Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση
Διάφορα θέματα για την εκπαίδευση => Διάφορα Εκπαιδευτικά θέματα => Μήνυμα ξεκίνησε από: harac στις Απριλίου 14, 2014, 11:34:08 pm
-
Σας παραθέτω ολόκληρη την ανακοίνωση του Συλλόγου Διδασκόντων του Γυμνασίου με Λ/Τ Τήλου, που έπεσε στην αντίληψή μου, για περιστατικό που συνέβη πριν λίγες ημέρες μέσα στο συγκεκριμένο σχολείο.
«Το τελευταίο διάστημα γινόμαστε μάρτυρες μιας όλο και πιο έντονης αντιδραστικής κατάστασης μέσα στο δημόσιο σχολείο. Η μείωση της κρατικής επιχορήγησης στις σχολικές επιτροπές, η μη έγκυρη πρόσληψη καθηγητών, οι απολύσεις εκπαιδευτικών αλλά και οι βιαστικές και χωρίς πρόγραμμα αλλαγές στο εκπαιδευτικό σύστημα (πχ. Τράπεζα θεμάτων) έχουν ως άμεσο αποτέλεσμα την υποβάθμιση των μορφωτικών δικαιωμάτων των μαθητών αλλά και την απαξίωση του παιδαγωγικού ρόλου του εκπαιδευτικού.
Ενός εκπαιδευτικού που θα πρέπει να αντιλαμβάνεται τη διδακτική μαθησιακή διαδικασία ως ένα σύνολο προκατασκευασμένων, τυποποιημένων και ποσοτικών κριτηρίων και ως τέτοια να τη μεταδίδει στους μαθητές του. Σε όλη αυτή τη διαδικασία θα έχει να «αντιμετωπίσει» το Σχολικό Σύμβουλο, αλλά και το Διευθυντή, οι οποίοι θα τον εποπτεύουν και θα τον ελέγχουν καθορίζοντας τη βαθμολογική του και επαγγελματική του εξέλιξη.
Επί πλέον υποβαθμίζεται και ο ρόλος του Συλλόγου Διδασκόντων, όπου με το "Νέο Σχολείο "αφαιρούνται αρμοδιότητες από αυτόν και μεταφέρονται στον Διευθυντή του Σχολείου. Στην ίδια κατεύθυνση βρίσκεται και η πρόσφατη, σχετική με την αυτοαξιολόγηση εγκύκλιος, του Υπ. Παιδείας που εξουσιοδοτεί τον Διευθυντή να ορίσει ομάδες εργασίας, ακυρώνοντας ουσιαστικά τις αποφάσεις του Συλλόγου Διδασκόντων. Ήδη με το υπάρχον νομοθετικό πλαίσιο η αυτοαξιολόγηση αλλά και η εξωτερική αξιολόγηση του σχολείου και κατά συνέπεια η αξιολόγηση του εκπαιδευτικού έργου έχουν συνδεθεί μεταξύ τους.
Χαρακτηριστική είναι η παρ. 2 του άρθρου 22 του ν. 3879/10:"Στην αρχή της δημοτικής θητείας το Δημοτικό Συμβούλιο αποφασίζει τους τρόπους διαβούλευσης για την εκπόνηση του τοπικού προγράμματος υποστήριξης της εκπαίδευσης και δια βίου μάθησης και τους τρόπους διασφάλισης της διαφάνειας και της κοινωνικής λογοδοσίας κατά την εφαρμογή του. Στις διαδικασίες αυτές συμμετέχουν τα όργανα της σχολικής κοινότητας (Σχολικά Συμβούλια, Σχολικές Επιτροπές, Σύλλογοι Γονέων) και οι φορείς παροχής υπηρεσιών δια βίου μάθησης που αναφέρονται στην παράγραφο 2 του άρθρου 8. Κατά την εκπόνηση του τοπικού προγράμματος υποστήριξης της εκπαίδευσης και δια βίου μάθησης λαμβάνονται υπόψη οι εκθέσεις αξιολόγησης και τα προγράμματα δράσης που προβλέπονται στο άρθρο 32 του ν. 3848/2010".
Προάγγελο για του τι πρόκειται να ακολουθήσει αποτέλεσε η αιφνίδια είσοδος στο Γυμνάσιο με Λ/Τ Τήλου της Δημάρχου και μέρους του Δημοτικού Συμβουλίου με σκοπό τη διακοπή της διδασκαλίας κατά τη διάρκεια του σχολικού ωραρίου ώστε οι μαθητές να παρευρεθούν σε τοπικό αγώνα ποδοσφαίρου παρά την έντονη αντίθεση που εξέφρασε ο Σύλλογος Διδασκόντων.
Ο Σύλλογος Διδασκόντων του Γυμνασίου με Λ/Τ Τήλου καταδικάζει την ενέργεια αυτή θεωρώντας πως ο ίδιος και ο Διευθυντής είναι οι κύριοι υπεύθυνοι για την ομαλή λειτουργία του σχολείου και καλεί την τοπική ΕΛΜΕ να πάρει θέση.
Στα δύσκολα που έρχονται ο αγώνας μας θα πρέπει να είναι συλλογικός για την προάσπιση του δημόσιου σχολείου, η περαιτέρω υποβάθμιση του οποίου θα εντείνει παρόμοιες καταστάσεις».
Τι σημαίνουν όλα αυτά; Μέχρι που μπορεί να φτάσει η εμπλοκή του Δήμου στη λειτουργία ενός σχολείου; Με πρόφαση την αξιολόγηση τι άλλο θα δούμε ακόμα; Γνωρίζετε αν έχουν συμβεί και άλλα περιστατικά με την ίδια νοοτροπία;
-
Ελεος.
Ο Δήμος δεν έχει δικαίωμα διοίκησης του σχολείου και φυσικά κανένα λόγο για παρέμβαση.
-
Ο ρόλος του Διευθυντή σε όλο αυτό ποιος ήταν; Υπήρξε συνεννόηση μαζί του ή όχι; Ο διευθυντής συμφωνεί με τον σύλλογο διδασκόντων;
-
Η διευθύντρια συμφώνησε με την θέση του συλλόγου διδασκόντων. Την επόμενη ημέρα πήγε στη ΔΙΔΕ να υποβάλλει δήλωση παραίτησης, η οποία όμως δεν έγινε δεκτή. Δεν γνωρίζω άλλες λεπτομέρειες, το θέμα κάπου "θάφτηκε" και η ΕΛΜΕ δεν πήρε προς το παρόν καμία θέση.
Το ανησυχητικό είναι η απροκάλυπτη παρέμβαση του Δήμου στη λειτουργία του σχολείου με εντελώς αντιπαιδαγωγικό τρόπο εισβάλλοντας κυριολεκτικά στο σχολείο με φωνές και φασαρία και διακόπτοντας το μάθημα. Αν για την τοπική κοινωνία ήταν τόσο σημαντικό να ενισχύσουν οι μαθητές την τοπική τους ομάδα το θέμα θα μπορούσε να είχε τακτοποιηθεί διαφορετικά. Για παράδειγμα εφόσον οι γονείς ήταν ενημερωμένοι και συμφωνούσαν με το να πάνε τα παιδιά στον αγώνα, θα μπορούσε το πενταμελές να κάνει πρόταση εκείνη την ημέρα για σχολικό περίπατο στο γήπεδο. Λίγη ευελιξία χρειάζεται σε τέτοιες περιπτώσεις και για όλα μπορεί να βρεθεί μία λύση με λίγη καλή θέληση.
-
Επειδή μιλάμε για ένα δυσπρόσιτο νησί, όπου μάλλον όλα λειτουργούν σε οικογενειακό επίπεδο, μπορώ να καταλάβω γιατί έγινε κάτι τέτοιο. Η στάση Συλλόγου και διευθύντριας θεωρείται σωστή, αλλά δεν νομίζω ότι θα βρεθεί κάποιος ντόπιος να κατηγορήσει το δήμο! Και τα παιδιά άλλο που δεν ήθελαν. Πάντως, δεν είναι καλό που σχολείο και δήμος βρέθηκαν σε αντιπαλότητα....