Νομίζω, apri, ότι όταν λέμε ότι "ό,τι έσπειραν θερίζουν" και αναφερόμαστε στα παιδιά και τους γονείς τους, κάτι χάνουμε από το ζήτημα. Δεν είναι, δηλαδή, στον πυρήνα του θέματος το ότι τα παιδιά δεν ασχολούνται με μαθήματα που δεν τους εξασφαλίζουν την εισαγωγή στην τριτοβάθμια, αυτό είναι γνωστό και είναι σε γενικές γραμμές μια παθολογία του Λυκείου. Είναι, όμως, ζήτημα ότι η Υφυπουργός παιδείας αποφασίζει να μην υπάρχει καν το γνωστικό αυτό αντικείμενο στη Γενική Παιδεία, ως κομμάτι του προγράμματος σπουδών του Λυκείου.
Μιλάμε για την κατάργηση της παροχής από το κράτος της βασικής γνώσης που έχει ανάγκη κάθε πολίτης, προκειμένου να μπορεί να καταλαβαίνει τί συμβαίνει γύρω του. Φυσικά δέχομαι τον αντίλογο ότι τα παιδιά που αποφοίτησαν πριν το 2000 δεν έπαθαν και κάτι (που δεν έμαθαν ποτέ βασικούς θεσμούς), ας σκεφτούμε όμως αν θέλουμε να στερήσουμε απο τα παιδιά που αντικειμενικά είχαν "καλύτερη μοίρα" , το βασικό αυτό εργαλείο κοινωνικών δεξιοτήτων, όπως πολύ σωστά επισήμανε και η marinadim. Και κυρίως, γιατί; Έπειτα, άλλη σημασία είχε η ευρωπαική και διεθνής έννομη τάξη πριν 15 χρόνια και άλλη τώρα. Σήμερα δεν νοείται ευρωπαίος πολίτης που να μην γνωρίζει τί είναι Οδηγία, Κανονισμός, Ευρωπαικό κοινοβούλιο, Ευρωπαική Επιτροπή, ούτε πολίτης που να μην ξέρει τί είναι το ΔΝΤ, τί είναι ο ΟΗΕ, η Παγκόσμια τράπεζα, τί είναι όλοι αυτοί που εκδίδουν αποφάσεις και δεσμεύουν τον πολίτη από τη Γαύδο ως τη Φλώρινα.
Επιπλέον, Green, η άνοδος της ακροδεξιάς και του φασισμού στη χώρα δεν θα μπορούσε να εμποδισθεί από ένα μονόωρο μάθημα, ούτε γενικά από τη δημόσια εκπαίδευση και μόνον. Το φαινόμενο αυτό κατά τη γνώμη μου οφείλεται σε περισσότερους παράγοντες (ψυχολογικούς, συναισθηματικούς, αλλά και πολιτικούς) που εκφεύγουν κατά πολύ του ζητήματος που μας ενδιαφέρει εδώ. Η αφαίρεση του μαθήματος από τη Γενική Παιδεία, σίγουρα πάντως ευνοεί την ακόμα μεγαλύτερη αύξηση του πληθυσμού αυτού, καθότι παιδιά που ενδεχομένως μεγαλώνουν σε περιβάλλον με μη-δημοκρατικές αξίες και δη φασιστικές ή ακροδεξιές, από κανένα αξιόπιστο φορέα δεν θα ακούσουν τί σημαίνει δημοκρατία, ποιές είναι οι δημοκρατικές αρχές, πώς εφαρμόζονται και πώς καταστρατηγούνται, πώς γίνεται διάλογος και πώς διαφωνείς με επιχειρήματα.
Αύριο, όποιοι αισθάνονται ότι τους αφορά, για τους εαυτούς τους, για τα παιδιά τους, για τους συγκοινωνούς τους μπορούν να συμμετάσχουν στην παρακάτω κίνηση για την άσκηση θεσμικής πίεσης να ανακληθεί η εν λόγω ΥΑ:
Ο.Λ.Μ.Ε.
Ερμού & Κορνάρου 2
ΤΗΛ: 210 32 30 073 – 32 21 255
FAX: 210 32 37 382 – 33 11 338
www.olme.gr
e-mail: olme@otenet.gr Αθήνα, 24/4/2012
ΣΤΑΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΕΥΚΟΛΥΝΣΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ ΣΤΗΝ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΗ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΟΥ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ «ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΚΑΙ ΔΙΚΑΙΟ»
Το Δ.Σ. της ΟΛΜΕ θεωρεί ότι το μάθημα «Πολιτική και Δίκαιο» πρέπει να είναι υποχρεωτικό και όχι επιλογής. Για το λόγο αυτό ζητάμε να μην γίνει καμία αλλαγή στα ωρολόγια προγράμματα της