Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση
Διάφορα θέματα για την εκπαίδευση => Διάφορα Εκπαιδευτικά θέματα => Μήνυμα ξεκίνησε από: Patreas στις Οκτωβρίου 07, 2019, 06:17:41 pm
-
Ανοίγω αυτό το θέμα ώστε ο καθένας να καταθέσει τις εμπειρίες του από τη λειτουργία του Πανελλήνιου Σχολικού Δικτύου και τις προτάσεις του για τη βελτίωση των δικτυακών (και γενικά IT) υποδομών στην ελληνική εκπαίδευση.
Αφορμή για να ανοίξω αυτό το θέμα στάθηκε η σημερινή ανάρτηση στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Παιδείας για Άμεση αναβάθμιση των ευρυζωνικών συνδέσεων των σχολείων της χώρας (https://www.minedu.gov.gr/news/43156-07-10-19-amesi-anavathmisi-ton-evryzonikon-syndeseon-ton-sxoleion-tis-xoras-2) και η σπουδή κάποιων να κόψουν κορδέλες και να μας παρουσιάσουν μια εικονική … κανονικότητα.
Προσπερνώντας τα αριθμητικά στοιχεία της ανάρτησης που παρατίθενται για να εντυπωσιάσουν ως προς τον αριθμό των τελικών ωφελούμενων και το γεγονός ότι δεν αναφέρεται καμία συγκεκριμένη ημερομηνία των ενεργειών, θα εστιάσω τον προβληματισμό μου στο πώς όλα αυτά (που -πράγματι- καλά είναι) θα μπορέσουν να υποστηριχθούν τόσο σε κεντρικό επίπεδο όσο και σε επίπεδο Διευθύνσεων Εκπαίδευσης και (κυρίως) σχολικών μονάδων.
Η υποστήριξη είναι πλέον (το λιγότερο) ανεπαρκής. Σε αυτό συνέτεινε έτι περαιτέρω η κατάργηση του επιτυχημένου θεσμού των ΚΕΠΛΗΝΕΤ και η αντικατάστασή τους από το μονοπρόσωπο θεσμό του Υπευθύνου Πληροφορικής και Νέων Τεχνολογιών, θέση με 3ετή θητεία που έμεινε ορφανή σε αρκετές Διευθύνσεις Εκπαίδευσης.
Η εμπειρία μου από τη λειτουργία του ΠΣΔ τα τελευταία χρόνια είναι απογοητευτική. Τραγικά υποστελεχωμένο (π.χ. για μια αίτηση ανοίγματος λογαριασμού ή αλλαγής κωδικού επειδή ξεχάστηκε ο τρέχων κωδικός μπορεί να περάσουν κάμποσες ημέρες, αφού η υποστήριξη από Πανεπιστημιακούς Φορείς έχει σταματήσει και φαίνεται όλα να καταλήγουν στο ΙΤΥΕ ΔΙΟΦΑΝΤΟΣ στην Πάτρα) και με διαρκώς αυξανόμενα χρονικά διαστήματα downtime (μη διαθεσιμότητας υπηρεσιών, οι οποίες επηρεάζουν και τη λειτουργία άλλων συστημάτων, π.χ. SSO για login στο myschool).
Όσο για την κατάσταση στην οποία βρίσκονται τα 10.000 εργαστήρια πληροφορικής που αναφέρει η ανάρτηση, μάλλον αυτοί που την συνέταξαν την αγνοούν. Πεπαλαιωμένος εξοπλισμός που με ηρωικές προσπάθειες των εκπαιδευτικών Πληροφορικής και λύσεις τύπου Ubuntu LTSP έχει λάβει παράταση ζωής ( για πόσο ακόμα; )
Φρονώ ότι πολύ πιο χρήσιμη για τον τελικό χρήστη θα ήταν μια είδηση ότι στο ΠΣΔ προσλήφθηκαν 10 Μηχανικοί Δικτύων και 10 άτομα για το helpdesk.
-
Πιο εύκολο είναι να κερδίσεις στο Λόττο, παρά να στήσεις ιστοσελίδα του σχολείου σου με Joomla στο ΠΣΔ.
Δυσλειτουργικό, αργό, κολλάει συνέχεια....
Για τη διδακτική μαθημάτων έχει πολλά χρήσιμα εργαλεία για εκπαιδευτικούς και μαθητές, όπως blog, wordpress, κλπ, αλλά θέλει πολλή δουλειά ακόμα.