Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση
Διάφορα θέματα για την εκπαίδευση => Επιμόρφωση-Μετεκπαίδευση => Μεταπτυχιακά προγράμματα => Μήνυμα ξεκίνησε από: ulysses στις Ιουλίου 28, 2014, 10:39:52 am
-
Γεια σας συνάδελφοι! Πρόκειται να κάνω αίτηση σε κάποιο μεταπτυχιακό και μου ζητούν μεταξύ των άλλων δικαιολογητικών και μια ερευνητική πρόταση. Επειδή όμως είμαι λιγάκι παρωχημένης ηλικίας και έχω ξεκοπεί εδώ και κάτι δεκαετίες από τα πανεπιστημιακά πράγματα, δεν ξέρω από πού να ξεκινήσω. Αν τα ενδιαφέροντά μου δεν συμπίπτουν με εκείνα των καθηγητών τι γίνεται; Μήπως αυτό είναι και καθοριστικό για την επιλογή; Επιπλέον, πώς επιλέγεις θέμα πριν καλά καλά εισαχθείς; Θα ήθελα να με κατευθύνετε στα βασικά. Σας ευχαριστώ πολύ εκ των προτέρων για τις συμβουλές σας.
-
Κάνω και εγω μεταπτυχιακό και θα σου έλεγα ότι καλό είναι να βρεις κάποιο καθηγητή με τον οποίο μπορείς να συνεργαστείς σωστά για το συγκεκριμένο θέμα, δηλαδή να είναι συνεπής, προσιτός και να απαντά έγκαιρα γιατί αλλοιώς θα ταλαιπωρηθείς άδικα. Το θέμα πρέπει να είναι πρωτότυπο, μπορείς και από τον καθηγητή να ζητήσεις να σου προτείνει κάποιο, ή βιβλιογραφία, αν δεν έχεις κάποια συγκεκριμένη ιδέα. Μία ερευνητική πρόταση περιλαμβάνει τα εξής:
1. Αναφορά στο θέμα και τους λόγους επιλογής
2. Σκοποί και στόχοι της συγκεκριμένης εργασίας, (λίγοι και σαφείς)
3. Θεωρητικό υπόβαθρο
4. Ερευνητικά ερωτήματα
5. Μεθοδολογική προσέγγιση, (βιβλιογραφική έρευνα;εμπειρική;)
6.
-
Η πρόταση που θα κάνεις ίσως καθορίσει αν θα προτιμήσουν εσένα έναντι κάποιου άλλου σε περίπτωση ισοβαθμίας.
Θα μπορούσες να ¨μελετήσεις" λίγο τους καθηγητές που είναι στην επιτροπή επιλογής. Να δεις τα μαθήματα που διδάσκουν σε προπτυχιακό επίπεδο, τις εργασίες που έχουν δημοσιεύσει πρόσφατα ή τη θεματολογία τους σε σεμινάρια και συνέδρια που διοργανώνονται.
Αν τα ενδιαφέροντά σου δεν εναρμονίζονται με τα δικά τους είναι διπλό το κακό, αφενός δεν μπορούν να σε βοηθήσουν να προχωρήσεις στον τομέα που θέλεις και αφετέρου μπορεί να σε κόψουν από την αρχή.
Πάντως η πρόταση που θα καταθέσεις, δεν σε δεσμεύει, αν στην πορεία αλλάξεις γνώμη.