Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση
Διάφορα θέματα για την εκπαίδευση => Επιμόρφωση-Μετεκπαίδευση => Μεταπτυχιακά προγράμματα => Μήνυμα ξεκίνησε από: AntreaEirini στις Ιουλίου 20, 2010, 12:06:44 am
-
http://www.alfavita.gr/artro.php?id=5543
Διοικητικό Εφετείο Πατρών: Αντισυνταγματικά τα δίδακτρα στο Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο (ΕΑΠ)
17/07/2010 - 22:08
Σύμφωνα με την εφημερίδα VETO (Κυριακή 18/7) εισήγηση του Διοικητικού Εφετείου Πατρών (Εφέτης Χρίστος Κροντηράς) χαρακτηρίζει αντισυνταγματική την καταβολή διδάκτρων στο Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο (ΕΑΠ). Να θυμίσουμε λοτι το ΕΑΠ είναι το μόνο δημόσιο Πανεπιστήμιο που έχει δίδακτρα στις προπτυχιακές σπουδές τα οποία ανέρχονται περίπου σε 10.000 ευρώ για τις 12 θεματικές ενότητες που απαιτούνται για τη λήψη πτυχίου.
Το Ιστορικό
Να θυμίσουμε ότι την πρώτη νίκη του στο δικαστικό αγώνα, που έχουν ξεκινήσει εδώ και τρία χρόνια, για την κατάργηση των παράνομων και αντισυνταγματικών διδάκτρων του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου (Ε.Α.Π.) είχε πετύχει ο Πανελλήνιος Σύλλογος Φοιτητών Ευρωπαϊκού Πολιτισμού (ΠΑ.ΣΥ.ΦΟΙ.Ε.ΠΟ.) και ο πρώην φοιτητής του ιδρύματος Τάσος Λιάλιος που στράφηκε δικαστικά εναντίον του Α.Ε.Ι.
Πρόσφατα το Διοικητικό Εφετείο της Πάτρας απέρριψε το αίτημα της πλευράς της διορισμένης διοίκησης του Ε.Α.Π. και του Υπουργείου Παιδείας και Διά
-
Εδώ και αρκετά χρόνια πολλοί απόφοιτοι ΑΕΙ, ΤΕΙ κ.α. επιμένουν να καταβάλλουν δίδακτρα σε μεταπτυχιακά ελληνικών δημόσιων πανεπιστημίων. Η λύση είναι απλή: να μην κάνει αίτηση κανένας σε όποιο πρόγραμμα έχει δίδακτρα. Κάτι τέτοιο έπρεπε να είχε γίνει από την πρώτη στιγμή που μπήκαν. Όλοι έπρεπε και πρέπει να καταλάβουν ότι είναι "θύματα" όταν πληρώνουν σε δημόσια ΑΕΙ.
Υπάρχουν διετή μεταπτυχιακά (πανεπιστήμιο ΠΕΙΡΑΙΑ, ΑΣΟΕΕ κ.α.) με 2000 και 2500 ευρώ δίδακτρα το εξάμηνο, δλδ χρειάζεται κάποιος 10000 ευρώ μπορεί και παραπάνω για να τα ολοκληρώσει. Έλεος!!! Σε όλες τις χώρες πληρώνουν υπάρχουν κυρίως σε ιδιωτικά πανεπιστήμια από το προπτυχιακό. Πουθενά αλλού αυτό το χάλι το δικό μας.
Καθηγητές, πρυτάνεις κ.α. από την δική τους πλευρά "καλώς" για εκείνους θέσπισαν δίδακτρα, αφού δεν έβρισκαν άλλους πόρους, κανένας όμως δεν έπρεπε και δεν πρέπει να τους χρυσοπληρώνει. Δυστυχώς δεν σκέφτηκαν όλοι έτσι και αυτά τα προγράμματα συνεχίστηκαν, δημιουργήθηκαν κι άλλα και σε αρκετά αυξήθηκαν και τα δίδακτρά τους. Ας τα βρουν από αλλού όλοι αυτοί, αλλιώς να μην τα δημιουργούν.
Πολλοί κατηγορούν τους πολιτικούς, τους βολεμένους του συστήματος κ.α. δίχως να συνειδητοποιούν πως για όλα φταίει η δική μας αδρανής στάση.
-
εδώ μας έχουν @α@ήσει από παντού και δεν αντιδρούμε σε τίποτα. Σιγά μην αντιδράσουμε για τα δίδακτρα στα μεταπτυχιακά. (Σε αυτά που δεν έχουν είναι χειρότερα. Εκεί ούτε κατά λάθος δε σε παίρνουν)
-
Νομίζω ότι αυτό θα γίνει έτσι κι αλλιώς, αφού δεν υπάρχει πλέον πολύς κόσμος που να μπορεί να πληρώσει δίδακτρα.
-
Η απάντηση είναι απλή: τα μεταπτυχιακά προγράμματα σπουδών στα οποία υπάρχουν δίδακτρα, είναι κυρίως Μ
-
Νομίζω ότι αυτό θα γίνει έτσι κι αλλιώς, αφού δεν υπάρχει πλέον πολύς κόσμος που να μπορεί να πληρώσει δίδακτρα.
Απλά, πλεον θα κανει μεταπτυχιακο όχι ο καλύτερος αλλά ο πιο πλούσιος κ ας ειναι κ στούρνος. Αυτοί εχουν και θα έχουν να πληρώσουν...δε τους πιανει καμια κρίση. Αλιμονο στα άξια παιδιά που θα μένουν με δεμένα χερια απο δω κ μπρος...
-
Το δε χειρότερο όλων είναι ότι πάρα πολλά μεταπτυχιακά,εκτός από τα τεράστια ποσά που πρέπει να πληρώσει κάποιος για να τα τελειώσει,έχουν και εξετάσεις(βλ.Συμβουλευτική στο τεαπη αλλά και στο Φ.Π.Ψ).Εκτός λοιπόν από τα τρελά δίδακτρα,έχουν εξοντωτικό διάβασμα με ενδεικτική βιβλιογραφία.......της Παναγιάς τα μάτια!Μόνο 600ε θες για να τα αγοράσεις όλα αυτά(αν δε λέω και λίγα).Και φυσικά υπάρχουν και κάποιες θέσεις...δοσμένες ήδη οπότε από τις 25 ας πούμε οι 10 είναι σίγουρα...από μέσα.....Θα έπρεπε να υπάρχει ένα συμβολικό ποσό,ας πούμε 500-600 ευρώ το χρόνο.Και εξετάσεις,οκ αφού θέλουν αλλά με πιό βατά θέματα και νορμάλ βιβλιογραφία...Δηλαδή για αυτές τις εξετάσεις,πρέπει κάποιος να διαβάζει κατά μέσο όρο ένα χρόνο με αμφίβολο αποτέλεσμα......Και στο ανοιχτό,πάλι πολλά ζητάνε........Θα μου πει κάποιος"μα να μπουν οι καλύτεροι".Ναι οκ,αλλά όχι κι έτσι ρε παιδιά...
-
Ναι και στο ΕΑΠ και στο ΑΠΚΥ είναι πανάκριβα.
-
Νομίζω η λύση δεν είναι να περιμένουμε να μην κάνει κανείς αίτηση σε μεταπτυχιακά με δίδακτρα. Κάποιοι έχουν τα χρήματα και κάποιοι θα τα έδιναν ούτως ή άλλως για να πάνε ακόμα και
-
θα τα καταργήσει ή τουλάχιστον θα τα μειώσει;
Κατάργηση διδάκτρων στα μεταπτυχιακά προγράμματα σπουδών.
http://www.alfavita.gr/arthron/%CF%84%CF%83%CE%BF%CF%85%CE%BD%CE%AC%CE%BC%CE%B9-10-1-%CE%B1%CE%BD%CE%B1%CF%84%CF%81%CE%BF%CF%80%CF%8E%CE%BD-%CF%83%CF%84%CE%B1-%CF%80%CE%B1%CE%BD%CE%B5%CF%80%CE%B9%CF%83%CF%84%CE%AE%CE%BC%CE%B9%CE%B1
-
Όχι, διότι το ΕΑΠ δεν ανήκει στην κατηγορία των υπολοίπων δημοσίων ΑΕΙ. Κανονικά δίδακτρα, εκτός κι αν...
-
ερώτηση Συριζα για δίδακτρα εαπ
http://tvxs.gr/userpost/%C2%AB-%CE%B1%CE%BD%CE%BF%CE%B9%CE%BA%CF%84%CF%8C-%CE%AE-%CF%84%CE%B1%CE%BE%CE%B9%CE%BA%CF%8C-%CF%84%CE%BF-%CE%B5%CE%B1%CF%80-%CE%B5%CE%BB%CE%BB%CE%B7%CE%BD%CE%B9%CE%BA%CF%8C-%CE%B1%CE%BD%CE%BF%CE%B9%CE%BA%CF%84%CF%8C-%CF%80%CE%B1%CE%BD%CE%B5%CF%80%CE%B9%CF%83%CF%84%CE%AE%CE%BC%CE%B9%CE%BF%C2%BB-%CE%B5%CF%81%CF%89%CF%84%CE%B7%CF%83%CE%B7-%CF%84%CE%BF%CF%85-%CF%83%CF%85%CF%81%CE%B9%CE%B6%CE%B1
ας μην το ξεχάσει...
-
Χθες έτυχε να βρίσκομαι στην ίδια παρέα με μία συνάδελφο από την Πορτογαλία (όπου επίσης έχουν κρίση). Η κυρία αυτή εξεπλάγη τρομερά όταν άκουσε ότι στην Ελλάδα δεν έχουμε δίδακτρα πουθενά ουσιαστικά (ακόμη και τα μεταπτυχιακά με δίδακτρα είναι μειοψηφία εδώ).
Στην Προτογαλία, λοιπόν, στα δημόσια πανεπιστήμια για το προπτυχιακό πληρώνεις γύρω στα 1500 ευρώ το χρόνο (750 αν η οικογένεια έχει μειωμένα εισοδήματα, 0 αν είναι άποροι), στο μεταπτυχιακό 2000 ευρώ το χρόνο, όπως επίσης και στο διδακτορικό.
-
Η Πορτογαλία είναι και παράδειγμα προς αποφυγή έτσι κι αλλιώς (ο πρώην πρωθυπουργός υπόδικος για διαφθορά, η νυν κυβέρνηση συνεχίζει την ίδια υποτακτική πολιτική).
Δίδακτρα στην τριτοβάθμια έχουν οι περισσότερες χώρες της ευρωζώνης, αυτό δεν λέει κάτι. Είναι ευτύχημα για την πλειοψηφία του ελληνικού λαού να έχουμε πρόσβαση στα ΑΕΙ χωρίς δίδακτρα, και αυτό - μεταξύ άλλων - ήθελαν να το σταματήσουν τα ευρωτσουσέκια. Τώρα, όσον αφορά τα βιβλία που δίνονται σε σχολεία και ΑΕΙ, πρέπει να γίνει ένας εξορθολογισμός (όχι όμως κατάργηση της δωρεάν παροχής).
Υ.Γ. Στην Πορτογαλία ΚΑΙ στο διδακτορικό πληρώνουν δίδακτρα;! Στις περισσότερες χώρες όχι δίδακτρα, αλλά υποτροφία δίνεται στους υποψήφιους διδάκτορες..
-
Για να μην παρεξηγηθώ, δεν παίρνω θέση υπέρ των διδάκτρων και φυσικά είναι πολύ σημαντικό το ότι όλοι μπορούμε να φοιτήσουμε δωρεάν. Αλλά πραγματικά θα πρέπει να γίνει κάποιος εξορθολογισμός και, μεταξύ μας, το μέλλον στην εκπαίδευση είναι η καταβολή διδάκτρων...
-
Το καπιταλιστικό μέλλον στην εκπαίδευση (όπως εφαρμόζεται πλήρως π.χ. σε ΗΠΑ, και υπό μία έννοια απαιτείται από το σύμφωνο της Μπολόνια στην ευρώπη) είναι η επιβολή διδάκτρων. Το ανθρωπιστικό μέλλον είναι η δωρεάν πρόσβαση στην εκπαίδευση (και όχι μόνο εκεί), που θα παρέχεται από το κράτος και την κοινωνία.
Όσον αφορά τα ΕΑΠ, επειδή είναι ιδιάζουσα κατάσταση, και επιβλήθηκαν από την αρχή τα δίδακτρα, χωρίς να γνωρίζω το ακριβές νομικό πλαίσιο που το διέπει, ίσως θα έπρεπε να επανεξεταστεί κι εκεί σε πρώτο στάδιο μείωση, και στη συνέχεια κατάργηση των διδάκτρων. Να το πάω πιο πέρα.. ίσως θα έπρεπε να καταργηθεί το ΕΑΠ και να θεσπιστούν στα υπάρχοντα ΑΕΙ ειδικά τμήματα "part-time" σπουδών, με ειδικό ωράριο (όπως γίνεται σε κάποιες χώρες), ώστε να έχουν τη δυνατότητα να σπουδάσουν όσοι δεν πρόλαβαν/μπόρεσαν στα 18-20.