Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση
Διάφορα θέματα για την εκπαίδευση => Επιμόρφωση-Μετεκπαίδευση => Σεμινάρια - Επιμορφώσεις => Μήνυμα ξεκίνησε από: Proteas στις Νοεμβρίου 16, 2007, 02:58:47 pm
-
Προκήρυξη εξετάσεων για φοίτηση στα Διδασκαλεία: http://www.alfavita.gr/anakoinoseis/anak20071115n.php
Μήπως ξέρει κάποιος να προτείνει βιβλία για τις συγκεκριμένες εξετάσεις;
-
ΨΗΦΙΣΜΑ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ
Οι μετεκπαιδευόμενοι δάσκαλοι/ες στο Διδασκαλείο Αλεξανδρούπολης «Θεόδωρος Κάστανος» την Τρίτη 10-2-2009 πραγματοποιήσαμε Γενική Συνέλευση, στην οποία, μετά από συζήτηση και κατανοώντας τα οργανωτικά και λειτουργικά προβλήματα που ενδεχομένως προκύπτουν με την έναρξη λειτουργίας ενός τέτοιου φορέα
διαπιστώσαμε και επισημαίνουμε:
1. Την έλλειψη διαλόγου για προβλήματα που δυσχεραίνουν την παρακολούθηση των μαθημάτων και απομυζούν τις δυνάμεις μας. Αντί κατανόησης και διάθεσης να βρεθεί μια μέση οδός στα αιτήματά μας βρίσκουμε ορθωμένο μπροστά μας ένα τείχος προφάσεων του τύπου:
«Είσαστε δημόσιοι υπάλληλοι» (Τι είμαστε άραγε όταν υποχρεωνόμαστε από το φόρτο της εργασίας και την κούραση της καθημερινής μετακίνησης να απασχολούμαστε πολύ πέραν του υποχρεωτικού οκταώρου ενός δημοσίου υπαλλήλου;)
«Εσείς επιλέξατε να έρθετε, δε μας αφορούν τα παράπλευρα προβλήματά σας: οικονομικά, χρονικά, προβλήματα δυνάμεων» (Οφείλαμε να αντεπεξέλθουμε σε 13 συνολικά εργασίες με παρουσιάσεις και 4 εξετάσεις στο τέλος των μαθημάτων για 7 συνολικά μαθήματα!)
2. Την απαξιωτική και προσβλητική μερικές φορές στάση ορισμένων καθηγητών απέναντί μας. Τα προβλήματά μας δεν αντιμετωπίζονται με σεβασμό και διάθεση συνεργασίας για την επίλυσή τους, αλλά με απαξίωση.
3. Την έλλειψη προγραμματισμού ανάθεσης εργασιών. Η διενέργειά τους δεν κοινοποιείται από την αρχή των μαθημάτων ώστε να προγραμματίσουμε σωστά το χρόνο μας, αλλά όποτε κρίνει ο κάθε διδάσκων (ακόμη και κοντά στο τέλος του εξαμήνου). Έτσι, διαμορφώνεται ένα κλίμα άγχους, ανασφάλειας, υπερκόπωσης, και εκνευρισμού, το οποίο δε γίνεται αντιληπτό από τους διδάσκοντες. Η απάντησή τους ηχεί μόνιμα: Ήταν επιλογή σας, τα προβλήματά σας δε μας αφορούν, βρείτε τον τρόπο να αντεπεξέλθετε».
4. Ότι η αριθμητική βαθμολόγηση, η πολλαπλή αξιολόγηση με εργασίες παράλληλα με εξετάσεις δημιουργεί ένα κλίμα αρένας και ανταγωνισμού, στρες και εκνευρισμού. Το κλίμα αυτό απέχει παρασάγγας από το «δημοκρατικό, χαρούμενο, συνεργατικό κλίμα μόρφωσης» που μας ζητείται να εφαρμόζουμε στην τάξη και που είναι άλλωστε το ζητούμενο σε κάθε μορφωτική περίσταση Ως παιδαγωγοί με δεκαπενταετή τουλάχιστον εμπειρία μέσα στην τάξη αναρωτιόμαστε αν τελικά όλη αυτή η βαθμολόγηση είναι το ζητούμενο μιας μετεκπαίδευσης, επιμόρφωσης ενηλίκων με προϋπηρεσία.
5. Ότι τα ενδιαφέροντά μας δεν καλύπτονται με τα προσφερόμενα μαθήματα, που αφήνουν απέξω τα μαθήματα τέχνης (θέατρο, εικαστικά), μαθήματα συγκριτικής παιδαγωγικής, μαθήματα διδασκαλίας της ελληνικής (ως μητρικής και ως ξένης γλώσσας), μαθήματα διδακτικής της ιστορίας, γεωγραφίας, μουσειακή αγωγή κ.τ.λ.
6. Ότι η υλικοτεχνική υποδομή είναι στοιχειώδης και δε βοηθά καθόλου το ερευνητικό μας έργο. Δεν υπάρχει πίνακας, δεν αξιοποιείται η αυλή του κτηρίου, ώστε να μη στεκόμαστε στο πεζοδρόμιο εμποδίζοντας τους περαστικούς. Δεν υπάρχει βιβλιοθήκη ούτε εργαστήριο πληροφορικής. Πρέπει κι εμείς μαζί με τους υπόλοιπους προπτυχιακούς, μεταπτυχιακούς φοιτητές, φοιτητές που εκπονούν διδακτορικά να περιμένουμε τη σειρά μας σε 5 υπολογιστές(!)που είναι διαθέσιμοι σε μια βιβλιοθήκη που λειτουργεί μέχρι τις 7.30(!) το απόγευμα. Μόνο που εμείς έχουμε υποχρεωτικό μάθημα κάθε μέρα στην πόλη της Αλεξανδρούπολης και τους περισσότερους μας περιμένει και μια διαδρομή μιας έως τεσσάρων ωρών για να επιστρέψουμε στο σπίτι μας, όπου μας περιμένουν όλες οι υποχρεώσεις ενός οικογενειάρχη ενήλικα.
• Επειδή εμείς δεν είμαστε διατεθειμένοι να παίξουμε σ’ αυτό το θέατρο του παραλόγου, σ’ αυτό το σκηνικό ενοχών και προσωπικής απαξίωσης που προσπαθούν να μας επιβάλλουν
• Επειδή πιστεύουμε πως η επιμόρφωση είναι δικαίωμά μας και η διάθεση για βελτίωση και μάθηση δεν περιορίζεται από την ηλικία, με όσους περιορισμούς πιθανά αυτό να επισύρει
• Επειδή είμαστε βέβαιοι για την αξία και τη σοβαρότητα της γενικότερης προσπάθειάς μας
ΖΗΤΟΥΜΕ
1. Να αρθεί το κλίμα απαξίωσης και έλλειψης σεβασμού στο πρόσωπό μας.
2. Να υπάρχει κλίμα συνεργασίας σε όλα τα επίπεδα.
3. Να μας αντιμετωπίζουν ως ανθρώπους υπεύθυνους, με κριτικό πνεύμα και βαρύνουσα γνώμη.
4. Να εμπλουτιστεί το πρόγραμμα σπουδών με περισσότερα μαθήματα επιλογής και να προσφερθούν επιπλέον ερευνητικά θέματα ώστε να καλύπτονται ευρύτερα θεματικά πεδία.
5. Να λαμβάνονται σοβαρά υπόψη οι δυσκολίες, οι αντιρρήσεις, οι προτάσεις, οι επιθυμίες, οι προσδοκίες, οι αντοχές μας.
6. Άμεση χρηματοδότηση για:
α) δημιουργία σύγχρονης βιβλιοθήκης- χώρου μελέτης,
β) λειτουργία εργαστηρίου Η.Υ. μέσα στο Διδασκαλείο,
γ) αισθητική επιμέλεια των χώρων (έργα τέχνης, αξιοποίηση του κήπου), δ)διάθεση κωδικών για την πρόσβασή μας στα περιοδικά της βιβλιοθήκης από τον προσωπικό υπολογιστή μας.
7. Να διεξάγονται οι εργασίες μέσα στην αίθουσα, με καθοδήγηση κι όχι δημιουργία αγχωτικής ατμόσφαιρας. Ζητούμε διόρθωση των εργασιών μας μέσω προτάσεων και συστάσεων κι όχι με ανάρτηση βαθμολογίας.
8. Να γνωρίζουμε εκ των προτέρων (αρχή του μαθήματος) με γραπτές και σαφείς οδηγίες τα θέματα των εργασιών, τον τρόπο διεξαγωγής τους (πρότυπα, βιβλιογραφικές αναφορές μαθήματος, παραδείγματα, βοηθητικές επεξηγηματικές σημειώσεις).
9. Να λαμβάνουμε πίσω διορθωμένες τις εργασίες και να συζητούνται ανώνυμα μέσα στην τάξη τα δυνατά και τα αδύνατα σημεία τους, έτσι ώστε να υπάρχει βελτίωση της επίδοσής μας (άλλωστε αυτός είναι ο σκοπός των εργασιών κι όχι η βαθμολόγησή μας).
10. Να τηρούνται τα προαποφασισμένα με τους διδάσκοντες (χρόνος και διάρκεια παρουσιάσεων, τρόπος και κριτήρια αξιολόγησης, σύνολο εργασιών, είδος εργασιών).
11. Να αρθεί η αριθμητική βαθμολόγηση και να αντικατασταθεί με ποιοτική. Δεν ξεκινήσαμε αυτή την Οδύσσεια για να βρούμε απέναντί μας το βαθμολογητή που κραδαίνει το κόκκινο στυλό της βαθμολογίας, αλλά συνεργάτες σε μια προσπάθεια αυτοβελτίωσης.
12. Η αξιολόγηση να γίνεται με εργασίες και όχι με εξετάσεις.
ΕΠΙΣΗΣ
Αποφασίσαμε να επιδιώξουμε συνάντηση με το ΔΣ του Διδασκαλείου (το οποίο είναι ενήμερο για τα προβλήματα αυτά) και τη Δευτέρα 16-2-2009 θα συγκληθεί νέα Γενική Συνέλευση προκειμένου να αποφασίσουμε την ανάληψη πρωτοβουλιών και τον τρόπο κλιμάκωσης των προσπαθειών μας, για την προώθηση και ικανοποίηση των αιτημάτων μας.
Αλεξανδρούπολη 12-2-2009
Η Γενική Συνέλευση του Συλλόγου μετεκπαιδευομένων
του Διδασκαλείου Αλεξανδρούπολης «Θεόδωρος Κάστανος».
-
Ξέρει κανείς λεπτομέρειες για την ανακοίνωση στην αρχική σελίδα του φόρουμ ?
-
Καλημέρα, πληροφορίες σχετικά με τα Διδασκαλεία υπάρχουν εδώ :
http://www.tanea.gr/default.asp?pid=2&ct=1&artid=4545020 (http://www.tanea.gr/default.asp?pid=2&ct=1&artid=4545020)
-
Thank you ! :-)
-
Γεια σας!
Μήπως γνωρίζει κάποιος πως γίνεται η βαθμολόγηση των γραπτών για εισαγωγή στα Διδασκαλεία;
Αθροίζονται οι βαθμοί που συγκεντρώνονται και στα 3 μαθήματα και επικρατεί ο Μ.Ο. ;
-
μεσα στον κυκεωνα εξελιξεων στην εκπαιδευση, μήπως εχει κανεις πληροφορίες για το πότε θα ανακονωθούν τα αποτελέσματα για τα Διδασκαλεία;
;D
-
σε τηλεφωνικη επικοινωνια που ειχα με το αρμοδιο τμημα, μου ειπαν οτι θα βγουν εντος μαϊου. απαντάω στον εαυτό μου. αναμονή στην αναμονή και τελειωνει και η προθεσμια των αποσπασεων.....
-
περιμενουμε μονο την υπογραφη και τα αποτελεσματα λεγεται ότι θα βγουν σημερα ή απο Δευτερα... :-X
-
Oι πληροφορίες δυστυχώς, αν και τα αποτελέσματα βρίσκονται στη διάθεση της ηγεσίας του Υπουργείου είναι ότι τα Διδασκαλεία είτε θα υπολειτουργήσουν (παίρνοντας ενα μικρό ποσοστό εκπαιδευτικών), είτε δε θα λειτουργήσουν καθολου!!!!!!
-
Άρα,θα δημοσιοποιηθούν κάποτε ή περιμένουν να δουν αν θα πάρουν κάποιους και πόσους θα πάρουν?
Eίχες δίκιο όταν αναφερόσουν σε κυκεώνα εξελίξεων...
-
πιστευω ότι αυτή τη βδομάδα θα ξεκαθαρίσουν τα πράγματα. Μπήκαμε στη διαδικασία εξετάσεων, διαβάσαμε (ο καθένας όσο και όπως νόμιζε), πληρώσαμε ξενοδοχεία για να πάμε στις εξετάσεις, και περιμένουμε τρείς μήνες για να δούμε τα αποτελέσματα και να οριστικοποιήσουμε πού θα είμαστε το επόμενο σχολ. έτος...Και τώρα το σκέφτονται???? Έκαναν επιτροπές, εξεταστικά κέντρα, πλήρωσαν υπεύθυνους, επιτηρητές και διορθωτές και τώρα το σκέφτονται????? Συνάδελφοι, πόσοι είναι σε αυτό το forum που έδωσαν? Υπάρχει άλλη πληροφόρηση?
-
Εγώ πάντως είμαι μία από αυτές που έδωσε στην Αθήνα συγκεκριμένα και είμαι δασκάλα.
Σε ποιο τμήμα απευθύνθηκες για τα αποτελέσματα,σε αυτό που στείλαμε τότε τις αιτήσεις?
Σε μένα δεν έτυχε ποτέ να σηκώσει κανείς από εκεί το τηλέφωνο.
Τελοσπάντων,στην Αθήνα,όταν δίναμε ήταν και υπάλληλος αποσπασμένη στο ΥΠ.Ε.Π.Θ κι αυτή είπε ότι είναι ίσως και ο τελευταίος διαγωνισμός για εισαγωγή στα Διδασκαλεία.
Όλα αυτά προφορικά πάντα,γιατί γραπτώς δεν έχω αποδείξεις.
Τώρα για το τι μαγειρεύουν και πόσες περικοπές θα κάνουν,ο Θεός κι η ψυχή τους.
Εύχομαι καλά αποτελέσματα και με τη νίκη!
-
απευθυνθηκα στο αρμοδιο τμημα που βγαζουν τα αποτελεσματα 210-3442052. Πάντα σήκωναν το τηλ. και ενημέρωναν πολύ ευγενικά για την πορεία των αποτελεσμάτων. Τα αποτελεσματα έχουν φύγει από αυτούς, και βρίσκονται στο Γραφείο του Γενικού Γραμματέα προς υπογραφή. Το τμήμα αυτό δεν έχει ακούσει κάτι για παυση των Διδασκαλείων. Πάντως και εγώ είχα ακούσει για φετινή τελευταία χρονιά λειτουργίας της μετεκπαίδευσης.
-
ΚΑΛΗΣΠΕΡΑ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΙ.ΗΘΕΛΑ ΝΑ ΕΝΗΜΕΡΩΘΩ ΤΙ ΓΙΝΕΤΑΙ ΜΕ ΤΙΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΤΩΝ ΔΙΔΑΣΚΑΛΕΙΩΝ..ΠΕΡΙΕΡΓΗ Η ΣΙΩΠΗ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΜΑΣ. ΕΝΑΣ ΘΕΣΜΟΣ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΣ ΓΙΑ ΜΑΣ ΚΑΙ Η ΔΟΕ ΣΙΩΠΑ -ΤΙ ΤΟΥΣ ΑΦΟΡΑ ΑΛΛΩΣΤΕ - ΕΜΕΙΣ ΑΓΩΝΙΟΥΜΕ ΚΑΙ ΤΟ ΥΠΕΠΘ...ΔΕΝ ΠΑΙΡΝΕΙ ΘΕΣΗ!!
-
Δεν είχαν πει ότι πέρυσι θα ήταν η τελευταία χρονιά για τα διδασκαλεία;
-
ΠΟΛΛΑ ΑΚΟΥΓΟΝΤΑΝ ΑΠΟ ΠΕΡΥΣΙ ΑΛΛΑ ΩΣ ΦΗΜΕΣ ΜΟΝΟ!ΤΩΡΑ ΤΑ ΠΑΝΤΑ ΕΙΝΑΙ ΡΕΥΣΤΑ..Η ΗΓΕΣΙΑ ΚΑΙΓΕΤΑΙ ΓΙΑ ΤΙΣ ΣΥΜΠΤΙΞΕΙΣ, ΤΙΣ ΚΑΤΑΡΓΗΣΕΙΣ ΤΩΝ ΣΧΟΛΕΙΩΝ, ΤΙΣ ΕΠΙΛΟΓΕΣ ΤΩΝ ΣΥΜ
-
Η Υπουργός είπε ότι θέλει να αναβαθμίσει και να επεκτείνει τα Διδασκαλεία (βάζοντας και εκπαιδευτικούς δευτεροβάθμιας) αλλά με την προσπάθεια που κάνει να εξοικονομήσει δασκάλους δε νομίζω πως αυτή τη χρονιά θα γίνουν εξετάσεις. Από την επόμενη και βλέπουμε!
-
konna70 καλωσήρθες στο PDE.
Θα σε παρακαλούσα να γράφεις με πεζούς και όχι κεφαλαίους χαρακτήρες.
Ευχαριστούμε
-
ΜΕ ΠΤΥΧΙΟ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΗΣ ΑΚΑΔΗΜΙΑΣ ΔΙΕΤΟΥΣ ΦΟΙΤΗΣΗΣ ΧΩΡΙΣ ΕΞΟΜΟΙΩΣΗ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΓΙΝΩ ΔΕΚΤΟΣ ΣΕ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ. ΕΑΝ ΓΝΩΡΙΖΕΙ ΚΑΠΟΙΟΣ ΤΟΝ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΕΚ ΤΩΝ ΠΡΟΤΕΡΩΝ
-
Καλύτερα να ρωτήσεις τη γραμματεία του τμήματος που διοργανώνει το πρόγραμμα.
-
Λογικά η εξομοίωση σου είναι απαραίτητη. Η απάντηση είναι κατά τη γνώμη μου όχι.
-
Πάντως όταν εγώ είχα κάνει αίτηση για μεταπτυχιακό στο ΕΑΠ με το πτυχίο της 2ετούς σχολής μου είπαν πως δεν γίνεται δεκτή ενώ όταν ξαναέκανα αίτηση με την εξομοίωση τη δέχτηκαν μια χαρά.
-
Θα γίνουν διδασκαλεία και για την δευτεροβάθμια εκπαίδευση?
-
βρήκα αυτό....
Η υπουργός προανήγγειλε νομοθετική ρύθμιση για την αναβάθμιση του θεσμού των διδασκαλείων και ότι θα διαμορφωθούν από ΑΕΙ προγράμματα σπουδών που οποία θα έχουν διάρκεια φοίτησης: α) τρίμηνη, β) εξαμηνιαία και γ) ετήσια. Η φοίτηση σε όλες τις μορφές θα είναι υποχρεωτική. Για την παρακολούθηση των προγραμμάτων ετήσιας διάρκειας οι εκπαιδευτικοί θα επιλέγονται με εξετάσεις και θα τους χορηγείται εκπαιδευτική άδεια.
-
Και σε τί ακριβώς χρησιμεύουν αυτά;
-
τι ειναι τα διδασκαλεία; ;
-
Εχουμε κανενα νεο σχετικα με τα διδασκαλεια στην 2βαθμια
-
"Διδασκαλείο" ονομαζόταν διετής μετεκπαίδευση για τον κλάδο των δασκάλων. Υλοποιούνταν στα Παιδαγωγικά τμήματα των πανεπιστημίων και με την ολοκλήρωσή του έδινε χαρτί, το οποίο όμως δεν ήταν μεταπτυχιακό. Ο θεσμός αυτός ήταν κυρίως για να μετεκπαιδεύονται οι δάσκαλοι που είχαν τελειώσει παιδαγωγικές ακαδημίες (διάρκειας 2 ετών αν θυμάμαι καλά) αντί για παιδαγωγικές σχολές, αν και χρησίμευε και στους υπόλοιπους για επικαιροποίηση. Η εισαγωγή γινόταν νομίζω με εξετάσεις και μετά με κλήρωση μέσα από τους επιτυχόντες. Για την παρακολούθηση δινόταν εκπαιδευτική άδεια.
Στην καινούρια μορφή που προτείνεται, εκπαιδευτική άδεια δίνεται μόνο για το ετήσιο πρόγραμμα. Τα τρίμηνα και εξάμηνα τα παρακολουθείς παράλληλα με την εργασία σου (ΑΝ αντέχεις κι ΑΝ το πανεπιστήμιο είνια σε βολική απόσταση).