Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση
Τυπική Εκπαίδευση => Εκπαιδευτικά προγράμματα δραστηριοτήτων => Μήνυμα ξεκίνησε από: bella στις Ιουνίου 24, 2011, 11:22:29 pm
-
Καλησπέρα, θα ήθελα τα φώτα σας σχετικά με ένα θέμα που προέκυψε στο σχολείο μας. Αυτά τα προγράμματα σχολικών δραστηριοτήτων (περιβαλλοντικά, πολιτιστικά.λ.π.) ποιος πρέπει να τα αναλαμβάνει και με ποια κριτήρια; Δηλ. Τα αναθέτει ο διευθυντής σε όποιον θέλει απο το σύλλογο ή υπάρχει κάποια άλλη διαδικασία; Στο σχολείο μου υπήρχε φέτος συνάδελφος που δεν συμπληρωνε για 2 ώρες ωράριο, ζήτησε απο το διευθυντή προγραμμα, αυτός του αρνήθηκε και το έδωσε υπερωριακα σε άλλο - ολίγον κολλητό του-. Αυτό που αγνοώ είναι η διαδικασία ανάθεσης τέτοιων προγραμμάτων, αν ξέρει κάποιος ας μου απαντήσει, κυρίως γιατί έχω βαρεθεί όσους θεωρούν το σχολείο τσιφλίκι τους! Ευχαριστω
-
Πολιτιστικό Πρόγραμμα εκπονεί όποιος έχει ενδιαφέρον.
Είτε για συμπλήρωση ωραρίου, είτε επειδή απλά θέλει να το "τρέξει".
Δεν μπορεί να σε εμποδίσει ο δ/ντης σου να αναλάβεις μία δράση.
Θα συμπληρώσεις το έντυπο με το θέμα και την στοχοθεσία,
θα γίνει σύλλογος διδασκόντων ότι εγκρίνεται
και θα αποσταλλεί στην οικεία Δ/νση / τμήμα πολιτιστικών Προγραμμάτων.
-
Ευχαριστω για την άμεση απάντησή!
-
Πλησιάζουμε στα μέσα Οκτωβρίου και οι περισσότεροι καθηγητές δευτεροβάθμιας έχουν ήδη συμπληρώσει το διδακτικό τους ωράριο σε ένα ή περισσότερα σχολεία. Έτσι, αν επιθυμούν να αναλάβουν πρόγραμμα σχολικών δραστηριοτήτων (δικαιολολογεί 2 ώρες από το ωράριό τους), θα πρέπει να πάρουν 2 ώρες υπερωρία. Όμως, όπως είχε γίνει και πέρσι, η φετινή εγκύκλιος αναφέρει ότι οι υπερωρίες δεν πληρώνονται.
http://www.pde.gr/index.php?page=5529
Όσοι συνάδελφοι έχουν υλοποιήσει τέτοια προγράμματα στο σχολείο τους γνωρίζουν πολύ καλά ότι στην πραγματικότητα ο εκπαιδευτικός αφιερώνει πολλές ώρες κάθε εβδομάδα για την προετοιμασία τους και για τις συναντήσεις με τους μαθητές που πραγματοποιούνται πάντα σε ώρες εκτός ωρολογίου προγράμματος του σχολείου (μετά τη λήξη των μαθημάτων, απογεύματα ή σαββατοκύριακα). Έτσι λοιπόν, η τακτική μη πληρωμής των υπερωριών έχει ως αποτέλεσμα την υποβάθμιση των προγραμμάτων και την αποθάρρυνση των εκπαιδευτικών για ενασχόλησή τους με αυτά.
-
Τι γνωρίζετε για τους σχολικούς ομίλους;
Έχω βρει μόνο τη νομοθεσία για τα πειραματικά σχολεία. Όμως δεν έχω βρει τον τρόπο που λειτουργούν, πόσοι καθηγητές μπορούν να απασχοληθούν, γράφονται πρακτικά, για μετακίνηση εκτός σχολείου χρείάζεται άδεια κτλ;
-
αν δεν επιθυμείς να αναλάβεις με το τμήμα σου καποιο πρόγραμμα,μπορεί η διευθύντρια να σε υποχρεώσει εφόσον αυτή με το τμήμα της έχει αναλάβει ένα ?
δηλαδή,ένα πρόγραμμα το αναλαμβάνει ολόκληρη η σχολική μονάδα(πχ ένα νηπιαγωγείο με δύο ολοήμερα τμήματα?)ή αν θέλει μόνο ένα τμήμα με τις νηπιαγωγούς του?
-
Αν η διευθύντρια είναι στο κλασσικό κι εσύ στο ολοήμερο, δε μπορεί να σας υποχρεώσει όλες να ακολουθήσετε το δικό της πρόγραμμα. Αν, όμως, είναι στο ίδιο τμήμα (ολοήμερο) με σένα, δεν μπορείς να κάνεις αλλιώς! Στο τελευταίο, βεβαιώσεις θα πάρετε στο τέλος και οι 2, η πρώτη σαν υπεύθυνη του προγράμματος κι εσύ που βοήθησες στην υλοποίηση του προγράμματος.
Προϊσταμένη κι εγώ για παράδειγμα, πήραμε σε ολοήμερο από 1 πρόγραμμα αλλά τα δουλέψαμε μαζί και τα 2, άρα 2 βεβαιώσεις.
-
σ'ευχαριστώ για την απάντηση.
δεν εννοώ όμως να είμαστε στο ίδιο τμήμα με την διευθύντρια.αυτή σε άλλη τάξη με τη συνάδελφό της ένα ολοήμερο τμήμα,και γω με τη συνάδελφό μου στη διπλανή τάξη δεύτερο ολοήμερ.τμήμα.του ίδιου σχολείου.
Τότε μπορεί να υποχρεώσει το τμήμα μας να συμμετέχει σε πολιτιστικό κλπ, πρόγραμμα?
-
σ'ευχαριστώ για την απάντηση.
δεν εννοώ όμως να είμαστε στο ίδιο τμήμα με την διευθύντρια.αυτή σε άλλη τάξη με τη συνάδελφό της ένα ολοήμερο τμήμα,και γω με τη συνάδελφό μου στη διπλανή τάξη δεύτερο ολοήμερ.τμήμα.του ίδιου σχολείου.
Τότε μπορεί να υποχρεώσει το τμήμα μας να συμμετέχει σε πολιτιστικό κλπ, πρόγραμμα?
Θα κάνετε όλοι μαζί σύλλογο διδασκόντων, θα ψηφίσετε και τα πρακτικά θα καταγραφούν στο βιβλίο πράξεων. Αν η πλειοψηφία το θέλει, θα το κάνετε, αν όχι...όχι! Σε ισοψηφία, πιθανό να βρει τη λύση η σύμβουλος. Καταγράψτε τα πάντα.
-
σ'ευχαριστώ και πάλι :)
-
Από τη φετινή εγκύκλιο σχολικών δραστηριοτήτων:
"Επισημαίνεται ότι για όλα τα προγράμματα της παρούσας εγκυκλίου δεν προβλέπεται συμπλήρωση ωραρίου."
Με τις υγείες μας...
-
Τόσο το χειρότερο και για τα προγράμματα και για τους εκπαιδευτικούς >:(! Να δούμε ποιος θα θέλει να πάρει πρόγραμμα τώρα, που αν του λείπουν ώρες, δεν γίνεται με αυτό να συμπληρώσει ωράριο.
-
Ουσιαστικά καταργούν τα προγράμματα.
Στα σχολεία που πάω, κανείς τώρα δεν θέλει να πάρει πρόγραμμα. Πήραν μόνο κάποιοι συνάδελφοι στο Λύκειο που θέλουν να πάνε τα παιδιά εκδρομή στο εξωτερικό με το Erasmus+ και μία συνάδελφος στο Γυμνάσιο που θέλει να συνεχίσει κάτι από πέρισυ.
Ένα πρότζεκτ όπου συμμετέχουμε σε συνεργασία με ελληνικό και γαλλικό πανεπιστήμιο, στο ΓΕΛ, το περάσαμε με απόφαση συλλόγου, στο "κοινωνικό σχολείο".
-
Προφανώς πρόγραμμα αναλαμβάνει πλέον μόνο όποιος έχει όρεξη και μεράκι και όχι για συμπλήρωση ωραρίου αφού αυτό δεν προβλέπεται πλέον.
¨Ομως και όρεξη να έχεις, θέλω να ρωτήσω πως υλοποιείται πρακτικά σε ΛΥΚΕΙΟ ένα πρόγραμμα τη στιγμή που η Α και
-
Κανείς δεν πρόκειται να καθήσει μία ώρα παραπάνω ή να έρθει το Σάββατο όπου όλοι πάνε φροντιστήριο. Μπορείς όμως να δουλεψεις περισσότερο με την Α' Λυκ. που έχει δύο ώρες πρότζεκτ. Είναι καλή ιδέα, αν έχετε διαλέξει ένα θέμα για το πρόγραμμα το οποίο να συνδέεται με αυτό. Αν μπορεί ο καθηγητής του πρότζεκτ, ο πληροφορικός ή ο καλλιτεχνικός στην καλλιτεχνική παιδεία (ανάλογα με το θέμα φυσικά) να τους δώσει λίγη ώρα, ας δουλέψουν και λίγο μαζί του. Το πρόγραμμα άλλωστε βασίζεται στη διαθεματικότητα και στη συνεργασία μεταξύ εκπαιδευτικών διαφορετικών ειδικοτήτων.
1. Ναι, οι συναντήσεις γινονται στα γρήγορα, στα διαλείμματα ή αν περισσεύει ένα πεντάλεπτο από το μάθημα.
2. Ζητάς να φέρουν και εργασίες από το σπίτι. Θα χωριστούν σε ομάδες και θα δουλέψουν ομαδικά ή ατομικά.
3. Εκμεταλλεύεσαι τα πάντα, ακόμα και λίγη ώρα από τους σχολικούς περίπατους (αν ταιριάζει με το θέμα σας πχ να παρατηρήσουν, καταγράψουν ή φωτογραφίσουν κάτι).
4. Στο πλαίσιο του προγράμματος μπορείς να φέρεις και άλλα πρόσωπα στο σχολείο να μιλήσουν με τα παιδιά ή να παρουσιάσουν κάτι (πχ. συγγραφέα ή κάποιο επιστήμονα) ζητώντας άδεια από τον σύμβουλο της β/θμιας (συνήθως δεν αρνούνται, αλλά πρέπει να το φροντίσεις έγκαιρα).
Ξεκινώντας τώρα πρόγραμμα στην Α' Λυκ. (etwinning) θα δω και εγώ πως θα μπορέσω να τα βολέψω και να δουλέψω καλύτερα με τα παιδιά σε ένα τελείως δασκαλοκεντρικό/εξετασιοκεντρικό σχολείο.
-
Στο τέλος της χρονιάς, καταθέτεις κάποιο υλικό στο γραφείο σχολικών δραστηριοτήτων πχ κάποια έντυπη έκθεση;
-
Το μόνο που μας ζητούν να καταθέσουμε στο γραφείο σχολικών δραστηριοτήτων είναι ένα cd (ppt) με μία παρουσίαση ή με ένα "ημερολόγιο" του προγράμματος. Αν θες συμπληρώνεις στο ίδιο cd με ένα word μία έκθεση ή ότι άλλο νομίζεις απαραίτητο. Καλύτερα, έτσι δεν μπαίνουμε σε έξοδα.
-
Οκ. Καποιες αποριες ακομα...
1) το cd καταληγει απλα σε καποιο ραφι ή γινεται καποια παρουσιαση?
2)Η ομαδα των μαθητων πρεπει να ειναι συγκεκριμενη? Δηλαδη υποβαλλω κατασταση με συγκεκριμενα ονοματα μαθητων?
ή παιρνω το προγραμμα και οποιους βρω καθε φορα δουλευω?
3)σκεφτομαι οτι οι μαθητες εχουν ηδη τα προτζεκτ στην Α και στη
-
1) Στο τέλος της χρονιάς γίνεται εκδήλωση παρουσίασης της εργασίας του προγράμματος στο χώρο του σχολείου (ή και σε χώρο εκτός σχολείου), όπου μπορούν να προσκληθούν γονείς μαθητών, εκπρόσωποι της Δημοτικής Αρχής, διάφοροι φορείς κλπ.
2) Κατά την υποβολή του προγράμματος για έγκριση στη Δ/νση
-
Ευχαριστώ πολύ για τις απαντήσεις. Κατατοπιστηκα πλήρως! Ειδικά για το 4 με βρίσκει σύμφωνο 100%. Έτσι είναι.
Αλλά ρε παιδί μου πολύ ασφικτικά τα πραγματα στο ωρολόγιο πρόγραμμα με την Α &
-
Ευχαριστώ πολύ για τις απαντήσεις. Κατατοπιστηκα πλήρως! Ειδικά για το 4 με βρίσκει σύμφωνο 100%. Έτσι είναι.
Αλλά ρε παιδί μου πολύ ασφικτικά τα πραγματα στο ωρολόγιο πρόγραμμα με την Α &
-
Καλή λύση το Edmodo, έχει πολλές δυνατότητες.
Δύσκολο να κάθονται όγδοη ώρα στο σχολείο. Σε εμένα είναι αδύνατο διότι δεν υπάρχει λεωφορείο μετά την έβδομη. Τους βάζουμε να κάνουν εργασίες στο σπίτι και να τις φέρνουν στο σχολείο.
-
Προτάσεις από την ΠΕΕΚΠΕ για ένα θεσμό που φθίνει διαρκώς:
https://www.alfavita.gr/ekpaideysi/anakoinoseis/294134_peekpe-epistoli-pros-ti-nea-igesia-shetika-me-tin-periballontiki
-
Σειρά έχει και η Πανελλήνια Ένωση Εκπαιδευτικών Πολιτιστικών Θεμάτων (Υπεύθυνοι Πολιτιστικών Θεμάτων Α/θμιας και
-
Η περιβαλλοντική εκπαίδευση στα σχολεία υποβαθμίζεται διαρκώς.
Το Δ.Σ. της Πανελλήνιας Ένωσης Εκπαιδευτικών Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης (Π.Ε.ΕΚ.Π.Ε.) εκφράζει την έντονη ανησυχία του, για τη μη εύρυθμη λειτουργία του θεσμού της Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης, διότι πέντε περίπου μήνες μετά την έναρξη του σχολικού έτους 2019-20 δεν έχουν επιλυθεί ζητήματα άμεσης προτεραιότητας:
https://www.alfavita.gr/ekpaideysi/310111_apoysa-i-periballontiki-ekpaideysi-sta-sholeia
-
Εγώ φέτος το έλυσα το πρόβλημα, παίρνοντας Project με θέμα παρόμοιο με το πολιτιστικό πρόγραμμα που έχω δηλώσει. Οι μαθητές που είναι δηλωμένοι στο πολιτιστικό πρόγραμμα είναι οι ίδιοι με το τμήμα project. Δύο σε ένα! Με ένα σπάρο δυο τρυγόνια :)
Το πολιτιστικό πρόγραμμα το δουλεύουμε την ώρα του Project!
Να μένουμε στο σχολείο μέχρι τις 4 μια φορά την βδομάδα; Να έρχονται τα παιδιά Σάββατα; Να μαζευόμαστε απόγευμα κάπου έξω ή στο σχολείο? και υπεύθυνος μην συμβεί κάτι ποιος θα είναι αυτές τις ώρες; Ας μου βρουν λύση.
-
Το είχα προτείνει και εγώ παλαιότερα.
Εφ' όσον οι μαθητές είναι κοινοί και στα δύο, μπορείτε να δουλέψετε το θέμα σας άνετα στην ώρα του project!
-
Παρέμβαση της Πανελλήνιας Ένωσης Εκπαιδευτικών για την Περιβαλλοντική Εκπαίδευση (Π.Ε.ΕΚ.Π.Ε.) στη διαρκή Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της
-
Η Περιβαλλοντική εκπαίδευση σήμερα, την περίοδο των πυρκαγιών και των πλημμυρών.
Άρθρο του Φ. Ποντικάκη, Υπεύθυνου του Κέντρου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης/Κέντρου Εκπαίδευσης για το Περιβάλλον και την Αειφορία (ΚΕΠΕΑ)
-
Έχει πάρει κανείς πρόγραμμα φέτος?
Μέσα στην πίεση της αξιολόγησης με τους δείκτες και τους άξονες, υπάρχει άραγε χώρος και χρόνος για ΠΣΔ?
Μπορείτε να μου πείτε έναν καλό λόγο γιατί κάποιος να πάρει ΠΣΔ?
Όσοι πήρατε, πότε το δουλεύετε με τους μαθητές σας? έχει ερωτηθεί παλαιότερα στο thread αυτό, αλλά τότε υπήρχε το Project και έκλεβες χρόνο, δεν υπήρχει επίσης η αξιολόγηση. Τώρα άλλαξαν τα δεδομένα... Αλήθεια, γιατί κάποιος να πάρει ΠΣΔ?
-
Ο μόνος λόγος για να κάνει κάποιος ΠΣΔ είναι ότι στο πρόγραμμα μπορούν να συμμετέχουν περισσότεροι μαθητές και όχι μόνο μέχρι 12, όπως στους ομίλους.
-
Τώρα άλλαξαν τα δεδομένα... Αλήθεια, γιατί κάποιος να πάρει ΠΣΔ?
Συνειδητά απείχα για χρόνια αλλά φέτος αποφάσισα να αναλάβω.
Μου την έσπασε απίστευτα που ενώ το @#$% υπουργείο κατακρεούργησε το ωρολόγιο παρόλα αυτά επιμένει να
μην τα "χρεώνει" για μείωση ωραρίου όπως παλιότερα.
Δυστυχώς με τα χρόνια δεν μειώθηκε μόνο ο μισθός μας (άμεσα και έμμεσα) αλλά αυξήθηκαν κολοσσιαία οι αρμοδιότητες μας...πλέον μέχρι και υπεύθυνος αντικαπνιστικής καμπάνιας προβλέπεται! Ήμαρτον ρε μαλ@κες, που έλεγε κι ο σχωρεμένος.
Φέτος επειδή για πρώτη φορά μετά από χρόνια έχω λιγότερα διδακτικά αντικείμενα, αποφάσισα να αναλάβω πρόγραμμα.
Οι λόγοι είναι πρωτίστως οι μαθητές καθώς διαπιστώνω ότι ορισμένοι ασφυκτιούν στο περιβάλλον της σχολικής αίθουσας και είναι ευκαιρία να ανακαλύψουν πράγματα, να επωφεληθούν από δράσεις-επισκέψεις των προγραμμάτων και να καλλιεργήσουν τόσο την προσωπικότητά τους όσο και δεξιότητες.
Παράλληλα, κάποια από τα περιεχόμενα των προγραμμάτων μπορεί να ενταχθούν και σε άξονες της αυτοαξιολόγησης της σχολικής μονάδας.
Κατά τα άλλα συμφωνώ. Δύσκολα περισσεύει χρόνος για πρόγραμμα...
-
Ο μόνος λόγος για να κάνει κάποιος ΠΣΔ είναι ότι στο πρόγραμμα μπορούν να συμμετέχουν περισσότεροι μαθητές και όχι μόνο μέχρι 12, όπως στους ομίλους.
Και στους ομίλους αν θες αιτιολογημένα παίρνεις περισσότερα παιδιά.
Εγω δεν βρίσκω λόγο γιατί να κάνει κάποιος πρόγραμμα και όχι όμιλο. Στο πρόγραμμα τροπον τινα λογοδοτεί στον υπεύθυνο, εχεις μια γραφειοκρατία. Ακόμα και το ότι απασχολείς τον σύλλογο με το να γράψει πρακτικό για την έγκριση. Στον όμιλο δεν λογοδοτείς, συνεννοεισαι με τον διευθυντή.
Ίσως όμως είναι πιο εύκολο να προσελκύσεις μαθητες σε πρόγραμμα, επειδή μπορεί το περιεχόμενο να παρουσιαστεί σαν κάτι πιο λαιτ που θα τα κάνει να θέλουν να ασχοληθούν. Δεν ξέρω. Σε εμάς όσα χρόνια γίνονταν προγράμματα, οι καθηγητές ουσιαστικά διάλεγαν τους καλύτερους μαθητες και αυτό μάλλον τους δελεαζε λόγω κολακείας ή ένιωθαν δεσμευμένοι και ντρέπονταν να πουν όχι. Επισης ένα κίνητρο ήταν οι εκδρομές. Τελοσ έχω δει να εινσι εικονική η εκτός ωρολογίου συνάντηση και τα προγράμματα να δουλευονται στα διαλείμματα… Στους ομίλους που έχουμε στο σχολείο μας δεν σκοτώνονται να έρθουν. Έρχονται αυτοί που θέλουν. Και πολλοί ππυ έχουν το επίπεδο, δεν μπορούν γιατί έχουν φροντιστήρια. Στο Γυμνάσιο… Δεν τους τάζουμε εκδρομή όμως.
Γενικα μιλώντας, είτε για πρόγραμμα είτε για όμιλο, αξίζει. Είναι το μόνο ππυ αξίζει. Είναι η μόνη ευκαιρία να ασχοληθείς με παιδιά που θέλουν να μάθουν και που τους αξίζει να ασχολείσαι μαζί τους.
-
Μπορείτε να μου πείτε έναν καλό λόγο γιατί κάποιος να πάρει ΠΣΔ?
Ορισμένοι κάνουν γιατί έχουν σχετικό μεράκι...
Άλλοι γιατί τους ενδιαφέρει να συλλέξουν βεβαιώσεις οι οποίες μοριοδοτούνται για θέσεις ευθύνης...