Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση
Αδιόριστοι Εκπαιδευτικοί => Πίνακες αναπληρωτών - Εξετάσεις ΑΣΕΠ => Κλάδος ΠΕ60 Νηπιαγωγών => Μήνυμα ξεκίνησε από: sophie στις Ιουνίου 05, 2006, 09:40:55 am
-
???Έχει κανένας συνάδελφος να προτείνει κάποιο χρήσιμο βιβλίο για ΑΣΕΠ?Τα δικά μας είναι τόσα πολλά που δεν ξέρω ποιο αξίζει τον κόπο...
-
Χμ...θα βγει ένα καινούργιο βιβλίο για τον ΑΣΕΠ από τις εκδόσεις Δίπτυχο.
Όσες παίρνετε το "Σύγχρονο Νηπιαγωγείο" θα το ξέρετε.
Πρέπει να είναι καλό. Έτσι δείχνει τουλάχιστον.
Όταν βγει θα το ανακαλύψουμε.
;)
Τώρα για άλλα βιβλία..ε...φυσικά Παρασκευόπουλος, Κιτσαράς...
Θα ξανακοιτάξω και θα σου πω.
;)
-
:DΠού χάθηκες εσύ βρε ψυχή?
Καλά ο Παρασκευόπουλος είναι ψυχολογία.Του Κιτσαρά είναι παιδαγωγικό,κι αν ναι πώς λέγεται?
-
-
Ευχαριστούμε MAMOU!!!
Ναι..όντως είναι πολύ καλοί και οι δύο!
Και η Ντολιοπούλου έχει πολύ καλά βιβλία θα έλεγα.
;)
-
???Έχει κανένας συνάδελφος να προτείνει κάποιο χρήσιμο βιβλίο για ΑΣΕΠ?Τα δικά μας είναι τόσα πολλά που δεν ξέρω ποιο αξίζει τον κόπο...
Ενα απο τα βιβλία που έχω διαβάσει και με βοήθησε πολύ στην εξοικειωση με τους τομείς της ψυχολογίας, είναι το βιβλίο του David Fontana Ψυχολογία για Εκπαιδευτικους, έκδοση τριτη. Ο συγγραφέας αναλύει θέματα που σχετιζονται άμεσα με την ταξη, αλλα και θέματα με το εξωσχολικο περιβάλλον του παιδιου καθώς και τις αποψεις και αντιλήψεις του ιδιου του παιδιου για τον εαυτο του.
Ενα αλλο καλο βιβλίο που το εχει γράψει ο ιδιος συγγραφέας ειναι Ο Εκπαιδευτικός στην Τάξη,εκδόσεις Σαββαλα.
Η Σχολικη Ταξη, εκδόσεις Γρηγόρη και Στρατηγικές Διδασκαλίας. Η Κριτική Σκέψη στη Διδακτική Πράξη, εκδόσεις Gutenberg του Ηλια Ματσαγγούρα ειναι καλα βιβλία αλλα εχουν πιο ανεβασμενο επιπεδο.Ελπίζω να σε βοηθούν αυτες οι πληροφορίες.
-
Προτεινω και τα βιβλια που εχουν βρει προ 3ετιας αποτα ελληνικα γραμματα και αφορουν σε ξεχωριστα βιβλιαρακια "τα μαθηματικα", "τη γλωσσα", "την περιβαλλοντικη αγωγη" κλπ. Αυτη τη στιγμη δεν θυμαμαι λεπτομερεις, θα τα βρω ομως και θα σας πω ακριβως τους τιτλους, μας τα ειχαν προτεινει απο το φροντιστηριο Μπονια το 2003
-
Προτεινω και τα βιβλια που εχουν βρει προ 3ετιας αποτα ελληνικα γραμματα και αφορουν σε ξεχωριστα βιβλιαρακια "τα μαθηματικα", "τη γλωσσα", "την περιβαλλοντικη αγωγη" κλπ. Αυτη τη στιγμη δεν θυμαμαι λεπτομερεις, θα τα βρω ομως και θα σας πω ακριβως τους τιτλους, μας τα ειχαν προτεινει απο το φροντιστηριο Μπονια το 2003
Εννοείς "Εκπαιδευτικές δραστηριότητες για την εξοικείωση των παιδιών με...υπολογιστή,φυσική,μαθηματικές έννοιες,επικοινωνιακή χρήση της γλώσσας"???Στο site των εκδόσεων αυτά έχει με τιμή 7.3 ευρώ έκαστο.Δεν ξέρω αν υπάρχει και περιβαλλοντική αγωγή.Αυτά είναι ???
-
τα βιβλία που ειχα προτείνει πριν απο αρκετο καιρό ειναι "εκπαιδετικές δραστηριότητες για την εξοικείωση των παιδιών με εννοιες της φυσικής,χρήση της γλώσσας, μαθηματικές έννοιες και επίλυση προβλημάτων" και υπάρχει και ενα τέταρτο για τον Ηλεκτρονικό υπολογιστή.εκδ ελληνικα γράμματα. 'οσον αφορά τη μελέτη περιβάλλοντος "Περιβαλλοντική αγωγή για παιδιά" εκδ.καλειδοσκόπιο. Αν βρω κατι άλλο θα ενημερώσω! :)
-
Η ταπεινή μου άποψη είναι ότι το να διαβάσει κανείς Ματσαγγούρα,είναι πλεόν χάσιμο χρόνου!!! Ο Ματσαγγούρας δεν βρίσκεται πλέον στην επιτροπή για την επιλογή θεμάτων και έτσι οι πιθανότητες να τεθούν θέματα από δικά του βιβλία είναι απειροελάχιστες. Διαβάστε Κισταρά. Στον περσινό διαγωνισμό έπεσε θέμα αυτούσιο από το βιβλίο του "Προσχολική Παιδαγωγική". Καλή επιτυχία!
-
Doraki,καταρχήν καλησπέρα και καλώς όρισες!Όσοι περισσότεροι τόσο καλύτερα... ;)
Να σου πω ότι αυτός ο Κιτσαράς μου έχει γίνει εφιάλτης.Προσωπικά,δεν τον ήξερα,άκουσα πρώτη φορά γι'αυτόν στον προηγούμενο διαγωνισμό.Το θέμα το έγραψα,αν και δεν το είχα διαβάσει από κανένα βιβλίο.Το πρόβλημα είναι ότι ενδιαφέρθηκα να πάρω το συγκεκριμένο βιβλίο του, για τον επερχόμενο διαγωνισμό,αλλά κολλητή μου φίλη που έχει βιβλιοπωλείο και που της το είχα παραγγείλει,έμαθε από τον εκδοτικό οίκο ότι έχει εξαντληθεί και μάλιστα εδώ και χρόνια! :PΝα υποθέσω ότι εσύ το έχεις από την σχολή? :-\
Τέλος πάντων,αν ξέρεις κάπου που μπορώ να το βρω,θα με διευκόλυνες πολύ!!! ;)
-
Χλωμό να χει εξαντληθεί η "Προσχολική Παιδαγωγική" και μάλιστα εδώ και χρόνια. Στον προηγούμενο ΑΣΕΠ κυκλοφορούσε κανονικά.
-
Ok,σ'ευχαριστώ! ;)
Θύμησέ μου,μόνο,είναι εκδόσεις "Παπαζήση" ή κάνω λάθος? :-\
-
H "Προσχολική Παιδαγωγική" είναι εκδ. Παπαζήση. Η Διδακτική δεν θυμάμαι. Αν ρωτήσεις στο βιβλιοπωλείο "Γρηγόρης",το οποίο είναι στο κομμάτι της Σόλωνος μεταξύ Ασκληπιού και Ιπποκράτους, πιστεύω ότι θα τα βρεις και τα δύο.
-
Λοιπόν,μετά από αρκετό ψάξιμο στο google,αρχίζω να βγάζω άκρη και θέλω τα "φώτα" σου kristi.ljus... :-[
-
sophie, από τις τιμές και μόνο κρίνοντας σίγουρα αναφερόμουν στην "Προσχολική Παιδαγωγική". Τώρα ως προς τις εκδόσεις, θυμάμαι Παπαζήση, "παίζει" να κάνω λάθος :-\. Το τσεκάρω και σου λέω σίγουρα αύριο ;). Πάντως να ξέρεις ότι το εξώφυλλο του είναι πράσινο σκούρο.
Στους 2 τελευταίους ΑΣΕΠ είχαν πέσει θέματα μέσα από την "Προσχολική Παιδαγωγική", οπότε δεν τρέχει που έχει εξαντληθεί η "Εισαγωγή".
Αν πας "Γρηγόρη" ή σε όποιο άλλο βιβλιοπωλείο, θυμήσου να κοιτάξεις και τη Διδακτική του Κιτσαρά (δε θυμάμαι ακριβή τίτλο πάντως το εξώφυλλο είναι μπλε σκούρο). Νομίζω ότι αξίζει.
-
Οκ,ζήτησα από τη φίλη μου ήδη να μου το φέρει.Στο πρότελευταίο διαγωνισμό ποιο θέμα είχε πέσει?(καλά πέρισυ ήταν η υποχρεωτική προσχ.αγωγή)
Και πάλι ευχαριστώ,γιατι με την παρανόηση που είχε γίνει,αν δε βοηθούσες,δε θα έβγαζα άκρη :)
-
Δεν περίμενα ότι θα ανοίγαμε τέτοια συζήτηση για τον Κιτσαρά... Ποιός τη χάρη του!!! ;D Έχω μια έκδοση της "Προσχολικής Παιδαγωγικής" του 2001. Όσο κι αν έψαξα να βρω εκδόσεις δεν αναφέρεται πουθενά. Το αγόρασα πέρυσι σε ένα βιβλιοπωλείο της Πάτρας κι αφού έψαξα πάρα, πάρα πολύ. Για την "Εισαγωγή στην Προσχολική Αγωγή" κι εμένα μου είπαν ότι δεν είναι διαθέσιμο. Πάντως βρε παιδιά, δεν ξέρω τι κάνατε στις σχολές σας, σε εμάς πάντως, όταν ήμουν φοιτήτρια, η παιδαγωγική στο Παν/μιο Πατρών ήταν είδος υπό εξαφάνιση, και δε μιλάω για πολύ παλία χρόνια. Αφήστε που τη λογική των πολλαπλών απαντήσεων στα θέματα της παιδαγωγικής τη θεωρώ επιεικώς απαράδεκτη, γιατί είναι σαν να σου ζητάνε να συμπληρώσεις το σωστό κουτάκι σε ερωτήσεις τύπου: τι χρειάζεται για να γίνει ο μουσακάς?!!! :) Δυστυχώς όμως, είναι μια διαδικασία στην οποία πρέπει να υποβάλλουμε τους εαυτούς μας. Δεν ξέρω αν αυτό που θα πω ενθαρρύνει μερικούς (τουλάχιστον, το ελπίζω), αλλά τα πράγματα θα βελτιωθούν για τον κλάδο μας δεδομένου ότι πρώτον, το 2007 θα συνταξιοδοτηθεί μεγάλος αριθμός νηπιαγωγών και δεύτερον, ότι είναι έντονη η συζήτηση μετατροπής της προσχολικής αγωγής (για τον ένα χρόνο).
-
Doraki,δεν γράφει τις εκδόσεις πάνω,γιατί,όπως μου είπε πριν λίγο η φίλη μου,είναι αυτοέκδοση.Ο "Γρηγόρης" απλά το πρακτορεύεται,δεν το εκδίδει.
Όσο για τα παιδαγωγικά,προσωπικά,προτιμούσα χίλιες φορές τις ερωτήσεις πολλαπλών επιλογών,παρά το θέμα ανάπτυξης που βάζουν σε μας.Με τις ερωτήσεις,έχοντας γενικές γνώσεις,μπορείς να ποντάρεις ότι θα γράψεις.Ενώ αν το θέμα που πέσει τύχει και δεν το ξέρεις την έβαψες... :P
-
Οκ,ζήτησα από τη φίλη μου ήδη να μου το φέρει.Στο πρότελευταίο διαγωνισμό ποιο θέμα είχε πέσει?(καλά πέρισυ ήταν η υποχρεωτική προσχ.αγωγή)
Λοιπόν, έχουμε και λέμε: στον Ασεπ 2005 τα θέματα από Κιτσαρά ήταν δύο(!!). Το μεν ένα η υποχρεωτική προσχολική αγωγή (από το βιβλίο που παρήγγειλες) το δε άλλο οι σκοποί και ο στόχοι της εκπαίδευσης και οι δυσκολίες που αντιμετωπίζει η νηπιαγωγός κατά την υλοποίηση στόχων του Α.Π. (από το "Προγράμματα Προσχολικής Αγωγής", 1998)
Στον Ασεπ του 2002 το θέμα που έπεσε ήταν εκείνο που ρωτούσε για προβλήματα, που προκύπτουν κατά την μετάβαση του νηπίου από την οικογένεια στο νηπιαγωγείο ή από το νηπιαγωγείο στο δημοτικό (δε θυμάμαι ποιό ακριβώς) και πιθανούς τρόπους αντιμετώπισης τους.(πάλι από την "Προσχολική Παιδαγωγική"
Με το θέμα της έκδοσης βλέπω έβγαλες άκρη, γιατί κοιτάζοντας το χθες στο σπίτι διαπίστωσα ότι δεν γράφει εκδ. οίκο. Ελπίζω να βοήθησα.
Για ό,τι άλλο μη διστάσεις να ρωτήσεις. Θα χαρώ να βοηθήσω :)
-
:-[ Η παράθεση, μαλλον, δεν είναι το δυνατό μου σημείο
:-[ Επίσης και η επιλογή χρωμάτων δεν είναι από τα δυνατά μου σημεία. Αυτό το εκτυφλωτικό κίτρινο υποτίθεται ότι τονιζει το Ασεπ 2005
-
Τι μου λες τώρα συναδέλφισσα... :(Με σφάζεις κανονικά! :'(
Το θέμα των σκοπών-στόχων ήταν και αυτό που μου στέρησε την είσοδο στους διοριστέους.Το μισό να είχα γράψει,τώρα θα ήμουν μέσα! ::)
Θα με βάλεις στην πρίζα να πάρω και αυτό το βιβλίο!!!Χαλάστηκα τώρα... :-\
-
Sophie, μη χαλιέσαι με καταστάσεις που δεν εξαρτώνται παρά μόνο από τον παράγοντα τύχη, και εξηγούμαι:
Πέτυχα το συγκεκριμένο βιβλίο εντελώς τυχαία μετά από σύσταση φίλης και συναδέλφου της οποίας το μάτι κάπου το εντόπισε.
Όταν πήγα να το αγοράσω, πέτυχα το τελευταίο αντίτυπο στο βιβλιοπωλείο όπου μου εξήγησαν ότι δεν επρόκειτο να επαναεκδοθεί.
Κοινώς, τρέχα γύρευε. Αν η φίλη μου δεν το είχε δει ή αν είχα πάει στο βιβλιοπωλείο αργότερα, πολύ απλά και για λόγους ανεξάρτητους από την προσωπική μου προσπάθεια δεν θα το είχα πετύχει.
Τι να πει και φίλη συνάδελφος, που την ειδοποίησα, το αγόρασε και τελικά .... δεν το διάβασε!!!!!
Πάντως αν το ψάξεις και δεν το βρεις, μπορώ να σου το αφήσω κάπου να το φωτοτυπήσεις!
-
Γεια σας!!
kristi.ljus το έφτιαξα το post σου! ;)
Το θέμα είναι αν θα βάλει φέτος θέματα ο Κιτσαράς ή όχι.
-
καλου κακου διαβαστε απο Κιτσαρα και το "προγραμματα διδακτικη μεθοδολογια προσχολικης αγωγης" με σχεδια εργασιας...και καλη μας τυχη! :D
-
Effie, ευχαριστώ για το σουλούπωμα που του έκανες!! Όπως βλέπεις το πήρα από φόβο και τουλάχιστον σε αυτό μου το μήνυμα δε χρησιμοποιώ παράθεση (όχι τίποτα άλλο άλλα φοβάμαι ότι θα σε έβαζα στη διαδικασία να ξαναδιορθώνεις :-[). Ως προς το κατα πόσο θα ξαναβάλει θέματα ο Κιτσαράς, κανείς δεν μπορεί να ξέρει... όμως η προσωπική μου άποψη είναι η εξής:
από τη στιγμή που καλείται κανείς να διαβάσει από κάπου παιδαγωγικά και διδακτική, θεωρώ ότι ο Κιτσαράς είναι καλογραμμένος και επικεντρώνει σε ουσιαστικά θέματα.
Συμφωνώ με τη MaYaMaYa και μάλιστα εγώ θα έλεγα όχι "καλού κακού" αλλά οπωσδήποτε και εξηγούμε:
αυτούσιο θέμα κανείς δεν ξέρει αν θα πέσει, η διδακτική του όμως είναι πολύ καλή και περιλαμβάνει και πολύ ενδιαφέροντα σχέδια εργασίας!
Καλη δύναμη, παίδες!!
-
Καλημέρα κι από μένα. :)
Kristi,επειδή μοντέλα ανάπτυξης σχεδίων εργασίας έχει και ο καινούριος οδηγός και τα περιοδικά που κυκλοφορούν( πχ "σύγχρονο νηπιαγωγείο),μήπως ξέρεις αν η διδακτική του Κιτσαρα περιέχει και μοντέλα αναλυμένων σύντομων δραστηριοτήτων?Θεωρώ αδύνατο να ζητήσουν ώς θέμα την ανάπτυξη κάποιου σχεδίου εργασίας,γιατί αυτά είναι τεράστια!(το λιγότερο 4-5 σελίδες ανάπτυξη το καθένα)... :-\
-
Sophie, η διδακτική του περιλαμβάνει εκτός από σχέδια εργασίας με βάση το ΔΕΠΠΣ και ανάπτυξη δραστηριοτήτων σύμφωνα με το πρόγραμμα του 1989 καθώς και υπόδειγμα σχεδιασμού διδασκαλίας με βάση την Ενιαία Συγκεντρωτική Διδασκαλία, που ίσχυε πριν το 1989.
Δεν καταλαβαίνω τι ακριβώς εννοείς με το "μοντέλα αναλυμένων σύντομων δραστηριοτήτων". Αν εννοείς ανάλυση αυτόνομων δραστηριοτήτων με βάση τους στόχους του ΔΕΠΠΣ αλλά όχι ενταγμένων στα πλαίσια κάποιου σχεδίου εργασίας, τότε όχι.
Ως προς το αν θα ζητήσουν την ανάπτυξη ενός σχεδίου εργασίας, εμένα μάλλον πιθανό μου φαίνεται. Απλά φαντάζομαι ότι θα το περιόριζαν κάπως ζητώντας να αναλυθούν συγκεκριμένες/η δραστηριότητες/α από ένα σχέδιο εργασίας με θέμα τάδε. Εννοώ δηλαδή ενα θέμα διδακτικής σαν του 2005, που ζητούσαν τρεις, ξεχωριστές δραστηριότητες γλώσσας με αφορμή το πριν, το κατά τη διάρκεια και το μετά μιας επίσκεψης σε μουσείο.
Ελπίζω να βοηθάω και ... ::) να μην μπερδεύω
-
Δεν καταλαβαίνω τι ακριβώς εννοείς με το "μοντέλα αναλυμένων σύντομων δραστηριοτήτων". Αν εννοείς ανάλυση αυτόνομων δραστηριοτήτων με βάση τους στόχους του ΔΕΠΠΣ αλλά όχι ενταγμένων στα πλαίσια κάποιου σχεδίου εργασίας, τότε όχι.
Αυτό ακριβώς εννοώ,αλλά βλέπω ότι δεν υπάρχει... :-\
Γιατί αν μπει κάτι παρεμφερές με αυτό του προηγούμενου διαγωνισμού,δε νομίζω ότι θα αντιμετωπίσω πρόβλημα,εκτός απροόπτου βέβαια.
Απλά,θα ήθελα να είχα ένα μοντέλο ανάλυσης αυτόνομης δραστηριότητας,όπως ξέραμε πχ στο παλιό,με τη σειρά τα στάδια που πρέπει να γράψεις (τομέας,ενότητα,στόχος,αφόρμηση,κλπ...).Αν δώσουν για παράδειγμα τον στόχο (πχ "να μετρούν χρησιμοποιώντας αυθαίρετες ή συμβατικές μονάδες μέτρησης") και ζητήσουν σχεδιασμό-εφαρμογή σχετικά με αυτό,με το τωρινό σύστημα (εμπλεκόμενοι στόχοι,διαθεματικές έννοιες κλπ),δεν ξέρω πώς ακριβώς θέλουν να γράψεις κάτι τέτοιο. :-\
Ελπίζω εγώ να μην σε μπέρδεψα τώρα... :-[
-
Καθόλου δεν με μπέρδεψες ;)... αλλά την ίδια απορία που έχεις μάλλον την έχει και η πλειοψηφία όσων θα δώσουν. Πάντως με μια ματιά που έριξα στον Οδηγό, σίγουρα δεν βγάζεις άκρη για το πως πρέπει να τα γράψεις. Ίσως μέσω κάποιου που κάνει φροντιστήριο να έβγαινε μια άκρη.
Θα ρωτήσω μια φίλη που έχει την ίδια απορία και ίσως να χει μάθει κάτι μέχρι τώρα.
Είναι που είναι παλούκι ο ΑΣΕΠ άλλαξε και το πρόγραμμα και απόγινε το πράγμα >:(
-
Σ'ευχαριστώ πολύ! :)
Τουλάχιστον ηρέμησα λίγο,γιατί με την απορία που είχα ένοιωθα ότι ή είμαι ηλίθια και δεν καταλαβαίνω τι διαβάζω ή είμαι παντελώς άσχετη με το αντικείμενο!!! :P :-[
-
ολα ειναι πιθανα ως προς το τι μπορουν να μας ζητησουν...πχ, ενα σχεδιο εργασιας δεν θεωρειται καθολου απιθανο, επισης μια θεματική προσεγγιση ειναι παντα στα πλαισια των διαγωνισμων μας, μην ξεχνιώμαστε...εχετε κατα νου και τα προγραμματα αγωγης υγειας, περιβαλλοντικη και ολυμπιακη παιδεια γιατι ειναι και εναλλακτικες προσεγγισεις καποιων διαθεματικών εννοιών
-
Καλημέρα σε όλους :) :)
Sophie, ρώτησα αλλά δυστυχώς δεν έμαθα κάτι. Η φίλη μου μου είπε ότι αντί για τον όρο "αφόρμηση" θα γράψει "έναυσμα", αφού έτσι, λέει, αναφέρεται και στο ΔΕΠΠΣ. Και εκείνη δεν έχει καταλάβει πως ακριβώς πέπει να αναπτύξει τη διδακτική φέτος.
Ψάξτε για κανέναν που να έχει κάποια πρόσβαση σε φροντιστήριο. Τί να πω... καλό κουράγιο
MaYaMaYa, μήπως ξέρεις κάτι περισσότερο για το πως πρέπει να γραφτεί η διδακτική φέτος?
-
Καλημέρα σας!!!
Την ίδια απορία έχω κι εγώ.
Επίσης, μπορείτε να μου ξεδιαλύνετε κάτι;
Στις θεματικές προσεγγίσεις το θέμα το θέτει η νηπιαγωγός, αλλά τις δραστηριότητες τις επιλέγουν τα παιδιά μαζί με τη νηπιαγωγό ή μόνη της η νηπιαγωγός;
Μέσα στο βιβλίο δε το ξεκαθαρίζει.
Στην αρχή νόμιζα το πρώτο, αλλά μετά με έβαλε σε σκέψη μια φίλη μου.
:-\
-
Εφάκι,αν και θα τα πούμε κάποια στιγμή και μέσω msn ;),στην σελίδα 87 του οδηγού λέει ακριβώς :
"Στο ΔΕΠΠΣ για το νηπιαγωγείο (2003) ως "θεματικές προσεγγίσεις" αναφέρονται οι διερευνήσεις θεμάτων που επιλέγει και προτείνει η εκπαιδευτικός,η οποία έχει σχεδιάσει την πορεία τους και έχει προσδιορίσει τη χρονική τους διάρκεια και τους μαθησιακούς στόχους που θα επιδιώξει να κατακτήσουν τα παιδιά..."
Υ.Γ.Διαβάσατε το καινούριο τεύχος του "Σύγχρονου..."?Αποσύρεται η Κουτσουβάνου και προτίθεται,λέει,να γράψει και ένα οδηγό σπουδών για νηπιαγωγούς... ::)Το κείμενό της,πάντως,βγάζει πολλή πίκρα για τις νέες μεθόδους και τα νέα βιβλία-προγράμματα. :-\
-
Ευχαριστώ πολύ Σοφάκι μου,
Επομένως το θέμα, αλλά και τις δραστηριότητες τις θέτει η νηπιαγωγός. Τα παιδιά τι κάνουν; :-\
Η Κουτσουβάνου είχε πει στη συνάντηση που είχε κάνει στον Ιανό, ότι πήρε σύνταξη.
Δεν το έχω ακόμα διαβάσει το άρθρο, γιατί μόλις σήμερα μου ήρθε το περιοδικό, αλλά έβγαζε μια πικρία όχι τόσο για τις μεθόδους, αλλά για το νέο οδηγό. Και μάλιστα αναφερόταν με χιουμοριστικό τρόπο σε παραδείγματα του Οδηγού τα οποία ήταν ανακριβή κτλ.
-
Επομένως το θέμα, αλλά και τις δραστηριότητες τις θέτει η νηπιαγωγός. Τα παιδιά τι κάνουν; :-\
Ξέρω γω τι κάνουν? >:(...Συμμετέχουν!
Άσε ρε Έφη εδώ που μπλέξαμε με τα "νέα συστήματα"...λάχανο θα μας φάνε!!! :P
Πάντως,παρακάτω στον οδηγό (σελ.90) λέει ότι "...η εκπαιδευτικός ακούει παντα με προσοχή τις ιδέες και προτάσεις των παιδιών και ,αν κρίνει σκόπιμο,επεκτείνει τις δραστηριότητες (είτε ως προς το είδος είτε ως προς το χρόνο διάρκειας) ανάλογα το ενδιαφέρον..."
Τι άλλο να πω...δεν ξέρω! ::)
-
Αν μπορεί κάποια συνάδελφος ας μου λύσει δύο απορίες που έχω σχετικά με το νέο οδηγό.
1.Έχετε εντοπίσει ότι υπάρχει διαφορά μεταξύ των στόχων του ΔΕΠΠΣ και των στόχων του οδηγού?Για παράδειγμα,στην σελίδα 99 του οδηγού,όπου αναφέρει τους στόχους όσον αφορά στον προφορικό λόγο,παραλείπει τελείως δύο στόχους που αναφέρονται στο ΔΕΠΠΣ("να βελτιώνουν-εμπλουτίζουν τον προφορικό λόγο" και "να αποκτήσουν φωνολογική επίγνωση").Τι γίνεται σε αυτές τις περιπτώσεις?Ακολουθούμε το ΔΕΠΠΣ? ???
2.Ποια η διαφορά ως προς τη διαθεματικότητα σε σχέση με το παλιό αναλυτικό?
Θέλω να πω ότι, και με το παλιό πρόγραμμα,τις περισσότερες φορές γινόταν σύνδεση του θέματος και με τους άλλους τομείς.Για παράδειγμα,αν αποφασίζαμε να "μάθουμε" για το ψωμί,οι δραστηριότητες όλων των τομέων που δουλεύαμε είχαν σχέση με αυτό.Μπορεί να διαβάζαμε μία σχετική ιστορία,να κάναμε επίσκεψη στο φούρνο,για να δούμε την παρασκευή του,στον κοινωνικοσυναισθηματικό να μαθαίναμε για τρόπους παρασκευής-είδη ψωμιού σε άλλους πολιτισμούς,να δουλεύαμε με τις ιδιότητες του ψωμιού (πειράματα σε σχέση με το βάρος πχ όταν το βρέχουμε κλπ),να μαγειρεύαμε ή να κάναμε μία σχετική κατασκευή...και πολλά άλλα.Το σύστημα αυτό,προσωπικά,το προτιμούσα και στο ιδιωτικό που δούλευα,αλλά και το εφαρμόζαμε πολύ συχνά,για να μην πω πάντα,και στις πρακτικές στο πανεπιστήμιο.
Τώρα,στο νέο αναλυτικό,τι ακριβώς έχει αλλάξει,πέρα από το ότι,επί της ουσίας,απλά,κατά τη γνώμη μου, έχουν "συρρικνωθεί" οι τομείς? :-\
-
.....Ως προς το κατα πόσο θα ξαναβάλει θέματα ο Κιτσαράς, κανείς δεν μπορεί να ξέρει... όμως η προσωπική μου άποψη είναι η εξής:
από τη στιγμή που καλείται κανείς να διαβάσει από κάπου παιδαγωγικά και διδακτική, θεωρώ ότι ο Κιτσαράς είναι καλογραμμένος και επικεντρώνει σε ουσιαστικά θέματα.
Συμφωνώ με τη MaYaMaYa και μάλιστα εγώ θα έλεγα όχι "καλού κακού" αλλά οπωσδήποτε και εξηγούμε:
αυτούσιο θέμα κανείς δεν ξέρει αν θα πέσει, η διδακτική του όμως είναι πολύ καλή και περιλαμβάνει και πολύ ενδιαφέροντα σχέδια εργασίας!
Καλη δύναμη, παίδες!!
Kristi.ljus,τελικά είχες απόλυτο δίκιο ώς προς τα βιβλία του Κιτσαρά.Μόλις σήμερα πήρα στα χέρια μου και τη διδακτική και την "Προσχολική Παιδαγωγική" και (ω! τι θαύμα... ;D) και την "εισαγωγή στην προσχ. παιδαγωγική",το οποίο το βρήκα τυχαία δανεικό,με σκοπό να το φωτοτυπήσω.Τελικά όμως δεν χρειάζεται γιατί είναι ακριβώς το ίδιο με την "προσχολ.παιδ." μόνο που το δεύτερο είναι τριπλάσιο σε όγκο,"αυξημένο και βελτιωμένο",όπως λέει και στο εξώφυλλο! :P
Έχουν πράγματι πάρα πολύ υλικό μέσα και μου φάνηκαν, με ένα πρώτο ξεφύλλισμα,καλογραμμένα και αρκετά κατανοητά.
-
Sophie, καλημέρα!! :D
Μην ανησυχείς που οι διδακτικές αρχές δεν αναφέρονται στον νέο οδηγό. Απ' όσο θυμάμαι ούτε στον παλιό οδηγό υπήρχαν κάπου, παρόλα αυτά χρησιμοποιούνται και καλό είναι να τις αναφέρεις στη διδακτική σου. Εγώ τις είχα χρησιμοποιήσει ιδιαίτερα στην αξιολόγηση της δραστηριοτήτων και φρόντιζα να τις εξηγώ κιόλας. Εννοείται ότι δεν θα τις χρησιμοποιήσεις όλες άλλα όσες σου ταιριάζουν με βάση τις δραστηριότητες που θα αναπτύξεις.
Τις μορφές, προσωπικά, δεν τις είχα χρησιμοποιήσει αλλά αν σου βγει εκείνη τη στιγμή, γιατί όχι.
Φαντάζομαι ότι ο Κιτσαράς θα τις εξηγεί(μορφές και αρχές) στο θεωρητικό κομμάτι της διδακτικής του. Αποκλείεται να τις αναφέρει μόνο κατά την ανάπτυξη των δραστηριοτήτων. Αν τυχόν συμβαίνει κάτι τέτοιο, ενημέρωσέ με, για να σου τις γράψω όπως τις αναφέρει ο Κόφφας στη δική του διδακτική.
Καλή δύναμη ;)
-
Ok,σ'ευχαριστώ!Αν δεν αναφέρει αναλυτικά τις αρχές,θα σε ενημερώσω να μου στείλεις με mail το σχετικό απόσπασμα του Κόφφα.
Προς το παρόν ασχολούμαι με το μπάχαλο που επικρατεί ανάμεσα στους στόχους του ΔΕΠΠΣ και σε αυτούς του οδηγού...(ουδεμία σχέση! :P)
Τη διδακτική του Κιτσαρά δεν την έχω αρχίσει ακόμα,αλλά από μια ματιά που έριξα,στο πρακτικό κομμάτι (δηλαδή στα παραδείγματα δραστηριοτήτων),αυτός χρησιμοποιεί αυτούσιους τους στόχους του ΔΕΠΠΣ. :-\Σηκώνω τα χέρια ψηλά!!! ::)
Και πάλι thanks!!! ;)