Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση
Διάφορα θέματα για την εκπαίδευση => Διάφορα Εκπαιδευτικά θέματα => Μήνυμα ξεκίνησε από: praitor στις Αυγούστου 26, 2013, 01:49:19 pm
-
Ποιος θεωρείτε ότι είναι ο ιδανικός, ο παιδαγωγικά σωστός αριθμός μαθητών στην τάξη;
Θέτω αυτό την ψηφοφορία, για να φανεί πόσο έξω από το ιδανικό είναι οι στόχοι του υπουργείου.
Αν αποδειχτεί λοιπόν ότι ο σχεδιασμός του υπουργείου για 28αρια τμήματα είναι αντιπαιδαγωγικός, τότε η απόλυση έστω και ενός εκπαιδευτικού (η παρουσία του οποίου θα μπορούσε να μειώσει τον αριθμό μαθητών ανά τάξη) αποτελεί υπονόμευση του έργου μας στο σχολείο.
Είναι δε απορίας άξιο πως κανένας δεν θέτει αυτό το τόσο σημαντικό ερώτημα.
28 μαθητές ανά τάξη θέλει το υπουργείο. ΟΚ! ΓΙΑΤΙ ΟΜΩΣ 28; ΑΠΟ ΠΟΥ ΠΡΟΚΎΠΤΕΙ ΑΥΤΟ; ΕΧΟΥΝ ΓΙΝΕΙ ΕΡΕΥΝΕΣ. Η ΜΗΠΩΣ ΕΙΝΑΙ ΕΝΑ ΣΚΟΠΙΜΟ ΝΟΥΜΕΡΟ,
-
Παραθέτω εδώ κάποιους συνδέσμους που μελετάνε αυτό το πρόβλημα
http://www.ncte.org/positions/statements/whyclasssizematters
http://coerll.utexas.edu/methods/modules/classroom/02/howmany.php
http://digitalcommons.ilr.cornell.edu/cgi/viewcontent.cgi?article=1145&context=workingpapers
http://curiosity.discovery.com/question/ideal-classroom-size
http://childparenting.about.com/od/schoollearning/a/do-smaller-classes-work-better.htm
Κλπ κλπ
-
Επίσης σχετικά:
Μαθητές ανά διδάσκοντα, της Μαργαρίτας Ζαγουριανού (http://www.alfavita.gr/arthra/%CE%BC%CE%B1%CE%B8%CE%B7%CF%84%CE%AD%CF%82-%CE%B1%CE%BD%CE%AC-%CE%B4%CE%B9%CE%B4%CE%AC%CF%83%CE%BA%CE%BF%CE%BD%CF%84%CE%B1-%CF%84%CE%B7%CF%82-%CE%BC%CE%B1%CF%81%CE%B3%CE%B1%CF%81%CE%AF%CF%84%CE%B1%CF%82-%CE%B6%CE%B1%CE%B3%CE%BF%CF%85%CF%81%CE%B9%CE%B1%CE%BD%CE%BF%CF%8D)
ΜΕΣΟΣ ΟΡΟΣ ΜΑΘΗΤΩΝ ΑΝΑ ΤΜΗΜΑ ΣΕ 40 ΧΩΡΕΣ (http://www.google.gr/url?sa=t&rct=j&q=&esrc=s&source=web&cd=3&ved=0CDoQFjAC&url=http%3A%2F%2Fwww.asda.gr%2Fsdpeper%2FMesosOrosMsth_Sysp.pdf&ei=u0QbUsTGE6734QSQyYBA&usg=AFQjCNG8TFT1tpZONJJ3cRjEGZpM6ugTzw&bvm=bv.51156542,d.bGE&cad=rja)
-
Είναι προφανές από τα στατιστικά στοιχεία, ότι όσο περισσότερο αυξάνει ο αριθμός μαθητών ανά τάξη, τόσο περισσότερο η παιδεία τείνει προς την στρατικοποίηση και τόσο λιγότερο προς την εκπαίδευση.
Δεν είναι τυχαίο ότι υψηλός αριθμός μαθητών εμφανίζεται στο κράτος στρατιωτών ισραήλ (27) και στο κράτος δούλων στην κίνα(37). Αντίθετα σε πολιτισμένες και δημοκρατικές χώρες, το νούμερο παίζει από 15 ως 20.
Ο υπουργός της επιστράτευσης, θέλει να μετατρέψει το σχολείο σε φυλακή και στρατώνα, όπου θα αποθηκεύονται παιδικές ψυχές. Ο δικός μας ρόλος σχεδιάζεται να είναι κάτι ανάμεσα σε στρατονόμο και δεσμοφύλακα. Αν δεν αντισταθούμε στους "συμβούλους" στο υπουργείο που θέτουν αυθαίρετα και αντιεπιστημονικά νούμερα με σκοπό την απόλυσή μας και την στρατικοποίηση της παιδείας, το μέλλον μας θα είναι σίγουρα μέλλον ισραηλ και κίνας.
Θεωρώ ότι στην απεργία που θα ακολουθήσει, αυτό πρέπει να είναι ένα από τα κυριότερα συνθήματά μας. Αν δεν κόψουμε τον βήχα στους μυστικοσύμβουλους του υπουργού, το υπουργείο θα συνεχίσει να παίζει με τα νούμερα, με απίστευτες συνέπειες για το μέλλον της παιδείας και το εργασιακό μας μέλλον.
Πρέπει να τονίσουμε προς όλες τις κατευθύνσεις ότι ο επιστημονικά σωστός αριθμός είναι 15 μαθητές ανά τάξη, και ότι όσο δεν επιτυγχάνεται από το υπουργείο αυτός ο ιδανικός στόχος, ΚΑΜΙΑ ΑΠΟΛΥΣΗ ΚΑΝΕΝΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΠΟΔΕΚΤΗ.
-
15 έως 20 μαθητές ανά τάξη!
-
Πολυ ωραιο θεμα. Μαλλον ομως θα πρεπει να εστιασουμε στο γιατι δεν τον ενδιαφερει καθολου αυτο τον ελληνα γονεα. Οποτε ο αριθμος θα αυξηθει
-
ΜΕΣΟΣ ΟΡΟΣ ΜΑΘΗΤΩΝ ΑΝΑ ΤΜΗΜΑ ΣΕ 40 ΧΩΡΕΣ
Κατά τον ΟΟΣΑ στην Ελλάδα ο μέσος όρος το 2010 ήταν 17 μαθητές;
Κάτι λάθος μάλλον θα κατάλαβα....
-
Μα δε νομίζω να υπάρχει σχολείο με λιγότερους από 17 μαθητές ανά τάξη! Δεν αναφέρομαι σε απομακρυσμένες περιοχές που είναι ελάχιστες!
-
Μα δε νομίζω να υπάρχει σχολείο με λιγότερους από 17 μαθητές ανά τάξη! Δεν αναφέρομαι σε απομακρυσμένες περιοχές που είναι ελάχιστες!
Τι νούμερο είναι αυτό; 17 μαθητές ανά τμήμα;
Εγώ γιατί νομίζω πως το σωστό νούμερο για Μ.Ο. θα ήταν τουλάχιστον στο 21.
-
Ό,τι θέλουν βγάζουν μου φαίνεται!!
-
Με ποια κριτήρια βγάζουν τον αριθμό;γνωρίζει κανείς πως υπολογίζεται;
-
Προφανώς από το άθροισμα των μαθητών προς τα τμήματα που έχουν δημιουργηθεί!
-
Έχεις δίκιο,λογικό είναι.απλά αναρωτιόμουν αν υπάρχουν επιστημονικές μεθοδολογίες,από την διδακτική της κάθε επιστήμης. :-\
ίσως ζητάω πολλά... :)
-
Στη Γερμανία σε δημόσιο παιδικό σταθμό αντιστοιχουν 2 βρεφονηπιοκόμοι για 6 νήπια εώς 2 ετών , άρα 1/3
-
ΜΕΣΟΣ ΟΡΟΣ ΜΑΘΗΤΩΝ ΑΝΑ ΤΜΗΜΑ ΣΕ 40 ΧΩΡΕΣ
Κατά τον ΟΟΣΑ στην Ελλάδα ο μέσος όρος το 2010 ήταν 17 μαθητές;
Πολυ ωραιο θεμα. Μαλλον ομως θα πρεπει να εστιασουμε στο γιατι δεν τον ενδιαφερει καθολου αυτο τον ελληνα γονεα. Οποτε ο αριθμος θα αυξηθει
Νομίζω είναι σωστό να κινητοποιήσουμε τους γονείς προς αυτή την κατεύθυνση.
Τους ενημερώνουμε ότι κατά τον ΟΟΣΑ, ο μέσος όρος μαθητών είναι 17 (σιγά μην είναι βέβαια , σίγουρα είναι περισσότερο, αλλά εμείς ας μιλάμε με επίσημα στατιστικά στοιχεία), ενώ στο σχολείο που πάει το παιδί τους το υπουργείο στριμώχνει τα παιδιά σε 28αρια τμήματα.
Ας μην απορούν λοιπόν γιατί το παιδί τους δεν τα καταφέρνει στα μαθήματα σε σύγκριση με τα άλλα παιδιά σε άλλα σχολεία. Είναι λογικό να μένουν μαθησιακά πίσω κάποια παιδιά, όταν σε κάποια σχολεία στην Ελλάδα έχουν (κατά τον ΟΟΣΑ) το προνόμιο να έχουν στην τάξη 17 μαθητές ή και λιγότερους και σε κάποια άλλα στριμώχνονται 28.
Δεν είναι αρκετός αυτός ο λόγος για να ξεσηκωθούν οι γονείς των σχολείων αυτών με τα υπερμεγέθη τμήματα; Είναι ή δεν είναι συνταγματικό δικαίωμα η ισότητα ανάμεσα στα παιδιά; Είναι ή δεν είναι υποχρεωμένη η πολιτεία να παρέχει ίσες ευκαιρίες σε όλα; Είναι δυνατόν να έχει ίσες ευκαιρίες μάθησης ένα παιδί σε ένα 28αρι τμήμα, σε σχέση με ένα παιδί σε ένα 14άρι;
Στα πλαίσια λοιπόν του παλλαϊκού ξεσηκωμού , της απεργίας διαρκείας και των δικαστικών καταγγελιών ενάντια στα άτομα που στηρίζουν αυτή την χούντα, ας προστεθούν και οι δικαστικές προσφυγές και τα ασφαλιστικά μέτρα των γονέων και των κηδεμόνων ενάντια στους υπεύθυνους στο υπουργείο, με καταγγελίες για καταστρατήγηση της συνταγματικής αρχής της ισότητας μεταξύ των παιδιών που σχετίζεται με αυτό το θέμα.
Πρέπει να ενημερώσουμε τους γονείς ώστε να απαιτούν 15αρια-20αρια τμήματα στα δημόσια σχολεία, με το ίδιο ύφος που απαιτούν 5αρια-10αρια τμήματα όταν στέλνουν το παιδί τους στο φροντιστήριο. Αν καταφέρουμε και πείσουμε τους γονείς να αντιδράσουν προς την σωστή και δίκαια αυτή κατεύθυνση, τότε και η δημόσια παιδεία θα βελτιωθεί, και εμείς θα έχουμε δουλεία.
-
lemon2 Στη Γερμανία υπάρχει κράτος που νοιάζεται για την Παιδεία!!
praitor Πότε στην Ελλάδα είχαμε ίσες ευκαιρίες για να έχουμε τώρα;;
-
ΜΕΣΟΣ ΟΡΟΣ ΜΑΘΗΤΩΝ ΑΝΑ ΤΜΗΜΑ ΣΕ 40 ΧΩΡΕΣ
Κατά τον ΟΟΣΑ στην Ελλάδα ο μέσος όρος το 2010 ήταν 17 μαθητές;
Κάτι λάθος μάλλον θα κατάλαβα....
Μάλλον αυτός ο μ.ο. προκύπτει από το συνολικό αριθμό εκπαιδευτικών ανεξάρτητα από το αν υπηρετούν στο σχολείο ή είναι αποσπασμένοι κάπου αλλού.
-
Μα αφού αναφέρεται ως μέσος όρος μαθητών ανά τμήμα... Πως να μπλέκει μέσα τους εκπαιδευτικούς συνάδελφε;;
-
Ο ΟΟΣΑ πιθανόν δε λαμβάνει υπόψη του τη γεωγραφική ιδιομορφία των σχολείων.Αν στην Τήλο η
-
Δε νομίζω να έκατσαν να ψάξουν κάθε σχολική μονάδα για να δούνε πόσοι είναι οι πραγματικοί μαθητές , πόσοι οι καθηγητές , πόσοι από αυτούς σε άδεια , πόσοι αποσπασμένοι κ.ο.κ. Μπορεί να κάνω και λάθος, αλλά ας είμαστε επιφυλακτικοί με τις στατιστικές ξένων οργανισμών γιατί απλούστατα πολλές φορές αγνοούν βασικές παραμέτρους της ελληνικής πραγματικότητας.
-
Τα σχολεία με ελάχιστους μαθητές λόγω ιδιομορφίας τους είναι ελάχιστα στην Ελλάδα και δε θεωρώ ότι επηρεάζουν κατά πολύ τον μέσο όρο!
adigoni πολλές φορές κάνουμε και τους αστυνομικούς χωρίς βέβαια να το επιδιώκουμε!!
Έχεις απόλυτο δίκιο γι' αυτά που προτείνεις αλλά χρειάζεται η πολιτεία να ενδιαφερθεί για τη δημόσια Παιδεία και πάνω από όλα να διαθέσει χρήματα!!
-
Στα πλαίσια λοιπόν του παλλαϊκού ξεσηκωμού , της απεργίας διαρκείας και των δικαστικών καταγγελιών ενάντια στα άτομα που στηρίζουν αυτή την χούντα,
Του ποιου? :o :o :o
-
Κι όμως ο μέσος όρος μπορεί να επηρεάζεται κι ας είναι ελάχιστος ο αριθμός των σχολικών μονάδων. Αν σκεφτούμε ότι υπάρχουν αρκετά μονοθέσια σχολεία στην Α/βάθμια και σχολεία στην
-
Θεωρείς συνάδελφε ότι το 10% των τμημάτων της χώρας έχουν 2 μαθητές;;
Απίθανο δεν είναι;
-
Ο ιδανικός αριθμός εξαρτάται από την ηλικία των μαθητών, αλλά και από τη διδακτική μεθοδολογία που εφαρμόζεται (δασκαλοκεντρικές, παθητικές τεχνικές ή μαθητοκεντρική διδασκαλία). Η αλήθεια είναι ότι λίγοι επιστήμονες (όχι μόνο στη χώρα μας) έχουν ασχοληθεί με το θέμα.
Η άποψη του καθηγητή Χ.Κωνσταντίνου είναι: 15 μαθητές για Α΄και
-
ΜΕΣΟΣ ΟΡΟΣ ΜΑΘΗΤΩΝ ΑΝΑ ΤΜΗΜΑ ΣΕ 40 ΧΩΡΕΣ
Κατά τον ΟΟΣΑ στην Ελλάδα ο μέσος όρος το 2010 ήταν 17 μαθητές;
Πολυ ωραιο θεμα. Μαλλον ομως θα πρεπει να εστιασουμε στο γιατι δεν τον ενδιαφερει καθολου αυτο τον ελληνα γονεα. Οποτε ο αριθμος θα αυξηθει
Νομίζω είναι σωστό να κινητοποιήσουμε τους γονείς προς αυτή την κατεύθυνση.
Τους ενημερώνουμε ότι κατά τον ΟΟΣΑ, ο μέσος όρος μαθητών είναι 17 (σιγά μην είναι βέβαια , σίγουρα είναι περισσότερο, αλλά εμείς ας μιλάμε με επίσημα στατιστικά στοιχεία)
Κανεις σας δεν προσεξε οτι αυτος ο μεσος όρος μαθητων ανα τμημα αναφερεται στην πρωτοβαθμια εκπαιδευση; Γραφει καθαρα "Primary Education".
-
Θεωρείς συνάδελφε ότι το 10% των τμημάτων της χώρας έχουν 2 μαθητές;;
Απίθανο δεν είναι;
[/quote
Υπάρχουν σαφώς και με 1 μαθητή. Απλά όταν έχεις 1 μαθητή και 13 καθηγητές βλέπεις πόσο τα ποσοστά αλλάζουν. Σαφώς και δεν πιστέυω ότι το 10% των τμημάτων έχει 2 μαθητές ούτε κάτι τέτοιο γράφω (110 τμήματα) απλά ήθελα να υπογραμμίσω πως τα ποσοστά επηρεάζονται λόγω της μορφολογιάς της χώρας, όπως επίσης ούτε το 95% έχει 27 μαθητές 8).