λοιπον...διαφωνω με ολα τα παραπανω.Λες ό,τι είπα, με άλλα λόγια. Σε τι διαφωνείς;
προιδεασμος=δεν προετοιμαζει τον αναγνωστη για μελλοντικες σκηνες,απλως στη διαρκεια της αφηγησης δινει μια γενικη και αοριστη βεβαια ιδεα για κατι που προκειται να συμβει μετα.ουσιαστικα προκειται για μια μικρη υποψια.
προοικονομια=σχετιζεται πολυ περισσοτερο με τον μυθο.προετοιμαζει καταλληλα για κατι που θα δεχθει ο αναγνωστης στη συνεχεια.
ολα αυτα συμφωνα με το λεξικο λογοτεχνικων ορων.
Σύντομα: προοικονομία σημαίνει τη δημιουργία ατμόσφαιρας, ώστε να φανεί φυσικό αυτό που πρόκειται να συμβεί. Προσήμανση σημαίνει τον προϊδεασμό γι' αυτό που θα συμβεί.Ξεκάθαρη εξήγηση!!!!!!!!
στην προοικονομία υπάρχει οργάνωση της δομής της αφήγησης με τρόπο ώστε το τέλος των γεγονότων να είναι προκαθορισμένο, ενώ στον προϊδεασμό, υπάρχει η απλή ψυχολογική προετοιμασία του αναγνώστη ότι κάτι μπορεί να συμβεί.Άψογο!!!!! Ευτυχώς που κάποιοι έχουν καθαρό μυαλό ακόμη
Από αυτούς δεν σκότωσαν το Φήμιο και τον ΜέδονταΟ Φήμιος και ο Μέδων δεν περιλαμβάνονται στους μνηστήρες.
Πώς γίνεται να μιλάει και ο Οδυσσέας, αφού ο Οδυσσέας είναι απών;;; ??? ???αρα αυτο που απαντησε το παιδι θα το παρει για λαθος;τι να πω...
Πώς γίνεται να μιλάει και ο Οδυσσέας, αφού ο Οδυσσέας είναι απών;;; ??? ???αρα αυτο που απαντησε το παιδι θα το παρει για λαθος;τι να πω...
Έχω μαθήτρια γ λυκείου που στη φυσική κατεύθυνσης μου γράφει : 2ημ(π/2)=2(ημπ)/2=ημπ!
Οπότε καταλαβαίνεις....Δε θεωρώ τίποτα δεδομένο.
Χαρά στο κουράγιο σας όσοι διαβάζετε τα παιδιά σας και περνάτε μάλιστα στην ουσία των μαθημάτων και όχι απλά στην επιφάνειά τους, όπως η μητέρα που ξέρει τα πάντα για τις πρώτες ενότητες της Οδύσσειας. Μπράβο!παιδια χιλια ευχαριστω με βοηθατε πολυ.το παιδι το διαβαζω εγω που να βρουμε με ενα μισθο την πολυτελεια να πληρωσω καθηγητη για μαθηματα....η ερωτηση ειναι ετσι οπως σας την εγραψα το παιδι ειναι πολυ καλος σε ολα τα μαθηματα ολοι η βαθμοι που γραφει στα τεστ τα απροειδοποιητα και τα διαγωνισματα ειναι ενα 17 και τα αλλα 18-19-20.και μου ειπε οτι ενα παιδι του ειπε μαλιστα κυριε αφου ο οδυσσεας απουσιαζει πως να μιλαει; και του ειπε να καταλαβαιτε τι πρεπει να γραψετε τοτε μονοι σας.και ετσι ο γιος μου εγραψε αυτο που σας ειπα.ειμαστε μεσα στο αγχος τωρα ασε που τα διορθωνει μετα απο 2,5 βδομαδες.εχει διοριστει φετος με τον ασεπ και τους λεει οτι τρελλαινετε με τον ομηρο.εγω τον εχω μαθει απ εξω παντως η αμοιρη μανα....παιδια αν εχετε ασκησεις ομηρο και αρχαια σας παρακαλω στειλτε με e-mail marina.komo@yahoo.gr. χιλια ευχαριστω
Η θεα Αθηνά συμβουλεύει τον Τηλέμαχο να πάει στην Πύλο με σκοπό να τον βοηθήσει να γίνει από παιδί άντρας. Εμπλεκόμενος σε περιπέτειες θα αναγκαστει να πάρει πρωτοβουλιες , να δραστηριοποιηθεί για να λύσει μόνος τα προβλήματά του.Ειναι η ώρα να σταθεί προ των ευθυνών του και να γίνει αξιος γιος ενός αξιου πατέρα.Επίσης ολο αυτό το ταξιδι μας δίνει περισσότερες πληροφορίες για τον Οδυσσέα , ενα πρόσωπο που δεν εχουμε συναντησει ακόμη.Ευχαριστώ πολύ.Το παιδί μου είπε οτι μήπως το κάνει για να δραστηριοποιήσει τον Τηλέμαχο; αυτό το είδαμε πριν λίγα μαθήματα πιο πριν που το έκανε η Αθηνά αλλά μπερδεύτηκε γιατί στην ερώτηση λέει γιατί ο Όμηρος στέλνει ....... αυτό δεν καταλάβαμε
Ελπίζω να βοήθησα. Μη του δώσεις όμως ετοιμη τροφή, βοήθησέ τον να σκεφτεί.
Ο Όμηρος δεν βρίσκεται μέσα στο κείμενο. Χρησιμοποιεί τα υποκείμενά του (Αθηνά, Τηλέμαχος κλπ) για να επιτύχει τον λογοτεχνικό του σκοπό. Η Τηλεμάχεια επιπλέον έχει εγείρει ζητήματα ενότητας του κειμένου. Καλό θα είναι πάντως να μη μπερδευτεί με αυτό αλλά να εντάξει το ταξίδι του Τηλέμαχου στο σχεδιο του ποιητή όπως εκφράζεται από την παραίνεση της Αθηνάς στην α. (πχ στη γ ο ποιητής με την ευκαιρία της άφιξης του Τηλέμαχου στην Πύλο θα πληροφορήσει για τους νόστους των Αχαιών αλλά και το φόνο του Αγαμέμνονα, ενώ ο Νέστωρ κινητοποιεί τον Τηλέμαχο για νέο ταξίδι, αυτή τη φορά στο Μενέλαο).Διαβάστε το σχετικό χωρίο για έμπνευση.Ευχαριστώ και εσας cicero μου τα είπατε λίγο πιο πολύπλοκα βέβαια γιατι βλέπετε έχω τελειώσει ένα λύκειο από το ¨88 και αυτό ήταν όλο οι γνώσεις μου είναι..... πάντως ότι μου γράψατε όλοι σας με βοήθησε πολύ.
Σας παρακαλώ θέλω μια απάντηση για μια ερώτηση που έβαλε η φιλόλογος στο παιδί μου.Είναι στην περίληψη της ραψωδίας γ όσα συνέβησαν στην Πύλο.Επίσης θέλει να τον απομακρύνει από την Ιθάκη,για να τον σώσει από τους μνηστήρες στους οποιους δεν αρεσε η αλλαγή του και θα θελήσουν να τον σκοτώσουν
Γιατί ο Όμηρος λοιπόν στέλνει τον Τηλέμαχο στην Πύλο αφού ο γερο-βασιλιάς Νέστορας δεν έχει να του πει τίποτα;
Αυτή παιδιά είναι η ερώτηση και την έχει για την Δευτέρα.Τα φώτα σας σας υπερπαρακαλώ με ένα λύκειο που έχω τελειώσει δενννν.........
Καλημέρα και Καλό Μήνα (μακάρι να πληρωθούμε!!!!) σε όλους τους/τις συναδέλφους!Υπάρχει στο Π.Ι.
Αν μπορεί κάποιος να με βοηθήσει θα το εκτιμούσα ιδιαίτερα: ψάχνω να βρω στο Διαδίκτυο το νέο βιβλίο της Οδύσσειας για ένα έκτακτο ιδιαίτερο που ανέλαβα αλλα το Παιδαγωγικό Ινστιτούτο έχει ακόμα το παλιό βιβλίο! Ξέρει κανείς που μπορώ να το βρώ? Δυστυχώς και στα βιβλιοπωλεία είναι εξαντλημένο....
Να είστε καλά όλοι ;)
άσχετο, αλλά το παλιό βιβλίο , το χοντρούλικο, δεν ήταν πολύ πιο ωραίο;Και μένα το παλιό μου άρεσε περισσότερο. Είχε μεγαλύτερη ελευθερία στο τι θα διδάξεις. Ίσως βέβαια το καινούργιο είναι πιο συμμαζεμένο και πιο βολικό για διδασκαλία. Θα δείξει.
Θα ήθελα τη βοήθειά σας. Ο γιος μου πάει α γυμνασίου και Οδύσσεια τους κάνεις ένα ιερέας ο οποίος είναι και μαθηματικός και ιστορικός και πολλά άλλα σύμφωνα με το βιογραφικό που μοίρασε στο 1ο μάθημα στα παιδιά.
Έχουν κάνει 3 μαθήματα όλα κι όλα μέχρι σήμερα στα οποία τον περισσότερο χρόνο τον περάσανε με το να τους εξηγεί για τη βαθμολογία και τις εξετάσεις του Ιουνίου.
Iερέας είναι ??? Παίρνει διπλό μισθό; Τί ηλικία έχει;
δεν παμε καθολου καλα!!!
ρε σεις, που ειναι η Διαμαντοπουλου να τα δει αυτα? να του δωσει και επαινο στο τελος της χρονιας?
THE BEST TEACHER YEAR 2011 !!!
μετα κανω μνεια για τους φιλολογους, που θα τους βλεπουν τα παιδια και θα νιωθουν μια ανακτατωσουρα (ετσι κι αλλιως τη προκαλει ο φιλολογος και κυριως "η"φιλολογος)
Κατά δεύτερον, δε θα κρίνω τη διδασκαλία του εν λόγω συναδελφου, μπορεί να ναι κακή, μπορεί καλή. Το ότι όμως οι μαθητές πρέπει σε κάποια φάση να μπουν στον κόπο να αποστηθίσουν συγκεκριμένα πραγματάκια είναι δεδομένο. Αλλιώς ελευθεριάζοντες συνάδελφοι, δουλεια δεν γίνεται. Στο γυμνάσιο που κάνω αρχαία φέτος προσπαθούν να μαντέψουν τους τύπους του λύω με την εις άτοπο απαγωγη! έλεος! ???
Υπάρχει μια ταινία στα αγγλικά για την Οδύσσεια.
πηγαινε σε βιβλιοπωλειο και παρε την Οδύσσεια στα "κλασικα εικονογραφημενα" ;)
Καλημέρα σας! Υπάρχει κάποιο εκπαιδευτικό βίντεο ή έστω κάποιο βίντεο που να προσφέρεται για να δουν και να κατανοήσουν τα παιδιά την Οδύσσεια;Φέτος στο Ισρυμα Μειζονος Ελληνισμού είχε ανέβει παράσταση Οδύσσειας από την Κάρμεν Ρουγκέρη.Είχαν πει ότι θα έβγαινε dvd με την παράσταση.μπορείς να ρωτήσεις.Αν θέλεις δώσε μου και ένα meil να σου στείλω την Οδύσσεια μέσα από πίνακες ζωγραφικής!
Υπάρχει κάτι σαν πιο σος για την Οδύσσεια?
[/quoteΘα έλεγα το τυπικό αναγνώσισης, δηλ. την αναγνώριση της Ιθάκης από τον Οδυσσέα, αναγνώριση Οδυσσέα Τηλέμαχου και την κορυφαία σκηνή της αναγνώρισης Πηνελόπης Οδυσσέα.είναι και προς το τέλος της ύλης,οπότε τα παιδιά τα έχουν πιο πρόσφατα και ακόμη και αν δεν διαβάσουν,κάτι θα θυμούνται. ;)
Gumus ενδιαφέρομαι για την Οδύσσεια σε πίνακες, σου έχω στείλει με πμ το email μου, θα με βοηθούσες πολύ αν μου το έστελνες! Προσπαθώ να βοηθήσω το ανιψάκι μου να κάνει επανάληψη και κάτι τέτοιο θα ήταν πολύτιμο!Καλημέρα σας! Υπάρχει κάποιο εκπαιδευτικό βίντεο ή έστω κάποιο βίντεο που να προσφέρεται για να δουν και να κατανοήσουν τα παιδιά την Οδύσσεια;Φέτος στο Ισρυμα Μειζονος Ελληνισμού είχε ανέβει παράσταση Οδύσσειας από την Κάρμεν Ρουγκέρη.Είχαν πει ότι θα έβγαινε dvd με την παράσταση.μπορείς να ρωτήσεις.Αν θέλεις δώσε μου και ένα meil να σου στείλω την Οδύσσεια μέσα από πίνακες ζωγραφικής!
Καλημέρα σας! Υπάρχει κάποιο εκπαιδευτικό βίντεο ή έστω κάποιο βίντεο που να προσφέρεται για να δουν και να κατανοήσουν τα παιδιά την Οδύσσεια;Φέτος στο Ισρυμα Μειζονος Ελληνισμού είχε ανέβει παράσταση Οδύσσειας από την Κάρμεν Ρουγκέρη.Είχαν πει ότι θα έβγαινε dvd με την παράσταση.μπορείς να ρωτήσεις.Αν θέλεις δώσε μου και ένα meil να σου στείλω την Οδύσσεια μέσα από πίνακες ζωγραφικής!
Καλησπέρα σε όλους τους συναδέλφους. Πρόσφατα δημιουργήθηκε ένα θέμα με τις εξετάσεις της Οδύσσειας στο σχολείο μου και θα ήθελα να με διαφωτίσετε αν μπορείτε. Συγκεκριμένα με "μάλωσαν" τρεις φιλόλογοι γιατί το δεύτερο θέμα που ζήτησα να αναπτυξουν τα παιδιά ήταν, λέει, παράνομο.... Από τη ραψωδία ε ζήτησα να μου δικαιολογήσουν γιατί η Καλυψώ δεν αποκαλύπτει στον Οδυσσέα ότι οι ίδιοι οι θεοί της ζήτησαν να τον αφήσει να φύγει αλλά το παρουσιάζει ως προσωπική της απόφαση.... Με κατακεραύνωσαν οι συνάδελφοι (κατόπιν εορτής βέβαια) επειδή ήταν εξαιρετικά δύσκολο και παράνομο αφού δε σχετίζεται με κατανόηση αλλά ζητά δικαιολόγηση. Έχω διαβάσει τις οδηγίες του ΠΔ και νομίζω ότι το ερώτημα άνετα υπάγεται στο "ή διερεύνηση θεμάτων..." που αναφέρεται εκεί. Σφάλλω; Παρακαλώ πέστε μου γιατί αρχίζω να τα παίρνω με συναδέλφους που απαξιώνουν τους νέους καθηγητές!Νομίζω ότι βάσει των οδηγιών που δίνονται για την αξιολόγηση του μαθήματος "Αρχαία Ελληνική Γραμματεία" δε δικαιολογείται αντίστοιχη ερώτηση με αυτήν που έβαλες. Ωστόσο, άλλο αυτό κι άλλο να σου συμπεριφερθούν με άσχημο και απαξιωτικό τρόπο οι συνάδελφοί σου. Θα μπορούσαν να στο είχαν αναφέρει χωρίς να δείχνουν ότι σε υποτιμούν εξαρχής και όχι να στο πουν κατόπιν εορτής. Ακόμη όμως κι αν το εντόπισαν εφόσον είχαν δοθεί τα θέματα, θα μπορούσαν να σου πουν την άποψή τους απλά ως επισήμανση και ως βοηθητική για επόμενη φορά και όχι σνομπάροντάς σε και ψάχνοντας διακαώς το όποιο λάθος σου.
Ευχαριστώ :-\
Καλησπέρα σε όλους τους συναδέλφους. Πρόσφατα δημιουργήθηκε ένα θέμα με τις εξετάσεις της Οδύσσειας στο σχολείο μου και θα ήθελα να με διαφωτίσετε αν μπορείτε. Συγκεκριμένα με "μάλωσαν" τρεις φιλόλογοι γιατί το δεύτερο θέμα που ζήτησα να αναπτυξουν τα παιδιά ήταν, λέει, παράνομο.... Από τη ραψωδία ε ζήτησα να μου δικαιολογήσουν γιατί η Καλυψώ δεν αποκαλύπτει στον Οδυσσέα ότι οι ίδιοι οι θεοί της ζήτησαν να τον αφήσει να φύγει αλλά το παρουσιάζει ως προσωπική της απόφαση.... Με κατακεραύνωσαν οι συνάδελφοι (κατόπιν εορτής βέβαια) επειδή ήταν εξαιρετικά δύσκολο και παράνομο αφού δε σχετίζεται με κατανόηση αλλά ζητά δικαιολόγηση. Έχω διαβάσει τις οδηγίες του ΠΔ και νομίζω ότι το ερώτημα άνετα υπάγεται στο "ή διερεύνηση θεμάτων..." που αναφέρεται εκεί. Σφάλλω; Παρακαλώ πέστε μου γιατί αρχίζω να τα παίρνω με συναδέλφους που απαξιώνουν τους νέους καθηγητές!Αν επέλεγα αυτή την ερώτηση, θα την έβαζα μάλλον στο 4ο θέμα.
Ευχαριστώ :-\
3. H αποστολή του Εύμαιου στην πόλη (141/<130> κ.ε.) με την εντολή να αναγγείλει μόνο στην Πηνελόπη την άφιξη του γιου της, έχει πολλαπλή λειτουργία:
• υπογραμμίζει τον φόβο του Τηλέμαχου για τη ζωή του, σύμφωνα με την πληροφόρηση που έχει από την Αθηνά (βλ. και τον στ. 139/<128>, πρβλ. α 278-9/<251>), και δικαιολογεί την παραμονή του στο καλύβι·
• αφήνει μόνους τον γιο και τον πατέρα για την αναγνώριση που θα ακολουθήσει, αφού ο ποιητής δε θέλει ακόμη να αντιληφθεί και ο Εύμαιος την ταυτότητα του «ζητιάνου»· σημασία έχει ότι η διευθέτηση αυτή του σκηνικού χώρου, που στεγάζεται υπό τον όρο σκηνική οικονομία, δικαιολογείται με φυσικότητα.
Ξέρει κάποιος από πού "ξεφύτρωσε" ο όρος σκηνική οικονομία και ποια η διαφορά της από την προοικονομία; Σύμφωνα με τον ορισμό που έχει δοθεί σε κάποιο σχολείο σκηνική οικονομία "είναι η οργάνωση των λεπτομερειών με τέτοιο τρόπο, ώστε να διευκολύνεται η εξέλιξη του έπους με φυσικό τρόπο. Έτσι η αφήγηση κυλάει αβίαστα, χωρίς να δημιουργεί απορίες". Εγώ αυτό το ήξερα ως προοικονομία. Δηλαδή, γιατί η απουσία του Ποσειδώνα από το συμβούλιο των θεών στο α και η αποχώρηση του Εύμαιου από την καλύβα στο π να είναι σκηνική οικονομία και όχι προοικονομία (όπως το λέγαμε τόσον καιρό). Και πώς σχετίζεται ο ύπνος του Οδυσσέα, όταν φθάνει στο νησί των Φαιάκων (αλλά και γενικά ο ύπνος σε άλλα σημεία), με την σκηνική οικονομία;To κοίταξα αυτό που ρώτησες και κατάλαβα ότι η προοικονομία σχετίζεται με την προσήμανση γεγονότων,ενώ η σκηνική οικονομία σχετίζεται με την ακολουθία των σκηνών.Η απουσία πχ του Ποσειδώνα από το συμβούλιο των θεών δεν προοικονομεί κάτι ή αλλιώς... δεν προειδοποιεί για κάτι.Εξυπηρετεί ,όμως,τη λήψη μιας απόφασης που θα ήταν δυσκολο να ληφθεί αν ήταν παρών ,επομένως έχουμε σκηνική οικονομία .Σκέψου τη σκηνική οικονομία ως ένα σκηνοθετικό τέχνασμα που εξυπηρετεί και διευκολύνει την ακολουθία και τη διάταξη των σκηνών.Κάτι αντίστοιχο συμβαίνει και με τον ύπνο.Ο ποιητής βάζει έναν ήρωα να κοιμαται,όχι για να προδηλώσει ή να προσημάνει κάτι,αλλά για για να εξυπηρετήσει την ακολουθία των γεγονότων.Εξάλλου για σκέψου....τί θα μπορούσε να προοικονομεί ο ύπνος ;;Οτι ο ήρωας είναι υπναράς;;(το λέω με χιουμοριστική διαθεση για να το κάνω πιο κατανοητό).Προοικονομία θα είχαμε,αν ο ποιητής έβαζε εναν ήρωα να πίνει και δυο τρεις σκηνές μετά ,έπεφτε από το άλογο ή έχανε μια μάχη επειδή ήταν μεθυσμένος.Οι ήρωες "κοιμούνται" όταν δεν πρέπει να είναι παρόντες για κάποιο λόγο.Αν ήσουν σκηνοθέτης εσύ και ένας πρωταγωνιστής σου ζήταγε παραπάνω λεφτά και ηθελες να τον διώξεις από την παράσταση δεν θα τον "σκότωνες"(πχ σε τροχαίο);Κάπως έτσι λειτουργεί ο ύπνος κι εδώ.Ελπίζω να σε βοήθησα.Ηταν μια ευκαιρία και για μένα να το κοιτάξω και να το καταλάβω.
To κοίταξα αυτό που ρώτησες και κατάλαβα ότι η προοικονομία σχετίζεται με την προσήμανση γεγονότων,ενώ η σκηνική οικονομία σχετίζεται με την ακολουθία των σκηνών.Η απουσία πχ του Ποσειδώνα από το συμβούλιο των θεών δεν προοικονομεί κάτι ή αλλιώς... δεν προειδοποιεί για κάτι.Εξυπηρετεί ,όμως,τη λήψη μιας απόφασης που θα ήταν δυσκολο να ληφθεί αν ήταν παρών ,επομένως έχουμε σκηνική οικονομία .Σκέψου τη σκηνική οικονομία ως ένα σκηνοθετικό τέχνασμα που εξυπηρετεί και διευκολύνει την ακολουθία και τη διάταξη των σκηνών.Αν κατάλαβα καλά, η σκηνική οικονομία σχετίζεται με την διευθέτηση του σκηνικού χώρου. Όταν όμως μιλάμε για σκηνικό χώρο, αναφερόμαστε μόνο σε πρόσωπα παρόντα ή απόντα (είτε πράγματι απόντα είτε λόγω του ύπνου) ή και σε άλλα πράγματα; Γιατί ο ορισμός "σκηνική οικονομία είναι η οργάνωση των λεπτομερειών με τέτοιο τρόπο, ώστε να διευκολύνεται η εξέλιξη του έπους με φυσικό τρόπο" είναι γενικός, δεν αναφέρεται σε πρόσωπα, και εμένα τουλάχιστον μου φαίνεται ότι παραπέμπει στην προοικονομία. Μήπως δεν είναι σωστός αυτός ο ορισμός;
Αν κατάλαβα καλά, η σκηνική οικονομία σχετίζεται με την διευθέτηση του σκηνικού χώρου. Όταν όμως μιλάμε για σκηνικό χώρο, αναφερόμαστε μόνο σε πρόσωπα παρόντα ή απόντα (είτε πράγματι απόντα είτε λόγω του ύπνου) ή και σε άλλα πράγματα; Γιατί ο ορισμός "σκηνική οικονομία είναι η οργάνωση των λεπτομερειών με τέτοιο τρόπο, ώστε να διευκολύνεται η εξέλιξη του έπους με φυσικό τρόπο" είναι γενικός, δεν αναφέρεται σε πρόσωπα, και εμένα τουλάχιστον μου φαίνεται ότι παραπέμπει στην προοικονομία. Μήπως δεν είναι σωστός αυτός ο ορισμός;Kάνε σε παρακαλώ τον κόπο και στείλε τους ορισμούς να το ξαναδούμε.Εχω όμως την αίσθηση ότι κάποια βοηθήματα τα λένε όλα προοικονομίες.
Από την άλλη, αν η σκηνική οικονομία έχει να κάνει γενικά με την διευθέτηση και τα πρόσωπα μιας σκηνής, τότε η ενέργεια του Τηλεμάχου να βάλει την Αθηνά-Μέντη να καθίσει μακριά από τους μνηστήρες (για την οποία ενέργεια λέμε ότι προοικονομεί την εμπιστευτική συζήτηση που θα ακολουθήσει) γιατί να χαρακτηρίζεται προοικονομία και όχι σκηνική οικονομία;
Πάντως, σύμφωνα με τα παραδείγματα (και αφού η martha.fa μου εξήγησε και τον ρόλο του ύπνου) βλέπω ότι αναφορά σε σκηνική οικονομία γίνεται μόνο όταν α π ο υ σ ι ά ζ ε ι κάποιο πρόσωπο. Συμφωνείτε με αυτό; Γιατί, αν ισχύει κάτι τέτοιο, σίγουρα ο παραπάνω ορισμός είναι παραπλανητικός.
Επίσης, να σας πω ότι οι ορισμοί που δίνει το ίδιο σχολείο για την προοικονομία και τον προιδεασμό είναι εντελώς διαφορετικοί (και αντίθετοι κατά την γνώμη μου) από αυτούς του Λεξικού Λογοτεχνικών Όρων και, αν έχετε διάθεση να ασχοληθείτε με το θέμα, πείτε μου να σας τους γράψω, γιατί θα ήθελα την γνώμη σας (απορώ πού βρήκαν αυτούς τους ορισμούς).
Ευχαριστώ όλους για τις απαντήσεις!
Kάνε σε παρακαλώ τον κόπο και στείλε τους ορισμούς να το ξαναδούμε.Εχω όμως την αίσθηση ότι κάποια βοηθήματα τα λένε όλα προοικονομίες.
Οι ορισμοί που δίνει το συγκεκριμένο σχολείο μου ανέτρεψαν την παραπάνω εικόνα. Σύμφωνα με αυτούς, "προοικονομία είναι μια αφηγηματική τεχνική με βάση την οποία τα πρόσωπα μιλούν ή ενεργούν με τέτοιο τρόπο, ώστε να προγραμματίζονται σε γενικές γραμμές, αλλά σχεδόν δεσμευτικά, επεισόδια που θα συμβούν στην συνέχεια. Έτσι, δίνονται κάποιες ενδείξεις-σημάδια που προετοιμάζουν τον αναγνώστη-θεατή για την εξέλιξη της υπόθεσης (π.χ. α 97-107)".
Το συγκεκριμένο παράδειγμα θα το έλεγα προϊδεασμό ή έστω προγραμματισμό της δράσης, πάντως με τίποτα προοικονομία, σύμφωνα με όσα ήξερα.
Dvrina, τι εννοείς όταν λες ότι δε θεωρουσες την προοικονομία δεσμευτική;Αν θες,δωσε μου να καταλάβω τι εννοεις.Πάντως οι ορισμοί που εγραψες,αν και είχα καιρό να τα κοιταξω,μου φανηκαν σαφεις.Αν μου εξηγησεις γιατι δε θεωρουσες την προοικονομια δεσμευτικη,ισως βγαλουμε μια ακρη. :)Εγω(δεν ξερω αν κανω λάθος)αλλα αντιληφθηκα τον προιδεασμο ως μια λαιτ προοικονομια.
7. O Όμηρος προετοιμάζει συχνά τους ακροατές του για όσα θα ακολουθήσουν με διάφορους τρόπους: άλλοτε προγραμματίζει τη δράση, όπως με το ................................................................................................ (στ. 97-107), άλλοτε προειδοποιεί για την εξέλιξη της δράσης, όπως για τον .............................................................. (στ. 89-90), άλλοτε προϊδεάζει απλώς για την τύχη ορισμένων ηρώων, όπως για την τιμωρία των ........................................................................................... (στ. 54-55) κτλ.
H συστηματική αυτή προετοιμασία για τα επόμενα λέγεται προοικονομία. Mε την αφηγηματική αυτή τεχνική το βάρος δεν δίνεται τόσο στο τι θα συμβεί, όσο στο πώς αυτό θα παρουσιαστεί.
Ξέρει κάποιος ποια είναι η σημαντικότερη διαφορά μεταξύ αοιδών και ραψωδών (η ερώτηση τέθηκε σε διαγώνισμα), το ότι οι πρώτοι τραγουδούσαν, ενώ οι δεύτεροι απήγγελλαν ή ότι οι πρώτοι αυτοσχεδίαζαν, ενώ οι δεύτεροι συνέθεταν / συνέρραπταν ποιήματα ή απήγγελλαν ποιήματα άλλων;
Καλησπέρα, στην Οδύσσεια, οι στίχοι 102-302 και 431-461 της ραψ.Θ διδάσκονται αναλυτικά σύμφωνα με το βιβλίο ή περιληπτικά σύμφωνα με τις οδηγίες διδασκαλίας;Κάθε χρόνο ακολουθούμε σε όλα τα μαθήματα τις οδηγίες διδασκαλίας.