Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση
Διάφορα θέματα για την εκπαίδευση => Διάφορα Εκπαιδευτικά θέματα => Μήνυμα ξεκίνησε από: troll στις Αυγούστου 18, 2011, 12:48:26 pm
-
Το Wikiparliament (http://www.wikiparliament.gr/index.php?title=%CE%91%CF%81%CF%87%CE%B9%CE%BA%CE%AE_%CF%83%CE%B5%CE%BB%CE%AF%CE%B4%CE%B1) είναι ένας δικτυακός χώρος φιλοξενίας προτάσεων για: τροποποιήσεις εν ενεργεία νόμων ή νομοσχεδίων που βρίσκονται υπο επεξεργασία κατάρτιση νέων νόμων.
Το Wikiparliament είναι ένα πολιτικά ανεξάρτητο εγχείρημα που δεν επιδιώκει σε καμία περίπτωση να υποκαταστήσει τους εκλεγμένους από το Ελληνικό κοινοβούλιο νόμους. Η φιλοδοξία μας είναι να συγκεντρώσουμε σε ένα κοινό τόπο τις δημιουργικές προτάσεις ενημερωμένων πολιτών και οργανώσεων και να τις υποβάλουμε στη διαδικασία της συλλογικής συγγραφής, που έχει χρησιμοποιηθεί με επιτυχία από τη γνωστή δικτυακή εγκυκλοπαίδεια Wikipedia.
Η συλλογική συγγραφή σε ένα περιβάλλον wiki δεν είναι μία απλή κατάθεση διαφορετικών απόψεων και προτάσεων, αλλά μία δυναμική διαδικασία συνεχούς επεξεργασίας και τροποποίησης των υπαρχόντων κειμένων, μέσω της οποίας διευκολύνεται η συνεργασία πολλών ατόμων για τη συγγραφή ενός έργου με στόχο την επίτευξη της μεγαλύτερης δυνατής συναίνεσης. Μέσα από αυτή τη διαδικασία ελπίζουμε να δημιουργηθούν κείμενα-προτάσεις που θα μπορούσαν να αποτελέσουν δημιουργικά ερεθίσματα για την τροποποίηση εν ενεργεία νομοθετικών κειμένων ή την κατάρτιση νέων νόμων μέσα από τις νόμιμες διαδικασίες του εκλεγμένου Ελληνικού κοινοβουλίου.
Από τα δείγματα που έχουν δοθεί εντός pde, θα μπορούσαν να βγουν πολλά ενδιαφέροντα - βελτιωτικά στον κλάδο μας. Δεν είναι λίγες οι φορές που πολλά ζητήματα έχει γίνει προσπάθεια να προσεγγισθούν με αντικειμενικό τρόπο και με διάθεση να μειωθούν όσο το δυνατόν περισσότερο οι παράπλευρες απώλειες. Προτείνω σε αυτό το τόπικ να γίνεται μία συζήτηση - προσπάθεια εντοπισμού "κακών κειμένων" με παράλληλη διατύπωση αντιπροτάσεων. Μετά εθελοντές θα μπορούσαν να δηλώνουν προθυμία να ασχοληθούν με αναρτήσεις στο wikiparliament. Όταν μπει το νερό στο αυλάκι, η on-line επεξεργασία μπορεί να γίνεται κατευθείαν εκεί.
-
Προσωπικά, επικροτώ την πρωτοβουλία του/της συναδέλφου cd.
Πιστεύω, ότι θα είναι εξαιρετικά χρήσιμο να συμμετάσχουμε σε αυτή τη βάση, σε μια προσπάθεια εντοπισμού "κακώς κειμένων", αλλά και στην προσπάθεια διατύπωσης ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΩΝ προτάσεων.
-
Συμφωνώ. Πιστεύω πως το διαδίκτυο προσφέρει τεράστιες δυνατότητες όχι μόνο να εκφραστούν συγκροτημένες σκέψεις αλλά και να επηρεάσουν με την αλληλεπίδραση. Το άμεσο και απρόσκοπτο της διατύπωσης είναι αυτό που παίζει βασικό ρόλο.
Και όντως στην εκπαίδευση η περιπλοκότητα και η πολυνομία κάνει αδιαφανή τόσα ζητήματα.
Ας πάρουμε για παράδειγμα το νομοσχέδιο για τις προσλήψεις στην εκπαίδευση που είναι και επίκαιρο. Αν είχε γίνει κάτι σχετικό από κατέχοντες σε βάθος τα προβλήματα σίγουρα θα μπορούσε να παίξει εποικοδομητικό ρόλο στην τελική του διαμόρφωση ως νόμου με την ψήφισή του.
-
Και γω νομίζω ότι σαν δυνητικοί χρήστες θα μπορούσαμε να μην περιοριζόμαστε μόνο στην αναπαραγωγή των "κακώς κειμένων", αλλά μέσω της εφαρμογής να δράσουμε υπό τη μορφή διατύπωσης (αντι)προτάσεων.
Για όποιον έχει ασχοληθεί με καταχώρηση λημμάτων στη wikipedia, η λογική είναι η ίδια. Για όποιον δεν είχε αυτή την εμπειρία μέχρι στιγμής, δεν είναι κάτι δύσκολο. Αν δεν έχει κάποιος πολύ καλές σχέσεις με την τεχνολογία η ανταλλαγή απόψεων μπορεί και ενδείκνυται να γίνεται και εδώ, άλλωστε οι περισσότερες ζυμώσεις και αφορμές για προβληματισμό από το αυτό το φόρουμ έχουν δοθεί :D Υπάρχει πολυφωνία, εκπροσωπούνται όλες οι κατηγορίες (Μόνιμοι, ΑΜΩ, ΑΚΩ, εκπαιδευτικοί ειδικών κατηγοριών, αδιόριστοι, επιτυχόντες μη διοριστέοι κλπ) και επί το πλείστον όλες οι ειδικότητες. Σε πρώτη φάση, όποιος ενδιαφέρεται να δει περί τίνος πρόκειται ας διαβάσει κάποιος πληροφορίες όπως αναρτήθηκαν παρακάτω. Με επίσκεψη στο WikiParliament (http://www.wikiparliament.gr/index.php?title=%CE%91%CF%81%CF%87%CE%B9%CE%BA%CE%AE_%CF%83%CE%B5%CE%BB%CE%AF%CE%B4%CE%B1) δύναται να δημιουργήσει λογαριασμό - εάν θέλει - δεξιά στην Αρχική Σελίδα υπάρχουν οδηγίες για νέους χρήστες.
Mερικές πρώτες πληροφορίες που μπορεί κανείς να αντλήσει από το site του WikiParliement
WikiParliament:Σχετικά
Το Wikiparliament δημιουργήθηκε από μια μικρή ομάδα Ελλήνων ερευνητών που εργάζονται σε διάφορα πανεπιστήμια της Ελλάδας και του εξωτερικού. Πρόκειται για μία μη κερδοσκοπική ιδιωτική πρωτοβουλία που δε σχετίζεται με καμία κυβερνητική ή μη κυβερνητική οργάνωση.
Η ομάδα διαχειριστών καθώς και οι υπόλοιπες ομάδες που θα αναλάβουν το συντονισμό και τη λειτουργία του Wikiparliament βρίσκονται ακόμη υπό συγκρότηση.
Λίγες πληροφορίες για όποιον εκτός από χρήστης θα επιθυμούσε να γίνει διαχειριστής:
Οι διαχειριστές του Wikiparliament είναι υπεύθυνοι για την ομαλή λειτουργία του ιστοχώρου. Οι αρμοδιότητες τους περιορίζονται σε θέματα βελτίωσης της αισθητικής των βασικών σελίδων και σε γραφειοκρατικές εργασίες “καθαριότητας” και ταξινόμησης. Σε καμία περίπτωση δεν έχει το δικαίωμα ένας διαχειριστής να επέμβει στο περιεχόμενο των προτάσεων που αναρτώνται από τους χρήστες στο χώρο νομοσχεδίων και το χώρο πινάκων. Ωστόσο, ένας διαχειριστής έχει το δικαίωμα διαγραφής σελίδας ή φραγμού χρήστη, σύμφωνα με την πολιτική διαγραφής-φραγμών του Wikiparliament.
Ένας διαχειριστής δεν ενεργεί αυτόνομα αλλά πάντα σε συνεργασία με τους άλλους διαχειριστές. Όταν κρίνει σκόπιμη κάποια αλλαγή στον ιστοχώρο κάνει μία εισήγηση στη “συζήτηση” της σελίδας που σκοπεύει να διαγράψει, μετακινήσει ή τροποποιήσει. Αν μέσα σε διάστημα 24 ωρών δεν υπάρξει αντίλογος από κάποιον άλλο διαχειριστή τότε έχει το δικαίωμα να προχωρήσει στην αλλαγή, η οποία όμως είναι πάντα αντιστρέψιμη στην περίπτωση που κάτι τέτοιο κριθεί αναγκαίο από τους υπόλοιπους διαχειριστές.
Οι διαχειριστές του Wikiparliament εργάζονται εθελοντικά και δεν αποσκοπούν σε οικονομικά ή άλλα οφέλη από την εργασία τους. Επίσης δεσμεύονται ότι δεν εξυπηρετούν συμφέροντα κάποιου πολιτικού κόμματος, οργάνωσης (κυβερνητικής και μη), εταιρίας ή άλλου προσώπου. Οι πρωτοβουλίες τους βασίζονται αποκλειστικά στην προσωπική τους κρίση. Σύμφωνα και με την πολιτική αποποίησης ευθυνών, οι διαχειριστές του Wikiparliament δεν ευθύνονται για το περιεχόμενο των σελίδων που φιλοξενούνται σε αυτό, όπως και για τη χρήση αυτού του περιεχομένου από τρίτους.
Αν επιθυμείτε να επικοινωνήσετε με τους ιδρυτές στείλτε ένα e-mail στη διεύθυνση:
info@wikiparliament.gr
Για να συμπεριλάβετε τη διεύθυνσή σας στη λίστα ανακοινώσεων του Wikiparliament, στείλτε ένα κενό μήνυμα στη διεύθυνση:
subscribe@wikiparliament.gr
Ήδη τηρώ ένα προσωπικό αρχείο με σταχυολογημένες απόψεις μελών του pde, που πραγματικά είναι ενδιαφέρουσες και ρεαλιστικές. Μελετήστε λίγο "τι παίζει" και το επόμενο βήμα είναι να θέσουμε το πρώτο θέμα προς συζήτηση. ::)
-
Χαίρομαι ιδιαίτερα να βλέπω τέτοιες πρωτοβουλίες.
Ένα μεγάλο μπράβο από μένα.
Αρκεί να ξέρει κανείς γιατί (και για τι) "πολεμάει". Επιμονή, λογική και μεθοδικότητα.