Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση
Αδιόριστοι Εκπαιδευτικοί => Πίνακες αναπληρωτών - Εξετάσεις ΑΣΕΠ => Κλάδος ΠΕ60 Νηπιαγωγών => Μήνυμα ξεκίνησε από: xrysaki_k στις Ιουλίου 26, 2007, 04:57:15 pm
-
ΘΕΜΑ: Οργάνωση και λειτουργία τμημάτων Νηπιαγωγείου εντός των Παιδικών και
-
16/08/2007 ΕΘΝΟΣ
Παιδικοί σταθμοί χωρίς χρήματα και προσωπικό
ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΑΦΡΟΔΙΤΗ ΚΑΡΙΜΑΛΗ
Δεκάδες είναι τα προβλήματα που περιμένουν τους δημοτικούς βρεφονηπιακούς σταθμούς με το ξεκίνημα της νέας περιόδου, την 3η Σεπτεμβρίου.
Η έλλειψη χρημάτων, κτιριακών υποδομών και προσωπικού είναι τα τρία βασικά «αγκάθια» με τα οποία θα βρεθούν και αυτήν τη χρονιά αντιμέτωποι οι δήμοι της χώρας.
Από τη μία, η κυβέρνηση προσπαθεί πρόχειρα και με «ψίχουλα» να στήσει την προσχολική αγωγή, καθώς από φέτος το νηπιαγωγείο εντάσσεται στην υποχρεωτική εκπαίδευση και, από την άλλη, οι δήμοι προχωρούν σε «γενναίες» αυξήσεις των τροφείων για να αντεπεξέλθουν στις αυξημένες ανάγκες. Στη μέση βρίσκονται οι γονείς, οι οποίοι πληρώνουν τελικά το «μάρμαρο».
Φέτος, μέσα σε όλα τα προβλήματα, έρχεται να προστεθεί και η διάταξη του υπουργείου Παιδείας που προβλέπει τη δημιουργία νηπιαγωγείων σε ιδιωτικούς και δημοτικούς παιδικούς σταθμούς από την ερχόμενη περίοδο. Η πλειονότητα των δήμων δεν αποδέχτηκε τη δημιουργία νηπιακών τμημάτων, καθώς δεν διέθετε την υποδομή και την επαρκή χρηματοδότηση. Αποτέλεσμα, χιλιάδες γονείς να βρίσκονται σε απόγνωση, αφού δεν μπορούν να βρουν θέση σε δημόσια νηπιαγωγεία, κι έτσι να οδηγούνται στη λύση του ιδιωτικού, τινάζοντας στον «αέρα» τον οικογενειακό τους προϋπολογισμό.
Ελλείψεις στην Αθήνα
Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι μόνο ο δήμος της Αθήνας, με βάση τις αιτήσεις γονέων, έχει ανάγκη από 20 νέους βρεφονηπιακούς σταθμούς. Φυσικά, είναι αδύνατον να βρεθούν τα κτίρια, αφού δεν υπάρχουν κονδύλια για τη δημιουργία τους. Ηδη ο Δήμος Αθηναίων έχει ανακοινώσει στους γονείς ότι δεν θα λειτουργήσει νηπιαγωγεία, ζητώντας από το υπουργείο Παιδείας περίοδο προσαρμογής τουλάχιστον δύο ετών.
Η τακτική αυτή οδηγεί ολοένα και περισσότερους γονείς στην ακριβή λύση των ιδιωτικών μονάδων προσχολικής αγωγής και σταθερά στη μείωση των παιδιών που φιλοξενούνται στους δημοτικούς σταθμούς.
Αξίζει μόνο να σημειωθεί ότι τα τροφεία στους παιδικούς σταθμούς των δήμων κυμαίνονται από 50 έως 120 ευρώ τον μήνα, ενώ στους ιδιωτικούς ξεκινούν από 300 ευρώ και ανεβαίνουν ανάλογα με τις παροχές και τις πρόσθετες δραστηριότητες. Σύμφωνα, μάλιστα, με στοιχεία της Ελληνικής Εταιρείας Τοπικής Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης (ΕΕΤΑΑ), περίπου 50% των βρεφονηπιακών σταθμών παρουσιάζει μείωση του αριθμού των παιδιών που φιλοξενούν.
Ενδεικτικό της κατάστασης είναι ότι η κυβέρνηση χρηματοδοτεί τη λειτουργία των σταθμών μόνο μέχρι τις 31 Αυγούστου 2008. Μετά την περίοδο αυτή, όπως τονίζουν αρκετοί δήμαρχοι, θα αναγκαστούν να αυξήσουν και άλλο τα τροφεία ή ακόμα και να κλείσουν σταθμούς.
Αλλά και η χρηματοδότηση που λαμβάνουν σήμερα οι δήμοι από την κυβέρνηση -σύμφωνα με υπουργική απόφαση τον Μάιο του 2007- αφορά μόνο τους σταθμούς που ήδη λειτουργούν και όχι τη λειτουργία νέων δομών ή την επέκταση των υφισταμένων.
Στο μεταξύ, η κατάσταση εντείνεται από την έλλειψη προσωπικού, καθώς σήμερα αντιστοιχεί σε κάθε σταθμό περίπου ένας εκπαιδευτικός σε 20 παιδιά. Την ίδια στιγμή οι νηπιαγωγοί που θα προσληφθούν -σύμφωνα με τον νόμο- θα «ανήκουν στο προσωπικό του παιδικού και βρεφονηπιακού σταθμού και διέπονται από τους όρους των οικείων συμβάσεων. Ηδη αρκετοί είναι αυτοί που δουλεύουν στους παιδικούς και βρεφονηπιακούς σταθμούς με δελτίο παροχής υπηρεσιών.
Η ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ
Προβλέπει τη μετατροπή των παιδικών σταθμών
Η τροπολογία που ψηφίστηκε προβλέπει τη λειτουργία νηπιαγωγείων σε δημοτικούς και ιδιωτικούς παιδικούς σταθμούς ως προσωρινό μεταβατικό στάδιο ενός έτους. Τους υποχρεώνει, μάλιστα, να προσλάβουν εκπαιδευτικό προσωπικό (στην περίπτωση που δεν διαθέτουν), να καλύπτουν τη μισθοδοσία και να φροντίζουν για τη λειτουργία των μονάδων. Την εποπτεία, ωστόσο, θα έχει το υπουργείο Παιδείας.
Ενα από τα βασικά προβλήματα είναι η κτιριακή υποδομή, η οποία δεν επαρκεί και σήμερα, όπως επίσης και το ωράριο. Σήμερα οι παιδικοί σταθμοί κρατούν τα παιδιά μέχρι τις 4 το απόγευμα, ενώ τα νηπιαγωγεία λειτουργούν μέχρι τις 12.00 το μεσημέρι, γεγονός που θα ανατρέψει τον προγραμματισμό των εργαζόμενων γονέων.
Επίσης, η τροπολογία προβλέπει ότι στις περιοχές που δεν υπάρχει νηπιαγωγείο τα παιδιά θα μεταφέρονται σε άλλη περιοχή με σχολικά λεωφορεία. Και αυτό το ενδεχόμενο προκαλεί την αντίδραση των δημοτικών αρχών, που τονίζουν ότι οι αλλαγές εφαρμόζονται χωρίς απολύτως καμία μελέτη.