Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση
Αδιόριστοι Εκπαιδευτικοί => Πίνακες αναπληρωτών - Εξετάσεις ΑΣΕΠ => Κλάδος ΠΕ11 Φυσικής Αγωγής => Μήνυμα ξεκίνησε από: adion στις Νοεμβρίου 10, 2007, 04:12:18 am
-
[Ο,τι σας παραθέτω παρακάτω, Συγγυμναστές, είναι από τον επίσημο ιστότοπο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου: ]
http://www.futureofeurope.parlament.gv.at
(http://www.futureofeurope.parlament.gv.at/img/struct/navigation/topmenu_banner_name_el.gif)
Πολιτισμός και εκπαίδευση[/list]
Θέμα: Πόση άθληση χρειάζονται οι μαθητές για να μην είναι παχύσαρκοι;
Αθλητισμός - 07-11-2007 - 16:47
(http://www.futureofeurope.parlament.gv.at/eplive/expert/photo/20071106PHT12707/pict_20071106PHT12707.jpg)
Παιδιά που παίζουν ράγκμπι σε σχολείο ©BELGA/AFP/Nicolas Tucat
Η έκθεση συνιστά 3 μαθήματα φυσικής αγωγής την εβδομάδα, εσείς τι λέτε;
Η φυσική αγωγή είναι παραδοσιακά το μόνο σχολικό μάθημα με σκοπό να προετοιμάσει τα παιδιά για έναν υγιεινό τρόπο ζωής. Με τα ποσοστά παχυσαρκίας να αυξάνονται παντού στην Ευρώπη, μπορεί η άθληση στα σχολεία να κάνει τη διαφορά; Και, αν ναι, υπό ποιες προϋποθέσεις; Ο πρώην ολυμπιονίκης στην ξιφασκία και νυν ευρωβουλευτής Pál Schmitt συνέταξε σχετική έκθεση που θα τεθεί υπό ψηφοφορία κατά τη διάρκεια της Συνόδου Ολομέλειας που θα πραγματοποιηθεί την επόμενη εβδομάδα.
Κάθε χρόνο πάνω από 400.000 περισσότερα παιδιά είναι υπέρβαρα, δηλαδή 1 στα 4 παιδιά σήμερα στην Ευρωπαϊκή Ένωση είναι υπέρβαρο. Το ποσοστό των παχύσαρκων παιδιών έχει φτάσει πια τα 3 εκατομμύρια (ενώ το ποσοστό των υπέρβαρων κυμαίνεται γύρω στα 14 εκατομμύρια)! Η παχυσαρκία μάλιστα είναι υπεύθυνη για το 7% των δαπανών υγείας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Πολλές από τις αρρώστιες που μαστίζουν τους ενήλικες (πχ οστεοπόρωση, καρδιαγγειακές παθήσεις, κλπ) θα μπορούσαν να αποφευχθούν αν τα άτομα αυτά είχαν αθληθεί στα νιάτα τους! Τα αθλήματα βοηθούν επίσης τους νέους να αποκτήσουν αυτοπεποίθηση και ομαδικό πνεύμα, ενώ καταπολεμούν το κάπνισμα, την καθιστική ζωή και την παχυσαρκία.
Να φάμε λιγότερο...ή να αθληθούμε; Ιδού το ερώτημα!
Ο πρώην ολυμπιονίκης στην ξιφασκία και νυν Ούγγρος ευρωβουλευτής Pál Schmitt (από την Ομάδα του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος και των Ευρωπαίων Δημοκρατών) συνέταξε πρόσφατα έκθεση για το ρόλο της άθλησης στην εκπαίδευση. Η έκθεση αυτή, που έχει ήδη εγκριθεί από την κοινοβουλευτική επιτροπή Πολιτισμού και Παιδείας και που θα τεθεί υπό ψηφοφορία κατά τη διάρκεια της προσεχούς Συνόδου Ολομέλειας (συζήτηση στις 12 Νοεμβρίου, ψηφοφορία στις 13), αφορά ειδικότερα τη φυσική αγωγή στα πλαίσια του σχολείου.
"Η έκθεση θέλει να επιστήσει την προσοχή των εθνικών και διεθνών εκπαιδευτικών φορέων στη σχέση μεταξύ του σχολείου και της υγιεινής διαβίωσης. Ενώ τα ποσοστά παχυσαρκίας αυξάνονται στους μαθητές, ο χρόνος που αφιερώνεται στη φυσική αγωγή μειώνεται", σύμφωνα με τον εισηγητή της έκθεσης.
Πιο ενδιαφέροντα και καλύτερα εξοπλισμένα προγράμματα φυσικής αγωγής
Η έκθεση του κ. Schmitt τονίζει ότι σήμερα η φυσική αγωγή παρουσιάζει ορισμένα προβλήματα, όπως είναι η περιθωριοποίησή της. Από το 2002, ο χρόνος που αφιερώνεται στο μάθημα της φυσικής αγωγής έχει μειωθεί σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση από 121 στα 109 λεπτά την εβδομάδα στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση και από 117 στα 101 λεπτά στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Αντίθετα, οι ειδικοί συνιστούν σε παιδιά αλλά και ενήλικες να ασκούνται τουλάχιστον επί μία ώρα την ημέρα! "Η φυσική αγωγή συχνά θυσιάζεται στο βωμό άλλων μαθημάτων", είπε χαρακτηριστικά ο κ. Schmitt.
Άλλα προβλήματα που εντοπίζει η έκθεση είναι ότι το περιεχόμενο των μαθημάτων δεν είναι συχνά ελκυστικό για τους μαθητές και ότι οι δάσκαλοι δεν είναι επαρκώς καταρτισμένοι. Επιπλέον, τα μαθήματα φυσικής αγωγής δεν χρηματοδοτούνται καταλλήλως. Συχνά μάλιστα λείπει ο συντονισμός μεταξύ των σχολικών και των εξωσχολικών δραστηριοτήτων των μαθητών.
Γίνετε αθλητές...τουλάχιστον 3 φορές την εβδομάδα!
Η έκθεση του κ. Schmitt παροτρύνει τα κράτη μέλη να προβούν σε ενημερωτικές εκστρατείες, αλλά και να καταστήσουν τη φυσική αγωγή υποχρεωτική στην πρωτοβάθμια και τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Θα πρέπει επίσης οι Ευρωπαίοι ηγέτες να δεχτούν να γίνονται στα σχολεία τουλάχιστον 3 μαθήματα φυσικής αγωγής την εβδομάδα, ενώ χρειάζεται επίσης να ενισχυθεί η ένταξη ευαίσθητων ομάδων στα μαθήματα φυσικής αγωγής (πχ. μουσουλμάνων, παιδιών με ειδικές ανάγκες, κλπ).
Όπως είπε χαρακτηριστικά ο κ. Schmitt, "ως πρώην ολυμπιονίκης, συνιστώ στα παιδιά να ασκούνται καθημερινά, είτε μέσω σχολικών είτε μέσω εξωσχολικών δραστηριοτήτων, και στους ενήλικες να ασκούνται τουλάχιστον τρεις φορές την εβδομάδα. Προσωπικά είμαι "θαμώνας" της πισίνας και πηγαίνω συχνά στο γυμναστήριο".
Δώστε μας τη γνώμη σας! Είναι αρκετή η άθληση που γίνεται σήμερα στο σχολείο;
Ως μέρος των 492 εκατομμυρίων πολιτών που αντιπροσωπεύει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο σήμερα, θα θέλαμε να σας θέσουμε την εξής ερώτηση: Κατά τη γνώμη σας και βάσει της (τωρινής ή παρελθοντικής) εμπειρίας σας, υπάρχουν επαρκείς αθλητικές δραστηριότητες στα σχολεία;
Στείλτε την απάντησή σας με ηλεκτρονικό μήνυμα, μέσω του πρώτου συνδέσμου που θα βρείτε πιο κάτω.
Αναφ. : 20071107STO12715
Αναλυτικά:
Η απάντησή μου στο ερώτημά σας
[σ.σ. Εδώ ζητούν την γνώμη μας μέσω email.
Στείλτε ΟΛΟΙ την απάντησή σας εδώ:[/size] web-editor-el@europarl.europa.eu ]
Άρθρο: "Οι Δέκα Εντολές του Κοινοβουλίου κατά της παχυσαρκίας"
Φάκελος: "Όλοι οι δρόμοι οδηγούν στο ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο!"
Συνέντευξη του Pál Schmitt, πρώην χρυσού ολυμπιονίκη στην ξιφασκία και νυν ευρωβουλευτή
Ιστοσελίδα της κοινοβουλευτικής επιτροπής Πολιτισμού και Παιδείας
Άρθρο: "Αυξάνονται οι ανησυχίες για την παχυσαρκία στην Ευρώπη"
(Πηγή στα Αγγλικά: http://www.futureofeurope.parlament.gv.at/news/public/story_page/041-12716-309-11-45-906-20071107STO12715-2007-05-11-2007/default_en.htm
Πηγή στα Ελληνικά: http://www.futureofeurope.parlament.gv.at/news/public/story_page/041-12716-309-11-45-906-20071107STO12715-2007-05-11-2007/default_el.htm )
-
καλα οτι πεις μεγαλε....κ μετα ξυπνησες
-
Ευχαριστούμε για την ενημέρωση adion. Μακάρι να είναι έτσι όπως γράφονται.
-
ΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟ
-
Μην ξεχάσουμε προσθήκη ωρων και στις άλλες βαθμίδες (οι βρεφονηπιακοί πως σας ξέφυγαν; )
-
Μακάρι να ισχύσει κάτι τέτοιο!!! Με βρίσκει απόλυτα σύμφωνη το να γίνει η φυσική αγωγή μέρος της ζωής των παιδιών από τη νηπιακή ηλικία... ;)
-
Μπράβο Σοφία... ;D ;D ;D ;D ;D
-
Μίλησα ως γονιός στην συγκεκριμένη περίπτωση. Απλά είναι κάτι που θα το ήθελα πολύ για το παιδί μου! :)
-
Ασφαλώς.
-
Vasili, δεν μας ξέφυγαν ούτε οι παιδικοί σταθμοί. Σε αρκετούς Δημοτικούς παιδικούς σταθμούς, προσλαμβάνονται ωρομίσθιοι Γυμναστές, από το δήμο, και διδάσκουν Φυσική Αγωγή στα παιδάκια . Και γιατί να μην γίνει; Στα ιδιωτικά δεν κάνουν από πολύ μικρά και γυμναστική και κολύμβηση και χορό;
-
Και δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι οι συναρμοστικές ικανότητες αναπτύσονται στην πρώιμη σχολική ηλικία.
-
Με την αναληψη της Ολυμπιαδας ειιχαμε την Ολυμπιακη παιδεια.
Με την αναληψη των Μεσογειακων αγωνων μηπως πρεπει να κυνηγησουμε κατι παρομοιο?
Τριτεκνος Γυμναστης.
-
Πολύ σωστά θα έπρεπε να γυμνάζονται τα νήπια και για μένα, κάθε δημοτικό σχολείο θα έπρεπε να έχει ένα χώρο με τραπέζια για να τρώνε τα παιδιά το κολατσιό τους (να μάθουν να τρώνε καθιστά, σε τραπέζι με τους συμμαθητές τους ως ομάδα, κάτι που είναι θετικό για έναν υγιεινό τρόπο διατροφής).
Όμως στα (άθλια ) σχολεία μας δεν υπάρχει χώρος. Που να γυμναστούν τα νήπια, σε ποιον χώρο του νηπιαγωγείου....Συνήθως έχουν κάτι αυλίτσες ...(για κλάμματα). :(