Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση
Ειδικές δομές εκπαίδευσης => Τεχνική εκπαίδευση => ΙΕΚ-ΚΕΚ => Μήνυμα ξεκίνησε από: giorgos123 στις Απριλίου 13, 2018, 05:16:32 pm
-
Σχετικα με την ειδικοτητα.
Αν καποιος κανει πρακτικη ασκηση σε ξενοδοχειο ή εστιατοριο πως πληρωνονται? Απο το ξενοδοχειο/εστιατοριο ή απο το ΙΕΚ?
-
θα σε απογοητεύσω αλλά δεν πληρώνεται η πρακτική άσκηση των ΙΕΚ
-
Εαν μπεις σε καποιο επιδοτουμενο προγραμμα, θα πληρωθεις απο αυτο.. αυτα τα κανονιζουν τα ιεκ. Διαφορετικα, εαν θελει να σου δωσει κατι ο φορεας (που συνηθως δεν....)
-
Εαν μπεις σε καποιο επιδοτουμενο προγραμμα, θα πληρωθεις απο αυτο.. αυτα τα κανονιζουν τα ιεκ. Διαφορετικα, εαν θελει να σου δωσει κατι ο φορεας (που συνηθως δεν....)
-
Το σίγουρο είναι οτι ο εργοδότης δεν πληρώνει.
-
Κατά το σχολικό έτος 2017-18, το Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων από κοινού με τον Οργανισμό Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού, θα εφαρμόσουν Προγράμματα Μαθητείας συνολικά για τους μαθητευόμενους και σπουδαστές των δομών Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης (ΕΠΑ.Λ. – ΕΠΑ.Σ. – Ι.Ε.Κ.) αρμοδιότητάς τους.
α) Το Μεταλυκειακό έτος – τάξη μαθητείας των Επαγγελματικών Λυκείων (ΕΠΑ.Λ.) απευθύνεται σε αποφοίτους ΕΠΑ.Λ., έχει διάρκεια 9 μηνών και περιλαμβάνει εργαστηριακά μαθήματα ειδικότητας διάρκειας 7 ωρών τη εβδομάδα, που πραγματοποιούνται στο σχολείο και, παράλληλα, «Πρόγραμμα εκπαίδευσης στο χώρο εργασίας – μαθητεία σε εργασιακό χώρο» διάρκειας 28 ωρών την εβδομάδα, επιμερισμένες σε τέσσερις ημέρες, στον εργοδότη.
β) Οι Επαγγελματικές Σχολές (ΕΠΑ.Σ.) Μαθητείας του ΟΑΕΔ ανήκουν στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση και η διάρκεια φοίτησης είναι 2 σχολικά έτη, δηλαδή 4 εξάμηνα. Το θεωρητικό και εργαστηριακό μέρος της εκπαίδευσης πραγματοποιείται ταυτόχρονα με Πρακτική Άσκηση – Μαθητεία, στους χώρους των επιχειρήσεων. Η διάρκεια της Πρακτικής Άσκησης – Μαθητείας είναι ίση με το χρόνο φοίτησης, δηλαδή έως 20 μήνες και πραγματοποιείται για 4 ή 5 μέρες την εβδομάδα για 6 ώρες την ημέρα.
γ) Τα Ινστιτούτα Επαγγελματικής Κατάρτισης (Ι.Ε.Κ.) έχουν διάρκεια φοίτησης 5 εξάμηνα, εκ των οποίων το πέμπτο δύναται να είναι εξάμηνο Μαθητείας. Η συνολική διάρκεια της μαθητείας ανέρχεται σε 960 ώρες και επιμερίζεται σε 192 ώρες κατάρτισης στη δομή και 768 ώρες στο χώρο εργασίας. Η χρονική κατανομή των ωρών μεταξύ δομής κατάρτισης και χώρου εργασίας ανά εβδομάδα ορίζεται σε μια μέρα στη δομή κατάρτισης και τέσσερις μέρες στο χώρο εργασίας εκτός αν ορίζεται διαφορετικά στο Πρόγραμμα Σπουδών Μαθητείας. Ο αριθμός των ωρών μαθητείας στο χώρο εργασίας ορίζεται σε 8 ώρες ανά ημέρα.
Στην εφαρμογή της Μαθητείας από το Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων και τον ΟΑΕΔ οι όροι υλοποίησης είναι κοινοί για όλους τους τύπους εκπαιδευτικών δομών.
Οι μαθητευόμενοι λαμβάνουν ημερήσια αποζημίωση, που ορίζεται στο 75% επί του νομίμου νομοθετημένου κατώτατου ορίου του ημερομίσθιου ανειδίκευτου εργάτη σε όλη τη διάρκεια του «Προγράμματος Εκπαίδευσης στο χώρο εργασίας». Από αυτό το ποσό η χρηματική επιβάρυνση του εργοδότη μετά την αφαίρεση της επιδότησης ανέρχεται στο ποσό των 9,35
-
Άρα και όσοι κάνουν πρακτική στο 5ο εξάμηνο των ΙΕΚ πληρώνονται.
Όσοι παρακολουθούν τη μαθητεία στο ΕΠΑΛ που διδάσκω παίρνουν λίγο πιο κάτω από 300
-
αυτά ισχύουν για την μαθητεία των ΔΙΕΚ http://www.gsae.edu.gr/el/epaggelmatiki-katartisi/275-arxiki-epaggelmatiki-katartisi/i-e-k-institoyta-epaggelmatikis-katartisis/mathiteia-diek
-
Από όσα γνωρίζω (ως εκπαιδευτής και μάγειρας) τα παιδιά που έχουμε στα ξενοδοχεία για πρακτική, παίρνουν κάποια λίγα χρήματα από τους εκάστοτε εργοδότες τα οποία δίνουν αυτοί οικειοθελώς. Νομίζω δεν είναι υποχρεωμένος ο εργοδότης απο το νόμο να δώσει λεφτά, αλλά μη σε πάρω και στο λαιμό μου.