Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση
Τυπική Εκπαίδευση => Σχολικά μαθήματα => Δημοτικό => Μήνυμα ξεκίνησε από: θάνος73 στις Οκτωβρίου 07, 2012, 11:16:20 pm
-
Έχω μια κόρη που πάει στη β' δημοτικού. η δασκάλα της λέει ότι εντολή συμβούλου να μη αναθέτουν δουλειά στο σπίτι και πως όλα θα γίνονται στο σχολείο(!).
Παρ' όλα αυτά, βλέπω πως στο σχολείο κάνουν λιγότερα απ'ό,τι πέρσι.
αυτό είναι κάτι που ισχύει γενικότερα στη χώρα είναι ιδέες της σχολικής συμβούλου της περιοχής μας;
Τι θέλουν να κάνουν; Πού το πάνε το πράγμα;
Μάλιστα η δασκάλα λέει πως τα παιδιά πρέπει να είναι ευτυχισμένα και χαρούμενα, να μην έχουν δουλειά στο σπίτι! εγώ της απάντησα πως το διάβασμα και η ευτυχία δεν είναι ασυμβίβαστοι ούτε αντίθετοι όροι.
Γενικά είμαστε πολύ προβληματισμένοι (οι γονείς) με αυτήν την κατάσταση. Δεν λέω να μην ισχύσει αυτό, αλλά με την προϋπόθεση να γίνεται πραγματική δουλειά στο σχολείο! Να υπάρχει και η αντίστοιχη υποδομή. Εδώ βιβλία δεν έχουν, με φωτοτυπίες τη βγάζουν.
Όσοι συνάδελφοι της πρωτοβάθμιας θέλουν ας γράψουν τη γνώμη τους ή την πρότασή τους...
-
deja vu φίλε μου! Το έζησα πέρισι με αποτέλεσμα μια τάξη όπου τα μισά παιδιά (και δυστυχώς παραπάνω) συλλαβίζουν, αγνοούν τα ζεύγη του 10 και φυσικά για πολλαπλασιασμό ούτε λόγος! Η φετινή δασκάλα δεν ξέρει από που να το πιάσει. Φυσικά δε φταίει μόνο η περισινή δασκάλα, επιβάρυνε όμως ένα ήδη μέτριο τμήμα... Και φυσικά το 1/3 των παιδιών που θα'πρεπε να ξεχωρίζουν, βαριούνται και χαζεύουν.....
-
Ακριβως το ιδιο -πιο ακριβως δε γινεται- ειπε και η περυσινη δασκαλα στην κουμπαρα μου που ηταν το παιδι της στης β' ταξη... Υποστηριζε οτι τους απαγορευουν να βαζουν παραπανω ασκησεις σπιτι και εκεινη δεν το πιστευε νομιζε οτι η δασκαλα βαριοταν να ασχοληθει.... και ουτε που μπορουσε να της κανει κατι παραπανω σπιτι μονη της γιατι η καραμελα ηταν μια: "η κυρια δεν μας ειπε να τα κανουμε αυτα"... καταλαβαινεις τι γινοταν σπιτι ετσι ::)
-
Μήπως βιάζεστε λίγο; Ακόμη είναι αρχές Οκτώβρη. Γιατί να έχουν δουλειά στο σπίτι!
Στην πρώτη Δημοτικού τέτοια περίοδο είχαν δουλειά στο σπίτι; Εγώ θυμάμαι ότι μετά τα Χριστούγεννα άρχισαν να έρχονται οι φωτοτυπίες. Δώστε λίγο χρόνο στη δασκάλα να μάθει τα παιδιά, να καλύψει κενά και μετά αρχίστε την κριτική.
-
Παιδιά, ακριβώς αυτό μας είπε και μας σύμβουλος των δασκάλων, ότι δεν έχει αλλάξει ακόμη αυτή η νοοτροπία των γονιών με τις φωτοτυπίες και ότι, τέλος πάντων είναι λανθασμένο να νομίζουμε ότι αν ένας δάσκαλος δίνει πολλές φωτοτυπίες είναι και καλός, ενώ αυτός που δεν δίνει, κακός.
-
εγω εχω ενα αγορακι που παει πρωτη φετος. Δεν ξερω ποια ειναι η γραμμη αλλά το δικο μου θεμα ειναι οτι βρισκω τις απαιτησεις υπερβολικες για τα παιδια. Μόνο στη γλωσσα 2-3 σελίδες στο σχολείο και 1-2 στο σπίτι. Η δασκάλα δεν εχει καταφερει να κανει τον μικρο να γραφει στο σχολειο και τελικα πρεπει να τα κανουμε στο σπιτι. Στο σπιτι βαριεται λιγο αλλα δεν ειναι αρνητικος . Και το κερασακι... με καλεσε ο διευθυντης να μου πει οτι διεγνωσε ανωριμοτητα για ενταξη στο σχολικο περιβαλλον στο παιδι επειδη δεν γραφει στο σχολειο και αργει να μεζεψει την τσαντα του στο τελος.
-
καλημερα σε ολους ειμαι εκπαιδευτικος και διαβασα τις γνωμες σας..........δεν θα γραψω αν συμφωνω η διαφωνω μαζι σας θα σας πω ομως οτι οι οδηγιες που ερχονται ειναι κομμενες και ραμμενες για παιδια αμορφωτα και χωρις κριτικη αποψη..........θα το καταλαβετε αργοτερα οταν το παιδι σας θα παει στο γυμνασιο που θα κανετε απλες ερωτησεις και δεν θα μπορει να ανταπεξελθει......μην βιαστειτε να βγαλετε τα συμπερασματα οτι ειναι χαζο......οχι δεν ειναι........ασχοληθειται οσο μπορειται παραπανω με τα παιδια σας βαλτε ασκησεις καντα εξασκηση και βαλτε τα να σκεφτουν μην τους δινετε ετοιμη τροφη..........δυστυχως το σχολειο δεν παιζει τον ρολο που πρεπει να παιζει αλλα και οι δασκαλοι πρεπει να ακολουθησουν τισ οδηγιες αλλιως..........θα αξιολογηθουν αρνητικα............
-
Ποσο δικιο εχεις!! Στο νηπιαγωγείο μου ειπαν περσι οτι το παιδι δεν χρειαζοταν να ξερει τοσα πραγματα γιατι αυτο τους δυσκολευε. ειδικα οταν τα παιδια ειναι σε θεση να ξεχωρισουν τι εναι αληθεια και τι παραμυθι...
-
και μια συμβουλη γονεις προσεξτε μην αφηνετε τα παιδια σας μπροστα σε υπολογιστες και αν σας συμβουλευει κανεις οτι επειδη ειναι ζωηρα και δεν καθονται να γραψουν ασκησεις να τα βαλετε σε υπολογιστη μην το κανετε.Εν δεξι κλικ δεν μπορει να αντικαταστησει την αξια της γραφης εδω εγω που ειμαι εκπαιδευτικος και που μας εχουν βαλει στην διαδικασια να τα κανουμε ολα στον υπολογιστη εχω ξεχασει να γραφω και ντρεπομαι που το λεω.................
-
Διεξοδικά αναφέρονται για τις κατ οίκον εργασίες σε εγκύκλιος\.
Εδώ http://users.sch.gr/andrianop/katoikon.pdf (http://users.sch.gr/andrianop/katoikon.pdf) θα βρειτε σε γενικές γραμμές τι ισχύει για το Δημοτικό.
Σύμφωνα με τις οδηγίες για Α και
-
Άρα, τις ίδιες οδηγίες δίνουν μέσες άκρες όλοι οι σύμβουλοι.
-
Η κόρη μου πάει β Δημοτικού και η δασκάλα βάζει ασκήσεις για το σπίτι.Αντιγραφή, εργασία πχ εκθεσούλα ή ένα κόμικς,να σχηματίσουν προτάσεις με λεξούλες ή κάποιες άλλες ασκήσεις εμπέδωσης στο εργασιών και κάθε Παρασκευή φωτοτυπία γλώσσας και μαθηματικών. Η δασκάλα είναι γύρω στα 55 και τη βρίσκω καταπληκτική!Μόνο να σας πω ότι πέρυσι τις εκφωνήσεις στα τετράδια των παιδιών (23) τις έγραφε με το χέρι και μιλάμε για τρία τετράδια κάθε μέρα!Αν έκανε αυτά που περιγράφετε θα έκανα φοβερή φασαρία. Τώρα καταλαβαίνω γιατί στο γυμνάσιο δεν ξέρουν να συντάξουν μια ολοκληρωμένη παράγραφο...
-
Η διαφορά ξέρεις ποια είναι...
ότι αν στην ίδια τάξη υπάρχει και ο "παράξενος" γονιός που βρίσκει ότι κουράζεται το παιδί του και δεν τα καταφέρνει, αν πάει με την εγκύκλιο στο χέρι στο διευθυντή ή το σύμβουλο, θα γίνει παρατήρηση στη δασκάλα (στην καλύτερη περίπτωση) ή θα της γίνει αναφορά.
Ενώ εσύ όσο και αν κάνεις φοβερή φασαρία, η συνάδελφος είναι καλυμμένη διότι ακολουθεί τις οδηγίες και την εγκύκλιο που της έχουν δοθεί.
Σου τα λέω με κάθε καλή πρόθεση, διότι είμαι σχετικά νεά συνάδελφος ακόμα και όταν είσαι στην αρχή χωρίς την εμπειρία στο οπλοστάσιό σου, έχεις την τάση να ακούς αυτό που σου λεει ο ανώτερός σου. Ειδικά όταν υποτίθεται ότι αλλάζει το πνεύμα της εκπαίδευσης.
Προσωπικά, τώρα πια ούτε εγώ ακολουθώ κατά γράμμα όλες τις οδηγίες αν και μένω στο πνεύμα της ομαδοσυνεργατικής και της πολλής δουλειάς στο σχολείο και όχι στο σπίτι. Φροντίζω όμως να ενημερώσω καλά τους γονείς στην αρχή της χρονιάς για το πως θα δουλέψω και τι αποτελέσματα περιμένω.
-
Διεξοδικά αναφέρονται για τις κατ οίκον εργασίες σε εγκύκλιος\.
Εδώ http://users.sch.gr/andrianop/katoikon.pdf (http://users.sch.gr/andrianop/katoikon.pdf) θα βρειτε σε γενικές γραμμές τι ισχύει για το Δημοτικό....
επομένως, στην περίπτωσή μου, κάποιος δεν τα ξέρει καλά τα πράγματα: ή η δασκάλα ή ο σύμβουλος
-
Υπάρχει περίπτωση να είναι σωστοί και οι δύο.
Πέρσι είχαν οριστεί κάποια σχολεία ανά την Ελλάδα ως πιλοτικά για τα νέα αναλυτικά προγράμματα, ένας από τους βασικούς στόχους ήταν "να μένει η τσάντα στο σχολείο". Με άλλα λόγια να μην υπάρχει καθόλου δουλειά για το σπίτι. Μ¨ηπως είστε στην περίπτσωση αυτή; (αν και από προσωπική εμπειρία το θέμα με αυτά τα πιλοτικά σχολεία δεν προχώρησε πολύ)
Διαφορετικά μου φαίνεται και εμένα λίγο παράξενο να μην έχουν ως εργασία έστω τα απαραίτητα (αντιγραφή, ανάγνωση, ορθογραφία άντε και μια επαναληπτική άσκηση στα μαθηματικά)
-
Εγώ θα συμφωνήσω ότι πρέπει να ακολουθούμε τις οδηγίες των συμβούλων και τα αναλυτικά προγράμματα. Δε ζητάω έξτρα φωτοτυπίες και το παιδί μου να κάθεται ως τις 11 το βράδυ να διαβάζει. 'Ομως τα προγράμματα αυτά δεν είναι ευαγγέλια και οι σύμβουλοι δεν είναι πάντοτε φωτεινοί παντογνώστες. Ας μην είμαστε ευθυνόφοβοι και ας δεχτούμε ότι κά τμήμα έχει τη δική του ιδιαιτερότητα. Μια ειλικρινής κουβέντα με τη σύμβουλο θα έλυνε πολλές απορίες ενός νέου συναδέλφου. Δε νομίζω ότι η απάντηση θα ήταν να μην παρεκλίνουμε από το πρόγραμμα καθόλου. Γιατί δεν μπορεί να τραβιέται μια κατάσταση με ένα κακό τμήμα ως την 6η δημοτικού επειδή τα 15 από τα 20 παιδιά είναι κάτω του μετρίου. Και μη μου πείτε ότι μπορεί να είμαι σκληρή ή να υπερβάλλω γιατί δε σχημάτισα αυτή την εντύπωση στην 1η ή τη 2α δημοτικού ούτε παραπονέθηκα ή ζήτησα ευθύνες από καμμιά δασκάλα. Αναζητώ όμως ένα τρόπο να βοηθήσω το παιδί μου με ερεθίσματα και έξω από το σχολείο, καθώς και με σχολικά βοηθήματα.
Πέρισι δούλεψα σε πιλοτικό γυμνάσιο. Αν και πιλοτικό, που εφάρμοζε το νέο πρόγραμμα για πρώτη χρονιά, η σύμβουλός μας ήταν εξαιρετική, προσιτή και προπάντων ευέλικτη. Δεν μπορώ να δεχτώ ότι σε μια τάξη δεν πρέπει να βοηθηθούν οι μαθητές που έχουν δυνατότητες με κάποιο τρόπο επειδή έχουν την ατυχία να βρίσκονται σε ένα κακό τμήμα.
Συγνώμη για το 'σεντόνι', αλλά σα μάνα ψάχνω το καλύτερο για το δικό μου παιδί!
-
ειμαι δασκαλα και η συμβουλος μας εχει δωσει οδηγιες για καθολου ασκηση στο σπιτι. ουτε καν αντιγραφη! και οταν τη ρωτησα : μα καλα πως θα θα κανουν εξασκηση???????/ ξερετε τι απαντησε!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! δε μας νοιαζει η γνωση στο δημοτικο! το θεμα ειναι να ειναι τα παιδια χαρουμενα!
-
ειμαι δασκαλα και η συμβουλος μας εχει δωσει οδηγιες για καθολου ασκηση στο σπιτι. ουτε καν αντιγραφη! και οταν τη ρωτησα : μα καλα πως θα θα κανουν εξασκηση???????/ ξερετε τι απαντησε!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! δε μας νοιαζει η γνωση στο δημοτικο! το θεμα ειναι να ειναι τα παιδια χαρουμενα!
Άρα, θεωρεί ότι η γνώση είναι επώδυνη, προκαλεί τραυματικές εμπειρίες. :o
-
η γνώμη μου είναι οτι οι σχολικοί σύμβουλοι δεν μπορούν να έχουν καλύτερη εικόνα ενός τμήματος από τον ίδιο τον δάσκαλο.ο δασκαλος είναι αυτός που θα πάρει την τελική απόφαση σύμφωνα με τις ανάγκες των παιδιων που έχει γιατί πολλές φορές οι σύμβουλοι ζητάνε 'η προοτείνουν ανέφικτα πράγματα που είναι υπερβολικά για την ελληνική σχολική πραγματικότητα.δε νομίζω οτι πρέπει να εφαρμόζουμε κατα γράμμα ότι μας λένε,κρατάμε μόνο εκείνες τις προτάσεις που είναι εφικτές και ταιριάζουν στα δεδομένα της τάξης μας.και με μέτρο
-
ειμαι δασκαλα και η συμβουλος μας εχει δωσει οδηγιες για καθολου ασκηση στο σπιτι. ουτε καν αντιγραφη! και οταν τη ρωτησα : μα καλα πως θα θα κανουν εξασκηση???????/ ξερετε τι απαντησε!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! δε μας νοιαζει η γνωση στο δημοτικο! το θεμα ειναι να ειναι τα παιδια χαρουμενα!
για αυτο υποφερουμε τωρα οι γονεις που εχουμε μαθητες στο γυμνασιο που δεν εχουν μαθει να διαβαζουν γιατι οι δασκαλοι μας ελεγαν οτι τα παιδια πρεπει να ειναι χαρουμενα χωρις υποχρεωσεις για το σπιτι...........
-
Στις μικρές τάξεις επιβάλλεται έστω Ορθογραφία, νομίζω. ???
Εδώ στην Πέμπτη είμαι και βάζω Ορθογραφία. Κατά τ' άλλα. όπως αναφέρθηκε παραπάνω, ο δάσκαλος/η δασκάλα θα κρίνει ανάλογα με το επίπεδο της τάξης. Η αλήθεια βρίσκεται συνήθως κάπου στη μέση: 2-3 ασκησούλες στο σπίτι σε Γλώσσα - Μαθηματικά. Φυσικά αν γίνεται ουσιαστική δουλειά στο σχολείο. Κάποτε έδινα κι εγώ κάθε μέρα φωτοτυπίες στα δυο αυτά μαθήματα. Είμαι σίγουρη ότι ούτε καν κοιτούσαν τα λάθη τους... :-\
Και για τις επαναληπτικές μέσα στις γιορτές λένε οι σύμβουλοι να μη δίνονται στα παιδιά.
-
Και για τις επαναληπτικές μέσα στις γιορτές λένε οι σύμβουλοι να μη δίνονται στα παιδιά.
Εδώ συμφωνώ απόλυτα, γιατί και να δώσεις, δεν πρόκειται να τις κάνουν! ;D 8)
-
ειμαι δασκαλα και η συμβουλος μας εχει δωσει οδηγιες για καθολου ασκηση στο σπιτι. ουτε καν αντιγραφη! και οταν τη ρωτησα : μα καλα πως θα θα κανουν εξασκηση???????/ ξερετε τι απαντησε!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! δε μας νοιαζει η γνωση στο δημοτικο! το θεμα ειναι να ειναι τα παιδια χαρουμενα!
Άρα, θεωρεί ότι η γνώση είναι επώδυνη, προκαλεί τραυματικές εμπειρίες. :o
Έλεος!!!τωρα καταλαβαίνω γιατι το 70% στο γυμνασιο συλλαβίζει........ ( δεν υπερβαλλω), δεν ξέρει βασικές λέξεις πως γράφονται, δεν μπορεί να καταλάβει σχεδόν τίποτα από αρχαία και γλώσσα και μετα πιστευει οτι αξίζει να παρει 15 στον έλεγχο και οτι εγω είμαι μια κακια..... που με μεγαααλη επιείκεια του έβαλα δεκα
-
Οι σχολικοί σύμβουλοι κάνουν λόγο για "μη υπερβολικό φόρτο" εργασίας, όχι για καθόλου δουλειά στο σπίτι.. Μάλλον η συγκεκριμένη παρανόησε το νόημα των άνωθεν οδηγιών..
Από εκεί και πέρα, επίσης υπερβολικό είναι να οργανώνονται κοινωνικά φροντιστήρια και για την Α/θμια,
σαν να μην επαρκεί η πρωινή διδασκαλία, οπότε ο χρόνος των λιλιπούτειων μαθητών καταναλώνεται μόνο στη μελέτη χωρίς καθόλου χρόνο για παιχνίδι, με αποτέλεσμα να επικρατεί κόπωση και ανησυχία στην τάξη, αφού η ενέργεια των παιδιών δεν έχει βρει διέξοδο για εκτόνωση...
Χρόνια Πολλά ::)
-
Και για τις επαναληπτικές μέσα στις γιορτές λένε οι σύμβουλοι να μη δίνονται στα παιδιά.
Εδώ συμφωνώ απόλυτα, γιατί και να δώσεις, δεν πρόκειται να τις κάνουν! ;D 8)
Εάν δοθούν επαναληπτικές... είναι παραπάνω από βέβαιο ότι θα ασχοληθούν μαζί τους οι συνεπείς μαθητές, ενώ τα παιδάκια που έχουν αδυναμίες, πάλι δεν θα φέρουν. Οπότε.. για να ξεκουραστούν οι συνεπείς, πλέον δεν βάζω καθόλου δουλειά στο σπίτι, γιατί είναι εκείνοι περισσότερο που έχουν ανάγκη την ανεμελιά των Χριστουγεννιάτικων διακοπών, χωρίς το ένοχο συναίσθημα "Αχ... πλησιάζει του Αη-Γιαννιού, πρέπει να διαβάσω"...
Μια πρόταση είναι το παραπάνω... το παζλ της εκπ/σης έχει ανάγκη από τα κομματάκια - απόψεις όλων μας για να σχηματιστεί ::)
-
Έλεος!!!τωρα καταλαβαίνω γιατι το 70% στο γυμνασιο συλλαβίζει........ ( δεν υπερβαλλω), δεν ξέρει βασικές λέξεις πως γράφονται, δεν μπορεί να καταλάβει σχεδόν τίποτα από αρχαία και γλώσσα και μετα πιστευει οτι αξίζει να παρει 15 στον έλεγχο και οτι εγω είμαι μια κακια..... που με μεγαααλη επιείκεια του έβαλα δεκα
Σωστά και μάλιστα νομίζουν ότι έχουν δυσλεξία και ψάχνουν χαρτί από ΚΕΔΔΥ και ιατροπαιδαγωγικά γεμίζοντας αδικαιολόγητα τις λίστες αναμονής μπας και απαλλαγούν από τα γραπτά!
Στο εκπαιδευτικό μας σύστημα και στη νοοτροπία αξίζει ένα μεγάλο delete!
-
Στο εκπαιδευτικό μας σύστημα και στη νοοτροπία αξίζει ένα μεγάλο delete!
το μόνο σίγουρο!!!
Όταν η κόρη μου ΄ηταν στην Γ' Δημοτικού της έτυχε μια τέτοια δασκάλα που δεν έβαζε τίποτα απολύτως για το σπίτι. Πήγα στον διευθυντή και τον υποδιευθυντή που τους ήξερα διότι είχα δουλέψει σε εκείνο το σχολείο ως αναπληρώτρια, τους εξέθεσα τους προβληματισμούς μου και μέσα σε μία βδομάδα άρχισαν να έρχονται ασκήσεις και ορθογραφίες και αντιγραφές και όλα... Δεν ξέρω αν της έτριξαν τα δόντια, αν της είπαν κοίτα, η γυναικα είναι συνάδελφος της δευτεροβάθμιας ( τότε ) και ξερει δυο πράγματα παραπάνω για αναλυτικά προγράμματα και τα σχετικά ή αν έπαιξε κάτι άλλο αλλά πάντως απο εκεί και μετά η τάξη λειτούργησε ρολόι.
Πάντως η εκει σύμβουλος των Δασκάλων - την εποχή εκεινη - ήταν μια περίεργη τύπισσα στην οποία μάλιστα ει΄χα ρίξει το σχετικο μπινελίκι γιατί ήταν της άποψης πως το παιδί της Εκάλης και το παιδί της Άνω Ραχούλας έχουν ακριβώς τις ίδιες δυνατότητες εφόσον η ύλη τους στο σχολείο είναι κοινή!!! Μάλιστα, η συγκεκριμένη έλεγε στους δασκάλους να μην έχουν τα παιδιά ξεχωριστό τετράδιο για κάθε μάθημα αλλά ένα και μοναδικό τετράδιο για όλο τα μαθήματα και να μην ξεχωρίζουν σε "πρόχειρο" και "καλό".....
Σε κάθε περίπτωση ολο αυτό πάντως μου θυμίζει λίγο το ..." στου κασιδιάρη το κεφάλι ...." Τα παιδάκια τι φταίνε δεν ξέρω.... ( πάντως την συγκεκριμένη , για να λέμε και του στραβού το δίκιο , η συντριπτική πλειοψηφία των Δασκάλων την είχαν γραμμένη και την έκραζαν ακόμα και μεταξύ τους.... )
-
περυσι ηταν η μικρη μου κορη , β δημοτικου. Ο δασκαλος εβαζε πολυ λιγα στο σπιτι και γενικα ήταν χαλαρος....το αποτελεσμα το ειδαμε στην γ δημοτικου φετος , οταν η νεα δασκαλα αναλαμβανοντας το τμημα μας ειπε ότι πολλα παιδια συλλαβιζαν και δεν ειχαν μαθει να γραφουν μια μικρη παραγραφο, ορθογραφια χαμος....και γενικα ανωριμα παιδια χωρις την απαιτουμενη γνωση. Τι να της πεις ? οτι ο συναδεφλος ετσι δουλευε? αν δεν τα συζητανε μεταξυ τους , πως να βρουν ακρη?
Μιλωντας με μια μαμα της ειπα τα κενα που εβλεπα στην κορη μου και εκεινη απαντησε οτι η ιδια πρετοιμαζε το παιδι με ασκησεις απο το ιντερνετ και δεν την αφηνε μονο με τις ασκησεις του δασκαλου. Δηλαδη να κανουμε στα παιδια " ιδιαιτερο" για το μαθημα του δημοτικου?
-
Εγώ που έκανα "ιδιαίτερο" στο παιδί μου, μου την είπε άγρα η δασκάλα (γιατί έμαθε "παπαγαλία" την προπαίδεια!!!!!!)... και θα το καταλάβαινα, αν το παιδί μου δεν τα είχε καταλάβει σε βάθος. Πρώτα τα κατάλαβε καλά, και μετά έμαθε παπαγαλία την προπαίδεια.
Στην τρίτη τάξη, ξεκινάει η επόμενη δασκάλα επανάληψη την προπαίδεια, θεωρώντας δεδομένο ότι τα παιδιά την ξέρουν... ΣΟΚ η δασκάλα, όταν διαπίστωσε ότι την ξέρουν 2-3 παιδάκια...
Δυστυχώς, πρέπει εμείς να ασχολούμαστε με τα παιδιά, όταν μας τυγχάινουν τεμπέληδες εκ/κοί που επαναπαυονται από το ότι τα παιδιά πρέπει να είναι ευτυχισμένα και να μην διαβάζουν σπίτι. Τη δυστυχία των παιδιών στο γυμνάσιο δεν την σκέφτονται, που θα έχουν μάθει να ασχολούνται ελάχιστα στο σπίτι και θα αρχίσουν τα Α και 10 του δημοτικού να είναι 10 και 12 στο γυμνάσιο
Καλή Χρονιά σε όλους!
-
Το θέμα δεν είναι να μην έχουν τα παιδιά πολλή δουλειά για το σπίτι, αλλά να μη χρειάζονται πολλή δουλειά στο σπίτι. Οι ασκήσεις των σχολικών βιβλίων δεν επαρκούν και συχνά δεν εξυπηρετούν τους στόχους του κάθε μαθήματος.
Πιστεύω πως εμείς οι δάσκαλοι δεν πρέπει να φορτώνουμε στους γονείς τη δουλειά που θα έπρεπε να κάνουμε εμείς. Λέγοντας "τη δουλειά που θα έπρεπε να κάνουμε εμείς" δεν εννοώ να εξηγούμε μια φορά το μάθημα, να κάνουμε 5 ασκήσεις από το βιβλίο, να βγάζουμε φωτοτυπία δυο βοηθήματα και τέλος. Συνήθως (αν όχι πάντα) είναι απαραίτητο να γίνουν και πολλές ασκήσεις εκτός βιβλίου, για να κατακτηθούν οι απαιτούμενοι στόχοι. Χρειάζεται πολλή εξάσκηση στο σχολείο για να είναι τα παιδιά σε θέση να εκτελούν μια εργασία μόνα τους. Στο σπίτι μπορούμε να βάζουμε κάποιες επαναληπτικές ασκήσεις, με την προϋπόθεση οι μαθητές να έχουν κατανοήσει ήδη το μάθημα.
Δεν έχει κανένα νόημα να "ξεπετάξεις" το μάθημα "για να βγει η ύλη" και μετά ας βγάλουν το φίδι από την τρύπα οι άμοιροι γονείς.
Η εκμάθηση της προπαίδειας απ' έξω είναι στόχος της Γ' τάξης. Όμως, στη Γ' τάξη τα παιδιά έρχονται σε επαφή με αρκετά νέα αντικείμενα, οπότε είναι καλό να ξέρουν την προπαίδεια από τη
-
περυσι ηταν η μικρη μου κορη , β δημοτικου. Ο δασκαλος εβαζε πολυ λιγα στο σπιτι και γενικα ήταν χαλαρος....το αποτελεσμα το ειδαμε στην γ δημοτικου φετος , οταν η νεα δασκαλα αναλαμβανοντας το τμημα μας ειπε ότι πολλα παιδια συλλαβιζαν και δεν ειχαν μαθει να γραφουν μια μικρη παραγραφο, ορθογραφια χαμος....και γενικα ανωριμα παιδια χωρις την απαιτουμενη γνωση. Τι να της πεις ? οτι ο συναδεφλος ετσι δουλευε? αν δεν τα συζητανε μεταξυ τους , πως να βρουν ακρη?
Μιλωντας με μια μαμα της ειπα τα κενα που εβλεπα στην κορη μου και εκεινη απαντησε οτι η ιδια πρετοιμαζε το παιδι με ασκησεις απο το ιντερνετ και δεν την αφηνε μονο με τις ασκησεις του δασκαλου. Δηλαδη να κανουμε στα παιδια " ιδιαιτερο" για το μαθημα του δημοτικου?
Αν δεν έβλεπα ότι η κόρη σου είχε δάσκαλο, θα ορκιζόμουν ότι οι κόρες μας ήταν συμμαθήτριες!!!!!!!!! ;D ;D
-
Άλλοι βάζουν πολλή δουλειά, άλλοι όχι,ανάλογα με τις εντολές που έχουν από τους συμβούλους. Γενικά υπάρχει μια υπερβολή στην ύλη του δημοτικού, ιδίως στις πρώτες τάξεις. Φλωμώνουμε τα παιδιά με γνώσεις και φτάνουν στο γυμνάσιο επιεικώς αγράμματα, γιατί δεν έχουν προλάβει να αφομοιώσουν τίποτα, ακόμα κι αν παίρνουν 20άρια. Τόση δουλειά στο σπίτι δεν έχουν σε καμία άλλη ευρωπαϊκή χώρα. Τέλος, οι βαθμοί στο δημοτικό και το γυμνάσιο δεν έχουν απολύτως καμία σημασία, εκτός από το να χαρούν οι μανάδες, και "ναι" τα παιδιά των 8 ετών πρωτίστως πρέπει να είναι ευτυχισμένα και να αγαπάνε τη γνώση σαν διαδικασία.
-
Επιδίωξη του νέου σχολείου είναι να μένει η σάκα των παιδιών στο σχολείο, να μην παίρνουν καθόλου δουλειά στο σπίτι! :o Λόγια συμβούλου......
-
αυτα τα προχωρημενα μας εφαγαν και βλεπω κατι "μπορο" και τραβαω τις κοτσιδες μου...και ειμαι και του ξενογλωσσου. δεν ειπαμε να τα ταραζουμε τα πιτσιρικια στη φωτοτυπια, αλλα και το αλλο ακρο δε φαινεται να εχει αποτελεσματα. ευτυχως η μικρη μου ειναι τυχερη και μεχρι τωρα εχει πολυ καλους δασκαλους.
-
Επιδίωξη του νέου σχολείου είναι να μένει η σάκα των παιδιών στο σχολείο, να μην παίρνουν καθόλου δουλειά στο σπίτι! :o Λόγια συμβούλου......
Αυτό δεν θα ήταν απαραιτήτως κακό, συμβαίνει και σε χώρες με προηγμένα εκπαιδευτικά συστήματα όπου η δουλειά γίνεται στο σχολείο, δε νομίζω όμως ότι το δικό μας σύστημα (καθώς και η νοοτροπία εκπαιδευτικών και γονιών) επιτρέπει κάτι τέτοιο.
-
Καθόλου κακό δε θα ήταν αν μπορούσε να γίνει!! Είναι το ιδανικό αλλά προϋποθέτει διαφορετικό εκπαιδευτικό σύστημα... Χρειάζονται πολλές αλλαγές για να φτάσουμε κάποια μέρα σε αυτό!
-
Η σάκα μπορεί και πρέπει να μένει στο σχολείο όταν τα τμήματα είναι ομοιογενή και δεν έχουν πάνω από 15 παιδιά! Σε άλλη περίπτωση θεωρώ ότι είναι ανέφικτο. 'Αρα για εδώ μάλλον το ξεχνάμε... ???
-
Χωρίς να θέλω προσωπική αντιπαράθεση, διαφωνώ με κάποια από όσα λες
Φλωμώνουμε τα παιδιά με γνώσεις και φτάνουν στο γυμνάσιο επιεικώς αγράμματα, γιατί δεν έχουν προλάβει να αφομοιώσουν τίποτα, ακόμα κι αν παίρνουν 20άρια.
Θεωρώ ότι ευθύνη του εκ/κου (αν και όχι αποκλειστική): δε λες τόσα πράγματα αν δεν τραβάνε τα παιδιά, και σε καμία περίπτωση δε βάζεις 20 για πλάκα
οι βαθμοί στο δημοτικό και το γυμνάσιο δεν έχουν απολύτως καμία σημασία, εκτός από το να χαρούν οι μανάδες,
διαφωνώ κάθετα, έχουν σημασία. Αλλιώς να τους καταργήσουμε.
"ναι" τα παιδιά των 8 ετών πρωτίστως πρέπει να είναι ευτυχισμένα και να αγαπάνε τη γνώση σαν διαδικασία.
θα ήταν το ιδανικό, μακάρι να γίνεται έτσι.
Αλλά από ευτυχισμένους αγράμματους προτιμώ λιγότερο ευτυχισμένους εγγράμματους.
Διότι οι εγγράμματοι είναι πιο αυστηροί (και πιο δίκαιοι) κριτές και του συστήματος. Και ειδικά στις μέρες μας χρειάζεται κριτική σκέψη, και όχι ευτυχία.
Και προσωπικά θεωρώ ότι οι συνεπείς εκ/κοι καλλιεργούν την κριτική σκέψη και ας τους δένει (κάποιες φορές) τα χέρια το αναλυτικό πρόγραμμα.
-
Αλλά από ευτυχισμένους αγράμματους προτιμώ λιγότερο ευτυχισμένους εγγράμματους.
anemoni τα είπες όλα!
Συμφωνώ κι εγώ ότι κάθε δάσκαλος ανάλογα με τα παιδιά που έχει πρέπει να κρίνει πόσο τραβάνε και πόσο μπορεί να κάνει στη τάξη και πόσα να βάζει στο σπίτι.
Εγώ γενικά πιστεύω μισή ώρα δουλειά στο σπίτι (με βάση τους ρυθμούς ενός μέτριου μαθητή) είναι καλά.
-
Αυτό δεν θα ήταν απαραιτήτως κακό, συμβαίνει και σε χώρες με προηγμένα εκπαιδευτικά συστήματα όπου η δουλειά γίνεται στο σχολείο, δε νομίζω όμως ότι το δικό μας σύστημα (καθώς και η νοοτροπία εκπαιδευτικών και γονιών) επιτρέπει κάτι τέτοιο.
Π.χ. http://directnews.gr/world/18944-o-olant-tha-katarghsei-th-sxolikh-ergasia-gia-to-spiti.html
Ολάντ: "Οι σχολικές εργασίες θα πρέπει να γίνονται στο ίδιο το σχολείο και όχι στο σπίτι"
-
με βάση τους ρυθμούς ενός μέτριου μαθητή
Kαι εγώ έτσι το πάω... αν και με προβληματίζει κάποιες φορές
Και ας δούμε και μία άλλη άποψη προηγμένων χωρών
http://fotismaths.blogspot.gr/2011/11/silicon-valley.html
-
και δε θα διαφωνούσα με το "τσάντα στο σπίτι", αν... αν... αν... ίσχυαν όσα προανέφεραν άλλοι συνάδελφοι
Και ας μιλάμε με πραγματικούς όρους, όχι με το αν. Δεν είμαστε κατά των προσπαθειών βελτίωσης, αλλά σε ΡΕΑΛΙΣΤΙΚΗ βάση
-
Μπορεί να είναι υπερβολικά αυτά που είπα, αλλά θεωρώ ότι το ελληνικό εκπαιδευτικό σύστημα είναι τόσο τελειωμένο, τόσο ανήμπορο να βοηθήσει τα παιδιά που έχουν πραγματικό πρόβλημα, τόσο ηλίθιο και πεπαλαιωμένο, που πραγματικά δεν έχει σημασία πόση δουλειά τους βάζουν στο σπίτι. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει να προσπαθούμε για το καλύτερο, αλλά θα πρέπει κάποια στιγμή να δούμε την εκπαίδευση συνολικά. Παντού αλλού η δουλειά γίνεται στο σχολείο και όχι στο σπίτι. Εδώ μέχρι και στο ολοήμερο ο κάθε δάσκαλος κάνει ό,τι θέλει και παίρνεις το παιδί σου στις 4 αδιάβαστο. Όσο για τους βαθμούς, δείχνουν κάτι, αλλά όχι πολλά...
-
Καλησπερα σε ολους . Θελω και εγω να καταθεσω την εμπειρια μου στο θεμα . Πιθανον αυτο που θα πω να ειναι μια απλη συμπτωση , δεν το πιστευω ομως. Η κορη μας πηγε 3 χρονια ( πσ, νηπιο και Α ) σε ενα καλο ιδιωτικο σχολειο . Λογω οικονομικων προβληματων , που δυστυχως μονο μεγαλωνουν , φετος παει στην
-
Γνωρίζετε φαντάζομαι πως η γενίκευση είναι το πιο δύσκολο εγχείρημα, και όχι μόνο στα Μαθηματικά.
Υπάρχει κάποια δημοσκόπιση που στηρίζει αυτά τα καταστροφικά που γράφονται;
Δεν έχω κανένα παράπονο για τον τρόπο διδασκαλίας των δασκάλων των Δημόσιων Δημοτικών Σχολείων. Αυτοί με τους οποίους έχω συναναστραφεί και δει την δουλειά τους (στα δικά μου τα παιδιά και στα παιδιά φίλων και γνωστών) πλην ελαχίστων εξαιρέσεων και άρτια εκπαιδευμένοι είναι (με μια υστέρηση στην Αριθμητική :P ) και παιδαγωγικά εξαιρετικοί και (παρ' όλες τις οικονομικές δυσκολίες - μείωση μισθών κλπ) φροντίζουν και να επιμορφώνονται, έστω και είναι κυρίως από σεμινάρια που κάνουν οι ίδιοι οι σύμβουλοί τους.
Από εκεί και πέρα φαντάζομαι πως δεν διαφωνεί κανένας πως η απότομη αύξηση των μαθητών στις τάξεις δημιούργησε ένα "πρόβλημα" που είμαι σίγουρος πως αντιμετωπίζεται με την πάροδο του χρόνου από τους ίδιους τους εκπαιδευτικούς παρ' όλη την αδιαφορία του κράτους, των διευθύνσεων και ημών, των ίδιων των γονέων.
Γνώρισα γονέα που στην 1η Δημοτικού έχει "φτάσει" το παιδί του να μαθαίνει κλάσματα και να κάνει πράξεις με αυτά. Μάλιστα το πιέζει και στεναχωριέται που δεν μπορεί το παιδάκι να κάνει γρήγορα τις πράξεις. Έ Λ Ε Ο Σ
Πρέπει (ως επιστήμονες) να μάθουμε να σεβόμαστε την δουλειά των άλλων επιστημόνων. Έχω σπουδάσει Μαθηματικός: δεν έχω καμία δουλειά να ελέγχω/κατακρίνω την δουλειά του Δασκάλου των παιδιών μου παρά μόνο να τον επικουρώ.
-
Με αφορμή τα τελευταία σχόλια, να αναφέρω και το θέμα οικογενειακού περιβάλλοντος εν γένει. Αν π.χ. ένα παιδί έχει γονείς υψηλού μορφωτικού επιπέδου και του δημιουργήσουν από νωρίς συνθήκες μάθησης σε συγκεκριμένα πεδία (π.χ. μαθηματικά που αναφέρθηκε πριν) επιπρόσθετα του σχολείου, τότε συνήθως προκύπτει ένας μελλοντικός λαμπρός επιστήμονας.
Ο Λαντάου (που χρησιμοποιώ και ως ψευδώνυμο εδώ), στα 14 ήδη ήξερε μαθηματική ανάλυση σε επίπεδο ολοκληρωμάτων και παραγώγων, στα 19 είχε πτυχίο και στα 22 διδακτορικό. Αν περίμενε μόνο από την "αργή" (αλλά απαραίτητα αργή για το μέσο πληθυσμό) μαθησιακή διαδικασία του σχολείου, και δεν είχε το "boost" από το οικογενειακό του περιβάλλον, ίσως να μη διακρινόταν από τόσο νωρίς και σε τόσο υψηλό επίπεδο μετέπειτα.
Παρόμοια παραδείγματα υπάρχουν πάρα πολλά και σε άλλους τομείς (π.χ. μουσική).
Συνοψίζοντας, αν ο γονέας μπορεί να προσφέρει στο σπίτι κάτι παραπάνω στο παιδί του, και βλέπει ότι το παιδί ανταποκρίνεται και "τραβάει", τότε δεν πρέπει να χάνει τέτοια ευκαιρία. Δεν αρκούν μόνο τα γονίδια, χρειάζεται και κατάλληλο περιβάλλον επιπρόσθετα.
-
κ. Πάνο,
Θεωρώ άδικο να κατακρίνετε τόσο εύκολα το δημόσιο σχολείο..
Ένα παιδί που βρίσκεται στη δευτέρα τάξη..ας μην ξεχνάμε ότι τις περισσότερες φορές δεν έχει κατακτήσει τον όγκο ύλης της πρώτης τάξης..τα νέα βιβλία ειδικά της δευτέρας είναι υπερφορτωμένα με ασκήσεις( οι οποίες ιδίως στα μαθηματικά είναι ατυχείς), η σωστή εργασία για μένα στο σπίτι είναι εμπέδωσης και επανάληψης όσων έχουν δουλευτεί το πρωί στο σχολείο..
Πραγματικά είναι πολύ ωραίο για κάθε δάσκαλο να μπορεί να φτιάξει ένα παραμύθι με εικόνες, να σχολιάσει ένα παραμύθι, να κάνει διαθεματικές εργασίες...αλλά δυστυχώς δε γίνεται αυτό να πραγματοποιηθεί σε εβδομαδιαία βάση.
Τα προβλήματα των μαθηματικών πλέον είναι προβλήματα από την καθημερινή ζωή..το γιατί ο εκπαιδευτικός της κόρης σας δεν το κάνει μπορεί να είναι συνισταμένη διαφόρων λόγων όχι μόνο αμέλειας δικής του αλλά και ποιότητας του τμήματος. Συγκεκριμένα αν τα παιδιά δεν έχουν κατακτήσει την έννοια των πράξεων πώς να περάσει σε σύνθετα προβλήματα;
Εφόσον η κόρη σας βλέπετε ότι μπορεί και θέλει να εργαστεί παραπάνω, ζητήστε από τον εκπαιδευτικό να της δίνει παραπάνω εργασίες. Επιτρέψτε μου να θεωρώ ότι το παραμύθι του μπομπ του σφουγγαρ. ήταν απλά παράδειγμα..διότι καλά κάνετε και επεξεργάζεστε κάποια κείμενα αλλά φροντίστε τα κείμενα που επιλέγετε να ανταποκρίνονται σε μαθησιακούς στόχους.
Σε μια τάξη 24 παιδιών δημοσίου σχολείου ( λ.χ.) σίγουρα θα υπάρχουν 3-4 παιδιά που θα είναι διαμαντάκια , ακόμη 4-5 που θα έχουν μαθησιακές δυσκολίες και ένας μέσος όρος καλών μαθητών που δυσκολεύονται σε κάποιο αντικείμενο.Μέλημα του εκπαιδευτικού δεν είναι να προχωρήσει μόνο ο άριστος μαθητής αλλά να μπορέσει ο αδύναμος να φτάσει σε ένα καλύτερο επίπεδο.
Σε μια τάξη 17 παιδιών ιδιωτικού σχολείου σίγουρα το επίπεδο των μαθητών θα είναι καλύτερο από άποψη οικογενειακού και σχολικού περιβάλλοντος..
Κατά τη γνώμη μου ζητήστε από το δάσκαλο το σ/κ να αναθέτει στο παιδί σας μια διαθεματική εργασία ή να του δίνει περαιτέρω ασκήσεις, αν σας αρνηθεί( κακώς για μένα), συνεχίστε την ενασχόλησή σας. Όμως μη γενικεύετε μεταξύ ιδιωτικού και δημοσίου. Εσείς παλεύετε για ένα παιδί..ο δάσκαλος για 24..
Η ικανότητα κρίσης, κυκλικής σκέψης, δημιουργικότητας και προβληματισμού όπως αναφέρετε είναι προτεραιότητα κάθε εκπαιδευτικού. Κατακτώνται βήμα- βήμα και δε φαίνονται μόνο από τη δουλειά που αναθέτει ένας εκπαιδευτικός στο σπίτι αλλά από τη δουλειά που γίνεται στο σχολείο.
Ένα τελευταίο σχόλιο οι δάσκαλοι των ιδιωτικών και των δημοσίων είναι απόφοιτοι των ίδιων σχολών...πολλές φορές μάλιστα στα ιδιωτικά δεν είναι καν απόφοιτοι.. ικανοί και ανίκανοι υπάρχουν παντού όπως επίσης ωφελημένοι και μη από το σχολικό περιβάλλον..
Με εκτίμηση
-
Η μαθησιακη εξελιξη ενος παιδιου εξαρταται απο εξωτερικες παρωθησεις που του δινονται απο σχολικο και οικογενειακο περιβαλλον και αν αυτα συνοδευονται απο παιδαγωγικες μεθοδους τοτε φθανουμε στο μεγιστο δηλαδη οι εξωτερικες παρωθησεις να μετατραπουν σε εσωτερικες απο τον ιδιο το μαθητη.Ως συμπληρωμα στην αποψη Landau που συμφωνω :) .
-
Καλημερα. Ηθελα να κάνω μια ερωτηση που εχει σχεση με την ορθογραφια στην β δημοτικου και δεν ηθελα να ανοιξω νεο τοπικ.
Συνηθίζεται να δινεται στα παιδια εκτος από την γνωστη ορθογραφια και αλλες λεξουλες που μπορει να εχουν διδαχτει αλλά οχι να τους εχει ανατεθει να τις μαθουν για ορθογραφία. Καταλαβαίνω το σκεπτικο αλλά λειτουργει πολύ αντιθετα με μερικα παιδια που λειτουργουν σε ξεκαθαρα πλαίσια. Ο γιος μου αναστατώνεται τόσο που κάποιες φορές αρνειται να γράψει εντελώς ακόμη και αν ειναι καλά προετοιμασμένος. Υπάρχει επίσημη οδηγια να εξεταζονται επιπρόσθετες λεξεις μαζι με την ορθογραφια?
-
Δε νομίζω να υπάρχει τέτοια οδηγία(τουλάχιστον δεν αναφέρεται στην εγκύκλιο για τις κατ' οίκον εργασίες http://users.sch.gr/andrianop/katoikon.pdf )
Πάντως δεν απαγορεύεται.
Μπορείς να ρωτήσεις τον/την δάσκαλο/α για ποιο λόγο συμβαίνει αυτό, ποιους στόχους εξυπηρετεί. Δεν είναι κακό να πεις ότι το παιδί αναστατώνεται και απογοητεύεται. Εγώ θα ήθελα να το ξέρω αν κάποιος μαθητής μου δυσκολευόταν. Το ίδιο και οι συνάδελφοι που γνωρίζω.
Μπορείς να ζητήσεις να σου προτείνει στρατηγικές για να διευκολυνθεί ο μικρός στη μελέτη του.
-
Σε ευχαριστώ πολύ. Δεν υπάρχει διαθεση συνεργασιας. Προσπάθησα. :(
Χθες ο μικρός έγραψε ορθογραφία μετά απο μια βδομαδα αλλά υπάρχει σημείωση στο τετραδιο ότι δεν εγραψε τα εξτρα.
-
Λοιπόν, θα πω κι εγώ τη γνώμη μου αν και το θέμα έχει μείνει ανενεργό πολύ καιρό. Είναι πολύ σημαντικό τόσο για το δάσκαλο, όσο και για το μαθητή αλλά και το γονέα να γνωρίζει πάρα πολύ καλά ποιοι είναι οι στόχοι κάθε τριμήνου σε κάθε τάξη που διδάσκει. Αυτό τον βοηθάει να κάνει στοχευμένα πράγματα και να μην κουράζει τους μαθητές άδικα. Επίσης με αυτό τον τρόπο αποφεύγεται η επιδίωξη μη ρεαλιστικών στόχων ενώ δεν αντιμετωπίζεται επιπόλαια η μη επίτευξη στόχων απαραίτητων για τη συγκεκριμένη τάξη.
Θα μιλήσω κυρίως για τις τάξεις Α',