Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση
Τυπική Εκπαίδευση => Γενικό Λύκειο => Σχολικά μαθήματα => Φιλολογικά μαθήματα => Μήνυμα ξεκίνησε από: mary8 στις Μαΐου 17, 2016, 03:18:27 pm
-
Καλησπερα.Μετα απο 6 χρονια που τελειωσα το σχολειο θελω να δωσω Πανελληνιες μιας και τοτε δεν διαβαζα και δεν περασα σε καμια σχολη.Το προβλημα ειναι οτι δεν υπαρχει οικονομικη δυνατοτητα για φροντιστηρια/ιδιαιτερα και ετσι οτι κανω μονη μου,ομως ειναι σαν να ξεκιναω απο το 0 και ειμαι εντελως χαμενη.Εχω πιασει τη γραμματικη των αρχαιων και των λατινικων και δεν ξερω τι να διαβασω για να μαθω τα βασικα και ετσι να φτασω στο σημειο να ξεκινησω την υλη της Γ λυκειου.Καμια βοηθεια;
-
Καλησπέρα, Mary8.
Κατ αρχήν, όσον αφορά στα αρχαία, ουσιαστικά,στην ύλη της γ Λυκείου συμπεριλαμβάνεται όλο το συντακτικό και η γραμματική δεδομένου ότι καλείσαι να μεταφράσεις στα νέα ελληνικά ένα άγνωστο κείμενο της αρχαίας ελληνικής και να απαντήσεις σε ασκήσεις γραμματικής και συντακτικού. Σίγουρα, πριν προχωρήσεις σε δύσκολα φαινόμενα, θα πρέπει να μάθεις τα βασικά...
Μπορείς να πάρεις τη σχολική γραμματική ή όποια έχεις και να διαβάσεις με τη σειρά την κλίση ουσιαστικών, επιθέτων, αντωνυμιών και ρημάτων-ρημ. τύπων. Ξεκίνα από τα ομαλά και πιο βατά στην κλίση, κι έπειτα προχώρα στα ανώμαλα. Εάν σε βολεύει μόνο το διάβασμα από έντυπο βιβλίο μπορείς να πάρεις κάποιο βοήθημα με ασκήσεις γραμματικής για εξάσκηση και για να ελέγχεις το βαθμό που έχεις αφομοιώσει τα όσα έμαθες. Επίσης και στο διαδίκτυο, μπορείς να βρεις πάρα πολλές ασκήσεις από ιστολόγια συναδέλφων, εάν σε βολεύει το διάβασμα από το ιντερνετ ή/καιδε θέλεις να αγοράσεις extra βιβλίο. Πολύ καλή, κατά τη γνώμη μου, είναι και η σελίδα study4exams του υπουργείου, όπου έχει ειδική καρτέλα με τη γραμματική που περιλαμβάνει θεωρία με παραδείγματα και ασκήσεις, με τις απαντήσεις.
Το ίδιο θα πρέπει να κάνεις με το συντακτικό,με σκοπό να φομοιώσεις τη θεωρία, ώστε να την εφαρμόζεις στην πράξη. Σε αυτή την περίπτωση, το σχολικό συντακτικό βοηθάει για την κατανόηση της θεωρίας (αν και έχει ελλείψεις) αλλά θα πρέπει να κάνεις ασκήσεις εφαρμογής,αρχικά σε μικρές προτάσεις-περιόδους ώστε έπειτα να μπορέσεις να κάνεις συντακτικη ανάλυση ολόκληρου κειμένου. Εδώ θα πρέπει να πάρεις ένα βοήθημα με ασκήσεις συντακτικού ή/και επίσης μπορείς να μπεις στη σελίδα study4exams που έχει πάρα πολύ κατανοητή τη θεωρία του συντακτικού και με παραδείγματα και ασκήσεις με τις απαντήσεις τους.
Έπειτα, θα πρέπει να προχωρήσεις σε προσπάθεια συντακτικής ανάλυσης και μετάφρασης ολόκληρου κειμένου.
Αυτά για αρχή, όσον αφορά στο άγνωστο θέμα στα αρχαία ελληνικά.
-
Καλησπερα και ευχαριστω για την απαντηση.
Εχω πιασει τη γραμματικη των αρχαιων και ειμαι στην κλιση των ουσιαστικων απλα βλεπω οτι εχει χιλιες δυο λεπτομερειες ειδικη στην γ κλιση και μετα εχω ποσα ακομα να μαθω και ελεγα μηπως μπορω να παραβλεψω καποια και να μεινω σε λιγα πιο βασικα για να μου φτασει και ο χρονος.Αλλα μαλλον ολα βασικα ειναι :P
-
Καλησπερα και ευχαριστω για την απαντηση.
Εχω πιασει τη γραμματικη των αρχαιων και ειμαι στην κλιση των ουσιαστικων απλα βλεπω οτι εχει χιλιες δυο λεπτομερειες ειδικη στην γ κλιση και μετα εχω ποσα ακομα να μαθω και ελεγα μηπως μπορω να παραβλεψω καποια και να μεινω σε λιγα πιο βασικα για να μου φτασει και ο χρονος.Αλλα μαλλον ολα βασικα ειναι :P
ψάξε σε παλιά θέματα πανελλαδικών (ημερησίων αρχικά) για να καταλάβεις τι ζητάνε. Δεν αξίζει να κολλάς σε λεπτομέρειες όταν η γραμματική πιάνει 2/20 εκτός και αν έχεις καλύψει όλη την ύλη... λύσε άγνωστα απο πανελλαδικές και διαδικτυακά όσα έχουν απαντήσεις και διόρθωνε τον εαυτο σου παρέα με αρχαια ελληνικά συντακτικα και λεξικά. και για λατινικά προτείνω study4exams και εγώ, επαρκεστατο. Καλή αρχή!
-
Εκτός από το δικό σου πρόγραμμα μελέτης που θα καταρτίσεις εσύ η ίδια, με την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς μπορείς να βοηθηθείς με τα κοινωνικά φροντιστήρια που λειτουργούν σε δημόσιες βιβλιοθήκες, σε σχολεία, σε μητροπόλεις.
-
Ευχαριστω για τη βοηθεια!
Εχεις δικιο θα κοιταξω σε θεματα προηγουμενων πανελληνιων να δω τι ακριβως ζητανε.
Ενταξει με την γραμματικη εχω το βιβλιο και κατι θα κανω
αλλα με το συντακτικο τι γινεται;Τα σχολικα βιβλια δεν εχουν κατι μεσα
υπαρχει καποιο βοηθημα η στο ιντερνετ κατι να με βοηθησει να το μαθω;
Εχω στο νου μου και τα κοινωνικα φροντιστηρια αλλα ξερω οτι ειναι για μαθητες,γνωριζει κανεις αν ειναι και για αποφοιτους;
-
Η γραμματική μπορεί να πιάνει 10/100 αλλά είναι απαραίτητη όπως και το συντακτικό για την κατανόηση της μετάφρασης του γνωστού κειμενου αλλά και για να μπορέσεις να αναγνωρίσεις τους τύπους σωστά για να βγάλεις τη μετάφραση στο αγνωστο κείμενο... προφανώς θα μαθεις πρώτα τα βασικά και έπειτα, ανάλογα με τον χρόνο και τις αντοχές σου θα προχωρήσεις στα πιο συνθετα...
τωρα, για το συντακτικό, όπως προειπα, είναι παρα πολύ σημαντικό τοσο για την κατανόηση της μετάφρασης του γνωστού κειμένου (ακόμη και παπαγαλία να προσπαθησεις να τη μαθεις, θα πρεπει -εστω στο περιπου-να καταλαβαινεις τι μεταφράζεις) αλλά κυριως για να μπορέσεις να βγάλεις μετάφραση στο αγνωστο κειμενο.
"με το συντακτικο τι γινεται;Τα σχολικα βιβλια δεν εχουν κατι μεσα
υπαρχει καποιο βοηθημα η στο ιντερνετ κατι να με βοηθησει να το μαθω;" τι εννοείς;
Υπαρχει το συντακτικό σχολικό εγχειριδιο (ένα για το γυμνασιο κι ενα για το λυκειο) και, όπως προειπα, υπαρχει και στη σελιδα study4exams πολύ καλογραμμενη η θεωρια του συντακτικου+ασκησεις με τις απαντησεις.
Στο γνωστο κειμενο δεν ζητουνται ασκήσεις συντακτικοὐ ή γραμματικης...
Εφ όσον, κατανοήσεις τα βασικά από συντακτικό τότε θα πρεπει να κανεις εξάσκηση σε αγνωστα κειμενα . Μπορεις να βρεις και στο study4exams από τα διαγωνισματα που ανεβαινουν αλλά και τα παλιοτερα θεματα πανελληνιων, αν και γνωμη μου ειναι καλυτερο να ξεκινησεις με πιο απλα κειμενα για αρχη... Στο διαδικτυο θα βρεις πολλά με πληρη συντακτικη αναλυση και μεταφραση.
Ωστοσο, γνωμη μου ειναι, να δωσεις επισης βαρυτητα μεγαλη στο γνωστο κειμενο γιατι οι ερωτησεις που αφορουν το γνωστο μαζι με την εισαγωγη, πιανουν 60/100. Στο γνωστο, εάν διαβασεις καλα, μπορεις να γραψεις καλα... Το αγνωστο ειναι παντα πιο επιφοβο.
Γενικά θελει προγραμματισμενο διαβασμα και να αφιερωσεις χρόνο (εξαρταται βεβαια και τη σχολη που στοχευεις-οποτε, δες και τα μορια)
Καλη αρχη και καλο κουραγιο. :)
-
προσπάθησε μέχρι Ιανουάριο να έχεις βγαλει πολύ καλα γνωστό, λατινικα, ιστορία 1 φορά και να γράφεις 1 κριτηριο τη βδομάδα έκθεση να συνηθιζεις (έστω και με δική σου διόρθωση μετά) και απαντήσεις γραπτά σε γνωστό, πηγες. Πολύ σημαντικη είναι η διόρθωση που θα κανεις μετά. Στο www.oefe.gr έχει απαντημένα θεματα, αλλά ξεκίνα με παλιές πανελλαδικές που είναι πιο βατές.
Συντακτικό μπορείς να ξεκινήσεις με το βιβλιο γυμνασίου, είναι απλό, το ίδιο και για γραμματική, έχει και λεξικό αρχαίων νομίζω, θα σε βοηθήσει να ξεχωρίσεις το βασικο και νομίζω φτάνουν και για άγνωστο σε μεγάλο βαθμό. τα βρίσκεις στο διαδίκτυο αν αναζητήσεις "διαδραστικα σχολικά βιβλία" ή φθηνά και σε βιβλιοπωλεία. Αργότερα όπως είπε και η tiel το δουλεύεις. Αλλά άγνωστο δεν χρειάζεται να αφιερώνεις χρόνο σε βάρος ύλης πιο συγκεκριμένης, η ύλη είναι αχανής, γενικά αν μεταφράζεις άγνωστα και αναλύεις σε ένα κείμενο συντακτικά καθε λέξη θα βοηθηθείς, ξεκινώντας με χωρισμο προτάσεων και βασικούς ορους και ασκήσεις μετά. Στο study4exams έχει γνωστο, λατινικά με ποικιλία ασκησεων απαντημένων και έχει αν ψάξεις και βίντεο με μαθήματα αγνώστου που θα σε βοηθησουν. Έχε στο νου σου οτι σε κάποια σημεία έχει αλλάξει η ύλη ιστορία και κυρίως λατινικά απο πέρσι. Γενικά, ψύχραιμο διάβασμα με πρόγραμμα!!
-
Σας ευχαριστω πολυ για την βοηθεια!
Εχω βρει το συντακτικο στο ιντερνετ αλλα εχει μονο θεωρια, θελω να τα δω στην πραξη για να τα καταλαβω.Τοτε μας εδιναν φωτοτυπιες το κειμενο με τη μεταφραση απο κατω και καναμε το συντακτικο στην ταξη οποτε ηταν ολα γραμμενα πανω κατι τετοιο θελω για να με βοηθησει.
Στην Εκθεση πως μπορω να βελτιωθω;Μονη μου δεν ξερω να διορθωνω τις εκθεσεις
Και κατι ακομα,επειδη δεν θυμαμαι τι ακριβως κανουμε με τις πηγες στην Ιστορια.Ποιες ειναι μεσα στην υλη και πως τις δουλευω;
-
Καλημέρα mary8!
Συντακτικό ξεκινα με του γυμνασίου, αυτο που είναι και για τις τρεις ταξεις, αλλα θεωρώ οτι θα σε βοηθήσει πολύ αν πιάσεις και τα βιβλία των αρχαίων ελληνικών, από το 1ο μάθημα α γυμνασίου κανονες τονισμού! Θα σου βάλει τη θεωρία γραμματικής και συντακτικού σε μια σειρά και μπορεις να ξεκινήσεις να μεταφράζεις τα κειμενα που είναι απλά, ειδικά της τρίτης γυμνασιου θα βρεις και στο ίντερνετ σύνταξη και μετάφραση. Για εξάσκηση είναι μια χαρά στην αρχή!
Είχες δικιο για study4exams δεν ήξερα οτι δεν επιτρέπουν την πρόσβαση εν μέσω πανελλαδικών. Μετα θα ανοίξουν και θα δεις ότι για γνωστό αρκούν, για αρχή για να μην δυσκολευτείς όσο βγάζεις μεταφράσεις κοίτα μόνο τα σχολια του σχολικού, είμαι απαραίτητα και αυτά!
Για εκθεση προσπάθησε να λαμβάνεις υπόψη σου το επικοινωνιακο πλαίσιο (άρθρο κλπ), να διαβάζεις διαγράμματα ή και απαντήσεις φροντιστηρίων κριτικά (ενδεικτικές είναι, προφανώς και πολλές ιδέες μπορει να μην σου κάνουν). Ο "διάλογος" θα σε βοηθήσει. Η έκφραση σου να είναι απλή, κατανοητή, χωρίς προσπάθειες εντυπωσιασμοϋ - βάζε τελείες, ο μακροπεροδος λογος οδηγει σε ασυνταξίες. Ξαναδιάβαζε την μετά από μέρες σαν να είσαι διορθωτής, η έκφρασή σου με την τριβή με τα κείμενα θα βελτιωθεί, μπορείς να κάνεις και λεξιλογικές ασκήσεις. Μην αμελείς ομως να γράφεις!! Επισης, επίμεινε στην περίληψη και τις ασκήσεις, που είναι πιο αντικειμενικά.
Μην διστάζεις να ρωτάς όπως βλέπεις όλο και κάποιος συνάδελφος απαντάει :)
-
Σας ευχαριστω πολυ για την βοηθεια!
Εχω βρει το συντακτικο στο ιντερνετ αλλα εχει μονο θεωρια, θελω να τα δω στην πραξη για να τα καταλαβω.Τοτε μας εδιναν φωτοτυπιες το κειμενο με τη μεταφραση απο κατω και καναμε το συντακτικο στην ταξη οποτε ηταν ολα γραμμενα πανω κατι τετοιο θελω για να με βοηθησει.
Στην Εκθεση πως μπορω να βελτιωθω;Μονη μου δεν ξερω να διορθωνω τις εκθεσεις
Και κατι ακομα,επειδη δεν θυμαμαι τι ακριβως κανουμε με τις πηγες στην Ιστορια.Ποιες ειναι μεσα στην υλη και πως τις δουλευω;
Για τα αρχαία, στο συντακτικό, διάβασε θεωρία και πάρε το βοήθημα του Πασχαλίδη για ασκήσεις. Για γραμματική, δεν υπάρχουν εκπτώσεις. Πρέπει να κουραστείς. Όταν τελειώνεις κάποια κλίση, ουσιαστικά-επίθετα-κ.τ.λ., ρώτα. Θα έχω το νου μου και θα απαντώ.Το ίδιο και πολλοί συνάδελφοι.Για τα ρήματα πρέπει να προμηθευτείς κάποιο λεξικό ανωμάλων ρημάτων. Π.χ. του Γεωργοπαπαδάκου. Για την έκθεση προμηθεύσου το βοήθημα έκφραση-έκθεση(κριτήρια) από εκδόσεις Ορόσημο.Επειδή απαντά στις ασκήσεις θα δεις έτοιμες εκθέσεις. Υπάρχει και για τη
-
Καλημερα!
@ypernouli σου εχω στειλει προσωπικο μηνυμα ελπιζω να εχει ερθει :P
Δυσκολευομαι να μου βαλω ενα προγραμμα για το πως θα διαβασω.Επειδη σε ολα τα μαθηματα εχω τεραστιες ελλειψεις
δεν ξερω τι θα επρεπε να διαβαζω απο το καθενα και αν θα επρεπε να διαβαζω λιγο απο ολα καθε μερα η να τα πιανω δυο-δυο ας πουμε.Στην γραμματικη των αρχαιων εκανα το λαθος να τα πιασω ολα μαζι και εν τελει δεν ειχα μαθει σχεδον τιποτα κι ετσι το πιασα απο την αρχη.Ποσο χρονο να αφιερωνω στο καθε κεφαλαιο;
Επειδη ανοιξα την Εκθεση και δυσκολευομαι πολυ,το βιβλιο ειναι τεραστιο και λιγο χαοτικο και δεν εχω καταλαβει κατι
Πεφτουν ποτε ορισμοι ,πρεπει να ξερω κατι απεξω η απλα να τα κατανοησω για να μπορω να κανω τις ασκησεις;
Ειχα βρει ενα πολυ καλο blog που ειχε μεσα ολη τη θεωρια με πιο απλα και κατανοητα λογια με διαγραμματα κτλ και με βοηθησε αλλα μαλλον το εκλεισε αυτος που το ειχε,ξερετε που μπορω να βρω κατι αντιστοιχο; γιατι πολλες φορες δεν καταλαβαινω τι γραφει μεσα στο βιβλιο οπως επισης δεν εχω καταλαβει απο την υλη του υπουργειου σαν θεωρια τι πρεπει να ξερω;
-
Εχω προσπαθησει 2-3 φορες να κανω περιληψη και θυμιζει δημοτικου,επισης ειναι τελειως λαθος.
θεωρητικα ξερω πως να την κανω εψαξα και στο ιντερνετ,με τις σημειωσεις των λεξεων-κλειδια,πλαγιοτιτλους για καθε παραγραφο.Αλλα δεν τα καταφερνω,βλεπω μετα τις περιληψεις και δεν μπορω να εκφραστω ετσι ουτε εχω τοσο πλουσιο λεξιλογιο.Δεν ξερω τι να κανω.Αν εχετε κατι να προτεινετε που θα με βοηθουσε..
Επισης εχω καποιες αποριες στη γραμματικη των αρχαιων
Στα ουρανικοληκτα που ειναι με γξ π.χ η συριγξ , πως γινεται στην δοτικη πληθυντικου;
Ο θως που ειναι τριτοκλιτο ,δεν θα μπορουσε να ειναι αττικη β κλιση;υπαρχουν κι αλλα σε ως που δεν ειναι αττικη β αλλα τριτοκλιτα κι αν ναι πως τα ξεχωριζω;
και σχετικα με την ορθογραφια
π.χ η κεραια γινεται τοις κεραιαις; η κοβουμε κατι;
η κονις γινεται τη κονιει;
το κανουν γινεται τα κανα;
Πιο πολυ για επιβεβαιωση ρωταω για αυτα,συγνωμη αν οι ερωτησεις που κανω ειναι λιγο χαζες αλλα κολλαει το μυαλο μου καμια φορα :P
-
Εχω προσπαθησει 2-3 φορες να κανω περιληψη και θυμιζει δημοτικου,επισης ειναι τελειως λαθος.
θεωρητικα ξερω πως να την κανω εψαξα και στο ιντερνετ,με τις σημειωσεις των λεξεων-κλειδια,πλαγιοτιτλους για καθε παραγραφο.Αλλα δεν τα καταφερνω,βλεπω μετα τις περιληψεις και δεν μπορω να εκφραστω ετσι ουτε εχω τοσο πλουσιο λεξιλογιο.Δεν ξερω τι να κανω.Αν εχετε κατι να προτεινετε που θα με βοηθουσε..
Επισης εχω καποιες αποριες στη γραμματικη των αρχαιων
Στα ουρανικοληκτα που ειναι με γξ π.χ η συριγξ , πως γινεται στην δοτικη πληθυντικου;
Ο θως που ειναι τριτοκλιτο ,δεν θα μπορουσε να ειναι αττικη β κλιση;υπαρχουν κι αλλα σε ως που δεν ειναι αττικη β αλλα τριτοκλιτα κι αν ναι πως τα ξεχωριζω;
και σχετικα με την ορθογραφια
π.χ η κεραια γινεται τοις κεραιαις; η κοβουμε κατι;
η κονις γινεται τη κονιει;
το κανουν γινεται τα κανα;
Πιο πολυ για επιβεβαιωση ρωταω για αυτα,συγνωμη αν οι ερωτησεις που κανω ειναι λιγο χαζες αλλα κολλαει το μυαλο μου καμια φορα :P
Δαραδημου,εκδόσεις Κιμωλία για περίληψη Αν δεν το βρεις στο στέλνω φωτοτυπία όπου θες δωρεάν.
-
Το συριγξ κάνει σύριγγος, σύριγγι .Το δεύτερο γ τρέπεται.Κ,γ,χ=ξ σε ονομαστική.Τα π,β,φ σε ψ.
Πρόσεξε το διώρυξ κάνει διωρυχος κατ εξαίρεση αντί διώρυγος .....μεταγενέστερο
-
Το θώς σαν το Τρως.....Δες παρατήρηση κάτω από κάθε ουσιαστικό.
-
Εχω προσπαθησει 2-3 φορες να κανω περιληψη και θυμιζει δημοτικου,επισης ειναι τελειως λαθος.
θεωρητικα ξερω πως να την κανω εψαξα και στο ιντερνετ,με τις σημειωσεις των λεξεων-κλειδια,πλαγιοτιτλους για καθε παραγραφο.Αλλα δεν τα καταφερνω,βλεπω μετα τις περιληψεις και δεν μπορω να εκφραστω ετσι ουτε εχω τοσο πλουσιο λεξιλογιο.Δεν ξερω τι να κανω.Αν εχετε κατι να προτεινετε που θα με βοηθουσε..
Συχνά λέω στα παιδιά ότι το μάθημα της γλώσσας είναι ακριβώς σαν τη γυμναστική. Η θεωρία είναι σαν να παρακολουθείς ποδόσφαιρο. Μπορεί να έχεις δει εκατοντάδες αγώνες, να ξέρεις τα πάντα για τους πάντες. Αν δεν έχεις όμως κλωτσήσει μπάλα μόνος σου, δεν πρόκειται ποτέ να μάθεις να παίζεις. Επίσης, για να βελτιωθείς, χρειάζεται συστηματική προπόνηση. Αν δεν έχεις γυμναστεί ποτέ, δεν γίνεται σε μια βδομάδα να γίνεις πρωταθλητής. Θέλει συστηματική δουλειά για μεγάλη διάρκεια χρόνου και τα αποτελέσματα αργούν να φανούν.
Είναι απόλυτα λογικό και αναμενόμενο να μην τα καταφέρνεις, ειδικά στην περίληψη. Είναι το πιο δύσκολο κομμάτι της εξέτασης της γλώσσας. Αυτά που έχω να προτείνω στα είπα σε pm. Ξεκίνα να δουλεύεις πρώτα την παράγραφο. Και γράψε, γράψε, γράψε και ξαναγράψε. Σκίσε, μουτζούρωσε, διόρθωσε και γράψε ξανά. Το σημαντικό είναι να μη σε πάρει από κάτω, γιατί τα αποτελέσματα της δουλειάς στη γλώσσα θέλουν 3-4 μήνες να φανούν. Είπαμε, είναι ακριβώς σαν τη γυμναστική! ;)
-
Ευχαριστω!Ενταξει τα ουσιαστικα τα εμαθα
Για την εκθεση εχετε δικιο θελει πολυ δουλεια και με εξασκηση πιστευω θα γινω καλυτερη αν και ακομα δυσκολευομαι πολυ,δηλαδη δεν καταφερνω να πιασω καν το θεματικο κεντρο της περιληψης,παντα βρισκομαι εκτος.
Να ρωτησω για τα ρηματα επειδη μεσα απο το βιβλιο δεν με βολευει να τα μαθω
και τα ψαχνω στο ιντερνετ και βλεπω οτι ουτε στο ειμι ουτε στο λυω εχουν συντελεσμενο μελλοντα
ειναι λαθος η οντως δεν εχουν;τα υπολοιπα ρηματα δεν εχουν ;
Π.χ το λυω που βλεπω εδω https://sites.google.com/site/arxaiag/grammatike/klise-lyo
-
Τί θες τον συντελεσμένο μέλλοντα;Εκτός ύλης είναι.Αν περάσεις φιλολογία τότε θα τον διδαχθείς μαζί με το δυικο αριθμό.Τον παθητικό μέλλοντα διάβασε. Είναι στην ύλη σου όπως και ο παθητικός αόριστος α και β.
-
Και μακριά από το lexigram.Έλεος,εκατό λάθη έχει.Οι μαθητές μου έκαναν χιλιάδες λάθη εξαιτίας του.
-
Γειά σας..υπάρχει κάποιο τιπ για τα δίχρονα?
-
Γειά σας..υπάρχει κάποιο τιπ για τα δίχρονα?
Τιπ που να καλύπτει όλες τις περιπτώσεις των διχρόνων, όχι, δεν υπάρχει. Η Γραμματική, πάντως, δίνει τις λύσεις στις περισσότερες περιπτώσεις, αλλά χρειάζεται τεράστια υπομονή και επιμονή.
-
Δεν ηξερα πως ειναι εκτος υλης.Ενταξει τοτε.
Στα λατινικα στη β κλιση οσα εχουν το i οπως το proelium ειναι σωστο και proeliis και proelis;
-
Υπαρχει το συντακτικό σχολικό εγχειριδιο (ένα για το γυμνασιο κι ενα για το λυκειο) και, όπως προειπα, υπαρχει και στη σελιδα study4exams πολύ καλογραμμενη η θεωρια του συντακτικου+ασκησεις με τις απαντησεις.
Δεν θα πρότεινα με τίποτα το study4exams για το συντακτικό της αρχαίας ελληνικής (για τα λατινικά έχω ακούσει ότι είναι πράγματι καλό, για τα άλλα δεν γνωρίζω), ειδικά για κάποιον που προσπαθεί να διαβάσει μόνος του. Κάθε άλλο παρά καλογραμμένο είναι : οπτικά δεν βοηθάει στο διάβασμα, αφού δεν υπάρχουν κενά, έντονη γραφή ή υπογραμμίσεις και δεν διακρίνεται αμέσως η μια περίπτωση από την άλλη, ενώ από άποψη περιεχομένου απλώς παραθέτει τα βασικά συντακτικά φαινόμενα (αντιγράφοντας από διάφορα συντακτικά) χωρίς εμβάθυνση και επεξηγήσεις και μόνο με ένα παράδειγμα για το καθένα. Όσον αφορά στις ασκήσεις, κάποιες προτάσεις δεν έχουν ολοκληρωμένο νόημα και είναι αδύνατον να μεταφραστούν, αν δεν ανατρέξει κάποιος στο κείμενο από το οποίο προέρχονται. Όσο για τις απαντήσεις, υπάρχουν λάθη και αναφέρω δύο που "βγάζουν μάτι": πρώτον, σε ερώτηση που ζητάει μετατροπή ενδοιαστικής πρότασης σε απαρέμφατο δίνεται ως απάντηση γενική πτώση απαρεμφάτου (δηλαδή φοβούμαι του...), δεύτερον σε μετατροπή υποθετικού λόγου του προσδοκώμενου σε απλή σκέψη, ως απόδοση της απλής σκέψης τίθεται δυνητική ευκτική μ έ λ λ ο ν τ α («Ἢν ἐθέλωμεν ἀποθνῄσκειν ὑπὲρ τῶν δικαίων, εὐδοκιμήσομεν, απάντηση Εἰ θέλοιμεν ἀποθνῄσκειν ὑπὲρ τῶν δικαίων, ἂν εὐδοκιμήσοιμεν)!!!
Η άποψή μου λοιπόν είναι μακριά από το study4exams για διάβασμα και ασκήσεις. Το μόνο για το οποίο μπορεί και πρέπει να χρησιμοποιηθεί το study4exams είναι ως δείκτης για το ποια ακριβώς συντακτικά φαινόμενα αποτελούν οπωσδήποτε εξεταστέα ύλη και άρα είναι πιο πιθανό να ζητηθούν και για το ποια άποψη πρέπει να υιοθετηθεί (ή έστω να αναφερθεί και αυτή) στις εξετάσεις σε περίπτωση συντακτικών φαινομένων για τα οποία υπάρχουν περισσότερες από μία απόψεις. Εννοείται βέβαια ότι τον πρώτο ρόλο στα παραπάνω παίζει το σχολικό συντακτικό.
Όσο για διάβαμα, ένα καλό συντακτικό και αρκετά συνοπτικό που μπορεί να λειτουργήσει συμπληρωματικά στο σχολικό είναι το συντακτικό του Αναγνωστόπουλου.
-
Δεν θα πρότεινα με τίποτα το study4exams για το συντακτικό της αρχαίας ελληνικής (για τα λατινικά έχω ακούσει ότι είναι πράγματι καλό, για τα άλλα δεν γνωρίζω).
Dwrina, ούτε για τα Λατινικά είναι καλό. Ελάχιστα το είδα, κι όμως διαπίστωσα λάθη. Φαντάσου δηλαδή να το μελετήσει κανείς επακώς...
-
Για μεταφρασεις κειμενων και ερμηνευτικα σχολια στα αρχαια και στα λατινικα ειναι καλο ; γιατι τις εχω παρει απο εκει
αν ειναι να κοιταξω αλλου.
-
Ναι για αυτά είναι οκ.
-
Λίγο άσχετο η ανάρτηση μου,ας με συγχωρέσετε...
Στο study4exams στα αρχαία ελληνικά δε μου εμφανίζει το ¨μενού πλοήγησης¨ και κατά συνέπεια δεν έχω πρόσβαση στις σημειώσεις... Μπορεί να με βοηθήσει κάποιος; Στα λατινικά εμφανίζεται κανονικά.
-
Γειά σας..υπάρχει κάποιο τιπ για τα δίχρονα?
μόνο για τις καταλήξεις ξερω (ας με διορθώσουν και συνάδελφοι γιατί θα σου πω ό,τι θυμάμαι χωρίς να κοιτάω βιβλία)
στην α κλίση ουσ. το -ας είναι μακρό, το -α κλητικής βραχύ.Το -αι και το -οι με τους γνωστούς κανονες..
στη γ κλίση απο όσο θυμάμαι τα δίχρονα της κατάληξης είναι πάντα βραχέα.
τα υπόλοιπα δίχρονα δεν χρειάζεται να τα ξερεις και δε θα στο ζητήσουν!
Αλλού δε θυμάμαι τώρα..
Dwrina, ούτε για τα Λατινικά είναι καλό. Ελάχιστα το είδα, κι όμως διαπίστωσα λάθη. Φαντάσου δηλαδή να το μελετήσει κανείς επακώς...
έχει λάθη ναι αλλά δεν έχω δει βιβλίο που να μην έχει... εμένα μου έχει φανεί πολύ καλο, σε συνδυασμο βέβαια με κάποιο καλο βοήθημα ή φροντιστηριακο, δηλαδή οτισήποτε διαβάζεις να το συγκρίνεις!! οχι μονο απο ένα! αλλά εγώ που είμαι και καθηγήτρια έχω βρει την προσπάθεια πολύ καλή και για άριστους μαθητές με λεπτομέρειες και εξαιρέσεις.. προσωπικά το χρησιμοποιώ με ένα γκρι μωβ (μεταίχμιο? δεν θυμάμαι τώρα εκδοσεις) και αναγκαστικά όποιο βιβλιο φροντ μου δίνουν. Γιατί ομως να χαρκτηρίζεται οχι καλο? ίσως ειναι και υποκειμενικό (?)
πάντως με τις προχειροδουλειές από φροντιστήρια που έχω δει και απο κάποια βοηθήματα τίποτα δεν δέχομαι μέχρι να το διπλοτσεκάρω :P
Ευχαριστω!Ενταξει τα ουσιαστικα τα εμαθα
Για την εκθεση εχετε δικιο θελει πολυ δουλεια και με εξασκηση πιστευω θα γινω καλυτερη αν και ακομα δυσκολευομαι πολυ,δηλαδη δεν καταφερνω να πιασω καν το θεματικο κεντρο της περιληψης,παντα βρισκομαι εκτος.
οπως σου ειπε και η elranna (χαχα και εγώ την ίδια παρομοίωση χρησιμοποιώ για τη γυμναστική!!) θέλει δουλειά.. η έκθεση είναι ένα μάθημα που τα αποτελέσματά του θα φανούν μετά απο μήνες με συνεχή επαφή με κείμενα και ανατροφοδοτηση για τα λάθη σου... αλλά δεν πρέπει να απελπίζεσαι, θέλει χρονο για να εξοικειωθείς με τον γραπτό λογο και οσο κάνεις περιλήψεις θα βελτιώνεις και την έκθεση!
Να θυμάσαι να έχεις εύστοχο θεμ. κέντρο, όχι δικά σου σχολια (στο α μέρος αξιολογείσαι αν είσαι καλος δέκτης, μονο στην έκθεση καταθέτεις προσωπικές αποψεις ως πομπος), γ πρόσωπο, να τηρείς αυστηρά το οριο λέξεων, να κατανοείς το αρχικο κείμενο πολύ καλα (το βασικοτερο) με σημειώσεις και να προσπαθείς στην περιληψη να αποδίδεις τη συλλογιστική πορεία του συγγραφέα , δεν χρειάζεται να είναι δουλική μίμηση του κειμένου αλλά να αποδίδει το σκοπο του συντάκτη, γι αυτό να μην αντιγράφεις αυτούσιες φράσεις αλλά να επαναδιατυπώνεις!!! θέλει όμως συνεχείς περιλήψεις!!!
-
έχει λάθη ναι αλλά δεν έχω δει βιβλίο που να μην έχει... εμένα μου έχει φανεί πολύ καλο, σε συνδυασμο βέβαια με κάποιο καλο βοήθημα ή φροντιστηριακο, δηλαδή οτισήποτε διαβάζεις να το συγκρίνεις!! οχι μονο απο ένα! αλλά εγώ που είμαι και καθηγήτρια έχω βρει την προσπάθεια πολύ καλή και για άριστους μαθητές με λεπτομέρειες και εξαιρέσεις.. προσωπικά το χρησιμοποιώ με ένα γκρι μωβ (μεταίχμιο? δεν θυμάμαι τώρα εκδοσεις) και αναγκαστικά όποιο βιβλιο φροντ μου δίνουν. Γιατί ομως να χαρκτηρίζεται οχι καλο? ίσως ειναι και υποκειμενικό (?)
πάντως με τις προχειροδουλειές από φροντιστήρια που έχω δει και απο κάποια βοηθήματα τίποτα δεν δέχομαι μέχρι να το διπλοτσεκάρω :P
Συμφωνώ με ypernouli! Και εγώ το χρησιμοποιώ και πάντα διασταυρώνω και με άλλα. Δεν καταλαβαίνω γιατί το βγάλατε τόσο άχρηστο...Φέτος στα Λατινικά οι μισές και πλέον ασκήσεις ήταν από κει.Τις είχα δουλέψει με τους μαθητές μου.
-
Οφείλω πρωτίστως να επισημάνω ότι ουδείς είναι αλάνθαστος, και πρώτος απ' όλους ο γράφων.
Όταν διαλέγεσαι σε ένα φόρουμ, δεν έχεις πολλές φορές τον χρόνο να ελέγξεις και να διασταυρώσεις τις πληροφορίες σου, με αποτέλεσμα να κάνεις, ίσως, κάποιο λάθος· όταν όμως αποφασίζεις να δημοσιεύσεις κάποια εργασία σου - έντυπη ή ηλεκτρονική - προς χρήση των μαθητών, τότε είσαι υποχρεωμένος να καταφύγεις στις εγκυρότερες πηγές που υπάρχουν, πρώτα γιατί θα σε χρησιμοποιήσουν οι μαθητές (που δεν φταίνε σε τίποτε) και έπειτα γιατί θα υποστείς αναπόφευκτα την κρίση των συναδέλφων.
Αυτό που διαπίστωσα λοιπόν μελετώντας, χρόνια τώρα, τα διάφορα "βοηθήματα" - έντυπα ή ηλεκτρονικά - είναι ότι, δυστυχώς, από τους συγγραφείς των περισσοτέρων λείπει η υπευθυνότητα - και αναφέρομαι στη χρήση και αξιοποίηση των πηγών τους - εξ ου και τα πολλά λάθη.
Κι όμως, οι έγκυρες πηγές (καλά Λεξικά, καλές Γραμματικές, καλά Συντακτικά) υπάρχουν, είναι εδώ και μας περιμένουν όλους - οι περισσότερες, μάλιστα, διατίθενται δωρεάν και στο διαδίκτυο - αρκεί να κάνουμε τον κόπο να τις ψάξουμε και να τις βρούμε, κι όχι να αρκούμαστε μόνο στα "βοηθήματα" ή στα σχολικά βιβλία ή στα λίγα Λατινικά που μάθαμε στο Πανεπιστήμιο. Μπορεί να διδάσκουμε Λατινικά για το Λύκειο, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι οι πηγές μας πρέπει να είναι τριτοκλασάτες!
-
Συμφωνώ σε όσα λες, ειδικά για την ανευθυνότητα!! ωστόσο εδώ απευθυνόμαστε σε μαθητή... αν τον παραπέμψουμε σε βιβλιογραφία δεν θα καταλάβει τίποτα. Δεν πρέπει λοιπόν να του κάνουμε κάποια θετική πρόταση? και όχι μόνο αυτό δεν είναι καλό...ποιο είναι? θεωρώ από το διαδίκτυο για μαθητές είναι από τα καλύτερα εφόσον ελέγχεται παράλληλα με κάποιο άλλο καλό! απο εκεί και πέρα ομως θα με ενδιέφερε και μένα να μας παραπέμψεις στο διαδίκτυο σε σελίδες οργανωμένες για μαθητές.. πολλοί μαθητές μου που είναι αγχωμένοι με ρωτάνε από πού να διαβάσουν και δεν θέλω να τους προτείνω κάποιο βοήθημα που κοστίζει! αυτό μου φαίνεται μια χαρά για τους σκοπούς του μαθήματος!
Όσο για αυτό που λες για βιβλιογραφία για καθηγητές είναι λίγο περίεργο με τα 50 κείμενα των λατινικών που είναι τόσο συγκεκριμένα και αποστεωμένα.. Νομίζω είναι τα ίδια εδώ και δεκαετίες! αλλά ξεφεύγουμε απο το θέμα και δεν χρειάζεται :)
-
paramythenia εμενα παντως μου το βγαζει,για ξανα μπες μηπως ειχε κολλησει
Θα με ενδιεφερε και μενα παντως να μαθω μερικες σελιδες αξιοπιστες για διαβασμα γιατι σιγουρα ακριβα βοηθηματα για ολα δεν μπορω να παρω οποτε στηριζομαι κυριως στο ιντερνετ οταν βρω κατι καλο.
-
Δεν θα παραπέμψεις κανέναν μαθητή σε βιβλιογραφία, αλίμονο! Το θέμα είναι ο καθηγητής να αξιοποιήσει τις καλές και αξιόπιστες πηγές με τον καλύτερο τρόπο, ώστε να δώσει, με σιγουριά, στους μαθητές του μόνο αυτό που χρειάζονται και τίποτε άλλο. Γιατί πρέπει, επειδή πρόκειται για τα 50 κείμενα του σχολικού βιβλίου, να επαναπαυόμαστε σε τριτοκλασάτες πηγές; Πώς θα αντιληφθούμε το λάθος αυτών των ποικίλων "βοηθημάτων", αν δεν κάνουμε τη σύγκριση με σοβαρές και αξιόπιστες πηγές;
Θα σου δώσω ένα μόνο παράδειγμα, για να δούμε και την πρακτική πλευρά:
Στο study4exams αναφέρονται ως επιρρήματα παραγόμενα από τα επίθετα tristis και mitis, τα tristiter και mititer αντιστοίχως (εκτός από τα triste και mite). Σε κανένα από τα μεγάλα Λεξικά (Lewis-Short και Oxford Latin Dictionary) δεν μαρτυρούνται οι τύποι tristiter και mititer (στο OLD ο τύπος tristiter γράφεται σε παρένθεση ως μη μαρτυρημένος, ενώ στο LS δεν αναφέρεται καθόλου), αλλά ούτε και μαρτυρούνται στο ευρύτερο σώμα των λατινικών κειμένων. Το λέω αυτό το τελευταίο, γιατί έχω στη διάθεσή μου ειδικό λογισμικό με το οποίο ερεύνησα τους συγκεκριμένους τύπους των επιρρημάτων σε 15 συγγραφείς (πεζογράφους και ποιητές) κυρίως της κλασικής και λιγότερο της μετακλασικής εποχής. Αποτέλεσμα της έρευνας: σε κανέναν συγγραφέα δεν βρέθηκαν οι τύποι αυτοί των επιρρημάτων.
Και ρωτώ τώρα: με τι καρδιά θα μεταφέρω στους μαθητές μου την "πληροφορία" αυτή του συγκεκριμένου ιστότοπου, ειδικά όταν δεν περιορίζομαι από τα δεδομένα των σχολικών εγχειριδίων; Αν τα σχολικά εγχειρίδια έχουν κάποια λάθη, θέλω δεν θέλω θα τα διδάξω έτσι στους μαθητές μου· αλλά αν δεν με περιορίζει συγκεκριμένα κανένα σχολικό βιβλίο, εγώ τουλάχιστον δεν θα βασιστώ σε κανένα βοήθημα ή ιστότοπο για να διδάξω Λατινικά...
-
Μπορειτε να μου πειτε τι ακριβως πρεπει να ξερω απο τα ρηματα;Δεν με βολευει το βιβλιο και
με εχει μπερδεψει
μαθαινω το ειμι και το λυω-λυομαι και οπως αυτο κλινονται ολα τα ρηματα;Οι δευτεροι χρονοι τι ειναι;
αρχικους ποιων ρηματων μαθαινω;ανωμαλα κτλ
-
Αρχικά χρειάζεσαι ένα λεξικό ανωμάλων ρημάτων του Γεωργοπαπαδάκου. Είναι σχετικά φτηνό. Μέχρι 15 ευρώ. Εκεί θα βρεις τους αρχικούς χρόνους όλων των ρημάτων. Φυσικά και δεν είναι όλοι εντός ύλης. Αλλά για το άγνωστο πρέπει να μάθεις πολλά ρήματα. Τώρα, το λύω και λύομαι αποτελούν τη βάση. Για το λύω η ύλη είναι ως τον υπερσυντέλικο. Για το λύομαι το ίδιο. Όμως έχουμε και παθητικό μέλλοντα λυθήσομαι(σαν το μέλλοντα κλίνεται σε καταλήξεις) και παθητικό αόριστο ελύθην. Επίσης ο αόριστος β σελ 195 νομίζω έβαλον και εβαλόμην είναι εντός ύλης και πολλά ρήματα τον διαθέτουν. Το λύω όχι. Το ειμί, και τα ιστημι, τίθημι, ίημι,δίδωμι είναι μοναδικά. Το φημί, το οίδα, το πλέω, χρωμαι, δέομαι κ.τ.λ. και άλλα ανώμαλα θα τα δεις παρακάτω. Σαν το δείκνυμι επίσης θα κλιθούν τα εις μι.Μην ξεχάσεις τα ποιώ, τιμώ και δηλώ. Αυτά ως τον παρατατικό αποτελούν πρότυπα για παρόμοια ρήματα.
http://omilias.blogspot.gr/2008/01/blog-post.html για το ποιώ. Και το ίδιο θα βρεις για το τιμάω-τιμώ και το δηλόω-δηλώ. Τα συνηρημένα είναι εντός ύλης και υπάρχουν στη γραμματική. Σου έδωσα ένα μικρό παράδειγμα με το λινκ.
-
Τα περισσότερα ρήματα κλίνονται όπως το λύω-λυομαι, άλλα όπως το δείκνυμι και άλλα όπως το ποιώ, τιμώ και δηλώ. Τα τρία τελευταία μόνο ως τον παρατατικό αποτελούν πρότυπο για άλλα ρήματα. Δηλαδή ενεστώτας και παρατατικός ενεργητικής-μέσης.Μετά ακολουθούν το λύω-λύομαι. Πρέπει να πάρεις το λεξικό ώστε να δεις τους αρχικούς και να ρωτάς. Θα απαντώ εγώ ή οι συνάδελφοι. Για παράδειγμα. Ειμί, ην, έσομαι, εγενόμην (ο αόριστος β όπως το εβαλόμην), γέγονα ο παρακείμενος όπως το λέλυκα και εγεγόνειν ο υπεσυντέλικος όπως το ελελύκειν. Το βιβλίο έχει μόνο μέχρι μέλλοντα. Τα υπόλοιπα τα βλέπουμε από το λεξικό. Σε βοήθησα;
-
Δηλαδη αν μαθω να κλινω το λυω το δεικνυμι και το ποιω,τιμω και δηλω θα ξερω να κλινω ολα τα ρηματα;
Και μετα να μαθω αρχικους , ανωμαλα, παθητικο αοριστ,ο παθητικο μελλοντα και αοριστο β;
Προσπαθω να τα βαλω αρχικα σε κατηγοριες για να καταλαβω την υλη.
Διαβαζοντας τα θα τα καταλαβω καλυτερα.
Ευχαριστω πολυ για την βοηθεια!
-
Ναι για αρχή μάθε αυτά και φυσικά παθητικό μέλλοντα και παθητικό αόριστο και αόριστο β. Μετά θα σου πω πως να κινηθείς.Αρχικούς χρόνους θα δεις αφού μάθεις καταλήξεις. Θα σου στείλω π.μ και skype για κάθε απορία. Άλλωστε το καλοκαίρι έχω χρόνο και θα χαρώ να βοηθήσω. Ρώτα ο,τι θες.
-
Ευχαριστω πολυ!