Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση
Διάφορα θέματα για την εκπαίδευση => Διάφορα Εκπαιδευτικά θέματα => Μήνυμα ξεκίνησε από: nipiagwgos στις Φεβρουαρίου 13, 2011, 09:22:42 am
-
Καλημέρα
στο νηπιαγωγείο έχουμε ένα κοριτσάκι,το οποίο πηγαίνει λογοθεραπεία κ εργοθεραεπία.Η αλήθεια είναι ότι δεν είναι συναισθηματικά ώριμη και δεν μιλάει καθαρά.Οι γονείς της θέλουν να φοιτήσει πα΄λι στο νηπιαγωγείο,μήπως γνωρίζετε ποιά είναι η διαδικασία;ευχαριστώ
-
Πριν από 7 χρόνια περίπου που είχα μια παρόμοια περίπτωση ζήτησα από την σύμβουλο να έρθει να το δει. Είδε το παιδί και μίλησε με την μητέρα και του παρέπεμψε στα τότα ΚΔΑΥ (σημερινά ΚΕΔΔΥ) από όπου πήρε βεβαίωση για την επαναφοίτηση. Σίγουρα τα ΚΕΔΔΥ είναι αρμόδια, ενδεχομένως να μπορείς να πάρεις βεβαίωση και από άλλους φορείς, γιατί από ότι ξέρω οι διαδικασίες με τα ΚΕΔΔΥ αργούν.
-
Όντως, αργούν. Εμάς μια μητέρα έκλεισε ραντεβού για το κοριτσάκι της, τον Γενάρη και θα πάει τελικά στα ΚΕΕΔΥ το Μάιο.
-
Επανάληψη φοίτησης
Νήπια, τα οποία για σοβαρούς οικογενειακούς λόγους καθώς και για λόγους υγείας δεν μπορούν να παρακολουθήσουν την Α` τάξη του δημοτικού, παραμένουν για μια ακόμη χρονιά στο νηπιαγωγείο, ύστερα από δήλωση του γονέα. Επανάληψη φοίτησης στο νηπιαγωγείο για ένα έτος γίνεται ακόμη όταν διαπιστώνεται από ιατροπαιδαγωγική υπηρεσία ή το σχολικό σύμβουλο προσχολικής αγωγής ότι το νήπιο παρουσιάζει σοβαρές δυσκολίες για να παρακολουθήσει τα μαθήματα της Α` τάξης του δημοτικού και εφόσον οι γονείς του το επιθυμούν.
Παρ.7, Άρθρο 7 του Π.Δ. 200/1998
Σε κάθε περίπτωση απαιτείται υπεύθυνη δήλωση και από τους δύο γονείς ότι επιθυμούν την επαναφοίτηση.
-
Καλημέρα
στο νηπιαγωγείο έχουμε ένα κοριτσάκι,το οποίο πηγαίνει λογοθεραπεία κ εργοθεραεπία.Η αλήθεια είναι ότι δεν είναι συναισθηματικά ώριμη και δεν μιλάει καθαρά.Οι γονείς της θέλουν να φοιτήσει πα΄λι στο νηπιαγωγείο,μήπως γνωρίζετε ποιά είναι η διαδικασία;ευχαριστώ
απο τη στιγμη που προτεινουν οι γονεις να επαναλαβει το νηπιαγωγειο,(και φανταζομαι οτι κι εσυ θα συμφωνεις αφου το βρισκεις ανωριμο και με προβληματα αρθρωσης/ομιλιας) δε νομιζω να υπαρχει ιδιαιτερο προβλημα...και στο ΚΕΔΔΥ να το πανε ούτως η αλλως τον τελικο λογο θα τον εχει ο γονιος.Το ΚΕΔΔΥ μονο γνωμοδοτει,ομως ο γονιος αποφασιζει!(Δυστυχως η ευτυχως)
Μ'αυτη την εννοια δε νομιζω να υπαρχει προβλημα...παντως αν θελετε και ενα ραντ στο ΚΕΔΔΥ πραγματι πρεπει να βιαστειτε!
-
Το μόνο πρόβλημα που βλέπω εγώ στην επανεφοίτηση, είναι του χρόνου να υπάρχουν πολλές εγγραφές νηπίων και να μην υπάρχουν θέσεις στο νηπιαγωγείο.
Δεν γνωρίζω τι γίνεται τότε, γιατί δεν μπορούμε να αρνηθούμε την εγγραφή σε νήπιο.
Ίσως χρειαστεί να πάει σε κάποιο όμορο νηπιαγωγείο το παιδάκι.
-
Πώς όμως μπορείς να αρνηθείς την εγγραφή ενός παιδιού που ζητούν οι γονείς επαναφοίτηση, ενώ υπάρχει γνωμάτευση από ΚΕΕΔΥ ή η συγκατάθεση σχολικού συμβούλου; Και γιατί να πάει σε όμορο νηπιαγωγείο; Από τη στιγμή που υπάρχει διαπιστωμένο "θέμα" (συγγνώμη για την έκφραση) με ένα ή περισσότερα παιδιά και μπορούν να παραμείνουν στο νηπιαγωγείο, γιατί να μην μείνουν; Για το λόγο αυτό, άλλωστε, δεν λειτουργούν τα τμήματα ένταξης και παράλληλης στήριξης;Σε αυτή την περίπτωση μένει εκτός (όχι ότι είμαι σύμφωνη με αυτή την περίπτωση) ένα προνήπιο.
-
Εφόσον το παιδί είναι ήδη εγγεγραμμένο στο νηπιαγωγείο, δεν τίθεται θέμα να "περισσεύει" αν αποφασιστεί να επαναφοιτήσει. Ανήκει στο δυναμικό του νηπιαγωγείου. Τώρα, όσον αφορά την επαναφοίτησή του, χρειάζεται η αίτηση υπογεγραμμένη και από τους δύο γονείς και επικοινωνία με τη σύμβουλο γενικής εκπαίδευσης καταρχήν. Εκείνη θα αξιολογήσει και θα κρίνει κατά περίπτωση αν το παιδί θα επαναφοιτήσει απλά με την αίτηση-δήλωση των γονέων ή πρέπει να αξιολογηθεί από κάποιον φορέα.
-
Σας ευχαριστώ πολύ για τις πληροφορίες,
θα επικοινωνήσω και με τη σύμβουλο για την ακριβή διαδικασία
-
Επειδή τη έχω κάνει τη διαδικασία, υπάρχουν 2 τρόποι:
1. Να κάνουν απλά υπεύθυνη δήλωση οι γονείς ότι επιθυμούν την επαναφοίτηση του παιδιού (έγινε σε περίπτωση που η μαμά θεωρούσε ότι τα 6 ήταν πολύ μικρή ηλικία για να ξεκινήσει το παιδί το δημοτικό, επέιδή στη δική της χώρα τα παιδιά ξεκινούν δημοτικό στα 7)
2. Με έγγραφο της συμβούλου προσχολικής αγωγής, όπου θα δικαιολογεί την πρόταση της αυτή, αφού δει πρώτα το παιδί ΚΑΙ με υπέυθυνη δήλωση των γονέων ότι συμφωνούν στην επαναφοίτηση του παιδιού τους (έγινε σε παιδάκι που δεν προλαβαίναμε να το δούμε στο ΚΕΔΔΥ, αλλά το είχε γίνει μόνο εκπαιδευτική αξιολόγηση, και είχε φανεί ότι υπάρχουν αρκετές δυσκολίες που θα δυσκόλευαν, αν όχι θα εμπόδιζαν, τη φοίτηση στο δημοτικό).
-
Και πέρυσι και φέτος έχω ανάλογες περιπτώσεις στην τάξη μου. Η διαδικασία που ακολουθήθηκε είναι ότι τα παιδιά εξετάστηκαν από δημόσιες ιατροπαιδαγωγικές υπηρεσίες , από τις οποίες ούτως ή άλλως παρακολουθούνταν. Λίστα τέτοιων υπηρεσιών μας έχουν στείλει παλαιότερα από το Υπουργείο. Συγκεκριμένα , το ένα παιδάκι πήγε στο Νοσοκομείο Παίδων Πεντέλης (Τμήμα Αναπτυξιακής Υποστήριξης) και το δεύτερο στο Κέντρο Παιδοψυχικής Υγιεινής του ΙΚΑ. Δεν τα παραπέμψαμε εμείς , ήδη πήγαιναν εκεί από νωρίτερα. Η σύμβουλος , η οποία δεν είδε τα παιδιά , ζήτησε να της στείλουμε απλά ένα πρακτικό του συλλόγου διδασκόντων ότι αφού λάβαμε υπόψιν τις συγκεκριμένες γνωματεύσεις , συμφωνούμε κι εμείς ότι τα παιδιά καλό θα ήταν να επαναφοιτήσουν. Μαζί της στείλαμε και υπεύθυνες δηλώσεις των γονέων ότι επιθυμούν τα παιδιά να επαναφοιτήσουν. Τα γράψαμε κανονικά την επόμενη χρονιά και μέσα στο Σεπτέμβριο μας έστειλε και η σύμβουλος την έγκριση της επαναφοίτησης.