Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση
Διάφορα θέματα για την εκπαίδευση => Διάφορα Εκπαιδευτικά θέματα => Μήνυμα ξεκίνησε από: AnnaB στις Ιανουαρίου 13, 2011, 07:55:29 pm
-
Σχετικά με τα οικονομικά της Δ.Ο.Ε.- Τη συνδρομή των μελών της και τη προσπάθεια απονομιμοποιήσης και απομαζικοποίησης των συνδικάτων, του Δημήτρη Πολυχρονιάδη
Τον τελευταίο καιρό είδαν το φως της δημοσιότητας καταγγελίες από Συλλόγους εκπαιδευτικών Π. Ε. σχετικά με το ύψος της συνδρομής των μελών (φυσικών προσώπων) τους και τα χρήματα που αποδίδονται στη Δ. Ο. Ε. (34 ευρώ από τα 45 ευρώ που δίνει ετησίως κάθε εκπαιδευτικός μέλος των Συλλόγων Εκπ/κων Π. Ε. της χώρας αποδίδονται στη διοίκηση της Δ. Ο. Ε.).
Η αρχή των διαμαρτυριών και των ανάλογων αποφάσεων των Συλλόγων εκπαιδευτικών Π. Ε. αναφορικά με το ζήτημα της συνδρομής των εκπαιδευτικών – μελών του συνδικάτου ξεκίνησε από το ζήτημα της μη ίδρυσης και λειτουργίας απεργιακού ταμείου από τη Δ. Ο. Ε. (αίτημα που μπήκε επιτακτικά από τους Συλλόγους Εκπ/κών Π. Ε. και το εκπαιδευτικό – λαϊκό κίνημα μετά την απεργία διαρκείας του 2006).
Την κακή εικόνα που έχουν οι εκπαιδευτικοί σχετικά με τη διαχείριση των οικονομικών της Δ. Ο. Ε. από τη διοίκησή της ήρθαν να επιτείνουν σχετικές καταγγελίες συνδικαλιστικών στελεχών (για την αλόγιστη παροχή οικονομικών προνομίων προς τα μέλη του Δ. Σ. της Δ. Ο. Ε. από τα ταμεία της ομοσπονδίας, τη διοργάνωση πανάκριβων συνεδρίων με παιδαγωγικό ή εργασιακό περιεχόμενο και έντονα τουριστικό χαρακτήρα, τη λειτουργία και το έργο του Ι.Π.Ε.Μ. της Δ. Ο. Ε., την εμπλοκή της Δ. Ο. Ε. σε οικονομικά προγράμματα της Ε. Ε. μέσω Ε. Σ. Π. Α.), αλλά και οι περικοπές των μισθών που επέβαλλε το μνημόνιο.
Οι καταγγελίες αυτές και ο σκεπτικισμός αναφορικά με το ζήτημα της οικονομικής διαχείρισης των χρημάτων της ομοσπονδίας (δηλ. των δικών μας χρημάτων) και βάση έχουν και απηχούν το κοινό αίσθημα των εκπαιδευτικών της Π. Ε., οι οποίοι βλέπουμε καθημερινά το εισόδημά μας να μειώνεται, εξαιτίας της πολιτικής της κυβέρνησης, και τη Δ. Ο. Ε. να μην καταβάλλει κανέναν ουσιαστικό αγώνα (ή τουλάχιστον ειλικρινείς προσπάθειες) για την αντιμετώπιση και την ανατροπή αυτής της αντιλαϊκής – αντεργατικής και αντιεκπαιδευτικής λαίλαπας μέτρων που μας πλήττουν στη μετά τρόικα και Δ. Ν. Τ. εποχή.
Όμως τα πράγματα στην αμείλικτη και αδυσώπητη καθημερινότητα κρίνονται πάντα από το αποτέλεσμα και όχι από τις προθέσεις.
Τη στιγμή που γράφονται αυτές οι γραμμές αρκετοί εκπαιδευτικοί της Π. Ε. έχουν ζητήσει ή σκέφτονται να ζητήσουν τη διαγραφή τους από μέλη των Συλλόγων Π. Ε. και της Δ. Ο. Ε. σε ένδειξη διαμαρτυρίας για το ύψος της ετήσιας συνδικαλιστικής συνδρομής τους, η οποία θεωρούν ότι έπρεπε να μειωθεί, ιδιαίτερα από τη στιγμή που δεχτήκαμε τέτοιες άγριες περικοπές στους μισθούς μας από την κυβέρνηση των εντολοδόχων του Δ. Ν. Τ. – Ε.Ε. – Ε. Κ. Τ.
Απαράγραπτο και απαραβίαστο δικαίωμα του καθενός και της καθεμιάς από τους εκπαιδευτικούς της Π. Ε. είναι να συνδικαλίζονται ή όχι και να διαθέτουν τον εαυτό τους όπως και όπου εκείνοι επιθυμούν (τουλάχιστο με βάση της σύνταγμα της Ελληνικής Δημοκρατίας, που ελπίζουμε ότι θα συνεχίσει να βρίσκεται σε ισχύ και τα επόμενα χρόνια, αφού πάνω από το σύνταγμα υπάρχει τώρα το μνημόνιο και το αγγλικό αποικιοκρατικό δίκαιο που αυτό εισάγει), όμως ας αναλογιστούμε ποιους βολεύει και ευνοεί η αποχή των εργαζομένων από τα συνδικάτα τους αυτή την εποχή, τους εργαζόμενους ή την κυβέρνηση και τους εργοδότες;
Αν συνδυάσουμε όλα τα παραπάνω με τις «φιλότιμες» προσπάθειες κάποιων προϊσταμένων εκπαίδευσης (οι οποίοι, όχι τυχαία, έχουν χρηματίσει και μέλη του Δ. Σ. της Δ. Ο. Ε.) που ζητούν από τους εκπαιδευτικούς των Διευθύνσεων που προΐστανται έγγραφη δήλωση αποδοχής για την παρακράτηση από το μισθό τους της συνδρομής προς τους Συλλόγους Εκπαιδευτικών Π. Ε. και τη Δ. Ο. Ε., αφήνοντας παράλληλα να διαρρέει προς τα έξω η κακή εμπειρία που αποκόμισαν ως μέλη του Δ. Σ. της Δ. Ο. Ε. σχετικά με τα οικονομικά της (λες και οι ίδιοι δεν ήταν αποδέκτες των όποιων οικονομικών παροχών ως μέλη του Δ. Σ. της Δ. Ο. Ε.), δημιουργείται και ενισχύεται συνεχώς η ανησυχία ότι κάποιοι επιθυμούν διακαώς να απομαζικοποιήσουν τα συνδικάτα των εκπαιδευτικών της Π. Ε. (Συλλόγους Εκπαιδευτικών Π. Ε. και Δ. Ο. Ε.), αφού πρώτα τα απονομιμοποιήσουν στη συνείδηση των εκπαιδευτικών και της κοινωνίας, με στόχο να διευκολύνουν το πέρασμα των αντιλαϊκών – αντιεκπαιδευτικών ρυθμίσεων του ΥΠΔ