδευτικά θέματα => Μήνυμα ξεκίνησε από: mardz στις Μαΐου 22, 2010, 02:03:07 pm
-
ποτε ηταν ;
τον προηγουμενο μηνα ;
τοτε που ξεσηκωθηκε ο κοσμος σε ενα κρατος (κρατος; ) που λεγονταν κιργισταν
εδειχναν κοσμο να εχει βγει στο δρομο να εισβαλει σε δημοσια κτηρια ενω ταραχες και επεισοδια γινονταν παντου .
να σας πω την αληθεια δε μου εκανε και τοση εντυπωση γιατι λεω αμορφωτα μογγολοειδη σε κρατη μαριονετες με περιερεγες θρησκειες , ηθη και εθιμα που ποτε δεν θα καταλαβω αφου ειχα την τυχη να μεγαλωσω σε ενα ευρωπαϊκο κρατος με βαθια κουλτουρα και πολιτισμο χιλιαδων ετων που σε αυτον στηριχθηκε ο δυτικοευρωπαϊκος πολιτισμος και μια λεξη γνωστη και στο πιο απομακρο μερος .ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ.
ακουγα λοιπον τους δημοσιογραφους να λενε οτι αιτια ολης αυτης της αναταραχης ηταν η διαφθορα και νεποτισμος του προεδρου .
δεν εδωσα σημασια ,
ενταξει διαφθορα το καταλαβαινα αλλα εκεινο το νεποτισμο δεν ειχα ιδεα .
αλλα ολα τα καναλια και οι δημοσιογραφοι μιλουσαν για νεποτισμο
γαμωτο λεω τι ειναι αυτο ; να ειναι κανα παθος που δε το επιτρεπουν εκει περα οι αμορφωτοι ιθαγεννεις ;
και γιατι οι δημοσιογραφοι δε μας το εξηγουν με απλες λεξεις ή περιφραστικα αν ειναι κατι τοσο αισχρο που καμια ελληικη λεξη δεν μπορει να αποδωσει το περιεχομενο του ; τσαμπα μας λενε οτι η ελληνικη γλωσσα εχει τις πιο πολλες λεξεις;
μετα googlαρισα και εγω και βρηκα τι σημαινει και κανει τοσο τρομερη την ερμηνεια της και τι συνειρμους θα προκαλουσε αν ακουγωνταν στα ελληνικα
θα ειχαμε τοσα παραδειγματα απο τη "πολιτισμενη" δυτικοευρωπαϊκη κοινωνια μας να λεμε που δεν θα ασχολουμασταν με το κιργισταν (που ειναι αυτο;)
ας το λεμε λοιπον νεποτισμο και οποιος καταλαβε καταλαβε
-
και εχουμε και προσφατα παραδειγματα σε οικεια υπουργεια!! μη λεμε ονοματα ;D ;D ;D
-
και εχουμε και προσφατα παραδειγματα σε οικεια υπουργεια!! μη λεμε ονοματα ;D ;D ;D
ε ναι ρε συναδελφε ,
μη θιξουμε οικογεννειες που δινουν αγωνα για τη θεσμοθετηση της αξιοκρατειας :P
-
Από το λατινικό nepot-nepotis. Στην Ελλάδα ευδοκιμεί. ;D
-
Από το λατινικό nepot-nepotis. Στην Ελλάδα ευδοκιμεί. ;D
σαν τα "φρουτα " που ευδοκιμουν στη ελλαδα δεν υπαρχουν σε κανενα "κιργισταν" .
ειναι το κλιμα τετοιο ,
στραβο μονο για γαϊδάρους κανει
-
και γιατι οι δημοσιογραφοι δε μας το εξηγουν με απλες λεξεις ή περιφραστικα αν ειναι κατι τοσο αισχρο που καμια ελληικη λεξη δεν μπορει να αποδωσει το περιεχομενο του ; τσαμπα μας λενε οτι η ελληνικη γλωσσα εχει τις πιο πολλες λεξεις;
Ο "νεποτισμός" δεν είναι και τόσο σπάνια λέξη, για να χρησιμοποιηθεί σε δελτίο ειδήσεων. Στα ελληνικά η αντίστοιχη λέξη είναι "οικογενειοκρατία", αλλά επειδή είναι μεγαλύτερη σε έκταση και δυσκολότερη στην εκφορά, συνήθως προτιμάται από τους ομιλητές ο "νεποτισμός".
Παρεμπιπτόντως, για την ιστορία, η λέξη "νεποτισμός" προέκυψε από την πρακτική στη δυτική εκκλησία να διορίζουν οι πάπες καρδινάλιους τους ανιψιούς τους (nepotes), προκειμένου να έχουν δίπλα τους άτομα εμπιστοσύνης και να δημιουργούν παπικές δυναστείες. Υποτίθεται ότι προτιμούσαν τους ανιψιούς, επειδή οι ίδιοι απαγορευόταν να αποκτήσουν δικά τους παιδιά, αν και οι κακές γλώσσες λένε ότι κάποιες φορές τα άτομα αυτά ήταν στην πραγματικότητα νόθα παιδιά τους τα οποία βαφτίζονταν "ανιψιοί". ;)