Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση

Αδιόριστοι Εκπαιδευτικοί => Πίνακες αναπληρωτών - Εξετάσεις ΑΣΕΠ => Κλάδος ΠΕ03 Μαθηματικών => Μήνυμα ξεκίνησε από: giannisn1991 στις Δεκεμβρίου 22, 2021, 07:43:14 pm

Τίτλος: ΕΝΣΗΜΑ ΣΕ ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΟ ΕΝ ΕΤΗ 2021-22
Αποστολή από: giannisn1991 στις Δεκεμβρίου 22, 2021, 07:43:14 pm
Χαιρεται !

Θα ηθελα να ρωτησω ποσα ενσημα (https://www.taxheaven.gr/news/41751/oi-nees-diataxeis-gia-to-wrario-ergasias-twn-kaohghtwn-se-frontisthria-kai-kentra-xenwn-glwsswn-apasxoloymenwn-katw-twn-21-wrwn-thn-ebdomada) δικαιουτε ενας καθηγητης σε φροντιστηριο Μ.Ε ?

Ισχύει αυτό που λένε ένα ενσημο την ημέρα (http://www.enikonomia.gr/economy/191442,diorthonetai-i-adikia-me-ta-ensima-ton-oromisthion-kathigiton.html) έστω και για μια διδακτική ώρα εργασίας ?

Τίτλος: Απ: ΕΝΣΗΜΑ ΣΕ ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΟ ΕΝ ΕΤΗ 2021-22
Αποστολή από: giannisn1991 στις Δεκεμβρίου 23, 2021, 05:27:07 pm
euro2day.gr (https://www.euro2day.gr/news/economy/article/1622575/efka-pos-tha-asfalizontai-telika-oi-kathhghtes-fro.html) : Πώς θα ασφαλίζονται οι καθηγητές φροντιστηρίων (https://i.imgur.com/m1bnvop.png)

Με κριτήριο τις ώρες εργασίας αλλά και την αμοιβή θα ασφαλίζονται οι καθηγητές φροντιστηρίων και κέντρων ξένων γλωσσών. Τα προβλήματα που προκάλεσαν οι ερμηνείες του παρελθόντος και γιατί οι καθηγητές έμεναν εκτός επιδόματος ΟΑΕΔ. Πώς δίνει λύση η απόφαση Πετρόπουλου.


Χρειάστηκαν σχεδόν δύο χρόνια προκειμένου να δοθεί λύση στο πρόβλημα που είχε ανακύψει με τα ασφαλιστικά ημερομίσθια των καθηγητών που διδάσκουν λίγες ώρες σε φροντιστήρια και κέντρα ξένων γλωσσών.

Ο σχετικός νόμος ψηφίστηκε τον Σεπτέμβριο του 2016, οι πρώτες διευκρινίσεις δόθηκαν τον Δεκέμβριο του ίδιου έτους, και αφορούσε το ωρομίσθιο των καθηγητών, οι επόμενες διευκρινίσεις ήρθαν από τον ΕΦΚΑ και αφορούσαν τις ημέρες ασφάλισης και τελικά χθες, ο υφυπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης Τάσος Πετρόπουλος, με απόφασή του, έδωσε την οριστική λύση για να μη χαθούν ημέρες ασφάλισης. Συγκεκριμένα, επαναφέρει όλα όσα ίσχυαν για τους μερικώς απασχολούμενους καθηγητές, όταν υπήρχε το πρώην ΙΚΑ.

Αναλυτικά, και σύμφωνα με νομοθετικές διατάξεις του 2016 και του 2017, το εβδομαδιαίο ωράριο πλήρους απασχόλησης για τους καθηγητές φροντιστηρίων καθορίστηκε στις 21 διδακτικές ώρες κατ’ αντιστοιχία με το ωράριο των εκπαιδευτικών της δημόσιας δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.

Στην πράξη, αυτό σήμαινε ότι εφόσον ένας καθηγητής σε φροντιστήριο ή κέντρο ξένων γλωσσών συμπλήρωνε 21 ώρες διδασκαλίας, θα μπορούσε να ασφαλιστεί για 25 ημέρες μηνιαίως, ανεξαρτήτως της κατανομής των διδακτικών ωρών μέσα στην εβδομάδα. Δηλαδή αν ο εκπαιδευτικός συμπληρώνει 21 ώρες με 3 ημέρες εργασίας την εβδομάδα, δικαιούται και πάλι πλήρη ασφάλιση με 25 ένσημα τον μήνα.

Να σημειωθεί εδώ ότι πολλοί καθηγητές φροντιστηρίων εργάζονται λίγες ώρες, πολλές ημέρες την εβδομάδα, με την εργασία τους να εντατικοποιείται σε συγκεκριμένους μήνες. Σύμφωνα με τον ΕΦΚΑ (Δεκέμβρης 2017), σε περίπτωση που το εβδομαδιαίο ωράριο δεν είναι πλήρες (21 ώρες), τότε και οι ημέρες ασφάλισης υπολογίζονται κατά αναλογία. Για παράδειγμα, καθηγητής με εργασία 16 ωρών την εβδομάδα δικαιούνταν 19 ημέρες ασφάλισης τον μήνα.

Η ερμηνεία αυτή είχε προκαλέσει αντιδράσεις, καθώς οδηγούσε -κατά τα σωματεία των εκπαιδευτικών- σε σημαντική απώλεια ενσήμων, με αποτέλεσμα κάποιοι να μη συγκεντρώνουν τα απαραίτητα ένσημα για ταμείο ανεργίας, για ικανότητα κ.ά.

Με τη χθεσινή απόφαση, παύει να υφίσταται η ερμηνεία που είχε δοθεί τον Δεκέμβρη με εγκύκλιο του ΕΦΚΑ και ο υπολογισμός των ενσήμων δεν θα γίνεται με βάση τις ώρες απασχόλησης αλλά όπως και πριν, με βάση τις ημέρες απασχόλησης. Κριτήριο θα αποτελεί επίσης και ο μισθός.

Έτσι, στις περιπτώσεις των καθηγητών με μειωμένο ωράριο, για τον υπολογισμό των ημερών ασφάλισης ανά μήνα θα έχουν εφαρμογή οι διατάξεις του τ. ΙΚΑ.

Αυτό κατά κανόνα σημαίνει πως όσοι αμείβονται με περισσότερα από 277 ευρώ τον μήνα, θα ασφαλίζονται για όσες ημέρες εργάζονται, ανεξάρτητα από τις ώρες κατά τις οποίες διδάσκουν την ημέρα. Αν π.χ. διδάσκουν 3 ώρες την ημέρα για 5νθήμερο, αλλά λαμβάνουν μισθό πάνω από 277 ευρώ, δικαιούνται τόσα ένσημα, όσες ημέρες εργάζονται.

Αναλυτικά, αν κάποιος εργάζεται με μειωμένο ωράριο αλλά όλες τις εργάσιμες ημέρες δικαιούται:

α) Αν οι ημερήσιες αποδοχές του είναι ίσες ή μεγαλύτερες από το ημερομίσθιο της 1ης Ασφαλιστικής Κλάσης του πρ. ΙΚΑ (11,06 ευρώ), τότε του αναγνωρίζονται τόσα ένσημα όσες είναι οι πραγματικές μέρες απασχόλησης του μήνα, δηλαδή έως 22 μέρες.


β) Αν οι ημερήσιες αποδοχές του είναι μικρότερες, τότε γίνεται διαίρεση των μηνιαίων αποδοχών με το 11,06 και το κλάσμα θεωρείται ως ολόκληρη ασφαλιστική ημέρα. Παράδειγμα: Υπάλληλος που εργάζεται σε ιδιωτική επιχείρηση 2 ώρες την ημέρα και παίρνει 170 ευρώ τον μήνα, οι ημέρες που του αναγνωρίζονται θα είναι: 170/11,06=15.37, δηλαδή 16 ημέρες ασφάλισης.

Στην περίπτωση που κάποιος εργάζεται με πλήρες ωράριο αλλά λιγότερες ημέρες (εκ περιτροπής εργασία), του αναγνωρίζονται όσες πραγματικά ημέρες εργάστηκε εάν εργάζεται έως 2 ημέρες ή του αναγνωρίζεται μία ημέρα επιπλέον, αν εργάζεται από 3 ημέρες και πάνω.
Τίτλος: Απ: ΕΝΣΗΜΑ ΣΕ ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΟ ΕΝ ΕΤΗ 2021-22
Αποστολή από: giannisn1991 στις Δεκεμβρίου 23, 2021, 07:41:50 pm
www.insider.gr (https://www.insider.gr/tax-labour/88286/pos-asfalizontai-oi-kathigites-frontistirion-kai-kentron-xenon-glosson)

Πώς ασφαλίζονται οι καθηγητές φροντιστηρίων και κέντρων ξένων γλωσσών



(https://i.imgur.com/WG0R00E.png)
Τίτλος: Απ: ΕΝΣΗΜΑ ΣΕ ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΟ ΕΝ ΕΤΗ 2021-22
Αποστολή από: giannisn1991 στις Δεκεμβρίου 23, 2021, 07:58:56 pm
Με βάση τις ημέρες και όχι τις ώρες απασχόλησης θα γίνεται ο υπολογισμός των ενσήμων των καθηγητών που διδάσκουν λίγες ώρες σε φροντιστήρια και κέντρα ξένων γλωσσών.

Με χθεσινή απόφαση του υφυπουργού Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Τάσου Πετρόπουλου, δίνεται λύση στο πρόβλημα που είχε ανακύψει με τα ασφαλιστικά ημερομίσθια των ωρομίσθιων καθηγητών.

Σύμφωνα με νομοθετικές διατάξεις του 2016 και του 2017 το εβδομαδιαίο ωράριο πλήρους απασχόλησης καθορίστηκε στις 21 διδακτικές ώρες κατ’ αντιστοιχία με το ωράριο των εκπαιδευτικών της δημόσιας δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.

Ωστόσο η χθεσινή απόφαση παρεμβαίνει στο ασφαλιστικό καθεστώς των καθηγητών φροντιστηρίων και κέντρων ξένων γλωσσών, που απασχολούνται με λιγότερες από 21 ώρες την εβδομάδα, διευκρινίζοντας πως στις περιπτώσεις των καθηγητών με μειωμένο ωράριο, για τον υπολογισμό των ημερών ασφάλισης ανά μήνα, θα έχουν εφαρμογή οι διατάξεις του τ. ΙΚΑ.

Παλαιότερη εγκύκλιος του ΕΦΚΑ (Δεκέμβρης 2017) είχε ορίσει πως σε περίπτωση που το εβδομαδιαίο ωράριο δεν είναι πλήρες (21 ώρες) τότε και οι ημέρες ασφάλισης υπολογίζονται κατά αναλογία. Για παράδειγμα, καθηγητής με εργασία 16 ωρών την εβδομάδα δικαιούνταν 19 ημέρες ασφάλισης το μήνα. Η ερμηνεία αυτή είχε προκαλέσει αντιδράσεις, καθώς οδηγούσε σε σημαντική απώλεια ενσήμων.

Πλέον όσοι αμείβονται με περισσότερα από 277 ευρώ το μήνα, θα ασφαλίζονται για όσες ημέρες εργάζονται, ανεξάρτητα από τις ώρες κατά τις οποίες διδάσκουν την ημέρα. Αν π.χ. διδάσκουν 3 ώρες την ημέρα για 5ήμερο, αλλά λαμβάνουν μισθό πάνω από 277 ευρώ, δικαιούνται τόσα ένσημα όσες ημέρες δουλεύουν.

Για παράδειγμα υπάλληλος που εργάζεται σε ιδιωτική επιχείρηση 2 ώρες την ημέρα και παίρνει 170 ευρώ το μήνα, οι ημέρες που του αναγνωρίζονται θα είναι: 170/11,06(πρώτη ασφαλιστική κλάση του πρ.ΙΚΑ)=15.37, δηλαδή 16 ημέρες ασφάλισης.

Αν κάποιος εργάζεται με πλήρες ωράριο, αλλά λιγότερες ημέρες (εκ περιτροπής εργασία), στην περίπτωση που εργάζεται έως 2 ημέρες του αναγνωρίζονται όσες πραγματικά ημέρες εργάστηκε. Αν εργάζεται από 3 ημέρες και πάνω, τότε του αναγνωρίζεται μια ημέρα επιπλέον.
Τίτλος: Απ: ΕΝΣΗΜΑ ΣΕ ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΟ ΕΝ ΕΤΗ 2021-22
Αποστολή από: giannisn1991 στις Δεκεμβρίου 16, 2023, 12:15:59 pm
ΝΟΜΟΣ 4610/2019

από το Νόμο 4957/2022

Άρθρο 202 (https://www.kodiko.gr/nomothesia/document/514559/nomos-4610-2019)

1. Στο τέλος του άρθρου 30 του ν. 4415/2016 (Α΄ 159) προστίθεται παράγραφος 4, ως εξής:

«4. Η διδακτική ώρα για τα Φροντιστήρια και τα Κέντρα Ξένων Γλωσσών αντιστοιχεί σε χρονική διάρκεια σαράντα πέντε (45) λεπτών της ώρας.».

2. Στο τέλος του άρθρου 5 του ν. 4547/2018 (Α΄ 102) προστίθεται παράγραφος 8 ως εξής:

«8. Ειδικά για τους ιδιωτικούς εκπαιδευτικούς που καταλαμβάνουν θέση Συντονιστή Εκπαιδευτικού Έργου, η καταβολή των μηνιαίων αποδοχών, των πάσης φύσεως επιδομάτων και οδοιπορικών τους βαρύνει τον Προϋπολογισμό του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων.».

(https://i.imgur.com/dhJiENu.png)