Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση

Διάφορα θέματα για την εκπαίδευση => Διάφορα Εκπαιδευτικά θέματα => Μήνυμα ξεκίνησε από: supernova67 στις Ιανουαρίου 25, 2013, 10:41:47 am

Τίτλος: Νομοθεσία για εκπαιδευτικούς σε διάθεση
Αποστολή από: supernova67 στις Ιανουαρίου 25, 2013, 10:41:47 am
Χαιρετώ την κοινότητα!
Είμαι εκπαιδευτικός
Τίτλος: Απ: Νομοθεσία για εκπαιδευτικούς σε διάθεση
Αποστολή από: kirea στις Ιανουαρίου 25, 2013, 11:33:08 am
ΔΙΑΘΕΣΗ ΓΙΑ ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΗ ΩΡΑΡΙΟΥ ΣΕ ΠΟΛΛΑ ΣΧΟΛΕΙΑ


Το νομικό πλαίσιο της διάθεσης θεμελιώνεται σε αρκετούς νόμους και εγκυκλίους από το 1983 μέχρι τον πρόσφατο 3848/2010 (άρθρο 31, παρ. 3), με σημείο αναφοράς πάντοτε τον 1566/85 και συγκεκριμένα το άρθρο 54: «Εκπαιδευτικοί που δε συμπληρώνουν το υποχρεωτικό ωράριο διδασκαλίας στα σχολεία της ίδιας κατεύθυνσης διατίθενται μερικά ή ολικά σε σχολεία της ίδιας ή άλλης κατεύθυνσης ή σε αντίστοιχες προς την ειδικότητά τους υπηρεσίες του δημόσιου τομέα του ίδιου νομού ή νομαρχιακού διαμερίσματος, με απόφαση του νομάρχη, ύστερα από πρόταση του οικείου περιφερειακού συμβουλίου. Ακόμα μπορεί να διατίθενται, σύμφωνα με τα παραπάνω, σε άλλο νομό ή νομαρχιακό διαμέρισμα με απόφαση του Υπουργού Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων, ύστερα από πρόταση του οικείου κεντρικού υπηρεσιακού συμβουλίου. Στους διατιθέμενους χορηγούνται οδοιπορικά έξοδα απόσπασης και ημερήσια εκτός έδρας αποζημίωση».
 
Τα όποια προβλήματα υπήρξαν με την αποζημίωση των διατιθέμενων λύθηκαν με απόφαση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους (αριθμός γνωμοδότησης 456/99) σύμφωνα με την οποία: «για να καταβληθούν οδοιπορικά έξοδα και αποζημίωση για κάθε ώρα διδασκαλίας εκτός έδρας σε εκπαιδευτικούς που διατίθενται σε άλλα σχολεία προς συμπλήρωση του ωραρίου τους, θα πρέπει το σχολείο που καθένας έχει διατεθεί να μη βρίσκεται ούτε στην πόλη ή την κωμόπολη όπου είναι η οργανική του θέση αλλά και ούτε στην πόλη ή την κωμόπολη όπου κατοικεί αυτός».
 
Στο Προεδρικό Διάταγμα  201 / 98  στο άρθρο2: Εφημερεύοντες - Επιτήρηση μαθητών,  περ. στ. αναφέρεται ότι: «Οι εκπ/κοί που συμπληρώνουν το ωράριό τους σε δύο σχολεία κάνουν εφημερία μόνο στο ένα, σ’ αυτό που είναι οργανικά τοποθετημένοι. Καθήκοντα εφημερίας δεν ανατίθενται σε εκπ/κούς που διδάσκουν σε τρία και περισσότερα σχολεία, όταν τουλάχιστο το ένα από αυτά λειτουργεί σε χωριστό κτίριο».
 
Πουθενά δεν γίνεται αναφορά στο μέγιστο αριθμό των σχολείων στα οποία μπορεί να γίνει διάθεση, με αποτέλεσμα να υπάρχουν καθηγητές που μετακινούνται μέχρι και σε τέσσερα σχολεία! (από περιπτώσεις συναδέλφων που γνωρίζουμε). Στο έγγραφο Δ2/23222/12.11.85 Δ/γή ΥΠΕΠΘ -εποχή εκδημοκρατικοποίησης του ελληνικού σχολείου, που μοιάζει τόσο μακρινή- τονίζεται ότι: «Αντικειμενικά αδύνατη είναι επίσης και η συμπλήρωση του ωραρίου, όταν ο εκπαιδευτικός πρέπει να υπηρετήσει σε δύο σχολεία την ίδια μέρα και ιδιαίτερα όταν η μετάβαση από το ένα στο άλλο σχολείο, δεν είναι απόλυτα ευχερής. Πάντως διδασκαλία σε πάνω από δύο σχολεία την εβδομάδα, πρέπει να καταβάλλεται κάθε δυνατή προσπάθεια να αποφεύγεται»  Στην δε παρ.7 της εγκυκλίου Φ12/935/Γ1/1212/06-09-96, αναφέρεται ότι: «Σε περίπτωση διάθεσης των εκπαιδευτικών ειδικοτήτων σε περισσότερα του ενός σχολεία λαμβάνεται μέριμνα να μη διδάσκουν την ίδια μέρα σε σχολεία με διαφορετικό ωράριο λειτουργίας (να μη διδάσκουν πρωί και απόγευμα την ίδια ημέρα) εκτός αν οι ίδιοι το επιθυμούν»
Τίτλος: Απ: Νομοθεσία για εκπαιδευτικούς σε διάθεση
Αποστολή από: supernova67 στις Ιανουαρίου 25, 2013, 09:53:15 pm
Κυρίως μ' ενδιαφέρει τι γίνεται με τις εξωδιδακτικές εργασίες. Αναλαμβάνει κανείς και στα δυο σχολεία ότι του αναθέσουν ή όπως άκουσα από κάποιον μόνο στο σχολείο με τις περισσότερες ώρες; Δε βρήκα τίποτα σχετικό στη νομοθεσία που έψαξα.
Τίτλος: Απ: Νομοθεσία για εκπαιδευτικούς σε διάθεση
Αποστολή από: silkcut στις Ιανουαρίου 25, 2013, 10:14:11 pm
Δεν υπάρχει στη νομοθεσία κάτι σχετικό με τις εξωδιδακτικές εργασίες όσων συμπληρώνουν ωράριο σε 2 σχολεία, μόνο για τις εφημερίες (ότι έχει παραθέσει παραπάνω ο συνάδελφος).