Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση

Διάφορα θέματα για την εκπαίδευση => Διάφορα Εκπαιδευτικά θέματα => Μήνυμα ξεκίνησε από: συννεφούλα στις Φεβρουαρίου 14, 2011, 12:20:07 am

Τίτλος: Μια άλι πρότασι για τιν ελινικί γλόσα
Αποστολή από: συννεφούλα στις Φεβρουαρίου 14, 2011, 12:20:07 am
Μια άλι πρότασι για τιν ελινικί γλόσα
Της ΕΛΕΝΑΣ ΑΚΡΙΤΑ


Ζησαμε να το ακούσουµε κι αυτό! Ο κύπριος γιατρός και ευρωβουλευτής Μάριος Ματσάκης ζήτησε την «απλοποίηση» της ελληνικής γλώσσας µε σχετική εισήγηση που κατέθεσε στον υπουργό Παιδείας της Κύπρου Ανδρέα ∆ηµητρίου. Την ίδια ακριβώς πρόταση ο κύριος Ματσάκης κοινοποίησε σε όλους τους έλληνες ευρωβουλευτές. Και τονίζει ότι πρέπει να συσταθεί µια ολιγοµελής επιτροπή γλωσσολόγων η οποία θα καταθέσει µια πρόταση για τον «εκσυγχρονισµό» και την «απλοποίηση» της ελληνικής γραφής.

Πιο συγκεκριµένα ο κ. Μάριος Ματσάκης προτείνει:

1. Κατάργηση των γραµµάτων «η» και «υ» κι αντικατάσταση από το γράµµα «ι» (π.χ. καθεστικιία τάξι).

2. Κατάργηση του γράµµατος «ω» και αντικατάσταση από το γράµµα «ο» (π.χ.

εγό οργανόνο, εγό πάσχο από κόφοση).

3. Κατάργηση των εξής συνδυασµών γραµµάτων κι αντικατάσταση ως εξής:

«αι» σε «ε», «ει» σε «ι», «οι» σε «ι», «υι» σε «ι», «αυ» σε «αβ», «ευ» σε «εβ» (π.χ. ερετικός, εξέρεσι, εξικίοσι, αβγό, εβαρέσκια).

4. Κατάργηση της χρήσης του «γγ» κι αντικατάσταση από το «γκ» (π.χ. αγκούρι, γάγκρενα).

5. Κατάργηση του τελικού γράµµατος «ς» και αντικατάσταση από το γράµµα «σ» (π.χ. ο κύριοσ).

Ως αποτέλεσµα, η ελληνική γλώσσα θα έχει µόνο 21 γράµµατα (α, β, γ, δ, ε, ζ, θ, ι, κ, λ, µ, ν, ξ, ο, π, ρ, σ, τ, φ, χ, ψ) και ένα µόνο δίψηφο (ου)... Στο λιµάνι του αποχωρισµού θα κουνήσουµε το µαντίλι στα γράµµατα «η», «υ», «ω»!

Ο κ. Ματσάκης υποστηρίζει ότι «η απλοποίηση της ελληνικής γραφής καθίσταται αναγκαία µέσα στα πλαίσια µιας τάσης ενωτικής πορείας των γλωσσών στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Επιπλέον, µια τέτοια αλλαγή θα καταστήσει την ελληνική γραφή πιο απλή και πολύ πιο εύχρηστη. Ιδιαίτερα όσον αφορά τη χρήση ηλεκτρονικού υπολογιστή και σε σχέση µε µεγάλο αριθµό ατόµων που έχουν διάφορες µορφές δυσλεξίας».

ερωτημα ΠΡΩΤΟ: Υπάρχει η λέξη «κώλυµα» και η λέξη «κόλληµα». Αν τις γράψουµε και τις δύο «κόλιµα», τι µέλλει γενέσθαι… (ουπς, συγγνώµη, τι µέλι γενέσθε, ίθελα να γράψο!).

ερωτημα ΔΕΎΤΕΡΟ: Αντε, κι εµείς να καταστρέψουµε τη γλώσσα για τα όµορφα µάτια της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Αγγλοι, Γάλλοι, Πορτογάλοι και λοιπές δηµοκρατικές δυνάµεις θα καταστρέψουν κι εκείνοι τις δικές τους; Ή µόνο εµείς θα περάσουµε τα ελληνικά από στεγνό καθάρισµα;

ερωτημα ΤΡΙΤΟ: «Η απλοποίηση θα βοηθήσει τα άτοµα µε δυσλεξία». Πάµε καλά, κύριε ευρωβουλευτά µου; Εχοντας δυσλεκτικό άτοµο στο περιβάλλον µου, σας διαβεβαιώνω ότι αυτό που θα βοηθήσει δεν είναι η καταστροφή της ελληνικής γλώσσας! Αυτό που θα τα βοηθήσει πραγµατικά είναι η σωστή ενηµέρωση των εκπαιδευτικών, οι σοβαροί φορείς διάγνωσης, κατανόησης και στήριξης, η αποδαιµονοποίηση του δυσλεκτικού ατόµου, η κατανόηση – κάποτε – ότι η δυσλεξία δεν είναι παρά µια διαφορετική λειτουργία του εγκεφάλου!

Ολα αυτά βέβαια δεν είναι καινούργια.

Στην «Ιστορία του Γλωσσικού µας Ζητήµατος» του Κορδάτου, αποτυπώνονται οι προτάσεις του Μένου Φιλήντα το 1923:

α) Κατάργηση τ~ων η, υ, ει, οι, υι· ’ αντ ` ις γι’ α ’ υτ ` α τ ` ο ι ε~ ’ ιναι ’ αρκετό. β) Κάτω τ ` ο ω, δ ` ε χρειάζεται· ‘` ενα ο φτάνει. γ) Τ ` ο υ τ~ ων αρχαίων διφθόγγων γράφεται όπως προφέρεται φ ’` η β = αφτός, άβριο, εφτ ` ις κ.λπ. δ) Τ ` ο αι δ ` ε χρειάζεται, τ ` ο ε φτάνει. ε) Τ ` ο ξ κα ` ι τ ` ο ψ σήµερα ε~ ’ ιναι ’` αχρηεχουµε στα, ν ` α τ ` α ’ αντικαταστήσουµε µ ` ε τ ` ο κς κα ` ι πς. στ) Ν ` α λείψουν τ ` α δίψηφα ου, τς, τζ (γι ` α τ ` ο ου ’` εχουµε τ ` ο φθόγγο u). ζ) Ν ` α καταργηθε~ι τ ` ο διπλο γράψιµο το~υ σ (σ κα ` ι ς), ‘` ενα ε~ ’ ιναι ’ αρκετό. Κα ` ι η) ν ` α καταργηθο~ υν τ ` α πνεύµατα κα ` ι ο ‘ ι τόνοι (δασεία, ψιλή, περισπωµένη, ’ οξεία, βαρεία).

Κλείνοντας, ας θυµηθούµε τη ρήση του Χένρι Κίσινγκερ:

«Ο ελληνικός λαός δεν κυβερνιέται εύκολα! Γι’ αυτό πρέπει να τον πλήξουµε βαθιά στις πολιτισµικές του ρίζες. Τότε ίσως συνετιστεί».

σε απλα ελληνικα (δικά µας, όχι του κυρίου Ματσάκη), να εξουδετερώσουµε τον ελληνισµό πλήττοντας τη γλώσσα, τη θρησκεία, την ιστορία και την πνευµατική του κληρονοµιά!

Κι έτσι θα έχουµε µια Ελλάδα «φιλική προς το περιβάλλον». Κε µια ίδι ριµαγµένι ελινικί γλόσα εκσιγχρονισµένι! Σιγχαριτίρια, κίριε εβροβουλεφτά!



http://www.tanea.gr/aixmes.htm
Τίτλος: Απ: Μια άλι πρότασι για τιν ελινικί γλόσα
Αποστολή από: Landau στις Φεβρουαρίου 14, 2011, 01:18:14 am
Δύο σχόλια:
1. Με ό,τι θυμάται χαίρεται η Ακρίτα; Αν δεν κάνω λάθος, η πρόταση αυτή είχε γίνει το 2001 από τον κύπριο.. 10 χρόνια πάνε!
2. Αυτό με την περίφημη δήλωση του Κίσινγκερ είναι γνωστός αστικός μύθος και έχει συζητηθεί και αναλυθεί πολλάκις! Τόσο ανενημέρωτη η Ακρίτα και ο κάθε δημοσιογράφος που συνεχίζει να αναπαράγει κάτι αναληθές;

Κατά τα άλλα, όσο και να προτείνουν διάφοροι άσχετοι ή/και βαλτοί για την αλλαγή γλώσσας, γραμμάτων κλπ, οι προσπάθειες θα πέσουν στο κενό, οπότε δεν πρέπει να φοβόμαστε κάτι τέτοιο.
Τίτλος: Απ: Μια άλι πρότασι για τιν ελινικί γλόσα
Αποστολή από: stargate στις Φεβρουαρίου 14, 2011, 01:52:09 am
Όλα κι όλα  >:(
όχι και το αγγούρι σε "αγκούρι"  ;) Δεν ξέρω τι έχουν στις
Τίτλος: Απ: Μια άλι πρότασι για τιν ελινικί γλόσα
Αποστολή από: jak_13 στις Φεβρουαρίου 14, 2011, 02:06:35 am

Ο συγκεκριμένος έχει δημιουργήσει αρκετά προβλήματα και πολιτικά, με τη συμπεριφορά του. Επομένως, μάλλον δεν πρέπει να τον παίρνουμε στα σοβαρά.
Τίτλος: Απ: Μια άλι πρότασι για τιν ελινικί γλόσα
Αποστολή από: Evnikim στις Φεβρουαρίου 14, 2011, 10:43:13 am

Κι έτσι θα έχουµε µια Ελλάδα «φιλική προς το περιβάλλον». Κε µια ίδι ριµαγµένι ελινικί γλόσα εκσιγχρονισµένι! Σιγχαριτίρια, κίριε εβροβουλεφτά!




[/quote]
Απορία: τον λέμε εβροβουλεφτή γιατί κατάγεται από το νομό Έβρου;
Τίτλος: Απ: Μια άλι πρότασι για τιν ελινικί γλόσα
Αποστολή από: charm_quark στις Φεβρουαρίου 14, 2011, 11:50:34 am
τι να πο...;;;;
αντε να αρχισο να γραφο: διναμι Coulomb, Νεφτονασ, κιλιετε χορισ να ολισθενι, το κίμα (κε οχι ο κιμάς) διαδιδετε
Ισοσ ι νεα γενια με τα greeklish να το προτιμα....
αφτο μου εχι διξι ενα μικρο γκαλοπ που εχο κανι.
Εγο δεν μπορο να το σινιθισο.....
 ;D ;D ;D ;D
ινε απολιτα τρελο τοσα χιλιαδες χρονια μετα να αλλαξουμε τι γλοσα μας κε τιν ορθογραφια μας.
Τίτλος: Απ: Μια άλι πρότασι για τιν ελινικί γλόσα
Αποστολή από: mk75 στις Φεβρουαρίου 14, 2011, 12:02:30 pm
Oλα ειναι θεμα νομοθετησης.Τι εγινε με την καθαρευουσα ;
Τίτλος: Απ: Μια άλι πρότασι για τιν ελινικί γλόσα
Αποστολή από: apri στις Φεβρουαρίου 14, 2011, 12:40:04 pm
Η πρόταση Ματσάκη είναι παλιά. Δεν νομίζω ότι προέκυψε κάτι καινούργιο επί του θέματος.

Όσο για τις μεταρρυθμίσεις στη γλώσσα, ο σκοπός τους δεν είναι η απλοποίηση για να μην κουράζεται το μυαλό μας, όπως νομίζουν πολλοί. Κάθε ρύθμιση έχει τη δική της αιτιολογία. Άλλο πράγμα η κατάργηση της καθαρεύουσας, άλλο η κατάργηση του πολυτονικού, άλλο οι όποιες ορθογραφικές αλλαγές, άλλο οποιαδήποτε άλλη αλλαγή.

Η απλοποίηση της γραφής ή η κατάργηση του τονισμού για παράδειγμα, που κατά καιρούς έχει προταθεί, θα προκαλούσε πολλά προβλήματα στην ανάγνωση και την κατανόηση του κειμένου και γι' αυτό ποτέ δεν εφαρμόστηκε. Και δεν είναι τυχαίο ότι και οι περισσότερες χώρες, όπου υπάρχει πρόβλημα φωνητικής σύμπτωσης λέξεων ή ακόμα και μορφημάτων (π.χ καταλήξεων), διατηρούν την ιστορική ορθογραφία. Μάλιστα, δεν λείπουν και κάποιες περιπτώσεις (π.χ Γαλλία) που φτάνουν στο σημείο να εφευρίσκουν διαφορετικές γραφές, για να ξεχωρίσουν ομόηχες λέξεις.
Τίτλος: Απ: Μια άλι πρότασι για τιν ελινικί γλόσα
Αποστολή από: charm_quark στις Φεβρουαρίου 14, 2011, 12:50:42 pm
Η απλοποίηση της γραφής ή η κατάργηση του τονισμού για παράδειγμα, που κατά καιρούς έχει προταθεί, θα προκαλούσε πολλά προβλήματα στην ανάγνωση και την κατανόηση του κειμένου και γι' αυτό ποτέ δεν εφαρμόστηκε.
++