Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση

Αδιόριστοι Εκπαιδευτικοί => Πίνακες αναπληρωτών - Εξετάσεις ΑΣΕΠ => Κλάδος ΠΕ02 Φιλολόγων => Μήνυμα ξεκίνησε από: OURANIA στις Ιανουαρίου 25, 2011, 07:02:05 pm

Τίτλος: Πιστοποιητικό Παιδαγωγικής Επάρκειας
Αποστολή από: OURANIA στις Ιανουαρίου 25, 2011, 07:02:05 pm
ΓΕΙΑ ΣΑΣ ΠΑΙΔΙΑ... ΜΗΠΩΣ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΜΟΥ ΠΕΙ ΚΑΝΕΙΣ ΑΝ ΤΕΛΙΚΑ ΓΙΑ ΑΥΤΟΝ ΤΟΝ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟ ΑΣΕΠ ΤΟΥ 2011-12 ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΤΟ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΤΙΚΟ
ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΗΣ ΕΠΑΡΚΕΙΑΣ;;;; ΕΠΙΣΗΣ ΜΗΠΩΣ ΞΕΡΕΙ ΚΑΝΕΙΣ ΑΠΟ ΠΟΥ ΘΑ ΤΟ ΠΑΡΟΥΜΕ ΕΜΕΙΣ
ΠΟΥ ΕΧΟΥΜΕ ΑΠΟΦΟΙΤΗΣΕΙ;;;
 
Τίτλος: Απ: ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΤΙΚΟ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΗΣ ΕΠΑΡΚΕΙΑΣ
Αποστολή από: anixia στις Ιανουαρίου 25, 2011, 07:05:17 pm
Θα απαιτειται απο τον ΑΣΕΠ του 2016.
Τίτλος: Απ: ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΤΙΚΟ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΗΣ ΕΠΑΡΚΕΙΑΣ
Αποστολή από: Stelios στις Ιανουαρίου 25, 2011, 09:43:52 pm
όσο για το από που θα το πάρουμε τίποτα δεν είναι σίγουρο.
Κάποια μεταπτυχιακά (μάλλον) θα "δίνουν" επάρκεια, αλλά τα Πανεπιστήμια ΘΑ "βγάλουν" ειδικά προγράμματα (που θα δίνουν επάρκεια) για όλους εμάς που έχουμε ήδη πτυχίο
Τίτλος: Απ: ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΤΙΚΟ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΗΣ ΕΠΑΡΚΕΙΑΣ
Αποστολή από: steven_seagal στις Ιανουαρίου 29, 2011, 10:29:38 pm
Δάσκαλε, τι δίδασκες;

29/01/2011 - 15:43


Του Κώστα Γεωργουσόπουλου

Με το δικαίωμα που μου δίνει η σαραντάχρονη διακονία μου στη Μέση και την Ανώτατη Εκπαίδευση θα επιθυμούσα να παρέμβω στη διαβούλευση που διεξάγεται γύρω από το μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα της εκπαίδευσης. Θα περιοριστώ στην επάρκεια των διδασκόντων στη Μέση Εκπαίδευση. Επάρκεια όσον αφορά τις σπουδές τους και τις απαιτήσεις της ύλης στην εκπαίδευση.

Εδώ και χρόνια ως γνωστόν αναβαθμίστηκαν οι σπουδές των νηπιαγωγών και των δασκάλων. Οι διετείς σπουδές στις Παιδαγωγικές Ακαδημίες έγιναν τετραετείς στα ανάλογα τμήματα των πανεπιστημίων. Τα τελευταία μάλιστα χρόνια με τον θεσμό του Ολοήμερου Σχολείου, οι πτυχιούχοι των Παιδαγωγικών Τμημάτων απορροφώνται όλοι με αποτέλεσμα συχνά να υπάρξει και ρεύμα φυγής καλών δασκάλων της ιδιωτικής εκπαίδευσης προς τη δημόσια. Ως εκ τούτου τα τμήματα αυτά λόγω ακριβώς του ορατού επαγγελματικού μέλλοντος έχουν μεγάλη ζήτηση υποψηφίων και αποδεδειγμένο όφελος να καταστούν και υψηλόβαθμα τμήματα απορροφώντας καλούς μαθητές και ευέλπιδες καλούς δασκάλους.

Ας πάμε τώρα στη στελέχωση της Μέσης Εκπαίδευσης.

Παλιότερα (και εννοώ πριν από τριάντα τόσα χρόνια) και σε βάθος χρόνου οι φιλόλογοι τουλάχιστον που διορίζονταν στη Μέση Εκπαίδευση έπαιρναν ένα πλήθος μαθημάτων όλοι και αδιακρίτως και για να διοριστούν υποχρεωτικά ελάμβαναν παιδαγωγικό πιστοποιητικό ύστερα από αυστηρές εξετάσεις. Ο πατέρας μου το 1930 είχε ένα τέτοιο πιστοποιητικό και καμάρωνε για τον βαθμό του. Παράλληλα υπήρχε και ο θεσμός της Μετεκπαίδευσης, διετούς φοιτήσεως, και το «χαρτί» που πιστοποιούσε τη φοίτηση τους εξασφάλιζε εξέλιξη κατ΄ απόλυτον εκλογήν και ουσιαστικά προσόντα για ανέλιξη σε διευθυντικές θέσεις στην ιεραρχία.

Οι ανάγκες της πανεπιστημιακής σπουδής και οι ανάγκες πληρέστερης ειδίκευσης οδήγησαν τις Φιλοσοφικές Σχολές να δημιουργήσουν δύο τμήματα: Φιλολογικό και Ιστορικό- Αρχαιολογικό. Αλλά πώς; Τα δύο πρώτα έτη με ύλη κοινή και τα δύο επόμενα με μαθήματα υποχρεωτικά και προαπαιτούμενα τα Αρχαία Ελληνικά και τα Λατινικά, τα μαθήματα του ειδικού πτυχίου. Ετσι όσοι πτυχιούχοι και των δύο Τμημάτων επέλεγαν τη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση γνώριζαν όλο το φάσμα της απαιτητής ύλης που αφορούσε το γνωστικό αντικείμενο της βαθμίδας (Αρχαία και Νέα Ελληνικά, Λατινικά, Ιστορία, Λογική, Φιλοσοφία, Ψυχολογία- συχνά και Αγωγή του Πολίτη- Στοιχεία Πολιτειολογίας). Επιπροσθέτως ο φοιτητής δεν μπορούσε να προσέλθει στις πτυχιακές εξετάσεις αν, εκτός από τα παιδαγωγικά μαθήματα, δεν προσκόμιζε και πιστοποιητικά ότι είχε παρακολουθήσει μαθήματα στο Πειραματικό Σχολείο της Αθήνας, σε ανάλογο της Θεσσαλονίκης (άλλες σχολές τότε δεν είχαν ιδρυθεί).

Αρα μέχρι τουλάχιστον τη μεταπολίτευση, ο φιλόλογος που διοριζόταν στη Μέση Εκπαίδευση ήταν τυπικά πολυδύναμος. Τι συνέβη έκτοτε; Οι Φιλοσοφικές Σχολές ίδρυσαν Τμήματα: Κλασικό, Νεοελληνικό, Ιστορικό, Αρχαιολογικό, Παιδαγωγικό, Ψυχολογικό, Φιλοσοφικό. Ορθώς; Ορθώς! Η γνώση και οι απαιτήσεις της ειδικότητας το απαιτούσαν. Κάθε ένα Τμήμα οργανώθηκε γύρω από τον άξονα- πόλο της ειδίκευσης. Ετσι ο κλασικός φιλόλογος ακροθιγώς μόνο γευόταν π.χ. Καβάφη, ο αρχαιολόγος π.χ. Σαπφώ, ο φιλόσοφος π.χ.
Τίτλος: Απ: ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΤΙΚΟ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΗΣ ΕΠΑΡΚΕΙΑΣ
Αποστολή από: domenica στις Απριλίου 27, 2011, 09:44:25 am
Κατάρτιση προγραμμάτων Παιδαγωγικής και Διδακτικής Επάρκειας

(από: Υπουργείο Παιδείας  προς: Πρυτάνεις Πανεπιστημίων)

http://www.alfavita.gr/artro.php?id=30663
Τίτλος: Απ: ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΤΙΚΟ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΗΣ ΕΠΑΡΚΕΙΑΣ
Αποστολή από: MortalMan στις Απριλίου 27, 2011, 07:45:03 pm
Κατάρτιση προγραμμάτων Παιδαγωγικής και Διδακτικής Επάρκειας

(από: Υπουργείο Παιδείας  προς: Πρυτάνεις Πανεπιστημίων)

http://www.alfavita.gr/artro.php?id=30663

τι σημαίνει αυτό;τα πανεπιστήμια θα ανακοινώνουν προγράμματα και πρέπει να κάνουμε αιτήσεις;
Τίτλος: Απ: Πιστοποιητικό Παιδαγωγικής Επάρκειας
Αποστολή από: ERTA στις Νοεμβρίου 23, 2014, 09:50:42 pm
Θες πιστοποιητικό παιδαγωγικής επάρκειας σκάσε 900 ευρω στο ΦΠΨ Αθηνών
http://www.ergastirio-eparkeia.ppp.uoa.gr/fileadmin/ergastirio-eparkeia.ppp.uoa.gr/uploads/ODIGOS_SPOYDON.pdf