Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση

Διάφορα θέματα για την εκπαίδευση => Διάφορα Εκπαιδευτικά θέματα => Μήνυμα ξεκίνησε από: NET DIKTYO στις Μαΐου 15, 2013, 07:22:38 pm

Τίτλος: Τι εκπαιδευτικό σύστημα θέλουμε; Πώς να αξιολογείται;
Αποστολή από: NET DIKTYO στις Μαΐου 15, 2013, 07:22:38 pm
Προσωπικά θα προτιμούσα ένα εκπαιδευτικό σύστημα σαν αυτό της Φινλανδίας.

Στη Φινλανδία:
1. Οι εκπαιδευτικοί διδάσκουν σχετικά λίγες ώρες την εβδομάδα (12-18) και έχουν σχετικά λίγες ώρες υποχρεωτικής παραμονής στο σχολείο την εβδομάδα (13-20).

2. Δεν έχει κανένα αυστηρό εξωτερικό σύστημα αξιολόγησης με επιθεωρητές ή βασισμένο στις βαθμολογίες των μαθητών σε τυποποιημένα τεστ, το οποίο να οδηγεί σε κατάταξη εκπαιδευτικών ή σχολείων. Το σύστημα που χρησιμοποιείται είναι η αυτοαξιολόγηση (αναλυτικού προγράμματος, σχολείων, μαθητών).
Assessment in Finland:
http://www.mwera.org/MWER/volumes/v25/issue1-2/v25n1-2-Hendrickson-GRADUATE-STUDENT-SECTION.pdf

3. Οι εκπαιδευτικοί απολαμβάνουν της εκτίμησης της κοινωνίας, έχοντας την ελευθερία να διαλέξουν τα βιβλία που θα διδάξουν και να προσαρμόσουν ένα ευρύ αναλυτικό πρόγραμμα στις ανάγκες των μαθητών τους.
http://www.abc.net.au/news/2012-02-28/highly-educated-teachers-the-key-to-success/3858612

4. Όλη η δημόσια εκπαίδευση είναι δωρεάν μέχρι και το πανεπιστήμιο.

5. Ξοδεύουν 5,9% του ΑΕΠ ή το 12,5% των κρατικών εξόδων για την εκπαίδευση. 3,7% του ΑΕΠ για την πρωτοβάθμια, δευτεροβάθμια και μεταδευτεροβάθμια εκπαίδευση. 43% των κατοίκων έχουν πτυχίο πανεπιστημίου (το μεγαλύτερο στην Ευρώπη)...
http://www.oecd.org/pisa/pisaproducts/46581035.pdf

6. Οι μαθητές δε χωρίζονται κατά ικανότητα, αλλά είναι όλοι στην ίδια τάξη με την παρουσία δεύτερου εκπαιδευτικού για τα παιδιά με δυσκολίες. Αν χρειαστεί υπάρχουν προγράμματα εξειδικευμένης πρόσθετης στήριξης από εκπαιδευτικούς ειδικής αγωγής, αλλά και προγράμματα ενισχυτικής διδασκαλίας.

7. Δεν έχει κάθε χρόνο εξετάσεις στο γυμνάσιο και στο λύκειο. Η εξέταση της προόδου των μαθητών στο σχολείο γίνεται μέσα στην τάξη με συνεχή διαμορφωτική αξιολόγηση. Υπάρχουν ανταγωνιστικές εξετάσεις μόνο για την εισαγωγή στο πανεπιστήμιο. Κάθε σχολή έχει και το δικό της σύστημα εισαγωγής φοιτητών.

8. Στο σχολείο δίνεται έμφαση στη δημιουργικότητα, στην ελεύθερη πρωτοβουλία, στις καινοτόμες ιδέες, στις συνεργατικές εργασίες κλπ. ώστε το μάθημα να μην είναι αγγαρεία αλλά δημιουργία. Το εθνικό αναλυτικό πρόγραμμα αποθαρρύνει τον ανταγωνισμό και επικεντρώνεται στη συνεργατικότητα.
http://www.abc.net.au/news/2012-02-28/highly-educated-teachers-the-key-to-success/3858612

9. Υπάρχει ολοήμερο σχολείο με δωρεάν γεύματα, σχολική υγειονομική και οδοντιατρική περίθαλψη και υποστήριξη από εκπαιδευτικούς ψυχολόγους σε κάθε σχολείο.
http://www.oph.fi/english/education/educational_support_and_student_wellbeing

10. Η Φινλανδία βρίσκεται σταθερά στις πρώτες θέσεις στους διαγωνισμούς PISA (Μαθηματικών, Φυσικών Επιστημών και ανάγνωσης), αλλά και TIMSS (Μαθηματικών και Φυσικών Επιστημών) που έχει συμμετάσχει.
http://en.wikipedia.org/wiki/Programme_for_International_Student_Assessment
http://timssandpirls.bc.edu/timss1999i/pdf/T99i_Math_1.pdf
http://timssandpirls.bc.edu/timss1999i/pdf/T99i_Sci_01.pdf
http://timssandpirls.bc.edu/timss2011/downloads/T11_IR_M_Chapter1.pdf
http://timssandpirls.bc.edu/timss2011/downloads/T11_IR_S_Chapter1.pdf


Εσείς τι εκπαιδευτικό σύστημα θα θέλατε; Πώς να αξιολογείται; Έχετε να προτείνετε κάποιο άλλο μοντέλο;