Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση
Τυπική Εκπαίδευση => Σχολικά μαθήματα => Δημοτικό => Μήνυμα ξεκίνησε από: happiness στις Οκτωβρίου 21, 2012, 07:11:36 pm
-
Συνάδελφοι απ' όταν με βάλανε για δουλειά σε δημοτικό αντιμετωπίζω την εξής δυσκολία, την οποία δεν έχω καταφέρει ακόμα να λύσω αποτελεσματικά.
Κατά την διάρκεια του μαθήματος δίνω στα παιδιά ασκήσεις που πρέπει να κάνουν είτε προφορικά, είτε με ΦΕ. Οι ασκήσεις αυτές συνήθως είναι μεγάλης διάρκειας, δηλαδή προορίζονται να ολοκληρωθούν σε 3-4 ή και παραπάνω μαθήματα, και χωρίζονται σε "υποενότητες" οι οποίες μπορούν να χρησιμεύσουν σαν milestones. Μέχρι στιγμής έχω δοκιμάσει τις εξής δύο προσεγγίσεις σχετικά με την υλοποίησή τους. Η 1η είναι ότι δίνω στην κάθε ομάδα την δυνατότητα να κάνει την άσκηση από την αρχή μέχρι το τέλος με το δικό της ρυθμό. Δηλαδή ξεκινάνε όλοι μαζί και στο κάθε μάθημα κάνει η κάθε ομάδα ότι προλάβει. Στο επόμενο συνεχίζει από εκεί που έμεινε. Η 2η είναι να ζητάω να γίνεται η άσκηση ανά υποερώτημα, δηλαδή δεν προχωράει καμία ομάδα πχ στο ερώτημα 3 αν δεν έχουν ολοκληρώσει όλοι το 2.
Το πρόβλημα που ανακύπτει και στις δύο αυτές περιπτώσεις είναι αυτό που εγώ λέω "νεκρός χρόνος". Κάποιες ομάδες τελειώνουν αυτό που τους ζητάω πιο γρήγορα από τις υπόλοιπες, με αποτέλεσμα να υπάρχει χρόνος κατά τον οποίο πρέπει να περιμένουν τους υπόλοιπους να ολοκληρώσουν, χωρίς αντικείμενο εργασίας. Αυτός ο χρόνος μπορεί να είναι απο 5-10 λεπτά μέσα στην διδακτική ώρα, έως και ολόκληρες διδακτικές ώρες όταν χρησιμοποιώ την προσέγγιση 1 όπου μια ομάδα τελειώνει τα πάντα και οι άλλες ομάδες μπορεί να θέλουν ακόμα 1-2 διδακτικές για να ολοκληρώσουν.
Δυστυχώς σε καμία περίπτωση δεν έχω βρει εέναν αποτελεσματικό τρόπο διαχείρισης αυτού του χρόνου. Πέρισυ υπέκυψα στο "όποιος τελειώσει παίζει" και επειδή ήμουν "μικρή και άμαθη" ::) ήρθα αντιμέτωπη με την λαίλαπα friv! Έβαλα περιορισμούς "όχι όπλα, όχι ξύλο" αλλά και πάλι δεν ήμουν καθόλου ικανοποιημένη καθώς τέτοιου είδους παιχνίδια και μόνο που τα βλέπω μου πέφτει το IQ και σε καμία περίπτωση δεν θέλω να τα επιτρέψω πάλι.
Φέτος φαίνετια ότι στις μικρές τάξεις θα με σώσει το GCompris αλλά η μεγάλη μου έγνοια είναι οι μεγάλες τάξεις (Ε, ΣΤ). Έχω εγκαταστήσει το RapidTyping (πρόγραμμα εκμάθησης τυφλής δαχτυλογράφησης) αλλά φοβάμαι πως αυτό μπορεί να είναι ενδιαφέρον μόνο για το παιδί που το χειρίζεται και καθόλου για τα υπόλοιπα παιδιά της ομάδας του.
Ερώτημα 1 λοιπόν: είναι η τακτική "όποιος τελειώσει παίζει" καλή λύση στο πρόβλημά μου; Τι άλλο μπορώ να κάνω για να διαχεριστώ τον "νεκρό χρόνο";
Ερώτημα 2: εάν τελικά χρησιμοποιήσω παιχνίδια ως απασχόληση, πως θα "ικανοποιήσω" τις μεγάλες τάξεις;
-
Ένα καλό εκαπιδευτικό site με ασκήσεις στα Μαθηματικά, ενθουσιάζονται και έχει καλές ασκήσεις
http://www.mangahigh.com/en_gb/games
-
delete οι "ενστάσεις" μου στις προτάσεις σου (που δεν σημαίνουν απόρριψη αλλά τις θέτω για να συνεχίσεις τον διάλογο σε παρακαλώ):
1. Σε αυτή την φάση μάλλον δεν μπορώ να υλοποιήσω κάτι τέτοιο. Δεν έχω μαζέψει αρκετό υλικό και εμπειρία για το δημοτικό και οι "κανονικές" ασκήσεις που βγάζω ήδη μου τρώνε αρκετή ώρα στο σπίτι για να τις φτιάξω. Θα δυσκολευτώ να βγάλω επιπρόσθετες που να διατηρούν και το ενδιαφέρον.
2. Ανακατανομή κάνω και όχι μόνο μία φορά μέσα στην χρονιά. Αλλά αφενώς ακόμα κι έτσι πάλι δεν μπορούν να "τερματίζουν" ταυτόχρονα οι ομάδες, αφετέρου η ικανότητα δεν είναι το μόνο κριτήριο για τις ομάδες. Είναι και η καλή συμπεριφορά. Πρέπει αναγκαστικά να βάλω τα ζοηρά παιδιά με ήρεμα παιδιά, ανεξαρτήτως ικανονήτων.
3. Αυτό το σκέφτομαι αλλά δεν το έχω πολυεφαρμόσει για τον εξής λόγο: Η "βοήθεια" που δίνουν τα παιδιά στους άλλους, είναι ουσιαστικά να τους κάνουν την άσκηση, δηλαδή να τους λένε "πάτα εδώ" και "πάτα εκεί". Δεν έχουν την ικανότητα να γίνουν "δάσκαλοι" και να δίνουν απλά ερεθίσματα. Κι αυτό το θεωρώ κακό για τις ομάδες που "βοηθιούνται".
Το τσαπατσούλεμα των ασκήσεων το φοβόμουν και γω, αλλά επειδή αυτά που τους ζητάω και το τελικό αποτέλεσμα είναι πολύ συγκεκριμένο, και επειδή φυσικά πρώτα ελέγχω και μετά δίνω το ΟΚ για παιχνίδι, νομίζω πως το αποφεύγω.
mariacurie καλό φαίνεται το site, αλλά το πρόβλημά μου με αυτά τα site (που υπάρχουν πολλά καλά) είναι ότι οι οδηγίες των παιχνιδιών είναι στα αγγλικά και δεν ξέρω εάν θα μπορούν να τα καταλαβαίνουν τα παιδιά. Δεν θέλω να με απασχολούν για να τους μεταφράζω γιατί θα χρειάζομαι εκείνο τον χρόνο για να βοηθήσω τις ομάδες που έχουν ακόμα δουλειά.
Αν δεν με σταμάταγε το θέμα των αγγλικών θα ήμουν ικανή να κάτσω να εγκαταστήσω με dosbox το abandonware "The castle of Dr. Brain" που το έπαιζα ως παιδί και είχα πορωθεί όσο δεν παίρνει ;D Το θεωρώ φοβερό παιχνίδι αλλά δυστυχώς δεν υπάρχει κάτι καινούριο στο είδος του, πόσο μάλλον στα ελληνικά.
-
τους βάζω τώρα τελευταία να κάνουν το ramtype για εξάσκηση στην πληκτρολόγηση και τους αρέσει αρκετά
επίσης έχω κάποιες ασκήσεις σε word που τους δίνω να κάνουν σαν έξτρα
και καμιά φορά τους αφήνω κ κανένα 10 λεπτο στο φριβ..
-
Και γω το ramtype ήξερα, αλλά βρήκα και το rapidtyping που είναι δωρεάν και νομίζω πως έχει και πιο ευχάριστο interface. Παρόλα αυτά βέβαια, ενώ στην αρχή που τους το πρωτοέδειξα τους άρεσε πολύ, πολύ σύντομα το εγκαταλείψανε.
-
έχω 2 να προτείνω:
1. η ομάδα που τελειώνει υποτίθεται έχει καλούς μαθητές, οπότε τους βάζεις βοηθούς σου και βοηθούν τις υπόλοιπες ομάδες.
2. δε ξέρω από προγράμματα γιατί δε δίδαξα σε δημοτικό αλλά από την κόρη μου βλέπω ότι της αρέσουν cd της babypedia και πέρη και κάτιας που είναι και εκπαιδευτικά - ψυχαγωγικά. Επιτρέπεται κάτι τέτοιο;
-
1. η ομάδα που τελειώνει υποτίθεται έχει καλούς μαθητές, οπότε τους βάζεις βοηθούς σου και βοηθούν τις υπόλοιπες ομάδες.
Ευχαριστώ για τις προτάσεις σου oikat . Την επιλογή "παιχνίδια" προφανώς την ξέρω και την εφαρμόζω. Στο τι παιχνίδια θα είναι δεν χρειάζομαι πολύ βοήθεια. Έχω ήδη αρκετά που τα θεωρώ καλά, ελεγχόμενα και εκπαιδευτικά (ως ένα σημείο).
Την πρώτη σου πρόταση μου την έχουν ξανακάνει, και είχα προσπαθήσει να την εφαρμόσω, αλλά το πρόβλημά μου με αυτή την μέθοδο είνια ότι οι "βοηθοί" δεν ξέρουν πως βοηθάει ένας διδάσκοντας τους μαθητευόμενους. Δηλαδή δεν δίνουν hints για να προωθήσουν την σκέψη αυτουνού που δυσκολεύεται. Απλά τους τα κάνουν αυτοί, είτε παίρνοντας τον έλεγχο του υπολογιστή , είτε απλά με τους λένε λεπτομερώς τι πρέπει να γίνει. Δεν είμαι ικανοποιημένη με αυτό γιατί θεωρώ πως έτσι δεν μαθαίνουν οι "βοηθούμενοι".
-
Για Δημοτικό είναι κατάλληλο το Hot Potatoes καθώς και το Hot Peppers. Μπορείς να τους φτιάξεις κουίζ, ερωτήσεις,σταυρόλεξα κλπ, ή να τους βάλεις να τα φτιάξουν και οι ίδιοι, για τα μεγαλύτερα παιδιά.
harac ενδιαφέρον αυτό . Ειδικά εάν τα κουίζ είναι και επί του μαθήματος που μόλις έγινε, τόσο το καλύτερο μάλλον. Θέλει όμως άπειρες ώρες υλοποίησης για να γίνει, οπότε θα το βάλω στο πίσω μέρος του μυαλού μου στα to do για όταν θα βρίσκω τον χρόνο. Ευχαριστώ!
-
Για Δημοτικό είναι κατάλληλο το Hot Potatoes καθώς και το Hot Peppers. Μπορείς να τους φτιάξεις κουίζ, ερωτήσεις,σταυρόλεξα κλπ, ή να τους βάλεις να τα φτιάξουν και οι ίδιοι, για τα μεγαλύτερα παιδιά.
harac ενδιαφέρον αυτό . Ειδικά εάν τα κουίζ είναι και επί του μαθήματος που μόλις έγινε, τόσο το καλύτερο μάλλον. Θέλει όμως άπειρες ώρες υλοποίησης για να γίνει, οπότε θα το βάλω στο πίσω μέρος του μυαλού μου στα to do για όταν θα βρίσκω τον χρόνο. Ευχαριστώ!
Δε χρειάζονται τόσες ώρες για υλοποίηση. Προσωπικά το χρησιμοποίησα τα τελευταία χρόνια κυρίως για Γ και Δ δημοτικού. Συνολικά αφιέρωσα 4-5 ώρες σε κάθε τμήμα. Ξεκινάω πάντα με το σταυρόλεξο που θυμίζει περισσότερο παιχνίδι. Τους δείχνω πρώτα 5-10 λεπτά πώς φτιάχνω εγώ ένα σταυρόλεξο με θέμα πχ. "μαθήματα", "ζώα", "ρούχα" κτλ ανάλογα με τα ενδιαφέροντα που έχει το κάθε τμήμα. Και την υπόλοιπη ώρα (συνήθως και στο επόμενο μάθημα) φτιάχνει ο καθένας ένα σταυρόλεξο στο θέμα που επιθυμεί. Τα παιδιά γενικά μπορεί να σε εκπλήξουν με τα θέματα που επιλέγουν. Από δεινόσαυρους, παιχνίδια, μέχρι και χαρακτήρες σε παιδικά κτλ. Στη συνέχεια τους βάζω να τα δημοσιεύσουν σε μια ηλεκτρονική τάξη που έχουμε δημιουργήσει (στην τετάρτη αυτό) και να λύσει η κάθε ομάδα τα σταυρόλεξα των άλλων. Την τέταρτη ώρα επιλέγουν κάποια άλλη πατάτα και δημιουργούν διαφορετικών τύπων quiz. Τα μόνα εμπόδια που έχω αντιμετωπίσει στη διαδικασία είναι ότι θέλει έλεγχο στα ορθογραφικά λάθη (ειδικά στις λέξεις-κλειδιά) για να λύνονται τα σταυρόλεξα και την τελευταία ώρα (με τα διαφορετικά quiz) κάποιοι δυσκολεύονται να καταλάβουν το νόημα των quiz και τα παρατάνε σχετικά γρήγορα.
-
gpapage εσύ απ΄ότι καταλαβαίνω αφιέρωσες διδακτικές ώρες για να κάνεις αυτές τις δραστηριότητες. Εγώ σε αυτή τη φάση ψάχνω περισσότερο ... fillers. "Γεμίσματα" κενών λεπτών δλδ. Αυτό που σκέφτηκα εγώ με την πρότασή σου είναι να έχω ετοιμάσει κουιζ που αντιστοιχούν στο κάθε μάθημα ή ενότητα μαθήματος που κάνω και να λέω "όποιος τελειώσει με την άσκηση μπορεί να κάνει τα κουιζ", αντί για το "μπορεί να παίξει" που λέω τώρα. Παιχνίδι είναι βέβαια και τα κουιζ και πολύ επικοδομητικό κιόλας. Είπα για πολλές ώρες προετοιμασίας γιατί για να φτιάξω αρκετά κουιζ και για τόσα διαφορετικά μαθήαμτα, σίγουρα θα μου πάρει πολύ ώρα.
Επίσης, θα ήθελα κάποια στιγμή να ασχοληθώ και με την δημιουργία flash ή flash-like παιχνιδιών τύπου Gcompris για να δημιουργήσω παιγνιώδεις δραστηριότητες που να ταιριάζουν στα μέτρα μου καθώς δυστυχώς κανένα από τα έτοιμα πακέτα (Gcompris, kidipedia) δεν με ικανοποιεί πλήρως.
-
Ναι, κατάλαβα τι εννοείς. Το hot potatoes μάλλον δεν είναι ό,τι πιο κατάλληλο για αυτό το σκοπό. Η λογική του προγράμματος αυτού εκπαιδευτικά είναι να δημιουργήσουν τα ίδια τα παιδιά το quiz (costructivism). Αν τους βάλεις να λύνουν quiz μάλλον θα το θεωρήσουν κάποιας μορφής αξιολόγηση. Σίγουρα δεν θα το δουν θετικά, ειδικά αν σε άλλα μαθήματα τους είχες αφήσει να παίζουν kidipedia και gcompris. Προσωπικά στις μικρές τάξεις (A και
-
happiness πως θα εβλεπες να ετοιμαζες ενα συνολο απο επαναληπτικες ασκησεις οι οποιες να ειναι μονο γι'αυτους που θα τελειωνουν νωρις και οσοι τις τελειωνουν να βγαινουν πχ η καλυτερη ομαδα, η πιο γρηγορη ομαδα ή κατι αλλο σε εναν πινακα που θα βρισκεται μεσα στο εργασστηριο.
-
oikat και τα κουιζ που ανέφερα παραπάνω κάτι τέτοιο είναι ουσιαστικά. Είναι όντως καλή ιδέα, απλά πρέπει να κάτσω να την υλοποιήσω :)
"καλύτερη ομάδα" και τέτοια δεν θέλω να κάνω γιατί παρατηρώ ότι ενισχύει τον ανταγωνισμό τους και όχι τον συναγωνισμό, και δημιουργούνται διαπληκτισμοί, οπότε αποφεύγω πλέον οποιουδήποτε είδους "διαγωνισμό" στις τάξεις μου.
-
Από την μέχρι τώρα εμπειρία μου:
Το Word το βαριούνται σε όλες τις ηλικίες (και μεταξύ μας τα καταλαβαίνω :))
Το Google Earth είναι μια πολύ καλή επιλογή, αρέσει σε όλες τις τάξεις (ιδιαίτερα τα 3D κτίρια)
Powerpoint μπορείς να κάνεις στις Δ-Ε-ΣΤ, π.χ. με ωραίες εικόνες όπως όμορφα τοπία, ποδοσφαιριστές κλπ.
MicroWorldsPro στις Ε-ΣΤ
Excel στις Δ-Ε-ΣΤ, όπου μπορείς να το συνδυάσεις με αυτά που μαθαίνουν στα Μαθηματικά (π.χ. ραβδογράμματα, πίτες, ποσοστά κλπ).
Στις μικρότερες ηλικίες (Α-
-
Εγώ πάντως κάνω μόνο BYOB, από την αρχή μέχρι το τέλος.
Και έχω καταφέρει σε παιδάκι Γ δημοτικού να σχεδιάζει παιχνίδι pacman!
Δεν υπάρχει τίποτα άλλο στο Δημοτικό, εκτός από το
-
Α, και το ιντερνετ το έχω πάντα κομμένο.
-
Εσωτερικό δίκτυο όμως έχω, γιατί ορίζω ομάδες οι οποίες κατασκευάζουν κομμάτια ενός σχεδίου, και μετά η μία ομάδα περνάει την δουλειά της στην άλλη μέσω του Lan, και ολοκληρώνεται η δουλειά.
Εκεί να δεις χαρά, να ανταλλάσουν sprites με το BYOB μέσω του τοπικού lan. Τρελαίνονται .
Αφού σκέφτομαι αν του χρόνου είμαι γυμνάσιο, πάλi BYOB να κάνω, και στο λύκειο επίσης.
-
Συνάδελφοι παρακαλώ μείνετε εντός του θέματος (προτάσεις για το τι κάνουμε όταν ΤΕΛΕΙΩΣΕΙ η άσκηση που έχουμε δώσει, δηλαδή τα 5-10' τελευταία λεπτά του μαθήματος) για να μην αναγκαστεί ο διαχειριστής να διαχωρίσει το θέμα.
-
Το σχετικό θέμα έχει κλειδωθεί επειδή η συγκεκριμένη συζήτηση αφορά εδώ και αρκετά ποστ το θέμα του τι διδάσκουμε στο μάθημα ΤΠΕ (μόνο τα αρχικά ποστ αναφέρονται στο "νεκρό χρόνο"). Οπότε υποθέτω ότι θα ήταν καλύτερα να διαχωριστεί το θέμα όσο είναι νωρίς... Εκτός αν υπάρχει κάποιο παλιό θέμα το οποίο έχει χαθεί κάπου. Έχω την υποψία ότι έχουμε ξανακάνει αυτή τη συζήτηση εδώ...
-
Μήπως απλά να άλλαζε το όνομα του τόπικ, ώστε να περιλαμβάνει και το γενικό και το χαλαρό, για μην δημιουργεί μπέρδεμα; Το να διαχωριστούν μου φαίνεται δύσκολο, αφού πιστεύω ότι θα έπρεπε να διαχωριστούν και ποστς στη μέση (νομίζω όταν απαντούσαμε, μπορεί να γράφαμε ανάκατα και για κανονικό μάθημα και για χαλαρό χρόνο, εγώ σίγουρα το έκανα)
-
Επανέφερα το θέμα ΤΠΕ Δημοτικού: Τι κάνετε; (http://www.pde.gr/index.php?topic=28584.0), εσείς που γνωρίζετε παρακαλώ να δημοσιεύετε τα μηνύματά σας στο κατάλληλο θέμα.
Ευχαριστώ.
-
Στο αρχικό ερώτημα για το "νεκρό" χρόνο βλέπω ότι δεν είχα απαντήσει : να σας πω τι εφάρμοσα φέτος για πρώτη φορά.
Από την πρώτη μέρα που μπήκα στο σχολείο αυτό τους ξεκαθάρισα ότι θα κάνουμε συνέχεια και μόνο ασκήσεις. Στην αρχή νόμιζα ότι θα γίνει επανάσταση, θα με μισήσουν δια παντώς κ.τ.λ., παρόλα αυτά επέμεινα. Τα παιδιά ρωτούσαν "τι θα κάνουμε όταν τελειώνουμε τις ασκήσεις;", "τις επόμενες ασκήσεις" τους απαντούσα με φυσικότητα, "Μα αν δεν έχουν τελειώσει ακόμα οι άλλοι", "μη σας νοιάζει, θα τους βοηθήσω και θα σας προλάβουνε", μα, μου..... "Στο σχολείο είμαστε για να μάθουμε πράγματα και μαθαίνουμε μόνο μέσα από τις ασκήσεις", με απόλυτο τρόπο, "Μα δεν θα παίζουμε ποτέ;" "ΠΟΤΕ", σε όσο πιο απόλυτο ύφος μπορούσα.
Είχα καβάντζα έξτρα ασκήσεις από παλιές που μου βγήκαν λίγο δύσκολες, αλλά τα "τσακάλια" που τελείωναν νωρίς μπορούσαν να τις καταφέρουν, στις εκφωνήσεις είχα και οδηγίες με screenshots, τις οποίες δυστυχώς τα πιο πολλά παιδιά δεν μπορούν να ακολουθήσουν, τα "τσακάλια" όμως μπορούν, ή καμιά φορά τους έδινα ασκήσεις που απευθύνονταν και σε λίγο πιο μεγάλη τάξη (στην τρίτη από την τετάρτη ας πούμε) που πάλι τα τσακάλια την κατάφερναν, ή και ασκήσεις από πιο μικρή τάξη που και αυτή με ευχαρίστηση την έκαναν. Επίσης πολλές ασκήσεις είχαν πολλά ερωτήματα, τα τελευταία όμως ήξερα ότι δεν θα τα έβγαζαν όλοι.
Τις ασκήσεις προσπαθώ πια να τις βγάζω παίρνοντας ιδέες μέσα από τα βιβλία τους για ενδιαφέροντα θέματα όμως (π.χ. δικαιώματα του παιδιού, ο κύκλος του νερού, διατροφή, μεταφορικά μέσα κ.α.), έτσι τους δίνεται η αίσθηση της σημαντικότητας, αλλά και τους ενδιαφέρει. Εννοείται ότι οι ασκήσεις είναι σχεδιασμένες ώστε να βγάζουν αποτελέσματα από το ΑΠ. Για να είμαι ειλικρινής βέβαια δεν θα προλάβω να βγάλω όλους τους στόχους του ΑΠ, αλλά από την άλλη πήγα στο σχολείο Νοέμβριο και επίσης το μάθημα υπάρχει μόλις για τρίτη χρονιά, άρα λογικό είναι να υπάρχουν ακόμα ελλείψεις. Α, οι ασκήσεις δεν είναι μόνο από office, αλλά ξεκινούν και από ζωγραφική, εικόνες, internet κ.α.
Όλα αυτά από τρίτη τάξη και πάνω. Στην πρώτη-δευτέρα η αλήθεια είναι ότι δεν κάναμε τίποτα το ιδιαίτερο.
Λοιπόν, στην αρχή είχα γκρίνιες, αλλά σταμάτησαν πολύ γρήγορα. Μόνο δύο τμήματα που είναι πολύ ζόρικα μου έβγαλαν την ψυχή και μέχρι και λίγο πριν τα Χριστούγεννα δεν είχαμε κάνει σχεδόν τίποτα, χαμός γινόταν στην τάξη. Όμως από κάποια στιγμή και μετά ως δια μαγείας άρχισαν και αυτά να δουλεύουν κανονικότατα. Πολύ σημαντικό επαναλαμβάνω να τους φαίνονται σημαντικές και ενδιαφέρουσες οι ασκήσεις.
Χαλαρός χρόνος και βέβαια υπάρχει, και όσο περνάει ο καιρός αυξάνεται, όμως όταν τους το προσφέρω τους φαίνεται ως μάννα εξ ουρανού. Α, και τον χαλαρό χρόνο τον δίνω σε όλους ταυτόχρονα.
Τι κέρδισα έτσι σε σχέση με άλλες χρονιές : αυξήθηκε η αίσθηση των μαθητών ότι κάνουμε μάθημα και γι' αυτό συμπεριφέρονται ανάλογα. Οι πιο αδύναμοι μαθητές όταν έβλεπαν τα "τσακάλια" να "χαλαρώνουν" ζήλευαν, γκρίνιαζαν, ζητούσαν και αυτοί και στο τέλος τους έβγαινε άρνηση για το μάθημα και μου δημιουργούσαν γενικώς θέματα, τώρα όμως συνεχίζουν να δουλεύουν και όταν συνειδητοποιούν ότι οι άλλοι κάνουν επόμενες ασκήσεις συχνά αρχίζουν τα "πρέπει να προλάβω για να κάνω και εγώ αυτήν την άσκηση". Επίσης δεν προσπαθεί ποτέ, μα ποτέ κανείς να μπει στις γνωστές και αγαπημένες μας σελίδες (είχα κάπου πέντε περιστατικά από την αρχή της χρονιάς τα οποία ξεσκεπάστηκαν αμέσως από το σούσουρο, ενώ παλιά είχα πέντε τη μέρα). Τώρα όταν προσπαθούν να κάνουν κάτι στα μουλωχτά για να χαλαρώσουν, ανοίγουν κανένα gcompris, tuxpaint κ.τ.λ. και νομίζουν ότι έκαναν την επανάσταση ;D.
-
Όπως νομίζω είπε και ο συνάδελφος παραπάνω, δεν υπάρχει νεκρός χρόνος.
Πιστεύω ότι στο μάθημά πρέπει να μην υπάρχει μια κοινή άσκηση για όλους.
Πρέπει να αφήνουμε το παιδί ελεύθερο σε ένα υπολογιστή, και να περνάμε κυκλικά και να το παρακινούμε ανάλογα με τα ενδιαφέροντά του.
Δεν υπάρχει μεγαλύτερο διδακτικό λάθος, από το να βάζεις ίδια θέματα σε ανόμοιους μαθητές.
-
Στο αρχικό ερώτημα για το "νεκρό" χρόνο βλέπω ότι δεν είχα απαντήσει : να σας πω τι εφάρμοσα φέτος για πρώτη φορά.
Από την πρώτη μέρα που μπήκα στο σχολείο αυτό τους ξεκαθάρισα ότι θα κάνουμε συνέχεια και μόνο ασκήσεις. Στην αρχή νόμιζα ότι θα γίνει επανάσταση, θα με μισήσουν δια παντώς κ.τ.λ., παρόλα αυτά επέμεινα. Τα παιδιά ρωτούσαν "τι θα κάνουμε όταν τελειώνουμε τις ασκήσεις;", "τις επόμενες ασκήσεις" τους απαντούσα με φυσικότητα, "Μα αν δεν έχουν τελειώσει ακόμα οι άλλοι", "μη σας νοιάζει, θα τους βοηθήσω και θα σας προλάβουνε", μα, μου..... "Στο σχολείο είμαστε για να μάθουμε πράγματα και μαθαίνουμε μόνο μέσα από τις ασκήσεις", με απόλυτο τρόπο, "Μα δεν θα παίζουμε ποτέ;" "ΠΟΤΕ", σε όσο πιο απόλυτο ύφος μπορούσα.
Είχα καβάντζα έξτρα ασκήσεις από παλιές που μου βγήκαν λίγο δύσκολες, αλλά τα "τσακάλια" που τελείωναν νωρίς μπορούσαν να τις καταφέρουν, στις εκφωνήσεις είχα και οδηγίες με screenshots, τις οποίες δυστυχώς τα πιο πολλά παιδιά δεν μπορούν να ακολουθήσουν, τα "τσακάλια" όμως μπορούν, ή καμιά φορά τους έδινα ασκήσεις που απευθύνονταν και σε λίγο πιο μεγάλη τάξη (στην τρίτη από την τετάρτη ας πούμε) που πάλι τα τσακάλια την κατάφερναν, ή και ασκήσεις από πιο μικρή τάξη που και αυτή με ευχαρίστηση την έκαναν. Επίσης πολλές ασκήσεις είχαν πολλά ερωτήματα, τα τελευταία όμως ήξερα ότι δεν θα τα έβγαζαν όλοι.
Τις ασκήσεις προσπαθώ πια να τις βγάζω παίρνοντας ιδέες μέσα από τα βιβλία τους για ενδιαφέροντα θέματα όμως (π.χ. δικαιώματα του παιδιού, ο κύκλος του νερού, διατροφή, μεταφορικά μέσα κ.α.), έτσι τους δίνεται η αίσθηση της σημαντικότητας, αλλά και τους ενδιαφέρει. Εννοείται ότι οι ασκήσεις είναι σχεδιασμένες ώστε να βγάζουν αποτελέσματα από το ΑΠ. Για να είμαι ειλικρινής βέβαια δεν θα προλάβω να βγάλω όλους τους στόχους του ΑΠ, αλλά από την άλλη πήγα στο σχολείο Νοέμβριο και επίσης το μάθημα υπάρχει μόλις για τρίτη χρονιά, άρα λογικό είναι να υπάρχουν ακόμα ελλείψεις. Α, οι ασκήσεις δεν είναι μόνο από office, αλλά ξεκινούν και από ζωγραφική, εικόνες, internet κ.α.
Όλα αυτά από τρίτη τάξη και πάνω. Στην πρώτη-δευτέρα η αλήθεια είναι ότι δεν κάναμε τίποτα το ιδιαίτερο.
Λοιπόν, στην αρχή είχα γκρίνιες, αλλά σταμάτησαν πολύ γρήγορα. Μόνο δύο τμήματα που είναι πολύ ζόρικα μου έβγαλαν την ψυχή και μέχρι και λίγο πριν τα Χριστούγεννα δεν είχαμε κάνει σχεδόν τίποτα, χαμός γινόταν στην τάξη. Όμως από κάποια στιγμή και μετά ως δια μαγείας άρχισαν και αυτά να δουλεύουν κανονικότατα. Πολύ σημαντικό επαναλαμβάνω να τους φαίνονται σημαντικές και ενδιαφέρουσες οι ασκήσεις.
Χαλαρός χρόνος και βέβαια υπάρχει, και όσο περνάει ο καιρός αυξάνεται, όμως όταν τους το προσφέρω τους φαίνεται ως μάννα εξ ουρανού. Α, και τον χαλαρό χρόνο τον δίνω σε όλους ταυτόχρονα.
Τι κέρδισα έτσι σε σχέση με άλλες χρονιές : αυξήθηκε η αίσθηση των μαθητών ότι κάνουμε μάθημα και γι' αυτό συμπεριφέρονται ανάλογα. Οι πιο αδύναμοι μαθητές όταν έβλεπαν τα "τσακάλια" να "χαλαρώνουν" ζήλευαν, γκρίνιαζαν, ζητούσαν και αυτοί και στο τέλος τους έβγαινε άρνηση για το μάθημα και μου δημιουργούσαν γενικώς θέματα, τώρα όμως συνεχίζουν να δουλεύουν και όταν συνειδητοποιούν ότι οι άλλοι κάνουν επόμενες ασκήσεις συχνά αρχίζουν τα "πρέπει να προλάβω για να κάνω και εγώ αυτήν την άσκηση". Επίσης δεν προσπαθεί ποτέ, μα ποτέ κανείς να μπει στις γνωστές και αγαπημένες μας σελίδες (είχα κάπου πέντε περιστατικά από την αρχή της χρονιάς τα οποία ξεσκεπάστηκαν αμέσως από το σούσουρο, ενώ παλιά είχα πέντε τη μέρα). Τώρα όταν προσπαθούν να κάνουν κάτι στα μουλωχτά για να χαλαρώσουν, ανοίγουν κανένα gcompris, tuxpaint κ.τ.λ. και νομίζουν ότι έκαναν την επανάσταση ;D.
-
Επίσης με συγχωρείς για τον τόνο μου, αλλά λόγω ανωνυμίας νομίζω είναι καλό να λέμε τα πράγματα όπως ακριβώς τα πιστεύουμε και έξω από τα δόντια, χωρίς τις κοινωνικές νόρμες ευγενίας.
Θεωρώ δηλαδή ότι λόγω της ανωνυμίας, δεν σε προσβάλω ως πρόσωπο με αυτά που λέω, αλλά απλά επιτίθεμαι σκληρά στις ιδέες διδασκαλίας που αντιπροσωπεύεις.
-
Να πω επίσης και κάτι άλλο που παρατήρησα από την εμπειρία μου στο δημοτικό.
Οι τάξεις που λειτουργούν σωστά με τον τρόπο διδασκαλίας που κάνω, είναι οι μικτές, με παιδιά όλων των ηλικιών.
-
ΟΚ, εγώ εξακολουθώ να βρίσκομαι στο ελληνικό εκπαιδευτικό σύστημα και έχω και ΑΠ να ακολουθήσω. Τα παιδιά μου πάντως στη συντριπτική τους πλειοψηφία ικανοποιούνται από τις ασκήσεις που κάνουμε (τα σχολικά μαθήματα δεν είναι μόνο καθήλωση της δημιουργικότητας των παιδιών ... αντιθέτως ειδικά στο δημοτικό τους προσφέρουν γνώσεις που τους προσφέρουν και τους ικανοποιούν, δεν ξέρω για εσένα εγώ πάντως έχω νιώσει στα πλαίσια του σχολείου τη χαρά της μάθησης και τη βλέπω και στους μαθητές μου) και η δημιουργικότητα τους στα πλαίσια των περισσότερων ασκήσεων ενθαρρύνεται και αυτή για αυτό και έχουν αρκετά διαφορετικά αποτελέσματα.
-
ΟΚ, εγώ εξακολουθώ να βρίσκομαι στο ελληνικό εκπαιδευτικό σύστημα και έχω και ΑΠ να ακολουθήσω.
Θεωρώ ότι το συγκεκριμένο ΑΠ είναι απλά ενδεικτικό, και σε καμιά περίπτωση δεν δεσμεύει τον εκπαιδευτικό.
Επίσης θεωρώ ότι τα ΤΠΕ είναι δουλειά των δασκάλων.
Η δικιά μας δουλεία είναι να μάθουμε στα παιδιά την επιστήμη της πληροφορικής, που είναι η επιστήμη της συνεργασίας.
Πρέπει να προλάβουμε να τα διδάξουμε την λογική, την συνεργασία και την ομαδικότητα. Και πρέπει να το κάνουμε αυτό πριν προλάβει το άθλιο εκπαιδευτικό σύστημα που ακολουθεί να τους κάψει τον εγκέφαλο γεμίζοντας τα κεφαλάκια τους άχρηστες πληροφορίες και δεξιότητες του περασμένου αιώνα, να μην πω χιλιετίας.
-
Ενστάσεις για το ΑΠ δεν είσαι ο μόνος που έχει dooodl, αλλά επί του θέματος κάνε μου μία διευκρίνιση.
Τι εννοείς "Πρέπει να αφήνουμε το παιδί ελεύθερο σε ένα υπολογιστή, και να περνάμε κυκλικά και να το παρακινούμε ανάλογα με τα ενδιαφέροντά του." ; Το να μην δίνει κανείς συγκεκριμένο θέμα για την άσκηση το καταλαβαίνω, αλλά και χωρίς συγκεκριμένες κατευθύνσεις υλοποίησης, εργαλεία κτλ; Μπορείς να δώσεις ένα αναλυτικό παράδειγμα από τον τρόπο με τον οποίο δομείς το μάθημά σου και καταφέρνεις να εξαλείφεται ο "νεκρός χρόνος";
ΥΓ: σε αυτό το θέμα δεν συζητάμε τόσο το περιεχόμενο της διδασκαλίας μας , αν και φυσικά είναι προφανές ότι το περιεχόμενο έχει άμεση σχέση με την δόμηση του μαθήματος, οπότε καλύτερα να μην εκφράζεις εδώ τις απόψεις σου για αυτό. Νομίζω πρέπει να ανοίξουμε συγκεκριμένο θέμα, εκτός του "τι κάνουμε τον νεκρό χρόνο" και του "τι κάνουμε για τπε στο δημοτικό" και ένα "περιεχόμενο και κατευθύνσεις διδασκαλίας στο δημοτικό".
-
Ενστάσεις για το ΑΠ δεν είσαι ο μόνος που έχει dooodl, αλλά επί του θέματος κάνε μου μία διευκρίνιση.
Τι εννοείς "Πρέπει να αφήνουμε το παιδί ελεύθερο σε ένα υπολογιστή, και να περνάμε κυκλικά και να το παρακινούμε ανάλογα με τα ενδιαφέροντά του." ; Το να μην δίνει κανείς συγκεκριμένο θέμα για την άσκηση το καταλαβαίνω, αλλά και χωρίς συγκεκριμένες κατευθύνσεις υλοποίησης, εργαλεία κτλ; Μπορείς να δώσεις ένα αναλυτικό παράδειγμα από τον τρόπο με τον οποίο δομείς το μάθημά σου και καταφέρνεις να εξαλείφεται ο "νεκρός χρόνος";
Αυτό ακριβώς που λέω.
Αφήνω τα παιδια σε έναν υπολογιστή όπου σε περίοπτη θέση έχει το
-
Και κάποιες άλλες στατιστικές παρατηρήσεις που έχω κάνει.
Τα αγόρια αρέσκονται να φτιάχνουν παιχνίδια με ράλλυ, πάκμαν, γερανούς, αεροπλάνα.
Τα επιτραπέζια και τα αθλητικά (πινγκ πονγκ, τραμπολίνο) αρέσουν σε όλους.
Στα κορίτσια τους αρέσουν τα γεωμετρικά σχήματα, και τα όμορφα σχέδια που υλοποιούνται με λόγκο. Και να φτιάχνουν ιστορίες με ανθρωπάκια που μιλάνε.
Όταν η τάξη είναι ίδια ηλικιακά, υπάρχει περίπτωση να προκύψει ανταγωνισμός, ως συνέπεια της παιδείας που κάποιοι δάσκαλοι παρέχουν. Όταν η τάξη είναι μικτών ηλικιών, είναι καταπληκτικό να βλέπεις πως βοηθάνε τα μεγάλα παιδιά τα μικρά.
Ωραία εφαρμογή είναι επίσης να τα βάζω να φτιάχνουν διαγωνίσματα με ερωτήσεις, και ο καθένας να απαντά στις ερωτήσεις του άλλου. Φτιάχνουν δικές τους ερωτήσεις πολλαπλών επιλογών από τις γνώσεις που έχει το κάθε παιδί. Ρωτάνε δικά τους πράγματα π.χ. πόσα είναι τα μέλη του τάδε συγκροτήματος; Έτσι γίνονται και δάσκαλοι, και μαθητές ταυτόχρονα.
-
dooodl είναι ενδιαφέρουσα η προσέγγισή σου. Θέλεις να αντιγράψεις τα μηνύματά σου στο "τι κάνουμε" ή στο "περιεχόμενο διδασκαλίας" για να την αναπτύξουμε περισσότερο;
-
dooodl είναι ενδιαφέρουσα η προσέγγισή σου. Θέλεις να αντιγράψεις τα μηνύματά σου στο "τι κάνουμε" ή στο "περιεχόμενο διδασκαλίας" για να την αναπτύξουμε περισσότερο;
Μήπως για αυτή την δουλειά είναι προτιμότερο ένα wiki;