Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση

Διάφορα θέματα για την εκπαίδευση => Διάφορα Εκπαιδευτικά θέματα => Μήνυμα ξεκίνησε από: suliet στις Οκτώβριος 19, 2011, 06:59:10 μμ

Τίτλος: Iθαγενεια και υπηκοότητα
Αποστολή από: suliet στις Οκτώβριος 19, 2011, 06:59:10 μμ
ποια είνα η διαφορά ανάμεσα σε αυτά τα δύο?Παράδειγμα, έχω μαθητή απο μπαμπα Έλληνα και μαμά Ιταλίδα που γεννήθηκε Ιταλία τι  υπηκοότητα έχει?
Παράδειγμα 2:Παιδι απο μπαμπά και μαμά Αλβανούς γεννημένο στην Ελλάδα τι υπηκοότητα έχει?
Που μπορώ να ρωτήσω για να πάρω μια σαφή απάντηση?
Τίτλος: Απ: ιθαγενεια και υπηκοότητα
Αποστολή από: tinakipe17 στις Οκτώβριος 19, 2011, 07:14:13 μμ
ποια είνα η διαφορά ανάμεσα σε αυτά τα δύο?Παράδειγμα, έχω μαθητή απο μπαμπα Έλληνα και μαμά Ιταλίδα που γεννήθηκε Ιταλία τι  υπηκοότητα έχει?
Παράδειγμα 2:Παιδι απο μπαμπά και μαμά Αλβανούς γεννημένο στην Ελλάδα τι υπηκοότητα έχει?
Που μπορώ να ρωτήσω για να πάρω μια σαφή απάντηση?

Την Ιθαγενεια την εχουμε με το που γεννιομαστε την υπηκοοτητα αν θελουμε την αποκτουμε.
Το 1ο σου  παραδειγμα ο μαθητης εχει ιθαγενεια και υπηκοοτητα ελληνικη, αν θελει στα 18 παιρνει και την ιταλικη υπηκοοτητα.Η ιθαγενεια δεν αλλαζει ποτε.
Το 2ο σου παραδειγμα το παιδι εχει ιθαγενεια αλβανικη ( που δεν αλλαζει ποτε) και υπηκοοτητα.Αλλα αν θελει επειδη γεννηθηκε εδω μπορει να παρει την ελληνικη υπηκοοτητα.
Για πιο σιγουρα ρωτησε και κανεναν αλλον.Εγω ετσι τα ξερω.Πιστευω καπως να σε βοηθησα.
Τίτλος: Απ: ιθαγενεια και υπηκοότητα
Αποστολή από: suliet στις Οκτώβριος 19, 2011, 07:20:41 μμ
ποιο πο τα δύο παιδιά θεωρείται αλλοδαπό?
Τίτλος: Απ: Iθαγενεια και υπηκοότητα
Αποστολή από: sophia_d στις Οκτώβριος 19, 2011, 11:05:53 μμ
ΙΘΑΓΕΝΕΙΑ/ ΥΠΗΚΟΟΤΗΤΑ

ΚΩΔΙΚΑΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΙΘΑΓΕΝΕΙΑΣ

ΝΟΜΟΣ 3284/2004 - ΦΕΚ 217/Α/10.11.2004

Περί κυρώσεως του Κώδικα της Ελληνικής Ιθαγενείας.

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ
Εκδίδομε τον ακόλουθο νόμο που ψήφισε η Βουλή:

Άρθρο πρώτο

Κυρώνεται ο Κώδικας της Ελληνικής Ιθαγένειας, όπως καταρτίσθηκε από την Επιτροπή του άρθρου 18 παρ. 22 εδάφιο δ' του Ν. 2503/1997 (ΦΕΚ 107/Α'), που συγκροτήθηκε με την υπ' αριθμ. 1529/14.1.2003 απόφαση του Υπουργού Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης και του οποίου το κείμενο έχει ως ακολούθως:

"ΚΩΔΙΚΑΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΙΘΑΓΕΝΕΙΑΣ

Άρθρο 1

ΚΕΦΑΛΑΙΟ Α'
ΚΤΗΣΗ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΙΘΑΓΕΝΕΙΑΣ

Ι. Με τη γέννηση.
1. Το τέκνο Έλληνα ή Ελληνίδας αποκτά από τη γέννηση του την Ελληνική Ιθαγένεια.
2. Την Ελληνική Ιθαγένεια αποκτά από τη γέννηση του και όποιος γεννιέται σε ελληνικό έδαφος, εφόσον δεν αποκτά με τη γέννηση του αλλοδαπή ιθαγένεια ή είναι άγνωστης ιθαγένειας.

Άρθρο 2

II. Με αναγνώριση.

Αλλοδαπός που γεννήθηκε χωρίς γάμο των γονέων του και αναγνωρίσθηκε νόμιμα ως τέκνο Έλληνα, έτσι ώστε να εξομοιώνεται πλήρως με γνήσιο τέκνο του πατέρα του, γίνεται Έλληνας από την αναγνώριση, αν κατά το χρόνο αυτόν είναι ανήλικος.

Άρθρο 3

III. Με υιοθεσία.

Αλλοδαπός, που υιοθετήθηκε πριν την ενηλικίωση του ως τέκνο Έλληνα ή Ελληνίδας, γίνεται Έλληνας από το χρόνο της υιοθεσίας.

Άρθρο 4

IV. Με κατάταξη στις ένοπλες δυνάμεις.

1. Ομογενείς αλλοδαποί εισαγόμενοι στις στρατιωτικές σχολές αξιωματικών ή υπαξιωματικών των ενόπλων δυνάμεων ή κατατασσόμενοι στις ένοπλες δυνάμεις ως εθελοντές, σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, αποκτούν αυτοδίκαια την Ελληνική Ιθαγένεια από την εισαγωγή τους στις σχολές ή από την κατάταξη τους.
2. Ομογενείς αλλοδαποί κατατασσόμενοι ως εθελοντές σε καιρό επιστράτευσης ή πολέμου σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία μπορούν να αποκτήσουν την Ελληνική Ιθαγένεια με αίτηση τους στον Γενικό Γραμματέα της Περιφέρειας χωρίς άλλη διατύπωση.
3. Όσοι από τους αναφερόμενους στην προηγούμενη παράγραφο αποκτούν βαθμό αξιωματικού, μονίμου ή εφέδρου, αποκτούν αυτοδίκαια την Ελληνική Ιθαγένεια.
4. Ο στρατιωτικός όρκος που δίδεται από τους ομογενείς των παραγράφων 1, 2 και 3 αναπληρώνει τον όρκο του Έλληνα πολίτη.
5. Τα τέκνα των ομογενών που αποκτούν την Ελληνική Ιθαγένεια σύμφωνα με τις προηγούμενες παραγράφους γίνονται Έλληνες από το ίδιο χρονικό σημείο, ύστερα από αίτηση του γονέα τους προς τον Γενικό Γραμματέα της Περιφέρειας, αν κατά το χρόνο υποβολής της εν λόγω αίτησης είναι ανήλικα και άγαμα.

Άρθρο 5

Προϋποθέσεις πολιτογράφησης.

V. Με πολιτογράφηση.
1. Για τον αλλοδαπό, που επιθυμεί να αποκτήσει την Ελληνική Ιθαγένεια με πολιτογράφηση, απαιτείται να:
α. Είναι ενήλικος κατά το χρόνο υποβολής της αίτησης πολιτογράφησης.
β. Μην έχει καταδικασθεί τελεσίδικα, κατά την τελευταία δεκαετία πριν από την υποβολή της αίτησης πολιτογράφησης, σε ποινή στερητική της ελευθερίας τουλάχιστον ενός έτους ή, ανεξαρτήτως ποινής και χρόνου έκδοσης της καταδικαστικής απόφασης, για εγκλήματα προσβολών του πολιτεύματος, προδοσίας της χώρας, ανθρωποκτονίας από πρόθεση και επικίνδυνης σωματικής βλάβης, εγκλήματα σχετικά με την εμπορία και διακίνηση ναρκωτικών, τη νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες, διεθνή οικονομικά εγκλήματα, εγκλήματα με χρήση μέσων υψηλής τεχνολογίας, εγκλήματα περί το νόμισμα, αντίστασης κατά της αρχής, αρπαγής ανηλίκων, κατά της γενετήσιας ελευθερίας και οικονομικής εκμετάλλευσης της γενετήσιας ζωής, κλοπής, απάτης, υπεξαίρεσης, εκβίασης, τοκογλυφίας, του νόμου περί μεσαζόντων, πλαστογραφίας, ψευδούς βεβαίωσης, συκοφαντικής δυσφήμισης, λαθρεμπορίας, εγκλήματα που αφορούν τα όπλα, αρχαιότητες, την προώθηση λαθρομεταναστών στο εσωτερικό της χώρας ή τη διευκόλυνση μεταφοράς ή προώθησης τους ή της εξασφάλισης καταλύματος σε αυτούς για απόκρυψη ή για παραβάσεις της νομοθεσίας για την εγκατάσταση και κίνηση αλλοδαπών στην Ελλάδα, γ. Μην εκκρεμεί σε βάρος του απόφαση απέλασης.
2. Για τον αλλοδαπό που είναι αλλογενής απαιτείται επιπλέον να:
α. Διαμένει νόμιμα στην Ελλάδα δέκα συνολικά έτη την τελευταία δωδεκαετία πριν από την υποβολή της αίτησης πολιτογράφησης. Για τον ανιθαγενή αλλοδαπό ή για τον αλλοδαπό που έχει αναγνωρισθεί ως πρόσφυγας αρκεί διαμονή στην Ελλάδα πέντε ετών μέσα στην τελευταία δωδεκαετία πριν από την υποβολή της αίτησης. Στον ανωτέρω κατά περίπτωση απαιτούμενο χρόνο δεν προσμετράται ο χρόνος που διάνυσε ο αλλοδαπός στην Ελλάδα ως διπλωματικός ή διοικητικός υπάλληλος ξένης χώρας. Η χρονική προϋπόθεση της δεκαετούς διαμονής δεν απαιτείται γι' αυτόν που είναι σύζυγος Έλληνα ή Ελληνίδας, διαμένει τουλάχιστον επί μία τριετία στην Ελλάδα και έχει αποκτήσει τέκνο, καθώς και για εκείνον που έχει γεννηθεί και κατοικεί συνεχώς στην Ελλάδα. Για τους συζύγους Ελλήνων διπλωματικών υπαλλήλων που έχουν συμπληρώσει, οποτεδήποτε, ένα έτος διαμονής στην Ελλάδα και υπηρετούν στο εξωτερικό, προσμετράται για τη συμπλήρωση του παραπάνω χρόνου και ο χρόνος παραμονής τους στο εξωτερικό λόγω της υπηρεσίας των Ελλήνων συζύγων τους.
β. Έχει επαρκή γνώση της ελληνικής γλώσσας, της ελληνικής ιστορίας και γενικά του ελληνικού πολιτισμού.
3. Αθλητές Ολυμπιακών αθλημάτων που έχουν συμπληρώσει πενταετή νόμιμη παραμονή στην Ελλάδα κατά την τελευταία δωδεκαετία, μπορούν να αποκτήσουν την Ελληνική Ιθαγένεια, σύμφωνα με τις διατάξεις των άρθρων 5 έως 9 του παρόντος Κώδικα, εφόσον έχουν δικαίωμα να αγωνιστούν στην αντίστοιχη ελληνική εθνική ομάδα, σύμφωνα με τους διεθνείς κανονισμούς του οικείου αθλήματος, μετά από εισήγηση της οικείας εθνικής ομοσπονδίας και σύμφωνη γνώμη της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής.

και

-«ημεδαπός» ή «ομοεθνής» ή «ομογενής» που σημαίνει αυτός που κατάγεται ή προέρχεται από την ίδια χώρα και είναι ίδιας εθνικότητας ή αυτός που ανήκει στο ίδιο γένος.

-«αλλοδαπός» ή «αλλοεθνής» ή «αλλογενής» που είναι αυτός που δεν είναι υπήκοος της χώρας στην οποία βρίσκεται ή δεν ανήκει στην ίδια εθνικότητα ή δεν ανήκει στο ίδιο γένος με τον ημεδαπό εθνικό πληθυσμό της χώρας που κατοικεί.
Τίτλος: Απ: Iθαγενεια και υπηκοότητα
Αποστολή από: sophia_d στις Οκτώβριος 19, 2011, 11:07:18 μμ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΚΑΙ ΑΠΟΚΕΝΤΡΩΣΗΣ
Διεύθυνση Αστικής και Δημοτικής Κατάστασης, Τμήμα Ιθαγένειας, Σταδίου 31 Αθήνα, Τηλ: 210-3249314, 3249465

 ΚΤΗΣΗ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΙΘΑΓΕΝΕΙΑΣ ΜΕ ΠΟΛΙΤΟΓΡΑΦΗΣΗ

Τι είναι

 ΙΘΑΓΕΝΕΙΑ είναι ο νομικός δεσμός ενός ατόμου με ένα κράτος. Αν ο δεσμός αυτός υπάρχει, λέμε ότι το άτομο αυτό είναι πολίτης του συγκεκριμένου κράτους.

ΕΘΝΙΚΟΤΗΤΑ είναι ο δεσμός ενός ατόμου προς ορισμένο έθνος.

ΑΝΙΘΑΓΕΝΕΙΑ είναι η έλλειψη ιθαγένειας.

ΠΟΛΙΤΟΓΡΑΦΗΣΗ είναι ένας από τους τρόπους με τους οποίους κάποιος αλλοδαπός αποκτά την ελληνική ιθαγένεια. Πρόκειται για μια ατομική διοικητική πράξη που απαιτεί δύο στοιχεία: τη βούληση του προσώπου να γίνει Έλληνας πολίτης και τη βούληση του Ελληνικού κράτους να δεχτεί το συγκεκριμένο πρόσωπο ως πολίτη του. Η βούληση του Ελληνικού κράτους εκφράζεται με απόφαση του Υπουργού Εσωτερικών. Η Πολιτογράφηση αφορά σε αλλογενείς αλλοδαπούς που κατοικούν στην Ελλάδα και σε ομογενείς αλλοδαπούς, είτε ζουν στην Ελλάδα, είτε στο εξωτερικό. Εδώ θα βρείτε πληροφορίες για την πολιτογράφηση ατόμων που κατοικούν στην Ελλάδα.

ΑΛΛΟΔΑΠΟΣ είναι ένα άτομο που δεν έχει την ελληνική ιθαγένεια ( δεν είναι Έλληνας πολίτης ) ανεξάρτητα από το αν είναι πολίτης άλλου κράτους ή δεν έχει καμία ιθαγένεια.

ΟΜΟΓΕΝΗΣ ΑΛΛΟΔΑΠΟΣ είναι αυτός που, ενώ έχει ελληνική εθνικότητα, δεν είναι Έλληνας πολίτης.

ΑΛΛΟΓΕΝΗΣ ΑΛΛΟΔΑΠΟΣ είναι αυτός που δεν έχει ελληνική εθνικότητα και δεν είναι Έλληνας πολίτης.

Προϋποθέσεις πολιτογράφησης.

Περισσότερα εδώ: http://www.neb.gr/node/113
Τίτλος: Απ: Iθαγενεια και υπηκοότητα
Αποστολή από: suliet στις Οκτώβριος 19, 2011, 11:29:55 μμ
δηλαδή ένα παιδί με μπαμπα Έλληνα και μαμά Ιταλίδα εαν γεννήθηκε Ιταλία μπορεί να θεωρηθεί αλλοδαπό?
Τίτλος: Απ: Iθαγενεια και υπηκοότητα
Αποστολή από: Faidra1978 στις Οκτώβριος 20, 2011, 12:58:24 πμ
Νομικά ιθαγένεια και υπηκοότητα είναι το ίδιο πράγμα.
Μπερδεύετε (δεν το λέω υποτιμητικά προς Θεού) την ιθαγένεια με την εθνικότητα.
Όπως είπε και η sophia_d, η εθνικότητα είναι η ιδιότητα κάποιου να ανήκει σε ορισμένο έθνος. Π.χ. οι Έλληνες της Β. Ηπείρου είναι Αλβανοί υπήκοοι (ή έχουν την αλβανική ιθαγένεια), αλλά είναι Έλληνες το έθνος.
Η ιθαγένεια είναι ο δεσμός ενός ατόμου προς την πολιτεία, στο λαό της οποίας ανήκει. Η ιθαγένεια προσδίδεται στο άτομο από το κράτος. Δηλαδή πληρώ τις προϋποθέσεις που το ίδιο το κράτος θέτει για την απόκτηση της ιθαγένειάς του;
Τώρα ως προς τα ερωτήματά σου: 
Το πρώτο παιδί έχει σίγουρα την ελληνική υπηκοότητα, ανεξάρτητα πού γεννήθηκε, από τη στιγμή που ένας από τους γονείς του είναι Έλληνας. Τώρα αν έχει και την ιταλική (πράγμα πολύ πιθανό), θα κριθεί από το ιταλικό δίκαιο της ιθαγένειας. ΤΔηλαδή κάποιο άτομο ταυτόχρονα μπορεί και έχει περισσότερες της μίας ιθαγένειες ή και καμία (απευκταίο για το διεθνές δίκαιο). Παράδειγμα, από Έλληνες γονείς γεννιέται παιδί στις Η.Π.Α. (όπου κάθε άτομοπου γεννιέται στο έδαφός τους, αποκτά την ιθαγένειά τους).
Το δεύτερο ενδέχεται να μπορεί να πολιτογραφηθεί Έλληνας, αν ισχύον σωρευτικά οι προϋποθέσεις του νόμου. Μετά το πρόσφατο νόμο (ν. 3838/2010) μάλιστα πολύ πιο εύκολα από ό,τι στο παρελθόν.

Ελπίχω να βοήθησα κάπως και συγγνώμη για το σεντόνι.
Τίτλος: Απ: Iθαγενεια και υπηκοότητα
Αποστολή από: suliet στις Οκτώβριος 24, 2011, 10:13:04 μμ
ποια είνα η διαφορά ανάμεσα σε αυτά τα δύο?Παράδειγμα, έχω μαθητή απο μπαμπα Έλληνα και μαμά Ιταλίδα που γεννήθηκε Ιταλία τι  υπηκοότητα έχει?
Παράδειγμα 2:Παιδι απο μπαμπά και μαμά Αλβανούς γεννημένο στην Ελλάδα τι υπηκοότητα έχει?
Που μπορώ να ρωτήσω για να πάρω μια σαφή απάντηση?


Σήμερα που κοιτούσα τα χαρτιά του πρώτου παιδιού έγραφε οτι έχει ιταλική ιθαγένεια!Άρα είναι αλλοδαπός?Αφού έχει Έλληνα μπαμπα!ουφ πολύ μπέρδεμα!
Τίτλος: Απ: Iθαγενεια και υπηκοότητα
Αποστολή από: ELEN LIA στις Οκτώβριος 24, 2011, 10:32:09 μμ
ερώτηση:παιδί γεννημένο στην Αλβανία από πατέρα Αλβανό και μητέρα Αλβανίδα, από τα δύο του χρόνια ζει στην Ελλάδα είναι Χριστιανός Ορθόδοξος, ο πατέρας του λέει ότι το παιδί θα πάρει ελληνική υπηκοότητα όταν  γίνει 18 ετών επειδή φοίτησε σε Ελληνικό σχολείο είναι αλήθεια αυτό??
Τίτλος: Απ: Iθαγενεια και υπηκοότητα
Αποστολή από: suliet στις Οκτώβριος 24, 2011, 10:41:53 μμ
ναι νομίζω οτι γίνεται αυτό αλλά πρέπει το παιδι΄να ενηλικιωθεί πρώτα!
Τίτλος: Απ: Iθαγενεια και υπηκοότητα
Αποστολή από: AnnaB στις Οκτώβριος 24, 2011, 10:56:50 μμ
ποια είνα η διαφορά ανάμεσα σε αυτά τα δύο?Παράδειγμα, έχω μαθητή απο μπαμπα Έλληνα και μαμά Ιταλίδα που γεννήθηκε Ιταλία τι  υπηκοότητα έχει?
Παράδειγμα 2:Παιδι απο μπαμπά και μαμά Αλβανούς γεννημένο στην Ελλάδα τι υπηκοότητα έχει?
Που μπορώ να ρωτήσω για να πάρω μια σαφή απάντηση?


Σήμερα που κοιτούσα τα χαρτιά του πρώτου παιδιού έγραφε οτι έχει ιταλική ιθαγένεια!Άρα είναι αλλοδαπός?Αφού έχει Έλληνα μπαμπα!ουφ πολύ μπέρδεμα!

Νομίζω (χωρίς να είμαι 100% σίγουρη) πως την ιθαγένεια την αποκτάς ανάλογα στη χώρα που γεννιέσαι και αφού γεννήθηκε στην Ιταλία, άρα έχει ιταλική ιθαγένεια.
Τίτλος: Απ: Iθαγενεια και υπηκοότητα
Αποστολή από: suliet στις Οκτώβριος 24, 2011, 11:01:27 μμ
θεωρείται δηλαδή αλλοδαπο???????
Τίτλος: Απ: Iθαγενεια και υπηκοότητα
Αποστολή από: AnnaB στις Οκτώβριος 24, 2011, 11:03:22 μμ
Αν τα έχω ξεκαθαρίσει σωστά στο μυαλό μου ναι.
Τίτλος: Απ: Iθαγενεια και υπηκοότητα
Αποστολή από: suliet στις Οκτώβριος 24, 2011, 11:05:37 μμ
τι μπέρδεμα και αυτό βρε παιδάκι μου, να έχεις μπαμπα έλληνα και να θεωρείσαι αλλοδαπός....τι να πω!
Τίτλος: Απ: Iθαγενεια και υπηκοότητα
Αποστολή από: taratazoum στις Ιούλιος 26, 2013, 03:02:23 μμ
Καλημέρα..αν η μητέρα είναι ελληνίδα και ο πατέρας αλβανός το παιδί τι ιθαγένεια έχει και τι υποκοότητα...?
Τίτλος: Απ: Iθαγενεια και υπηκοότητα
Αποστολή από: greedo στις Ιούλιος 26, 2013, 04:19:52 μμ
Διάβασε την προηγούμενη σελίδα! Πιστεύω οτι θα λυθούν οι απορίες σου!  ;)