Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση
Τυπική Εκπαίδευση => Γενικό Λύκειο => Σχολικά μαθήματα => Φιλολογικά μαθήματα => Μήνυμα ξεκίνησε από: mariazante στις Οκτωβρίου 07, 2007, 10:53:40 pm
-
ξερει κανεις κανενα site με υποστηρικτικο υλικο για φιλολογους?γραμματικη και συντακτικο.να εχουν ασκησεις
-
Δες στο e-yliko μηπως βρεις κατι ενδιαφερον...
-
Σου προτείνω το εξής: www.stixomythia.gr. Και να ευχαριστήσω για τη δουλειά της από εδώ την φιλόλογο για την πολύ καλή δουλειά της :)
-
Ουπς! Συγγνώμη για τον πλεονασμό! Απλά έγραψα βιαστικά το μήνυμα! :D
-
Επίσης αυτό είναι πολύ καλό σάϊτ:
www.philology-online.gr (http://www.philology-online.gr)
-
Γεια σας. Μήπωςβγνωρίζετε που θα βρω τη μτφρ από τα αδίδακτα κεφ ισοκράτξ περί ειρήνης β λυκείου κεφ 3-15
-
http://clubs.pathfinder.gr/filologikon2
http://clubs.pathfinder.gr/asepadiko2
-
Δείτε και αυτό είναι πολύ καλό , το είχε προτείνει κάποιος άλλος συνάδελφος σε άλλο θέμα συζήτησης.Νομίζω ότι έχει πολύ καλή δουλειά.
http://users.fok.sch.gr/geagapitos/
-
Maria Zante,
Για δες και το παρακάτω site, στο οποίο και εμπεριέχονται αρκετές ηλεκτρονικές δ/νσεις βοηθητικές για τα φιλολογικά μαθήματα:
http://users.thess.sch.gr/benosm/LinksFiles/philologistssites.htm
-
Εξαιρετικα σαιτ. Ευχαριστω πολυ, συναδελφοι, που μας ενημερωσατε!
Και φυσικα, ενα μεγαλο ευχαριστω στους δημιουργους αυτων των σαιτ που επιβεβαωνουν οτι υπαρχουν ακομα εξαιρετικοι δασκαλοι εκει εξω.
-
Kαλημερα,παιδιά. γνωρίζει καποιος να μου πει αν εχουν αλλάξει καποιο/α απο τα βιβλία της νεοελληνικης λογοτεχνίας για Α',
-
Kαλημέρα Markos,
δεν πρέπει να έχει αλλάξει κάτι. Το βιβλίο της θεωρητικής κατεύθυνσης στη Γ' Λυκείου δεν έχει αλλάξει σίγουρα.
-
Σε ευχαριστώ tihea και για την αμεση απάντηση σου.
-
Από λογοτεχνία δεν έχει αλλάξει τίποτε στο λύκειο. Το βιβλίο της ιστορίας κατεύθυνσης πέρισυ συμπληρώθηκε με ένα κεφάλαιο στο τέλος από τα θέματα ιστορίας (επιλογής β΄λυκείου).
-
Καλημερα.
ζηταω τη βοήθεια σας.
μπορει καποιος/α να μου πει καλα βοηθήματα για Εκθεση Γ' Γυμνασίου?
επισης, ποιο τροπο διδασκαλιας να ακολουθήσω?
πρωτη φορα θα κανω μαθημα σε αυτη τη μαθητρια και σκεπτομαι να αρχισω με ενα "διαγνωστικο" τεστ, αλλα τι ασκήσεις να περιέχει?
Ευχαριστώ.
-
Καλημέρα, έχεις κοιτάξει το σχέδιο μαθήματος στο "Εμείς κι άλλοι" στη σελίδα του Π.Ι. ?
http://www.pi-schools.gr/lessons/hellenic/
Για βοήθημα νομίζω πως για το γυμνάσιο και ο Σαββάλας ικανοποιητικός είναι..
Από άποψη θεωρίας στη Γ' γυμνασίου το βάρος πέφτει στις δευτερεύουσες της νέας ελληνικής και στον πλάγιο λόγο (μετατροπές από πλάγιο σ' ευθύ κι αντίστροφα..
Γενικά για το μαθημα της Γλώσσας στο Γυμνάσιο μπούσουλας είναι το ίδιο το σχολικό εγχειρίδιο.
-
tihea, σ'ευχαριστω. τωρα θα μπω στο π.ι. ζητησα κπ βοηθημα για επιπλεον ασκήσεις αν χρειαστει να κανει. θα παω σε βιβλιοπωλειο να δω του Σαββάλα οπως ειπες.
-
Καλημέρα συνάδελφοι!
-Για πρώτη φορά θα μπω από Δευτέρα σε τάξη 20 ατόμων και ίσως και παραπάνω και αναρωτιέμαι πώς θα διδάξω το μάθημα της Ιστορίας Α'Λυκείου που μου έχουν αναθέσει! Το πρόβλημα μου είναι κυρίως πώς θα γίνεται η εξέταση του μαθήματος! Πώς θα γνωρίζω και πώς θα ελέγχω ότι η πλειοψηφία των μαθητών έχει διαβάσει, έχει κατανοήσει το κεφάλαιο και έτσι πάμε παρακάτω;;;; ??? ???
-Θα διδἀξω και αρχαία κατεύθυνσης
-
Καλημέρα συνάδελφοι!
-Για πρώτη φορά θα μπω από Δευτέρα σε τάξη 20 ατόμων και ίσως και παραπάνω και αναρωτιέμαι πώς θα διδάξω το μάθημα της Ιστορίας Α'Λυκείου που μου έχουν αναθέσει! Το πρόβλημα μου είναι κυρίως πώς θα γίνεται η εξέταση του μαθήματος! Πώς θα γνωρίζω και πώς θα ελέγχω ότι η πλειοψηφία των μαθητών έχει διαβάσει, έχει κατανοήσει το κεφάλαιο και έτσι πάμε παρακάτω;;;; ??? ???
Σε ένα δίωρο μάθημα, αυτό είναι ιδιαίτερα δύσκολο. Συνήθως, αυτό που κάνω είναι να ρωτάω τα πολύ βασικά του προηγούμενου μαθήματος, και κυρίως αυτά που συνδέονται με την επόμενη ενότητα. (Η "αφορμηση" που λέμε και στα παιδαγωγικά!) Δυστυχώς, θα παρατηρήσεις ότι οι μαθητές που απαντάνε είναι συνήθως οι ίδιοι. Απλά, να φροντίζεις να δίνεις ευκαιρίες, αν τυχόν σηκώσουν χέρι, σε άτομα που δεν μιλάνε συχνά. Γενικότερα, αποφεύγω την "επίσημη" εξέταση και προτιμώ να κάνω ερωτήσεις μέσα στην παράδοση, που σχετίζονται με προηγούμενες ενότητες, και να επαναλαμβάνω κάποια πράγματα. Για να σου δώσω ένα παράδειγμα, στην παράδοση για τον Περικλή, κάναμε μαζί με τα παιδιά, μια σύντομη αναφορά στις προηγούμενες μεταρρυθμίσεις του πολιτεύματος. Αν θέλεις να ρωτήσεις περισσότερες λεπτομέρειες, δυστυχώς, μάλλον δεν θα σου φτάσει ο χρόνος, ειδικά αν έχεις τελευταίες ώρες, που είναι και μικρότερες.
Τουλάχιστον, εσύ είσαι τυχερός, δεν έχεις να βάλεις και βαθμούς. Εγώ μπήκα στα τμήματα μου μέσα Δεκέμβρη, και έχω και όλα τα διαγωνίσματα και πρέπει να βάλω και βαθμούς σε παιδιά που δεν γνωρίζω... Μέχρι να μπω εγώ, είχαν αλλάξει δύο με τρεις καθηγητές με τις περικοπές, και κανείς δεν έχει ιδέα... Έχουμε να καταστρέψουμε ελέγχους έτσι....
-
elranna ευχαριστώ για την απάντηση! Όντως για τη βαθμολογία δεν το είχα σκεφτεί! Αλλά τώρα που το καλοσκέφτομαι λες να βάλω εγώ βαθμούς, αφού ο καθηγητης που αναπληρώνω έχει πάρει αναρρωτική και μπορεί να περάσει και μήνας, για να επιστρέψε;;ι...
Αν και την Ιστορία την αγαπώ πολύ, πρώτη φορά θα τη διδάξω και μ'έχει πιάσει ένα μικρο άγχος! Κάνεις και σχεδιάγραμμα του μαθήματος; Τις πηγές τις αναλύεις με τα παιδιά προς το τέλος του μαθήματος;
-
Η Ιστορία είναι απίστευτα δύσκολο να διδαχθεί με τα μέσα που έχουμε. Και το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι ο χρόνος. Δυστυχώς, η ύλη δεν βγαίνει. Οπότε, κάποια κεφάλαια αναγκαστικά τα διδάσκω περιληπτικά, και δίνω βάρος σε αυτά που θεωρώ εγώ σπουδαιότερα. Αναγκαστικά, πηγές κάνουμε στα μαθήματα που γίνονται αναλυτικά.
Γενικά,προσπαθώ να μην μου μένουν οι πηγές στο τέλος του μαθηματός. Σε ιδανική περίσταση, τα παιδιά μέσω των πηγών θα μπορούσαν να παράξουν μια σύντομη ιστορική αφήγηση. Αλλά αυτό θέλει χρόνο. Οπότε, αν υπάρχει κάποια σχετική πηγή με ένα θέμα που θέλω να τονίσω, διαβάζουμε και αναλύουμε την πηγή, και προσπαθούμε να "φτιάξουμε" το κείμενο. Δεν πιάνει πάντα. Είναι πολύ αστείο ότι πιάνει όταν έχω 4η ώρα, και αποτυγχάνει παταγωδώς την 7η. Τι να κάνεις, όμως! Υπομονή κι ελπίδα και κάνουμε το καλύτερο που μπορούμε με αυτά που έχουμε!
-
H 7η ώρα πραγματικά με εξαντλεί γιατι έχω την ιστορία της Α'λυκείου. Τα παιδιά είναι με τους σάκους σε ετοιμότητα να ξεχυθούν από την τάξη και κοπιάζω να τους κάνω να συγκεντρωθούν. Προσπαθώ να διαβάζουμε όσες περισσότερες πηγές γίνεται σε κάθε μάθημα γιατί προσηλώνονται καλύτερα κ με αφορμή την εκάστοτε πηγή τους παραδίδω ευκολότερα την ενότητα. Συχνά τους μοιράζω σχεδιάγραμμα για την διδακτική ενότητα, βάζω και καμία σχετική εικονίτσα από το ίντερνετ. Καλώς ή κακώς τους άρεσε αυτό με το σχεδιάγραμμα κι όταν λόγω πίεσης χρόνου δεν προλαβαίνω να ετοιμασω μου γκρινιάζουν ;D . Μην τάξεις σε παιδί που λέει κι ο λαός....
-
επειδη ειναι η πρωτη χρονια που κανω ιδιαιτερα θελω βοηθεια!!!μπορειτε να μου πειτε ποτε πρεπει να ξεκινησω επαναληψεις???εχω α κ β γυμνασιου αρχαια και β λυκειου αρχαια εκθεση λατινικα,α λυκειου εκθεση και γ λυκειου τεε!!!και μπορει καποιος να μου πει τι ακριβως πρεπει να κανω στις επαναληψεις,τις ασκησεις να δινω...γιατι πρωτη μου φορα καταλαβαινετε... ::)αν καποιος επισης μπορει να μου προτεινει ιστοσελιδες με ετοιμο υλικο θα ημουν ευγνωμων!!ευχαριστω πολυ :)
-
Για πρώτη χρονιά μια χαρά ιδιαίτερα έχεις! Στο ΤΕΕ που εργάζομαι, οι περισσότεροι καθηγητές θα αρχίσουν επαναλήψεις αμέσως μετά το Πάσχα, περίπου για δυό βδομάδες δηλαδή μέχρι τις εξετάσεις. Θα με ενδιέφερε να ακούσω και τις απόψεις άλλων συναδέλφων όμως.
-
νομιζω οτι οι επαναληψεις επρεπε ηδη να εχουν ξεκινησει ωστε να γινουν σιγα σιγα για να τα εμπεδωνουν καλυτερα..μετα το Πασχα ειναι αργα!
-
σε ορισμενα μαθηματα τελειωνω την υλη,σε καποια ομως πρεπει να κανω και αλλα μαθηματα!Υπολογιζα ολο τον μαιο για επαναληψεις!πως θα ξερω την υλη που θα τους δωσουν για τις εξετασεις?κυριως στα γυμνασια?
-
τον μαιο θα ξεκινησουν οι εξετασεις...εγω συνηθιζα να ξεκιναω τον Μαρτιο τις επαναληψεις και καναμε σε ολα..και οταν εβγαινε η υλη καναμε μονο εκεινα που ηταν στην υλη..προσπαθησε να τελειωσεις οσο γινεται πιο γρηγορα την υλη
-
νομιζα οτι οι εξετασεις γινονται στο 15μερο του ιουνη!ευχαριστω για τις πληροφοριες! :)
-
Καλό θα ήταν να βιαστείς λίγο, μόνο όμως σε ό,τι αφορα τη β' λυκείου. Για το γυμνάσιο, κατά τη γνώμη μου, δεν υπάρχει λόγος να έχει βγει η ύλη από το Μάρτιο! Ούτε υπάρχει λόγος για πανικό. Οι εξετάσεις αρχίζουν νωρίς για την γ' λυκείου (γύρω στις 20 του Μάη θ' αρχίσουν οι πανελλήνιες), και στα τέλη του μήνα για τις υπόλοιπες τάξεις και το γυμνάσιο, και διαρκούν μέχρι μέσα Ιουνίου. Πολύ καλή ιστοσελίδα, με πολύ υλικό και αρκετα ενημωρωμένη είναι η www.stixomythia.gr. Την έχει δημιουργήσει μια γνωστή μου, πολύ καλή και υπεύθυνη καθηγήτρια. Εκεί θα βρεις links και για άλλες ιστοσελίδες με φιλολογικό υλικό. Καλή αρχή!
-
εγω πιστευω οτι και στο γυμνασιο οι επαναληψεις πρεπει να αρχισουν νωρις και οχι την τελευταια στιγμη
-
σας ευχαριστω για τις πληροφοριες μου εχουν μεινει να κανω 2 μαθηματα,οποτε σε 2 εβδομαδες το πολυ θα ξεκινησω επαναληψεις!μπορεις καποιος να μου δωσει ενα ενδεικτικο πλανο ετσι ωστε να κινηθω κατατοπιστικα στις επαναληψεις???
-
Καλημέρα σας!
Συγχαρητήρια για το υπέροχο forum σας! Το παρακολουθώ καιρό και επιτέλους σήμερα αποφάσισα να γίνω κι εγώ μέλος του και με την ευκαιρία να ρωτήσω κάτι: Μπορείτε να μου προτείνετε κάποιο καλό βοήθημα για τα Αρχαία Ελληνικά Α' Γυμνασίου;
Σας ευχαριστώ πολύ!
-
Εγώ για την Α' Γυμνασίου χρησιμοποίησα το βοήθημα από τις εκδόσεις "Ελληνικά Γράμματα". Είναι ιδιαίτερα αναλυτικό και πιστέυω ότι θα σου λύσει τα χέρια.
-
πολυ καλο ειναι και του πασχαλιδη απο εκδοσεις ζητη
-
Εμένα με βόλεψε καλύτερα των εκδόσεων Έννοια "αρχαία ελληνική γλώσσα"
-
Έκανα το λάθος και πήρα Πατάκη...
Αναλυτικό μεν, γκουμούτσα (ήτοι 12 κιλά) δε ;D ;D ;D
Εκτός αν θες να συνδυάσεις μάθηση μετά γυμναστηρίου ;D
Από τα παραπάνω που προτείνανε τα παιδιά, μάλλον τα Ελληνικά γράμματα είναι λιγάκι καλύτερο σα βοήθημα.. Άσε που οι περισσότεροι καθηγητές αυτό έχουν ,οπότε σίγουρη η επιτυχία στα επερχόμενα διαγωνίσματα 8) 8)
-
Σας ευχαριστώ πάρα πολύ! :)
-
τι βιβλιο ειναι αυτο; σε ποιες ταξεις το διδασκουν; :-[ ::)
-
μηπως εννοεις ιστορια αρχαιας ελληνικης γραμματειας; αυτο που λεω εγω διδασκεται σε α΄β΄γ΄γυμνασιου
-
μηπως εννοεις ιστορια αρχαιας ελληνικης γραμματειας; αυτο που λεω εγω διδασκεται σε α΄β΄γ΄γυμνασιου
οχι! αυτο που λες το ξερω.
τουτο παλι ονομαζεται ανθολογια ...! ::) ::) ::)
-
εχω οργωσει το παιδαγωγικο ινστιτουτο αλλα τιποτα... :P ???
-
να σου πω..τωρα θυμηθηκα!μας εχουν δωσει στο σχολειο ενα βιβλιο (τρεις τομοι) που λεει ανθολογια αρχαιας ελληνικης γραμματειας..εχει ολο κειμενα μεσα...δεν νομιζω να διδασκεται..εμεις δεν το διδαξαμε παντως..εννοω δεν το διδαξαμε ξεχωριστα!
-
To είδες κάπου συγκεκριμένα ή το άκουσες? Μήπως εννοούσανε το "Αρχαια Ελλάδα, ο τόπος και οι άνθρωποι (Ανθολόγιο)"? που διδάσκεται στη β γυμνασίου?
-
πρεπει να ειναι αυτο που λεει η kittoulini γιατι ειναι 3 τομων.
kittoulini σε γυμνασιο ή σε λυκειο σου τα εδωσαν; τα χρησιμοποιησες καπου συγκεκριμενα; ::)
-
σε λυκειο μου τα εδωσαν...δεν τα χρησιμοποιησαμε πουθενα..ειναι ολο κειμενα..πχ εχει αποσπασματα απο την ιστορια του θουκυδιδη, ποιηματα λυρικης ποιησης, καποια αποσπασματα απο οδυσσεια, αποσπασματα απο εργα φιλοσοφων, αποσπασματα απο την Πολιτεια του Πλατωνα...αποσπασματα απο τραγικους ποιητες...εισαγωγικα δεν εχει , μονο κειμενο και μεταφραση του
-
ευχαριστω πολυ kittoulini! :)
-
δεν χρειαζεται να ευχαριστεις!νομιζω οτι αυτο το βιβλιο σε αυτη την φαση δεν θα σου χρησιμευσει...ειναι πιο πολυ για να το εχει καποιος στη βιβλιοθηκη του..εχω την αισθηση οτι δεν το εδωσαν καν στους μαθητες..μονο στους καθηγητες το εδωσαν
-
Ειναι για τους καθηγητες και βοηθαει για παραλληλα κειμενα και για θεματογραφια αγνωστου.
-
:o :o :o
-
Ειναι για τους καθηγητες και βοηθαει για παραλληλα κειμενα και για θεματογραφια αγνωστου.
-
Αυτή την τρίτομη ανθολογία της αρχαίας ελληνικής γραμματείας την έχω από το σχολείο όπου ήμουν πέρσι . Συνολικά έχει περίπου 1400 σελίδες και καλύπτει το χρονικό διάστημα από 8ο π.Χ. αι. έως 4ο μ.Χ. αι. Περιλαμβάνει κείμενα με μετάφραση και σύντομα εισαγωγικά σημειώματα που έχουν περίπου την ίδια έκταση με αυτά των Κ.Ν.Λ. Λυκείου . Εγώ πάντως δεν σκοπεύω να διαβάσω κάτι απ'αυτό για ΑΣΕΠ.
-
το θεμα του ΑΣΕΠ για μεταφραση δεν ηταν απο εκει...το κοιταξα αλλα δεν το βρηκα!
-
Παιδιά γεια σας μετά απο πολύ καιρό. μου χάλασε ο υπολογιστής, από ίντερνετ καφέ σας γράφω τώρα.
Το βιβλίο αυτό που λέτε το είχα δει στο Λύκειο που έκανα ΠΔΣ. Είναι τόσο "άχρηστο" που, παρόλο που ήταν το μοναδικό αντίτυπο που είχαν, δεν είχαν πρόβλημα να το πάρω. Κανείς καθηγητής δεν το χρησιμοποίησε ποτέ. Το ξεφύλλισα, αλλά δεν είδα κάτι χρήσιμο τόσο ώστε να το πάρω τελικά.
Έχουμε τόσα να διαβάσουμε. Δε χρειάζεται νομίζω να ασχοληθούμε και με αυτό!!
-
Απευθύνομαι στους συναδέλφους που έχουν διδακτική εμπειρία σε Λύκειο ή που γνωρίζουν τα πράγματα. Είμαι νεοδιόριστος και σκέφτομαι να επιλέξω Λύκειο, αλλά έχω κολλήσει στο τι πρέπει να κάνω με τα ερμηνευτικά σχόλια στη λογοτεχνία (Αρχαία και Νεοελληνική). Δε μου αρέσει καθόλου το φροντιστηριακό σύστημα σύμφωνα με το οποίο φορτώνεις τους μαθητές με ένα κάρο σημειώσεις στις οποίες τα κάθε είδους σχόλια είναι έτοιμα και δε βάζουν καθόλου το μυαλουδάκι τους να σκεφτεί. Δεν έχω ιδέα όμως τι συνηθίζεται στα σχολεία. Δίνουν συνήθως παρόμοια πακέτα σημειώσεων στους μαθητές; Μου φαίνεται λίγο δύσκολο λόγω του όγκου των φωτοτυπιών που θα πρέπει να βγουν για κάθε τμήμα, αλλά ρωτάω για να είμαι σίγουρος. Το πιο σωστό δεν είναι τα ερμηνευτικά σχόλια να βγαίνουν κατά την ώρα της διδασκαλίας από το διάλογο με τους μαθητές και να τα σημειώνουν οι μαθητές; Έχουν μάθει μόνο να αποστηθίζουν ετοιμη γνώση και να φωτογραφίζουν με τη μνήμη τους σελίδες και ταυτόχρονα δεν έχουν εξασκηθεί καθόλου στο να ακούνε κάτι και να το γράφουν επι τόπου. Γι' αυτό μετά πηγαίνουν σε κάτι βαρβάτες τρίωρες παραδόσεις στα Πανεπιστήμια που πρέπει να γράφουν μια σελίδα το δίλεπτο και παθαίνουν σοκ!
Τι λέτε κι εσείς;
-
Συμφωνώ! Δεν χρειάζεται να φορτώνουμε τους μαθητές με σημειώσεις, που μάλιστα δεν πρόκειται να διαβάσουν και ποτέ. Λίγα και καλά μέσα στο μάθημα, και κάποιες ασκήσεις εμπέδωσης και επέκτασης για το σπίτι. Θα πρότεινα να αξιοποιήσεις επίσης τις ασκήσεις αξιολόγησης (οι περισσότερες είναι πολύ καλές) και κάποια παραθέματα από τα βιβλία του καθηγητή. Αλλά και αυτά με μέτρο.
Και φυσικά πάντα θα προσαρμόζεις το μάθημά σου στο επίπεδο της τάξης. Όταν δεις ότι σε παίρνει, μπορείς να δίνεις περισσότερο υλικό.
-
Αν πρόκειται για μαθήματα κατεύθυνσης, νομίζω , πως καλό είναι να δίνεις και κάποιες φωτοτυπίες. Οι μαθητές της Γ' λυκείου, πιστεύω, δεν τις πετούν, αντίθετα,αισθάνονται πιο ασφαλείς και τις διαβάζουν. Δε μιλάμε βέβαια για "πακέτα" αλλά για συγκεκριμένες απαντήσεις στις ερωτήσεις αξιολόγησης όπου θα μπορούν οι μαθητές να βρουν συγκεντρωμένα όσα θα έχετε συζητήσει στην τάξη. Ειδικά για τη Λογοτεχνία κατεύθυνσης ενδείκνυται να δίνεις σημειώσεις με προτεινόμενα παράλληλα κείμενα και συγκριτική ανάλυση με τα κείμενα της ύλης.
-
Παιδια ξερει κανεις την υλη της
-
Α! Κι επισης ξεκιναω για πρωτη φορα σε φροντιστηριο θεωρητικη της
-
μάλλον θα ρωτάς για την διδακτέα σχολική ύλη.
θα σου την στήλω με πμ γιατί είναι μεγάλη.
-
Α! Κι επισης ξεκιναω για πρωτη φορα σε φροντιστηριο θεωρητικη της
-
Οποτε εγω τι υλη θα διδαξω?Θα περιμενω δηλαδη να δω τι θα κανει ο καθηγητης στο σχολειο? Γιατι θελει και μια καποια προετοιμασια το θεμα! 'Η θα κανω ολη την προβλεπομενη υλη ανεξαρτητως καθηγητη?Help!!
-
Οποτε εγω τι υλη θα διδαξω?Θα περιμενω δηλαδη να δω τι θα κανει ο καθηγητης στο σχολειο? Γιατι θελει και μια καποια προετοιμασια το θεμα! 'Η θα κανω ολη την προβλεπομενη υλη ανεξαρτητως καθηγητη?Help!!
νομιζω οτι ειναι καλυτερο να κανεις ολη την προβλεπομενη υλη για να εισαι καλυμμενη...
-
γεια σας και απο μενα. μηπως θα μπορουσε να μ ενημερωσει κι εμενα καποιος για την υλη των αρχαιων στη β λυκειου; θα μ ενδιεφερε τοσο της κατευθυνσης οσο και της γενικης παιδειας.
ευχαριστω εκ των προτερων
-
Στη Γενική παιδεία διδάσκεται η Αντιγόνη
Στην Κατεύθυνση
α)Ρητορικά κείμενα:1)Λυσίας "Υπερ Μαντιθέου" (συνήθως) παραγραφοι 1-13,18-21 από πρωτότυπο και 14-17 από μετάφραση
2)Δημοσθένης "Υπερ της Ροδίων ελευθερίας"(συνήθως) παράγραφοι 1-4,17-20 από πρωτότυπο και 5-16,21-35 από μετάφραση
3)Ισοκράτης "Περί ειρήνης" (συνήθως) παράγραφοι 1-2,14-16 από πρωτότυπο και 17-27 από μετάφραση
β)Λυρική ποίηση η οποία στα περισσότερα σχολεία δε διδάσκεται
-
Γειά σας..
Θέλω να σας ρωτήσω παιδιά αν για τα λατινικά της β' υπάρχει βιβλίο καθηγητή.
Ευχαριστώ :)
-
Γειά σας..
Θέλω να σας ρωτήσω παιδιά αν για τα λατινικά της β' υπάρχει βιβλίο καθηγητή.
Ευχαριστώ :)
Υπάρχει το παλιό βιβλίο καθηγητή που περιελάμβανε και τα 50 κείμενα. Μη νομίζεις όμως πως θα σε φωτίσει ιδιαίτερα. Δεν ξέρω αν υπάρχει κάπου στο διαδίκτυο. Εγώ το είχα πάρει από μια συνάδελφο που δίδασκε σε σχολείο.
-
Στη Γενική παιδεία διδάσκεται η Αντιγόνη
Στην Κατεύθυνση
α)Ρητορικά κείμενα:1)Λυσίας "Υπερ Μαντιθέου" (συνήθως) παραγραφοι 1-13,18-21 από πρωτότυπο και 14-17 από μετάφραση
2)Δημοσθένης "Υπερ της Ροδίων ελευθερίας"(συνήθως) παράγραφοι 1-4,17-20 από πρωτότυπο και 5-16,21-35 από μετάφραση
3)Ισοκράτης "Περί ειρήνης" (συνήθως) παράγραφοι 1-2,14-16 από πρωτότυπο και 17-27 από μετάφραση
β)Λυρική ποίηση η οποία στα περισσότερα σχολεία δε διδάσκεται
απο αντιγονη τι διδασκεται???υπαρχει κατι στανταρ???απο ιστορια επισης ποια κεφαλαια κανουν??απο τα βιβλια του καθηγητη βλεπουμε που πρεπει να δωθει εμφαση???ας με κατατοπισει καποιος παρακαλω :-\
-
H ύλη στην Αντιγόνη σταματάει στην εμφάνιση του Τειρεσία...
-
παιδια γνωρίζει κανεις που μπορω να βρω τις αναθεσεις μαθηματων?ως φιλολογος προβλεπεται να κανω το μαθημα ''οργανα,θεσμοι και οικονομικη λειτουργια της ευρωπαικης ενωσης''?γιατι μου το φορτωσαν!ευχαριστω
-
ευχαριστω maryk!!!με βοηθησες αρκετα :D
-
σχετικά με την αντιγόνη τα παιδιά εξετάζονται και στο συντακτικό και την γραμματική;δεν υπάρχει και το βιβλίο του κάθηγητή...ευχαριστώ πολύ εκ των προτέρων! :)
-
Οι ασκήσεις του σχολικού για την Αντιγόνη έχουν και γραμματική και συντακτικό
-
Επίσης πολλές ασκήσεις υπάρχουν στη σελίδα του κεε
-
Καλημέρα!έχω ένα μαθητή β λυκείου ο οποίος δεν έχει καμια των Αρχαίων απο γραμματική και συντακτικό.Και θα του κάνω όλα τα φιλολογικά της κατεύθυνσης.Αλλα αυτό που με έχει προβληματίσει ειναι το γνωστό και το άγνωστο που πρέπει να τα κάνω σε 2 ώρεσ πως να οργανώσω τα μαθήματα έχω λίγο χαθεί.Θέλω τη βοηθειά σας.Σίγουρα θα είχατε ανάλογες περιπτώσεις εσεις που έχετε μεγαλύτερη διδακτική πείρα.Θέλω τα φώτα σας!! ??? ???
-
:) Αρχικά να δώσεις βαρύτητα στο γνωστό "Υπέρ Μαντιθέου". Στο σχολείο αυτό το κείμενο γίνεται με συντακτική και γραμματική ανάλυση πλήρη, συνήθως από τους καθηγητές που το θεωρούν μια ευκαιρία για να οδηγήσουν σταδιακά τους μαθητές στο άγνωστο. Αν οι δύο ώρες είναι 60λεπτες, 45 λεπτά να αφιερώσεις στο άγνωστο ως τα τέλη Οκτωβρίου.Άλλα 40 για το γνωστό και τα άλλα 35 σε γραμματική-συντακτικό. Και μην πανικοβάλλεσαι, θυμήσου ότι βοηθάς το μαθητή συνεπικουρικά με το σχολείο(αν και γίνεται το αντίθετο κάποιες φορές, στο λέω να μην αγχώνεσαι) και μήπως μετά τα Χριστούγεννα οι 2 ώρες να γίνουν 3;
-
ευχαριστώ πολύ θα τους το πω και ελπίζω να μου την κάνουν τη χάρη.Συντακτικο και γραμματική θα ξεκινήσω από την αρχή και πως θα κάνω πλήρη συντακτική ανάλυση στο Μαντίθεο αν δεν ξέρει να ξεχώρίζει το υποκείμενο??
-
1. επιμεινε αν μπορεις για περισσοτερες ωρες εξηγωντας την κατασταση (αν οι γονεις καταλαβαινουν ή θελουν να καταλαβουν).
2. τι προσδοκιες εχει το συγκεκριμενο παιδι και οι γονεις του; να περασει την ταξη; να μαθει αρχαια; να περασει του χρονου σε πανεπιστημιο;
3. αν δεν εχει ιδεα, και οι ωρες παραμεινουν αυτες κανε τα εξης: κανε το γνωστο δινοντας του μεταφραση και συντακτικο και επιμεινε στις βασικες δομες συντακτικου και στη γραμματικη (αυτην λογικα δεν θα στη διαβαζει , αλλα εσυ θα επιμενεις στα βασικα!). :)
-
Θα διαφωνήσω με την adigoni για πλήρη συντακτικη ανάλυση του γνωστού.Γνώμη μου ότι χρειάζεσαι τουλάχιστον 3 ώρες.Θα σου πρότεινα να πάρεις τη γραμματική και το συντακτικό και να αρχίσεις με τα πιο βασικά δίνοντας π.χ. σε ένα μάθημα την α και β κλίση,σε επόμενο τη γ κτλ.Στο γνωστό αν δε μπορέσεις να πάρεις παραπάνω ώρες να δίνεις έτοιμα τα σχόλια και να επικεντρωθείς στη μετάφραση.
-
Παιδια τι πληρη συντακτικη αναλυση στο γνωστο? Εγω θα διδαξω για πρωτη φορα σε φροντιστηριο γνωστο
-
Και πώς θα μάθει το παιδί μετάφραση αν δεν του δώσεις τη σύνταξη;Θα το παροτρύνεις να τη μάθει παπαγαλία;Η μετάφραση πρέπει να βγαίνει από τη σύνταξη.Δε μπορείς να τα διαχωρήσεις, άσχετο αν δεν εξετάζεται.Τώρα για τη γ κλίση ένα παράδειγμα έδωσα στην κοπέλα για μια γενική επανάληψη στη γραμματική.Στο γνωστό αυτά που εξετάζονται είναι η μετάφραση,τα σχόλια,ετυμολογικά κτλ
-
Ευχαριστώ πολύ για τις συμβουλες σας.Ηδη πρόσθεσα ώρες και θα αποφάσισα να ξεκινήσω από την αρχή ολα τα κομμάτια γραμ. και συντακτ. για να είμαι σίγουρη.Και Γιωτάκι τη τρίτη κλίση μπορεις να τη διδάξεις όπως στο γυμνάσιο.Να τη χωρίσεις σε συμφων. και φωνηεντολ. με παραδείγματα.Ρητορικό λόγο θα επιμείνω σε μετάφραση και σχόλια και θά κάνουμε και κάποια άδιδακτα.Αυτά.Αν σε κάτι δεν συμφωνείτε θέλω τη γνώμη σας.
-
Ρητορικό λόγο θα επιμείνω σε μετάφραση και σχόλια και θά κάνουμε και κάποια άδιδακτα.Αυτά.Αν σε κάτι δεν συμφωνείτε θέλω τη γνώμη σας.
Μια τελευταία συμβουλή.Να μη ξεχάσεις ετυμολογία,παράγωγα,ομόρριζα και σε κάθε παράδοση να δίνεις τις άτεχνες και έντεχνες πίστεις.
-
συναδελφοι μηπως θα μπορουσε καποιος να μου στειλει την υλη της λογοτεχνιας και της ιστοριας??θα με εξυπηρετουσατε παρα πολυ.
-
Συνάδελφοι κι εγώ αναζητώ την ύλη γλώσσας, λογοτεχνίας και ιστορίας Α,
-
http://www.pi-schools.gr/lessons/hellenic/
Οδηγίες διδασκαλίας φιλολογικών μαθημάτων στο Λύκειο.
-
Ευχαριστώ, είχα ανοίξει αυτή τη σελίδα αλλά δεν είχα προσέξει "τις οδηγίες".
-
Γεια σας. Εχω μια μαθήτρια που είναι εντελως ανορθόγραφη στην Α λυκείου και είναι πολύ καλή μαθήτρια. Γνωρίζετε κάποιο καλό βιβλίο που θα τη βοηθούσε?
Επίσης, θέλω να ρωτήσω κάτι εντελώς άσχετο με την προηγούμενη ερώτηση. Μήπως ξέρετε που θα μπορούσα να βρω σε θεατρικό το έργο με τον Σκρουτζ "το πνεύμα των Χριστοτγέννων" :)
-
Μπορεί να πω ανοησία αλλά νομίζω ότι λέγεται "Χριστουγεννιάτικη Ιστορία". Άσχετο μήπως η μαθήτρια έχει κάποια μορφή δυσλεξίας;
-
H ειδικη μαθησιακη δυσκολια που δυσχεραινει μονο την επιδοση της ορθογραφιας λεγεται δυσορθογραφια.
Ενα καλο βιβλιο ειναι η ορθογραφια των καταληξεων της Μαυροματη
-
H ειδικη μαθησιακη δυσκολια που δυσχεραινει μονο την επιδοση της ορθογραφιας λεγεται δυσορθογραφια.
Ευχαριστώ (μάθαμε κάτι σήμερα) :) :) :) :)
-
Δεν γνωρίζω αν αυτό που θα σου αναφέρω έχει το δικό σου έργο, αλλά ισως σε βοηθήσει
Κέδρος Εκπαίδευση : Η ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΑΡΧΙΖΕΙ...
Συγγραφέας/είς: Ανδριώτη, Ε., Αρμενιάκου, Κ., Χριστόγερου, Κ.
Περιλαμβάνει cd
Το βιβλίο αυτό, περιλαμβάνει 15 θεατρικά έργα για μικρά παιδιά σε έμμετρο λόγο. Τα θέματά τους επιλέχτηκαν με κριτήριο τις ανάγκες ενός ετήσιου σχολικού προγράμματος (γιορτές για τις εθνικές επετείους, τα Χριστούγεννα, τη λήξη των μαθημάτων), αλλά και τα σύγχρονα εκπαιδευτικά ζητήματα, όπως η κυκλοφοριακή αγωγή, η περιβαλλοντική εκπαίδευση κ.λπ. Σε κάθε θεατρικό έργο δίνονται οδηγίες για τη δημιουργία του σκηνικού και των κοστουμιών.
Στο δεύτερο μέρος του βιβλίου δίνονται 5 έργα για κουκλοθέατρο, σε έμμετρο λόγο, τα οποία μπορούν να γίνουν και μικρές θεατρικές παραστάσεις, αν τους ρόλους υποδυθούν παιδιά.
Τέλος, στο τρίτο μέρος του βιβλίου παρατίθεται κατάλογος μουσικών έργων για τη μουσική επένδυση των παραστάσεων, υλικό που ο εκπαιδευτικός μπορεί να αξιοποιήσει παράλληλα με το μουσικό cd που συνοδεύει το βιβλίο.
Επίσης οι Εκδόσεις 'Αγκυρα δίνουν παραστάσεις που βασίζονται στα βιβλία των εκδόσεών τους.Ενα απο αυτά είναι και το δικό σου.Μπορει εδω να το βρεις
-
Για τη δυσορθογραφια (αν ενδιαφέρεται καποιος :))
http://www.specialeducation.gr/modules.php?op=modload&name=News&file=article&sid=49
http://www.paper-bookland.gr/books.asp?action=view&bookID=50605
-
για το εργο του ντικενς δες εδω:
http://www.phys.uoa.gr/~nektar/arts/prose/charles_dickens_christmas_tales.htm (http://www.phys.uoa.gr/~nektar/arts/prose/charles_dickens_christmas_tales.htm)
πριν απο λιγο το εψαχνα και εγω.ελπιζω να βοηθαει
-
χίλια ευχαριστώ παιδιά!!!!! να είστε καλα!!!! :) :D :D :D :D
-
Έτσι για να μπούμε στο επικείμενο γιορτινό κλίμα...μια που αναφέρατε το πνεύμα των Χριστουγέννων...τι θα θέλατε να δώσει στους ανθρώπους το πνεύμα των Χριστουγέννων????
Εγώ θα ήθελα να είχε ενα ραβδί και να αγγίξει τις καρδιές των ανθρώπων και να τους ανοίξει τα μάτια να δουν πόσο υπέροχα πράγματα συμβαίνουν γύρω τους χωρίς να δίνουν σημασία...να σταματήσουν να τους νοιάζουν τόσο τα υλικά και να επικεντρωθούν σε πιο ουσιώδη ...θα ήθελα έπειτα από αυτό το αγγιγμα με το ραβδί να μου χάριζε μια χιονόμπαλα από αυτές που τις κουνάς και να έβλεπα όλα τα σπίτια της γης ''φτωχά και πλούσια'' γεμάτα αγάπη , ζεστασία γονείς και παιδιά μαζί να χαίρονται και να γελούν όχι απέναντι στην τηλεόραση ούτε ντυμένοι κι ετοιμοι για ''ρεβεγιον''(τι απαίσια λέξη-αληθεια πως μπορουν και καταβροχθιζουν και γλεντουν οταν την ώρα που πετουν βεγγαλικα και αλλαζει ο χρονος παιδιά είναι στους δρομους και κρυώνουν μια που δεν εχουν σπιτι δικό τους ουτε ζεστά ρουχα να αγκαλιασει το σωμα τους???)
να βλεπα όλα τα ματια των παιδιών χαρουμενα γεματα αγωνια να περιμενουν να ανοιξουν το δικο τους δωρο.....
κι αν με ρωτατε αν περιμενω τις γιορτές καθε χρονο ναι τις περιμένω αλλα μερικές φορές μελαγχολώ ....γιατί υπάρχουν άνθρωποι που αυτές τις γιορτινές μερες είναι μονοι και κρυώνουν κι εμείς στα ζεστά μας σπίτια αντί να χαρούμε για ότι μας χαρίστηκε απλόχερα γκρινιάζουμε για καθε τι ανούσιο και μικρό.....
ευχή μου να είστε όλοι καλά ευτυχισμένοι και αγαπημένοι...Καλά Χριστούγεννα
-
...μακάρι όλοι να κρατάμε την ουσία από τη ζωή μας και να χαιρομαστε με τα απλά και καθημερινά πράγματα!!!!!!!
Εχεις απόλυτο δίκιο!!!! :D :D :D
Καλά χριστούγεννα σε όλους!!!!
-
Έτσι για να μπούμε στο επικείμενο γιορτινό κλίμα...μια που αναφέρατε το πνεύμα των Χριστουγέννων...τι θα θέλατε να δώσει στους ανθρώπους το πνεύμα των Χριστουγέννων????
...........
Υγεία, επιμονή, υπομονή .. . και ακόμη να δώσει να αντιληφθούν όλοι ότι το μαγικό ραβδάκι το έχουμε εμείς αλλά συνήθως το ψάχνουμε αλλού!
-
και ακόμη να δώσει να αντιληφθούν όλοι ότι το μαγικό ραβδάκι το έχουμε εμείς αλλά συνήθως το ψάχνουμε αλλού!
[/quote]έχεις απόλυτο δίκιο !!!!!
-
ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΜΟΥ ΠΕΙΤΕ ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΦΙΛΟΛΟΓΙΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΤΗΣ
-
Γενικής
- Αντιγόνη
- Έκθεση
- Κείμενα
- Ιστορία
Κατεύθυνσης
- Αρχαία
- Λατινικά
- Φιλοσοφία
-
nina στη
-
Σας ευχαριστώ πολύ όλους!!!
-
Όπως έχω ξανααναφέρει από το νέο σχολικό έτος πρόκειται να διδάξω αυτά τα 2 μαθήματα. Πόσες ώρες να διαρκέσω για κάθε ενότητα; Πχ. Στο Αγνωστο να κάνω 1 ώρα άγνωστο και την άλλη γραμματική-συντακτικό; Στη λογοτεχνία, πόσες ώρες για κάθε κείμενο; Ποια είναι τα καταλληλότερα βοηθήματα; Η ύλη για τα Ρητορικά είναι ολος ο Μαντίθεος, Δημοσθένης και Ισοκράτης ολόκληρος; Στη
-
Ρητορικά:
Διδακτέα Ύλη
1. Εισαγωγή στη ρητορική στην Αρχαία Ελλάδα.
2. Σύντομη Εισαγωγή στη ζωή και το έργο του κάθε ρήτορα του οποίου διδάσκεται ρητορικός λόγος.
Ακολουθεί η διδασκαλία τριών ρητορικών λόγων :
• Λυσίου, Υπέρ Μαντιθέου §1-21 (από το πρωτότυπο).
• Δημοσθένους, Περί της Ροδίων ελευθερίας § 1-4, 17-24, 34-35 (από το πρωτότυπο), 5-16, 25-33 (από μετάφραση).
• Ισοκράτους, Περί ειρήνης § 1-2, 14-16, 63-70, 133-145 (από το πρωτότυπο), 17-27 (από μετάφραση).
-
συγγενικο προσωπο προσφατως τελειοφοιτος φιλοσοφικης προκειται να περασει συνεντευξη σε φροντιστηριακο οργανισμο..υπαρχει καποιος/α συναδελφος που να εχει περασει αναλογη εμπειρια και να διαθετει καποια δειγματα σημειωσεων ωστε να δειξει μια πρωτη θετικη εικονα αλλα και να δει και ο ιδιος πως πρεπει να κινηθει; του ζητησαν για τα μαθηματα κατευθυνσης πλην νεοελληνικης λογοτεχνιας...
-
κανεις.. ;)
-
εξαρταται και απο το επιπεδο του μαθητη πιστευω
αν ειναι καλό καιεχει και ορεξη για προσωπικο διαβασμα
αγνωστο: 1 ωρα αγνωστο 1 ωρα γραμμ-συντ (εγω συνηθιζω να εξεταζουμε μαζι δυσκολα κειμενα και σαν ασκηση μονα τους να κανουν πληρη συνταξη και μεταφραση ενα κειμ μετριας δυσκολιας)
λογοτεχνια
απεφυγε την παπαγαλια ωθησε τον να αναπτυξη την κριση του με μπουσουλα τις κονως αποδεκτες αναλυσεις. να "χαρει'τα κειμενα που διαβαζει γιατι αλλιως δε νομιζω να βγει.
1 ωρα την εβδομαδα πιστευω ειναι καλα. αν προκειται για πεζο μεγαλο σε εκταση προτεινω να το εχει ηδη διαβασει μονος του ο μαθητης, μη χασετε ωρα στην αναγνωση.μαζι περαστε στην αναλυση.
συχνες επαναληψεις σε ομαδες κειμενων που εχουν συναφεια μεταξυ του (αλλοτε νοηματικη αλλοτε χρονολογικη ή οτιδηποτε αλλο)
αν τωρα το επιπεδο ειναι χαμηλο (δηλ το παιδι δεν εχει ξαναδιαβασει λογοτεχνια στη ζωη του) και δεν εχει και διαθεση να αφιερωσει χρονο καντε 1,5 με τη μιση να αναλωνεται στο να "τον διαβαζεις"
τα καταλληλοτερα βοηθηματα ειναι αυτα που σε βολευουν. γενικα καλες εκδοσεις ειναι η ελληνοεκδοτικη, ζητη, πατακης, μεταιχμιο. παρα πολυ χρησιμα ειναι και τα βιβλιο των εκδοσεων οροσημο που σου οργανωνουν την επαναληψη
στη β λυκειου καλο ειναι να αρχισεις με υποκειμενο κτλ ασχετως επιπεδου μαθητη
αν ειναι καλος και τα κατεχει αυτα μια γρηγορη επαναληψη που να εστιαζεται σε ασκησεις ποτε δε βλαπτει
αν δεν ειναι ξεκινας απο το μηδεν
-
Ποιο μάθημα είναι η Νεοελληνική λογοτεχνία κατεύθυνσης της β΄λυκείου; Τα παιδιά στη
-
ναι οντως
θεωρησα δεδομενο πως αναφεροταν σε λογοτεχνια κατ γ λυκειου και τα υπολοιπα μαθηματα ηταν για β
-
Προς φιλολόγους
Υπάρχει περίπτωση μαθήτρια ( εν προκειμένω η κόρη μου
-
Μια θετική περίπτωση που έχω ακούσει για την πδσ είναι ότι μαθητές σταμάτησαν τα φροντιστήρια και παρακολούθησαν πδσ ενώ δεν είχαν δηλώσει αρχικά ότι θα παρακολουθήσουν.
-
Πως τα πηγαίνει στο σχολείο;; Εχει κενά;; Προσωπικά έδινα 9 μαθήματα(και θεωρητικά) με ύλη πολύ περισσότερη απο οτι τα τελευταία χρόνια απο θετική κατεύθυνση και πέτυχα τη σχολή που ήθελα. Χωρις ιδιαίτερα!
Σε φροντιστήριο μπορεί να πάει τουλάχιστον στα μαθηματα κατεύθυνσης;;; Νομίζω πως θα τη βοηθήσει...
Σημείωση: δεν είμαι φιλόλογος (εκείνοι θα σου δώσουν πιο "έγκυρες" απαντήσεις) απλά διέκρινα ένα άγχος και είπα να απαντήσω...
-
Εξαρτάται από τη δουλειά που γίνεται στο σχολείο και στην ΠΔΣ. Επιπλέον πόσοι μαθητές είναι στην τάξη; Η μαθήτρια είναι πρόθυμη να μπει σε πρόγραμμα από μόνη της, χωρίς τις κατευθύνσεις και την ώθηση / πίεση που ασκεί το φροντιστήριο στο μαθητή για να διαβάσει (μέσω εργασιών, διαγωνισμάτων και προφορικής εξέτασης;)Πάντως τουλάχιστον για το άγνωστο (των αρχαίων) και την έκθεση θα έλεγα να παρακολουθήσει μαθήματα, γιατί δε νομίζω ότι επαρκεί η δουλειά που συνήθως κάνουν στα σχολεία.Σκέψου ότι στα φροντιστήρια/ιδιαίτερα οι μαθητές θεωρητικά γράφουν μία έκθεση την εβδομάδα, ενώ στο σχολείο στην καλύτερη μία το μήνα!
-
Πέρασα φιλοσοφική σε μια εποχή που ήθελες 18άρια σε όλα τα μαθήματα για να μπεις χωρίς σχεδόν καθόλου φροντιστήριο. Έκανα μόνο 3 ώρες τη βδομάδα ιδιαίτερο στο άγνωστο και στις ίδιες ώρες που και που, η καθηγήτρια με έβαζε να κλείνω γραπτώς στα λατινικά όλα τα ρήματα, ουσιαστικά, αντωνυμίες κλπ. Όλα τα υπόλοιπα τα έκανα μόνη μου. Εϊχα αγοράσει αναλύσεις σε όλα τα μαθήματα και διάβαζα μόνη μου.
Σημασία έχει πώς είναι το παιδί. Αν είναι καλή μαθήτρια, δεν έχει κενά, είναι πειθαρχημένη και αποφασισμένη να διαβάσει μόνη της, είμαι σίγουρη ότι μπορεί να τα καταφέρει και πολύ καλά μάλιστα!
Προτείνω να ξεκινήσει να παρακολουθεί την ΠΔΣ, η οποία είναι κανονικό φροντιστήριο αν ο εκπαιδευτικός κάνει σωστά τη δουλειά του. Αν το υπόλοιπο τμήμα δεν είναι του ίδιου επιπέδου, μπορεί να ζητήσει από τον καθηγητή να δίνει μόνο στην ίδια επιπλέον δουλειά για το σπίτι. Στη θεωρητική κατεύθυνση, ακριβώς επειδή είναι "θεωρητική" ο μαθητής άνετα μπορεί να διαβάσει μόνος του, δε με συμφέρει που το λέω, αλλά όλος αυτός ο πανικός με τα φροντιστήρια είναι αδικαιολόγητος κατά την ταπεινή μου άποψη...
-
Πέρασα φιλοσοφική σε μια εποχή που ήθελες 18άρια σε όλα τα μαθήματα για να μπεις χωρίς σχεδόν καθόλου φροντιστήριο. Έκανα μόνο 3 ώρες τη βδομάδα ιδιαίτερο στο άγνωστο και στις ίδιες ώρες που και που, η καθηγήτρια με έβαζε να κλείνω γραπτώς στα λατινικά όλα τα ρήματα, ουσιαστικά, αντωνυμίες κλπ. Όλα τα υπόλοιπα τα έκανα μόνη μου. Εϊχα αγοράσει αναλύσεις σε όλα τα μαθήματα και διάβαζα μόνη μου.
Σημασία έχει πώς είναι το παιδί. Αν είναι καλή μαθήτρια, δεν έχει κενά, είναι πειθαρχημένη και αποφασισμένη να διαβάσει μόνη της, είμαι σίγουρη ότι μπορεί να τα καταφέρει και πολύ καλά μάλιστα!
Προτείνω να ξεκινήσει να παρακολουθεί την ΠΔΣ, η οποία είναι κανονικό φροντιστήριο αν ο εκπαιδευτικός κάνει σωστά τη δουλειά του. Αν το υπόλοιπο τμήμα δεν είναι του ίδιου επιπέδου, μπορεί να ζητήσει από τον καθηγητή να δίνει μόνο στην ίδια επιπλέον δουλειά για το σπίτι. Στη θεωρητική κατεύθυνση, ακριβώς επειδή είναι "θεωρητική" ο μαθητής άνετα μπορεί να διαβάσει μόνος του, δε με συμφέρει που το λέω, αλλά όλος αυτός ο πανικός με τα φροντιστήρια είναι αδικαιολόγητος κατά την ταπεινή μου άποψη...
Συμφωνώ κι εγώ, αλλά το παιδί πρέπει να ξέρει και τι να διαβάσει, οπότε χρειάζεται σίγουρα μια συμβουλή. Οπωσδήποτε να πάει στην ΠΔΣ, και αφού κρίνει αν η δουλειά που γίνεται είναι καλή ή όχι, να αποφασίσετε αν χρειάζεται κάτι παραπάνω. Πάντως αν χρειαστείτε βοήθεια σχετικά με βιβλία, βοηθήματα κτλ εδώ είμαστε :)
Υ.Γ. Olgalia, η υπογραφή σου είναι όλα τα λεφτά!!!! ;D ;D ;D ;D
-
Και εγώ πέρασα με την πρώτη χωρίς να κάνω ούτε μια ώρα φροντιστήριο.
Οι συνάδελφοι έχουν δίκιο...Όλα εξαρτώνται από το μαθητή.Από το πόσο προσηλωμένος είναι στο στόχο του...από το πόσο είναι διατεθειμένος να θυσιάσει κάποιο χρόνο παραπάνω για διάβασμα(που έτσι κ αλλιώς θα θυσίαζε για φροντιστήριο)....
Αν βέβαια πρόκειται για μαθητή με πολλά κενά,δεδομένου ότι είναι
-
Σας ευχαριστώ όλους για την κατάθεση των απόψεων σας!
Είναι κυρίως θέμα άποψης και όχι χρηματικό το να μην "χωθούμε" στα φροντιστήρια.
Θέλω να πω, μήπως είναι και λίγο μόδα το ότι χρειάζεται να κάνεις τόσα μαθήματα για να περάσεις;
Στη ΠΔΣ δε θέλει να πάει κυρίως επειδή δεν πρόκειται να πάνε άλλα παιδιά.
Είναι άριστη μαθήτρια (19-20 σε όλα τα θεωρητικά μαθήματα χωρίς να χρησιμοποιεί ούτε βοηθήματα ) αλλά δε σκοτώνεται στο διάβασμα, έχει προαποφασίσει ότι θα σπουδάσει έξω, οπότε αυτό που δεν ξέρω είναι αν μετράει ο βαθμός που θα πάρει στις πανελλαδικές στο βαθμό του απολυτηρίου.
Αυτό που σκεπτομαστε είναι να κάνει 4 ώρες ιδιαίτερα την εβδομάδα (2 έκθεση, 1 αρχαία , 1 λατινικά) κυρίως για να έχει ένα μπούσουλα στο τι πρέπει να διαβάσει.
Οψόμεθα!!!
-
θα συμφωνησω απόλυτα με τη maryκ
το μοτο ιδιαιτερα-φροντ =επιτυχια στις πανελληνιες δεν ισχυει γενικώς παρά μονο κατω υπο προυποθέσεις
ποσοι άλλωστε κανοντας ιδιαιτερα δεν καταφερνουν να περασουν καπου αξιολογα;
αν εχει καλους καθηγητες στο σχολειο της ας παει πδσ αν θελει.
αγόρασε της ορισμένα καλά βοηθήματα για τα μαθήματα κατευθυνσης (βοηθήματα όμως όχι λυσάρια!), οπωσδήποτε ενα βιβλίο με άγνωστα κείμενα για να εξασκηθεί μόνη της καθώς στο σχολείο ισως(αναλόγως καθηγητη) δεν επαρκεί η προσπάθεια.
για την εκθεση αν εχει αστερι φιλολογο δε χρειαζεται τιποτα, αν οχι και τοσο ενα βιβλιο κι εκει και ενθαρυνε τη να γραφει 1 εκθεση τη βδομαδα μονη της. μπορει να ζητησει απο καποιο φιλολογο του σχολειου της που συμπαθει να της διορθωνει την εξτρα δουλεια που κανει. υπο φυσιολογικές συνθηκες θα χαρεί με την πρωτοβουλία του παιδιού.
μην αφηνεις κανενα να σας αγχωνει!! ;)
-
Καλησπέρα!!!Θα ήθελα να ζητήσω την πολύτιμη βοήθεια των εκπαιδευτικών που έχουν εμπειρία στη διδασκαλία των θεωρητικών μαθημάτων της Γ λυκείου. Πότε "πρέπει" να ολοκληρωθεί η ύλη και πως επαναλήψεις χρειάζεται να γίνουν κατά την άποψή σας;
-
πόσες επαναλήψεις...
-
αν εισαι σε φροντιστηριο λογικα γυρω στον Φεβρουαριο νομιζω..στο σχολειο πριν το Πασχα γιατι ετσι και αλλιως μετα δεν θα ερχονται οι περισσοτεροι μαθητες...
-
αν εισαι σε φροντιστηριο λογικα γυρω στον Φεβρουαριο νομιζω..στο σχολειο πριν το Πασχα γιατι ετσι και αλλιως μετα δεν θα ερχονται οι περισσοτεροι μαθητες...
++++
-
Σε ιδιαίτερο, Αρχαία, μπορείς και λίγο πιο νωρίς... ίσως και τέλη Ιανουαρίου, ανάλογα βέβαια με το μαθητή. Ως προς τα υπόλοιπα, συμφωνώ με τους συναδέλφους.
Επαναλήψεις, ανάλογα βέβαια και το μάθημα, 2 είναι πολύ καλά. Αν μιλάς για σχολείο... ούτε καν!!!!!! ::)
-
Στη φυσική υπάρχει ένα είδος κίνησης που λέγεται "Ευθύγραμμη ομαλά επιταχυνόμενη κίνηση"
Εξηγώ στους μαθητές μου οτι η λέξη "ομαλά" κολάει στο επιταχυνόμενη (άρα σταθερή επιτάχυνση)
Ωστόσο τους εξηγώ οτι αν προσδιόριζε το "κίνηση" θα ήταν "ομαλή" και όχι ομαλά...
Δέν ξέρω όμως να τους πώ αν είναι επιθετικός προσδιορισμός ή κάτι άλλο...
Άν μπορεί να βοηθήσει κάποιος φιλόλογος τον ευχαριστώ εκ των πρωτέρων...
-
Δεν είμαι φιλόλογος, ωστόσο νομίζω πώς το ομαλά είναι επιρρηματικός προσδιορισμός του τρόπου.Αν προσδιόριζε την λέξη κίνηση θα ήταν επιθετικός προσδιορισμός και θα λεγόταν"ευθύγραμμη ομαλή επιταχυνόμενη κίνηση"
-
Δεν είμαι φιλόλογος, ωστόσο νομίζω πώς το ομαλά είναι επιρρηματικός προσδιορισμός του τρόπου.Αν προσδιόριζε την λέξη κίνηση θα ήταν επιθετικός προσδιορισμός και θα λεγόταν"ευθύγραμμη ομαλή επιταχυνόμενη κίνηση"
Σ ευχαριστώ αλλά νομίζω πως το κίνηση δεν είναι επίθετο... είναι ουσιαστικό....
-
Το ομαλά (επίρρημα) προσδιορίζει το "επιταχυνόμενη" (μετοχή) οπότε είναι επιρρηματικός προσδιορισμός του τρόπου. Πράγματι αν προσδιόριζε το "κίνηση" θα έπρεπε να ήταν "ομαλή" κι εκεί θα ήταν επιθετικός προσδιορισμός.
-
Πράγματι το "κίνηση" είναι ουσιαστικό αλλά ο επιθετικός προσδιορισμός θα ήταν η λέξη "ομαλή" που είναι είναι επίθετο. Σωστά το λέει ο amer
-
Ευχαριστώ πολύ :)
-
για να το καταλάβεις καλύτερα μπορείς να βάλεις στη θέση του "ομαλά" το επιρρ "ομαλώς" . έτσι φαίνεται πιο καθαρά πως είναι επιρρ προσδιορ τροπου στο επιταχυνόμενη που είναι μετοχή: δηλδή ευθύγραμμη κίνηση, ομαλώς επιταχυνόμενη.. ;)
-
Στη φυσική υπάρχει ένα είδος κίνησης που λέγεται "Ευθύγραμμη ομαλά επιταχυνόμενη κίνηση"
Εξηγώ στους μαθητές μου οτι η λέξη "ομαλά" κολάει στο επιταχυνόμενη (άρα σταθερή επιτάχυνση)
Ωστόσο τους εξηγώ οτι αν προσδιόριζε το "κίνηση" θα ήταν "ομαλή" και όχι ομαλά...
Δέν ξέρω όμως να τους πώ αν είναι επιθετικός προσδιορισμός ή κάτι άλλο...
Άν μπορεί να βοηθήσει κάποιος φιλόλογος τον ευχαριστώ εκ των πρωτέρων...
το θέμα με έχει απασχολήσει κι εμένα (προ αμνημονεύτων ετών!)
Κατέληξα στο να επισημαίνω στους μαθητές οτι το "ομαλά" αναφέρεται στην κίνηση και όχι στην "ευθύγραμμη" βάζοντας κόμμα (το σημείο στίξης) και κάνοντας μια μικρή παύση.
Ευθύγραμμη, (παύση) ομαλά επιταχυνόμενη κίνηση
Εναλλακτικά μπορείς να λες "ευθύγραμμη κίνηση, ομαλά επιταχυνόμενη"
Νομίζω πως έτσι το πιάνουν το νόημα καλύτερα.
-
Στη φυσική υπάρχει ένα είδος κίνησης που λέγεται "Ευθύγραμμη ομαλά επιταχυνόμενη κίνηση"
Εξηγώ στους μαθητές μου οτι η λέξη "ομαλά" κολάει στο επιταχυνόμενη (άρα σταθερή επιτάχυνση)
Ωστόσο τους εξηγώ οτι αν προσδιόριζε το "κίνηση" θα ήταν "ομαλή" και όχι ομαλά...
Δέν ξέρω όμως να τους πώ αν είναι επιθετικός προσδιορισμός ή κάτι άλλο...
Άν μπορεί να βοηθήσει κάποιος φιλόλογος τον ευχαριστώ εκ των πρωτέρων...
το θέμα με έχει απασχολήσει κι εμένα (προ αμνημονεύτων ετών!)
Κατέληξα στο να επισημαίνω στους μαθητές οτι το "ομαλά" αναφέρεται στην κίνηση και όχι στην "ευθύγραμμη" βάζοντας κόμμα (το σημείο στίξης) και κάνοντας μια μικρή παύση.
Ευθύγραμμη, (παύση) ομαλά επιταχυνόμενη κίνηση
Εναλλακτικά μπορείς να λες "ευθύγραμμη κίνηση, ομαλά επιταχυνόμενη"
Νομίζω πως έτσι το πιάνουν το νόημα καλύτερα.
Εγώ το χρησιμοποιώ για να τους δείξω τί είναι αυτό που μένει σταθερό... Άρα με βολεύει να τους ρωτάω πού κολάει το "ομαλά" ή το "ομαλή"....
Έτσι (μεταφράζοντάς το σε σταθερή)... βρίσκουν αμέσως ποιοί τύποι ισχύουν και ποιοί όχι...
Έχεις δίκιο όμως οτι πρέπει να είναι ξεκάθαρο πως μιλάμε για ευθύγραμμη κίνηση...
Έτσι κι αλλιώς αυτό είναι ο τίτλος του κεφαλαίου
-
Νομίζω ότι η καλύτερη λύση, αν μπερδεύονται, είναι αυτή που σου προτάθηκε: "ευθύγραμμη κίνηση, ομαλά επιταχυνόμενη".
Διαφορετικά, θα κάνεις τη συντακτική ανάλυση που σου είπαν και οι προλαλήσαντες, δηλ. ευθύγραμμη=επιθετικός προσδ. στο κίνηση, ομαλά=επιρρηματικός προσδ. στη μετοχή επιταχυνόμενη.
-
Νομίζω ότι η καλύτερη λύση, αν μπερδεύονται, είναι αυτή που σου προτάθηκε: "ευθύγραμμη κίνηση, ομαλά επιταχυνόμενη".
Διαφορετικά, θα κάνεις τη συντακτική ανάλυση που σου είπαν και οι προλαλήσαντες, δηλ. ευθύγραμμη=επιθετικός προσδ. στο κίνηση, ομαλά=επιρρηματικός προσδ. στη μετοχή επιταχυνόμενη.
Ευχαριστώ...
Ωστόσο με ρωτάνε μερικές φορές και χρειάζεται να ξέρω και την ανάλυση...
-
Η δικιά μου εμπειρία είναι ότι πλέον συνειδητοποιούν τον προσδιορισμό ομαλά όταν μιλήσεις και για την ευθύγραμμη επιταχυνόμενη κίνηση με μεταβαλλόμενη επιτάχυνση. Συνήθως δεν περιμένω να μπω στη δυνάμεις για να μιλήσουμε και για την περίπτωση της μη σταθερής δύναμης, όπου βέβαια υπάρχει και αντίστοιχη άσκηση στο βιβλίο.
-
Εγώ τους λέω ότι η κίνηση λέγεται έτσι επειδή η ταχύτητα του σώματος είναι το μέγεθος που μεταβάλλεται ομαλά υ=αt.
Σε αντίθεση με την ευθύγραμμη ομαλή όπου το μέγεθος που μεταβάλλεται ομαλά είναι η θέση του σώματος.
Έτσι τονίζω και το ότι η ταχύτητα είναι ο ρυθμός μεταβολής της θέσης,ενώ η επιτάχυνση είναι ο ρυθμός μεταβολής της ταχύτητας.
-
Στο σημείο αυτό να επισημάνω στους συναδέλφους οτι χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή η εισαγωγή της έννοιας "επιτάχυνση" καθώς οι μαθητές την διαπραγματεύονται για πρώτη φορά στην Α'Λυκείου.
Δυστυχώς, κατά τη γνώμη μου, η έννοια αυτή έχει αφαιρεθεί απο τα σχολικά βιβλία του Γυμνασίου
-
Εγώ κάνω νύξη για την επιτάχυνση και στο γυμνάσιο,λίγα πράγματα βέβαια,αλλά σκέφτομαι ότι θα ήταν καλό στη α λυκείου που θα τη διδαχτούν κανονικά να έχουν ξανακούσει για αυτήν.
-
Θα συμφωνήσω μαζί σου dimstella και κατά τη γνώμη μου θα έπρεπε να διδάσκονται πρώτα οι νόμοι του Newton και να ακολουθούσαν οι κινήσεις. Το αίτιο αρχικά και το αποτέλεσμα στη συνέχεια.
Δυστυχώς έτσι όπως είναι διαρθρωμένη η ύλη στο σχολικό βιβλίο η αιτιοκρατική αντίληψη πάει φούντο και αυτό φαίνεται και στο πως τα παιδιά αντιλαμβάνονται τελικά τα φαινόμενα.
-
Θεωρητικά μπορεί να γίνει αυτό,αν κάνεις μία κουβέντα με παραδείγματα και στη συνέχεια προχωρήσεις πιο αναλυτικά στα είδη των κινήσεων.
Σε επίπεδο ασκήσεων όμως είναι ανέφικτο,αφού δε μπορείς να ζητήσεις από τα παιδιά να δουλέψουν με ένα μέγεθος που δε γνωρίζουν,δηλαδή με την επιτάχυνση.
-
Μα ακριβώς αυτό θα κάνεις, θα εισάγεις την έννοια επιτάχυνση και θα συνδέσεις τον κάθε νόμο του Newton πιο εύκολα με το αποτέλεσμα, την αντίστοιχη κίνηση.
Μιλώντας για την αδράνεια ευκολότερα εισάγεις την έννοια επιτάχυνση και στη συνέχεια με τον ορισμό "ο ρυθμός μεταβολής της ταχύτητας" καταλήγεις στις κινήσεις.
Η μηχανιστική επίλυση προβλημάτων προσωπικά δεν μου λέει τίποτε. Με ενδιαφέρει πρώτα η κατανόηση του φαινομένου, που έχει τελικά ως αποτέλεσμα και τη δυνατότητα επεξεργασίας (ανάλυσης) και επίλυσης προβλημάτων.
-
Ε ναι,πρώτα δίνω τον ορισμό της επιτάχυνσης και μετά εμβαθύνω στους νόμους.
Μου αρέσει κάποια πράγματα να τα κάνουν τα παιδιά μηχανικά. Είναι πολλά παιδιά που δε γουστάρουν τη φυσική και δεν την πιάνουν εύκολα,το ότι μαθαίνουν να λύνουν ασκήσεις μηχανικά είναι ένας μπούσουλας. Εννοείται πως προτιμάω την βαθύτερη κατανόηση,αλλά δεν είναι όλα τα παιδιά σε θέση να την πετύχουν,ούτε έχουν όλα αυτήν την διάθεση.
-
-
Μια προσωπική εμπειρία από την διδασκαλία του κειμένου..
http://siamantoura.blogspot.com/2009/12/blog-post_29.html
-
μπορει να με ενημερωσει καποιος ποσες σχολικες ωρες ειναι τα μαθηματα κατευθυνσης στη β λυκειου?
ιστορια εκτος απο κατευθυνσης και γενικης με ενδιαφερει, ποσες ωρες ειναι?
-
http://users.ntua.gr/el98630/solonweb/LYKEIO/vrologioprogramma.htm
ελπιζω να βοηθάει αυτή η σελίδα
-
ιστορια κατευθυνσης β λυκειου δεν υπαρχει? ποια τα μαθηματα θεωρητικης κατευθυνσης β λυκειου?
αρχαια, λατινικα, αρχες φιλοσοφιας ειχε τι λινγκ που εστειλες, μονο αυτα? σευχαριστω παντως. :)
-
γιατι εχω την εντυπωση οτι εμεις τοτε καναμε κατι παραπανω? λυρικη ποιηση? κατι τετοιο νομιζω.
-
Η λυρικη ποιηση ανηκει στα αρχαια κατευθυνσης.Αφου ολοκληρωθουν τα ρητορικα διδασκονται τη λυρικη.Ιστορια κατευθυνσης δεν εχει η
-
προλαβαινουν να τα κανουν και τα δυο? ρητορικα και λυρικη? τι γινεται συνηθως?
επισης κανουν αγνωστο κειμενο, υπαρχει ξεχωριστη ωρα γι αυτο? ή χυμα με τα ρητορικα γραμματικη συντακτικο κ τα τοιαυτα?
σευχαριστω παντως γιατι με ξεμπερδεψες. :D
-
βασικα αναζητησε τις οδηγιες στο υπεπθ.εκει θα τα βρεις ολα αναλυτικα καθως και την διδακτεα υλη για το καθε μαθημα
-
ναι εχουν ξεχωριστη ωρα για το αγνωστο. αν δεν κανω λαθος 1 ή 2. λυρικη ποιηση φαντασου οτι αρχιζουν οι περισσοτεροι απο μαρτη κ μετα. κανουν επισης κ λατινικα 2 ωρες.
-
μετα απο μιαμιση βδομαδα αποτοξινωσης επανερχομαι στο φορουμ. ευχαριστω για την ενημερωση. :) :)
μπραβο!? δεν ηξερα οτι εχουν ξεχωριση ωρα για αγνωστο στη β λυκειου. υπαρχει προοδος στο συστημα.
-
καλησπέρα σας...θα ήθελα την βοήθεια σας...φετος για 1η φορα θα διδαξω σε μαθητη γ' λυκειου θεωρητικης...εχω μαζεψει αρκετο υλικο και σε συνδιασμο με βοηθηματα και σημειωσεις εχω προετοιμασει ενα καλο υλικο για να δουλεψουμε....θα ηθελα να με κατευθυνετε ως προς το τροπο οργανωσης διδασκαλιας συντακτικου για το αγνωστο και να μου προτεινετε αν εχετε υποψη σας καποιο βοηθημα με θεματογραφια αγνωστων κειμενων στο οποια να εμπεριεχεται σταδιακα η διδασκαλια γραμματικης και συντακτικου...ευχαριστω πολυ εκ των προτερων...
-
Συνάδελφοι καλημέρα!
Θα μπορούσε να με διαφωτίσει κάποιος σχετικά με τα φιλολογικά που σας ζητούν για ιδιαίτερο παιδιά της θεωρητικής στη
-
Συνάδελφοι καλημέρα!
Θα μπορούσε να με διαφωτίσει κάποιος σχετικά με τα φιλολογικά που σας ζητούν για ιδιαίτερο παιδιά της θεωρητικής στη
-
Συνάδελφοι καλημέρα!
Θα μπορούσε να με διαφωτίσει κάποιος σχετικά με τα φιλολογικά που σας ζητούν για ιδιαίτερο παιδιά της θεωρητικής στη
-
η αντιγόνη είναι μάθημα γενικης παιδείας...συνήθως δε τη ζητούν....
αρχαια κατευθυνσης,λατινικά και εκθεση ζητουνται.
-
η αντιγόνη είναι μάθημα γενικης παιδείας...συνήθως δε τη ζητούν....
αρχαια κατευθυνσης,λατινικά και εκθεση ζητουνται.
Το γνωρίζω ότι είναι γενικής ;D... σ' ευχαριστώ πολύ Elpida!!! :D
-
Ok Μάρκο..ευχαριστώ για την επισήμανση!!!
-
καλημέρα παιδιά. είμαι καινούργια εδώ. μήπως ξέρετε αν ανακοινώθηκε η ύλη για τα μαθήματα του λυκείου;
-
Μονάχα η ύλη των πανελλαδικώς εξεταζομένων μαθημάτων της Γ' ξέρω ότι ανακοινώθηκε.
Για τα υπόλοιπα μαθήματα δεν γνωρίζω κάτι.
-
στην
-
Από πού το έμαθες αυτό;;
Το ωρολόγιο πρόγραμμα περιλαμβάνει κανονικά 4 ώρες για τα Αρχαία κατεύθυνσης και νομίζω ότι οι όποιες αλλαγές σχεδιάζονταν έχουν παγώσει.
Το νέο εξεταστικό σύστημα θα εφαρμοστεί από το 2016 και μετά, συνεπώς έχω την εντύπωση ότι τα παιδιά για τα επόμενα χρόνια θα πορευτούν με το "παλιό σχολείο" και τα μαθήματα που όλοι γνωρίζουμε (εκτός κι αν έρθει καινούργιο πρόγραμμα στα σχολεία, όπως πέρυσι με την Α', αφού ξεκινήσει η χρονιά και αιφνιδιαστούμε όλοι!).
Όσο για την Αντιγόνη, τι ακριβώς ψάχνεις; Οδηγίες διδασκαλίας; Υπάρχουν του 2002-2003 στο παιδαγωγικό ινστιτούτο για όλα τα φιλολογικά μαθήματα, δεν ξέρω αν έχουν βγει νεότερες.