Όταν περνάς το κατώφλι ενός σχολείου το τελευταίο που σου έρχεται στο μυαλό είναι ο θάνατος. Η αυλή σφύζει από ζωή, από γέλια, από κυνηγητά.
Κι όμως η ίδια η ζωή διαψεύδει κάθε ρομαντική προσδοκία!
Την Τρίτη 3 -2-2015 έφυγε από την ζωή ο Γιώργος Αντωνόπουλος.
Μέσα στον σύλλογο διδασκόντων, μπροστά στα παιδιά η καρδιά του σταμάτησε.
Στην άσχημη είδηση οι συνάδελφοι όλοι συγκλονιστήκαμε.
Ένας νεαρός άνθρωπος άφησε ένα κενό, η απουσία του χαμόγελού του, η προσπάθεια να μοιράζει λίγη από την αισιοδοξία που προσπαθούσε να κρατήσει με νύχια και δόντια.
Μετά από την είδηση του θανάτου ήρθε και η γνωστοποίηση.
Δεν επιτρέπεται να παραστεί ο σύλλογος στην κηδεία. Μόνο ένας καθηγητής και τρείς μαθητές συνοδοί!!!!
Η εκπαιδευτική μόρφωση ως παιδεύουσα παραμόρφωση.
Η Δευτεροβάθμια διεύθυνση απάντησε σε ένα ακόμη τηλεφώνημα. Το ακουστικό ξανακατέβηκε με την ίδια ευκολία όπως μετά από κάθε ερώτηση.
Η κηδεία τελέστηκε μέσα στο πνεύμα που επιτάσσει η εποχή της fast food φάμπρικας.
Κανένας επικήδειος δεν εκφωνήθηκε. Λογικό ο Γιώργος ήταν νέας κοπής αναπληρωτής δηλαδή ωρο –αναπληρωτής και μάλιστα από εκείνους που συνδράμουν μέσα στην τάξη εκείνα τα παιδιά που αντιμετωπίζουν μαθησιακές δυσκολίες.
Είχαν δίκιο οι της διευθύνσεως.
Ο συνάδελφος μετά βίας ήταν συνάδελφος, εφόσον δεν ήταν μόνιμος.
ΖΗΤΕΊΤΕ παιδαγωγός στην Άνοιξη για 2 παιδάκια (όχι ταυτόχρονη απασχόληση) ωράριο 15 :00 - 17 :00 - 5 νθήμερο. Αμοιβή 100
Δεν άντεξα κι εγώ και το ψαξα... ένα τηλέφωνο που έχει από κάτω όταν πατάς προβολή είναι για την αγγελία;Γκούγκλαρε το "ΖΗΤΕΊΤΕ παιδαγωγός στην Άνοιξη για 2 παιδάκια (όχι ταυτόχρονη απασχόληση) " και στα αποτελέσματα πρώτο πρώτο θα σου βγει της χ.ε. Μες στην αγγελία δίνουν και το εμαιλ. Εκεί έστειλα εγώ
Εχουν και σελίδα στο φβ...!
Γκούγκλαρε το "ΖΗΤΕΊΤΕ παιδαγωγός στην Άνοιξη για 2 παιδάκια (όχι ταυτόχρονη απασχόληση) " και στα αποτελέσματα πρώτο πρώτο θα σου βγει της χ.ε. Μες στην αγγελία δίνουν και το εμαιλ. Εκεί έστειλα εγώΕγω λέω να επικοινωνήσω αλλιώς μαζί τους...!
έκανα αναζήτηση με όρους που έβαλες, βρήκα την αγγελία και τους έστειλα εμαιλ να τους ξεχ.σω. Αναρωτιέμαι όμως αν γίνεται να κάνουμε καταγγελία στην επιθεώρηση εργασίας. Ή απελευθερώθηκαν τελείως οι συμβάσεις και μπορεί ο κάθε κόπανος να δίνει όσα θέλει;δινουν οσα θελουν...και με το σεπε παραμασχαλα....εφοσον βρισκουν κοροιδια με εργασια κατω απο 1000 ευρω
έκανα αναζήτηση με όρους που έβαλες, βρήκα την αγγελία και τους έστειλα εμαιλ να τους ξεχ.σω. Αναρωτιέμαι όμως αν γίνεται να κάνουμε καταγγελία στην επιθεώρηση εργασίας. Ή απελευθερώθηκαν τελείως οι συμβάσεις και μπορεί ο κάθε κόπανος να δίνει όσα θέλει;
Στη Θεσσαλονίκη μάνα ζητά δασκάλα για 6 ώρες τη βδομάδα με 10 ευρώ και για τις 6 ώρες!!! Θέλει και φυλλάδιο για να ελέγχει την πρόοδο του παιδιού!!! Μόνο σοβαρές προτάσεις δέχεται!!! Το είδα στο f/b. Προσωπικά, της τηλ και τη στόλισα...
Στη Θεσσαλονίκη μάνα ζητά δασκάλα για 6 ώρες τη βδομάδα με 10 ευρώ και για τις 6 ώρες!!! Θέλει και φυλλάδιο για να ελέγχει την πρόοδο του παιδιού!!! Μόνο σοβαρές προτάσεις δέχεται!!! Το είδα στο f/b. Προσωπικά, της τηλ και τη στόλισα...Δεν πάει καλά η μαντάμ! Να πάει το γρηγορότερο να ελεγχεί η ίδια, γιατί είναι εκτός τόπου και χρόνου! Άλλο κρίση κι άλλο ξεφτίλα!
Όσο για τις τιμές των ιδιαίτερων έχω να πω το εξής: καλύτερα να γίνει κανείς κομμώτρια.... σε μια ώρα για βαφή και κούρεμα θα πάρει 35 Ευρώ!!!Δυστυχώς, εμείς οι ίδιοι εξευτελίσαμε τους εαυτούς μας. Κατανοώ αυτόν που παίρνει 5/ ώρα, αλλά αυτός χαλάει την πιάτσα. Όσο για τους γονείς θέλουν απλώς κάπου να παρκάρουν το παιδί, οι περισσότεροι. Για παιδιά δημοτικού το latest είναι να γίνεται το μάθημα 2-5, οπότε θα τους προσέχουν και το παιδί μέχρι να επιστρέψουν από τη δουλειά.
Όσο για τις τιμές των ιδιαίτερων έχω να πω το εξής: καλύτερα να γίνει κανείς κομμώτρια.... σε μια ώρα για βαφή και κούρεμα θα πάρει 35 Ευρώ!!!Μόνο που έχει πέσει και στα κομμωτήρια πολύ η δουλειά, γιατί κι εκεί υπάρχουν οι κοπέλες, αλλά και οι μεγαλύτερες που πηγαίνουν στα σπίτια και που παίρνουν για κούρεμα και χτένισμα 15 ευρώ! Και για βαφή στο σπίτι 25 ευρώ!
Στην πόλη μου δυστυχώς υπάρχουν κάτι τέτοια, έχω ακούσει και χειρότερα. Αλλά είναι λόγω κρίσης που πολλοί ξέφυγαν, μην δίνετε σημασία. Νομίζω ότι παντού θα αρχίσουν παρόμοια περιστατικά. Υπομονή. Θα δούμε και χειρότερα στο εξής. Αν και συχνά είναι και θέμα ανθρώπου. 8)
Το θέμα είναι ότι ισότητα ευκαιριών στο χώρο της δημόσιας εκπαίδευσης, ειδικά για τους φιλολόγους δεν μπορεί να υπάρξει. Από τη μία πλευρά οι 6-7000 φιλόλογοι με προϋπηρεσία, με ή χωρις ΑΣΕΠ, από την άλλη οι απολυμένοι από τα ιδιωτικά σχολεία, οι τρίτεκνοι και οι πολύτεκνοι και τέλος όλοι οι υπόλοιποι με πτυχίο εδώ και 8 χρόνια χωρίς διαγωνισμό ΑΣΕΠ και με μηδενική προϋπηρεσία. Το μόνο όπλο που έχουν οι πτυχιούχοι φιλόλογοι εδώ και 8 χρόνια είναι οι επιπρόσθετες σπουδές και είτε να μείνουν στην Ελλάδα είτε να φύγουν στο εξωτερικό. Αυτή ειναι η πραγματικότητα για τους νέους φιλολόγους. Κατά τη γνώμη μου πάντα για να αποφύγουν την μακροχρόνια ανεργία.Αν ένας νέος ξεκινήσει την επαγγελματική του σταδιοδρομία με ιδιαίτερα των 3 και 5 ευρώ, είναι άξιος της μοίρας του!
Για τα πτυχία, έχω μία διαφορετική άποψη. Υπάρχουν πτυχία που ο κάτοχος τους είναι περιζήτητος και στην Ελλάδα και στο εξωτερικό και ακόμη και στην Ελλάδα αμοίβεται αξιοπρεπώς. Το θέμα είναι η λήψη των σωστών αποφάσεων. Είναι στο χέρι του κάθε νέου (αναφέρομαι στους νέους γιατί έχουν και λιγότερες υποχρεώσεις απο τους μεγαλύτερους) κατά πόσο θα ψάξει και άλλες εναλλακτικές και κατά πόσο θα συνεχίζει και ο ίδιος τον αέναο κύκλο των ιδιαίτερων με 3 και 5 ευρώ.
Παρακολουθώ την όλη συζήτηση .....εμάς.
Μπορεί να ασκησουμε ένα εντελώς διαφορετικό επάγγελμα από αυτό που σπουδασαμε. Η γνώση είναι απλά ένας τρόπος να μάθουμε να σκεφτόμαστε και να αντιλαμβανομαστε τη ζωή.
Μα η γνώση και οι σχολές εδώ και χρόνια δεν συνδέονται με την αγορά εργασίας!!!Αυτο ειχε αναφερει η Γιαννακου το 2003-2004 οταν την ειχα ρωτησει για τους εισακτεους των σχολων οποτε παει μακρια η βαλιτσα...
Πρέπει να αποδεχτούμε ότι οι γνώσεις είναι απλά ένα παράθυρο διεύρυνσης των οριζόντων μας και τίποτα παραπάνω.
Αν θυμάσαι καλά αυτό από την εποχή του Αρβανιτόπουλου τέθηκε. Είχε πει ότι οι εκπαιδευτικοί δεν είναι αδιόριστοι λόγω του ότι το κράτος δεν μπορεί να απορροφήσει πλέον όσους αποφοιτούν από τις καθηγητικές σχολές. ;) Δεν θεωρούνται εν δυνάμει πιθανοί δημόσιοι υπάλληλοι!!!
Το πως ο καθείς θα εξασφαλίσει τα προς το ζην δεν είναι θέμα τους, αλλά θέμα μας. Ακούγεται σκληρό αλλά δυστυχώς ισχύει ακόμα και αν δεν συμφωνώ απόλυτα. Αυτό οι σύγχρονοι μαθητές πρέπει να το ξέρουν :o
Να προσθέσω ότι έχω μαθητή που ονειρεύεται να γίνει φιλόλογος και το συζητάμε για ένα μέλλον σε Γερμανία και άλλες χώρες. Το ξέρει το παιδάκι πως δεν υπάρχει δημόσιο(μην πω για τον κορεσμένο ιδιωτικό τομέα) στον κλάδο που λατρεύει, αλλά το λατρεύει το αντικείμενο και εγώ δεν θέλω, ούτε μπορώ να τον αποτρέψω από το να σπουδάσει τη γνώση που ονειρεύεται. Αλλά του έχω πει την αληθεια και να πω ότι με δυσκολία οι γονείς του μπορούν να του κάνουν μαθήματα. Όχι ότι χρειάζεται πολλά, είναι λάτρης των αρχαίων και διαβάζει πολύ.
Μα η γνώση και οι σχολές εδώ και χρόνια δεν συνδέονται με την αγορά εργασίας!!!και τι σημαίνει αυτό? Οτι θα πας στο Πανεπιστήμιο σε μια σχολή όποια νάναι, θα πάρεις ένα πτυχίο και μετά θα ψάχνεις να τελειώσεις καμια σχολή μαγείρων για να βρεις δουλειά? Αντίθετα, επειδή ακριβώς ισχύει το παραπάνω απαιτείται πολύ προσοχή για την επιλογή σχολής.
Αν ένας νέος ξεκινήσει την επαγγελματική του σταδιοδρομία με ιδιαίτερα των 3 και 5 ευρώ, είναι άξιος της μοίρας του!Γιατί αν γίνει διαγωνισμός ΑΣΕΠ θα μπορούν να εργαστούν και οι 20.000 φιλόλογοι που κάνουν αίτηση κάθε χρόνο; Προσωπικα θεωρώ οτι και να πηγαίναμε στο ΣΤΕ ή οπουδήποτε αλλού, διαγωνισμός για πολλές θέσεις (όχι για 20.000) δε θα γίνει. Εδώ κόβονται συντάξεις που ειναι ήδη πληρωμένες από τους ανθρώπους με τις εισφορές τους. Και δεν έχει αλλάξει κάτι. Οταν γινει διαγωνισμός που εκτιμώ προσωπικα (χωρίς να εχω γνωριμίες στο υπουργείο ή κάπου αλλού) θα προσληφθούν 100-200 φιλόλογοι. Θα μπορούσε να ηταν και λίγοι παραπανω πχ 300 ας πούμε. Αλλά χιλιάδες το αποκλείω. Μέχρι να γινει ο διαγωνισμός οι αιτήσεις θα φτάσουν τις 30.000.Μη μιλήσω για τα μόρια που έχουν ήδη οι αναπληρωτές (απο βαθμολογία σε παλαιότερο ή και παλαιότερους διαγωνισμούς, προϋπηρεσία, μεταπτυχιακό, διδακτορικό, κοινωνικά κριτήρια ),πως μπορεί να τους συναγωνιστεί ο νέος φιλόλογος όλους αυτούς; Η αναλογία ανάμεσα σε υποψήφιους και διοριστεους θα είναι δυσθεώρητη και με ποιοτικά και ποσοτικά κριτήρια. Δεν ειναι καλύτερο για τον νέο είτε να κάνει ενα μεταπτυχιακό 1.5-2 έτη είτε να κάνει ένα δεύτερο πτυχίο για 4 χρόνια και να ανοίξει ένα νέο κλάδο; Σε 2 με 4 χρόνια από σήμερα πόσο θα αλλάξουν τα πράγματα ως προς τους νέους φιλολόγους; Ολα αυτά είναι προσωπικές μου απόψεις. Δεν περιμένω να συμφωνήσει κάποιος με αυτές. Ο καθένας βέβαια κάνει τις επιλογές του και παιρνει τις ανάλογες αποφάσεις για τη ζωή του.
Φυσικά υπάρχει και η λύση όλοι οι νέοι πτυχιούχοι, που εδώ και 8 χρόνια δεν έχουν καν την ευκαιρία να δοκιμάσουν την τύχη τους σ' έναν γραπτό διαγωνισμό και να ελπίσουν σε εργασία στο δημόσιο σχολείο, να κάνουν από κοινού μηνύσεις στο Υπουργείο, γιατί δεν τηρεί τη νομοθεσία και τις διατάξεις, όπως θα έπρεπε! Γραπτός ΑΣΕΠ έπρεπε να είχε διεξαχθεί!
Πιο εύκολο είναι αυτό, παρά η φυγή στο εξωτερικό και η αβεβαιότητα!
και τι σημαίνει αυτό? Οτι θα πας στο Πανεπιστήμιο σε μια σχολή όποια νάναι, θα πάρεις ένα πτυχίο και μετά θα ψάχνεις να τελειώσεις καμια σχολή μαγείρων για να βρεις δουλειά? Αντίθετα, επειδή ακριβώς ισχύει το παραπάνω απαιτείται πολύ προσοχή για την επιλογή σχολής.Μα καμία σχολή δεν έχει πια μέλλον. :o
Νομίζω ότι πολύ λίγοι πλέον είναι αυτοί που δεν έχουν αναγκη τα χρηματα και επιλέγουν την πανεπιστημιακή τους εκπαίδευση για καλλιεργεια, μόρφωση και κοινωνική καταξίωση.
Ο γενικός πληθυσμός δεν έχει τέτοιου ειδους πολυτέλεια πλέον και οι επιλογές του καθένα ως προς την επαγγελματική του σταδιοδρομία θα πρέπει να είναι πολύ προσεκτικές και μετρημένες διαφορετικά θα μένει με την απορία στο διηνεκές επειδή η ¨νυχού¨βγάζει χρήματα ενω ο "επιστήμων" είναι στον άσσο.